Overslaan en naar de inhoud gaan

Op uitdagende expeditie naar het ruige IJslandse binnenland met Joker 24 tot 30 jaar. De hoogtepunten van het zuiden zijn natuurlijk een must see, maar tijdens deze reis zie je zo veel meer van het adembenemende land. 

Het spectaculaire en ruige landschap van IJsland ontdekken tijdens een meerdaagse staptocht in de lavavelden van de Eyjafjallajökull. Ontspannen bij de hotsprings van Landmannaluager. Het noordelijk avontuur brengt je dichter bij de IJslandse natuur en genieten doen we in Blaa Lonid, het kuuroord van IJsland.

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis IJsland

De 5-daagse trekking over uitdagende vulkanen en langs stomende warmwaterbronnen

Groepsreis IJsland

IJsklimmen of een gletsjertocht op de grootste gletsjer van Europa

Groepsreis IJsland

De must see natuurfenomenen van zuid-IJsland, variërend van gletsjermeren tot spuitende geisers

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag1
Reykjavik

Na de eerste nacht op de camping van Reykjavik start ons noordelijk avontuur.

2 Dag 2-4
De Golden Circle

Met de bus rijden we richting Pingvellir, een natuurgebied met een indrukwekkend lavalandschap. Historisch gezien is dit een belangrijke plaats, want hier werd het IJslandse parlement opgericht. Maar ook geografen zijn gefascineerd door de Midden-Atlantische breuklijn die door deze plaats loopt.

Nadat we enkele uren in Thingvellir hebben rondgewandeld, bewonderen we ook Geysir, die regelmatig metershoog de lucht in spuit.  Ook Gulfoss, een prachtige waterval in terrasvorm, mag niet ontbreken. 

3 Dag 5-11
Trektocht van Landmannalaugar naar Skogar

Nadat we onze batterijen hebben opgeladen in de hotsprings van Landmannalaugar, trekken we met volledige bepakking op trektocht. De tocht is stevig: gedurende vijf of zes (afhankelijk van het weer) dagen stappen we gemiddeld zes uren per dag en ook de zware rugzak laat zich voelen. Lavavelden, warmwaterbronnen en kolkende rivieren wisselen elkaar af.

We koken ons eigen potje en overnachten in tenten. Halfweg de trekking houden we een dagje halt in Þórsmörk, de vallei van de Goden, om er proviand in te slaan voor het laatste stuk. We stappen verder, onder meer over de recente lavavelden van de Eyjafjallajökull. Moe maar tevreden bereiken we Skogar.

4 Dag 12-14
Kust en rivier

Vanuit Vik nemen we de bus langs de kust. De 120 m hoge kaap Dyrholaey is een vogelparadijs: de talrijke papegaaiduikers bieden een kleurrijk schouwspel. Hopen maar dat we ook de indrukwekkende ‘grote jagers’ in ons vizier krijgen. We rijgen de belevenissen aan elkaar: een tochtje op het typische IJslandse paard op de boerderij Skalakot of wandelen op het prachtige, zwarte strand van Reynisdrangur met de imposante basaltzuilen. Dit is natuurexploratie op zijn best! Misschien heb je wel zin in een dag raften of rivierkajakken in Skogar? (facultatief, ongeveer € 70).

5 Dag 15-18
Skaftafell N.P. en Vestmannaeyjar

We bereiken Skaftafell, een nationaal park ten zuiden van de Vatnajökull, de grootste gletsjer van Europa. Skaftafell is een zanderige, zwarte vlakte omringd door vulkanische, groene bergen en witte gletsjerkappen. We maken een pittige dagtocht doorheen dit stuk ongerepte natuur. We hebben de kans om een gletsjertocht te maken onder leiding van IJslandse gidsen (facultatief € 100) of om te gaan ijsklimmen (facultatief € 100).

In Jökulsarlon bewonderen we de drijvende ijsblokken in de baai. Witte, massieve blokken gaan een strijd aan met eb en vloed. Even wanen we ons aan de Noordpool. Per boot bereiken we Vestmannaeyjar waar we papegaaiduikers kunnen spotten en kunnen relaxen in het lokale zwembad.

6 Dag 19-20
Reykjavik

We reizen terug naar Reykjavik en verkennen de oude Vikingstad te voet of met de fiets. Wie liever wat uitrust, kan genieten van een terras of maakt een uitstap naar Blaa Lonid, hét kuuroord van IJsland.

Vertrekdata en prijzen

Deze reis is helaas volzet. Vind je geen alternatief in het Joker-aanbod, contacteer dan gerust een Joker-reiskantoor. Tussen de groepsreizen van onze internationale partners (G Adventures, Exodus, Intrepid enz.) vinden we misschien een interessante reis voor jou! 

Vertrek: 14/07/2023
Terug: 02/08/2023
Basisprijs: €1.470
+ 180.000 ISK budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
231
262
273
282
293
Geslacht
mannen5
vrouwen6
Vertrekvergadering op: 27/05/2023
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/12/2022
Volzet
Vertrek: 08/08/2023
Terug: 27/08/2023
Basisprijs: €1.395
+ 180.000 isk budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
241
252
261
271
283
292
301
Geslacht
mannen7
vrouwen4
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/12/2022
Volzet

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Reykjavik en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Gebruik van Joker-tenten en kampeermateriaal
 • Voorschot logementen en activiteiten t.w.v. € 100
 • Karavaan-lidmaatschap
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logementen, plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Door de stevige meerdaagse tochten met rugzak (eigen bagage, tenten en eten), het ruwe terrein en het gebrek aan comfort vereist deze reis een uitstekende lichamelijke conditie.

 

 

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 12 / 12 / 2022
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

De 6-daagse trekking, gletsjeractiviteiten, openbaar vervoer, liften, voorzien in eigen eten, rivierdoorsteken, raften, fietsen zijn enkele activiteiten die we tijdens deze onvergetelijke reis doen en dit in de ongelooflijk ruwe natuur van het "The land of fire and ice"

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

 • Tijdens de reis gaan we voor een groot stuk te voet. Verder maken we gebruik van het openbaar vervoer of gaan we op zoek naar een lift.
 • Tijdens het kamperen gebruiken we natuurlijk de daarvoor voorziene plaatsen en 's morgens ruimen we alles weer netjes op.
Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Aangezien dit vooral een natuur en trekking reis is, komen we weinig in contact met de lokale bevolking. we kiezen wel resoluut voor familiaal uitgebate campings, en slaan waar mogelijk graag een praatje met de locals. De laatste dagen verblijven we in Reykjavik waar we van het lokale leven kunnen genieten.

Documenten

Voor IJsland volstaat de normale Belgische identiteitskaart of een internationaal paspoort dat minstens 3 maanden na de vertrekdatum geldig is.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Vluchturen

Reis met vertrek op 14/07/2023

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 14/07/23 - 14:00
REYKJAVIK - KEFLAVIK INT. 14/07/23 - 15:15
REYKJAVIK - KEFLAVIK INT. 02/08/23 - 07:40
BRUSSELS - BRU AIRPORT 02/08/23 - 12:55

Reis met vertrek op 08/08/2023

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 08/08/23 - 14:00
REYKJAVIK - KEFLAVIK INT. 08/08/23 - 15:15
REYKJAVIK - KEFLAVIK INT. 27/08/23 - 07:40
BRUSSELS - BRU AIRPORT 27/08/23 - 12:55
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis

Tijdens deze reis gaan we te voet! Op de meerdaagse trekking met stevig stijgen en dalen, halen we gemiddeld zes uur stappen per dag waarbij we onze bagage zelf dragen, inclusief tenten en mondvoorraad. We verplaatsen ons met het openbare vervoer om sommige afstanden te overbruggen, bussen zijn comfortabel en rijden frequent in IJsland.

Let wel! Afhankelijk van de weersomstandigheden en de wegentoestand is het steeds mogelijk dat het geplande traject aangepast moet worden

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis

Gedurende de ganse reis wordt er gekampeerd; op plaatselijk campings (elementair comfort) of onder de blote hemel (geen comfort). Van de deelnemers wordt een actieve inzet gevraagd voor alle kampeeractiviteiten (opzetten tenten, koken, afwassen, ... ). Joker zorgt voor degelijk kampeermateriaal. Bij slechte weersomstandigheden zoeken we de warmte van een hut op. Dit heeft uiteraard gevolgen voor het budget. Afhankelijk van het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde ‘tenten’-indeling soms onvermijdelijk. Meestal stimuleren wij tevens een wisselende tentenverdeling.

Joker maakt gebruik van degelijke tenten, meestal van een bekend merk, en ze hebben een marktwaarde van ongeveer 250 euro. Draag zorg voor het materiaal, dan kan iedereen - ook jij - er optimaal van genieten! Bevallen de tentjes jou? Je kan er eentje na je reis aankopen voor de democratische prijs van 50 euro per tent.

Joker zorgt ook voor vuurtjes en potten. Voor het overige kampeermateriaal (borden, tassen, bestek, slaapmatjes, slaapzak, ...) zorg je zelf.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

Tijdens deze kampeerreis koken we meestal ons eigen potje. Kookpot, vuurtje en proviand dragen we tijdens de trekking met de rugzak mee. Bij het koken helpt iedereen mee. Een beetje creativiteit is wel nodig om met de beperkte middelen toch een rijkelijke maaltijd te maken. Wanneer we niet op trekking zijn, houden we er wel van om een barbecue te organiseren op de camping.

In de steden kunnen we uit eten gaan en de lokale specialiteiten uitproberen, maar dat is zeker geen evidentie door het enorme hoge prijskaartje dat eraan vast hangt.

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

4 seizoenen in 1 dag is echt iets dat IJsland typeert. We zijn dus altijd op elk type weer voorbereid. Dit doen we door veel laagjes mee te nemen. Zo is onze kledij makkelijk aanpasbaar aan het weer.

 • rugzak (±70L) met inwendig frame (zelf te dragen tijdens de trekking)
 • dagrugzak
 • warme slaapzak, liefst met kap (s’nachts temperaturen tot vriespunt)
 • evt. extra zijden lakenzak voor meer warmte
 • goed isolerend slaapmatje
 • stevige ingelopen bergschoenen met enkelsteun én degelijk profiel
 • evt. leervet of ander product
 • goede wandelsokken, geen katoen, zonder of met platte naden
 • evt. stapstokken en getten
 • degelijke regenjas en regenbroek zijn een must (van ‘ademende’ type)
 • waterzak met drinkslurf of een drinkbus van 1 of 2 liter
 • bord of gamel, beker en bestek, licht en onbreekbaar
 • zakmes
 • aansteker of lucifers, kompas
 • thermisch ondergoed
 • een of meerdere warme truien (fleece is ook warm als het nat is geworden)
 • muts en handschoenen, eventueel een sjaal, eventueel in fleece
 • zwemkledij
 • waterbestendige sandalen, type Teva
 • trekkingbroek(en) met afritsbare pijpen, sneldrogend, dus géén jeans
 • T-shirt of hemd met lange mouwen, bescherming tegen zon en muggen
 • muggenmelk, zonnemelk en lippenstift
 • natuurlijk afbreekbare tandpasta, zeep, shampoo
 • wc-papier
 • EHBO-set: met oa Compeed (of iets dergelijks), sporttape en persoonlijke medicatie
 • trekkershanddoek
 • oordoppen en ooglappen (als je niet goed slaapt ‘s nachts)
 • voedzame extra’s (granenrepen ed.)
 • verrekijker
 • zonnebril, zonnepet en/of sjaaltje
 • zaklamp en reservebatterijen
 • compact gezelschapsspel, reisgids en/of ander leesboek
 • een stevige (vuil)zak, om bagage in te steken die je niet meeneemt op trekking
 • herbruikbare diepvrieszakjes: om kleren te verpakken, dienen ook in nood als waterdichte sok

Laat nog voldoende ruimte over in je rugzak voor de tent en de etenswaren die al in België aangekocht worden.

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus.

De IJslandse Kronen worden best ter plekke aangekocht, indien je dit zelf wenst. Een kredietkaart is overal bruikbaar, zelfs om een brood te betalen. Drank op IJsland is duur. Water daarentegen vinden we gratis en lekker ‘vers’ in de natuur. Ook op restaurant wordt vaak gratis water aangeboden.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Voor een bezoek aan IJsland zijn geen speciale inentingen vereist. Een gewone reisapotheek volstaat.

Toch is vaccinatie tegen tetanus (klem) aanbevolen. Raadpleeg hierover tijdig je arts.

Conditie

De meerdaagse trekking van de reis is zwaar: het zelf dragen van je bagage, inclusief tenten, kookmateriaal en mondvoorraad, het grillige klimaat, het ruwe terrein, het sterke stijgen en dalen, het aantal stapuren (6-7 uur per dag)… Een sportieve ingesteldheid is dus zeker vereist.

Daarnaast is ook een goede mentale ingesteldheid essentieel. Zo verteer je beter de grote temperatuurschommelingen, het gebrek aan comfort, het zelf koken en de vermoeidheid na geleverde inspanningen.

Ook een open groepsgeest en een grote aanpassingsbereidheid worden op dit soort reizen steeds verwacht.

Reisperiode en klimaat

Onder invloed van de nabije klimatologische depressies en de warme Golfstroom kent IJsland een zeer veranderlijk klimaat gedurende het ganse jaar. Tijdens de zomer is het meestal koel: overdag aan de kuststreek gemiddeld 10°C en in het binnenland nog wat frisser. Meestal is het bewolkt: er zijn gemiddeld 15 tot 20 regendagen per maand met een zeldzame sneeuwbui. Maar er zitten ook een pak zonnige dagen tussen. Bovenop de vier seizoenen kent IJsland een periode van continu daglicht in de zomer (en minder belangrijk voor ons continu donker in de winter). ’s Avonds gaat het in juli schemeren, maar donker worden doet het niet! In augustus wordt het wel donker ’s nachts.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (mogelijk Engelstalig voor de reizen naar Nepal met reiscode NPGB en NPGN) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

IJsland grenst aan de Atlantische Oceaan in het zuiden, de Straat van Denemarken in het westen en de Groenlandzee, een deel van de Noordelijke IJszee, in het noorden. Het noordoosten van het land ligt net onder de poolcirkel. De oppervlakte van IJsland bedraagt 103.000 km², wat ongeveer overeenkomt met 3 keer de grootte van België.

IJsland is vooral bekend om z'n ruige binnenland met vulkanen - waarvan de Eyjafjallajökull één van de bekendste is - geisers, gletsjers, natuurlijke warmwaterbronnen, fjorden en baaien.

Fauna en flora

De meeste dieren zijn terug te vinden in de lucht (sneeuwuil) of in de zee (zeekoet, wipneusdolfijnen, zeehonden, kabeljauw,..). IJsland heeft veel verschillende vogelsoorten en voor de kust leven er wel 17 verschillende walvissoorten. Het enige landzoogdier dat IJsland wist te bereiken was de poolvos. Reptielen en amfibieën komen op IJsland niet voor. De giervalk is het nationale dier van IJsland.

IJsland heeft geen echte bossen, maar hier en daar op hoogte wel enkele bomen.

Staatsvorm

IJsland is een republiek waar de president vooral een ceremoniële functie heeft. De president is sinds 2016 President Gudni Thorlacius Johanneson. De president wordt door het volk verkozen voor een periode van 4 jaar.

De eerste minister, Katrin Jakobsdottir, bekleedt de belangrijkste politieke functie.

IJsland werd onafhankelijk op 17 juni 1944. Het werd vroeger gekoloniseerd door de Denen en de Noren.

Bevolking

Er wonen ongeveer 335.000 personen in IJsland. De overgrote meerderheid van de mensen woont in de steden. De hoofdstad Reykjavik is goed voor bijna de helft van het totaal aantal inwoners.

De IJslanders zijn afstammelingen van de Vikingen, vermengd met Schotse en Ierse immigranten. De meeste buitenlanders zijn Denen.

Geslachtsnamen worden op IJsland bijna niet gebruikt: de IJslanders bedienen zich van patroniemen, zoals 'Karlsdóttir' ('dochter van Karl') of 'Grímsson' ('zoon van Grímur'). De voornaam is nog altijd belangrijker dan het patroniem: in telefoonboeken en andere alfabetische persoonslijsten wordt men op zijn voornaam gerangschikt.

Economie

De visvangst zorgt voor 40% van de economische omzet in IJsland. Voor de rest is ook de dienstensector belangrijk. Tot 2008 zorgden ook de vele internetbanken van IJsland voor grote winsten. Helaas is de bankensector uit elkaar gespat.

In IJsland wordt er met de IJslandse Kroon (ISK) betaald. 100 ISK komt overeen met 0.73 euro. (richtprijs 21 november 2019)

Het land is onder andere lid van de NAVO, EU, de EVA, de EER en het is toegetreden tot de Schengenzone. Het heeft geen eigen krijgsmacht.

Religie

De overgrote meerderheid van de inwoners behoort tot de Lutherse Kerk. Er is nog een kleine minderheid die ásatrú, de oude traditionele Noorse religie volgt. Zo'n 3% is rooms-katholiek.

Lokale gebruiken en gewoonten

Als je ergens binnengaat, is het de gewoonte om je schoenen uit te doen.

Baby’s worden dagelijks enige uren in de buitenlucht gelegd. In de winter worden ze uiteraard dik aangekleed, het is onderdeel van het IJslands 'hard worden’.

In een bar drinken de mensen (dure!) alcoholische dranken via een rietje. De alcohol werkt dan veel sneller.

Geduld is geen overbodige luxe op het eiland. Buiten Reykjavík kent men vrijwel geen stress, want morgen is er weer een dag.

Tijdsverschil

In de zomermaanden is er 2 uur tijdsverschil met IJsland. Als het in Brussel 12u is, dan is het in IJsland 10u.

IJsland kent geen winter- en zomertijd.

Elektriciteit

In IJsland gebruiken ze dezelfde stekkers als in België. Geen nood dus om wereldstekkers mee te nemen.

Veiligheid

IJsland is een erg veilig land.

Tijdens een eerdere reis verloor de begeleider zijn camera. Een IJslander vond het toestel en spoorde via de foto's het adres van Joker op. De camera werd weer aan de rechtmatige eigenaar bezorgd!

Men dient zich wel bewust te zijn van een licht verhoogd risico op stedelijke delinquentie ten gevolge van druggebruik. Tevens is er een risico op agressiviteit in bars tijdens het weekend door excessief alcoholgebruik.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.