Overslaan en naar de inhoud gaan

Het noorderlicht spreekt bij velen tot de verbeelding. Onze korte trip naar het hoge noorden is de uitgelezen kans om dit fenomeen op te sporen en met je eigen ogen te bewonderen. Overdag laten we ons op sleeptouw nemen door husky's en rendieren en gaan we op pad met de sneeuwscooter. Een zotte sneeuwtrip die nog lang zal nazinderen!

De hoogtepunten van deze reis

Noorderlicht

Op jacht naar het noorderlicht.

hondensleetocht

Word één met Laplands pluizige mascotte tijdens een hondensledetocht

Rendier Lapland

Glijden door het Lapse decor in een rendierslede.

Programma

Programma

1 Dag 1
Aankomst Kittilä

Op de luchthaven van Kittilä worden we door onze gids opgehaald. Na een korte transfer naar ons hotel genieten we van een welkomstdiner. We overnachten in het hotel.

2 dag 2
Hondensledetocht

Na het ontbijt hebben we de tijd  om te acclimatiseren en op eigen houtje de prachtige omgeving te verkennen.  Een heerlijke lunch wordt geserveerd in het restaurant  waarna we de pluizige, typisch Lapse inwoner ontmoeten: de husky. Er zijn er meer dan 400 op de boerderij die we bezoeken. Na een rondleiding vertrekken we op een spannende hondensledetocht.  Per twee krijgen we een eigen span met 4 tot 5 honden die ons 15 kilometer lang op sleeptouw nemen. 's Avonds genieten we van een diner en ontspannen doen we in de sauna. 

2 dag 3
Sneeuwscootertocht

We starten de dag met een rijkelijk ontbijt waarna we de voormiddag vrij invullen: een introductie in het cross country skiën of een andere optionele activiteit, aan jou de keuze (niet inbegrepen in de prijs)  Na de nodige veiligheidsinstructies zijn we helemaal klaar om zelf achter het stuur van onze sneeuwscooters kruipen! We genieten van een tocht van een 30-tal kilometer, goed voor een goeie twee uur rij-plezier.  We bekomen rustig in de sauna van de tocht.  Een oververdiend diner wacht op ons.  

 

 

2 dag 4
Rendierboerderij

We bezoeken een rendierboerderij waar enthousiaste rendierhouders ons vertellen hoe belangrijk de dieren zijn voor de Lappen. De lokale rendierhouders laten zien hoe de dieren met een lasso worden gevangen en zelf geven we het ook eens een gooi. Eens ware lasso-experts worden de rendieren voor de slede gespannen voor een tocht door de bossen. Terwijl de Lappen zich zo al duizenden jaren verplaatsen, is dit voor ons een heel bijzondere ervaring! In een ons ondertussen bekende kota trekken we ons terug voor een heerlijke lunch. Avondeten wordt geserveerd in het hotel.

3 Dag 5
Transfer terug naar Kittilä

Ontbijt en transfer naar de luchthaven van Kittilä.

Vertrekdata en prijzen

Vertrek: 11/01/2023
Terug: 15/01/2023
Basisprijs: €2.135
+ 0 EUR budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
18-251
26-354
46-555
Geslacht
mannen2
vrouwen8
Volzet
Vertrek: 12/03/2023
Terug: 16/03/2023
Basisprijs: €2.120
+ 0 EUR budget
al 6 boekingen, waarvan 2 opties.
Wie gaat mee?
Leeftijd
36-451
46-552, met 2 als optie.
56-653
Geslacht
mannen3, met 1 als optie.
vrouwen3, met 1 als optie.

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Vlucht naar Kittilä en terug 
 • Transfer van luchthaven Kittilä naar hotel en terug
 • Alle overnachtingen: comfortabele cabin  (4 nachten)
 • Toegang tot de hotel sauna
 • Alle maaltijden van avondmaal op de eerste dag tot het ontbijt op de laatste dag
 • Activiteiten zoals vermeld in het programma
 • Verzekering sneeuwscooter met eigen risico (tot max. € 800), rijbewijs verplicht 
 • Huur van complete winteruitrusting 
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • De diensten van een Engelstalige gids
 • BTW & Garantiefonds

 

Niet inbegrepen:

 • Facultatieve activiteiten
 • Drank en persoonlijke uitgaven
 • Single toeslag (verplicht) : 35 euro
 • Duo's die samen inschrijven maar alleen op de sneeuwscooter willen zitten betalen een single toeslag van 35 euro pp. 

Bijkomende info

Dit is een échte groepsreis. Je schrijft weliswaar alleen of met vrienden in, maar vanaf dan is het 100%  groepsgevoel! Je  vertrekt samen in België, alle activiteiten doe je met je eigen groep, je eet samen, duikt samen de bar in ’s avonds. 13 medereizigers om je indrukken mee te delen!

Kan je niet tijdens de voorgestelde data? Mogelijks hebben we een gelijkaardig programma beschikbaar, maar dan in een internationale groep. Contacteer hiervoor je Joker-reiskantoor.

Twee maanden voor afreis dienen we onze kamers te bevestigen, daarom schrijf je best tijdig in. Vanaf twee maanden voor afreis kunnen we immers niet meer garanderen dat we nog een plaatsje voor je hebben. 

Voor deze reis organiseren we geen vertrekvergadering. Met vragen kan u zich richten tot uw Joker-reiskantoor.

Minimumleeftijd is 18 jaar

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 29 / 11 / 2022
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Lapland is een van de meest ongeschonden natuurgebieden in Europa. Het heuvelachtige landschap is bedekt met bossen, doorsneden door rivieren en bezaaid met meren. In de winter vriezen rivieren en meren dicht en wordt het landschap bedekt met een dikke laag sneeuw. Een gedroomd gebied voor diverse wintersporten: langlaufen, hondensleetochten, ijsvissen, sneeuwscootertochten, alpineskiën, … Aan actieve beleving geen gebrek!

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Het hotel wordt gerund door Finnen. De gidsen waarmee we werken hebben de Finse nationaliteit of kennen de plaatselijke cultuur als hun broekzak. Het hotel zelf telt ook vele Finse gasten maar uiteraard zal je het meeste in contact komen met gasten die er voor dezelfde reden zijn als jij.

Documenten

Voor Finland volstaat je geldige Belgische identiteitskaart. Voor de Joker Avontuur-reis: de (co)-chauffeurs hebben het (roze) Europese rijbewijs of het bankkaarttype rijbewijs nodig.

Transport
Heen en terug

De vluchten zijn inbegrepen in de prijs.

Heenreis : Vertrek in Brussel om 11u40 via Helsinki met aankomst in Kittilä om 17u50. Terugreis : Vertrek in Kittilä om 12u50 via Helsinki met aankomst in Brussel om 18u20.

Vluchturen

Reis met vertrek op 12/03/2023

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 12/03/23 - 11:40
HELSINKI - VANTAA INT. 12/03/23 - 15:15
HELSINKI - VANTAA INT. 12/03/23 - 16:20
KITTILA 12/03/23 - 17:55
KITTILA 16/03/23 - 18:35
HELSINKI - VANTAA INT. 16/03/23 - 19:55
HELSINKI - VANTAA INT. 16/03/23 - 21:00
BRUSSELS - BRU AIRPORT 16/03/23 - 22:40

Reis met vertrek op 11/01/2023

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 11/01/23 - 11:40
HELSINKI - VANTAA INT. 11/01/23 - 15:15
HELSINKI - VANTAA INT. 11/01/23 - 16:20
KITTILA 11/01/23 - 17:55
KITTILA 15/01/23 - 13:40
HELSINKI - VANTAA INT. 15/01/23 - 15:10
HELSINKI - VANTAA INT. 15/01/23 - 16:40
BRUSSELS - BRU AIRPORT 15/01/23 - 18:25
Ter plaatse

Transfer van de luchthaven in Kittilä naar Muonio (op ong. 70 km van Kittilä, 1 uurtje rijden) met (mini)bus. Deze transfer is inbegrepen.

Ter plaatse genieten we ook van een rendierslee (1 of 2 personen per slede).

De honden die we gebruiken zijn Siberische en Alaska-husky’s. Ze zijn in goede gezondheid en conditie en worden streng geselecteerd op hun karakter. Ieder span bestaat uit 4 tot 5 honden waar jij verantwoordelijk voor bent. Je bestuurt de slee zelf. Je moet stoppen, sturen en de slee controleren met de rem en je lichaamsgewicht. Een deel van de techniek komt overeen met die van alpineski.

De trekkracht van iedere hond is ongeveer 35 kg op vlak terrein en 20 kg bergop. De gemiddelde snelheid is ongeveer 12 km/u maar kan soms oplopen tot 25 km/u. Natte sneeuw of andere factoren kunnen dit nog beïnvloeden.

Logies

De overnachtingen zijn op voorhand gereserveerd: hier primeren authenticiteit en gezelligheid.

We verblijven in prachtig ingerichte tweepersoonskamers in het kleine hoofdgebouw van het hotel of in een chalet die bestaat uit een gezellige leefruimte en twee dubbele kamers. Iedereen heeft toegang tot de sauna in het hoofdgebouw. Het hotel is gezellig ingericht en is ideaal om er te vertoeven met familie of vrienden. Elke kamer is ingericht met materiaal uit dennenbomen en beschikt over een eigen badkamer met toilet/douche. Je verblijft op ongeveer 10 kilometer buiten het centrum van Muonio, net naast de rivier. Gebruik van de sauna is inbegrepen.

Maaltijden

In het hotel worden meestal traditionele Finse gerechten bereid. Zalm en rendier staan zeker op het menu.

Alle maaltijden vanaf het avondeten op dag 1 tot het ontbijt op dag 5 zijn inclusief de prijs.

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen: • een hervulbare drinkbus • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar) • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Een goede uitrusting is voor deze reis zeer belangrijk.

Ter plaatse beschik je over een complete winteruitrusting die je voldoende beschermt tegen koude, sneeuw en wind: thermische broek en jas, laarzen, sokken, handschoenen en een slaapzak.

Kledij:

 • lang thermisch ondergoed, t-shirts met lange mouwen, lange onderbroek (geen katoenen ondergoed gebruiken! (*) of soepele broeken (geen jeans)
 • minstens 4 paar dikke wollen sokken
 • dunne sokken (aangeraden is om onder je dikke sokken, 1 paar dunne sokken te dragen)
 • voldoende lagen om onder het thermisch pak te dragen (iedereen verdraagt de koude anders)
 • 2 warme zweetdoorlatende wollen pulls of polarvest (fleece)
 • lichte fleece
 • handschoenen en muts

Andere:

 • een rijbewijs is verplicht om de sneeuwscooters te mogen besturen
 • toiletgerief (zeep, shampoo, medicijnen, …)
 • badhanddoek
 • eventueel skibril (geen donkerkleurig), vanaf half februari ook zonnebril
 • fototoestel en batterijen
 • hoofdlamp of zaklamp + extra batterijen
 • gezichtscrème (lente) + lippencrème
 • zonnecrème (lente)
 • eventueel een thermos om warme dranken te bewaren
 • badpak/zwembroek

Mensen die normaal gezien een bril dagen, raden wij aan om vooral tijdens de sneeuwscootertocht contactlenzen te dragen. Bij voorkeur daglenzen opdat je je lensvloeistof dan niet nodig hebt. Bij koud weer gaat je bril immers aanslaan en bevriezen. Vermits ook het vizier van de helm bevriest zie je al snel geen steek meer.

Het is aangeraden om je thermisch ondergoed in je handbagage te steken zodat je bij het niet tijdig arriveren van de bagage toch lekker warm zit.

(*) Draag best geen katoen: katoen houdt het lichaamsvocht vast en gebruikt lichaamswarmte om te drogen, wat een afkoelend effect heeft. Ideaal voor de tropen, maar dus niet voor een koud klimaat. Beter is ondergoed en kledij uit syntetisch materiaal. Wol kan ook omdat wol de eigenschap heeft nog te isoleren wanneer het nat is.

Geldzaken
Budget ter plaatse

Extra dranken en persoonlijke uitgaven kunnen betaald worden met kredietkaart.

Fooien
Gezondheid

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor de meeste van onze reizen is een volledig vaccinatie tegen Covid-19 verplicht. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Conditie

Er is geen speciale conditie vereist voor dit programma. In de winter (december-februari) kan het wel koud zijn, maar door de speciale kleding vormt dit doorgaans geen probleem.

Er is geen voorafgaande ervaring nodig om aan dit programma te kunnen deelnemen.

Dit programma is niet geschikt voor kinderen jonger dan 12 jaar.

Reisperiode en klimaat

In de maanden december, januari en februari schommelt de gemiddelde temperatuur rond de -24°C. In maart kan het iets warmer zijn. Doch willen we opmerken dat ook in Finland de temperaturen het noorden kwijt zijn en je best voor vertrek de temperaturen checkt zodat je nog extra kledij kan meenemen.

Elke periode tijdens de winter heeft zijn voor en nadelen. Wij kiezen echter bewust voor de periode februari en maart omwille van een aantal factoren.

1) Zonlicht. In december en januari zijn de nachten het langst en heb je maar een paar uur zonlicht. Om ideaal te kunnen genieten van de vergezichten raden we dan ook februari en maart aan.

2) Temperatuur. Ook al gaat het kwik 's nachts nog gemakkelijk richting de -25°, overdag valt het al iets beter mee aangezien de zon warmte begint af te geven. In december en januari is het overdag nog steeds extreem koud.

3) Noorderlicht. Het noorderlicht is te zien vanaf begin september tot eind april (maw zo lang de zon ondergaat) maar kent een piek van februari tot midden april.

De reisbegeleider
Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Geografie

Finland meet 338.000 km² en is 10 keer zo groot als België. Het land is onder te verdelen in 3 stukken: in het zuiden en westen heb je een laagliggende kuststrook. Meer in het binnenland naar het oosten en noorden vind je een bebost binnenland met ongeveer 60.000 meren, waarvan vele door korte rivieren, beken en kanalen worden verbonden en zo waterwegen vormen die door de beroepsvaart worden gebruikt. Het grootste meer is het Saimaameer (1.300 km²).

De derde streek ligt ten noorden van de noordpoolcirkel en maakt deel uit van Lapland (Fins, Lappi). Het gebied is dun bebost of onvruchtbaar en heeft een gemiddelde hoogte van ongeveer 340 meter. Hier vind je Halti, de hoogste berg van Finland, die een hoogte bereikt van zo'n 1.328 meter.

In het oosten grenst Finland met Rusland en in het noorden met Noorwegen en Zweden. Verder heeft het land ook 2.563 kilometer kustlijn.

De hoofdstad van Finland is Helsinki, in het zuiden van het land aan het water.

Fauna en flora

Finland is één van de meest bosrijke landen van Europa. Dennen en sparren groeien er goed vanwege de schrale, droge grond. In de noordelijke gebieden zijn er geen naaldbomen meer, wel lage berken. Van de Finse staatsbossen is ruim 42.000 km² beschermd. Je vindt er veel soorten bessen zoals frambozen, bosbessen en vossenbessen. De meren in Finland zijn bedekt met waterlelies.

Omdat Finland zo hoog noordelijk ligt, kom je er een vrij beperkte variatie van dieren tegen. In het wild komen beren, wolven (die in aantal sterk afgenomen zijn), lynxen, vossen en veelvraten (die erg zeldzaam geworden zijn) voor. Ook de rendierkudden zijn ten opzichte van tientallen jaren geleden minder talrijk. Karakteristiek voor Lapland is de lemming, die op de hoge, vlakke bergen boven de boomgrens leeft. De eland, een beschermde diersoort, komt vooral voor in de Zuidlapse woud- en moerasgebieden. Nertsen, marters en hermelijnen komen in het hele land voor.

Staatsvorm

Finland is een democratische republiek. Sauli Niinistö is momenteel de president. Een ambtstermijn van een president in Finland is 6 jaar en kan 2 termijnen na elkaar zetelen. Antti Rinne is de eerste minister.

Finland werd op 6 december 1917 onafhankelijk na meer dan 100 jaar onder Russische invloed.

De Finnen noemen hun land zelf Suomi.

Bevolking

In Finland wonen net geen 5,5 miljoen mensen. De meesten wonen in het zuiden van Finland en dan vooral rond de hoofdstad Helsinki, goed voor 20% van het totale inwonersaantal. Andere grote steden zijn Tampere en Turku, de oudste stad van het land.

Finland staat met een bevolkingsdichtheid van 18/km² (2022).

Het aantal immigranten en vluchtelingen in Finland zet het land op de 37ste plaats in de lijst met landen met het meest aantal immigranten op 1.000 inwoners. De grootste buitenlandse bevolkingsgroepen zijn Zweden en Russen.

De lokale bevolking in het noordelijke Lapland - dat zich ook over grote delen van Noorwegen en Zweden uitstrekt - zijn de Sami.

Economie

Tot voor enkele jaren stond Nokia op eenzame hoogte op gebied van mobiele telefonie, maar met de opkomst van de smartphone is hun aandeel een stuk achteruit gegaan.

Andere belangrijke exportproducten zijn papier, hout en metaalproducten. Finland is ook een bekend producent van designartikelen uit glas en keramiek en van bestek van roestvast staal.

In Finland betaal je met de euro.

Religie

In Finland behoort de overgrote meerderheid, ongeveer 74% van de inwoners, tot de lutherse kerk. De kerk is een belangrijk onderdeel van het openbare leven in Finland. Alle staatsplechtigheden gaan samen met een kerkelijke ceremonie.

1% van de bevolking is lid van de Grieks-Orthodoxe Kerk die in 1949 als tweede staatsgodsdienst werd erkend. Rooms-katholieken en joden vormen een zeer kleine minderheid. De zogenaamde Vrije Kerken (baptisten, methodisten, adventisten) hebben ook invloed. Ongeveer 9% van de bevolking is niet bij een kerk aangesloten.

Lokale gebruiken en gewoonten

In Finland kom je niet te laat op afspraken. Het wordt als brutaal gezien als je meer dan 5 minuten te laat komt, op welke afspraak ook. Daarbij is het aan te raden om de hand te schudden als je Finnen ontmoet, ook de kinderen.

De lagere school in Finland duurt 9 jaar en is volledig gratis, zelfs de maaltijden. Het onderwijssysteem van Finland behoort bij de beste van de wereld.

Midsummer’s Day in juni is de belangrijkste jaarlijkse gebeurtenis. Mensen verlaten hun dorp en gaan naar hun zomerhuisje om de langste dag van het jaar te vieren. Vreugdevuren worden afgestoken en er wordt gezwommen en geroeid. Deze festiviteiten gaan meestal gepaard met enthousiast alcoholverbruik.

Voor koffieliefhebbers is Finland de ideale plek. Finnen zijn namelijk de grootste koffiedrinkers van de wereld, het wereldgemiddelde is 1.3 kg koffie per persoon per jaar, in Finland consumeren ze tot 12 kg koffie per jaar per persoon.

Tijdsverschil

Finland loopt 1 uur voor op de Belgische tijd. Als je naar Finland reist, moet je dus je horloge 1 uur verder draaien.

Elektriciteit

In Finland gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Je wereldstekker mag je dus thuis laten.

Veiligheid

Finland kent een lage criminaliteit. Waakzaamheid blijft steeds geboden in de buurt van de stations en drukke winkelstraten in de grote steden, de luchthavens (zakkenrollers), vooral in het zomerseizoen (juni-juli-augustus).

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Noorderlicht

Wat andere reizigers vinden

Een korte, maar prachtige reis!

Prachtig

De natuur is overweldigend. De ligging van het verblijf is een echte meerwaarde voor de belevenis van het ongerepte Finland. De maaltijden en activiteiten waren super. Kortom, onvergetelijk.

Overweldigend

Een adembenemende reis - een echte aanrader!

Adembenemend

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 6 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.