Overslaan en naar de inhoud gaan

Fins Lapland is één van de laatste echte wildernissen van Europa. Tijdens deze 7-daagse reis ervaren we wat het is om écht back to basics te gaan. Samen met een team van goed getrainde huskies vertrekken we op een avontuur dat ons 5 dagen alle drukte en luxe doet vergeten. Slapen doen we in wildernishutten waar geen elektriciteit noch lopend water voorhanden is. Warmte en zachte bedden bieden deze hutten ons wel. Voor we voldaan in ons bedje kruipen speuren we nog even de horizon af: met wat geluk spotten we noorderlicht! 

De hoogtepunten van deze reis

Hondenslee

5 dagen met je eigen hondenspan over eindeloze sneeuwvlaktes

musher

Word een echte musher en verzorg je eigen honden

Wildernishut

Overnachten in gezellige blokhutten onderweg

Programma

Programma

1 dag 1
Aankomst Kittilä

Aankomst in Kittilä en transfer naar Muonio. We dineren in het hotel en slapen in de nabijgelegen blokhutten.

2 Dag 2-6
Hondensledetocht

Na het ontbijt overlopen we samen met onze gids het programma. We trekken een volledige winterse outfit aan en maken kennis met de husky’s. Een korte initiatie leert ons hoe we onze honden de komende dagen onder controle kunnen houden. Iedere deelnemer beschikt immers over zijn eigen span met 4 tot 6 honden. Met de sledes trekken we de uitgestrekte sneeuwlandschappen van het Hoge Noorden in. Eenmaal de honden hun tred hebben gevonden, heb je als musher (bestuurder) alle tijd om te genieten van de omgeving en de stilte. De tocht voert ons door het prachtige winterse Pallas Ylläs Nationaal Park in het noordwesten van Lapland. Afhankelijk van het weer leggen we dagelijks een afstand van 25 tot 40 km af. We stoppen regelmatig om te genieten van het weidse zicht op tal van bevroren meren en rivieren. Overnachten doen we in verschillende eenvoudige maar knusse wildernishutten. We verzorgen mee de honden en helpen bij het hout hakken, water halen en vuur aanmaken. Samen bereiden we de maaltijden: ontbijt en avondmaal verbruiken we in de hut, voor de lunch scharen we ons rond een kampvuur in openlucht. De laatste dag van de safari keren we terug naar Muonio waar een heerlijk diner op ons wacht. We overnachten er in blokhutten.

3 Dag 7
Terugvlucht

Na het ontbijt rijden we naar de luchthaven van Kittilä voor de terugvlucht naar Brussel.

Vertrekdata en prijzen

Vertrek: 05/02/2023
Terug: 11/02/2023
Basisprijs: €2.175
+ 0 EUR budget
Volzet
Vertrek: 12/02/2023
Terug: 18/02/2023
Basisprijs: €2.175
+ 0 EUR budget
Volzet
Vertrek: 19/02/2023
Terug: 25/02/2023
Basisprijs: €2.175
+ 0 EUR budget
Volzet
Vertrek: 26/02/2023
Terug: 04/03/2023
Basisprijs: €2.175
+ 0 EUR budget
Inschrijvingen afgesloten
Vertrek: 05/03/2023
Terug: 11/03/2023
Basisprijs: €2.175
+ 0 EUR budget
Inschrijvingen afgesloten
Vertrek: 12/03/2023
Terug: 18/03/2023
Basisprijs: €2.175
+ 0 EUR budget
Inschrijvingen afgesloten
Vertrek: 19/03/2023
Terug: 25/03/2023
Basisprijs: €1.955
+ 0 EUR budget
Inschrijvingen afgesloten
Vertrek: 26/03/2023
Terug: 01/04/2023
Basisprijs: €1.955
+ 0 EUR budget
Inschrijvingen afgesloten
Vertrek: 02/04/2023
Terug: 08/04/2023
Basisprijs: €1.955
+ 0 EUR budget
Inschrijvingen afgesloten
Voorbije reizen bekijkenVerberg voorbije reizen
Vertrek: 15/01/2023
Terug: 21/01/2023
Basisprijs: €2.175
+ 0 EUR budget
Inschrijvingen afgesloten
Vertrek: 22/01/2023
Terug: 28/01/2023
Basisprijs: €2.175
+ 0 EUR budget
Inschrijvingen afgesloten
Vertrek: 29/01/2023
Terug: 04/02/2023
Basisprijs: €2.175
+ 0 EUR budget
Inschrijvingen afgesloten

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

Inbegrepen in de prijs:

 • Transfer van luchthaven Kittilä naar blokhut en terug (enkel aansluiting op lijnvluchten)
 • Alle overnachtingen in twee-of meerpersoonskamer: blokhut (2 nachten) en wildernishut (4 nachten)
 • Alle maaltijden van avondmaal op de eerste dag tot het ontbijt op de laatste dag (exclusief drank)
 • Huur van complete winteruitrusting
 • Gebruik van een hondenspan met 4 tot 6 honden
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • BTW & Garantiefonds
 • De diensten van een Engelstalige gids

 

Niet inbegrepen in de prijs:

 • Vlucht naar Kittilä en terug
 • Transport heen en terug Kittilä (indien niet in aansluiting op lijnvlucht: 80 eur extra)
 • Drank en persoonlijke uitgaven

Extra opties:

 • extra overnachting voor of na de hondensledesafari: € 100 pp in gedeelde kamer in half pension

 

Bijkomende info

Met een internationaal gezelschap van maximum 7 deelnemers, maak je een hondensledetocht en trek je van hut naar hut. Inschrijven kan individueel of met meer. Je vliegt met eventuele andere Belgische deelnemers naar Lapland, waar je de anderen ontmoet. 

Deze reis staat standaard op aanvraag omdat we de beschikbaarheid bij onze lokale partner moeten checken, we sluiten immers aan bij een internationaal gezelschap. Deze reis staat niet op aanvraag omwille van extra kosten.

Dit programma vereist een goede lichamelijke en mentale gezondheid. 

Voor deze reis wordt er geen vertrekvergadering georganiseerd. Met vragen kan u zich richten tot uw Joker-reiskantoor.

Minimumleeftijd is 18 jaar

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 03 / 06 / 2022
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Lapland is een van de meest ongeschonden natuurgebieden in Europa. Het heuvelachtige landschap is bedekt met bossen, doorsneden door rivieren en bezaaid met meren. In de winter vriezen rivieren en meren dicht en wordt het landschap bedekt met een dikke laag sneeuw. Een gedroomd gebied voor een intense hondensledetocht! Aan actieve beleving geen gebrek!

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Het hotel wordt gerund door Finnen. De meeste gidsen waarmee we ter plaatse werken hebben de Finse nationaliteit of kennen de plaatselijke cultuur als hun broekzak. Het hotel zelf telt ook vele Finse gasten maar uiteraard zal je het meeste in contact komen met gasten die er voor dezelfde reden zijn als jij.

Documenten

Voor Finland volstaat je geldige Belgische identiteitskaart. Voor de Joker Avontuur-reis: de (co)-chauffeurs hebben het (roze) Europese rijbewijs of het bankkaarttype rijbewijs nodig.

Transport
Heen en terug

Je vlucht tot Kittilä en terug is niet inbegrepen in de prijs.

Wees er vroeg bij zodat je nog kan genieten van goedkope beschikbare tarieven!

Het avondmaal wordt geserveerd tot 22u00. De briefing over het programma wordt gegeven rond 20u30. Bij voorkeur kom je ten laatste rond 19u00 aan in Kittilä op de luchthaven. Het vormt echter geen probleem indien je later zou aankomen. Het hotel houdt steeds een hapje over en de begeleider zal je altijd nog in het kort briefen.

Ter plaatse

Transfer van de luchthaven in Kittilä naar Muonio (op ong. 70 km van Kittilä) met (mini)bus. Deze transfer is inbegrepen als je vliegt met een lijnvlucht zoals Finnair. Arriveer en vertrek je met een charter dien je 40 eur per persoon per one way extra te betalen.

Eigen hondenslede: de honden die we gebruiken zijn Siberische en Alaska-husky’s. Ze zijn in goede gezondheid en conditie en worden streng geselecteerd op hun karakter. Ieder span bestaat uit 4 tot 5 honden waar jij verantwoordelijk voor bent. Je bestuurt de slee zelf. Je moet stoppen, sturen en de slee controleren met de rem en je lichaamsgewicht. Een deel van de techniek komt overeen met die van alpineski. De trekkracht van iedere hond is ongeveer 35 kg op vlak terrein en 20 kg bergop. De gemiddelde snelheid is ongeveer 12 km/u maar kan soms oplopen tot 25 km/u. Natte sneeuw of andere factoren kunnen dit nog beïnvloeden.

Logies

De overnachtingen zijn op voorhand gereserveerd: hier primeren eenvoud en gezelligheid, er wordt altijd gestreefd naar een optimale prijs/kwaliteit verhouding.

Twee nachten in een comfortabele blokhut en vier nachten in een wildernishut. Het comfort in de hutten is minimaal. In de wildernishutten is geen electriciteit. Een open haard houdt ons warm. Er is wel een sauna en toilet (zonder stromend water). In de blokhut deel je het sanitair.

Opgelet: Mogelijk deel je de kamer met deelnemers van het andere geslacht. Tijdens deze reis is het onmogelijk om voor een single te kiezen.

Maaltijden

Je verblijft op basis van volpension, zowel in de blokhut als in de wildernishut. De maaltijden worden door de gids bereid. Zalm en rendier staan zeker op het menu! Tijdens de lunch en het avondmaal kan je opwarmen met een tas koffie, thee of warme chocolade!

Je wordt regelmatig gevraagd een handje toe te steken bij het bereiden van de maaltijden.

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen: • een hervulbare drinkbus • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar) • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Een goede uitrusting is voor deze reis zeer belangrijk.

Ter plaatse beschik je over een complete winteruitrusting die je voldoende beschermt tegen koude, sneeuw en wind: thermische broek en jas, laarzen, sokken, handschoenen en een slaapzak.

Kledij:

 • lang thermisch ondergoed, t-shirts met lange mouwen, lange onderbroek (geen katoenen ondergoed gebruiken! * ) of soepele broeken (geen jeans)
 • minstens 4 paar dikke wollen sokken
 • dunne sokken (aangeraden is om onder je dikke sokken, 1 paar dunne sokken te dragen)
 • voldoende lagen om onder het thermisch pak te dragen (iedereen verdraagt de koude anders)
 • 2 warme zweetdoorlatende wollen pulls of polarvest (fleece)
 • lichte fleece
 • lange broek en extra trui voor ’s avonds in de hut tijdens de huskytocht
 • badslippers voor de sauna en pantoffels voor in de hut
 • handschoenen en muts

Andere:

 • soepele reistas of rugzak
 • toiletgerief (zeep, shampoo, medicijnen, …)
 • badhanddoek
 • skibril (geen donkerkleurig), vanaf half februari ook zonnebril
 • fototoestel en batterijen
 • hoofdlamp of zaklamp + extra batterijen
 • gezichtscrème (lente) + lippencrème
 • zonnecrème (lente)
 • eventueel een thermos om warme dranken te bewaren
 • badpak / zwembroek

Mensen die normaal gezien een bril dagen, raden wij aan om contactlenzen te dragen. Bij voorkeur daglenzen opdat je je lensvloeistof dan niet nodig hebt. Bij koud weer gaat je bril immers aanslaan en bevriezen. Vermits ook het vizier van de helm bevriest zie je al snel geen steek meer.

Het is aangeraden om je thermisch ondergoed in je handbagage te steken zodat je bij het niet tijdig arriveren van de bagage toch lekker warm zit.

(*) Draag best geen katoen: katoen houdt het lichaamsvocht vast en gebruikt lichaamswarmte om te drogen, wat een afkoelend effect heeft. Ideaal voor de tropen, maar dus niet voor een koud klimaat. Beter is ondergoed en kledij uit synthetisch materiaal. Wol kan ook omdat wol de eigenschap heeft nog te isoleren wanneer het nat is.

Geldzaken
Budget ter plaatse

Dranken en persoonlijke uitgaven kunnen ter plaatse betaald worden met kredietkaart.

Fooien
Gezondheid

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor de meeste van onze reizen is een volledig vaccinatie tegen Covid-19 verplicht. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Conditie

Een ‘goede’ fysieke conditie is voor dit programma aanbevolen. Fysiek kan je een dag hondensleeën vergelijken met een dag skiën. Een beetje conditietraining vooraf kan zeker geen kwaad; zo zal je nog meer van je vakantie genieten. Er is geen voorafgaande ervaring nodig om aan dit programma te kunnen deelnemen.

Het programma is niet toegankelijk voor kinderen jonger dan 18 jaar.

Let wel dat er 's avonds van je verwacht wordt dat je een handje helpt bij het voederen van de honden en andere karweien zoals hout hakken, water halen enzovoort.

Dit is geen gewone wintersportvakantie, maar een avontuurlijke tocht. Je trekt rond door een ongerept natuurgebied, ver weg van alle toeristen en drukte. Ondanks de professionele begeleiding behoudt deze reis altijd een expeditiekarakter, wat wil zeggen dat allerlei omstandigheden het programma kunnen wijzigen.

Reisperiode en klimaat

In de maanden december, januari en februari schommelt de gemiddelde temperatuur rond de -24°C. In maart kan het iets warmer zijn. Doch willen we opmerken dat ook in Finland de temperaturen het noorden kwijt zijn en je best voor vertrek de temperaturen checkt zodat je nog extra kledij kan meenemen.

Elke periode tijdens de winter heeft zijn voor en nadelen.

December:

Pluspunten: nog niet té koud, zeer mooie kleur van licht, goede sneeuwkwaliteit, grote kans op noorderlicht Minpunten: redelijk druk, nog niet héél veel sneeuw, korte dagen, koud

Januari – half februari:

Pluspunten: zeer mooi van natuur, dikke pakken sneeuw op de bomen, mooie kleur van licht, dikwijls noorderlicht Minpunten: korte dagen, lage temperatuur

Half februari – maart:

Pluspunten: veel sneeuw, de zon begint warmte te geven, veel noorderlicht, lange dagen Minpunten: geen sneeuw meer op de bomen

April:

Pluspunten: iets warmer overdag, lange dagen Minpunten: de sneeuw kan beginnen smelten, je moet langer opblijven om het noorderlicht te kunnen zien

De reisbegeleider
Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Geografie

Finland meet 338.000 km² en is 10 keer zo groot als België. Het land is onder te verdelen in 3 stukken: in het zuiden en westen heb je een laagliggende kuststrook. Meer in het binnenland naar het oosten en noorden vind je een bebost binnenland met ongeveer 60.000 meren, waarvan vele door korte rivieren, beken en kanalen worden verbonden en zo waterwegen vormen die door de beroepsvaart worden gebruikt. Het grootste meer is het Saimaameer (1.300 km²).

De derde streek ligt ten noorden van de noordpoolcirkel en maakt deel uit van Lapland (Fins, Lappi). Het gebied is dun bebost of onvruchtbaar en heeft een gemiddelde hoogte van ongeveer 340 meter. Hier vind je Halti, de hoogste berg van Finland, die een hoogte bereikt van zo'n 1.328 meter.

In het oosten grenst Finland met Rusland en in het noorden met Noorwegen en Zweden. Verder heeft het land ook 2.563 kilometer kustlijn.

De hoofdstad van Finland is Helsinki, in het zuiden van het land aan het water.

Fauna en flora

Finland is één van de meest bosrijke landen van Europa. Dennen en sparren groeien er goed vanwege de schrale, droge grond. In de noordelijke gebieden zijn er geen naaldbomen meer, wel lage berken. Van de Finse staatsbossen is ruim 42.000 km² beschermd. Je vindt er veel soorten bessen zoals frambozen, bosbessen en vossenbessen. De meren in Finland zijn bedekt met waterlelies.

Omdat Finland zo hoog noordelijk ligt, kom je er een vrij beperkte variatie van dieren tegen. In het wild komen beren, wolven (die in aantal sterk afgenomen zijn), lynxen, vossen en veelvraten (die erg zeldzaam geworden zijn) voor. Ook de rendierkudden zijn ten opzichte van tientallen jaren geleden minder talrijk. Karakteristiek voor Lapland is de lemming, die op de hoge, vlakke bergen boven de boomgrens leeft. De eland, een beschermde diersoort, komt vooral voor in de Zuidlapse woud- en moerasgebieden. Nertsen, marters en hermelijnen komen in het hele land voor.

Staatsvorm

Finland is een democratische republiek. Sauli Niinistö is momenteel de president. Een ambtstermijn van een president in Finland is 6 jaar en kan 2 termijnen na elkaar zetelen. Antti Rinne is de eerste minister.

Finland werd op 6 december 1917 onafhankelijk na meer dan 100 jaar onder Russische invloed.

De Finnen noemen hun land zelf Suomi.

Bevolking

In Finland wonen net geen 5,5 miljoen mensen. De meesten wonen in het zuiden van Finland en dan vooral rond de hoofdstad Helsinki, goed voor 20% van het totale inwonersaantal. Andere grote steden zijn Tampere en Turku, de oudste stad van het land.

Finland staat met een bevolkingsdichtheid van 18/km² (2022).

Het aantal immigranten en vluchtelingen in Finland zet het land op de 37ste plaats in de lijst met landen met het meest aantal immigranten op 1.000 inwoners. De grootste buitenlandse bevolkingsgroepen zijn Zweden en Russen.

De lokale bevolking in het noordelijke Lapland - dat zich ook over grote delen van Noorwegen en Zweden uitstrekt - zijn de Sami.

Economie

Tot voor enkele jaren stond Nokia op eenzame hoogte op gebied van mobiele telefonie, maar met de opkomst van de smartphone is hun aandeel een stuk achteruit gegaan.

Andere belangrijke exportproducten zijn papier, hout en metaalproducten. Finland is ook een bekend producent van designartikelen uit glas en keramiek en van bestek van roestvast staal.

In Finland betaal je met de euro.

Religie

In Finland behoort de overgrote meerderheid, ongeveer 74% van de inwoners, tot de lutherse kerk. De kerk is een belangrijk onderdeel van het openbare leven in Finland. Alle staatsplechtigheden gaan samen met een kerkelijke ceremonie.

1% van de bevolking is lid van de Grieks-Orthodoxe Kerk die in 1949 als tweede staatsgodsdienst werd erkend. Rooms-katholieken en joden vormen een zeer kleine minderheid. De zogenaamde Vrije Kerken (baptisten, methodisten, adventisten) hebben ook invloed. Ongeveer 9% van de bevolking is niet bij een kerk aangesloten.

Lokale gebruiken en gewoonten

In Finland kom je niet te laat op afspraken. Het wordt als brutaal gezien als je meer dan 5 minuten te laat komt, op welke afspraak ook. Daarbij is het aan te raden om de hand te schudden als je Finnen ontmoet, ook de kinderen.

De lagere school in Finland duurt 9 jaar en is volledig gratis, zelfs de maaltijden. Het onderwijssysteem van Finland behoort bij de beste van de wereld.

Midsummer’s Day in juni is de belangrijkste jaarlijkse gebeurtenis. Mensen verlaten hun dorp en gaan naar hun zomerhuisje om de langste dag van het jaar te vieren. Vreugdevuren worden afgestoken en er wordt gezwommen en geroeid. Deze festiviteiten gaan meestal gepaard met enthousiast alcoholverbruik.

Voor koffieliefhebbers is Finland de ideale plek. Finnen zijn namelijk de grootste koffiedrinkers van de wereld, het wereldgemiddelde is 1.3 kg koffie per persoon per jaar, in Finland consumeren ze tot 12 kg koffie per jaar per persoon.

Tijdsverschil

Finland loopt 1 uur voor op de Belgische tijd. Als je naar Finland reist, moet je dus je horloge 1 uur verder draaien.

Elektriciteit

In Finland gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Je wereldstekker mag je dus thuis laten.

Veiligheid

Finland kent een lage criminaliteit. Waakzaamheid blijft steeds geboden in de buurt van de stations en drukke winkelstraten in de grote steden, de luchthavens (zakkenrollers), vooral in het zomerseizoen (juni-juli-augustus).

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
huskies

Wat andere reizigers vinden

Het was een onvergetelijke ervaring, zowel fysiek als mentaal uitdagend.Prachtige natuur, toffe sfeer, zéér lieve honden. Echt de moeite. Heb er van genoten.

fysiek en mentaal uitdagend

De 5-daagse huskysafari was boven alle verwachtingen. Prachtige natuur, toffe en professionele begeleiding en superlekker eten. Voor herhaling vatbaar :-)

boven alle verwachtingen

Deze reis stond ergens bovenaan mijn "bucket list". Maar ik wil hem nog niet afstrepen. Deze ervaring was zo fantastisch dat ik dit binnenkort (over enkele jaren) nog eens wil beleven.

bucket list

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.