Overslaan en naar de inhoud gaan

Locals Lotte en Rachid zijn thuis in Marrakech. Je kent hen misschien nog van het populaire tv-programma Bye Bye Belgium? Op citytrip in Marrakech neem je dankzij dit koppel de bevoorrechte fast-lane naar authentieke plekken in de stad. Hun eigen ViaVia Joker Reiscafé om te beginnen, maar ook pareltjes van riads, een sprookjesachtige hammam, ateliers van ambachtslui, de markt... Op de fiets laveer je samen met je lokale gids door de nauwe steegjes van de medina. Geen twijfel mogelijk: in het najaar, met kerst of het voorjaar heb je met Marrakech een zonovergoten bestemming te pakken voor een gevarieerde citytrip. Waarom je er écht naartoe moet, dat vertelt Lotte je in deze blog. Ze verloor immers niet alleen haar hart aan haar partner Rachid en hun zoontje Nizar, met wie ze in Marrakech woont, maar overduidelijk ook aan deze stad.

Lotte zei Bye Bye Belgium

Ik ben Lotte en zei in 2019 Bye Bye Belgium, dat kon je op tv (in het gelijknamige programma op Play4) zien. Op mijn 18de had ik de reismicrobe al te pakken. Ik spoorde samen met een vriendin met de trein tot in Marokko! Toen had ik niet kunnen verzinnen dat ik zo’n twintig jaar later in Marokko zou gaan wonen… Op één van mijn reizen in Marokko kwam ik immers Rachid tegen. Die ontmoeting bleek grote liefde en een kantelpunt in onze levens. Ik ruilde mijn Brussel in voor zijn Marrakech, we kregen een zoontje Nizar én we openden ons ViaVia Joker Reiscafé. Doordat we onze ervaringen, onze goesting en onze krachten bundelden, kunnen we als sociaal ondernemers een project neerzetten waarmee we positieve impact hebben. In de eerste plaats voor onze medewerkers en voor de wijk waar het ViaVia reiscafé ligt, maar natuurlijk ook voor onze gasten, die we een authentieke, unieke beleving willen bezorgen op hun citytrip in Marrakech.   

Klaar om erin te vliegen, werden we in 2020 geconfronteerd met een pandemie. Ons geduld, dat van deze stad én dat van de reizigers wordt danig op de proef gesteld. Gelukkig konden we wel openen voor de Marrakchis (de inwoners van Marrakech). Maar nu hunkert ons dakterras naar gasten, ontdekkers, toeristen in deze schone stad! Ik geef je alvast 6 redenen om dit najaar of voorjaar voor een citytrip Marrakech te kiezen!

#1: Instant vakantiegevoel aan de poort van Afrika

Als je in Marrakech landt, merk je meteen dat je op een ander continent bent. Marokko is de poort naar Afrika! Dat voel en zie je aan de sfeer, aan het verkeer, aan de begroetingen, aan de kleding, aan het eten, aan het onderhandelen, aan de “inch’allah-mentaliteit”, aan de huizen, aan het weer,... De zon aan de helderblauwe hemel schijnt hier zowat 99% van de tijd. Het zonlicht valt hier prachtig op de terracottakleur van de huizen. Daarbij zorgen de palmbomen en cactussen voor een instant vakantiegevoel. In het voorjaar en het najaar is het rond de 25 °C en er is zelden een grijze dag.

#2: Fietsen in de medina

Wij moedigen fietsen enorm aan en zijn vrienden van Marrakech Green Wheels. De organisatie werd door twee jonge Marokkanen opgericht toen ze merkten dat jongeren steeds vaker de fiets voor een brommer lieten staan. Nu promoten ze dus duurzame mobiliteit in hun stad. De Marrakchis nemen de jongeren wekelijks mee op een fietstocht om hun eigen stad te (her)ontdekken. Natuurlijk kan je ook als toerist fietsen in Marrakech. Een lokale gids fietst met je mee  langs de klassiekers (Koutoubia-moskee, het centrale marktplein Djemaa El Fna...) én langs zijn of haar persoonlijke favorieten. Met de fiets kan je makkelijk manoeuvreren tussen de stootkarren en de brommers in de steegjes. Je krijgt een goed overzicht van hoe de medina én het nieuwe stadsgedeelte in elkaar zitten. Iets wat je op je eentje moeilijk voor elkaar krijgt, neem dat van me aan!

 

#3: Op bezoek bij artiesten en ambachtslui

Marrakech is een walhalla voor souvenirshoppers. Maar: waar moet je beginnen? En waar vooral niet? Er zijn honderden artiesten en ambachtslui die met veel passie en kennis aan hun kunst en producten werken. Handwerk vind je in heel veel vormen: houtbewerking, leerlooierij, metaalbewerking, schilders, wevers,... Meestal gaat het om traditionele technieken en zit er in de patronen veel symboliek. ViaVia neemt je op een wandeling mee naar enkele ateliers zodat je de tijd kan nemen om het verhaal achter je souvenir te leren kennen. Zo zie je de souk en het soms overweldigende aanbod aan souvenirs op een heel andere manier!

#4: Natuurlijke wellness in een sprookjesachtige hammam

Om je letterlijk onder te dompelen in de Marokkaanse cultuur, brengen we je naar één van onze favoriete hammams. Het is pure verwennerij, dus zeker doen! Je krijgt een uitgebreid warm bad en een scrub met natuurlijke producten. Het is misschien eerst even schrikken hoe hard je huid geschrobd wordt met bruine zeep, maar het zacht babyvelleke als resultaat voelt heerlijk! Ook de deugddoende massage maakt het sowieso af. En dat alles in het sprookjesachtige decor van een traditioneel badhuis.

#5: Een kookworkshop van markt tot bord

Van streetfood tot de meest fancy restaurants: lekker eten staat centraal in Marrakech! Op je citytrip ga je zelf aan de slag om de geheimen van de Marokkaanse keuken te ontdekken. Dat start al op de markt waar groenten en fruit, vis en kip, olijven en gekonfijte citroenen worden verkocht. Je proeft en ruikt de specerijen en brengt er je zelfbereide gerechten mee op smaak. Natuurlijk staat er een traditionele tajine op het menu en ook enkele Marokkaanse salades. Smakelijk, Bismillah!

#6: Laat ons je verwennen in ViaVia Marrakech!

Hoe kan het ook anders: ik ben best fier op ons ViaVia Reiscafé! Dus dit is zeker een goeie zesde reden om op citytrip naar Marrakech te gaan. Van een oud pand hebben we een karaktervolle plek  gemaakt. Mét dakterras, dat je een uniek zicht geeft over de medina. We wilden de lokale ambachtslui dicht bij ons project betrekken: de inrichting en afwerking met veel handwerk is dan ook met zorg gecreëerd en geselecteerd.

Rachid, ik en ons team kijken ernaar uit om onze gasten culinair te verwennen. Je bent dus héél welkom. ViaVia is een echte ontmoetingsplek, je kan er een mondje Darija leren, je pikt misschien wel een mini-optreden mee. We delen met plezier onze ervaringen en tips om jouw trip in het fantastische Marrakech onvergetelijk te maken. Van harte welkom, merhaba!

Met Joker op citytrip naar Marrakech

Samen met Lotte en Rachid biedt Joker deze citytrips naar Marrakech aan, in groep of met je partner, familie of vrienden:

Mag het nog wat actiever, bv. met een 2-daagse trekking in de Hoge Atlas erbij? Bekijk dan een gelijkaardige citytrip Marrakech bij wandelexpert Anders Reizen

Nog meer reizen naar Marokko

Misschien is dit ook interessant voor jou?