Overslaan en naar de inhoud gaan

De hoogtepunten van deze reis

Noorderlicht

Op jacht naar het noorderlicht tijdens een nachtelijke sneeuwscootersafari

hondensleetocht

Wordt één met Laplands pluizige mascotte tijdens een hondensledetocht

iglo

Geniet van een onvergetelijke nacht in een sneeuwiglo

Programma

Programma

1 Dag 1
Aankomst Kittilä

Na een vlucht van Brussel via Helsinki tot Kittilä komen we je ophalen aan de luchthaven. Transfer naar het hotel in Muonio. We binden de sneeuwschoenen aan en maken een verkennende tocht doorheen het winterlandschap. Eens terug in het hotel wacht ons een overheerlijk welkomstdiner. Overnachting in hotel op basis van een dubbele kamer.

2 dag 2
Rendierboerderij

We bezoeken een rendierboerderij waar enthousiaste rendierhouders ons vertellen hoe belangrijk de dieren zijn voor de Lappen. De lokale rendierhouders laten zien hoe de dieren met een lasso worden gevangen en zelf geven we het ook eens een gooi. Eens ware lasso-experts worden de rendieren voor de slede gespannen voor een tocht door de bossen. Terwijl de Lappen zich zo al duizenden jaren verplaatsen, is dit voor ons een heel bijzondere ervaring! Lunchen doen we bij het open vuur in een typisch Lapse kota. De lokale gids geeft vandaag ook alle informatie mee over het hotel, de activiteiten en het fenomeen Aurora Borealis. Na een stevig diner ondernemen we een eerste poging om het magnifieke noorderlicht te spotten. Met de sneeuwscooter leggen we zo’n 20 km af naar de top van een nabijgelegen berg. Elke scooter wordt bemand met 2 personen (alleen ook mogelijk mits supplement, verplicht te nemen als je als single inschrijft). Met een warm drankje nemen we de donkere, hopelijk groengetinte sterrenhemel in ons op.

2 Dag 3
Hondensledetocht

Na het ontbijt bezoeken we een pluizige, typisch Lapse inwoner: de husky. Er zijn er meer dan 400 op de boerderij die je bezoekt. Na een rondleiding vertrekken we op een spannende hondensledetocht. Elkeen krijgt zijn eigen span met 4 tot 5 honden. Na een tocht van zo’n 17 km met je honden is het tijd voor een lunch in het hotel. In de namiddag ben je vrij om de omgeving op eigen houtje te verkennen. Na het avondmaal trekken we opnieuw de natuur in, op zoek naar de juiste plaats om het noorderlicht te spotten. Genietend van een kop warme choco dwaal je de hemel af op zoek naar het noorderlicht. Overnachten doen we in een iglo. Alvast een onvergetelijke ervaring!

3 Dag 4
Transfer terug naar Kittilä

Ontbijt en transfer naar de luchthaven van Kittilä. Rechtstreekse vlucht van Kittilä naar Brussel.

Vertrekdata en prijzen

Boek op tijd en zorg er zo voor dat je reis sneller gegarandeerd is!

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.
Voorbije reizen bekijkenVerberg voorbije reizen
Vertrek: 02/02/2017
Terug: 05/02/2017
Basisprijs: €1.580
+ 0 EUR budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Inschrijvingen afgesloten

Inbegrepen in de basisprijs

 • Heenvlucht van Brussel via Helsinki naar Kittilä
 • Rechtstreekse terugvlucht van Kittilä naar Brussel
 • Transfer van luchthaven Kittilä naar hotel en terug
 • Alle overnachtingen: comfortabel hotel op basis van dubbele kamer (2 nachten) en iglo (1 nacht)
 • Alle maaltijden van avondmaal op de eerste dag tot het ontbijt op de laatste dag
 • Activiteiten zoals vermeld in het programma
 • Huur van complete winteruitrusting
 • Verzekering sneeuwscooter met eigen risico (tot max. € 600), rijbewijs verplicht 
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • De diensten van een Engelstalige gids
 • BTW & Garantiefonds

Niet inbegrepen:

 • Single supplement sneeuwscooter (verplicht als je alleen inschrijft): € 40
 • Facultatieve activiteiten
 • Drank en persoonlijke uitgaven

Wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 07 / 10 / 2016
Actie en beleving

Lapland is een van de meest ongeschonden natuurgebieden in Europa. Het heuvelachtige landschap is bedekt met bossen, doorsneden door rivieren en bezaaid met meren. In de winter vriezen rivieren en meren dicht en wordt het landschap bedekt met een dikke laag sneeuw. Een gedroomd gebied voor diverse wintersporten: langlaufen, hondensleetochten, ijsvissen, sneeuwscootertochten, alpineskiën, … Aan actieve beleving geen gebrek!

Duurzaam op reis
Mensen ontmoeten

Het hotel wordt gerund door Finnen. De gidsen waarmee we werken hebben de Finse nationaliteit of kennen de plaatselijke cultuur als hun broekzak. Het hotel zelf telt ook vele Finse gasten maar uiteraard zal je het meeste in contact komen met gasten die er voor dezelfde reden zijn als jij.

Documenten

Voor Finland volstaat je geldige Belgische identiteitskaart.

Voor de Joker Avontuur reis: voor de (co)-chauffeurs volstaat het (roze) Europese rijbewijs.

Transport

Heen en terug

Je vliegt heen met Finnair van Brussel via Helsinki naar Kittilä. Je keert terug naar Brussel met een rechtstreekse vlucht van Jetairfly. Vluchten zijn inbegrepen in de prijs.

Ter plaatse

Transfer van de luchthaven in Kittilä naar Muonio (op ong. 70 km van Kittilä, 1 uurtje rijden) met (mini)bus. Deze transfer is inbegrepen.

Rendierslee (1 of 2 personen per slede), 1 sneeuwscooter per 2 personen , eigen hondenslee, sneeuwschoenen en ski’s.

Er is een mogelijkheid de sneeuwscooter alleen te besturen mits een supplement van 40 euro. Indien gewenst, gelieve dit bij inschrijving te vermelden.
Schrijf je als individuele reiziger in, ben je verplicht om een single sneeuwscooter te reserveren aan dezelfde kostprijs.

De honden die we gebruiken zijn Siberische en Alaska-husky’s. Ze zijn in goede gezondheid en conditie en worden streng geselecteerd op hun karakter. Ieder span bestaat uit 4 tot 5 honden waar jij verantwoordelijk voor bent. Je bestuurt de slee zelf. Je moet stoppen, sturen en de slee controleren met de rem en je lichaamsgewicht. Een deel van de techniek komt overeen met die van alpineski.

De trekkracht van iedere hond is ongeveer 35 kg op vlak terrein en 20 kg bergop. De gemiddelde snelheid is ongeveer 12 km/u maar kan soms oplopen tot 25 km/u. Natte sneeuw of andere factoren kunnen dit nog beïnvloeden.

Logies

De overnachtingen zijn op voorhand gereserveerd: hier primeren eenvoud en gezelligheid, er wordt altijd gestreefd naar een optimale prijs/kwaliteit verhouding.

Je overnacht 2 nachten in een comfortabel hotel. Het hotel is gezellig ingericht en is ideaal om er te vertoeven met familie of vrienden. Elke kamer is ingericht met materiaal uit dennenbomen en beschikt over een eigen badkamer met badkamer/douche. Je verblijft op ongeveer 3 kilometer buiten het centrum van Muonio, net naast de rivier. Gebruik van de sauna is inbegrepen.

Het single supplement is voor deze reis niet mogelijk. Bij individuele inschrijvingen zullen de kamers gedeeld worden. Een kamer delen met iemand van het andere geslacht is dan ook mogelijk. Elke kamer beschikt over aparte bedden.

Eén nacht breng je door in een onvergetelijke sneeuwiglo in het winterdorp. Hier slaapt men zoals tijdens de rest van de reis in gedeelde kamers. De gezellige kamers, gebouwd van sneeuw zijn een niet te missen ervaring! Buiten kan de temperatuur zwaar onder nul zakken, maar binnen in de iglo's blijft de temperatuur zachter. Je bed is gemaakt van sneeuw, maar zachte, warme rendierhuiden, een dikke slaapzak en warme drankjes houden je 's nachts warm.

Je verblijft op basis van volpension, zowel in het hotel als in de sneeuwiglo.

Maaltijden

In het hotel worden meestal traditionele Finse gerechten bereid. Zalm en rendier staan zeker op het menu.

Je verblijft op basis van volpension.

Bagage

Een goede uitrusting is voor deze reis zeer belangrijk.

Ter plaatse beschik je over een complete winteruitrusting die je voldoende beschermt tegen koude, sneeuw en wind: thermische broek en jas, laarzen, sokken, handschoenen en een slaapzak.

Kledij:

 • lang thermisch ondergoed, t-shirts met lange mouwen, lange onderbroek (geen katoenen ondergoed gebruiken! (*) of soepele broeken (geen jeans)
 • minstens 4 paar dikke wollen sokken
 • dunne sokken (aangeraden is om onder je dikke sokken, 1 paar dunne sokken te dragen)
 • voldoende lagen om onder het thermisch pak te dragen (iedereen verdraagt de koude anders)
 • 2 warme zweetdoorlatende wollen pulls of polarvest (fleece)
 • Pyjama of lang ondergoed voor de overnachting in de iglo
 • lichte fleece
 • handschoenen en muts

Andere:

 • een rijbewijs is verplicht om de sneeuwscooters te mogen besturen
 • toiletgerief (zeep, shampoo, medicijnen, …)
 • badhanddoek
 • eventueel skibril (geen donkerkleurig), vanaf half februari ook zonnebril
 • fototoestel en batterijen
 • hoofdlamp of zaklamp + extra batterijen
 • gezichtscrème (lente) + lippencrème
 • zonnecrème (lente)
 • eventueel een thermos om warme dranken te bewaren

Mensen die normaal gezien een bril dagen, raden wij aan om vooral tijdens de sneeuwscootertocht contactlenzen te dragen. Bij voorkeur daglenzen opdat je je lensvloeistof dan niet nodig hebt. Bij koud weer gaat je bril immers aanslaan en bevriezen. Vermits ook het vizier van de helm bevriest zie je al snel geen steek meer.

Het is aangeraden om je thermisch ondergoed in je handbagage te steken zodat je bij het niet tijdig arriveren van de bagage toch lekker warm zit.

(*) Draag best geen katoen: katoen houdt het lichaamsvocht vast en gebruikt lichaamswarmte om te drogen, wat een afkoelend effect heeft. Ideaal voor de tropen, maar dus niet voor een koud klimaat. Beter is ondergoed en kledij uit syntetisch materiaal. Wol kan ook omdat wol de eigenschap heeft nog te isoleren wanneer het nat is.

Geldzaken

Budget ter plaatse

Extra dranken en persoonlijke uitgaven kunnen betaald worden met kredietkaart.

Fooien

Gezondheid

Er zijn geen verplichte inentingen voor Finland.

Conditie

Er is geen speciale conditie vereist voor dit programma. In de winter (december-februari) kan het wel koud zijn, maar door de speciale kleding vormt dit doorgaans geen probleem.

Er is geen voorafgaande ervaring nodig om aan dit programma te kunnen deelnemen.

Dit programma is niet geschikt voor kinderen jonger dan 12 jaar.

Reisperiode en klimaat

In de maanden december, januari en februari schommelt de gemiddelde temperatuur rond de -24°C. In maart kan het iets warmer zijn. Doch willen we opmerken dat ook in Finland de temperaturen het noorden kwijt zijn en je best voor vertrek de temperaturen checkt zodat je nog extra kledij kan meenemen.

Elke periode tijdens de winter heeft zijn voor en nadelen.

December:

Pluspunten: nog niet té koud, zeer mooie kleur van licht, goede sneeuwkwaliteit, grote kans op noorderlicht
Minpunten: redelijk druk, nog niet héél veel sneeuw, korte dagen, koud

Januari – half februari:

Pluspunten: zeer mooi van natuur, dikke pakken sneeuw op de bomen, mooie kleur van licht, dikwijls noorderlicht
Minpunten: korte dagen, lage temperatuur

Half februari – maart:

Pluspunten: veel sneeuw, de zon begint warmte te geven, veel noorderlicht, lange dagen
Minpunten: geen sneeuw meer op de bomen

April:

Pluspunten: lange, warme dagen
Minpunten: de sneeuw begint te smelten, kleinere kans op noorderlicht

De reisbegeleider
Respect voor mens en natuur

In het kader van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en het Kind zullen Joker en Karavaan op geen enkel moment beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten…). Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden bij www.stopkinderprostitutie.be of via info@ecpat.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheid, Departement volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Geografie

Finland meet 338.000 km² en is 10 keer zo groot als België. We kunnen het onderverdelen in 3 stukken: in het zuiden en westen heb je een laagliggende kuststrook. Meer in het binnenland naar het oosten en noorden vind je een bebost binnenland met ongeveer 60.000 meren, waarvan vele door korte rivieren, beken en kanalen worden verbonden en zo waterwegen vormen die door de beroepsvaart worden gebruikt. Het grootste meer is het Saimaameer, dat zo'n 1.300 km² in oppervlakte meet.

De derde streek ligt ten noorden van de noordpoolcirkel en maakt deel uit van Lapland (Fins, Lappi). Het gebied is dun bebost of onvruchtbaar en heeft een gemiddelde hoogte van ongeveer 340 meter. Hier vind je Halti, de hoogste berg van Finland, die een hoogte bereikt van zo'n 1.328 meter.

In het oosten grenst Finland met Rusland en in het noorden met Noorwegen en Zweden. Verder heeft het land ook 2.563 kilometer kustlijn.

De hoofdstad van Finland is Helsinki, in het zuiden van het land aan het water.

Fauna en flora

Finland is één van de meest bosrijke landen van Europa. Dennen en sparren groeien er goed vanwege de schrale, droge grond. In de noordelijke gebieden zijn er geen naaldbomen meer, wel lage berken. Van de Finse staatsbossen is ruim 42.000 km² beschermd. Je vindt er veel soorten bessen zoals frambozen, bosbessen en vossenbessen. De meren in Finland zijn bedekt met waterlelies.

Omdat Finland zo hoog noordelijk ligt, kom je er een vrij beperkte variatie van dieren tegen. In het wild komen beren, wolven (die in aantal sterk afgenomen zijn), lynxen, vossen en veelvraten (die erg zeldzaam geworden zijn) voor. Ook de rendierkudden zijn ten opzichte van tientallen jaren geleden minder talrijk. Karakteristiek voor Lapland is de lemming, die op de hoge, vlakke bergen boven de boomgrens leeft. De eland, een beschermde diersoort, komt vooral voor in de Zuidlapse woud- en moerasgebieden. Nertsen, marters en hermelijnen komen in het hele land voor.

Staatsvorm

Finland is een democratische republiek. Sauli Niinistö is momenteel de president. Een ambtstermijn van een president in Finland is 6 jaar en kan twee termijnen na elkaar zetelen. Juha Sipila is de eerste minister.

Finland werd op 6 december 1917 onafhankelijk na meer dan 100 jaar onder Russische invloed.

De Finnen noemen hun land zelf Suomi.

Bevolking

In Finland wonen net geen 5,5 miljoen mensen. De meesten wonen in het zuiden van Finland en dan vooral rond de hoofdstad Helsinki, goed voor 20% van het totale inwonersaantal. Andere grote steden zijn Tampere en Turku, de oudste stad van het land.

Finland staat met een bevolkingsdichtheid van 16,3/km² (2015), net tussen Denemarken en Slovakije. Denemarken is hierbij net wat dichter bevolkt dan Finland en Slovakije wat dunner.

Het aantal immigranten en vluchtelingen in Finland zet het land op de 37ste plaats in de lijst met landen met het meest aantal immigranten op 1000 inwoners. De grootste buitenlandse bevolkingsgroepen zijn Zweden en Russen.

De lokale bevolking in het noordelijke Lapland - dat zich ook over grote delen van Noorwegen en Zweden uitstrekt - zijn de Sami.

Economie

Tot voor enkele jaren stond Nokia op eenzame hoogte op gebied van mobiele telefonie, maar met de opkomst van de smartphone is hun aandeel een stuk achteruit gegaan.

Andere belangrijke exportproducten zijn papier, hout en metaalproducten. Finland is ook een bekend producent van designartikelen uit glas en keramiek en van bestek van roestvast staal.

In Finland betaal je met de euro.

Religie

In Finland behoort de overgrote meerderheid, ongeveer 74% van de inwoners, tot de Lutherse kerk. De kerk is een belangrijk onderdeel van het openbare leven in Finland. Alle staatsplechtigheden gaan samen met een kerkelijke ceremonie.

1% van de bevolking is lid van de Grieks-Orthodoxe Kerk die in 1949 als tweede staatsgodsdienst werd erkend. Rooms-katholieken en joden vormen een zeer kleine minderheid. De zogenaamde vrije Kerken (baptisten, methodisten, adventisten) hebben ook invloed. Ongeveer 9% van de bevolking is niet bij een kerk aangesloten.

Lokale gebruiken en gewoonten

In Finland kom je niet te laat op afspraken. Het wordt als brutaal gezien als je meer dan 5 minuten te laat komt, op welke afspraak ook. Daarbij is het aan te raden om de hand te schudden als je Finnen ontmoet, ook de kinderen.

De lagere school in Finland duurt 9 jaar en is volledig gratis, zelfs de maaltijden. Het onderwijs systeem van Finland behoort bij de beste van de wereld.

Midsummer’s Day in juni is de belangrijkste jaarlijkse gebeurtenis voor Finnen. Mensen verlaten hun dorp en gaan naar hun zomerhuisje om de langste dag van het jaar te vieren. Vreugdevuren worden afgestoken en er wordt graag gezwommen en geroeid. Deze festiviteiten gaan meestal gepaard met enthousiast alcoholverbruik.

Voor koffieliefhebbers is Finland de ideale plek. Finnen zijn namelijk de grootste koffiedrinkers van de wereld, het wereldgemiddelde is 1.3 kg koffie per persoon per jaar, in Finland consumeren ze tot 12 kg koffie per jaar per persoon.

Tijdsverschil

Finland loopt 1 uur voor op de Belgische tijd. Als je naar Finland reist, moet je dus je horloge 1 uur verder draaien.

Elektriciteit

In Finland gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Je wereldstekker mag je dus thuis laten.

Veiligheid

Finland is een heel veilig land. Op drukke plaatsen, vooral tijdens de zomermaanden, moet je op je hoede zijn voor zakkenrollers.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips