Overslaan en naar de inhoud gaan

Over  Turkije

Geografie

Het enorme schiereiland Turkije vormt - dankzij de Zee van Marmara en de Bosporus - de link tussen Azië en Europa, de brug tussen het Westen en het Oosten. Vooral in steden als Istanbul is de mix van deze 2 culturen sterk aanwezig. Het centrale plateau wordt in het noorden begrensd door de bergen van Anatolië, in het zuiden flankeert het impressionante Taurusgebergte. Turkije is rijk bezaaid met meren en rivieren, in het zuiden heb je de Middellandse Zee. De verschillende bergketens, uitgedoofde vulkanen en immense vlaktes zorgen voor sterk afwisselende landschappen.

Fauna en flora

Turkije bezit een bijzonder rijke en gevarieerde flora. Van bergen met eeuwige sneeuw, uitgestrekte steppes tot vruchtbare valleien en groene kustvlaktes. Vooral de bergnatuur is nog zeer ongerept wat de wandelingen bijzonder aangenaam maakt. Langs de Middellandse kust groeien er dan weer palmbomen. De vegetatie aan de Egeïsche kust wordt gekenmerkt door de groene begroeiing, witte stranden en olijfbomen.

Dieren die in Turkije voorkomen zijn onder andere Europese wolf, bruine beer, arenden, valken, wilde geiten en tal van soorten grote zoogdieren en verschillende reptielen. Ook voor vogelliefhebbers is Turkije een waar paradijs. In de Middellandse Zee tref je zeehonden en schildpadden.

Staatsvorm

Turkije is een republiek. De huidige staatsvorm werd door de volksheld Ataturk gesticht in 1923, na het winnen van de Onafhankelijkheidsoorlog. Ankara werd toen benoemd als hoofdstad. Door vele hernieuwingen in te voeren, streefde hij ernaar om Turkije naar westers model in te richten. Islamitische wetten werden gewijzigd naar westerse in de grondwet, het Arabische alfabet werd vervangen en er kwam een scheiding van kerk en staat, de rechten onder mannen en vrouwen werden gelijk.

In de nacht van 15 op 16 juli 2016 vond een poging tot staatsgreep plaats in Turkije maar deze werd in de kiem gesmoord. Hoewel de situatie is genormaliseerd en de luchthavens in het land hun activiteiten hebben hervat, blijft waakzaamheid geboden.

Bevolking

Een duidelijke meerderheid van de bevolking bestaat uit Turken. De Koerden, die in het oosten van het land wonen, zijn de belangrijkste minderheid. Andere minderheidsgroepen zijn Arabieren, Bulgaren, Armeniërs & Grieken. Steeds meer mensen verhuisden naar de kuststeden vanwege de werkgelegenheid door de toeristenstroom.

Economie

De economie van Turkije is één van de snelst groeiende. Vooral het toerisme zorgt voor een groot deel van het binnenlands inkomen. De helft van de bevolking werkt in de agrarische sector. Belangrijke producten zijn o.a. graan, katoen en druiven. Een kleine minderheid werkt in de industrie en mijnbouw.

Religie

De Turkse regering heeft in 1928 de staatsgodsdienst afgeschaft. Maar nog steeds is ongeveer 95% van de bevolking aanhanger van de islam, de officiële godsdienst. Het geloof wordt generatie op generatie doorgegeven. In grote steden zoals Istanbul merkt men wel meer en meer een ommekeer van geloof. Het christendom verovert er steeds meer aanhangers. Het geloof heeft een vrij grote invloed op het maatschappelijk leven in Turkije.

Lokale gebruiken en gewoonten

De combinatie van de oosterse en westerse cultuur maakt de Turkse levensstijl bijzonder fascinerend. Oude en nieuwe gebruiken en gewoonten ontmoeten elkaar hier als het ware. In rurale gebieden houdt men nog steeds extreem vast aan oude tradities. Familie is ontzettend belangrijk. We geven je alvast enkele tips mee waar je best wel rekening mee houdt.

  • In Turkije kent men een ongelofelijk respect voor oudere mensen. Zo begroet je bijvoorbeeld altijd de oudste persoon eerst wanneer je ergens binnenstapt.

  • Ga je op bezoek, neem dan enkel alcohol mee als je zeker weet dat je gastheren dit ook werkelijk drinken.

  • Je armen kruisen of je handen laten rusten is eigenlijk 'not done' want dit wijst op weinig respect voor de persoon met wie je praat.

  • Ook je voetzolen tonen, ook buiten de moskee, doe je beter niet.

Het spreekt voor zich dat deze gewoonten nog meer in ere worden gehouden buiten de steden.

Tijdsverschil

In Turkije is het zowel in de winter als in de zomer 1 uur later dan in België.

Elektriciteit

In Turkije kan je terecht met dezelfde stekkers als in België, 230V.

Veiligheid

De voorbije maanden hebben in Turkse grootsteden als Istanbul, Ankara, Bursa, Diyerbakır en Gaziantep aanslagen plaatsgevonden waarbij meerdere doden en gewonden vielen. Nieuwe aanslagen vallen helaas niet uit te sluiten, ook kunnen we niet uitsluiten dat toeristen al dan niet het doelwit zijn.

In gevolge de interventie van de internationale coalitie tegen de terreurgroep IS, is verhoogde waakzaamheid geboden. Gezien de antiterroristische acties wereldwijd wordt gevraagd om waakzaam te zijn ingevolge de verhoogde terreurdreiging. Als reisorganisator zijn wij ons hier meer dan ooit van bewust. De situatie wordt door Joker opgevolgd. Als blijkt dat door verdere ontwikkelingen de veiligheid van onze deelnemers in het gedrang zou komen, zien wij ons genoodzaakt maatregelen te nemen.

Er zijn regio's die sowieso best vermeden worden maar daar trekken onze reizen niet langs.

Graag geven we mee dat we op de luchthaven van Istanbul in een security zone blijven en dan doorvliegen naar de bergen waar nooit eerder geweld of terrorisme heerste.

Meer info op http://diplomatie.belgium.be/nl/.