Overslaan en naar de inhoud gaan

De geur van vissaus gemengd met een portie uitlaatgassen. Dat is ongetwijfeld het eerste wat je opvalt bij aankomst op Tan Son Nhat International Airport in Ho Chi Minh stad. Het tweede is het contrast: statige villa’s in Franse stijl uit de koloniale periode worden afgewisseld met wolkenkrabbers, terwijl er aan de overkant van de rivier hutjes uit wrakhout en golfplaten staan. Breng zeker een blitsbezoek aan deze grootste stad van Vietnam, voordat je verder trekt om bijvoorbeeld de uitgestrekte Mekong Delta te bezoeken. Dit handige plan helpt je om op één dag het maximum te halen uit het hectische Ho Chi Minh, stad van 6 miljoen brommers.

Op hotel in Ho Chi Minh

Een hotel reserveren in Ho Chi Minh doe je best op voorhand. Voor nieuwkomers heeft de stad veel weg van een mierennest, en dan is het wel zo aangenaam om een plaats te hebben waar je heen kan.

Voormiddag: stadsontdekking van Franse gebouwen in een Vietnamese sfeer

Al bij zonsopkomst,  tussen 5 en 6 uur,  begint de hele wirwar van scooters, busjes, voetgangers – al dan niet met manden over de schouder -  stootkarren, rijdende kraampjes enz. van voor af aan. Om zo veel mogelijk te beleven in Vietnam sta je dus best vroeg op. Om ‘s avonds uit te gaan is Ho Chi Minh geen grote aanrader. Zo vroeg als de Vietnamezen uit de veren zijn, zo vroeg kruipen ze ook weer hun bedje in.

Maak in de voormiddag tijd om rustig door de stad te kuieren. Wat je zeker niet mag missen tijdens je stadswandeling:

  • Hotel continental. Dit luxehotel in het stadscentrum werd beroemd tijdens de Vietnamoorlog, toen het de plaats werd van waaruit journalisten verslag uitbrachten.
     

  • Ho Chi Minh City People’s Committee Head office, of heel wat simpeler gezegd: het stadhuis. Helaas kan je meestal alleen de buitenkant van dit statige gebouw in Franse stijl bewonderen.

  • Buu Dien Thanh, oftewel het grote postkantoor. Vergis je niet, want dit gebouw doet meer aan een treinstation denken!
     

  • Basilica of Our Lady of The Immaculate Conception. Deze kathedraal komt je vast bekend voor; ze wordt niet voor niets de ‘Notre Dame van Ho Chi Minh’ genoemd. Ze werd gebouwd tussen 1863 en 1880 door de Franse kolonisten, die – gek genoeg – alle materiaal ervoor uit Frankrijk verscheepten. Deze ‘Notre Dame de Saigon’ was er voor de Franse gelovigen, maar ook om het katholiscisme te verspreiden in Vietnam.
     

Nog een nuttige tip voor je wandeling voor Ho Chi Minh: het verkeer is erg chaotisch, dus wees voorzichtig. Bij het oversteken is het belangrijk om aan een rustig tempo te blijven doorwandelen. Versnellen, vertragen en vooral stoppen is uit den boze: de scooterchauffeurs berekenen immers waar jij zal zijn als je aan dat tempo verder wandelt, en stemmen hun snelheid daarop af om een botsing te vermijden. Klamme handjes tijdens het oversteken gegarandeerd, maar het werkt wel!

Middag: lunch met ‘noodles for the president’

De meest bekende gerechten uit de Vietnamese keuken zijn spring rolls – opgerold rijstpapier gevuld met groenten en eventueel vis, al dan niet gefrituurd – en natuurlijk noedels en noedelsoepen.

Een leuk adresje om hiervan te proeven is restaurant Pho 2000 (1-3D Phan Chu Trinh). De kaart van dit basic eethuis bestaat puur uit noedels, maar ze zijn dan ook heerlijk. Pho 2000 werd bekend toen – zo gaat het verhaal tenminste – president Clinton bij een bezoek aan de stad uit zijn beveiligde wagen stapte, een wandelingetje door de straten maakte, bij Pho 2000 binnenliep en prompt een smakelijke noedelsoep bestelde. Dat hij er wel effectief geweest is, bewijzen de
foto’s aan de muur.
 

Namiddag: de stille getuigen van de gruwelijke Vietnamoorlog

Gelukkig zijn noedels een lichte lunch, want een bezoek aan het War Remnants Museum is heel zware kost. Op het plein voor het museum bewonder je allerlei tanks, legervoertuigen, helicopters en vliegtuigjes, krijg je een idee van hoe een gevangenis er van binnen uitzag en zie je enkele van de gruwelijke marteltechnieken die gebruikt werden. Mensen opsluiten in een extreem kleine kooi van prikkeldraad – de zogenaamde tiger cages -of laten tuimelen over wat we niet anders kunnen omschrijven als een ‘rasp op mensenmaat’; voor ons onbegrijpelijk dat zulke dingen zelfs maar bedacht kunnen worden.

Binnen in het museum wordt de impact van de oorlog getoond aan de hand van foto’s, bijvoorbeeld van vechtende soldaten of werk van beroemde oorlogsfotografen, maar evengoed schokkende beelden van de effecten van de giftige stof Agent Orange. Niet goed voor je nachtrust, maar ook een geschiedenisles die je niet mag overslaan.

Heb je hierna nog tijd over, maak dan een wandeling langs de Mekong – of beter nog: boek voor de volgende dag(en) een fiets/boottocht doorheen het natuurschoon van de Mekong delta.
 

Avond: diner tussen de wolkenkrabbers

Zo hectisch en overweldigend druk als Ho Chi Minh in de straatjes is, zo rustig oogt het van bovenaf. Voor een veel overzichtelijker uitzicht op deze mierennest nestel je je met een drankje in een skybar of dineer je zelfs met uitzicht op de vele lichtjes van de stad.

Nog energie over? Sluit je dag dan af op de markt Ben Thanh: overdag in de markthal, ’s avonds verhuizen de kraampjes gewoon naar buiten. Er wordt gezegd dat er heel wat echte made-in-Vietnam-merkproducten verkocht worden die ‘van de camion gevallen zijn’. Of dat waar is, moet je vooral voor jezelf uitmaken.

Zelf op reis naar Vietnam?

Bestemming Vertrek Maatschappij Vertrek tussen Boek tot Prijs

Da Nang

Da Nang Amsterdam Singapore Airlines 01/04/22 - 08/07/22
09/08/22 - 31/12/22
Boek tot 08/07/22 vanaf € 646 Boek of kies andere reisdata

Hanoi

Hanoi Amsterdam Singapore Airlines 01/04/22 - 08/07/22
09/08/22 - 31/12/22
Boek tot 08/07/22 vanaf € 651 Boek of kies andere reisdata

Hanoi

Hanoi Brussel Cathay Pacific 01/04/22 - 04/07/22
23/08/22 - 17/12/22
Boek tot 04/07/22 vanaf € 924 Boek of kies andere reisdata

Ho Chi Minh City

Ho Chi Minh City Amsterdam Singapore Airlines 01/04/22 - 08/07/22
09/08/22 - 31/12/22
Boek tot 08/07/22 vanaf € 646 Boek of kies andere reisdata

Ho Chi Minh City

Ho Chi Minh City Brussel Cathay Pacific 01/04/22 - 04/07/22
23/08/22 - 17/12/22
Boek tot 04/07/22 vanaf € 919 Boek of kies andere reisdata

Misschien is dit ook interessant voor jou?