Overslaan en naar de inhoud gaan

Turkije anders bekeken! Deze reis laat de overbekende kust van Turkije links liggen en kiest resoluut voor het bergachtige binnenland. Met behulp van sneeuwschoenen banen we ons een weg door het ongerepte Taurusgebergte. Hierna verkennen we verborgen beschavingen in de feeërieke valleien van Cappadocië.

De hoogtepunten van deze reis

sneeuwschoenen

4 dagen op sneeuwschoenen door het ongerepte Taurusgebergte

capadocië

3-daagse staptocht in het feeërieke Cappadocië

samen eten

Ontdek de lokale bergdorpen en hun typische keuken

Programma

Programma

1 Dag 1
Taurusgebergte

We worden opgepikt door onze gids ter plaatse. Na een rit van 2u30 komen we aan de rand van het indrukwekkende Taurusgebergte. Dit deel maakt sinds 1995 deel uit van een beschermd natuurgebied. We overnachten in een klein pension in het bergdorp Demirkazik, onze uitvalsbasis voor een tocht langsheen ongerepte berglandschappen. De kok verwelkomt ons met een heerlijke Turkse maaltijd.

1 Dag 2
Van de Emlivallei naar de vallei van Siyirmalik

Na een rijkelijk typisch Turks ontbijt trekken we onze stapschoenen aan en wandelen we van de prachtige Emlivallei naar de vallei van Siyirmalik, genietend van de onevenaarbare uitzichten en de zuivere berglucht. De bergtop Parmakkaya is een duidelijk herkenpunt tijdens deze tocht. In de sneeuw herkennen we de sporen van allerlei wilde dieren zoals steenbokken, hazen, wolven, etc… Als de weersomstandigheden gunstig zijn, klimmen we nog naar het Eznevit Plateau op 2.540 m. We keren terug naar het dorp waar de gastvrije bevolking ons uitnodigt voor een glaasje thee of een kopje koffie. Aangekomen in het pension, bereidt onze Turkse kok alweer een voortreffelijk avondmaal.

Aantal stapuren: 5 tot 6 uur
Aantal km: 11 km
Stijgen/dalen: 300 m
 

Optioneel met Eznevit Plateau:
Aantal stapuren: 6 tot 7 uur
Aantal km: 14 km
Stijgen/dalen: 700 m/900 m

2 dag 3
Naar de hoogste bergtop

Bij het krieken van de dag klimmen we vanuit het bergdorp Demirkazik, gelegen aan de voet van de gelijknamige hoogste bergtop (3.756 m) tot het Arpalikplateau waar we genieten van de indrukwekkendste panorama’s. We dalen af via de Cimbarcanyon waar verschillende vogelsoorten zich schuil houden in de wanden van deze kloof, 15 tot 100 m breed geflankeerd door metershoge muren. We wandelen door deze kloof waar de stilte en de ongerepte sneeuw een verpletterende indruk maken. Opnieuw aangekomen in Demirkazik stoppen we nog even bij een familie voor een typisch Turk gebak en thee. Na het lekkere avondmaal verzamelen we ons rond de originele stoof en genieten we van gepofte kastanjes.

Aantal stapuren: 5 tot 6 uur
Aantal km: 9 km
Stijgen/dalen: 550 m

2 Dag 4
Pinarbasi

Vandaag starten we in het dorpje Pinarbasi. Via de vroegere wegen die mijnwerkers gebruikten, klimmen we tot het begin van de Madenkloof. Met onze sneeuwraketten is het makkelijk stappen bovenop de metersdiepe sneeuw. We horen enkel het kraken van onze raketten in de sneeuw en van de nieuwsgierige steenbokken. We volgen de oude rivierbedding om terug te keren naar onze vertrekplaats. Na een korte rit staat onze trouwe kok al op de uitkijk en genieten we een laatste avond van het lekkere eten en de warme sfeer in dit pension.

Aantal stapuren: 5 tot 6 uur
Aantal km: 9 km
Stijgen/dalen: 550 m

3 dag 5
Cappadocië

We verlaten het Taurusgebergte en rijden richting het feeërieke Cappadocië. Onderweg houden we halt in het fascinerende Derinkuyu, waar de eerste Christenen zich schuilhielden voor de Romeinen. De stad is een complex van 82 m diep en je vindt er wijnkelders, scholen, opslagruimtes en kerken terug. Al deze indrukwekkende ondergrondse ruimtes zijn verbonden met gangen. De rest van de namiddag ben je vrij om op eigen tempo rond te kuieren in het mooie Cappadocië. Je kan er prachtige foto’s nemen van de zogenaamde feeëntorens. Deze werden gevormd door de eeuwenlange erosie van wind en water in het vulkanische gesteente. In de zomer ziet het hier zwart van de toeristen, maar in de winter hebben we het witte terrein voor ons alleen. Opvallend in deze streek is ook de typisch Griekse architectuur. Tot het begin van de 20ste eeuw bevond zich hier een Griekse bevolking. Wie wil, kan hier ook heel wat originele winkeltjes met handgemaakte spullen terugvinden. We overnachten in een klein hotel.

4 Dag 6
Meskendir

Deze ochtend verkennen we één van de mooiste valleien van Cappadocië, Meskendir. Deze vallei is bezaaid met rotswoningen en je herkent er talrijke dingen die verwijzen naar de oude Christelijke beschaving. In de Rode vallei botsen we op spectaculaire formaties en zorgen wisselende kleuren voor een warm effect. De sneeuw zorgt voor nog een extra dimensie. De vallei is gekend om zijn in de rotskliffen uitgehouwen kerken met tal van uitzonderlijk goed bewaarde fresco’s die dateren uit de 8ste eeuw. Cavusin is een dorp dat op een enkele rots werd gebouwd en is ook ons bezoek meer dan waard. In de betoverende Zelvevallei zorgden regen en wind miljoenen jaren geleden voor een surrealistische omgeving. In de zogenaamde monnikentuinen typeren de sprookjesachtige schoorstenen met bizarre uiteinden die doen denken aan grote paddenstoelen. Wie kan hier de uit de rotsen gehouwen kerk het eerst spotten? Optioneel kunnen we nog even halt houden in Avanos voor een bezoek aan een pottenbakkerij, waar we ook zelf kunnen experimenteren.

Aantal stapuren Meskendir - Rode vallei: 4 uur
Aantal km: 9 km
Stijgen: 82 m / dalen: 134 m

Aantal stapuren Cavusin - monnikentuinen: 2uur
Aantal km: 4 km
Stijgen: 60 m / dalen: 70 m

5 dag 7
Van wijngaarden tot vulkanische rotsen

We volgen de rivierbedding en de wijngaarden in de Akvadivallei (Witte Vallei). Cappadocië is gekend om zijn uitstekende wijnen. Rond de middag klimmen we naar de citadel van Uchisar voor een magistraal uitzicht over de besneeuwde omgeving. In deze burcht zijn alle kamers met elkaar verbonden via trappen, tunnels en geheime doorgangen. Een laatste wandeling brengt ons in de Zemivallei, gespekt met groene landschappen opgevrolijkt door vele kleine populieren en uit de wind geërodeerde vulkanische rotsen. Op het einde van de middag is er nog de mogelijkheid om even te ontspannen in een Turkse hamam (optioneel).

Aantal stapuren Akvadi: 2 uur
Aantal km: 6 km
Stijgen: 280 m


Aantal stapuren Zemi: 2 uur
Aantal km: 5km
Dalen: 270 m

6 dag 8
Terug naar huis

Na een laatste Turkse ontbijt, rijden we naar de luchthaven van Kayseri voor de terugvlucht naar Brussel.

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 26/12/2022
Terug: 02/01/2023
Basisprijs: €1.250
+ 0 EUR budget
Vertrek: 04/02/2023
Terug: 11/02/2023
Basisprijs: €1.220
+ 0 EUR budget

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel-Kayseri en terug
 • Alle luchthaventaksen
 • Transfers van luchthaven naar hotel en terug
 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden van avondmaal op de eerste dag tot het ontbijt op de laatste dag
 • Alle activiteiten vermeld in het programma (met uitzondering van entreegelden)
 • Gebruik van het technisch materiaal
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Permit Aladaglar National Park
 • De diensten van een Engelstalige gids

 

Niet inbegrepen:

 • Entreegelden sites (ca. 20 eur)
 • Optionele activiteiten
 • Drank en persoonlijke uitgaven
 • Fooi voor plaatselijke gids

 

Bijkomende info

Je schrijft weliswaar alleen of met vrienden in, maar vanaf dan is het 100%  groepsgevoel! Je  vertrekt samen in België en het volledige programma beleef je met je eigen (Belgische) groep.

Engelstalige begeleiding

Opgelet: het minimum aantal reizigers kan per reisperiode variëren. Eventuele informatie over een gegarandeerd vertrek laat je best door je Joker-reiskantoor bevestigen.

Voor deze reis wordt er geen vertekvergadering georganiseerd. Met vragen kan u zich richten tot uw Joker-reiskantoor.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 03 / 06 / 2022
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Tijdens deze reis wandel je meerdere dagen door het prachtige Aladaglargebergte. Met behulp van sneeuwschoenen bereik je de mooiste en hoogste plekjes. In Cappadocië waan je je heel even in een magnifieke sprookjeswereld en krijg je er nog een pak cultuur bovenop.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Voor deze reis werken we samen met een Turkse partner die duurzaamheid op heel wat vlakken uitstraalt. Zij verzekeren een correcte verloning van al hun medewerkers, steunen plaatselijke projecten met hun jarenlange inzet, doen een beroep op mensen in de dorpen om klanten een aangenaam bezoek te garanderen, .... .

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Onze tochten leiden ons ongetwijfeld langs kleine bergdorpen waar de gastvrije bevolking ons maar al te graag thee aanbiedt. Je ervaart ongetwijfeld het taalprobleem maar ook met handen, voeten en een lach kan je communiceren.

Documenten

Voor Turkije heb je een geldige Belgische identiteitskaart of internationaal paspoort nodig dat nog 6 maanden geldig moet zijn na de datum van vertrek vanuit Turkije. Als je reist met een internationaal paspoort is geen bijkomend visum nodig. Als je reist met een Belgische identiteitskaart, is een bijkomende visum wel nodig. Het visum voor Turkije moet je op voorhand aanvragen via https://www.evisa.gov.tr/nl/apply/. Het visum kost 35 USD, is geldig voor een verblijf van 90 dagen en kan gebruikt worden tot 180 dagen na datum van aanvraag. Je betaalt via de website. Een print van je visum neem je best mee bij vertrek.

Meer info op: http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Transport
Heen en terug

Voor deze reizen vliegen we met Turkish Airlines.

Vluchturen

Reis met vertrek op 26/12/2022

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 26/12/22 - 08:00
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 26/12/22 - 13:20
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 26/12/22 - 14:45
KAYSERI 26/12/22 - 16:05
KAYSERI 02/01/23 - 16:55
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 02/01/23 - 18:20
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 02/01/23 - 20:10
BRUSSELS - BRU AIRPORT 02/01/23 - 21:45

Reis met vertrek op 04/02/2023

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 04/02/23 - 08:00
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 04/02/23 - 13:20
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 04/02/23 - 14:45
KAYSERI 04/02/23 - 16:05
KAYSERI 11/02/23 - 12:50
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 11/02/23 - 14:15
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 11/02/23 - 15:35
BRUSSELS - BRU AIRPORT 11/02/23 - 17:10
Ter plaatse

We reizen ter plaatse met een minibusje.

Alle wandeltochten zijn voorzien met sneeuwschoenen. Het weer of de hoeveelheid sneeuw durft wel al eens spelbreker zijn waardoor het, vooral in Cappadocië, onmogelijk is de sneeuwschoenen aan te binden. Onze gids beslist ter plaatse of we de sneeuwschoenen aanbinden of niet.

Logies

De overnachtingen zijn op voorhand gereserveerd: hier primeren eenvoud en gezelligheid, er wordt altijd gestreefd naar een optimale prijs/kwaliteit verhouding.

In de bergen overnachten we in een gezellig pension waar de kachel altijd knettert. Er zijn 3-tot 4-persoonskamers met privé-badkamer.

In Cappadocië logeren we in comfortabele pensions of kleine hotelletjes in 2-persoonskamers. Sanitair is aanwezig op de kamer.

Alle kamers beschikken over elektriciteit.

Maaltijden

In Turkije maken ze graag een heerlijke maaltijd klaar. De Turkse keuken behoort volgens de kenners tot de beste van de wereld. Ze vond haar oorsprong bij de nomadische herdervolkeren van Centraal-Azië en werd achtereenvolgens beïnvloed door de Seldsjoeken, de landen van de Middellandse Zee en het Ottomaanse hof. Aubergines, tomaten, komkommers, olie, knoflook, yoghurt, rijst en schapenvlees worden het meest gebruikt. Het is af te raden ongeschild fruit en rauwe groenten te eten en leidingwater te drinken. Bron- en mineraalwater vind je in elk hotel of restaurant.

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen: • een hervulbare drinkbus • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar) • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Door de temperatuur op grote hoogte is aangepaste kledij essentieel: een goed drielagensysteem met absorberende onderkledij, fleece en waterdichte en luchtdoorlatende bovenlaag!

• warme trui of polarvest (fleece)

• wind- en waterdicht jack

• waterafstotende (ski)broek

• hemd en/of T-shirt

• warme sokken

• warm ondergoed

• muts

• 2 paar handschoenen

• stevige, waterproof Goretex bergschoenen (trekkingsschoenen voor medium/hard walks, goed geprofileerd vb. Vibram)

• rugzak of soepele reistas

• toiletgerief

• goede UV-straling absorberende zonnebril

• hoge factor zonnebrandcrème

• lippencrème

• drinkbus en/of thermofles

• eventueel getten die de sneeuw uit je schoenen houden en de broek beschermen (geen verplichting)

• zaklamp, zakmes

• fototoestel

• kleine dagrugzak (25-30 liter)

• telescopische wandelstokken (goed inpakken in je bagage, niet aan de buitenkant van je rugzak bevestigen)

De zon laat zich vaak zien waardoor het ook warm kan worden. Best neem je dus ook enkele t-shirts mee.

Beddengoed is steeds aanwezig, je dient geen slaapzak mee te nemen.

Geldzaken
Budget ter plaatse

Voor deze reis zitten alle logies, transport en activiteiten zoals beschreven in het programma inbegrepen.

Turkse Lira kan makkelijk op de luchthaven afgehaald worden aan de lokale bankautomaat. Ook in Cappadocië zijn er veel mogelijkheden tot het afhalen van geld.

Fooien
Gezondheid

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor de meeste van onze reizen is een volledig vaccinatie tegen Covid-19 verplicht. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Conditie

Je moet over een goede conditie beschikken om deel te nemen aan deze reis. Er is geen voorafgaande ervaring vereist.

Stappen met sneeuwschoenen is fysiek iets zwaarder dan gewoon wandelen. Dankzij de sneeuwschoenen zak je wel niet diep in de sneeuw.

Tijdens de dagtochten wordt enkel gestapt met een dagrugzakje. De rest van de bagage blijft veilig achter in de overnachtingplaatsen.

Reisperiode en klimaat

In het binnenland kent Turkije een continentaal klimaat. In januari-februari sneeuwt het meestal in Cappadocië en is het behoorlijk koud: -10° tot 5°C. Op de Erciyes en in het Aladaglargebergte ligt dan een dik pak sneeuw. Vanaf eind februari wordt het iets warmer, maar kan het nog altijd sneeuwen. Regen is in deze periode niet helemaal uit te sluiten. Toch is meestal ook de zon aanwezig.

Afhankelijk van de wind-, sneeuw- en weeromstandigheden of onverwachte gebeurtenissen kan het programma aangepast worden.

De reisbegeleider
Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Geografie

Het enorme schiereiland Turkije vormt - dankzij de Zee van Marmara en de Bosporus - de link tussen Azië en Europa, de brug tussen het Westen en het Oosten. Vooral in steden als Istanbul is de mix van deze 2 culturen sterk aanwezig. Het centrale plateau wordt in het noorden begrensd door de bergen van Anatolië, in het zuiden flankeert het impressionante Taurusgebergte. Turkije is rijk bezaaid met meren en rivieren, in het zuiden heb je de Middellandse Zee. De verschillende bergketens, uitgedoofde vulkanen en immense vlaktes zorgen voor sterk afwisselende landschappen.

Fauna en flora

Turkije bezit een bijzonder rijke en gevarieerde flora. Van bergen met eeuwige sneeuw, uitgestrekte steppes tot vruchtbare valleien en groene kustvlaktes. Vooral de bergnatuur is nog zeer ongerept wat de wandelingen bijzonder aangenaam maakt. Langs de Middellandse kust groeien er dan weer palmbomen. De vegetatie aan de Egeïsche kust wordt gekenmerkt door de groene begroeiing, witte stranden en olijfbomen.

Dieren die in Turkije voorkomen zijn onder andere Europese wolf, bruine beer, arenden, valken, wilde geiten en tal van soorten grote zoogdieren en verschillende reptielen. Ook voor vogelliefhebbers is Turkije een waar paradijs. In de Middellandse Zee tref je zeehonden en schildpadden.

Staatsvorm

Turkije is een republiek. De huidige staatsvorm werd door de volksheld Ataturk gesticht in 1923, na het winnen van de Onafhankelijkheidsoorlog. Ankara werd toen benoemd als hoofdstad. Door vele hernieuwingen in te voeren, streefde hij ernaar om Turkije naar westers model in te richten. Islamitische wetten werden gewijzigd naar westerse in de grondwet, het Arabische alfabet werd vervangen en er kwam een scheiding van kerk en staat, de rechten onder mannen en vrouwen werden gelijk.

In de nacht van 15 op 16 juli 2016 vond een poging tot staatsgreep plaats in Turkije maar deze werd in de kiem gesmoord. Hoewel de situatie is genormaliseerd en de luchthavens in het land hun activiteiten hebben hervat, blijft waakzaamheid geboden.

Bevolking

Een duidelijke meerderheid van de bevolking bestaat uit Turken. De Koerden, die in het oosten van het land wonen, zijn de belangrijkste minderheid. Andere minderheidsgroepen zijn Arabieren, Bulgaren, Armeniërs & Grieken. Steeds meer mensen verhuisden naar de kuststeden vanwege de werkgelegenheid door de toeristenstroom.

Economie

De economie van Turkije is één van de snelst groeiende. Vooral het toerisme zorgt voor een groot deel van het binnenlands inkomen. De helft van de bevolking werkt in de agrarische sector. Belangrijke producten zijn o.a. graan, katoen en druiven. Een kleine minderheid werkt in de industrie en mijnbouw.

Religie

De Turkse regering heeft in 1928 de staatsgodsdienst afgeschaft. Maar nog steeds is ongeveer 95% van de bevolking aanhanger van de islam, de officiële godsdienst. Het geloof wordt generatie op generatie doorgegeven. In grote steden zoals Istanbul merkt men wel meer en meer een ommekeer van geloof. Het christendom verovert er steeds meer aanhangers. Het geloof heeft een vrij grote invloed op het maatschappelijk leven in Turkije.

Lokale gebruiken en gewoonten

De combinatie van de oosterse en westerse cultuur maakt de Turkse levensstijl bijzonder fascinerend. Oude en nieuwe gebruiken en gewoonten ontmoeten elkaar hier als het ware. In rurale gebieden houdt men nog steeds extreem vast aan oude tradities. Familie is ontzettend belangrijk. We geven je alvast enkele tips mee waar je best wel rekening mee houdt.

 • In Turkije kent men een ongelofelijk respect voor oudere mensen. Zo begroet je bijvoorbeeld altijd de oudste persoon eerst wanneer je ergens binnenstapt.

 • Ga je op bezoek, neem dan enkel alcohol mee als je zeker weet dat je gastheren dit ook werkelijk drinken.

 • Je armen kruisen of je handen laten rusten is eigenlijk 'not done' want dit wijst op weinig respect voor de persoon met wie je praat.

 • Ook je voetzolen tonen, ook buiten de moskee, doe je beter niet.

Het spreekt voor zich dat deze gewoonten nog meer in ere worden gehouden buiten de steden.

Tijdsverschil

In Turkije is het zowel in de winter als in de zomer 1 uur later dan in België.

Elektriciteit

In Turkije kan je terecht met dezelfde stekkers als in België, 230V.

Veiligheid

De voorbije maanden hebben in Turkse grootsteden als Istanbul, Ankara, Bursa, Diyerbakır en Gaziantep aanslagen plaatsgevonden waarbij meerdere doden en gewonden vielen. Nieuwe aanslagen vallen helaas niet uit te sluiten, ook kunnen we niet uitsluiten dat toeristen al dan niet het doelwit zijn.

In gevolge de interventie van de internationale coalitie tegen de terreurgroep IS, is verhoogde waakzaamheid geboden. Gezien de antiterroristische acties wereldwijd wordt gevraagd om waakzaam te zijn ingevolge de verhoogde terreurdreiging. Als reisorganisator zijn wij ons hier meer dan ooit van bewust. De situatie wordt door Joker opgevolgd. Als blijkt dat door verdere ontwikkelingen de veiligheid van onze deelnemers in het gedrang zou komen, zien wij ons genoodzaakt maatregelen te nemen.

Er zijn regio's die sowieso best vermeden worden maar daar trekken onze reizen niet langs.

Graag geven we mee dat we op de luchthaven van Istanbul in een security zone blijven en dan doorvliegen naar de bergen waar nooit eerder geweld of terrorisme heerste.

Meer info op http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Sneeuw

Wat andere reizigers vinden

Supertoffe reis in een fantastische omgeving! Je wordt één met de stilte van de sneeuw, de bergen en de rotsen. Natuur en cultuur goed afgewisseld, lekker eten en vriendelijke mensen!

Van alles een beetje

Iedereen die houdt van een reis met een mooie balans tussen cultuur en een sportieve uitdaging, is met deze reis aan een goed adres. Het Aladaglargebergte is bijzonder mooi en woest, en Cappadocië is een absolute "must-see". Er zijn zoveel verschillende valleiën, elk met hun bijzonderheden, dat het élke dag anders en verassend is. Ik zou de toekomstige deelnemers toch meegeven genoeg training te voorzien : de kou, de hoogte, en de hoogteverschillen kunnen toch snel doortellen, voor mensen die maar af en toe sportactiviteiten beoefenen.

Elké dag anders en verassend

Prachtige landschappen en panorama's! Turkije in de winter, een goede combinatie van prachtige landschappen afgewisseld met een beetje cultuur. Een echte aanrader: Cappadocië in de sneeuw zonder massa toeristen.

Prachtige landschappen

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 6 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.