Overslaan en naar de inhoud gaan

Memphis wordt, samen met Nashville, ook wel eens dé muziekhoofdstad van de wereld genoemd. Maar naast een rijke muziekgeschiedenis en een bruisend nachtleven, vind je er ook boeiende musea en plaatsen van historisch belang. Milan van onze afdeling groepsreizen ging met enkele collega’s op roadtrip en maakte een stop in Memphis. Hij vertelt graag over zijn ervaringen en must-sees.

Milan
"‘It doesn’t matter if you’re making music, listening to a street corner musician, grooving in a Beale Street juke joint, or jamming to the indie rock music scene around town. Memphis is and always be about the music.’ Deze quote van acteur Kevin Kane vat Memphis voor mij helemaal samen"

Een mini-geschiedenis van Memphis, verteld door Milan

“Memphis was oorspronkelijk een rivierhaven, een handelscentrum voor katoen.  Nog voor de rock ’n roll was het de thuishaven van de blues: een muziekstijl die tussen 1860 en 1900 is ontstaan uit de muziek van slaven uit Afrika op katoenplantages werkten.

Blues, gospel, country, rock ‘n roll, jazz en soul vonden allemaal hun eerste en diepste wortels in Memphis. En dat gebeurde niet alleen omdat Memphis een rivierstad is, niet alleen omdat de samenvloeiing van culturen en stijlen, blank en zwart, stedelijk en landelijk, eenvoudig en verfijnd, die Memphis geografisch gezien ging vertegenwoordigen, maar vanwege een karakter dat de stad op de een of andere manier leek over te nemen, een geest van breekbare onafhankelijkheid die, hoewel niet uniek voor Memphis, een bijna unieke uitdrukking vond in zijn muziek.

Memphis begon 50 jaar geleden met het exporteren van rock ’n roll. De energieke klanken die uit de plaatselijke studio's explodeerden, hebben de Amerikaanse muziek en jeugdcultuur helpen definiëren.

De muziek heeft bezoekers uit de hele wereld naar Memphis gelokt. Historici, muzikanten en toeristen zijn het erover eens dat Memphis de bestemming bij uitstek is voor een onvergetelijke swingende muziekervaring.”

 

1. Graceland, het landgoed van Elvis Presley

“Graceland is een herenhuis op een 13,8 hectare groot landgoed op ongeveer 14km van Memphis. Ooit eigendom van de wereldberoemde zanger Elvis Presley en inmiddels een museum. Presley ligt er begraven, evenals zijn ouders, grootmoeder van vaderskant, kleinzoon en dochter. Het huis is ingedeeld in verschillende ruimtes waaronder de jungle room of Elvis zijn privé-televisiekamer en op het domein kan je ook al zijn voertuigen en vliegtuig bewonderen. Het Graceland-complex werd op 7 juni 1982 voor het publiek geopend als museum en trekt jaarlijks meer dan 650.000 bezoekers.”

“Graceland werd op 7 november 1991 opgenomen in het National Register of Historic Places, en werd daarmee de eerste plaats die erkend werd vanwege zijn betekenis in verband met rockmuziek. Het werd op 27 maart 2006 uitgeroepen tot National Historic Landmark, ook een primeur voor een dergelijke site.” Meer over Graceland lees je in de blog van Sofie (Joker Mechelen) over Elvis. 

 

2. Hotel & ontbijttip: Arrive Hotel Memphis

Milan: ”We logeerden in ‘Arrive Memphis’; een trendy boetiekhotel in hartje downtown Memphis. Het hotel ligt op loopafstand van tal van bezienswaardigheden, waaronder Beale Street, het Orpheum Theater en het National Civil Rights Museum. Na een lange dag Memphis te hebben verkend, is Arrive Memphis een heerlijke plek om tot rust te komen door de mooie industriële sfeer en het ontwerp en de bar op het dak, die een adembenemend uitzicht biedt op de skyline van de stad. Ook hun bakkerij Hustle & Dough is zeker het vermelden waard want hier hebben we waarschijnlijk het beste ontbijt van de hele reis gehad.”

“De transformatie van deze fraaie voormalige kunstschool in het funky South Main Arts District van Memphis heeft veel meer opgeleverd dan de 62 hotelkamers. In de lobby van het hotel komen locals ook graag aperitieven alvorens de stad in te trekken. Dit hotel is een mooi voorbeeld van wat onze uitermate enthousiaste gids Lisa Catron van Visit Memphis ons heeft uitgelegd. ‘What’s old is new again’ is een leuze waar ze in Memphis terecht trots op zijn. In plaats van oude gebouwen te laten verloederen geven ze deze hier een tweede leven.”

3. Stax Museum of American Soul Music: een must voor muziekliefhebbers

 “Toen we de parking van Stax opreden werden we meteen verwelkomd door muziek van Al Green die over de parking galmde, van een goed voorteken gesproken!”, vertelt Milan enthousiast.

“Het ‘Stax Museum of American Soul Music’ is dan ook een streling voor het oor. In dit wereldberoemde muzikale monument kan je genieten van interactieve muzikale tentoonstellingen, een dansvloer waar we met volle overtuiging meedansten met The Staple Singers en meer dan 2500 muzikale voorwerpen en foto's die het verhaal vertellen van de Amerikaanse soulmuziek met een focus op Memphis' eigen Stax Records. Hier zijn dan ook meer dan 300 albums opgenomen, 800 singles en 15 ‘number one’ hits.”

Het ‘Stax Museum of American Soul Music’, ‘Stax Music Academy’ en ‘The Soulsville Charter School’ vormen samen de ‘Soulsville Foundation’: een non-profit organisatie die zich inzet voor het behoud van het unieke erfgoed van de wijk Soulsville USA in Memphis en onderwijskansen biedt aan de jeugd van deze gemeenschap. Deze scholarships en buurtprojecten zijn n vaak aan muziek gelinkt.

De lijst van artiesten die hier de revue zijn gepasseerd is ronduit indrukwekkend. Otis Redding, Isaac Hayes, Sam & Dave, Booker T & the MG’s, The Staple Singers, Wilson Pickett en William Bell, om er maar een paar op te noemen.

4. Sun Studio, vooral bekend om Elvis Presley

Sun Studio is een opnamestudio die op 3 januari 1950 door rock-and-roll pionier Sam Phillips werd geopend op 706 Union Avenue in Memphis, Tennessee. De studio heette oorspronkelijk Memphis Recording Service en deelde hetzelfde gebouw met het label Sun Records. Sun Studio is wellicht het meest bekend om zijn rol in de beginjaren van Elvis Presley's carrière.

“Ik leerde tijdens het bezoek superveel bij over verschillende beroemde liedjes die er opgenomen worden”, vertelt Milan. “Zo werd bijvoorbeeld de eerste rock ‘n roll single, Jackie Brenston and his Delta Cats' "Rocket 88" in 1951 in de Sun Studio’s opgenomen met componist Ike Turner op keyboards, waardoor de studio de status van geboorteplaats van de rock ‘n roll opeiste. Phillips nam er op wat velen beschouwen als het eerste rock ‘n roll nummer. "Rocket 88" van Jackie Brenston en zijn Delta Cats waren eigenlijk Ike Turner en zijn Kings of Rhythm. De onlangs overleden Tina Turner –  een gospelzangeres uit Mississippi – kwam pas in 1956 bij de groep dus was hier nog niet bij. Ze worden later één van de beroemdste echtparen uit de popgeschiedenis.”

“Sommige biografen hebben gesuggereerd dat het Phillips' inventieve creativiteit was die leidde tot het unieke geluid van het nummer, maar anderen schrijven het toe aan het feit dat de versterker die voor de plaat werd gebruikt kapot was, wat leidde tot een "fuzzy" geluid. De rondleiding die we kregen door de Sun Studio bewijst het laatste: de gids zegt dat de versterker was gevuld met krantenpapier.”

5. Beale Street, home van de bluesmuziek en dé plek om te genieten van de muziek

Beale Street ligt in downtown Memphis, Tennessee en loopt van de Mississippi River tot East Street, bijna 3 km!  Het is een belangrijke plaats in de geschiedenis van de stad én in de geschiedenis van de bluesmuziek. De bluesclubs en restaurants langs Beale Street trekken veel bezoekers, en ook  festivals en openluchtconcerten brengen regelmatig grote menigten naar de straat en de omliggende gebieden.

Van de jaren 1920 tot 1940 speelden Louis Armstrong, Muddy Waters, Albert King, Memphis Minnie, B. B. King, Rufus Thomas, Rosco Gordon en andere blues- en jazzlegendes in Beale Street en hielpen de stijl ontwikkelen die bekend staat als Memphis Blues. Als jonge man werd B. B. King aangekondigd als "de Beale Street Blues Boy."

Milan: “eerst gaan we wat eten bij hidden gem ‘Itta Bena’. De ingang van het restaurant ligt verscholen op de brandtrap boven BB Kings Blues Club. Je moet goed zoeken en het oogt zelfs wat louche, maar eens binnen zal het eten je zeker bevallen. Het interieur deed mij wat denken aan een goede, oude, bruine Brusselse kroeg. Genoemd naar de stad waar de legendarische BB King werd geboren, belichaamt Itta Bena de charme en inspiratie van een goed zuidelijk diner. Je kan er lekker eten in een ontspannen sfeer met ongeëvenaarde zuidelijke gastvrijheid.

Na het eten, was het uiteraard tijd om wat te gaan drinken in de vele bars en sloten we de avond af al dansend op een uitzonderlijke live versie van Superstition van Stevie Wonder. Heerlijk!”

Rufus Thomas, Amerikaanse soulzanger
“If you were black on Beale Street for one night, you’d never want to be white again”

6. Haunted House: Earnestine & Hazel’s

Milan: “De tweede avond in Memphis trekken we na het diner downtown naar het beroemdste ‘haunted house’ van Memphis: Earnestine & Hazel’s. De bovenruimte was vroeger een werkend bordeel. Ooit is er echter een vrouw om het leven gekomen en haar geest zou hier nog ergens rondspoken.

Geloof het of niet maar zelfs wij, als down to earth Europeanen, die niet zo bijgelovig zijn sommige Amerikanen, hebben hier toch ook vreemde toeren meegemaakt. Zo maakte de befaamde jukebox van deze tent rare bokkensprongen die niet te verklaren waren en daarenboven bleek één van de foto’s die we die avond hadden genomen de volgende ochtend wel een heel raar perspectief te hebben. Al zou dit, bij nader inzien, ook aan de cocktails kunnen hebben gelegen.”

7. National Civil Rights Museum

Het National Civil Rights Museum is een complex van musea en historische gebouwen in Memphis. De tentoongestelde stukken schetsen de geschiedenis van de burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten vanaf de 17de eeuw tot heden. Het museum is gebouwd rond het voormalige Lorraine Motel, waar in 1968 Martin Luther King Jr. werd vermoord.

Het museum werd gerenoveerd in 2014 en is sterk gemoderniseerd, met veel multimedia, interactieve displays en korte films waaronder King’s impressionante speech ‘I Have a Dream’. Je wordt er door door vijf eeuwen geschiedenis geleid, van het begin van het verzet tijdens de slavernij, via de Burgeroorlog en de Wederopbouw, de opkomst van de racistische Jim Crow wetten, het verhaal van Rosa Parks en de baanbrekende gebeurtenissen aan het eind van de 20e eeuw die mensen over de hele wereld inspireerden om op te komen voor gelijkheid.

 De Associated Press recensie zei: "De krachtige tentoonstellingen zetten de toon voor een suggestieve, nieuwe meeslepende museumervaring die de geschiedenis van de burgerrechtenstrijd in Amerika vertelt."

Milan: “Wij konden dit alleen maar beamen, het museum is werkelijk indrukwekkend. Bereid je er wel  wat op voor, want wat je te zien krijgt kwam bij ons allemaal ontzettend hard binnen.”

 

Ook op reis naar Memphis?

Maak je een reis doorheen de zuidelijke staten van de USA, dan is Memphis een niet te missen stop. Andere topsteden zoals Nashville en New Orleans verwerkten we uiteraard ook in onderstaande rondreizen. Elke reis kan uiteraard nog volgens jouw voorkeuren aangepast worden. Na het lezen van deze blog meer tijd nodig om Memphis te verkennen? We've got you covered

Misschien is dit ook interessant voor jou?