Overslaan en naar de inhoud gaan

De keuken van het diepe zuiden van de USA is een melting pot van verschillende invloeden, voornamelijk Native American, West-Afrikaans en Europees. Elke regio in the south heeft zijn eigen overheerlijke specialiteiten. Foodie Eline, die bij Joker je vliegtickets regelt, reisde van Nashville naar New Orleans en proefde het beste van de cajun & creole cuisine. Ze deelt graag haar tips over typische gerechten en restaurants die je bezocht moet hebben!

Wat is het verschil tussen cajun & creole cuisine?

Deze twee meest kenmerkende stijlen in de keuken van zuid-USA lijken op elkaar, maar toch zijn er een aantal verschillen. Eline legt het graag voor je uit:

“Creoolse keuken kwam vroeger vooral voor in de stedelijke gebieden in Louisana, zoals New Orleans, terwijl er op het platteland vooral gekookt werd in cajun-stijl. Cajun is over het algemeen pikanter dan creools, omdat er meer kruiden gebruikt worden.

Ingrediënten die je kan terugvinden in bijna elk gerecht uit de creoolse keuken zijn tomaten, garnalen, oesters en krab. Bij cajun wordt er dan weer vaker varkensvlees en rivierkreeft gebruikt.  

Een gemeenschappelijke factor  is ‘the holy trinity’, een mix van uien, groene paprika en selder. Deze groentenmix is de basis voor de meeste gerechten in deze regio van Amerika.”

Biscuits, gravy & grits: een populair ontbijt in zuid-USA

Traditioneel ontbijt in the south is best stevig. Een populaire ontbijtoptie bestaat uit biscuits: kleine broodjes gemaakt met karnemelk. Je kan ze vergelijken met scones uit Engeland, maar hier worden ze vooral gegeten met hartig beleg zoals gravy. Dit is een vleessaus gemaakt van bloem, melk en vet van gebakken varkensworst. Soms wordt er ook spek, worst of gehakt in gedaan.

Een ander traditioneel ontbijtgerecht is grits: een soort pap gemaakt van gemalen maïs gemengd met water of melk. Het is een gerecht dat al gegeten werd door de Native Americans, en overgenomen werd door de eerste kolonisten. Grits heeft op zich weinig smaak, daarom kan je er allerlei dingen aan toevoegen. Hou je van hartig, dan kies je voor kaas, boter of vlees. Liever zoet? Meng je grits dan met suiker of siroop.

Eline: "ik proefde biscuits en grits tijdens een ontbijt in het Arcade Restaurant in Memphis. Dit is erg bekend, omdat Elvis Presley er regelmatig kwam eten. Met wat geluk kan je plaatsnemen in dezelfde booth als waar hij altijd zat."

Melting pot aan de foodstalls

Wie even niets typisch Amerikaans wil eten, moet in Nashville halt houden aan de Assembly Food Hall. Met meer dan 30 food stalls is er een overvloed aan keuze, van taco’s tot Indische keuken of Italiaanse lekkernijen… Hier kan élke foodie zijn hart ophalen!

Doughburgers: herinnering uit de oorlogstijd

Eline vertelt: “Nu we het toch over Elvis hebben – zijn invloed op de cultuur van Memphis en omgeving is enorm – kan ik je één van zijn favoriete eetplekken aanraden. In het geboortedorp van Elvis – Tupelo – vind je Johnnie’s Drive In. Geopend in 1945, en daarmee het oudste restaurant van Tupelo. Als Elvis even Als Elvis even de drukte van Memphis wou ontsnappen, kwam hij altijd hierheen om te genieten van een lekker doughburger. Als je geluk hebt kan je ook hier eten in de booth waar Elvis altijd at.”

Maar wat is een doughburger?

Een doughburger is een hamburger waarbij het vlees gemixt is met broodkruim. Dit gebruik dateert uit de oorlogstijd, omdat je zo minder (duur) vlees nodig hebt om een stevige hamburger te maken. De burger wordt belegd met de klassiekers: uien, augurken en mosterd. Daarnaast kan je kiezen uit een aantal bijgerechten zoals coleslaw, tater tots (geraspte en gefrituurde aardappel), onion rings en meer lekkers.

Het zuiden van de USA: absoluut BBQ-heaven

Je kan niet door the south reizen zonder te genieten van een heerlijke BBQ. Barbecue is echt typisch voor het zuiden van Amerika, je kan het dan ook quasi overal vinden. Eline tipt graag haar favorieten:

"Martin’s Bar-B-Que Joint is dé plek voor heerlijk barbecuegerechten. Ik proefde ervan in Nashville, maar je kan hen vinden in verschillende steden. Je kan hier alles bestellen wat maar op de BBQ kan: ribbetjes, pulled pork, kip, brisket (borst van de koe), loaded nachos en nog veel meer. Uiteraard aangevuld met de typisch Amerikaanse sides zoals mac & cheese, broccoli salad, baked beans, fries, potato salad en meer lekkers.

Ook populair is de fried catfish. Deze witte vis, ‘meerval’ in het Nederlands, wordt gefrituurd en geserveerd met frietjes."

The deep south, van BBQ naar stoofpotjes

Eline: “Hoe verder we naar het zuiden trekken, hoe meer de keuken verandert van barbecue en gefrituurde vis naar heerlijk gekruide stoofpotjes en éénpansgerechten."

Typische gerechten uit het zuiden

Étouffée

Étouffée is een soort stoverij gemaakt met rivierkreeft. De saus wordt gemaakt op basis van een roux en daar worden dan cajun of creoolse kruiden bij gevoegd. De basis is ‘‘the holy  trinity’ van ui, paprika en selder, aangevuld met allerlei andere kruiden.

Gumbo

Afhankelijk van waar je dit bestelt, krijg je een soort soep met vlees of met schelpdieren die geserveerd wordt over rijst. In sommige regio’s is de soep iets vloeibaarder dan op andere plaatsen. Ook hier wordt the holy trinity als basis gebruikt.

Jambalaya

Jambalaya kan je vergelijken met Spaanse paella. In één pot of pan worden alle ingrediënten gebakken en op smaak gebracht met allerlei kruiden en groenten. Het vlees dat wordt gebruikt is een gerookte worst die andouille wordt genoemd, varken of kip en soms worden ook nog rivierkreeft of scampi toegevoegd.

Voor wie niet kan kiezen tussen deze gerechten, maar ze wel eens wil proberen, kan je de meeste restaurants wel een combinatie van de drie bestellen.

Oesters en beignets in New Orleans

Nee het is niet de bedoeling dat je ze allebei tegelijkertijd gaat proeven! Maar deze twee zaken moét je wel eens geproefd hebben als je in New Orleans bent. ’s Morgens kan je langsgaan bij Café du Monde, om hun heerlijke beignets te proeven als ontbijt of snack tussendoor. Geserveerd met koffie of sinaasappelsap.  

’s Avonds maak je dan een stop bij de Desire Oyster Bar. Hier proef je van een uitgebreid aanbod aan oesters, allemaal op een andere manier bereid, van natuur tot gegratineerd in de oven.

 

Zelf op reis naar south USA?

Naar the south van de USA kan je op groepsreis, of maak zelf een roadtrip met huurwagen. Hieronder vind je enkele voorbeeldroutes, die we graag nog aanpassen volgens jouw wensen! Tijdens deze roadtrips bepaal je zelf waar je gaat eten, dus kies gerust de restaurants die jou in de smaak vallen! Voor echte foodies kunnen we nog heel wat smakelijke excursies toevoegen. Enkele voorbeelden:

Misschien is dit ook interessant voor jou?