Van het moderne Helsinki reis je richting ongerepte natuur. Perfect voor wandel- of kanotochten of het spotten van wildlife zoals beren en elanden. Finland en Fins Lapland zijn zomer én winter de moeite! In de zomer is het ideaal voor een roadtrip, in de winter doe je er allerlei sneeuwactiviteiten zoals een hondensledetocht of sneeuwschoenwandelen. Laat ons een roadtrip voor je organiseren, of sluit aan bij een groepsreis naar Finland.
Groepsreizen
Individuele rondreizen
Individuele reizen met huurwagen
Vluchten naar Finland
Er zijn op dit moment geen promotarieven beschikbaar op deze pagina.
Partners
Over Finland
Finland meet 338.000 km² en is 10 keer zo groot als België. Het land is onder te verdelen in 3 stukken: in het zuiden en westen heb je een laagliggende kuststrook. Meer in het binnenland naar het oosten en noorden vind je een bebost binnenland met ongeveer 60.000 meren, waarvan vele door korte rivieren, beken en kanalen worden verbonden en zo waterwegen vormen die door de beroepsvaart worden gebruikt. Het grootste meer is het Saimaameer (1.300 km²).
De derde streek ligt ten noorden van de noordpoolcirkel en maakt deel uit van Lapland (Fins, Lappi). Het gebied is dun bebost of onvruchtbaar en heeft een gemiddelde hoogte van ongeveer 340 meter. Hier vind je Halti, de hoogste berg van Finland, die een hoogte bereikt van zo'n 1.328 meter.
In het oosten grenst Finland met Rusland en in het noorden met Noorwegen en Zweden. Verder heeft het land ook 2.563 kilometer kustlijn.
De hoofdstad van Finland is Helsinki, in het zuiden van het land aan het water.
Finland is één van de meest bosrijke landen van Europa. Dennen en sparren groeien er goed vanwege de schrale, droge grond. In de noordelijke gebieden zijn er geen naaldbomen meer, wel lage berken. Van de Finse staatsbossen is ruim 42.000 km² beschermd. Je vindt er veel soorten bessen zoals frambozen, bosbessen en vossenbessen. De meren in Finland zijn bedekt met waterlelies.
Omdat Finland zo hoog noordelijk ligt, kom je er een vrij beperkte variatie van dieren tegen. In het wild komen beren, wolven (die in aantal sterk afgenomen zijn), lynxen, vossen en veelvraten (die erg zeldzaam geworden zijn) voor. Ook de rendierkudden zijn ten opzichte van tientallen jaren geleden minder talrijk. Karakteristiek voor Lapland is de lemming, die op de hoge, vlakke bergen boven de boomgrens leeft. De eland, een beschermde diersoort, komt vooral voor in de Zuidlapse woud- en moerasgebieden. Nertsen, marters en hermelijnen komen in het hele land voor.
Finland is een democratische republiek. Sauli Niinistö is momenteel de president. Een ambtstermijn van een president in Finland is 6 jaar en kan 2 termijnen na elkaar zetelen. Antti Rinne is de eerste minister.
Finland werd op 6 december 1917 onafhankelijk na meer dan 100 jaar onder Russische invloed.
De Finnen noemen hun land zelf Suomi.
In Finland wonen net geen 5,5 miljoen mensen. De meesten wonen in het zuiden van Finland en dan vooral rond de hoofdstad Helsinki, goed voor 20% van het totale inwonersaantal. Andere grote steden zijn Tampere en Turku, de oudste stad van het land.
Finland staat met een bevolkingsdichtheid van 18/km² (2022).
Het aantal immigranten en vluchtelingen in Finland zet het land op de 37ste plaats in de lijst met landen met het meest aantal immigranten op 1.000 inwoners. De grootste buitenlandse bevolkingsgroepen zijn Zweden en Russen.
De lokale bevolking in het noordelijke Lapland - dat zich ook over grote delen van Noorwegen en Zweden uitstrekt - zijn de Sami.
Tot voor enkele jaren stond Nokia op eenzame hoogte op gebied van mobiele telefonie, maar met de opkomst van de smartphone is hun aandeel een stuk achteruit gegaan.
Andere belangrijke exportproducten zijn papier, hout en metaalproducten. Finland is ook een bekend producent van designartikelen uit glas en keramiek en van bestek van roestvast staal.
In Finland betaal je met de euro.
In Finland behoort de overgrote meerderheid, ongeveer 74% van de inwoners, tot de lutherse kerk. De kerk is een belangrijk onderdeel van het openbare leven in Finland. Alle staatsplechtigheden gaan samen met een kerkelijke ceremonie.
1% van de bevolking is lid van de Grieks-Orthodoxe Kerk die in 1949 als tweede staatsgodsdienst werd erkend. Rooms-katholieken en joden vormen een zeer kleine minderheid. De zogenaamde Vrije Kerken (baptisten, methodisten, adventisten) hebben ook invloed. Ongeveer 9% van de bevolking is niet bij een kerk aangesloten.
In Finland kom je niet te laat op afspraken. Het wordt als brutaal gezien als je meer dan 5 minuten te laat komt, op welke afspraak ook. Daarbij is het aan te raden om de hand te schudden als je Finnen ontmoet, ook de kinderen.
De lagere school in Finland duurt 9 jaar en is volledig gratis, zelfs de maaltijden. Het onderwijssysteem van Finland behoort bij de beste van de wereld.
Midsummer’s Day in juni is de belangrijkste jaarlijkse gebeurtenis. Mensen verlaten hun dorp en gaan naar hun zomerhuisje om de langste dag van het jaar te vieren. Vreugdevuren worden afgestoken en er wordt gezwommen en geroeid. Deze festiviteiten gaan meestal gepaard met enthousiast alcoholverbruik.
Voor koffieliefhebbers is Finland de ideale plek. Finnen zijn namelijk de grootste koffiedrinkers van de wereld, het wereldgemiddelde is 1.3 kg koffie per persoon per jaar, in Finland consumeren ze tot 12 kg koffie per jaar per persoon.
Finland loopt 1 uur voor op de Belgische tijd. Als je naar Finland reist, moet je dus je horloge 1 uur verder draaien.
In Finland gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Je wereldstekker mag je dus thuis laten.
Finland kent een lage criminaliteit. Waakzaamheid blijft steeds geboden in de buurt van de stations en drukke winkelstraten in de grote steden, de luchthavens (zakkenrollers), vooral in het zomerseizoen (juni-juli-augustus).