Overslaan en naar de inhoud gaan

Dwalen door oude bedrijvige steden als Hoi An en Hué, fietsen langs de grootse Mekong, varen in mythische baaien en ontmoeten van minderheden, dat is in een notendop wat deze reis door Vietnam in petto heeft.

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis Vietnam

Achterop de moto op ontdekking langs oude graftombes en prachtige pagodes

Groepsreis Vietnam

De boottocht in Halong of Bai Tu Long Bay, slapen op het dek, heerlijke visgerechten, drijvende marktjes

Groepsreis Vietnam

Al dobberend langs het karstgebergte in het noorden van Vietnam

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 DAG 1-3
Sfeer opsnuiven in Ho Chi Minh City

Saigon is na de gruwelijke oorlog tot Ho Chi Minh City herdoopt. We gooien ons tussen de duizenden brommertjes om de oude stad te verkennen, houden even halt bij de pagodes om de sfeer op te snuiven of dwalen rond op een plaatselijke markt.

2 DAG 4-6
Fietsen langs de Mekongdelta

We reizen door de Mekongdelta waar we 2 nachten verblijven in hutten aan het water. We varen langs drijvende markten en dobberen naar autovrije, vruchtbare eilanden die bezaaid zijn met fruitbomen. Fietsend langs ontelbare riviertjes, tussen huizen en groene tuinen ontdekken we de delta in al haar pracht.

3 DAG 7-9
Stappen in het bergachtige Kon Tum

We reizen door het bergachtige hinterland richting Kon Tum. De gids neemt ons mee naar de dorpen van de minderheden, elk met hun verhaal. De merkwaardige bouwstijl van hun gemeenschapshuizen typeert de omgeving. Van dichtbij maken we kennis met het leven op het platteland. Enthousiaste Vietnamezen, lachende kinderen… het onthaal is hartverwarmend!

4 DAG 10-16
Hoi An en Hué

Een lange rit voert ons noordwaarts naar Hoi An, een kleine, sfeervolle havenstad en gastronomische halte. In het oude stadsgedeelte met mooie, eeuwenoude huizen komen we tot rust. Via de Marble Mountains rijden we naar Hué, één van de grootste culturele en religieuze centra. Ondanks de zware bombardementen blijven de Verboden Paarse Stad en de graven van de Nguyendynastie de keizerlijke praal uitstralen.

5 DAG 17-20
Hanoi en bergvolkeren

Met de nachttrein reizen we in één trek naar Hanoi. Na een eerste korte verkenning van de stad gaan we verder op verkenning bij de bergvolkeren ten zuiden van Hanoi. Thai en Hmong leven hier in paalwoningen, volkomen in eenheid met de natuur. We verblijven er bij de lokale bevolking en leven er mee op het levensritme dat bepaald wordt door het daglicht. In Ninh Binh province laten we ons facineren door de kalkstenen rotsformaties. We fietsen er door de een adembenemend landschap en varen op een netwerk van kleine waterwegen. 

6 DAG 21-24
Rotsformaties in drakenbaaien

Halong Bay biedt een spectaculair landschap van talrijke rotsformaties die uit zee oprijzen. We kiezen voor Halong Bay of Bai Tu long bay, beide met dezelfde schoonheid, indrukwekkende baaien en betoverende zonsondergangen. We varen langs dit machtige decor of genieten van de omgeving van op één van de talloze stranden. Afhankelijk van de weersomstandigheden overnachten we op een boot of op een eiland. We sluiten onze reis af in Hanoi, hetgeen ons een heel andere aanblik biedt. Het is een aangename, chaotische stad met brede lanen en veel groen. Het oude stadsdeel combineert de sfeer van een Frans provinciestadje uit de jaren ’30 met het bruisende ritme van het hedendaagse Vietnam. Rond het Hoa Kiemmeer kunnen we genieten van een Vietnamese koffie of een Bia Hoi-biertje.

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 08/07/2022
Terug: 31/07/2022
Basisprijs: €1.700
+ 950 USD budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
18-252
26-356
36-452
46-551
Geslacht
mannen5
vrouwen6
Vertrekvergadering op: 18/06/2022
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/12/2021
Volzet
Vertrek: 15/07/2022
Terug: 07/08/2022
Basisprijs: €1.980
+ 950 USD budget
al 6 boekingen, waarvan 3 opties.
Vertrekvergadering op: 27/06/2022
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/12/2021
Vertrek: 12/08/2022
Terug: 04/09/2022
Basisprijs: €1.475
+ 950 USD budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
18-251
26-355
36-453
46-552
Geslacht
mannen5
vrouwen6
Vertrekvergadering op: 23/07/2022
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/12/2021
Volzet
Vertrek: 09/09/2022
Terug: 02/10/2022
Basisprijs: €1.400
+ 950 USD budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
26-357
36-454
Geslacht
mannen5
vrouwen6
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/01/2022
Volzet
Vertrek: 28/10/2022
Terug: 20/11/2022
Basisprijs: €1.400
+ 950 USD budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
26-357
36-453
+651
Geslacht
mannen4
vrouwen7
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 28/02/2022
Volzet
Vertrek: 27/01/2023
Terug: 19/02/2023
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Ho Chi Minh City en Hanoi - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport,luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Je vindt deze bestemming ook in het aanbod van Joker Comfort Editions, check hiervoor www.joker.be/VNCV.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 18 / 02 / 2022
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. Deze reis biedt een heel portie cultuur, afgewisseld met een aantal leuke activiteiten: na een eerste ontmoeting met een hectisch Ho Chi Minh verkennen we de Mekongdelta per boot en met de fiets. We proeven van de talrijke vruchten die men ter plaatse kweekt en verblijven in een homestay. In het centrale binnenland trekken we de wandelschoenen aan voor een verkenning van de omgeving en de minderheden. Hoi An en Hue verbazen dan weer op cultureel vlak. In de buurt van Hanoi ontdekken we het leven langs de rivierdelta, ontspannen doen we tijdens de boottocht op Halong Bay waar ook kayakken op het programma staat. Je kan langs enkele van de rotsen varen, kleine zandbanken verkennen en zoeken naar grotten in dit gigantische karstgebergte.

Je gaat fietsen op de smalle paden langs de vertakkingen van de Mekongdelta. De fietsen zijn typisch aziatisch en wijken wel eens af van onze westerse normen, maar dat zorgt dan voor een unieke fietsbeleving.

De tochten in het centraal binnenland garanderen mooie uitzichten. Je trekt langs dorpen, verlaten landschappen en langs en door een rivier.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt. In de Mekongdelta verblijven we 2 nachten in een homestay, met een eigen plaatselijke boerderij. Op die manier investeren wij mee in het onderhoud van deze kleine gemeenschap. Door veel rechtstreeks met gidsen te werken en organisaties gerund door Vietnamezen, proberen we dat onze uitgaven niet terugstromen naar het buitenland.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. Contact leggen met de lokale bevolking in Vietnam is uiterst simpel. Een Vietnamees is altijd wel met iets bezig en toont je maar al te graag met wat! We verkennen marktjes waar marktkramers hun aanbod aan je willen verkopen. Ze staan ook heel graag op de foto wat ook conversaties tot stand brengt. Soms verkennen we steden achter op de brommer zodat spontaan contact met je driver ontstaat. Enkel in de dorpen in het centraal binnenland zal je merken dat het iets stroever verloopt. Men kent hier weinig toerisme en is nogal terughoudend. Hier werken we met een lokale gids die de communicatie tussen beiden kan faciliteren.

Documenten

Voor Vietnam heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog 6 maanden na terugkeer geldig moet zijn, evenals een visum dat je op voorhand in orde moet brengen.

Er zijn verschillende manieren om je visum aan te vragen:

Visum bij het consulaat:

Hoewel we dit in de praktijk minder doen is het mogelijk om een visum aan te vragen bij het consulaat van Vietnam. Hiervoor moet de reiziger een afspraak maken en met het paspoort langs het consulaat gaan. Het visum wordt daar vervolgens in het paspoort aangebracht en de reiziger kan aanvangen met de reis. Bij het aanvragen van je visum op de ambassade, neem je volgende zaken mee: - je internationaal reispaspoort met 2 blanco pagina's - 1 ingevuld aanvraagformulier, downloaden via http://visa.mofa.gov.vn/_layouts/registration/ApplicationForm.aspx . - 1 kleuren pasfoto (gekleefd aan het formulier) - 55 euro (cash) - factuur van je reis Je kunt het visum min. 7 werkdagen later op de ambassade afhalen.

Ambassade van Vietnam: General Jacqueslaan 1 1050 Brussel Tel: 02/379.27.37 E-mailadres: vnemb.brussels@skynet.be De ambassade is open op maandag, woensdag en vrijdag tussen 14u00 en 17u00. Contacteer voor je naar Brussel trekt best de ambassade, om de meest recente visumformaliteiten en openingsuren na te checken. Meer info op: http://diplomatie.belgium.be/nl/ .

Visum upon Arrival: Een alternatieve optie die tot voor kort de aangewezen procedure voor Belgen was. Op deze manier verkrijg je het visum direct na aankomst in Vietnam. Om ongewenste reizigers te weren ging dit echter alleen als vooraf een approval letter was toegekend. Deze procedure werkt(e) als volgt: De reiziger vraagt een approval letter aan via een Vietnamees visumbureau Het Vietnamese visumbureau haalt de approval op bij het kantoor van de immigratiedienst Het visumbureau stuurt een scan van de approval letter door naar de reiziger De reiziger laat bij het boarden van het vliegtuig de approval letter zien De reiziger kan bij aankomst in Vietnam een Visum on Arrival kopen Bij de “Visum on Arrival” procedure van Vietnam moest derhalve tweemaal worden betaald; eerst aan het visumbureau, en na aankomst bij de immigratiedienst nogmaals voor het daadwerkelijke visum.

De laatste nieuwe e-visum Vietnam procedure: De nieuwe procedure combineert het beste van de twee oude procedures, en wordt daarom aangeraden: - Het visum kan volledig vanaf thuis (of waar dan ook ter wereld) worden aangevraagd, het is dus niet nodig om met het paspoort naar het consulaat af te reizen - Het visum kan in één keer worden verkregen, er hoeft dus maar eenmaal te worden betaald en bij aankomst in Vietnam - en daarom is het niet meer nodig om in een aparte rij aan te sluiten en extra kosten te betalen om het daadwerkelijke visum te verkrijgen.

Zoals altijd is er ook een nadeel aan het e-visum verbonden: de tijd tot toekenning. Waar een Visum on Arrival bij spoed vaak al dezelfde (werk)dag kan worden geregeld laat een e-visum gemiddeld drie werkdagen op zich wachten. Ook is het visum-aanvraagformulier van het elektronisch visum van Vietnam vrij ingewikkeld.

Meer details omtrent het aanvragen van je visum ontvang je op je vertrekvergadering. Na je vertrekvergadering heb je nog voldoende tijd om je visum aan te vragen.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Vluchturen

Reis met vertrek op 08/07/2022

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS AIRPORT 08/07/22 - 21:45
DUBAI INTERNATIONAL 09/07/22 - 06:15
DUBAI INTERNATIONAL 09/07/22 - 09:30
HO CHI MINH CITY 09/07/22 - 20:00
HANOI NOI BAI INTL 31/07/22 - 01:30
DUBAI INTERNATIONAL 31/07/22 - 05:05
DUBAI INTERNATIONAL 31/07/22 - 08:20
BRUSSELS AIRPORT 31/07/22 - 13:20

Reis met vertrek op 12/08/2022

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS AIRPORT 12/08/22 - 21:45
DUBAI INTERNATIONAL 13/08/22 - 06:15
DUBAI INTERNATIONAL 13/08/22 - 09:30
HO CHI MINH CITY 13/08/22 - 20:00
HANOI NOI BAI INTL 04/09/22 - 01:30
DUBAI INTERNATIONAL 04/09/22 - 05:05
DUBAI INTERNATIONAL 04/09/22 - 08:20
BRUSSELS AIRPORT 04/09/22 - 13:20

Reis met vertrek op 09/09/2022

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS AIRPORT 09/09/22 - 21:45
DUBAI INTERNATIONAL 10/09/22 - 06:15
DUBAI INTERNATIONAL 10/09/22 - 09:30
HO CHI MINH CITY 10/09/22 - 20:00
HANOI NOI BAI INTL 02/10/22 - 01:30
DUBAI INTERNATIONAL 02/10/22 - 05:05
DUBAI INTERNATIONAL 02/10/22 - 08:20
BRUSSELS AIRPORT 02/10/22 - 13:20

Reis met vertrek op 28/10/2022

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS AIRPORT 28/10/22 - 19:15
ISTANBUL AIRPORT 28/10/22 - 23:40
ISTANBUL AIRPORT 29/10/22 - 01:50
HO CHI MINH CITY 29/10/22 - 16:10
HANOI NOI BAI INTL 19/11/22 - 22:45
ISTANBUL AIRPORT 20/11/22 - 06:00
ISTANBUL AIRPORT 20/11/22 - 09:00
BRUSSELS AIRPORT 20/11/22 - 10:30

Reis met vertrek op 27/01/2023

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS AIRPORT 27/01/23 - 18:05
ISTANBUL AIRPORT 27/01/23 - 23:35
ISTANBUL AIRPORT 28/01/23 - 02:30
HO CHI MINH CITY 28/01/23 - 16:40
HANOI NOI BAI INTL 18/02/23 - 22:45
ISTANBUL AIRPORT 19/02/23 - 06:00
ISTANBUL AIRPORT 19/02/23 - 09:00
BRUSSELS AIRPORT 19/02/23 - 10:30

Reis met vertrek op 15/07/2022

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS AIRPORT 15/07/22 - 21:45
DUBAI INTERNATIONAL 16/07/22 - 06:15
DUBAI INTERNATIONAL 16/07/22 - 09:30
HO CHI MINH CITY 16/07/22 - 20:00
HANOI NOI BAI INTL 07/08/22 - 01:30
DUBAI INTERNATIONAL 07/08/22 - 05:05
DUBAI INTERNATIONAL 07/08/22 - 08:20
BRUSSELS AIRPORT 07/08/22 - 13:20
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis: Vietnam is een uitgestrekt land en transporttijden kunnen soms zéér lang zijn. Gemiddeld leggen bussen 40 km per uur af. Dit kan de reis extra vermoeiend maken. Met de nachtbus reizen we van Ho Chi Minh naar Kon Tum, een vermoeiend traject maar een onvergetelijke ervaring. Om afgelegen plaatsen te verkennen of verschillende bezienswaardigheden te combineren op één dag kan het charteren van een minibusje of een boot een alternatief zijn. Het comfort van de transportmiddelen is zeer variabel, en de staat van het wegennet ook! De fiets is het ideale vervoersmiddel, zowel om de Mekongdelta als de steden te ontdekken. Met de nachttrein overbruggen we het lange traject tussen Hué en Hanoi. De motorbikes die alom vertegenwoordigd zijn in Vietnam gebruiken we vaak voor korte verplaatsingen in de stad of het platteland. Het leuke is ook dat je op zo een momenteel altijd een praatje kan slaan met je eigen driver.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis: We logeren in gezellige pensions en hotelletjes, uitgebaat door lokale mensen. Zo leggen we vlotter contact met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid. Comfort is soms minimaal maar we streven altijd naar een optimale prijs/kwaliteit verhouding.

Slapen in 3-, 4-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Als we in een stad overnachten kunnen we genieten van 2- of 3-persoonskamers waar we een eigen badkamer hebben. Eens buiten de stad doen we het met wat minder luxe.

Een lakenzak en/of slaapzak, afhankelijk van reisperiode, is wenselijk. Meestal zijn er handdoeken en heb je apart sanitair, airco of ventilator. Uitzonderlijk, waar het eventueel mogelijk is, overnachten we bij de lokale bevolking.

Homestays zijn basic, maar doorgaans comfortabel. Het kan al eens zijn dat er in een homestay wordt overnacht op matjes op de grond, maar er kunnen ook bedden aanwezig zijn. Homestays worden gebruikt in de Mekongdelta en tijdens de trekking. Eten en slapen doe je dan vaak in dezelfde ruimte. Matjes en muskietennet zijn voorzien, sanitair is primitief.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: Lokale restaurantjes, en voor wie wil eetstalletjes, marktkraampjes… dat zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven. De keuken in Vietnam heeft een sterke overeenkomst met de Chinese keuken (rijst, kip, sojascheuten, bamboe, loempia’s, noedelsoep, ...). Meer dan 500 verschillende gerechten zijn er, iedereen vindt dus wel iets naar zijn gading. Basis van het voedsel zijn rijst (Com) en soep (Pho). Citroenmelisse, munt en koriander geven de typische Vietnamese smaak. Aan de kuststreek en in de steden is er een groot aanbod aan ‘seafood’, vaak vers gevangen (vis, garnalen, krab,…). Hot pot is de specialiteit van Vietnam. Een lekkere rijstnoedelsoep kan ook smaken... telkens anders maar steeds lekker! Geliefde dranken zijn bier, rijstwijn en frisdranken.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • Trekrugzak met bagagelabel

 • Kleine dagrugzak

 • Regenhoes of plastiek zaken om je kledij droog te houden als we verrast worden door een stortbui

 • Ondergoed & sokken

 • Hoed, pet of ander hoofddeksel tegen de zon

 • T‑shirts, hemden, fleece, ook met lange mouwen tegen insecten en om sommige tempels te bezoeken

 • Shorts en lange broeken, soms moeten knieën en/of de benen volledig bedekt zijn

 • Sarong, hoewel je dat ook ter plaatse kan kopen

 • warme kledij voor in het centraal hoogland of tegen de airco op de trein

 • regenjas

 • wandelschoenen

 • sandalen die nat mogen worden

 • zwemgerief

 • toiletgerief

 • bescherming tegen de zon

 • sneldrogende handdoeken

 • lakenzak

 • zaklamp, zakmes

 • persoonlijke reisapotheek

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Voor deze reis voorzie je een budget voor uitgaven ter plaatse, zoals aangegeven per vertrekdatum bij 'budget'.

Facultatieve activiteiten zitten niet in het budget ter plaatse vervat. Meer details over eventuele facultatieve activiteiten en hun prijs, zal je vernemen tijdens de vertrekvergadering.

Tijdens de reis kan je enkele facultatieve activiteiten doen, ter plaatse te bespreken met je begeleider. Prijzen op basis van vorig jaar.

 • snorkelen in Hoi An: 45 USD
 • tour naar Bach Ma vanuit Hue: 40 USD bij 6 personen
 • kookworkshop Hue: 40 USD bij 7 personen
 • kajakken op de Parfumrivier: 25 USD per persoon

In Vietnam is de officiële munteenheid de Dong (VND). Voor de meest recente wisselkoers: zie www.oanda.com/currency/converter/.

Neem bij voorkeur euro’s of dollars mee. Let erop dat de biljetten onbeschreven en onbeschadigd zijn. Ter plaatse wisselen we het geld voor Dong.

Een kredietkaart is aangewezen om geld af te halen uit de bankautomaten of te betalen.

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor de meeste van onze reizen is een volledig vaccinatie tegen Covid-19 verplicht. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

Medische voorzieningen Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.

Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je vertrek.

Vaccins en inentingen

In Vietnam zijn er geen verplichte inentingen. Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Bewijs van gele koorts is enkel nodig als je afreist van een land waar gele koorts voorkomt.

Malariapreventie is aangewezen tijdens deze reis. In het centraal binnenland is er een beduidend risico op malaria. Niet zo zeer in de steden, Halong Bay of de Mekongdelta. Malaria is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Neem een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken.50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken.

Dengue fever of knokkelkoorts komt veelvuldig voor. Deze ziekte doe je op door muggen die overdag steken. Je altijd insmeren is dus noodzakelijk voor een goede bescherming!

Ook Zika komt voor. Hiervoor bestaat geen vaccin, noch behandeling. Gebruik de nodige insectenwerende middelen om je te beschermen.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie:

 • telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur)
 • website: www.itg.be
Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. Er kunnen wel enkele inspannende elementen in voorkomen maar de wandelingen zijn niet zwaar. Belangrijker zijn een ‘open mind’ en ‘positieve ingesteldheid’ die zorgen voor een betere vertering van eventuele hitte, de andere voedingsgewoonten, de cultuurverschillen, het beperkte comfort, de soms zeer lange afstanden, het drukke verkeer en de vermoeidheid na geleverde inspanningen. Hou er rekening mee dat je soms inspanningen moet doen bij een hoge luchtvochtigheid en temperaturen van meer dan 30°C.

De Mekongdelta verkennen we met goed uitgeruste fietsen. Het traject is vlak maar de hitte kan de tocht ondragelijker maken. We fietsen wel aan een rustig tempo en stoppen -waar mogelijk- op plaatsen die voor jullie de moeite zijn (dorpen, marktjes, eetstalletjes, etc.). We worden regelmatig bevoorraad met water en stoppen indien noodzakelijk voor een extra drankstop.

Tijdens de trekking naar de bergvolkeren stappen we gemiddeld een 6 à 7 uur per dag. Bij nat weer kan dit al eens wat langer duren en kom je soms pas 's avonds aan. Tijdens het regenseizoen worden deze tochten door sommigen als zwaar ervaren aangezien paden dan al eens durven veranderen in modderstromen.

Ninh Binh verkennen we per fiets. Het traject is vlak maar de hitte kan de tocht ondragelijker maken. We fietsen wel aan een rustig tempo en stoppen waar nodig. Diezelfde dag maak je vaak nog een wandeling in de jungle wat dit een tot een goed gevulde, voor sommigen inspannende dag maakt.

Reisperiode en klimaat

Vietnam kan verdeeld worden in drie klimaatzones: het zuiden, centraal-Vietnam en het noorden. Het zuiden is altijd tropisch warm en vochtig en heeft een regenseizoen van mei tot oktober (met zowat dagelijks korte, hevige buien) en een droog seizoen van november tot april. Het regenseizoen in de centrale strook loopt van november tot februari; het droge seizoen van juni tot oktober. De hooglanden zijn een flink stuk koeler. In het noorden zijn de winters (november tot april) koel en in de bergen zelfs koud (van 5 tot 10°C). De zomer (mei tot oktober) wordt gekenmerkt door hoge temperaturen en korte, hevige buien. De gemiddelde temperatuur in Hanoi bedraagt in deze periode 30°C.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

Vietnam is een langgerekt land in Zuidoost-Azië. Van noord naar zuid tel je maar liefst 1.650 km terwijl de breedte varieert tot maximaal 600 km. Op sommige plaatsen is het land slechts 50 km breed. In het Oosten wordt het land begrensd door de Zuid-Chinese Zee, in het Zuiden is dat de Golf van Thailand. Buurlanden zijn China, Laos en Cambodja.

Vietnam kan je verdelen in 3 grote regio's: het noorden van Vietnam is vooral bergachtig gebied waar tal van minderheden wonen en de hoogste toppen van het land herbergt. In dit deel van Vietnam kan je prachtige en stevige meerdaagse trekkingen maken. Een belangrijke levensader is de Rode Rivier die zich kronkelt in het landschap. Ook de hoofdstad Hanoi is hier gevestigd. Het Zuiden wordt gekenmerkt door de vruchtbare delta van de Mekong waar je talrijke rijstvelden zal zien dankzij het afgezette slib. De omgeving is er vlak tot licht heuvelachtig. Het commerciële centrum van het Zuiden bevindt zich in Ho Chi Minh, het vroegere Saigon.

De smalle strook tussen noord en zuid heeft heel wat stranden, duinen en lagunes. Da Nang is hier een naam die bekend in de oren klinkt. In het Zuiden van de streek grenst het Centrale Hoogland waar je ook in contact kan komen met minderheden en het plattelandsleven. Steden die zeker een bezoek waard zijn: de keizerlijke stad Hue en het door UNESCO erkende Hoi An.

Fauna en flora

Samenhangend met de gevarieerde geografie van Vietnam is ook de fauna en flora erg verscheiden.

Het landschap bestaat nog voor ongeveer 35% uit tropisch regenwoud waar je meteen het merendeel van de gevarieerde fauna terug vindt. Het is vooral in de hoger gelegen gebieden dat je dit regenwoud treft. Op de vlaktes, waar het veel droger is, komt savanne en mangrove voor. In de Mekongdelta kan je buiten de sterk ontwikkelde rijstteelt ook enorm veel verschillende soorten fruit en vruchten spotten en proeven. In Vietnam tref je heel vaak de mooie rode lotus aan, de nationale bloem.

Vietnam is een land waar verrassend genoeg, nog af en toe onbekende dierensoorten worden gespot. De andere zijde is natuurlijk dat ook veel zoogdieren met uitsterven bedreigd zijn. Hoewel het land nog enkele apensoorten, tijgers, neushoorns en olifanten telt, zal je deze tijdens je reis moeilijk vinden. Buffels daarentegen vind je overal. Ook slangen kom je af en toe tegen, er zijn zelfs markten waar ze verkocht worden.

Staatsvorm

Vietnam kent zowel op internationaal vlak als intern, tussen Noord en Zuid een zeer woelig verleden. Pas na de Tweede Vietnamoorlog (1975) tussen Amerika en Noord-Vietnam kwam er, onder hevig protest van Europa en de Verenigde staten, eindelijk een wapenstilstand.

Momenteel staat aan het hoofd van Vietnam president Tran Dai Quang. Vietnam is officieel geen communistisch land meer maar toch is hun maatschappij hierop nog steeds gebaseerd: er geldt nog steeds een censuur, kritiek op de politiek wordt niet getolereerd en zelfs het internet wordt niet algemeen aanvaard. Meer jongeren pleiten tegenwoordig wel voor meer vrijheden, voorop op economisch vlak dan.

Over de Vietnamoorlog valt uiteraard veel meer te vertellen. Tijdens de reis pikt onze begeleider hier graag op in.

Bevolking

Vietnam heeft ongeveer 95 miljoen inwoners waarvan de meeste leven in de delta van de Rode Rivier en de Mekong. Het land telt maar liefst 54 etnische groepen, waarvan de groep Vietnamezen de grootste groep vormt. Binnen deze groep van 'Viet' vind je vooral veel Chinese afstammelingen. Dat de Vietnamese cultuur sterk beïnvloed wordt door China hoeft dus niet te verbazen.

In het Midden en Noord-Vietnam vind je een andere grote groep, de 'Moi'. Voor deze bergvolkeren ligt de levensstandaard lager dan de rest van het land. Vaak hebben ze zelfs niet dezelfde rechten als de 'Viet' maar hier is wel verbetering merkbaar. Jongeren mogen ook studeren aan universiteiten en het dragen van hun eigen klederdracht en het in ere houden van hun tradities wordt terug getolereerd. Enkele voorbeelden van deze minderheden zijn de Hmong- en Dao-gemeenschap.

Daarnaast leven er ook Khmer in voornamelijk Mekongdelta en Cham van het vroegere koninkrijk dat bestond in centraal-Vietnam.

Economie

Vietnam is de op 1 na grootste rijstexporteur ter wereld. Naast rijst, zijn ook cashewnoten, koffie, thee en rubber belangrijke exportproducten. Ook de groeiende toeristische sector draagt bij tot een betere economie.

Dankzij het succes van de Doi Moi, een economisch hervormingsproces in de jaren 80 waarbij handelscontacten met het Westen werden opengesteld, kent de Vietnamese economie een sterke groei. Er kwamen tal van buitenlandse investeringen die ervoor zorgen dat het werkloosheidscijfer daalde. Ho Chi Minhstad blijft het kloppende commerciële hart van Vietnam.

Uiteraard is - dankzij hun lange kustlijnen en uitgebreid rivierennetwerk - ook de vis export een belangrijk gegeven.

Religie

Vietnam kent een vrijheid van godsdienst en de wet moedigt ook de uitoefening van een bepaalde godsdienst niet aan. Vandaag merken we echter dat religie weer belangrijk wordt en we eigenlijk 3 belangrijke godsdiensten kunnen onderscheiden: het boeddhisme, het taoïsme en het confucianisme waarbij misschien voor de 2 laatste godsdiensten een beetje meer uitleg hoeft. In het taoïsme heeft men een beschouwende kijk op het leven waarbij de mens zijn eigen natuur moet volgen zonder dat hem beperkingen van buitenaf worden opgelegd. Alles ontstaat uit eigen beweging.

Het confucianisme is genoemd naar de Chinese filosoof Confucius die de bevolking - mede dankzij 3.000 regels - de codes, regels en normen van hun gedrag voorhoudt. Het confucianisme zegt dat men niet mag leven zoals je hart je ingeeft, maar wel zoals de maatschappij dat van je verlangt. Algemene karaktertrekken als ijver, bescheidenheid en eerbied voor het gezin zijn aan dit geloof te danken. Volgens het confucianisme is het belangrijk dat ieder individu intelligent is en emotioneel in balans.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • In Vietnam is de bevolking over het algemeen vrij gereserveerd hoewel ze altijd klaar staan om je te helpen als je er naar vraagt.

 • Bij een ontmoeting met een man is een handdruk het meest geschikt. Een vrouw begroet je best met een glimlach.

 • Toon nooit aan iemand je voetzolen.

 • In boeddhistische tempels trek je je schoenen uit, terwijl je in Chinese tempels ze best aanhoudt.

 • Hou er rekening mee dat een Vietnamees je vraag mogelijk niet begrepen heeft, ook al laat hij blijken dat dit wel zo is. Vietnamezen lijden niet graag aan gezichtsverlies.

 • Sorry zal je niet makkelijk horen als een verontschuldiging op zijn plaats is, een glimlach volstaat voor hen.

 • Niet getrouwd zijn wijst op groot ongeluk voor de Vietnamezen. Stel ze dus gerust door te zeggen dat je het wel zeker van plan bent! Idem met kinderen!

Tijdsverschil

De tijd in Vietnam: Belgische tijd + 6u00 (winter) en + 5u00 (zomer).

Elektriciteit

Een universele reisstekker is niet nodig in Vietnam. Belgische stekkers passen op Vietnamese stopcontacten. Het voltage is 220 volt. Hou wel rekening met mogelijke stroomonderbrekingen.

Veiligheid

In Vietnam kan veilig gereisd worden. Waakzaamheid voor kleine criminaliteit is echter altijd aangewezen.

Het reisadvies voor Vietnam kan je raadplegen op http://diplomatie.belgium.be/nl.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.