Overslaan en naar de inhoud gaan

Toon maakte een fietsreis doorheen Vietnam in internationale groep met Intrepid Travel. Hier lees je zijn reisverslag! 

Een spannende start

Toon vertelt: "Na weken aftellen stap ik vol positieve spanning het vliegtuig op. Samen met een groep onbekenden, die waarschijnlijk niet eens Nederlands spreken, 15 dagen lang per fiets Vietnam ontdekken blijft toch altijd een beetje uit je comfortzone stappen. Ik kom terecht in een aangename, diverse groep die uit 9 personen bestaat. Drie koppels uit Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland, aangevuld met drie solo-reizigers uit Zwitserland, de VS en België (mezelf). Dit onder leiding van Tung, onze Vietnamese gids die ons de hele reis zal vergezellen."

Genieten van slow travel met de fiets

Na een korte kennismaking in de lobby van het hotel op de avond van dag 1, stappen we dag 2 al op de fiets voor een verkenning van Hanoi. Wat een drukte! Gelukkig is dit uitzonderlijk. Meestal fietsen we op rustigere, overwegend verharde, wegen. Waar we ook fietsen, we worden steeds bijgestaan door een goed uitgeruste volgploeg. Een kleine vrachtwagen met mekanieker en een bus met chauffeur wachten ons om de zoveel tijd op met een verfrissende limonade en deugddoende snack.

Meestal starten we ’s ochtends met een korte rit per bus, en eindigen we de dag ook zo, waardoor we de drukte van de stad niet elke keer per fiets moeten trotseren. Aangevuld met een nachtelijke treinrit zorgt er dit voor dat we het beste van twee werelden combineren: we leggen soms op korte tijd grote afstanden af, maar eens we op de fiets zitten genieten we op een erg gezapig tempo van het land en alle dagdagelijkse zaken die zich er afspelen. We doorkruisen (vis)markten, stoppen aan tempels,  lopen even rond op een festivalletje waar we toevallig passeren, … Door al die kilometers die je op de fiets doorbrengt (iets meer dan 600 in totaal) beleef je toch alles net dat tikkeltje intenser.

 

Fietsen in groep, nadien tijd voor jezelf

Het leuke aan reizen met Intrepid Travel is dat je kan genieten van de voordelen van reizen in groep, maar toch de ruimte houdt om af en toe je eigen ding te doen. Zo is er op bepaalde dagen de mogelijkheid om wat extra kilometers op de fiets door te brengen. Heb je daar geen zin in, dan lunch je wat langer en haal je de fietsers in met de bus, om daarna terug op de fiets te stappen.

Ook ’s avonds is er ruimte om zelf op pad te gaan. De meeste avondmalen zijn niet inclusief waardoor je de keuze krijgt tussen een etentje met de groep (de begeleider stelt steeds een aantal opties voor) of een solo-uitstapje. En wie net dat extra tikkeltje extra rust voor zichzelf nodig heeft kan ook een single kamer boeken. Bij Intrepid Travel slaap je standaard op een tweepersoonskamer, maar je deelt nooit de kamer met iemand van het andere geslacht.

De bergpas richting Dalat was een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt

Ikzelf opteerde een middag, samen met de Zwitserse solo-reiziger, voor een extra rit en die was voor mij zelfs één van de hoogtepunten van de reis. Met ons twee bedwongen we richting Dalat een erg pittige bergpas. We werden getrakteerd op prachtige vergezichten en werden onder luid applaus en gejoel uitgeput opgepikt door de rest van de groep. Genieten! Een ander hoogtepunt moet ongetwijfeld de fietstochten rond Mai Chau geweest zijn. We volgden een hele tijd de stroom van de Zwarte Rivier (de Đà), en reden onze ogen uitkijkend door het mystieke karstgebergte. Mijn top drie wordt vervolledigd door stadje Hoi An. Dit erg gezellige havenstadje is wereldberoemd voor zijn kleermakers en ik schafte me er zelfs een op maat gemaakt pak aan, voor een appel en een ei!

Toon
Ik zou iedereen een fietsreis aanbevelen. Door bijna dagelijks het, soms adembenemend mooie, platteland te doorkruisen op je fiets krijg je op een actieve manier een erg goed beeld van hoe het land in elkaar zit, hoe de mensen leven en werken, en hoe ze zich ontspannen. Oprechte interacties met plaatselijke inwoners zijn in drukke toeristenbuurten vaak niet mogelijk, of ze komen toch minder authentiek over. Dat authentieke gevoel ervaar je veel meer wanneer je op de fiets zit. De omkadering van Intrepid Travel zorgt er dan weer voor dat je niet moet stressen over de route, het materiaal, eten, … Je hebt de tijd om écht te genieten. Daarnaast heb je in de steden de kans om op verkenning te gaan, alleen, of samen met (een deel van) je groep. Deze combinatie van factoren heeft ervoor gezorgd dat ik echt genoten heb van de trip en zo terug zou gaan.
toon op fietsreis in vietnam

Zelf op fietsreis en/of Vietnam ontdekken?

Je fietsreis met Intrepid Travel boek je best in een Joker-reiskantoor. We kunnen dan ook je vliegtickets voor je regelen. Omdat het een pakketreis (vliegticket + fietsreis) wordt kan dat soms goedkoper uitkomen én ben je beschermd door de Pakketreiswetgeving. We zorgen ervoor dat je vluchten en fietsreis perfect op elkaar aansluiten. Of net niet natuurlijk, als je zelf nog wat langer wil blijven. Ook bijkomende overnachtingen, reisverzekering enzovoort regelen we met plezier voor je! 

Naar Vietnam, maar niet op de fiets?

Bekijk dan snel de:

Misschien is dit ook interessant voor jou?