Overslaan en naar de inhoud gaan

Wie in de USA de zuidelijke staat Louisiana bezoekt, moét gewoon de bayous en swamps ontdekken. Deze wilde natuurgebieden herbergen heel wat fauna en flora, waaronder alligators! Joker-medewerker Julien (afdeling vliegtickets) verkende dit unieke ecosysteem per kano.

Julien: “Wij kozen voor een kanotrip op Lake Martin, een grote swamp. Dit is een moeras, een gebied met stilstaand water en veel vegetatie. Je vindt er grote bomen zoals de cipres en ceder, maar ook mangroves en veel kleinere bomen en planten.”

 

Varen doorheen het spookbos

Lake Martin ligt in het Atchafalaya Basin, een groot waterrijk gebied van bayous en moerassen ten westen van de Mississippi rivier. Dit gebied wordt gevoed door de Atchafalaya rivier, die uitmondt in de Golf van Mexico.

Het meer ligt vlakbij de bruisende stad Lafayette, in het hart van de Cajun Country. Maar van de nabijheid van de stad is niets meer te merken eens je het natuurreservaat binnenkomt. Julien: “Het moerassige meer is bijzonder fotogeniek met zijn kenmerkende cipressen bedekt met Spaans mos. Het lijkt wel een spookbos!”

Wist-je-dat… Spaans mos eigenlijk helemaal niet Spaans, en ook geen mos is? De naam stamt uit de tijd van de Spaanse conquistadores in Louisiana. Het was toen in de mode om puntbaardjes te hebben, en de vorm van het mos deed hen daar aan denken. Het Spaans mos is een luchtplant die gerelateerd is aan de ananas.

Lake Martin: paradijs om dieren te spotten

Julien: “Aan Lake Marin vind je het hele jaar door grote aantallen alligators. Zo lang je in je boot blijft en hen niet stoort, zijn ze niet agressief. Een boot- of kanotocht op het meer is dus niet gevaarlijk, maar wel fascinerend! Je kan immers tot op enkele meters van de alligators komen. Bovendien is het meer ook de habitat van schildpadden, slangen en talloze vogelsoorten zoals reigers, witte ibissen, aalscholvers, sperweruilen en meer. Vooral tussen februari en juli kan je hier birdwatchen, want dan bezoeken de trekvogels dit natuurreservaat. Kortom, een echt paradijs voor wildlife watching in Louisiana!”

Julien
Het leukste weetje dat ik leerde tijdens een gegidste kanotour op Lake Martin gaat over de alligators. Die waren tussen de jaren ’60 en ’80 een bedreigde soort. Daarom werden ze gekweekt en uitgezet in de swamps. Nu zijn er weer precies genoeg om het ecosysteem in stand te houden. Een mooi voorbeeld hiervan is het volgende: alligators vind je vaak onder bomen met vogelnesten. Wanneer er een kuiken uit het nest zou vallen, eet de alligator het op. Langs de andere kant beschermen ze de vogelkuikens ook. Dankzij de alligators durven de wasberen niet in de bomen te klimmen om kuikens op te eten.

Kajak Lafayette bayou lake martin

Zelf op reis naar het zuiden van de USA?

Deze kanotocht is een leuke excursie van de stad Lafayette in Louisiana. Een bezoek hier kan perfect als onderdeel van een roadtrip doorheen de zuidelijke staten van de USA, met hun rijke geschiedenis, bruisende muziekscene en heerlijke keuken. Denk aan de staten Louisiana, Mississippi, Tennessee, Alabama, Georgia,... met bekende steden zoals Nashville, Memphis en New Orleans. Bekijk hier enkele reizen die je met je eigen huurwagen kan maken:

Blogs over roadtrippen in South USA

Een groepje Joker-medewerkers ging op roadtrip doorheen the south en schreef heel wat blogs over hun trip. Zin in wat meeslepend leesvoer? 

Misschien is dit ook interessant voor jou?