Overslaan en naar de inhoud gaan

Tijdens een rondreis door het zuiden van de USA kan een bezoek aan één of meerdere van de vele plantages langs de Mississippi niet ontbreken. De prachtige historische gebouwen staan er in schril contrast met het roerige verleden, maar zijn absoluut een must als je je wilt onderdompelen in de Amerikaanse geschiedenis en meer wilt leren over de slavernij. Joker-collega Stefanie – product manager voor individuele reizen, reisde met een huurwagen door zuid-USA en vertelt over de plantages die ze bezocht.

Oude eiken behangen met Spaans mos, het typische beeld van het zuiden

Stefanie: “De vruchtbare bodem rondom de Mississippi in combinatie met het vochtige subtropische klimaat, zorgen ervoor dat ‘alles’ groeit in deze regio. Een perfecte plek dus voor plantages, en ook vanuit onze huurauto genieten we erg van de prachtige, groene omgeving net buiten New Orleans.

Zodra we uit de auto met airco stappen, worden we omarmd door het warme en vochtige klimaat van Louisiana. Gelukkig voor diegenen die iets minder genieten van de warmte, zorgt een dagelijkse onweersbui in de late namiddag voor een al even heerlijke verfrissing.

Meteen vallen ons bij elke plantage de oude eiken op, behangen met bijhorend Spaans mos. Deze prachtige oprijlanen werden niet alleen gebouwd omwille van esthetische redenen maar hadden ook een functioneel doel. De doorgang tussen de eiken zorgde er namelijk voor dat de frisse bries van de Mississippi recht het grote huis in werd geblazen.”   

Tour op Laura Plantation met een gids: mooie gebouwen, bruut verleden

"De eerste plantage die we bezoeken is ‘Laura Plantation’, genoemd naar de oudste dochter van de familie, Laura, geboren in 1861", vertelt Stefanie. "We kregen een tour van het grote, kleurrijke huis van de eigenaars. Zo leerden we meer over de geschiedenis van Laura’s familie, maar ook over het Creools en natuurlijk over de slaven die niet alleen werden ingezet op de plantage maar ook elke steen van het landgoed hebben aangelegd. Het huis zou door een 30-tal slaven op één jaar tijd gebouwd zijn, ongeveer 65 jaar voor Laura’s geboorte.

Tijdens het rondgaan door de verschillende kamers geven de vele, vaak ook wrede verhalen, je een blik op hoe het leven 200 jaar eerder op die plek was. Na een tour door het huis van de eigenaars, bezoek je ook huisvestingen van slavenfamilies die eigendom waren van de familie van Laura. Onze gids vertelt over het brute en oneerlijke leven van de meer dan 400 slaven die ooit geboren en gestorven zijn op deze plantage. Een aangrijpende rondleiding."

Oak Alley Plantation, waar je ook kan overnachten

Vlak naast de ‘Laura Plantation’ vind je de ‘Oak Alley plantation’. Deze plantage beantwoordt meer aan het typische beeld van een plantage in het zuiden. Ze heeft immers een gigantische oprijlaan met bomen voor grote huis, waarnaar deze plantage werd vernoemd. Hier geen kleurrijk huis, maar wel een kast van een gebouw dat tot 50 jaar geleden nog werd bewoond. Je kan hier een tour volgen, maar wat een bezoek aan deze plantage echt interessant maakt, is dat je hier kan overnachten in één van de vroegere huisjes van de slavenfamilies. Dit geeft je de kans om rond te dwalen op dit grote domein na de bezoekuren.

Overnachten op een katoenplantage, waar het spookt…

Iets verder weg, op een 2-tal uur van New Orleans, vind je trouwens ook nog een andere katoenplantage in St Francisville waar je origineel kan overnachten: ‘The Myrtles plantation’. Deze plantage werd omgebouwd tot een uitnodigende B&B waar je op de bovenverdieping kan verblijven. Op de begane grond vinden de tours plaats. Er is zelfs een restaurant en gezellige koffiebar aanwezig op dit landgoed.

Maar let op, volgens de lokale legendes is deze plantage behekst en dwalen er tot op vandaag nog geesten rond. Voor de durvers kan er zelfs ’s avonds een ‘night tour’ gevolgd worden waarbij je alles te weten komt over deze legendes. Wie ’s nachts toch liever op beide oren slaapt, kan ook een nachtje boeken in één van de nieuwere huisjes op het landgoed, die, naar verluidt, niet behekst zouden zijn…

Zelf op reis naar het zuiden van de USA?

Het zuiden van de USA is een minder bekende, maar supergevarieerde regio van de Verenigde Staten. Je vindt er een fantastische mix van prachtige natuur, aangrijpende geschiedenis en gezellige steden, alles op het ritme van de altijd aanwezige muziek. Hier lees je meer praktische informatie over het bezoek aan verschillende plantages

Je kan op groepsreis doorheen het zuiden of een reis maken met je eigen reisgezelschap door de zuidelijke staten zoals Louisiana, Mississippi en Alabama met een huurwagen.

Misschien is dit ook interessant voor jou?