Overslaan en naar de inhoud gaan

De Noorse fjorden zijn zo mooi, dat ze beschermd worden als UNESCO-werelderfgoed. Als dat geen goede reden is om naar daar te reizen! Uiteraard snuif je in Noorwegen ook cultuur op in de steden, geniet je van prachtige bergwandelingen, en kan je in de winter allerlei wintersportactiviteiten beoefenen. Je kan kiezen voor een begeleide rondreis of een selfdrive met huurwagen. 

Groepsreizen

Individuele rondreizen

Individuele reizen met huurwagen

Vluchten naar Noorwegen

Bestemming Vertrek Maatschappij Vertrek tussen Boek tot Prijs

Oslo

Oslo Brussel Brussels Airlines 01/11/22 - 14/12/22
01/01/23 - 31/03/23
Boek tot 31/03/23 vanaf € 90 Boek of kies andere reisdata

Partners

Over  Noorwegen

Geografie

De oppervlakte van Noorwegen bedraagt 306.000 km², dat is ongeveer 10 keer België. Noorwegen is een lang, maar smal land met een lange kustlijn. Als je de volledige kust zou afrijden kom je uit op 25.000 kilometer! Noorwegen grenst aan Zweden, Finland en Rusland.

Noorwegen is het meest noordelijke land van Europa en ook één van de meest bergachtige. Van Zuid-Noorwegen naar de Noordkaap is even ver als naar de Middellandse Zee. Ruim 60% van dit uitgestrekte land bestaat uit berggebied boven de 500 m, en 20% bestaat uit bergland en fjell (Noors voor berggebied) boven 1000 m. Bergketens en plateaus worden doorsneden door diepe fjorden en rivierdalen. Voor de kust liggen circa 50.000 eilanden.

Fauna en flora

Noorwegen is bedekt met uitgestrekte wouden, vooral naaldbossen. Hoe noordelijker, hoe ruiger het landschap en hoe minder bomen en planten er groeien. Enkel de berk weet zich daar te handhaven, net zoals rendiermos en lage struiken.

In Noorwegen leven verschillende dieren, zoals wolven, ossen en lemmings. Vele van de 30.000 Sami in Noorwegen leven een traditioneel nomadisch leven en houden rendieren in het noorden. Door de geringe bruikbare landbouwgrond zijn de Noren zich meer gaan richten op de zee en de commerciële visvangst. Noorwegen hervatte de commerciële vangst van walvissen in 1993, ook al was er een internationaal walvisvangstverbod opgelegd. De walvisindustrie wordt door de Noorse overheid gesubsidieerd.

Staatsvorm

Noorwegen heeft een monarchie. De koning is, sinds 17 januari 1991, Harald V en is een neef van onze vorige koning Albert II. Erna Solberg is momenteel de eerste minister.

Het parlement wordt 'Storting' genoemd en bestaat uit 1 kamer met 169 zetels.

Noorwegen werd onafhankelijk op 7 juni 1905 toen de unie met Zweden ophield te bestaan.

Bevolking

In Noorwegen wonen iets meer dan 5 miljoen mensen. In de hoofdstad Oslo wonen ongeveer een half miljoen mensen. Andere grote steden zijn Bergen, Trondheim en Stavanger. Het noorden is de thuisbasis van de Sami, de oorspronkelijke bevolking van Scandinavië. Zij vormen met ongeveer 60.000 mensen de grootste minderheidsgroep.

Economie

De meeste inkomsten komen uit olie en gasvoorraden voor de Noorse kust en uit visvangst en toerisme.

De munteenheid van Noorwegen is de Noorse kroon (NOK). 10 NOK komt overeen met 0,99 euro (wisselkoers van 25 november 2019)

Verse, ingeblikte en gezouten vis uit Noorwegen wordt uitgevoerd naar de hele wereld.

De belangrijkste handelspartners zijn het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zweden. Noorwegen is geen lid van de Europese Unie, maar wel van een aantal Europese projecten zoals de EVA (Vrijhandelsassociatie) en de Schengenzone.

Religie

De overgrote meerderheid van de inwoners behoort tot de lutherse Kerk. De koning is hoofd van de kerk. Veel Noren hangen andere erkende religieuze organisaties aan zoals bijvoorbeeld de Pinksterbeweging. Daarnaast zijn er afgescheiden evangelisch-lutherse vrije kerken, methodisten, baptisten en rooms-katholieken (ruim 35.280 leden).

Lokale gebruiken en gewoonten

Wanneer je een Noors huis binnengaat, wees dan voorbereid om je schoenen uit te doen. Neem je binnenschoenen mee of loop rond op je sokken, behalve als je nadrukkelijk wordt verzocht om je schoenen aan te laten. Zie dus zeker dat je sokken zonder gaten aan hebt!

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen België en Noorwegen.

Elektriciteit

In Noorwegen gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om verloopstekkers mee te nemen.

Veiligheid

Noorwegen is een veilig land.

Op drukke plaatsen, zoals de vliegvelden van Gardermoen en Rygge, het Vikingmuseum in Oslo of de bushaltes voor de luchthavens moet je op je hoede zijn voor zakkenrollers. Er wordt ook afgeraden om in Oslo 's avonds alleen in slecht verlichte steegjes te wandelen.

Het wordt sterk aangeraden om steeds een identiteitsdocument op zak te hebben.