Pieken van de Balkan - Expeditie
Deze reis neemt je mee op een relatief onbekende trekking diep in de Accursed Mountains. Met een goed gevulde rugzak en stevige bergschoenen genieten we van pittige en uitdagende meerdaagse trektochten door een prachtig en bemind stukje Balkan. Om het helemaal af te maken wagen we ons nog aan een spannende via ferrata en death ride. Dit alles wordt gecombineerd met boeiende locals, mooie tradities, de lekkere lokale keuken, een gekruide geschiedenis en een hartverwarmende gastvrijheid, wat van deze reis een onvergetelijke ervaring maakt.
De hoogtepunten van deze reis
De via ferrata en zipline in de Rugova Canyon.

De verschillende mooie tochten in een wonderbaarlijk landschap.
Het contact met de gastvrije bevolking in de charmante guesthouses. Na een zware dagtocht smaken lokale gerechten des te meer en is de sfeer hier opperbest!
Deze reis is iets voor jou als je...
-
je een onbekende parel in de Balkan wil ontdekken
-
meerdaagse trektochten je niet afschrikken
-
je idyllische bergdorpjes wil ontdekken en kennis wil maken met drie verschillende balkanlanden
-
je wil genieten van de lokale gastvrijheid en de rijkelijk gevulde tafels
-
je houdt van sportieve uitdagingen
-
je meer te weten wil komen over het recentere Albanese en Kosovaarse verleden








Programma
Programma
Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.
De reis start in het kleurrijke Tirana waar we de laatste restanten van het communisme van dictator Enver Hoxha ontdekken. De stad oogt echter niet meer zoals voorheen. Grijze gevels zijn opgefrist met vrolijke kleuren en het statussymbool bij uitstek: dat is een Mercedes. Overdag voelen we de bruisende sfeer en ook ‘s nachts kunnen we in alle veiligheid de straat op. Vanuit Tirana trekken we naar het noorden van het land. We ontdekken eerst het gezellige stadje Shköder met z’n kasteel dat stoer boven de stad uittorent en uitkijkt op het meer van Shköder. Aan dit meer genieten we van het uitzicht en de zonsondergang. Diegenen die willen, kunnen een verfrissende duik nemen. ’s Avonds genieten we van een traditionele maaltijd.
Met een minibus rijden we naar Lake Komani waar we met de ferry door een indrukwekkende canyon varen. We overnachten in het bergdorpje Valbona en beginnen daar, met een goed gevulde rugzak en stevige bergschoenen, aan onze prachtige 3-daagse trektocht. We trekken door een woest gebied vol ruige bergen, snelstromende rivieren en eeuwige sneeuw. Onderweg leren we nog wat meer over de omgeving waar we door wandelen. We logeren bij de plaatselijke bevolking die ons hartelijk ontvangt en ons voorziet van de nodige lokale lekkernijen.
Halverwege onderbreken we de tocht en gaan we nog meer sportieve uitdagingen aan. We zijn ondertussen de grens naar Kosovo overgestoken. In de Rugova Canyon leven we ons uit op een heuse via ferrata in een omgeving om 'u' tegen te zeggen. Als toetje, een death ride door de kloof! Een korte rit met de mountainbike brengt ons in het rustieke dorp Peja waar we een bezoek brengen aan het patriarchaat. Na deze inspanningen, bekomen we op een terras aan de rivier en proeven er een lokaal bier of ander drankje. Kosovo telt ook vele boerderijen en één ervan zal onze verblijfplaats worden voor een dag en een nacht. In de bergachtige omgeving van de boerderij kunnen we ofwel een lichte wandeling maken of gewoon een dagje nietsdoen en genieten van de rustige omgeving. Ook hier krijgen we een heerlijke maaltijd voorgeschoteld.
Na de onderbreking zetten we onze voettocht verder. We steken de grens met Montenegro over waar we genieten van het uitzicht over enkele meren waaronder het meer van Plav. Ook de Montenegrijnse gastvrijheid en keuken is niet te versmaden. Maar goed ook, we kunnen de energie goed gebruiken, want er staan weer pittige dagen voor de deur! Dit deel van de trekking omvat ook de schitterende omgeving rondom de vallei Thethi. Zowel de Montenegrijnse als de Albanese kant zijn een lust voor het oog. In deze vallei komen we alles te weten over de kanun (bloedwraak) en de duizenden bunkers die verspreid liggen over het land.
Na de pittige trekking reizen we terug naar waar het begon: Tirana. We verdiepen ons in het communistische verleden van het land, maar nemen vooral de tijd om te chillen en na te genieten. Een smakelijke cocktail in de Skytower op onze laatste avond zorgt voor een gepast einde.
Vertrekdata en prijzen
Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen.
Inbegrepen in de basisprijs
- Lijnvluchten Brussel - Tirana en terug
- Voorafbetaalde luchthaventaksen
- Karavaan-lidmaatschap
- Organisatiekosten
- De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
- KBC-reisbijstandsverzekering
- Btw en bijdrage Garantiefonds
- Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+
Inbegrepen in het budget
- Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
- Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.
Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis
Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.
Specifiek voor deze reis
We maken onder meer gebruik van minibusjes die we delen met de lokale bevolking. Tijdens onze trekking genieten we van indrukwekkende bergpassen en vergezichten maar steeds met respect voor de natuur waar we doorheen trekken. We overnachten er bij de locals en eten er lokaal geteelde producten en houden op die manier onze voetafdruk klein.
Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.
Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.
Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.
Specifiek voor deze reis
We maken onder meer gebruik van minibusjes die we delen met de lokale bevolking. Tijdens onze trekking genieten we van indrukwekkende bergpassen en vergezichten maar steeds met respect voor de natuur waar we doorheen trekken. We overnachten er bij de locals en eten er lokaal geteelde producten en houden op die manier onze voetafdruk klein.
Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.
Specifiek voor deze reis
Tijdens de trekking verblijven we bij de gastvrije bevolking zelf. We zien er hun manier van leven en genieten van hun vriendelijkheid. Voldoende tijd om met de lokale bevolking een praatje te slaan en te luisteren naar hun verhalen want daar staan ze voor open.
Voor Albanië volstaat je geldige Belgische identiteitskaart of reispas die minimaal 3 maand geldig is bij aankomst. Om naar Montenegro te reizen volstaat je geldige Belgische identiteitskaart zolang je maximaal 30 dagen ter plaatse blijft. Indien je langer blijft heb je een paspoort nodig. Je hebt voor Kosovo een geldige identiteitskaart nodig. Belgen kunnen zonder visum het land binnenkomen.
** Specifiek voor deze reis**
Voor deze reis volstaat een gewone Belgische ID-kaart niet. Vooral in de grensgebieden tussen Albanië met Kosovo worden controles uitgevoerd waarbij een internationaal paspoort moet kunnen worden voorgelegd.
Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).
Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering.
Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.
Ter plaatseWe streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.
Specifiek voor deze reis:
We maken voornamelijk gebruik van het openbaar vervoer en gecharterd vervoer.
We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.
Specifiek voor deze reis:
In Tirana, Shköder en Peja overnachten we in gezellige hostels. Tijdens de trekking logeren we bij de locals zelf en genieten we van hun gastvrijheid. Soms wat basic, maar steeds gezellig. Om het zweet eraf te wassen zijn er ook steeds douches voorzien. We worden er ook telkens verwend met hun lekkere keuken.
Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.
Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:
Specifiek voor deze reis
We overnachten tijdens de trekking bij locals en deze voorzien ons van lokale lekkernijen. In Shkodra kunnen we proeven van de vis die uit het meer komt.
Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: De Albanese keuken is een mediterrane keuken met Turkse invloeden. Er wordt uitbundig gebruik gemaakt van olijfolie, tomaten en vis of lam.
De Kosovaarse keuken is sterk verwant met de Albanese keuken, maar uiteindelijk hebben beide landen dezelfde Grieks-Turkse achtergrond en dús is het een culinaire smeltkroes, waar elk land zijn eigen specifieke draai aan heeft gegeven. De keuken bestaat vooral uit rund-, schaaps- en lamsvlees, omdat de Albanezen, Gorani en Bosniakken, die samen zo’n 95% van de Kosovaarse bevolking vormen, moslim zijn. Verder mag je ook veel vegetarische gerechten verwachten, heerlijke bonensoepen, verrukkelijke hartige taarten zoals burek met geitenkaas en eindeloos veel salades.
De Montenegrijnse keuken is gevormd door invloeden van andere keukens, maar vooral door de verschillende geografische regio's; de kust, het centrale deel van het land en de (hoge) bergen in het noorden. Er zijn veel verschillende regionale specialiteiten, zoals aan de kust waar de verse zeebaars en tandbrasem populaire gerechten zijn. Olijfolie wordt in veel gerechten gebruikt en natuurlijk het liefst die van autochtone soort Barska žutica. De uitgestrekte graslanden in de bergen van Durmitor, Sinjajevina en Bjelasica zorgen voor zeer gezonde melk- en vleesproducten. Lamsvlees en kalfsvlees bereid onder de sač (een deksel dat wordt verwarmd door kolen erop, terwijl het eten onder de deksel gaart), verschillende soorten kazen, vers gegrilde forel, kačamak en cicvara, kajmak en kisjelo mlijeko (dikke yoghurt) zijn allemaal het proeven waard! Montenegro heeft een eigen biermerk, Niksicko Pivo (bier uit Niksic). De brouwerij is in 1896 opgericht. "Medovina" (med = honing) is een alcoholische drank dat wordt gekregen uit de fermentatie van honing (oplossingen).
De producten zijn seizoensgebonden en meestal organisch (weinig import / boeren kunnen zich geen pesticiden veroorloven).
De Balkan kan een uitdaging lijken voor mensen die vegetarisch eten, maar het is er best mogelijk!
Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.
Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:
- een hervulbare drinkbus
- herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
- indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
- indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
- zakasbakje (voor rokers)
Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>
Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.
- waterbestendige sandalen, type Teva of sportschoen die nat mogen worden
- Zonnemelk en lippenstift
- natuurlijk afbreekbare tandpasta, zeep, shampoo
- tandenborstel
- wc-papier
- EHBO-set: met oa Compeed, sporttape en persoonlijke medicatie, oordoppen en ooglappen
- trekkershanddoek
- voedzame extra’s (granenrepen ed.)
- zonnebril, zonnepet en/of sjaaltje, zaklamp (hoofdlamp) en reservebatterijen, evt. verrekijker
- compact gezelschapsspel, reisgids en/of ander leesboek/e-reader
- herbruikbare diepvrieszakjes: om kleren te verpakken, dienen ook als waterdichte sok
- handwasmiddel, enkele wasknijpers en een stuk touw, een stevige vuilzak
- Evt. fototoestel
Werk met laagjessysteem om je te kleden. Meer uitleg op vertrekvergadering.
Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Het budget wordt gebruikt voor uitgaven ter plaatse zoals hotels, charterbus, restaurants, enz.
Een deel van het budget kan je in euro meenemen of ter plaatse met een 'kredietkaart' uit de muur halen. Meer info hierover sowieso op je vertrekvergadering.
FooienIn veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.
De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.
De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen
Er zijn geen verplichte inentingen. Er zijn echter wel een aantal aanbevolen inentingen, waaronder die voor Hepatitis A, Hepatitis B en Europese Tekenencephalitis. Voor meer informatie verwijzen we je graag naar het ITG: https://www.itg.be/N/reisgeneeskunde.
We raden je aan je Europese ziekteverzekeringskaart (blauwe kaartje) mee te nemen . Dit kan je gratis verkrijgen bij je ziekenfonds. Hiermee vermijd je heel wat administratieve rompslomp en voorschieten van geld bij bezoek aan de dokter of opname in een ziekenhuis.
Deze reis is alleen geschikt voor personen met een heel goede lichamelijke conditie.
De meerdaagse trekking is zeer inspannend omwille van de mogelijke hitte/regen, zes tot acht stapuren per dag, het bergachtig terrein, het zelf dragen van je volledige bagage… Niets in deze opsomming valt te onderschatten! Een sportieve ingesteldheid is dus absoluut vereist!
Minstens zo belangrijk is een goede mentale ingesteldheid, zo verteer je beter de vermoeidheid na geleverde inspanningen. Ook een open groepsgeest en een grote aanpassingsbereidheid worden op dit soort reizen steeds verwacht.
Mensen met hoogtevrees hoeven zich niet te laten afschrikken want dit is tijdens de trekking best te doen. Tijdens het ziplinen en tijdens de Via Ferrata zullen mensen met hoogtevrees hun grenzen moeten verleggen al is dit niet verplicht.
Uiterst belangrijk is ook dat je uitgerust aan deze reis begint!
De afreis vindt plaats in de zomer. Dit betekent dat je mooi weer mag verwachten, mediterraan klimaat. Overdag kan de temperatuur wel eens hoog oplopen wat een extra uitdaging zou kunnen zijn tijdens de trekking. Drink dus voldoende! 's Avonds kan het frisser aanvoelen, voornamelijk wanneer je je in het gebergte bevindt. Neem dus een goede warme trui type fleece mee. Regen komt er ook soms voor, dus wees ook daar op voorbereid.
De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.
De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (mogelijk Engelstalig voor de reizen naar Nepal met reiscode NPGB en NPGN) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.
In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).
Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.
Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.
De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.
Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...
De oppervlakte van Albanië bedraagt 28.748 km², iets kleiner dan België. Albanië grenst aan Griekenland, Macedonië, Kosovo en Montenegro.
De Albanese kustlijn is vlak maar hoe meer men het binnenland intrekt hoe geaccidenteerder het terrein wordt. Vooral in het noordoosten, in de Albanese Alpen komen de hoogste toppen voor met de Golem Korab als hoogste top op 2.764 m. Op de grens met Montenegro ligt het grootste meer, 520 km², van de Balkanregio.
Albanië kent nog vele afgelegen gebieden waar planten en dieren ongestoord kunnen leven. Helaas staat de natuur meer en meer onder druk door de mens.
De moerasgebieden langs de kust van Albanië zijn de enige plaatsen waar de Dalmatische pelikaan nog voorkomt. Het droogleggen van de moerassen is een serieuze bedreiging waardoor de pelikaan met uitsterven bedreigd is.
In de uitgebreide bossen zijn wolven, vossen en jakhalzen te vinden en in de hogergelegen gebieden zijn er ook bruine beren te spotten.
De nationale bloem van Albanië is de klaproos en het nationale dier is de arend.
Albanië werd kort voor de Eerste Wereldoorlog onafhankelijk, maar werd na de oorlog bezet door Frankrijk en Italië. Pas in 1921 werd Albanië weer door Albanezen bestuurd. In 1946 werd de volksrepubliek Albanië uitgeroepen die eerst sterk naar de USSR keek en sinds 1966 naar China. In die tijd was Enver Hoxha de sterke man. Na onlusten begin 1990 werden de eerste democratische verkiezeingen gehouden maar het bleef onrustig tot in 2002.
Sinds 2017 is Ilir Meta de president voor een termijn van vijf jaar. De president stelt op zijn beurt de premier aan en dit is Edi Rama.
Het parlement, Kuvendi Popullor is een 1 kamerparlement en telt 140 zetels en Edi Rama is de premier.
In Albanië wonen iets meer dan 3 miljoen mensen. 40 procent van de bevolking is 24 jaar of jonger. Ongeveer de helft van de bevolking woont in de steden waarvan de hoofdstad Tirana de grootste is.
Buiten Albanezen is er ook een relatief grote Griekse gemeenschap. Afhankelijk van tellingen zou die 1 tot 12% van de bevoking uitmaken.
Tot 1990 was Albanië een gesloten land en voorzag volledig in de eigen behoeften. Hierdoor werd er amper geïnvesteerd in vernieuwing. Bij de opening van de grenzen stuikte de economie in elkaar, ook door plundering van de voormalige, door de staat bestuurde, fabrieken. Enkel door noodhulp van het IMF en de steun van de vele expats kon Albanië overleven.
Naast de legale handel was er ook een grote zwarte handel, vooral in wapens, drugs en mensen. Dit samen met het ineenstorten van de zogenaamde piramidefondsen zorgde in 1997 voor een nieuwe implosie van de economie. Tussen 2004 en 2008 groeide de economie spectaculair maar Albanië blijft nog steeds het armste land van Europa.
De uitvoer van Albanië bestaat vooral uit landbouwgewassen en textiel.
De munteenheid van Albanië is de Albanese LEK (ALL). 100 ALL komt overeen met 0,73 euro (richtprijs 3 november 2016)
Tussen 1967 en 1990 was Albanië officieel een atheïstische staat. Elke vorm van godsdienst was verboden. Kerken en moskeeën werden afgebroken of kregen een andere functie, de geestelijken werden verplicht hun ambt te stoppen.
Sinds november 1990 mag godsdienst terug beleefd worden in Albanië en werden feestdagen terug in ere hersteld. Concrete cijfers over de gelovigen zijn er momenteel niet, maar aangenomen wordt dat 70% moslim is, 20 % orthodox en 10 % rooms-katholiek.
Trots, traditie en cultuur worden hoog in het vaandel gedragen en van generatie op generatie overgedragen. Het familiegebeuren is bovendien heilig.
Als toerist moet je vaak geduld hebben in Albanië. Men leeft er op een heel ander tempo dan bij ons. Stiptheid moet je bus best wat ruimer nemen.
Er is geen tijdsverschil tussen België en Albanië.
In Albanië gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om wereldstekkers mee te nemen.
Over het algemeen komt kleine criminaliteit (zakkenrollen en gauwdiefstal) vooral voor in de steden en de andere toeristische trekpleisters. Dit geldt eveneens voor het openbaar vervoer (bussen en stations). Waakzaamheid is geboden en de reiziger wordt aangeraden waardevolle zaken verborgen te dragen of - indien mogelijk - in de kluis van hun hotel te bewaren. Kopieën van identiteitspapieren kunnen van pas komen in geval van verlies of diefstal. Bedelaars kunnen soms zeer hardnekkig zijn, maar gewelddadigheid komt weinig voor.
Wapenbezit is algemeen verbreid en sporadisch zijn er gewelddadige episodes en schietpartijen. Deze zijn evenwel niet specifiek tegen buitenlanders gericht en lijken eerder gerelateerd aan interne afrekeningen (criminele milieus).
Bezoekers worden geadviseerd samenscholingen en demonstraties te mijden.
In de hoofdstad Tirana en op andere plaatsen in het land komen regelmatig demonstraties voor. Daarbij kan geweld worden gebruikt. Wees alert en vermijd plekken waar demonstraties zijn. Volg het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist bijvoorbeeld via de (sociale) media.
Kosovo grenst aan Albanië, Macedonië, Montenegro en Servië en heeft een totale oppervlakte van 10.887 km2. De belangrijkste steden van Kosovo zijn Pristina, Peja, Pirzen en Gjakova. De hoofdstad Pristina telt de meeste inwoners.
Kosovo heeft zowel op het gebied van natuur als cultuur bezienswaardigheden. Zoals watervallen, enorme natuurgebieden, prachtige steden, kloosters en moskeeën. De Rugova vallei en de Mirusha watervallen zijn de populairste.
De president Kosovo is sinds 7 april 2016, Hashim Thaci. De eerste minister is sinds 9 september 2017 Ramush Haradinaj.
De president wordt verkozen voor 5 jaar door 2/3 van de stemmen te halen. Als de kandidaat in de eerste en tweede stemronde geen 2/3 haalt wordt er bij de derde stemming de kandidaat met de meeste stemmen verkozen.
Sinds de onafhankelijkheid van Kosovo in 2008 heeft de republiek een eigen vlag. De Kosovaarse vlag is blauw en geel of goud. De zes sterren op de vlag vertegenwoordigen de zes etniciteiten binnen Kosovo: Albanezen – ruim negentig procent -, Serviërs, Bosniërs, Turken, Gorani en Roma.
Het gaat niet zo goed met de economie van Kosovo. De inwoners zijn de minst rijke van Europa, en er is een algemene werkloosheidsgraad van 31%. De werkloosheidsgraad bij jongeren ligt nog hoger namelijk 61%, dit zegt veel als men weet dat de gemiddelde leeftijd 26 jaar is.
De meeste Kosovaren hebben een moslimachtergrond, het gaat wel voornamelijk om en zeer gematigde vorm van de Islam. Voor de meeste inwoners staat de Albanese etniciteit boven de religieuze achtergrond. Een aantal procent van de Kosovaren is Rooms – Katholiek.
Er is geen tijdsverschil met België.
In Kosovo worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in België.
In Kosovo kan doorgaans veilig gereisd worden voor zover de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden, je moet alleen oppassen in het verkeer.
De oppervlakte van Montenegro bedraagt 13.812 km², dat is iets kleiner dan Wallonië. Montenegro heeft grenzen met Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Kosovo en Servië.
60% van Montenegro ligt boven de 1.000 m. Enkel rond het Skadersko meer komen wat laaggelegen gebieden voor. Bobotov Kuk is met zijn 2.522 m de hoogste berg en ligt in het Nationaal Park Durmitor.
Montenegro heeft geografisch gezien nog 2 opmerkelijke dingen:
- de Boka Kotorska, de meest zuidelijke fjord van Europa
- de Tara-ravijn, de diepste kloof van Europa en zelfs de 2de diepste ter wereld
Montenegro is vooral in het voorjaar en de zomer bedekt met een grote variëteit aan bloemen en planten. In de moerassige gebieden in het zuiden komen veel bloemen voor zoals orchideeën, irissen en gewone boterbloemen. Het binnenland en de hogergelegen gebieden zijn vooral beboste gebieden met eiken, haagbeuken, platanen en berken. Verder zijn er een aantal uitgestrekte beukenbossen. Rond de stad Bar staan veel olijfbomen. Aangenomen wordt dat hier de oudste olijfboom van Europa staat. Hij zou ongeveer 2000 jaar oud zijn.
Montenegro telt nog veel wildlife. Naast wolven, vossen en marters komen er ook nog bruine beren in het wild voor. De beren leven in de hogergelegen gebieden tussen de 600 en de 200 meter. In het noordoosten, in de regio van Plužine, komt ook nog de lynx voor. In de bergen komen ook twee giftige addersoorten, de zandadder en de Bosnische adder, voor.
Na de Balkanoorlog vormde Montenegro eerst een federatie met Servië, maar op 3 juni 2006 werd Montenegro onafhankelijk. Sindsdien is Montenegro een republiek.
De president is sinds 2018 Milo Đukanović. Hij stelt ook de premier aan die wel door het parlement goedgekeurd moet worden.
Aan het hoofd van de regering, Skupština, staat de premier. Sinds 2022 is dit Dritan Abazovic.
Het inwonersaantal van Montenegro bedraagt 650.000. Slechts iets meer dan 40% is etnische Montengrijn, 32% heeft een Servisch etnische achtergrond. Daarnaast komen er ook nog Albanezen en Kroaten voor. Bijna 50% van de inwoners zit in de leeftijdscategorie 25 tot 54 jaar.
De economie draait vooral op de inkomsten van het toerisme aangezien de industrie zwaar verwaarloosd werd tijdens de federatie met Servië. Nu wordt de industrie nog steeds zwaar gesubsidieerd door de overheid. Net voor de economische crisis waren ze op de goede weg, maar sinds 2012 zit Montenegro in een recessie.
Vroeger betaalde men met de Duitse mark in Montenegro, maar in 2002 stapten ze mee over naar de euro, ookal hadden ze daar geen toestemming voor. Ze slaan ook geen eigen euromunten.
De meerderheid van de Montenegrijnen zijn ortodoxen, ongeveer 3/4 van de bevolking volgt deze leer en een kleine 20% is soennitische moslim.
Er is geen tijdsverschil tussen Montenegro en België.
In Montenegro gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om wereldstekkers mee te nemen.
In Montenegro kan doorgaans veilig gereisd worden voor zover de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden (belangrijke sommen geld en dure voorwerpen in een kluis van het hotel deponeren, vermijden 's nachts geld uit bankautomaten te halen, etc.).
Het is aangeraden manifestaties en betogingen te vermijden.
Over deze reisformule
Reizen met Joker, dat is
-
méér beleven, durven en doen
-
op een duurzame manier
-
met een reisexpert die je reis ter harte neemt
-
om via onze contacten thuis te komen in de wereld
-
en als een betere versie van jezelf terug te keren
Wat andere reizigers vinden
Zeer positieve reis! Doordat de accommodatie basic was, hadden we vaak geen wifi. Een ideale gelegenheid om eens aan sociale detox te terwijl je echt sociaal contact hebt met nieuwe leuke mensen. De natuur was prachtig!
Fantastische sterke groep, prachtige natuur, landen en cultuur en zalig uitdagende hikes.
Eerste groepsreis en ineens perfecte groep/bestemming/mix activiteit-rust/... Een ervaring om nooit te vergeten.
Reistips
Veelgestelde vragen
Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
- We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
- Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
- Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?
Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:
- Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
- Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.
In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.
Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
- Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
- Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
- We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
- Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen.
Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
- Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
- Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.