Overslaan en naar de inhoud gaan

Aan de bron van de rijke Vietnamese cultuur ligt een uitzonderlijke locatie en geschiedenis. Zo zien we niet enkel Chinese eetstokjes, stokbrood en pannenkoeken van voormalige Franse kolonisten, maar ook religieuze invloeden uit alle hoeken van de wereld. Wat herkenbaar is valt ons als eerste op, maar wanneer we dieper de cultuur induiken zien we charmante eigenschappen die uniek zijn aan het land. Een lange kustlijn strekt zich van Zuid naar Noord en leidt ons doorheen een gevarieerd landschap.

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis Vietnam

De feeërieke verlichting van Hoi An. Kuieren door de kleine straatjes of iets drinken aan de waterkant

Groepsreis Vietnam

Een 2-daagse boottocht in Halong Bay doet ons ongetwijfeld even stil worden. Genieten vanop het dek of zwemmen in het helderblauwe water

Groepsreis Vietnam

Over water door de mangroves van de Mekongdelta. Kleurrijke markten bezoeken en fietsen langs kleine riviertjes

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 dag 1-3
Ho Chi Minh City

Vertrek vanuit Brussel. We komen aan in Ho Chi Minh City. Afhankelijk van het uur van aankomst, hebben we op dag 2 nog enkele uren om de stad te verkennen. De volgende dag staat een grondige verkenning van de stad op het programma. We bezoeken een Hindu tempel, een pagode en het War Crime Museum. Ook bezoeken we de Cu Chi tunnels. We dalen af in de tunnels en beleven het oorlogsverleden van Vietnam in levende lijve.

2 dag 4-5
De Mekongdelta

In de Mekongdelta ontdekken we het rijke mangrovegebied en proeven we de verschillende fruitsoorten die deze regio rijk is. We fietsen door de groene omgeving en in de vroege ochtend ontdekken we per boot de floating market van Cai Be.

3 dag 6-9
Hoi An

Een laatste maal trekken we Ho Chi Minh City in en 's avonds stappen we op de nachttrein naar Da Nang. Rond de middag komen we aan en verplaatsen we ons meteen naar Hoi An. Hoi An staat bekend als een goed voorbeeld van een Zuidoost Aziatische handelsstad uit de 15de tot 19de eeuw. We worden ondergedompeld in een mengelmoes van buitenlandse en lokale invloeden.

 

 

4 dag 10 -11
Hué

Via de Marble Mountains, 5 marmeren en kalkstenen heuvels, verplaatsen we ons naar Hué, één van de grootste culturele en religieuze centra. We duiken in Hué, de oude Keizerlijke hoofdstad. Ondanks de zware bombardementen waaronder deze stad geleden heeft blijft Hué de keizerlijke pracht en praal uitstralen. Een bezoek aan de Verboden Paarse Stad en de graven van de Nguyendynastie kunnen niet ontbreken. Na een laatste dagje Hué stappen we op de nachttrein naar Hanoi.

5 Dag 12-13
Ninh Binh

Vroeg in de ochtend komen we aan in Ninh Binh, waar we onmiddellijk betoverd worden door de spectaculaire natuur. We varen er tussen kalkstenen rotsformaties die tot wel 200 m hoog zijn. Tussen de groene rijstvelden, rivieren en meren komen we helemaal tot rust en ervaren we het plattelandsleven van het échte Vietnam.

6 dag 14-16
Halong Bay

Vanuit Ninh Binh worden we opgehaald voor onze rit naar Halong Bay. In de namiddag schepen we in voor ons avontuur in Halong Bay. Hier worden we verwelkomd door de ontelbare kalkstenen eilanden die statig uit de zee oprijzen, met hun kenmerkende dichte begroeiing op de top. We varen door Halong Bay en genieten vanop het dek van een prachtig uitzicht of een betoverend mooie zonsondergang. Wie de prachtige eilanden van dichterbij wilt verkennen, gaat op zoek naar afgelegen stranden of maakt een kajaktocht op het helderblauwe water. Slapen doen we aan boord (2 nachten) in charmante kajuiten.

7 dag 17-18
Hanoi

Onze laatste nacht in Vietnam brengen we door in Hanoi, de wereldse hoofdstad van Vietnam. We worden ondergedompeld in dé stad van het noorden met interessante musea, het waterpoppentheater en een mengelmoes van brommers. We hebben nog de tijd om souvenirs te kopen en om de laatste indrukken van Vietnam in ons op te nemen. Van hieruit keren we terug huiswaarts. 

Hotels

Info

We kiezen voor kleinschalige hotels van 3 à 4 sterren. Een homestay, een nacht onder een sterrenhemel of een andere unieke plek is voor 1 of 2 nachten zeker niet uitgesloten, want bij Joker beleven we natuurlijk graag méér. Maar daarna slapen we weer lekker in een comfortabel bed. Waar mogelijk zorgen we ervoor dat je een eenpersoonskamer kan kiezen als je dat belangrijk vindt. Hiervoor betaal je een meerkost. Per vertrekdatum zijn de eenpersoonskamers beperkt beschikbaar. Deze eenpersoonskamers zijn bovendien op aanvraag: na je boeking gaan we na of we deze kunnen bevestigen. Kunnen we deze optie niet bevestigen, dan heb je uitzonderlijk het recht je boeking te annuleren. Tweepersoonskamers zijn inbegrepen in de prijs.

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 14/07/2022
Terug: 31/07/2022
Basisprijs: €2.750
+ 520 EUR budget
Ik slaap op een eenpersoonskamer waar mogelijk
Vertrekvergadering op: 26/06/2022
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/12/2021
Volzet
Vertrek: 11/08/2022
Terug: 28/08/2022
Basisprijs: €2.550
+ 520 EUR budget
Ik slaap op een eenpersoonskamer waar mogelijk
Inschrijving enkel op aanvraagInfo
Wie gaat mee?
Leeftijd
26-354
36-453
46-553
56-651
Geslacht
mannen3
vrouwen8
Vertrekvergadering op: 23/07/2022
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/12/2021
Volzet
Vertrek: 19/10/2022
Terug: 05/11/2022
Basisprijs: €2.290
+ 520 EUR budget
Ik slaap op een eenpersoonskamer waar mogelijk
Inschrijving enkel op aanvraagInfo
Wie gaat mee?
Leeftijd
26-352
46-551
56-657
+651
Geslacht
mannen3
vrouwen8
Vertrekvergadering op: 01/10/2022
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 28/02/2022
Volzet
Vertrek: 24/02/2023
Terug: 13/03/2023
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 06/07/2023
Terug: 23/07/2023
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 05/10/2023
Terug: 22/10/2023
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Ho Chi Minh City en Hanoi - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Alle overnachtingen + ontbijt
 • Transport per bus
 • Nachttreinen Ho Chi Minh City - Da Nang en Hué - Ninh Binh
 • Boottocht Mekongdelta en Halong Bay
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

• Kostenraming voor activiteiten, (ander) plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
• Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

 • Wil je een single kamer op deze reis, dan kost dit 180 EUR (2022) extra. Let wel dat je op de slaaptrein geen single compartiment kan krijgen en je mogelijks het compartiment deelt met mensen van het andere geslacht. Ook op de boot in Halong Bay kan het mogelijk zijn dat je de kamer deelt met iemand. We kiezen voor een kleine boot zodat we enkel met onze groep de baai kunnen verkennen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 21 / 06 / 2022
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Deze reis biedt een heel portie cultuur, afgewisseld met een aantal leuke activiteiten: na een eerste ontmoeting met een hectisch Ho Chi Minh verkennen we de Mekongdelta per boot. Hoi An en Hue verbazen op cultureel vlak. In de buurt van Hanoi ontdekken we het leven langs de rivierdelta, ontspannen doen we tijdens de boottocht op Halong Bay.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige restaurants en voor logementen in handen van plaatselijke mensen, en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Waar we eten, hangt uiteraard af van je voorkeur maar onze begeleider zal je stimuleren in kleinschalige restaurants te eten, uitgebaat door lokale mensen. De enige manier om zeker te zijn dat de inkomsten rechtstreeks naar hen terugvloeit.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. Contact leggen met de lokale bevolking in Vietnam is uiterst simpel. Een Vietnamees is altijd wel met iets bezig en toont je maar al te graag met wat! We verkennen marktjes waar marktkramers hun aanbod aan je willen verkopen. Ze staan ook heel graag op de foto wat ook conversaties tot stand brengt. Soms verkennen we steden achter op de brommer zodat spontaan contact met je driver ontstaat. Enkel in de dorpen in het centraal binnenland zal je merken dat het iets stroever verloopt. Men kent hier weinig toerisme en is nogal terughoudend. Hier werken we met een lokale gids die de communicatie tussen beiden kan faciliteren.

Documenten

Voor Vietnam heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog 6 maanden na terugkeer geldig moet zijn, evenals een visum dat je op voorhand in orde moet brengen.

Er zijn verschillende manieren om je visum aan te vragen:

Visum bij het consulaat:

Hoewel we dit in de praktijk minder doen is het mogelijk om een visum aan te vragen bij het consulaat van Vietnam. Hiervoor moet de reiziger een afspraak maken en met het paspoort langs het consulaat gaan. Het visum wordt daar vervolgens in het paspoort aangebracht en de reiziger kan aanvangen met de reis. Bij het aanvragen van je visum op de ambassade, neem je volgende zaken mee: - je internationaal reispaspoort met 2 blanco pagina's - 1 ingevuld aanvraagformulier, downloaden via http://visa.mofa.gov.vn/_layouts/registration/ApplicationForm.aspx . - 1 kleuren pasfoto (gekleefd aan het formulier) - 55 euro (cash) - factuur van je reis Je kunt het visum min. 7 werkdagen later op de ambassade afhalen.

Ambassade van Vietnam: General Jacqueslaan 1 1050 Brussel Tel: 02/379.27.37 E-mailadres: vnemb.brussels@skynet.be De ambassade is open op maandag, woensdag en vrijdag tussen 14u00 en 17u00. Contacteer voor je naar Brussel trekt best de ambassade, om de meest recente visumformaliteiten en openingsuren na te checken. Meer info op: http://diplomatie.belgium.be/nl/ .

Visum upon Arrival: Een alternatieve optie die tot voor kort de aangewezen procedure voor Belgen was. Op deze manier verkrijg je het visum direct na aankomst in Vietnam. Om ongewenste reizigers te weren ging dit echter alleen als vooraf een approval letter was toegekend. Deze procedure werkt(e) als volgt: De reiziger vraagt een approval letter aan via een Vietnamees visumbureau Het Vietnamese visumbureau haalt de approval op bij het kantoor van de immigratiedienst Het visumbureau stuurt een scan van de approval letter door naar de reiziger De reiziger laat bij het boarden van het vliegtuig de approval letter zien De reiziger kan bij aankomst in Vietnam een Visum on Arrival kopen Bij de “Visum on Arrival” procedure van Vietnam moest derhalve tweemaal worden betaald; eerst aan het visumbureau, en na aankomst bij de immigratiedienst nogmaals voor het daadwerkelijke visum.

De laatste nieuwe e-visum Vietnam procedure: De nieuwe procedure combineert het beste van de twee oude procedures, en wordt daarom aangeraden: - Het visum kan volledig vanaf thuis (of waar dan ook ter wereld) worden aangevraagd, het is dus niet nodig om met het paspoort naar het consulaat af te reizen - Het visum kan in één keer worden verkregen, er hoeft dus maar eenmaal te worden betaald en bij aankomst in Vietnam - en daarom is het niet meer nodig om in een aparte rij aan te sluiten en extra kosten te betalen om het daadwerkelijke visum te verkrijgen.

Zoals altijd is er ook een nadeel aan het e-visum verbonden: de tijd tot toekenning. Waar een Visum on Arrival bij spoed vaak al dezelfde (werk)dag kan worden geregeld laat een e-visum gemiddeld drie werkdagen op zich wachten. Ook is het visum-aanvraagformulier van het elektronisch visum van Vietnam vrij ingewikkeld.

Meer details omtrent het aanvragen van je visum ontvang je op je vertrekvergadering. Na je vertrekvergadering heb je nog voldoende tijd om je visum aan te vragen.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Vluchturen

Reis met vertrek op 14/07/2022

Vertrek
Aankomst
AMSTERDAM - SCHIPHOL AIRPORT 14/07/22 - 21:50
DUBAI - INTERNATIONAL 15/07/22 - 06:30
DUBAI - INTERNATIONAL 15/07/22 - 09:30
HO CHI MINH CITY - T. S. NHAT 15/07/22 - 20:00
HANOI - NOI BAI INTERNATIONAL 31/07/22 - 01:30
DUBAI - INTERNATIONAL 31/07/22 - 05:05
DUBAI - INTERNATIONAL 31/07/22 - 08:20
BRUSSELS - BRU AIRPORT 31/07/22 - 13:20

Reis met vertrek op 11/08/2022

Vertrek
Aankomst
AMSTERDAM - SCHIPHOL AIRPORT 11/08/22 - 21:50
DUBAI - INTERNATIONAL 12/08/22 - 06:30
DUBAI - INTERNATIONAL 12/08/22 - 09:30
HO CHI MINH CITY - T. S. NHAT 12/08/22 - 20:00
HANOI - NOI BAI INTERNATIONAL 28/08/22 - 01:30
DUBAI - INTERNATIONAL 28/08/22 - 05:05
DUBAI - INTERNATIONAL 28/08/22 - 08:20
BRUSSELS - BRU AIRPORT 28/08/22 - 13:20

Reis met vertrek op 24/02/2023

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 24/02/23 - 20:20
DUBAI - INTERNATIONAL 25/02/23 - 06:00
DUBAI - INTERNATIONAL 25/02/23 - 09:40
HO CHI MINH CITY - T. S. NHAT 25/02/23 - 19:35
HANOI - NOI BAI INTERNATIONAL 13/03/23 - 00:40
DUBAI - INTERNATIONAL 13/03/23 - 05:20
DUBAI - INTERNATIONAL 13/03/23 - 08:30
BRUSSELS - BRU AIRPORT 13/03/23 - 12:45

Reis met vertrek op 19/10/2022

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 19/10/22 - 16:35
DOHA - HAMAD INTERNATIONAL 19/10/22 - 23:50
DOHA - HAMAD INTERNATIONAL 20/10/22 - 01:50
HO CHI MINH CITY - T. S. NHAT 20/10/22 - 13:20
HANOI - NOI BAI INTERNATIONAL 04/11/22 - 19:40
DOHA - HAMAD INTERNATIONAL 04/11/22 - 23:45
DOHA - HAMAD INTERNATIONAL 05/11/22 - 01:50
BRUSSELS - BRU AIRPORT 05/11/22 - 06:45
Ter plaatse

We reizen vaak met gecharterd vervoer of comfortabel openbaar vervoer. Voor kortere afstanden en als deel van een activiteit kiezen we voor een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot fietsen en achterop een brommer.

Specifiek voor deze reis: Er wordt gestreefd naar zoveel mogelijk variatie in transportmiddelen: fietsen, mototaxi, trein, boot, tuktuk en natuurlijk ook te voet. Een busje charteren doen we enkel als plaatsen moeilijk bereikbaar zijn of als het zo makkelijker is om een aantal bezienswaardigheden te combineren.

We nemen tweemaal de nachttrein in Vietnam. Reizen met de treinen in Vietnam is vrij comfortabel. Je krijgt elk een ligbed in een compartiment van 6. Kussen, lakens en dekens worden voorzien. Verwacht een beperkt aan sanitair. We proberen om na je treinreis zo snel mogelijk naar het hotel te gaan zodat je je daar kan douchen.

Ook verplaatsen we ons gedurende 3 dagen per boot door het prachtige Halong Bay.

Logies

We kiezen voor kleinschalige hotels van 3 à 4 sterren. Een homestay, een nacht onder een sterrenhemel of een andere unieke slaapplek voor 1 of 2 nachten sluiten we zeker niet uit, want bij Joker beleven we natuurlijk graag méér. Maar daarna slapen we weer lekker in een comfortabel bed.

Waar mogelijk zorgen we ervoor dat je een eenpersoonskamer kan kiezen als je dat belangrijk vindt. Hiervoor betaal je een meerkost. Per vertrekdatum zijn de eenpersoonskamers beperkt beschikbaar. Deze eenpersoonskamers zijn bovendien op aanvraag: na je boeking gaan we na of we deze kunnen bevestigen. Kunnen we deze optie niet bevestigen, dan heb je uitzonderlijk het recht om je boeking te annuleren. Tweepersoonskamers met sanitair op de kamer zijn inbegrepen in de prijs. Ben je alleen ingeschreven, dan deel je een twin kamer et iemand van hetzelfde geslacht.

Voorbeelden van hotels vind je bij het programma op de website en zijn louter indicatief. Het overzicht van hotels krijg je op de vertrekvergadering.

Specifiek voor deze reis: Reizen met de treinen in Vietnam is vrij comfortabel. Je krijgt elk een ligbed in een compartiment van 6. Kussen, lakens en dekens worden voorzien. Verwacht een beperkt aan sanitair. We proberen om na je treinreis zo snel mogelijk naar het hotel te gaan zodat je je daar kan douchen.

De boot heeft een maximum capaciteit van 12 personen. Afhankelijk van de groepssamenstelling kunnen we hier de single kamer (niet) garanderen. Uitzonderlijk zal er dan tweemaal geslapen worden in een 2-persoonskamer.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven. Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: Lokale restaurantjes, en voor wie wil eetstalletjes, marktkraampjes… dat zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven. De keuken in Vietnam heeft een sterke overeenkomst met de Chinese keuken (rijst, kip, sojascheuten, bamboe, loempia’s, noedelsoep, ...). Meer dan 500 verschillende gerechten zijn er, iedereen vindt dus wel iets naar zijn gading. Basis van het voedsel zijn rijst (Com) en soep (Pho). Citroenmelisse, munt en koriander geven de typische Vietnamese smaak. Aan de kuststreek en in de steden is er een groot aanbod aan ‘seafood’, vaak vers gevangen (vis, garnalen, krab,…). Hot pot is de specialiteit van Vietnam. Een lekkere rijstnoedelsoep kan ook smaken... telkens anders maar steeds lekker! Geliefde dranken zijn bier, rijstwijn en frisdranken.

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • rugzak of soepele reistas

 • dagrugzak

 • lakenzak (ook te koop in Vietnam)

 • lichte katoenen kledij

 • lichte trui of fleece

 • regenjas of poncho

 • goede stapschoenen en/of sandalen

 • voldoende zonnebescherming o.a. bril, petje, crème, T-shirt met lange mouwen

 • zwemgerief

 • zaklamp

 • EHBO-tasje en persoonlijke medicatie

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Voor deze reis voorzie je een budget voor uitgaven ter plaatse, zoals aangegeven per vertrekdatum bij 'budget'.

Facultatieve activiteiten zitten niet in het budget ter plaatse vervat. Meer details over eventuele facultatieve activiteiten en hun prijs, zal je vernemen tijdens de vertrekvergadering.

Tijdens de reis kan je enkele facultatieve activiteiten doen, ter plaatse te bespreken met je begeleider. Prijzen op basis van vorig jaar.

 • snorkelen in Hoi An: 45 USD
 • tour naar Bach Ma vanuit Hue: 40 USD bij 6 personen
 • kookworkshop Hue: 40 USD bij 7 personen
 • kajakken op de Parfumrivier: 25 USD per persoon

In Vietnam is de officiële munteenheid de Dong (VND).

Neem bij voorkeur euro’s of dollars mee. Jouw begeleider deelt op de vertrekvergadering mee hoeveel je best meeneemt. Let erop dat de biljetten onbeschreven en onbeschadigd zijn. Ter plaatse wisselen we het geld voor Dong.

Een kredietkaart is aangewezen om geld af te halen uit de bankautomaten of te betalen.

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants en gidsen. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor de meeste van onze reizen is een volledig vaccinatie tegen Covid-19 verplicht. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

Medische voorzieningen Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.

Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je vertrek.

Vaccins en inentingen

In Vietnam zijn er geen verplichte inentingen. Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Bewijs van gele koorts is enkel nodig als je afreist van een land waar gele koorts voorkomt.

Malariapreventie is aangewezen tijdens deze reis. In het centraal binnenland is er een beduidend risico op malaria. Niet zo zeer in de steden, Halong Bay of de Mekongdelta. Malaria is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Neem een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken.50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken.

Dengue fever of knokkelkoorts komt veelvuldig voor. Deze ziekte doe je op door muggen die overdag steken. Je altijd insmeren is dus noodzakelijk voor een goede bescherming!

Ook Zika komt voor. Hiervoor bestaat geen vaccin, noch behandeling. Gebruik de nodige insectenwerende middelen om je te beschermen.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie:

 • telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur)
 • website: www.itg.be
Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. Er kunnen wel enkele inspannende elementen in voorkomen maar de wandelingen zijn niet zwaar. Belangrijker zijn een ‘open mind’ en ‘positieve ingesteldheid’ die zorgen voor een betere vertering van eventuele hitte, de andere voedingsgewoonten, de cultuurverschillen, het beperkte comfort, de soms zeer lange afstanden, het drukke verkeer en de vermoeidheid na geleverde inspanningen.

Reisperiode en klimaat

Vietnam kan verdeeld worden in drie klimaatzones: het zuiden, centraal-Vietnam en het noorden. Het zuiden is altijd tropisch warm en vochtig en heeft een regenseizoen van mei tot oktober (met zowat dagelijks korte, hevige buien) en een droog seizoen van november tot april. Het regenseizoen in de centrale strook loopt van november tot februari; het droge seizoen van juni tot oktober. De hooglanden zijn een flink stuk koeler. In het noorden zijn de winters (november tot april) koel en in de bergen zelfs koud (van 5 tot 10°C). De zomer (mei tot oktober) wordt gekenmerkt door hoge temperaturen en korte, hevige buien. De gemiddelde temperatuur in Hanoi bedraagt in deze periode 30°C.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, kan je mee een restaurant uitzoeken of bijkomende voorstellen doen qua activiteiten.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDCI en 2 reizen naar Zuid-Afrika, met reiscode ZACN en ZACZ die begeleid wordt door een lokale, Engelstalige begeleider) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

Vietnam is een langgerekt land in Zuidoost-Azië. Van noord naar zuid tel je maar liefst 1.650 km terwijl de breedte varieert tot maximaal 600 km. Op sommige plaatsen is het land slechts 50 km breed. In het Oosten wordt het land begrensd door de Zuid-Chinese Zee, in het Zuiden is dat de Golf van Thailand. Buurlanden zijn China, Laos en Cambodja.

Vietnam kan je verdelen in 3 grote regio's: het noorden van Vietnam is vooral bergachtig gebied waar tal van minderheden wonen en de hoogste toppen van het land herbergt. In dit deel van Vietnam kan je prachtige en stevige meerdaagse trekkingen maken. Een belangrijke levensader is de Rode Rivier die zich kronkelt in het landschap. Ook de hoofdstad Hanoi is hier gevestigd. Het Zuiden wordt gekenmerkt door de vruchtbare delta van de Mekong waar je talrijke rijstvelden zal zien dankzij het afgezette slib. De omgeving is er vlak tot licht heuvelachtig. Het commerciële centrum van het Zuiden bevindt zich in Ho Chi Minh, het vroegere Saigon.

De smalle strook tussen noord en zuid heeft heel wat stranden, duinen en lagunes. Da Nang is hier een naam die bekend in de oren klinkt. In het Zuiden van de streek grenst het Centrale Hoogland waar je ook in contact kan komen met minderheden en het plattelandsleven. Steden die zeker een bezoek waard zijn: de keizerlijke stad Hue en het door UNESCO erkende Hoi An.

Fauna en flora

Samenhangend met de gevarieerde geografie van Vietnam is ook de fauna en flora erg verscheiden.

Het landschap bestaat nog voor ongeveer 35% uit tropisch regenwoud waar je meteen het merendeel van de gevarieerde fauna terug vindt. Het is vooral in de hoger gelegen gebieden dat je dit regenwoud treft. Op de vlaktes, waar het veel droger is, komt savanne en mangrove voor. In de Mekongdelta kan je buiten de sterk ontwikkelde rijstteelt ook enorm veel verschillende soorten fruit en vruchten spotten en proeven. In Vietnam tref je heel vaak de mooie rode lotus aan, de nationale bloem.

Vietnam is een land waar verrassend genoeg, nog af en toe onbekende dierensoorten worden gespot. De andere zijde is natuurlijk dat ook veel zoogdieren met uitsterven bedreigd zijn. Hoewel het land nog enkele apensoorten, tijgers, neushoorns en olifanten telt, zal je deze tijdens je reis moeilijk vinden. Buffels daarentegen vind je overal. Ook slangen kom je af en toe tegen, er zijn zelfs markten waar ze verkocht worden.

Staatsvorm

Vietnam kent zowel op internationaal vlak als intern, tussen Noord en Zuid een zeer woelig verleden. Pas na de Tweede Vietnamoorlog (1975) tussen Amerika en Noord-Vietnam kwam er, onder hevig protest van Europa en de Verenigde staten, eindelijk een wapenstilstand.

Momenteel staat aan het hoofd van Vietnam president Tran Dai Quang. Vietnam is officieel geen communistisch land meer maar toch is hun maatschappij hierop nog steeds gebaseerd: er geldt nog steeds een censuur, kritiek op de politiek wordt niet getolereerd en zelfs het internet wordt niet algemeen aanvaard. Meer jongeren pleiten tegenwoordig wel voor meer vrijheden, voorop op economisch vlak dan.

Over de Vietnamoorlog valt uiteraard veel meer te vertellen. Tijdens de reis pikt onze begeleider hier graag op in.

Bevolking

Vietnam heeft ongeveer 95 miljoen inwoners waarvan de meeste leven in de delta van de Rode Rivier en de Mekong. Het land telt maar liefst 54 etnische groepen, waarvan de groep Vietnamezen de grootste groep vormt. Binnen deze groep van 'Viet' vind je vooral veel Chinese afstammelingen. Dat de Vietnamese cultuur sterk beïnvloed wordt door China hoeft dus niet te verbazen.

In het Midden en Noord-Vietnam vind je een andere grote groep, de 'Moi'. Voor deze bergvolkeren ligt de levensstandaard lager dan de rest van het land. Vaak hebben ze zelfs niet dezelfde rechten als de 'Viet' maar hier is wel verbetering merkbaar. Jongeren mogen ook studeren aan universiteiten en het dragen van hun eigen klederdracht en het in ere houden van hun tradities wordt terug getolereerd. Enkele voorbeelden van deze minderheden zijn de Hmong- en Dao-gemeenschap.

Daarnaast leven er ook Khmer in voornamelijk Mekongdelta en Cham van het vroegere koninkrijk dat bestond in centraal-Vietnam.

Economie

Vietnam is de op 1 na grootste rijstexporteur ter wereld. Naast rijst, zijn ook cashewnoten, koffie, thee en rubber belangrijke exportproducten. Ook de groeiende toeristische sector draagt bij tot een betere economie.

Dankzij het succes van de Doi Moi, een economisch hervormingsproces in de jaren 80 waarbij handelscontacten met het Westen werden opengesteld, kent de Vietnamese economie een sterke groei. Er kwamen tal van buitenlandse investeringen die ervoor zorgen dat het werkloosheidscijfer daalde. Ho Chi Minhstad blijft het kloppende commerciële hart van Vietnam.

Uiteraard is - dankzij hun lange kustlijnen en uitgebreid rivierennetwerk - ook de vis export een belangrijk gegeven.

Religie

Vietnam kent een vrijheid van godsdienst en de wet moedigt ook de uitoefening van een bepaalde godsdienst niet aan. Vandaag merken we echter dat religie weer belangrijk wordt en we eigenlijk 3 belangrijke godsdiensten kunnen onderscheiden: het boeddhisme, het taoïsme en het confucianisme waarbij misschien voor de 2 laatste godsdiensten een beetje meer uitleg hoeft. In het taoïsme heeft men een beschouwende kijk op het leven waarbij de mens zijn eigen natuur moet volgen zonder dat hem beperkingen van buitenaf worden opgelegd. Alles ontstaat uit eigen beweging.

Het confucianisme is genoemd naar de Chinese filosoof Confucius die de bevolking - mede dankzij 3.000 regels - de codes, regels en normen van hun gedrag voorhoudt. Het confucianisme zegt dat men niet mag leven zoals je hart je ingeeft, maar wel zoals de maatschappij dat van je verlangt. Algemene karaktertrekken als ijver, bescheidenheid en eerbied voor het gezin zijn aan dit geloof te danken. Volgens het confucianisme is het belangrijk dat ieder individu intelligent is en emotioneel in balans.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • In Vietnam is de bevolking over het algemeen vrij gereserveerd hoewel ze altijd klaar staan om je te helpen als je er naar vraagt.

 • Bij een ontmoeting met een man is een handdruk het meest geschikt. Een vrouw begroet je best met een glimlach.

 • Toon nooit aan iemand je voetzolen.

 • In boeddhistische tempels trek je je schoenen uit, terwijl je in Chinese tempels ze best aanhoudt.

 • Hou er rekening mee dat een Vietnamees je vraag mogelijk niet begrepen heeft, ook al laat hij blijken dat dit wel zo is. Vietnamezen lijden niet graag aan gezichtsverlies.

 • Sorry zal je niet makkelijk horen als een verontschuldiging op zijn plaats is, een glimlach volstaat voor hen.

 • Niet getrouwd zijn wijst op groot ongeluk voor de Vietnamezen. Stel ze dus gerust door te zeggen dat je het wel zeker van plan bent! Idem met kinderen!

Tijdsverschil

De tijd in Vietnam: Belgische tijd + 6u00 (winter) en + 5u00 (zomer).

Elektriciteit

Een universele reisstekker is niet nodig in Vietnam. Belgische stekkers passen op Vietnamese stopcontacten. Het voltage is 220 volt. Hou wel rekening met mogelijke stroomonderbrekingen.

Veiligheid

In Vietnam kan veilig gereisd worden. Waakzaamheid voor kleine criminaliteit is echter altijd aangewezen.

Het reisadvies voor Vietnam kan je raadplegen op http://diplomatie.belgium.be/nl.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Hebben jullie bagagetips?

Bij elk reisprogramma vind je meer info over wat je best meeneemt op reis en ook tijdens de vertrekvergadering verneem je er alles over. Nog iets nodig? Met je Joker-factuur krijg je 7% korting in de winkels van A.S. Adventure. Alvast dit: een soepele trolley geniet de voorkeur en je reist best zo licht mogelijk. Kies voor makkelijke, sportieve kledij waarin je je goed voelt en comfortabele (wandel)schoenen zijn een must. Vaak is er gelegenheid om je kleren te laten wassen!

 

Hoe actief zijn de reizen van Joker Comfort Editions?

Wandelschoenen hebben we op reis altijd bij en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Ooit al willen paardrijden, kanovaren of met een zipline door het oerwoud suizen? Ook wij houden van dit soort van actie! Natuurlijk kan je na een inspanning lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan. Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Weet alvast dat al onze reizen toegankelijk zijn voor iedereen met een normale, gezonde fysieke en mentale conditie. Op onze website geven we per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4).

Hoe verplaatsen we ons op reis met Joker Comfort Editions?

Ter plaatse reizen we vaak met gecharterd vervoer of comfortabel openbaar vervoer. Voor kortere afstanden en als deel van een activiteit kiezen we voor een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot fietsen en achterop een brommer! Op sommige bestemmingen maken we gebruik van huurwagens. We doen dan als chauffeur beroep op de meest rijvaardige deelnemers uit de groep.

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 6 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betekent avontuur bij Joker Comfort Editions?

Net zoals bij Joker Avontuur bestaat ons recept voor een fantastische reis uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen ontmoeten en activiteiten die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Reizen op de Joker-manier heeft impact: er ontspruiten nieuwe inzichten, je kan nieuwe vaardigheden leren en je grenzen verleggen: enter adventure, 24/7!

 

Wat mag ik me voorstellen bij de accomodaties van Joker Comfort Editions?

De naam zegt het: bij Joker Comfort Editions combineer je avontuur met comfortabel reizen. Je slaapt in een aangename kamer met een charmante uitstraling en een lekker bed, in een hotel dat duurzame keuzes belangrijk vindt en waar het prettig thuiskomen is. Als het de reisbeleving sterker maakt, wijken we daar 1 of 2 nachten van af: slapen in een bedoeïenentent of bij mensen thuis wordt dan een memorabele ervaring die we je niet willen ontzeggen. Liever een eenpersoonskamer op reis? Dat kan, daar waar het logement dat mogelijk maakt. Je vindt alle specifieke info bij elk reisprogramma. Bij een 2-persoonskamer neem je een eigen bed in, in een kamer die je deelt met iemand van hetzelfde geslacht. 

TIP:  Mag voor jou het comfort eenvoudig zijn, check dan zeker het aanbod van Joker Avontuur. Bij Joker Avontuur overnacht je in kleinschalige hotels en guesthouses, die - waar mogelijk - in handen zijn van plaatselijke families. Bij een aantal reizen is kamperen de norm. De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd.

Wie is je reisbegeleider?

Onze reisbegeleiders

Met een reisbegeleider van Joker Comfort Editions mag je op beide oren slapen: hij heeft veel reiservaring en weet wat het is om met een kleine groep op pad te gaan. Hij coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt praktische zaken ter plaatse. Ook al weet hij veel te vertellen, een klassieke gids is hij niet: voor rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met haar bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij  genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een gezellig restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een activiteit. Tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor je vertrek, bespreekt de reisbegeleider samen met de groep het reisprogramma en polst hij een eerste keer naar de verwachtingen.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en volgden bij Karavaan vzw een door Toerisme Vlaanderen gecertificeerde opleiding van 2 jaar.  De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, op praktische vaardigheden, reislogistiek en op het belang van een gesmeerde groepsdynamica. Op die manier worden de reisbegeleiders klaargestoomd om alles organisatorisch op rolletjes te laten lopen. Karavaan werkt nauw samen met Joker om de kwaliteit van de groepsreizen te garanderen. Jaarlijks ontwikkelen we samen nieuwe bestemmingen en evalueren we vorm en inhoud van de reizen. Karavaan vormt een essentiële schakel tussen Joker, jij als deelnemer en je begeleider!

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".