
Op sneeuwschoenen door winters Montenegro
Tijdens deze verrassende en uitdagende wintersportvakantie bedwingen we onder begeleiding van een Engelstalige gids de hoogste toppen van Montenegro, die in de winter worden bedekt door een prachtig sneeuwtapijt. Tijdens verschillende tochten genieten we op sneeuwschoenen van de feeërieke landschappen door onherbergzame massieven en van de stilte in de uitgestrekte oerbossen.
De hoogtepunten van deze reis

De winterse sprookjesachtige oerbossen.

De beklimming van de Crna Glava (2139m)

De wandeling over de panoramische kam op de grens met Albanië en Kosovo
Deze reis is iets voor jou als je...
-
op sneeuwschoenen winters Montenegro wil ontdekken.
-
de wildernis van de Bjelasica Mountains wil opzoeken.
-
door sprookjesachtige besneeuwde oerbossen trekken.
-
besneeuwde toppen beklimmen als een uitdaging ziet.
-
niet platgelopen paden wil bereizen.













Programma
Programma
We komen aan Podgorica de hoofdstad van Montenegro. Op het vliegveld staat er transport klaar om ons direct het binnenland in te brengen tot het stadje Kolasin, aan de voet van het Bjelasica massief. In de grootste wintersportplaats van het land is jaarrond gezellig. We verblijven er in een prima hotel waar we ons de eerste middag & avond van de reis kunnen laven aan de wellness faciliteiten en een welkomstborrel houden rond de grote open haard.
We trekken de Bielasica Mountains in. De route voert ons steevast rond de 1800m hoogtelijn door een aantal, 's winters verlaten, herdersdorpen en over twee eenvoudig te bereiken topjes, waarvan de hoogste Kljuc (1973m) heet. Tegen de tijd dat we bij de lodges arriveren zijn de meeste skiërs, die hier graag wat komen eten en drinken, alweer vertrokken en daalt de rust neder over de bergen. We verblijven in Katun Vranjak in eenvoudige houten lodges met houtkachel.
Afstand: 9 km - 300m stijgen - 350m dalen
Na een stevig ontbijt steken we vanuit de lodges door richting de hoogste pieken van het massief. Het doel is de hoogste, Crna Glava( 2139m) te bereiken. Bij ideale condities zal dat haalbaar zijn. Bij minder ideale condities slaan we de top over en completeren we de ronde langs de hoogste delen van Bjelasica wat sneller.
Afstand: 17 km - 700m stijgen & dalen
Na twee nachten is het tijd voor een nieuwe omgeving. Vandaag beklimmen we de Ogerala Glava piek en dalen daarna af naar het meer van Biogradsko. De winterse besneeuwde oerbossen zien er sprookjesachtig uit. In de namiddag verlaten we Bjelasica met de bus en rijden naar de bergen van Prokletije. Ons verblijf is gelegen in Babino Polje, de eigenaar is ranger is in het nationaal park.
Afstand: 12 km - 550m stijgen - 1100m dalen
Met sneeuwscooters worden we vandaag een eindje op weg geholpen. Zodat we de hoogste piek van dit deel kunnen bereiken: de Tromedja. Deze ligt pal op de grens met Albanië, Kosovo en Montenegro. De route voert ons over de graat die de grens vormt, eerst met Kosovo. Dit is een zeer panoramisch stukje van de reis. Uiteindelijk dalen we af, al naar gelang de sneeuw het toelaat, cross country, terug naar Babino Polje. 1
Afstand: 5,5 km - 350m stijgen - 750m dalen
Te voet vertrekken we vanaf de hut naar het meer van Hridsko. We klimmen door prachtige bossen bestaande uit eeuwenoude sparren. Net voorbij het meer bereiken we ook het hoogste punt van de dag. Hierna dalen we heel geleidelijk af door stillen wouden. Her en der opent het terrein zich en hebben we zicht op de alpiene toppen van Prokletije. Op het eindpunt wacht de bus ons op.
Afstand: 15, 5 km - 500m stijgen - 900m dalen
De bus brengt ons naar de vallei van Grbaja, waar we een laatste prachtige tocht maken. De klim leidt over besneeuwde boswegen tot we Katun Popadija bereiken. Hier gaan we cross country naar het Cafa zadel. Dit zadel geeft toegang tot de prachtige komvormge vallei onder Taljanka. Vanaf de pas kunnen we bij ideale omstandigheden de 2030m hoge piek bereiken. Het uitzicht op de graat van Karanfil is wellicht het mooiste van al het moois dat we deze reis te zien krijgen.
Afstand: 13 km - 900m stijgen & dalen
Transfer naar Podgorica & vlucht huiswaarts
Vertrekdata en prijzen
Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen.
Inbegrepen in de basisprijs
- Lijnvluchten Brussel - Podgorica en terug
- Alle luchthaventaksen
- Transfers van luchthaven naar hotel en terug
- Overige transfers ter plaatse
- Alle overnachtingen
- Alle maaltijden van avondmaal op de eerste dag tot het ontbijt op de laatste dag
- Alle activiteiten vermeld in het programma (met uitzondering van entreegelden)
- Gebruik van het technisch materiaal
- KBC-reisbijstandsverzekering
- De diensten van een Engelstalige gids
Niet inbegrepen:
- Entreegelden National Parc (1-3 euro pp)
- Sneeuwschoen huur (10 euro pp/dag)
- Drank en persoonlijke uitgaven
- Fooi voor plaatselijke gids
Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis
Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie.
Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.
Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.
Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken.
Om naar Montenegro te reizen volstaat je geldige Belgische identiteitskaart zolang je maximaal 30 dagen ter plaatse blijft. Indien je langer blijft heb je een paspoort nodig.
Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.
Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen: • een hervulbare drinkbus • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar) • zakasbakje (voor rokers)
Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>
• warme trui of polarvest (fleece)
• wind- en waterdicht jack
• waterafstotende (ski)broek
• t-shirts
• warme sokken
• warm (thermisch)ondergoed
• muts
• handschoenen
• stevige, waterproof Goretex bergschoenen (trekkingsschoenen voor medium/hard walks, goed geprofileerd vb. Vibram)
• sneeuwschoenen (kan ook ter plaats gehuurd worden)
• rugzak of soepele reistas
• toiletgerief
• goede UV-straling absorberende zonnebril
• hoge factor zonnebrandcrème
• lippencrème
• drinkbus en/of thermofles
• eventueel getten die de sneeuw uit je schoenen houden en de broek beschermen (geen verplichting)
• zaklamp, zakmes
• fototoestel
Je moet over een goede conditie beschikken om deel te nemen aan deze reis. Er is geen voorafgaande ervaring vereist.
Stappen met sneeuwschoenen is fysiek iets zwaarder dan gewoon wandelen. Dankzij de sneeuwschoenen zak je wel niet diep in de sneeuw.
Tijdens de dagtochten wordt enkel gestapt met een dagrugzakje. De rest van de bagage blijft veilig achter in de overnachtingplaatsen.
In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).
Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.
Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.
De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.
Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...
De oppervlakte van Montenegro bedraagt 13.812 km², dat is iets kleiner dan Wallonië. Montenegro heeft grenzen met Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Kosovo en Servië.
60% van Montenegro ligt boven de 1.000 m. Enkel rond het Skadersko meer komen wat laaggelegen gebieden voor. Bobotov Kuk is met zijn 2.522 m de hoogste berg en ligt in het Nationaal Park Durmitor.
Montenegro heeft geografisch gezien nog 2 opmerkelijke dingen:
- de Boka Kotorska, de meest zuidelijke fjord van Europa
- de Tara-ravijn, de diepste kloof van Europa en zelfs de 2de diepste ter wereld
Montenegro is vooral in het voorjaar en de zomer bedekt met een grote variëteit aan bloemen en planten. In de moerassige gebieden in het zuiden komen veel bloemen voor zoals orchideeën, irissen en gewone boterbloemen. Het binnenland en de hogergelegen gebieden zijn vooral beboste gebieden met eiken, haagbeuken, platanen en berken. Verder zijn er een aantal uitgestrekte beukenbossen. Rond de stad Bar staan veel olijfbomen. Aangenomen wordt dat hier de oudste olijfboom van Europa staat. Hij zou ongeveer 2000 jaar oud zijn.
Montenegro telt nog veel wildlife. Naast wolven, vossen en marters komen er ook nog bruine beren in het wild voor. De beren leven in de hogergelegen gebieden tussen de 600 en de 200 meter. In het noordoosten, in de regio van Plužine, komt ook nog de lynx voor. In de bergen komen ook twee giftige addersoorten, de zandadder en de Bosnische adder, voor.
Na de Balkanoorlog vormde Montenegro eerst een federatie met Servië, maar op 3 juni 2006 werd Montenegro onafhankelijk. Sindsdien is Montenegro een republiek.
De president is sinds 2018 Milo Đukanović. Hij stelt ook de premier aan die wel door het parlement goedgekeurd moet worden.
Aan het hoofd van de regering, Skupština, staat de premier. Sinds 2022 is dit Dritan Abazovic.
Het inwonersaantal van Montenegro bedraagt 650.000. Slechts iets meer dan 40% is etnische Montengrijn, 32% heeft een Servisch etnische achtergrond. Daarnaast komen er ook nog Albanezen en Kroaten voor. Bijna 50% van de inwoners zit in de leeftijdscategorie 25 tot 54 jaar.
De economie draait vooral op de inkomsten van het toerisme aangezien de industrie zwaar verwaarloosd werd tijdens de federatie met Servië. Nu wordt de industrie nog steeds zwaar gesubsidieerd door de overheid. Net voor de economische crisis waren ze op de goede weg, maar sinds 2012 zit Montenegro in een recessie.
Vroeger betaalde men met de Duitse mark in Montenegro, maar in 2002 stapten ze mee over naar de euro, ookal hadden ze daar geen toestemming voor. Ze slaan ook geen eigen euromunten.
De meerderheid van de Montenegrijnen zijn ortodoxen, ongeveer 3/4 van de bevolking volgt deze leer en een kleine 20% is soennitische moslim.
Er is geen tijdsverschil tussen Montenegro en België.
In Montenegro gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om wereldstekkers mee te nemen.
In Montenegro kan doorgaans veilig gereisd worden voor zover de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden (belangrijke sommen geld en dure voorwerpen in een kluis van het hotel deponeren, vermijden 's nachts geld uit bankautomaten te halen, etc.).
Het is aangeraden manifestaties en betogingen te vermijden.
Over deze reisformule
Reizen met Joker, dat is
-
méér beleven, durven en doen
-
op een duurzame manier
-
met een reisexpert die je reis ter harte neemt
-
om via onze contacten thuis te komen in de wereld
-
en als een betere versie van jezelf terug te keren
Reistips
Veelgestelde vragen
Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
- We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
- Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
- Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?
Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:
- Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
- Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.
In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.
Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
- Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
- Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
- We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
- Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen.
Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
- Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
- Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.