Overslaan en naar de inhoud gaan

Turkije anders bekeken! Deze reis laat de overbekende kust van Turkije links liggen en kiest resoluut voor het bergachtige binnenland. Met behulp van sneeuwschoenen banen we ons een weg door het ongerepte Taurusgebergte. Hierna verkennen we verborgen beschavingen in de feeërieke valleien van Cappadocië.

De hoogtepunten van deze reis

sneeuwschoenen

4 dagen op sneeuwschoenen door het ongerepte Taurusgebergte

capadocië

3-daagse staptocht in het feeërieke Cappadocië

samen eten

Ontdek de lokale bergdorpen en hun typische keuken

Programma

Programma

1 Dag 1
Taurusgebergte

We worden opgepikt door onze gids ter plaatse. Na een rit van 2u30 komen we aan de rand van het indrukwekkende Taurusgebergte. Dit deel maakt sinds 1995 deel uit van een beschermd natuurgebied. We overnachten in een klein pension in het bergdorp Demirkazik, onze uitvalsbasis voor een tocht langsheen ongerepte berglandschappen. De kok verwelkomt ons met een heerlijke Turkse maaltijd.

1 Dag 2
Van de Emlivallei naar de vallei van Siyirmalik

Na een rijkelijk typisch Turks ontbijt trekken we onze stapschoenen aan en wandelen we van de prachtige Emlivallei naar de vallei van Siyirmalik, genietend van de onevenaarbare uitzichten en de zuivere berglucht. De bergtop Parmakkaya is een duidelijk herkenpunt tijdens deze tocht. In de sneeuw herkennen we de sporen van allerlei wilde dieren zoals steenbokken, hazen, wolven, etc… Als de weersomstandigheden gunstig zijn, klimmen we nog naar het Eznevit Plateau op 2.540 m. We keren terug naar het dorp waar de gastvrije bevolking ons uitnodigt voor een glaasje thee of een kopje koffie. Aangekomen in het pension, bereidt onze Turkse kok alweer een voortreffelijk avondmaal.

Aantal stapuren: 5 tot 6 uur
Aantal km: 11 km
Stijgen/dalen: 300 m
 

Optioneel met Eznevit Plateau:
Aantal stapuren: 6 tot 7 uur
Aantal km: 14 km
Stijgen/dalen: 700 m/900 m

2 dag 3
Naar de hoogste bergtop

Bij het krieken van de dag klimmen we vanuit het bergdorp Demirkazik, gelegen aan de voet van de gelijknamige hoogste bergtop (3.756 m) tot het Arpalikplateau waar we genieten van de indrukwekkendste panorama’s. We dalen af via de Cimbarcanyon waar verschillende vogelsoorten zich schuil houden in de wanden van deze kloof, 15 tot 100 m breed geflankeerd door metershoge muren. We wandelen door deze kloof waar de stilte en de ongerepte sneeuw een verpletterende indruk maken. Opnieuw aangekomen in Demirkazik stoppen we nog even bij een familie voor een typisch Turk gebak en thee. Na het lekkere avondmaal verzamelen we ons rond de originele stoof en genieten we van gepofte kastanjes.

Aantal stapuren: 5 tot 6 uur
Aantal km: 9 km
Stijgen/dalen: 550 m

2 Dag 4
Pinarbasi

Vandaag starten we in het dorpje Pinarbasi. Via de vroegere wegen die mijnwerkers gebruikten, klimmen we tot het begin van de Madenkloof. Met onze sneeuwraketten is het makkelijk stappen bovenop de metersdiepe sneeuw. We horen enkel het kraken van onze raketten in de sneeuw en van de nieuwsgierige steenbokken. We volgen de oude rivierbedding om terug te keren naar onze vertrekplaats. Na een korte rit staat onze trouwe kok al op de uitkijk en genieten we een laatste avond van het lekkere eten en de warme sfeer in dit pension.

Aantal stapuren: 5 tot 6 uur
Aantal km: 9 km
Stijgen/dalen: 550 m

3 dag 5
Cappadocië

We verlaten het Taurusgebergte en rijden richting het feeërieke Cappadocië. Onderweg houden we halt in het fascinerende Derinkuyu, waar de eerste Christenen zich schuilhielden voor de Romeinen. De stad is een complex van 82 m diep en je vindt er wijnkelders, scholen, opslagruimtes en kerken terug. Al deze indrukwekkende ondergrondse ruimtes zijn verbonden met gangen. De rest van de namiddag ben je vrij om op eigen tempo rond te kuieren in het mooie Cappadocië. Je kan er prachtige foto’s nemen van de zogenaamde feeëntorens. Deze werden gevormd door de eeuwenlange erosie van wind en water in het vulkanische gesteente. In de zomer ziet het hier zwart van de toeristen, maar in de winter hebben we het witte terrein voor ons alleen. Opvallend in deze streek is ook de typisch Griekse architectuur. Tot het begin van de 20ste eeuw bevond zich hier een Griekse bevolking. Wie wil, kan hier ook heel wat originele winkeltjes met handgemaakte spullen terugvinden. We overnachten in een klein hotel.

4 Dag 6
Meskendir

Deze ochtend verkennen we één van de mooiste valleien van Cappadocië, Meskendir. Deze vallei is bezaaid met rotswoningen en je herkent er talrijke dingen die verwijzen naar de oude Christelijke beschaving. In de Rode vallei botsen we op spectaculaire formaties en zorgen wisselende kleuren voor een warm effect. De sneeuw zorgt voor nog een extra dimensie. De vallei is gekend om zijn in de rotskliffen uitgehouwen kerken met tal van uitzonderlijk goed bewaarde fresco’s die dateren uit de 8ste eeuw. Cavusin is een dorp dat op een enkele rots werd gebouwd en is ook ons bezoek meer dan waard. In de betoverende Zelvevallei zorgden regen en wind miljoenen jaren geleden voor een surrealistische omgeving. In de zogenaamde monnikentuinen typeren de sprookjesachtige schoorstenen met bizarre uiteinden die doen denken aan grote paddenstoelen. Wie kan hier de uit de rotsen gehouwen kerk het eerst spotten? Optioneel kunnen we nog even halt houden in Avanos voor een bezoek aan een pottenbakkerij, waar we ook zelf kunnen experimenteren.

Aantal stapuren Meskendir - Rode vallei: 4 uur
Aantal km: 9 km
Stijgen: 82 m / dalen: 134 m

Aantal stapuren Cavusin - monnikentuinen: 2uur
Aantal km: 4 km
Stijgen: 60 m / dalen: 70 m

5 dag 7
Van wijngaarden tot vulkanische rotsen

We volgen de rivierbedding en de wijngaarden in de Akvadivallei (Witte Vallei). Cappadocië is gekend om zijn uitstekende wijnen. Rond de middag klimmen we naar de citadel van Uchisar voor een magistraal uitzicht over de besneeuwde omgeving. In deze burcht zijn alle kamers met elkaar verbonden via trappen, tunnels en geheime doorgangen. Een laatste wandeling brengt ons in de Zemivallei, gespekt met groene landschappen opgevrolijkt door vele kleine populieren en uit de wind geërodeerde vulkanische rotsen. Op het einde van de middag is er nog de mogelijkheid om even te ontspannen in een Turkse hamam (optioneel).

Aantal stapuren Akvadi: 2 uur
Aantal km: 6 km
Stijgen: 280 m


Aantal stapuren Zemi: 2 uur
Aantal km: 5km
Dalen: 270 m

6 dag 8
Terug naar huis

Na een laatste Turkse ontbijt, rijden we naar de luchthaven van Kayseri voor de terugvlucht naar Brussel.

Data en prijzen

Vertrek: 27/12/2024
Terug: 03/01/2025
Basisprijs: €1.845
+ 0 EUR budget
Vertrek: 01/03/2025
Terug: 08/03/2025
Basisprijs: €1.675
+ 0 EUR budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekcadeau tot en met 31/07/2024

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel-Kayseri en terug
 • Alle luchthaventaksen
 • Transfers van luchthaven naar hotel en terug
 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden van avondmaal op de eerste dag tot het ontbijt op de laatste dag
 • Alle activiteiten vermeld in het programma (met uitzondering van entreegelden)
 • Gebruik van het technisch materiaal
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Permit Aladaglar National Park
 • De diensten van een Engelstalige gids

 

Niet inbegrepen:

 • Entreegelden sites (ca. 20 euro)
 • Optionele activiteiten
 • Drank en persoonlijke uitgaven
 • Fooi voor plaatselijke gids (ca. 50 euro)

 

Bijkomende info

Je schrijft weliswaar alleen of met vrienden in, maar vanaf dan is het 100%  groepsgevoel! Je  vertrekt samen in België en het volledige programma beleef je met je eigen (Belgische) groep.

Engelstalige begeleiding

Opgelet: het minimum aantal reizigers kan per reisperiode variëren. Eventuele informatie over een gegarandeerd vertrek laat je best door je Joker-reiskantoor bevestigen.

Voor deze reis wordt er geen vertrekvergadering georganiseerd. Met vragen kan u zich richten tot uw Joker-reiskantoor.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 22 / 05 / 2024
Belangrijke documenten

Voor Turkije heb je een geldige identiteitskaart of  internationaal reispaspoort nodig met nog een geldigheid van minstens 60 dagen langer dan het voorziene verblijf in Turkije.

Ten laatste 30 dagen voor afreis hebben we een kopie nodig van je identiteitskaart of internationaal reispaspoort voor de aanvraag van de permits. 

Reis je met een internationaal reispaspoort, dan ben je vrijgesteld van visum.  Reis je me je identiteitskaart, dan is een (e-)visum noodzakelijk. Het visum kan u online aanvragen https://www.evisa.gov.tr/nl/apply/.

Meer info hierover vind je op diplomatie.belgium.be/nl/.  

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check dan de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist.

Transport en vluchturen

Transport ter plaatse

We reizen ter plaatse met een minibusje. 

Vluchturen  

Je vluchturen vind je hieronder van zodra ze beschikbaar zijn. Ze zijn indicatief. Het gebeurt immers dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen.  

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. 

Vluchturen

Reis met vertrek op 27/12/2024

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 27/12/24 - 11:40
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 27/12/24 - 17:05
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 27/12/24 - 20:45
KAYSERI 27/12/24 - 22:10
KAYSERI 03/01/25 - 16:30
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 03/01/25 - 18:10
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 03/01/25 - 20:20
BRUSSELS - BRU AIRPORT 03/01/25 - 22:00

Reis met vertrek op 01/03/2025

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 01/03/25 - 07:50
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 01/03/25 - 13:20
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 01/03/25 - 16:05
KAYSERI 01/03/25 - 17:35
KAYSERI 08/03/25 - 11:50
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 08/03/25 - 13:35
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 08/03/25 - 15:30
BRUSSELS - BRU AIRPORT 08/03/25 - 17:15
Bagagelijst

Door de temperatuur op grote hoogte is aangepaste kledij essentieel: een goed drielagensysteem met absorberende onderkledij, fleece en waterdichte en luchtdoorlatende bovenlaag! (https://www.asadventure.com/nl/expertise-tips/outdoor/3-lagensysteem.html)  

 • warme trui of polarvest (fleece) 
 • wind- en waterdicht jack 
 • waterafstotende (ski)broek 
 • hemd en/of T-shirt 
 • warme sokken 
 • warm ondergoed 
 • muts & handschoenen 
 • degelijke ingelopen waterdichte bergschoenen (type B)
 • rugzak of soepele reistas 
 • toiletgerief 
 • goede UV-straling absorberende zonnebril 
 • hoge factor zonnebrandcrème 
 • lippencrème 
 • drinkbus en/of thermofles 
 • eventueel getten die de sneeuw uit je schoenen houden en de broek beschermen (geen verplichting) 
 • zaklamp, zakmes 
 • kleine dagrugzak (25-30 liter) 
 • wandelstokken 

Beddengoed is steeds aanwezig, je dient geen slaapzak mee te nemen. 

Duurzame Tips

 • Misschien kan je wel enkele spullen lenen van iemand. Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure.
 • Neem een hervulbare drinkbus en een duurzame toilettas mee
 • Neem herbruikbare zakken mee om bijvoorbeeld vuile of natte kleren in te doen
Maaltijden

Eten wordt ons geserveerd in de guesthouses. 

Logies

De overnachtingen zijn op voorhand gereserveerd: hier primeren eenvoud en gezelligheid, er wordt altijd gestreefd naar een optimale prijs/kwaliteit verhouding.

In de bergen overnachten we in een gezellig pension waar de kachel altijd knettert. Er zijn 3-tot 4-persoonskamers met privé-badkamer. In Cappadocië logeren we in comfortabele pensions of kleine hotelletjes in 2-persoonskamers. Sanitair is aanwezig op de kamer.    

Een regelmatig wisselende en indien nodig gemengde kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen.

Geldzaken

Voor deze reis zitten alle logies, transport en activiteiten zoals beschreven in het programma inbegrepen.  Hou rekening met extra budget voor de fooien en toegangsgelden (ca. 80 euro)

Turkse Lira kan makkelijk op de luchthaven afgehaald worden aan de lokale bankautomaat. Ook in Cappadocië zijn er veel mogelijkheden tot het afhalen van geld.

Gezondheid

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om te zorgen dat je in orde bent met alle verplichte vaccinaties en aanbevolen medicatie tijdens je reis. Raadpleeg hierover tijdig je arts of het Tropisch Instituut.

Op www.wanda.be vind je het meest recente gezondheidsadvies voor jouw bestemming.

Conditie

Je moet over een goede conditie beschikken om deel te nemen aan deze reis. Er is geen voorafgaande ervaring vereist. 

Stappen met sneeuwschoenen is fysiek iets zwaarder dan gewoon wandelen. Dankzij de sneeuwschoenen zak je wel niet diep in de sneeuw. 

Tijdens de dagtochten wordt enkel gestapt met een dagrugzak. De rest van de bagage blijft veilig achter in de 
overnachtingplaatsen.

Gerust op reis

Op groepsreis gaan is één groot avontuur. We gaan grenzen verleggen maar doen dit altijd op een veilige manier: 

 1. We kiezen voor veilige reisroutes en reizen enkel naar regio’s met een positief reisadvies. Dit houden we nauw in de gaten dankzij onze lokale partners en https://diplomatie.belgium.be/nl/reisadviezen 

 2. Elke reiziger is verplicht een reisbijstandsverzekering te nemen. De reisbijstandsverzekering van KBC is inbegrepen bij de prijs van je reis (via KBC). Je bent dus ook verzekerd voor avontuurlijke activiteiten zoals raften, duiken en bungeejumpen. 

In Turkije geldt een negatief reisadvies in de grenstreek met Irak, Iran en Syrië.   Tijdens deze reis komen we niet in deze regio. 

De reisbegeleider

Onze groepsreizen worden begeleid door een Joker-reisbegeleider*. De Joker-reisbegeleiders zijn vrijwilligers. Ze bereiden de reis tot in de puntjes voor en zorgen ervoor dat alles ter plaatse vlot verloopt.

Ze hebben oog voor leuke plekjes maar zijn geen traditionele gidsen. Daarom schakelen ze regelmatig lokale gidsen in die je nog veel meer kunnen vertellen over de plaatsen die je bezoekt.

De Joker-reisbegeleiders volgen een tweejarige opleiding bij Karavaan vzw, gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. Je ontmoet je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor de reis.

*Bij sommige programma’s (zoals o.a. de sneeuwreizen) werken we met lokale Engelstalige gidsen. Dit staat dan duidelijk vermeld op de reispagina.

Duurzamer op reis

Bij Joker reizen we duurzaam met respect voor mens, dier en natuur. We streven ernaar om onze ecologische voetafdruk op reis te minimaliseren. Zo reizen we in kleine groep, gebruiken we waar mogelijk het openbaar vervoer en ondersteunen we de lokale economie door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en langdurige samenwerkingen met lokale partners.

Tegelijk stimuleren we onze reizigers om mee te investeren in bosbehoud en bosherstel via Bos+. Want bossen halen CO2 uit de lucht, een gas verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde.

We ontvingen als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen.

Lees meer over ons duurzaamheidsverhaal op joker.be/duurzaam-reizen-met-joker

Reisperiode en klimaat

In het binnenland kent Turkije een continentaal klimaat. In januari-februari sneeuwt het meestal in Cappadocië en is het behoorlijk koud: -10° tot 5°C. Op de Erciyes en in het Aladaglargebergte ligt dan een dik pak sneeuw. Vanaf eind februari wordt het iets warmer, maar kan het nog altijd sneeuwen. 

Afhankelijk van de wind-, sneeuw- en weeromstandigheden of onverwachte gebeurtenissen kan het programma aangepast worden. 

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Sneeuw

Wat andere reizigers vinden

Supertoffe reis in een fantastische omgeving! Je wordt één met de stilte van de sneeuw, de bergen en de rotsen. Natuur en cultuur goed afgewisseld, lekker eten en vriendelijke mensen!

Van alles een beetje

Iedereen die houdt van een reis met een mooie balans tussen cultuur en een sportieve uitdaging, is met deze reis aan een goed adres. Het Aladaglargebergte is bijzonder mooi en woest, en Cappadocië is een absolute "must-see". Er zijn zoveel verschillende valleiën, elk met hun bijzonderheden, dat het élke dag anders en verassend is. Ik zou de toekomstige deelnemers toch meegeven genoeg training te voorzien : de kou, de hoogte, en de hoogteverschillen kunnen toch snel doortellen, voor mensen die maar af en toe sportactiviteiten beoefenen.

Elké dag anders en verassend

Prachtige landschappen en panorama's! Turkije in de winter, een goede combinatie van prachtige landschappen afgewisseld met een beetje cultuur. Een echte aanrader: Cappadocië in de sneeuw zonder massa toeristen.

Prachtige landschappen

Veelgestelde vragen

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker?

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker? Dat vertellen we je hier. 

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wat moet ik betalen bij boeking?

Meteen na je boeking, ontvang je een link om het voorschot online te betalen. Het voorschot bedraagt 40% van de basisprijs, met een minimum van €300, aangevuld met de opties van de verzekering die je eventueel koos. Vertrek je binnen de 56 dagen, dan betaal je geen voorschot meer maar meteen de volledige reissom. Het budget betaal je ter plaatse, op de bestemming.