Overslaan en naar de inhoud gaan

Tijdens deze verrassende en uitdagende wintersportvakantie bedwingen we onder begeleiding van een Engelstalige gids de hoogste toppen van Montenegro, die in de winter worden bedekt door een prachtig sneeuwtapijt. Tijdens verschillende tochten genieten we op sneeuwschoenen van de feeërieke landschappen door onherbergzame massieven en van de stilte in de uitgestrekte oerbossen. 

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis Montenegro

De winterse sprookjesachtige oerbossen.

Groepsreis Montenego

De beklimming van de Crna Glava (2139m)

Groepsreis Montenegro

De wandeling over de panoramische kam op de grens met Albanië en Kosovo

Programma

Programma

1 Dag 1
Kolasin

We komen aan Podgorica de hoofdstad van Montenegro. Op het vliegveld staat er transport klaar om ons direct het binnenland in te brengen tot het stadje Kolasin, aan de voet van het Bjelasica massief. In de grootste wintersportplaats van het land is jaarrond gezellig. We verblijven er in een prima hotel waar we ons de eerste middag & avond van de reis kunnen laven aan de wellness faciliteiten en een welkomstborrel houden rond de grote open haard.

2 Dag 2-4
De wildernis van de Bielasica Mountains

We trekken de  Bielasica Mountains in. De route voert ons steevast rond de 1800m hoogtelijn door een aantal, 's winters verlaten, herdersdorpen en over twee eenvoudig te bereiken topjes, waarvan de hoogste Kljuc (1973m) heet. Tegen de tijd dat we bij de lodges arriveren zijn de meeste skiërs, die hier graag wat komen eten en drinken, alweer vertrokken en daalt de rust neder over de bergen. We verblijven in Katun Vranjak in eenvoudige houten lodges met houtkachel.

Afstand: 9 km  - 300m  stijgen - 350m dalen

Na een stevig ontbijt steken we vanuit de lodges door richting de hoogste pieken van het massief. Het doel is de hoogste, Crna Glava( 2139m) te bereiken. Bij ideale condities zal dat haalbaar zijn. Bij minder ideale condities slaan we de top over en completeren we de ronde langs de hoogste delen van Bjelasica wat sneller.

Afstand: 17 km - 700m stijgen & dalen

Na twee nachten is het tijd voor een nieuwe omgeving. Vandaag beklimmen we de  Ogerala Glava piek en dalen daarna af naar het meer van Biogradsko. De winterse besneeuwde oerbossen zien er sprookjesachtig uit. In de namiddag verlaten we Bjelasica met de bus en rijden naar de bergen van Prokletije.  Ons verblijf is gelegen in Babino Polje, de eigenaar is ranger is in het nationaal park.

Afstand: 12 km - 550m stijgen - 1100m dalen

3 Dag 5-6
Het Prokletije gebergte

Met sneeuwscooters worden we vandaag een eindje op weg geholpen. Zodat we de hoogste piek van dit deel kunnen bereiken: de Tromedja. Deze ligt pal op de grens met Albanië, Kosovo en Montenegro. De route voert ons over de graat die de grens vormt, eerst met Kosovo. Dit is een zeer panoramisch stukje van de reis. Uiteindelijk dalen we af, al naar gelang de sneeuw het toelaat, cross country, terug naar Babino Polje. 1

Afstand: 5,5 km - 350m stijgen - 750m dalen

Te voet vertrekken we vanaf de hut naar het meer van Hridsko. We klimmen door prachtige bossen bestaande uit eeuwenoude sparren. Net voorbij het meer bereiken we ook het hoogste punt van de dag. Hierna dalen we heel geleidelijk af door stillen wouden. Her en der opent het terrein zich en hebben we zicht op de alpiene toppen van Prokletije. Op het eindpunt wacht de bus ons op.

Afstand: 15, 5 km - 500m stijgen - 900m dalen

4 Dag 7
De vallei van de Grabaja

De bus brengt ons naar de vallei van Grbaja, waar we een laatste prachtige tocht maken. De klim leidt over besneeuwde boswegen tot we Katun Popadija bereiken. Hier gaan we cross country naar het Cafa zadel. Dit zadel geeft toegang tot de prachtige komvormge vallei onder Taljanka. Vanaf de pas kunnen we bij ideale omstandigheden de 2030m hoge piek bereiken.  Het uitzicht op de graat van Karanfil is wellicht het mooiste van al het moois dat we deze reis te zien krijgen.

Afstand: 13 km - 900m stijgen & dalen

5 Dag 8
Terugkeer naar Brussel

Transfer naar Podgorica  & vlucht huiswaarts

Data en prijzen

Vertrek: 23/02/2025
Terug: 02/03/2025
Basisprijs: €1.570
+ 0 EUR budget
1 boeking
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Podgorica en terug
 • Alle luchthaventaksen
 • Transfers van luchthaven naar hotel en terug
 • Overige transfers ter plaatse
 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden van avondmaal op de eerste dag tot het ontbijt op de laatste dag
 • Alle activiteiten vermeld in het programma (met uitzondering van entreegelden)
 • Gebruik van het technisch materiaal
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • De diensten van een Engelstalige gids

Niet inbegrepen:

 • Entreegelden National Parc (1-3 euro pp)
 • Sneeuwschoen huur (10 euro pp/dag)
 • Drank en persoonlijke uitgaven
 • Fooi voor plaatselijke gids

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 21 / 06 / 2024
Belangrijke documenten

Voor Montenegro heb je een geldige identiteitskaart nodig.

Meer info hierover vind je op diplomatie.belgium.be/nl/

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check dan de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist.

Transport en vluchturen

Vluchturen  

Je vluchturen vind je hieronder van zodra ze beschikbaar zijn. Ze zijn indicatief. Het gebeurt immers dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen.  

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. 

Vluchturen

Reis met vertrek op 23/02/2025

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 23/02/25 - 06:50
VIENNA - SCHWECHAT INT. 23/02/25 - 08:25
VIENNA - SCHWECHAT INT. 23/02/25 - 13:00
PODGORICA GOLUBOVCI INT 23/02/25 - 14:20
PODGORICA GOLUBOVCI INT 02/03/25 - 15:05
VIENNA - SCHWECHAT INT. 02/03/25 - 16:30
VIENNA - SCHWECHAT INT. 02/03/25 - 18:15
BRUSSELS - BRU AIRPORT 02/03/25 - 20:00
Bagagelijst

Een goede uitrusting is voor deze reis zeer belangrijk. 

 • rugzak of soepele reistas
 • warme trui of polarvest (fleece)
 • wind- en waterdicht jack
 • waterafstotende (ski)broek
 • t-shirts
 • warme sokken
 • warm (thermisch)ondergoed
 • muts & handschoenen
 • stevige, waterproof Goretex bergschoenen (trekkingsschoenen voor medium/hard walks, goed geprofileerd vb. Vibram)
 • sneeuwschoenen (kan ook ter plaats gehuurd worden)
 • toiletgerief
 • goede UV-straling absorberende zonnebril
 • hoge factor zonnebrandcrème
 • lippencrème
 • drinkbus en/of thermofles
 • eventueel getten die de sneeuw uit je schoenen houden en de broek beschermen (geen verplichting)
 • zaklamp, zakmes

 

Maaltijden

Alle maaltijden van avondmaal op de eerste dag tot het ontbijt op de laatste dag zijn inbegrepen.

Logies

We logeren in eenvoudige maar gezellige pensionnetjes en guesthouses, uitgebaat door lokale mensen. Zo leggen we vlotter contact met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid.

We slapen in 2- of meerpersoonskamers. Een regelmatig wisselende en indien nodig gemengde kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen.

Geldzaken

De extra's kunnen ter plaatse betaald worden cash in euro.

Gezondheid

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om te zorgen dat je in orde bent met alle verplichte vaccinaties en aanbevolen medicatie tijdens je reis. Raadpleeg hierover tijdig je arts of het Tropisch Instituut.

Op www.wanda.be vind je het meest recente gezondheidsadvies voor jouw bestemming.

Conditie

Je moet over een goede conditie beschikken om deel te nemen aan deze reis. Er is geen voorafgaande ervaring vereist.

Stappen met sneeuwschoenen is fysiek iets zwaarder dan gewoon wandelen. Dankzij de sneeuwschoenen zak je wel niet diep in de sneeuw.

Tijdens de dagtochten wordt enkel gestapt met een dagrugzakje. De rest van de bagage blijft veilig achter in de overnachtingplaatsen.

Gerust op reis

Op groepsreisgaan is één groot avontuur. We gaan grenzen verleggen maar doen dit altijd op een veilige manier:

 1. We kiezen voor veilige reisroutes en reizen enkel naar regio’s met een positief reisadvies. Dit houden we nauw in de gaten dankzij onze lokale partners en https://diplomatie.belgium.be/nl/reisadviezen.
 2. Elke reiziger is verplicht een reisbijstandsverzekering te nemen. De reisbijstandsverzekering van KBC is inbegrepen bij de prijs van je reis (via KBC). Je bent dus ook verzekerd voor avontuurlijke activiteiten zoals raften, duiken en bungeejumpen.
De reisbegeleider

Onze groepsreizen worden begeleid door een Joker-reisbegeleider*. De Joker-reisbegeleiders zijn vrijwilligers. Ze bereiden de reis tot in de puntjes voor en zorgen ervoor dat alles ter plaatse vlot verloopt.

Ze hebben oog voor leuke plekjes maar zijn geen traditionele gidsen. Daarom schakelen ze regelmatig lokale gidsen in die je nog veel meer kunnen vertellen over de plaatsen die je bezoekt.

De Joker-reisbegeleiders volgen een tweejarige opleiding bij Karavaan vzw, gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. Je ontmoet je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor de reis.

*Bij sommige programma’s (zoals o.a. de sneeuwreizen) werken we met lokale Engelstalige gidsen. Dit staat dan duidelijk vermeld op de reispagina.

Duurzamer op reis

Bij Joker reizen we met respect voor mens, dier en natuur. We streven ernaar om onze ecologische voetafdruk op reis te minimaliseren. Zo reizen we in kleine groep, gebruiken we waar mogelijk het openbaar vervoer en ondersteunen we de lokale economie door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en langdurige samenwerkingen met lokale partners.

Tegelijk stimuleren we onze reizigers om mee te investeren in bosbehoud en bosherstel via Bos+. Want bossen halen CO2 uit de lucht, een gas verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde.

We ontvingen als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen.

Lees meer over reizen met impact op joker.be/reizen-met-impact.

Reisperiode en klimaat

De maanden december, januari en februari betekenen voor de berggebieden kou en sneeuw. De gemiddelde dagtemperatuur komt deze periode amper boven het vriespunt uit, op de hoogste toppen eigenlijk zelden tot nooit. 's Nachts liggen de temperaturen gemiddeld ongeveer vijf tot tien graden onder nul.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Veelgestelde vragen

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker?

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker? Dat vertellen we je hier. 

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wat moet ik betalen bij boeking?

Meteen na je boeking, ontvang je een link om het voorschot online te betalen. Het voorschot bedraagt 40% van de basisprijs, met een minimum van €300, aangevuld met de opties van de verzekering die je eventueel koos. Vertrek je binnen de 56 dagen, dan betaal je geen voorschot meer maar meteen de volledige reissom. Het budget betaal je ter plaatse, op de bestemming.