Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze titel is zonder twijfel verdiend, maar brengt te weinig eer aan deze unieke stad. Nashville staat niet enkel voor country, maar ook voor blues, bluegrass, rhythm & blues, rock ‘n’ roll en alle aanverwante muziekstijlen. Naast een levendige muziekscene rond het centraal gelegen Broadway vertaalt dit zich ook in de talrijke musea rond het thema muziek. Joker-collega Dirk (links op onderstaande foto), onze expert in reisverzekeringen, bezocht de stad en maakt jou graag warm voor een bezoek.

Country Music Hall of Fame and Museum: walhalla van de countrymuziek

“Country muziek ontstond in en rond Nashville en de stad ademt deze muziekstijl nog steeds. Niet te verwonderen dus dat hier het “Country Music Hall of Fame and Museum” te vinden is, en dat moest ik natuurlijk bezoeken,” vertelt Dirk. “De ‘Hall of Fame’ is een eretitel die sinds 1961 wordt toegekend aan artiesten en songwriters die een belangrijke rol hebben gespeeld in de countrywereld. De genomineerden voor 2023 zijn Tanya Tucker, Patty Loveless en songwriter Bob McDill. Zij krijgen een plaatsje naast de paar honderd andere grootheden uit dit muziekgenre in de Hall of Fame Rotunda.  Naast de Hall of Fame is er trouwens elders in de stad ook nog een Walk of Fame, naar analogie met de Hollywood Walk of Fame, waar je tussen de straatstenen de sterren vindt  van heel wat country- en andere artiesten.”

“In het museum krijg je een uitgebreid overzicht over de ondertussen bijna 100-jarige geschiedenis van de countrymuziek; van pioniers zoals Jimmie Rodgers en de Carter Family tot de huidige Taylor Swift-generatie. Als muziekliefhebber doorloop je die uitgebreide geschiedenis niet op een halfuurtje, dus trek zeker voldoende tijd voor een museumbezoek aan dit walhalla van de country!”

Nashville RCA Studio B, waar o.a. Elvis en Dolly Parton muziek opnamen

Ook een bezoek aan de Nashville RCA Studio B is een niet te missen stop voor muziekliefhebbers. Tip van Dirk: “koop een combiticket samen ‘Country Music Hall of Fame” en besteed het geld dat je bespaart ’s avonds een bar met live muziek!”

Dirk: “In de historische muziekopnamestudio ‘RCA Studio B’ krijg je een rondleiding waarin de rijke geschiedenis van deze “birthplace of the Nashville Sound” afgewisseld wordt met leuke anekdotes over de artiesten die hier opnamen. Wist je dat Elvis hier meer dan 200 nummers opnam en dat je ook plaats kan nemen aan de originele piano waar hij in die periode op speelde? Ook “Jolene” en “I Will Always Love You” van Dolly Parton zijn twee wereldberoemde pareltjes die in deze studio opgenomen werden. Een must-visit voor elke muziekfreak.”

Grand Ole Opry, één van de bekendste radioshows

De geschiedenis van de country is heel erg verweven met de “Grand Ole Opry”: een live radioshow al sinds 1925 loopt (bijna 100 jaar!). Tegenwoordig worden de liveshows – met optredens van verschillende countrybands - opgenomen in het Grand Ole Opry House, waar je een opname kan bijwonen of een backstage-tour kan boeken.

Dirk vertelt: “In de beginjaren werd de “Grand Ole Opry” in het Ryman Auditorium opgenomen. In dit auditorium met zijn rijke geschiedenis kan je een rondleiding volgen en kan je een foto van jezelf maken op het podium aan de originele microfoon waar grootheden als Elvis Presley of Johnny Cash het beste van zichzelf hebben gegeven. Het theater raakte na 1974 in verval, maar bekende artiesten zoals Emmylou Harris hebben hun steentje bijgedragen tot een renovatie. Sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw functioneert het weer als een concertzaal met een unieke sfeer. Alhoewel er maar ongeveer 2000 plaatsen zijn in het auditorium, verdringen bekende artiesten elkaar om hier te mogen optreden.”

Musicians Hall Of Fame and Museum

“Een andere niet te missen stop is het “Musicians Hall of Fame and Museum”. Hier vind je instrumenten en memorabilia van heel wat bekende artiesten als Jimi Hendrix, Elton John, Simon and Garfunkel, The Mama’s and The Papa’s en Neil Diamond. Verder krijg je de “behind the scenes stories” van producers, engineers en sessiemuzikanten. Vermakelijke verhalen die je een inkijk geven hoe het er in de studio aan toe ging en gaat.”

Museum of African American Music: interactief én interessant

Eén van de meest interactieve musea, is het Museum of African American Music. In dit heel interactieve, moderne museum leer je meer over de Afro-Amerikaanse muziek, hoe het meer dan 100 jaar geleden begon en hoe deze evolueerde naar hedendaagse muziekstijlen. Je merkt er ook sterk hoe artiesten elkaar beïnvloed en geïnspireerd hebben, en hoe verschillende stijlen toch met elkaar verbonden zijn. Het is ook gewoon een heel leuk museum om te bezoeken; je kan er bijvoorbeeld zelf gospel zingen, danspasjes nadoen of rapmuziek opnemen.

Als je dan nog niet genoeg hebt van de muziekmusea, zijn er nog een paar aanraders rond country sterren: het Johnny Cash Museum en het Patsy Cline Museum (op dezelfde locatie), Loretta Lynn (de Coalminer’s Daugher) Ranch of het Glen Campbell (de Rhinestone Cowboy) Museum.

Andere interessante plekken om te bezoeken in Nashville

Wil je wel eens wat afwisseling met iets anders dan muziek, dan zal Nashville je ook niet teleurstellen. Dit zijn alvast de persoonlijke tips van Dirk:

  • Ben je een autofreak? Bezoek dan zeker het Lane Motor Museum - gespecialiseerd in Europese wagens - of het National Corvette Museum.
  • Hou je van oude herenhuizen dan kan je terecht in de Belmont Mansion,  Andrew Jackson’s Hermitage of het Travellers Rest Historic House Museum.
  • Ook Madame Tussaud’s vond in Nashville een stekje.
  • Cooter’s Place, een museum gewijd aan The Dukes of Hazzard
  • Een heleboel musea over de staat Tennessee, zoals het Tennessee Sports Museum of het Tennessee Agricultural Museum.

Dirk: “Uiteraard word je van zoveel musea bezoeken erg dorstig. Geen nood: Nashville heeft heel wat local breweries en whisky stokerijen die (bijna) allemaal ook te bezoeken zijn.”

Zelf op roadtrip in south USA met een stop in Nashville?

Onderstaande roadtrips in the south kan je maken met je eigen reisgezelschap. Ze werden uitgewerkt door onze USA-experts en bevatten een mooi evenwicht tussen allerlei highlights. Wil je na het lezen van deze blog toch meer nachten in Nashville logeren? We passen elk programma graag aan jouw wensen aan. Wist je dat we eveneens verschillende toegangstickets en tours voor je kunnen regelen op voorhand? 

Misschien is dit ook interessant voor jou?