Overslaan en naar de inhoud gaan

 Tijdens een rondreis door de zuidelijke staten van de USA, mag een stop in New Orleans niet ontbreken. Wie New Orleans zegt, zegt muziek, maar ook liefhebbers van geschiedenis, architectuur en gewoon van de zuiderse sfeer zullen hier hun hart ophalen. Joker-collega Nathalie liet haar werkplek aan de dienst vliegtickets even achter en dook onder in deze bruisende stad met zuiderse vibe. Ze deelt graag haar favoriete plekken met jullie.

Muziek en concertjes op het levendige Bourbon Street

Het kloppende hart van New Orleans is de welbekende Bourbon Street. Een levendige straat met ontelbare bars met live muziek, straatartiesten, voodoo, … Je weet niet waar eerst kijken.

Stop zeker ook aan de Preservation Hall. Elke dag worden hier vijf jazzconcerten gespeeld van een 45-tal minuten in een kleine zaal voor een vijftigtal personen. Je geniet gedurende 45 minuten van een lokale band die je met veel passie onderdompelt in de jazzmuziek, die op traditionele en akoestische wijze wordt gebracht. Tickets gaan in verkoop ongeveer 2 weken voor de maand waarin ze plaatsvinden en zijn populair, dus wees er snel bij!  

Lekker ontbijten met traditionele beignets bij Café du Monde

New Orleans is gekend voor zijn wereldberoemde beignets, die je zeker moet proeven. Op Decatur Street, vlak aan de oever van de Mississippi, vind je Café du Monde. Deze typische koffie- en ontbijtbar in Franse stijl bestaat al sinds de jaren 1860 (!). Hier geniet je na een fijne ochtendwandeling langs de rivier van een chicorei-koffie en verse beignets met suiker. Maar ook als je ’s avonds laat nog een snack wil, kan je bij Café du Monde terecht. Ze zijn namelijk 24/7 geopend.

Verborgen parel voor muziekliefhebbers: Congo Square

Passeer tijdens je wandeling door de stad zeker langs Congo Square in Louis Armstrong Park. Congo Square kan je zien als de geboorteplaats van muziekgenres als blues en jazz. Op zondag kregen slaven meestal vrijaf van hun taken en kwamen ze hier samen om muziek te maken en te dansen. De mix van de verschillende Afrikaanse invloeden was de basis voor verschillende muziekgenres zoals jazz en brass… Een kleine maar toch zeer betekenisvolle plaats om even stil te staan bij de invloed in de verdere (muziek)geschiedenis.

Charmante architectuur in het Garden District

Het Garden District was ooit een verzameling van plantages, later werd het een plek waar rijken zich terugtrokken. De Garden District ligt aan de rand van New Orleans en was tot 1852 zelfs een aparte stad. Door de invloeden van de Fransen en de Spanjaarden doet deze wijk zeer Europees aan op vlak van architectuur en straatindeling.  Je vindt er typische huizen en mansions uit de gloriejaren van de Fransen in de Verenigde Staten. De meeste huizen zijn omringd door een mooie tuin, vandaar de naam Garden District.

Wij maakten een tour door het Garden District, waar we heel wat leerden over de koloniale architectuur. De huizen zijn meestal op een verhoog gebouwd, met op de eerste verdieping een veranda. Op die manier werd er tijdens de hete zomers een goede luchtcirculatie gecreëerd. De meeste huizen zijn geschilderd in pastelkleuren, wat er niet alleen mooi uitziet maar ook helpt om de warmte buiten te houden. Nog een leuk weetje: er zijn veel gebouwen met metalen deurstijlen, balkons en ornamenten. Dit komt omdat tijdens de burgeroorlog in het hele land metaal ingezameld werd om te gebruiken aan het front. New Orleans bleef hiervan gespaard, en zo konden de huizen hun metalen details bewaren.

Voor de liefhebbers zijn er in New Orleans ook enkele haunted houses, waarvan sommige open zijn voor bezoekers.

Neem een duik in de geschiedenis van WOII

Je zou het in New Orleans misschien niet meteen verwachten, maar je kan hier een zeer indrukwekkend museum over WOII bezoeken. Neem je tijd, want dit is grootste WOII museum in de USA en heel uitgebreid. Het museum is verdeeld in twee onderdelen: de gebeurtenissen in Europa, met o.a. de landing in Normandië,  en deze aan de kant van de Pacifische Oceaan met o.a. Pearl Harbour. Deze twee tentoonstellingen leren je veel bij over de tweede wereldoorlog. Vooral het gezichtspunt maakt het interessant: je bekijkt de situatie voornamelijk vanuit het standpunt van de Amerikanen, waardoor de nadruk som sligt op andere gebeurtenissen dan waarop we in onze Belgische geschiedenislessen focussen. Uiterst interessant om bij te leren vanuit een ander gezichtspunt. Neem ook zeker de tijd om de film Beyond all Boundaries (+/- 1u) mee te pikken, een indrukwekkende samenvatting van de gebeurtenissen voor de Amerikanen in WOII.

Weetje: het museum voor WOII ligt niet toevallig in New Orleans. Deze stad ligt tussen de moerassen. Mensen hier hadden dus ervaring met het maken van boten die in ondiep water konden varen en gemakkelijk aan land konden gaan in de modder. Gelijkaardige condities dus als wat de Amerikanen tegenkwamen toen ze de landing in Normandië voorbereidden. De boten die ze daar uiteindelijk gebruikten, werden ontworpen en gemaakt in New Orleans.

Op zoek naar Franse invloeden in Sazerac House

Ben je een liefhebber van cognac en/of whiskey? Vergeet dan zeker Sazerac House niet te bezoeken. Ooit gestart als een producent in porselein met bijhorende winkel, en een bekende drankenproducent. Sazerac House nog steeds actief als distillery en je kan er hun verschillende bitters, likeur en whiskeys ook uitproberen.

Fun fact: in de jaren 1800 was de koffie in bars over het algemeen niet te drinken en werd er om deze reden cognac bijgegoten.

Steamboats & more music

Wie Mississippi zegt, zegt Mississippi River Boat. Laat je tijdens je bezoek aan New Orleans een avondje meevoeren door een echte Mississippi steamboat. Aan boord geniet je van een heerlijke maaltijd met live jazzmuziek, en je bewondert de lichtjes van New Orleans vanop het water.

Heb je na een dagje citytrippen nog energie over? Eindig dan je dan op Frenchmen Street met zijn vele bars met live muziek. Je geniet er echt ten volle van Jazz en Blues. Mijn persoonlijke favoriet? De music club ‘The Spotted Cat’!

Op reis of citytrip naar New Orleans?

Op citytrip naar Amerika, en mag het wel eens iets anders dan New York zijn? Dan is New Orleans een uitstekende keuze! Met alle musea, muziekoptredens, leuke bars, streettours en lekker eten kan je al flink wat dagen vullen. Bovendien kan je ook uitstappen maken zoals een tour door de bayou per boot,kayak of fiets of een kookworkshop. Op een tweetal uur rijden kan je ook nog heel wat andere uitstappen maken, zoals een bezoek aan Avery Island waar Tabasco vandaan komt of een kajaktocht in het Atchafalaya moerasgebied. 

Natuurlijk kan je New Orleans ook bezoeken tijdens een groepsreis of een uitgebreide rondreis in the south. Je trekt met een huurwagen langs steden zoals Nashville en Memphis, en kleinere plaatsen zoals Vicksburg, de stokerij van Jack Daniels of het US Space & Rocket Center. Bekijk hieronder enkele voorbeeldroutes. We passen deze graag aan jouw wensen aan! 

Misschien is dit ook interessant voor jou?