Overslaan en naar de inhoud gaan

Na het bruisende Ho Chi Minh City verkennen we de machtige Mekongdelta. In de bergen rond Kon Tum zoeken we minderheden op. Noordwaarts verkennen we Hoi An, een sfeervol havenstadje en Hué, een groot cultureel en religieus centrum. Ten zuiden van Hanoi bezoeken we bergvolkeren en leven er in harmonie met de natuur. Na een bezoek aan Hanoi, vergapen we ons in Halong Bay aan spectaculaire rotsformaties die uit zee oprijzen.

De hoogtepunten van deze reis

Vietnam

Achter op de brommer en meer te weten komen over de Vietnamoorlog, lokale bedrijven van rubberfabrieken tot zijdeweverijen

Vietnam

De boottocht in Halong Bay, op zoek naar rustige baaien en genietend op het dek

Vietnam

De trekking in het centrale hoogland waar avonden opgevuld worden met een pak ambiance dankzij de familie waar je verblijft

Vertrekdata en prijzen

Boek vroeg! Zo ben je zeker van je plaats en het vertrek van de reis zal sneller gegarandeerd zijn. Vanaf eind november 2018 vind je alle reizen voor 2019-2020 online (tot en met paasvakantie 2020). Schrijf je in op onze nieuwsbrief en we melden je meteen als het zo ver is. Boeken kan vanaf 10 maanden op voorhand.

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.
Voorbije reizen bekijkenVerberg voorbije reizen
Vertrek: 08/07/2018
Terug: 31/07/2018
Basisprijs: €1.530
+ 990 USD budget
Vertrekvergadering op: 15/06/2018
Inschrijvingen afgesloten
Vertrek: 05/09/2018
Terug: 28/09/2018
Basisprijs: €1.530
+ 990 USD budget
Vertrekvergadering op: 11/08/2018
Inschrijvingen afgesloten

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Ho Chi Minh en Hanoi - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Karavaan-lidmaatschap
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 01 / 08 / 2018
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.
Kruipen door de donkere gangen van Cu Chi, 3 dagen achterop de motor een onbekend Vietnam verkennen, goede staptochten door het centrale hoogland en fietsen langs afgelegen paden, ... Kortom, een reis vol beleving en avontuur.

Je gaat fietsen op de smalle paden langs de vertakkingen van de Mekongdelta. De fietsen zijn typisch aziatisch en wijken wel eens af van onze westerse normen, maar dat zorgt dan voor een unieke fietsbeleving. De tochten brengen je langs bruggen en paden in deze vruchtbare uithoek van Vietnam.

De tochten in het centrale hoogland garanderen mooie uitzichten. Je trekt langs dorpen, verlaten landschappen en langs en door een rivier.

Eén van de hoogtepunten van de reis is de tocht achter op de motor vanuit Dalat. Je doorkruist het ruige landschap en de onbetreden paden van Vietnam. Een 3-daagse tocht die je brengt langs watervallen, lokale ambachten, meren voor een verfrissende duik en prachtige landschappen. Onderweg verblijf je in slaapzalen of meerpersoonskamers en krijg je de kans om urenlang naar de verhalen van je driver te luisteren.

Er is de mogelijkheid te gaan kajakken tussen de mysterieuze rotsformaties van Halong Bay. Je kan langs enkele van de rotsen varen, kleine zandbankjes verkennen en zoeken naar grotten in dit gigantische karstgebergte.

In Hanoi is er nog de mogelijkheid een fietstocht rond het gigantische Westmeer te maken. Rond dit eindeloos lijkende meer vind je tempels en verschillende wijken die een beetje aan thuis doen denken. Met mooi weer kan je tot de overkant van het meer zien. Je fietst langs de oevers en zoekt naar de uithoek van het meer dat zich schuilhoudt achter de vele bochten. Fietsen door Hanoi wordt alvast dé uitdaging van de reis, in de met brommers overladen straten.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.
Je leert de lokale bevolking kennen, samen met hun gebruiken en respecteert dat hun cultuur anders is. Je komt terecht in een natuurlijke omgeving waar je zorg voor draagt. Je overnacht in hotels of eet in restaurants, uitgebaat door lokale mensen.

Tijdens de reis verblijf je enkele keren in een homestay. Dit is het perfecte moment om kennis te maken met de lokale bevolking. Tijdens de trekking verblijf je bijvoorbeeld in een homestay. Je overnacht hier heel basic, maar deze mensen stellen hun huis aan een groep mensen ter beschikking en de hartelijkheid van deze mensen maakt de beleving uniek.

Et wordt tijdens deze reis ook gebruik gemaakt van lokale agenten. Dit zijn lokale organisaties die hun eigen begeleiders inzet voor dagexcursies of meerdaagse uitstappen. Dit zijn lokale inwoners die opgeleid zijn en je kennis laten maken met het land waar zij wonen.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.
Tijdens de hele reis krijg je ruim de kans om locals te leren kennen.

Je leert de lokale gidsen kennen, die je meteen meenemen langs de kleine paden in de rimboe van de Mekongdelta. Lokale gidsen gaan mee op uitstappen, lunchen samen met de groep en verblijven ook waar de groep verblijft.

Ook op het openbaar vervoer krijg je de tijd om de lokale bevolking te zien en indien je dat wil, contacten met hen te leggen. Zo neem je onderweg wel eens de bus of de trein.

Je drivers tijdens de motortocht staan ook altijd klaar voor een praatje. Zo kan je je chauffeur wat beter leren kennen tijdens de tochten achterop de motor. Al gaat dit soms niet even makkelijk met de wind die langs je helm suist! Is je chauffeur niet zo'n kletskous, dan leer je de rest van de groep kennen tijdens het avondmaal of drink je samen met hun 's avonds eens een pintje.

Documenten

Bovenstaande formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.
Voor Vietnam heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog 1 maand na terugkeer geldig moet zijn, evenals een visum dat je op voorhand in orde moet brengen.

Er zijn 2 mogelijkheden om je visum aan te vragen: via de ambassade of via een online-aanvraagdienst.

Bij het aanvragen van je visum op de ambassade, neem je volgende zaken mee:

 • je internationaal reispaspoort met 2 blanco pagina's
 • 1 ingevuld aanvraagformulier, downloaden via http://visa.mofa.gov.vn/_layouts/registration/ApplicationForm.aspx .
 • 1 kleuren pasfoto (gekleefd aan het formulier)
 • 55 euro (cash)
 • factuur van je reis

Je kunt het visum min. 7 werkdagen later op de ambassade afhalen.

Ambassade van Vietnam

General Jacqueslaan 1

1050 Brussel

Tel: 02/379.27.37, Fax: 02/374.93.76

E-mailadres: vnemb.brussels@skynet.be

De ambassade is open op maandag, woensdag en vrijdag tussen 14u00 en 17u00.

Contacteer voor je naar Brussel trekt best de ambassade, om de meest recente visumformaliteiten en openingsuren na te checken.

Meer info op: http://diplomatie.belgium.be/nl/ .

Het is ook mogelijk om je visum online aan te vragen. Deze procedure is iets makkelijker en goedkoper. Hoe en via welke website het online aanvragen precies in zijn werk gaat, hoor je op je vertrekvergadering.

Online vul je de nodige formulieren in en betaal je het gevraagde bedrag met je credit card, dit bedraagt meestal ongeveer 20 USD. Enkele dagen later ontvang je een bewijs met een visumnummer (visa approval letter) waarmee je bij aankomst je visum kan bekomen. Hier betaal je dan nog eens een kost van ongeveer 25 USD. Belangrijk is om dit document af te printen. Luchtvaartmaatschappijen vragen dit vaak aan check-in en bij aankomst moet je dit document kunnen voorleggen om je eigenlijke visum te krijgen. Na de vertrekvergadering is er nog voldoende tijd om je visum online aan te vragen.

Transport

Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. Je vindt hieronder de vluchturen – of heel binnenkort worden ze hier aangevuld - zoals ze beschikbaar zijn begin 2018. Indien niet alle vluchten hier vermeld staan en je wil ze wel al weten, dan helpt je Joker-reiskantoor je graag verder. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je 2 weken voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.
Vertrek 08/07/18 en 05/09/18

Vertrek om 17u30 in Brussel - via Doha - met aankomst in Ho Chi Minh om 13u55, de volgende dag.
Retour de voorlaatste dag om 17u30 in Hanoi - via Bangkok en Doha -, aankomst in Brussel om 07u30, de volgende dag.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus, auto, te voet, ...). De schaarse plaatsen van lokale bevolking inpalmen op de bus doen we niet, ook dat is verantwoord transport.
Om afgelegen plaatsen te bezoeken wordt er tijdens de reis al eens gebruik gemaakt van een gecharterde minibus.

Je gaat fietsen in de Mekongdelta, Hoi An en Hanoi of wanneer je dat zelf zou aangeven bij je begeleider. Fietsen blijft nu éénmaal een zeer aangename manier om een dorp of stad te verkennen.

Tijdens de hele reis, maar vooral in het centrale hoogland krijg je de kans om de benen eens te strekken, want je trekt er te voet op uit.

Vanuit Ho Chi Minh City trek je na de Mekongdelta verder naar Dalat. Dit kan met de trein of de slaapbus. Slaapbussen in Vietnam bestaan meestal uit 3 rijen stoelen die platgelegd kunnen worden om te slapen.

Tussen Hoi An en Hanoi nemen we de nachttrein met eigen compartimenten waarbij we proberen om zoveel mogelijk met de groep samen te zitten.

Ook de boot nemen we. Met kleinere bootjes vaar je de smalle vertakkingen van de Mekongdelta af. Iets grotere slaapboten worden ingezet om Halong Bay en haar rotsformaties te ontdekken.

Logies

We overnachten in kleine hotels, bij een aantal reizen in tenten en ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie.
We logeren in gezellige pensions en hotelletjes, uitgebaat door lokale mensen. Zo leggen we vlotter contact met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid. Comfort is soms minimaal maar we streven altijd naar een optimale prijs/kwaliteit verhouding.

Slapen in 3-, 4-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

In de steden slapen we meestal in een eenvoudig hotel, in homestays op de minder bereikbare bestemmingen. Tijdens de boottocht in Halong Bay wordt er ook overnacht op de boot.

Homestays zijn basic, maar doorgaans comfortabel. Het kan al eens zijn dat er in een homestay wordt overnacht op matjes op de grond, maar er kunnen ook bedden aanwezig zijn. Homestays worden gebruikt in de Mekongdelta en tijdens de trekking. Op deze plaatsen zijn er wel muskietennetten voorzien.

De hotels in de steden zijn meer comfortabel, maar in het algemeen ook basic. Al kan het al eens zijn dat we een hotel met iets meer comfort gebruiken.

Tijdens de motortocht en de trekking slaap je allemaal samen in 1 ruimte. Op de boot in Halong Bay wordt er gebruik gemaakt van tweepersoonskajuiten maar je mag ook altijd op het dek gaan liggen.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:
De keuken in Vietnam heeft een sterke overeenkomst met de Chinese keuken (rijst, kip, sojascheuten, bamboe, loempia’s, noedelsoep, ...). Meer dan 500 verschillende gerechten zijn er… iedereen vindt dus wel iets naar zijn zin. Basis van het voedsel zijn rijst (Com) en soep (Pho). Citroenmelisse, munt en koriander geven de typische Vietnamese smaak. Aan de kuststreek en in de steden is er een groot aanbod aan ‘seafood’, vaak vers gevangen (vis, garnalen, krab,…). Geliefde dranken zijn bier, rijstwijn en frisdranken.

De Vietnamese keuken toont ook enkele indische invloeden. Zo zijn er in vele restaurants heerlijke curry's te vinden. Deze worden voorgeschoteld in een keramieke pot waarin ze klaargemaakt worden. Je kan ze vinden met verschillende soorten vlees en worden gevuld met grote stukken groenten.

Franse invloeden in Vietnam zijn te vinden in de vorm van een 'baguette'. Al is deze niet dezelfde als de krokante, Franse variant....

Ook sapjes maken hun opkomst in Vietnam. Op verschillende plaatsen kan je fruitshakes laten maken.

In de homestays krijg je natuurlijk voorgeschoteld wat er die dag voorzien is. De gastvrije Vietnamezen verwennen je met een tafel vol lekkers. Rijst, springrolls, borden vol verschillende groenten, een bordje met kip, vis, krab en zoveel meer. Bovendien verplichten de verblijven tijdens de homestays je om te leren eten met stokjes. No other option!

Keuze aan restaurants zijn er genoeg van typisch vietnamees tot indisch, vegetarisch of super pikant.

Bagage

Bijkomende informatie over bagage krijg je van je reisbegeleider op de vertrekvergadering. Volgende lijst is alvast richtinggevend:
- Rugzak of soepele reistas

 • Kleine dagrugzak

 • Lakenzak

 • Lichte katoenen kledij

 • Lichte trui of fleece

 • Regenjas of poncho (poncho's zijn te koop in Vietnam)

 • Goede stapschoenen

 • Goede stapsandalen die waterbestendig zijn

 • Zonnebescherming: bril, petje, zonnecréme, t-shirt met lange mouwen

 • Zwemgerief

 • Zaklamp

 • EHBO-tasje en persoonlijke medicatie

Geldzaken

Budget ter plaatse

Voor deze reis voorzie je een budget van 990 usd, wisselkoers d.d. 15/11/17: € 844.

In Vietnam is de officiële munteenheid de Dong (VND). Voor de meest recente wisselkoers: zie www.oanda.com/currency/converter/.

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet meer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

Medische voorzieningen
Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische
bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.

Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je vertrek.

Vaccins en inentingen

In Vietnam zijn er geen verplichte inentingen. Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Bewijs van gele koorts is enkel nodig als je afreist van een land waar gele koorts voorkomt.

Malariapreventie is aangewezen tijdens deze reis. In het centraal binnenland is er een beduidend risico op malaria. Niet zo zeer in de steden, Halong Bay of de Mekongdelta. Malaria is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Neem een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken.50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken.

Dengue fever of knokkelkoorts komt veelvuldig voor. Deze ziekte doe je op door muggen die overdag steken. Je altijd insmeren is dus noodzakelijk voor een goede bescherming!

Ook Zika komt voor. Hiervoor bestaat geen vaccin, noch behandeling. Gebruik de nodige insectenwerende middelen om je te beschermen.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie:

 • telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur)
 • website: www.itg.be
Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. Er kunnen wel enkele inspannende elementen in voorkomen maar de wandelingen zijn niet zwaar. Belangrijker zijn een ‘open mind’ en ‘positieve ingesteldheid’ die zorgen voor een betere vertering van eventuele hitte, de andere voedingsgewoonten, de cultuurverschillen, het beperkte comfort, de soms zeer lange afstanden, het drukke verkeer en de vermoeidheid na geleverde inspanningen. Hou er rekening mee dat je soms inspanningen moet doen bij een hoge luchtvochtigheid en temperaturen van meer dan 30°C.

De Mekongdelta verkennen we met goed uitgeruste fietsen. Het traject is vlak maar de hitte kan de tocht ondragelijker maken. We fietsen wel aan een rustig tempo en stoppen -waar mogelijk- op plaatsen die voor jullie de moeite zijn (dorpen, marktjes, eetstalletjes, etc.). We worden regelmatig bevoorraad met water en stoppen indien noodzakelijk voor een extra drankstop.

Tijdens de trekking naar de bergvolkeren stappen we gemiddeld een 6 à 7 uur per dag. Bij nat weer kan dit al eens wat langer duren en kom je soms pas 's avonds aan. Tijdens het regenseizoen worden deze tochten door sommigen als zwaar ervaren aangezien paden dan al eens durven veranderen in modderstromen.

Tijdens de motortocht zit je achter op de moto en stop je geregeld om de benen te strekken.

Reisperiode en klimaat

Ondanks de ligging van Vietnam in de tropische en subtropische regio, is er toch wat variatie in de verschillende regio's van het land. Zo onderscheiden we het zuiden, Centraal-Vietnam en het noorden.

In het zuiden heerst er een tropisch en vochtig klimaat. Er zijn twee periodes die we kunnen onderscheiden: een regenseizoen (mei-november) en een droog seizoen. Temperatuursgewijs zijn er niet verschillen door het jaar en liggen de temperaturen gemiddeld rond de 30°. In het regenseizoen kan je je verwachten aan een regelmatige bui.

Centraal-Vietnam heeft een klimaat dat meer tussen dat van het noorden en dat van het zuiden in ligt. Centraal Vietnam kan ook opgedeeld worden in twee regio's: de vlaktes aan de kust en de centrale hooglanden. In de centrale hooglanden regent het doorgaans wat meer dan in de rest van het land. Aan de kust hier is het dan weer droger en warmer, met temperaturen tussen 21° en 32° het hele jaar door.

Het noorden van Vietnam kunnen we opdelen in twee seizoenen: winter (november - april) en zomer (mei - oktober). In de winter is de temperatuur gemiddeld zo'n 17°. De bergachtige streek in het noordwesten is vaak veel kouder. Het kan hier kouder worden dan 10°. In de zomer is het dan weer redelijk warm, met temperaturen die kunnen stijgen tot 37°. In Hanoi en aan de kust is dan dan weer aangenamer. Aan het einde van de zomer, rond september en november, kan het meer gaan regenen.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en volgden bij vzw Karavaan een door Toerisme Vlaanderen gecertificeerde opleiding van 2 jaar. De opleiding legt vooral de nadruk op enerzijds contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur en anderzijds zowel praktische vaardigheden als theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Geografie

Vietnam is een langgerekt land in Zuidoost-Azië. Van noord naar zuid tel je maar liefst 1.650 km terwijl de breedte varieert tot maximaal 600 km. Op sommige plaatsen is het land slechts 50 km breed. In het Oosten wordt het land begrensd door de Zuid-Chinese Zee, in het Zuiden is dat de Golf van Thailand. Buurlanden zijn China, Laos en Cambodja.

Vietnam kan je verdelen in 3 grote regio's: het noorden van Vietnam is vooral bergachtig gebied waar tal van minderheden wonen en de hoogste toppen van het land herbergt. In dit deel van Vietnam kan je prachtige en stevige meerdaagse trekkingen maken. Een belangrijke levensader is de Rode Rivier die zich kronkelt in het landschap. Ook de hoofdstad Hanoi is hier gevestigd. Het Zuiden wordt gekenmerkt door de vruchtbare delta van de Mekong waar je talrijke rijstvelden zal zien dankzij het afgezette slib. De omgeving is er vlak tot licht heuvelachtig. Het commerciële centrum van het Zuiden bevindt zich in Ho Chi Minh, het vroegere Saigon.

De smalle strook tussen noord en zuid heeft heel wat stranden, duinen en lagunes. Da Nang is hier een naam die bekend in de oren klinkt. In het Zuiden van de streek grenst het Centrale Hoogland waar je ook in contact kan komen met minderheden en het plattelandsleven. Steden die zeker een bezoek waard zijn: de keizerlijke stad Hue en het door UNESCO erkende Hoi An.

Fauna en flora

Samenhangend met de gevarieerde geografie van Vietnam is ook de fauna en flora erg verscheiden.

Het landschap bestaat nog voor ongeveer 35% uit tropisch regenwoud waar je meteen het merendeel van de gevarieerde fauna terug vindt. Het is vooral in de hoger gelegen gebieden dat je dit regenwoud treft. Op de vlaktes, waar het veel droger is, komt savanne en mangrove voor.
In de Mekongdelta kan je buiten de sterk ontwikkelde rijstteelt ook enorm veel verschillende soorten fruit en vruchten spotten en proeven. In Vietnam tref je heel vaak de mooie rode lotus aan, de nationale bloem.

Vietnam is een land waar verrassend genoeg, nog af en toe onbekende dierensoorten worden gespot. De andere zijde is natuurlijk dat ook veel zoogdieren met uitsterven bedreigd zijn. Hoewel het land nog enkele apensoorten, tijgers, neushoorns en olifanten telt, zal je deze tijdens je reis moeilijk vinden. Buffels daarentegen vind je overal. Ook slangen kom je af en toe tegen, er zijn zelfs markten waar ze verkocht worden.

Staatsvorm

Vietnam kent zowel op internationaal vlak als intern, tussen Noord en Zuid een zeer woelig verleden. Pas na de Tweede Vietnamoorlog (1975) tussen Amerika en Noord-Vietnam kwam er, onder hevig protest van Europa en de Verenigde staten, eindelijk een wapenstilstand.

Momenteel staat aan het hoofd van Vietnam president Tran Dai Quang. Vietnam is officieel geen communistisch land meer maar toch is hun maatschappij hierop nog steeds gebaseerd: er geldt nog steeds een censuur, kritiek op de politiek wordt niet getolereerd en zelfs het internet wordt niet algemeen aanvaard. Meer jongeren pleiten tegenwoordig wel voor meer vrijheden, voorop op economisch vlak dan.

Over de Vietnamoorlog valt uiteraard veel meer te vertellen. Tijdens de reis pikt onze begeleider hier graag op in.

Bevolking

Vietnam heeft ongeveer 95 miljoen inwoners waarvan de meeste leven in de delta van de Rode Rivier en de Mekong. Het land telt maar liefst 54 etnische groepen, waarvan de groep Vietnamezen de grootste groep vormt. Binnen deze groep van 'Viet' vind je vooral veel Chinese afstammelingen. Dat de Vietnamese cultuur sterk beïnvloed wordt door China hoeft dus niet te verbazen.

In het Midden en Noord-Vietnam vind je een andere grote groep, de 'Moi'. Voor deze bergvolkeren ligt de levensstandaard lager dan de rest van het land. Vaak hebben ze zelfs niet dezelfde rechten als de 'Viet' maar hier is wel verbetering merkbaar. Jongeren mogen ook studeren aan universiteiten en het dragen van hun eigen klederdracht en het in ere houden van hun tradities wordt terug getolereerd. Enkele voorbeelden van deze minderheden zijn de Hmong- en Dao-gemeenschap.

Daarnaast leven er ook Khmer in voornamelijk Mekongdelta en Cham van het vroegere koninkrijk dat bestond in centraal-Vietnam.

Economie

Vietnam is de op 1 na grootste rijstexporteur ter wereld. Naast rijst, zijn ook cashewnoten, koffie, thee en rubber belangrijke exportproducten. Ook de groeiende toeristische sector draagt bij tot een betere economie.

Dankzij het succes van de Doi Moi, een economisch hervormingsproces in de jaren 80 waarbij handelscontacten met het Westen werden opengesteld, kent de Vietnamese economie een sterke groei. Er kwamen tal van buitenlandse investeringen die ervoor zorgen dat het werkloosheidscijfer daalde. Ho Chi Minhstad blijft het kloppende commerciële hart van Vietnam.

Uiteraard is - dankzij hun lange kustlijnen en uitgebreid rivierennetwerk - ook de vis export een belangrijk gegeven.

Religie

Vietnam kent een vrijheid van godsdienst en de wet moedigt ook de uitoefening van een bepaalde godsdienst niet aan. Vandaag merken we echter dat religie weer belangrijk wordt en we eigenlijk 3 belangrijke godsdiensten kunnen onderscheiden: het boeddhisme, het taoïsme en het confucianisme waarbij misschien voor de 2 laatste godsdiensten een beetje meer uitleg hoeft. In het taoïsme heeft men een beschouwende kijk op het leven waarbij de mens zijn eigen natuur moet volgen zonder dat hem beperkingen van buitenaf worden opgelegd. Alles ontstaat uit eigen beweging.

Het confucianisme is genoemd naar de Chinese filosoof Confucius die de bevolking - mede dankzij 3.000 regels - de codes, regels en normen van hun gedrag voorhoudt. Het confucianisme zegt dat men niet mag leven zoals je hart je ingeeft, maar wel zoals de maatschappij dat van je verlangt. Algemene karaktertrekken als ijver, bescheidenheid en eerbied voor het gezin zijn aan dit geloof te danken. Volgens het confucianisme is het belangrijk dat ieder individu intelligent is en emotioneel in balans.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • In Vietnam is de bevolking over het algemeen vrij gereserveerd hoewel ze altijd klaar staan om je te helpen als je er naar vraagt.

 • Bij een ontmoeting met een man is een handdruk het meest geschikt. Een vrouw begroet je best met een glimlach.

 • Toon nooit aan iemand je voetzolen.

 • In boeddhistische tempels trek je je schoenen uit, terwijl je in Chinese tempels ze best aanhoudt.

 • Hou er rekening mee dat een Vietnamees je vraag mogelijk niet begrepen heeft, ook al laat hij blijken dat dit wel zo is. Vietnamezen lijden niet graag aan gezichtsverlies.

 • Sorry zal je niet makkelijk horen als een verontschuldiging op zijn plaats is, een glimlach volstaat voor hen.

 • Niet getrouwd zijn wijst op groot ongeluk voor de Vietnamezen. Stel ze dus gerust door te zeggen dat je het wel zeker van plan bent! Idem met kinderen!

Tijdsverschil

De tijd in Vietnam: Belgische tijd + 6u00 (winter) en + 5u00 (zomer).

Elektriciteit

Een universele reisstekker is niet nodig in Vietnam. Belgische stekkers passen op Vietnamese stopcontacten. Het voltage is 220 volt. Hou wel rekening met mogelijke stroomonderbrekingen.

Veiligheid

In Vietnam kan veilig gereisd worden. Waakzaamheid voor kleine criminaliteit is echter altijd aangewezen.

Het reisadvies voor Vietnam kan je raadplegen op http://diplomatie.belgium.be/nl.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Go-26?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar:

 • Gemiddelde leeftijd: 22 jaar
 • Man 40% / Vrouw 60%
 • Single 93% / Koppel 7%
Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.