Overslaan en naar de inhoud gaan

Op uitdagende expeditie naar het ruige IJslandse binnenland met Joker 24 tot 30 jaar. De hoogtepunten van het zuiden zijn natuurlijk een must see, maar tijdens deze reis zie je zo veel meer van het adembenemende land. 

Het spectaculaire en ruige landschap van IJsland ontdekken tijdens een meerdaagse staptocht in de lavavelden van de Eyjafjallajökull. Ontspannen bij de hotsprings van Landmannaluager. Het noordelijk avontuur brengt je dichter bij de IJslandse natuur en genieten doen we in Blaa Lonid, het kuuroord van IJsland.

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis IJsland

De 5-daagse trekking over uitdagende vulkanen en langs stomende warmwaterbronnen

Groepsreis IJsland

Schattige puffins spotten op het mystieke Vestmannaeyjar.

Groepsreis IJsland

De must see natuurfenomenen van zuid-IJsland, variërend van gletsjermeren tot spuitende geisers

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag1
Reykjavik

Onze tocht door IJsland begint in Reykjavik, de kleine, maar gezellige en levendige hoofdstad.  We verkennen de oude Vikingstad tijdens een leuke tocht met de fiets. 

2 Dag 2-4
De Golden Circle

Met de bus rijden we richting Pingvellir, een natuurgebied met een indrukwekkend lavalandschap. Historisch gezien is dit een belangrijke plaats, want hier werd het IJslandse parlement opgericht. Maar ook geografen zijn gefascineerd door de Midden-Atlantische breuklijn die door deze plaats loopt.

Nadat we enkele uren in Thingvellir hebben rondgewandeld, bewonderen we ook Geysir, die regelmatig metershoog de lucht in spuit.  Ook Gulfoss, een prachtige waterval in terrasvorm, mag niet ontbreken. 

3 Dag 5-11
Trektocht van Landmannalaugar naar Skogar

Nadat we onze batterijen hebben opgeladen in de hotsprings van Landmannalaugar, trekken we met volledige bepakking op trektocht. De tocht is stevig: gedurende vijf of zes (afhankelijk van het weer) dagen stappen we gemiddeld zes uren per dag en ook de zware rugzak laat zich voelen. Lavavelden, warmwaterbronnen en kolkende rivieren wisselen elkaar af.

We koken ons eigen potje en overnachten in tenten. Halfweg de trekking houden we een dagje halt in Þórsmörk, de vallei van de Goden en laten we onze benen een dag rusten. We stappen verder, onder meer over de recente lavavelden van de Eyjafjallajökull. Moe maar tevreden bereiken we Skogar.

4 Dag 12-14
Kust en rivier

Vanuit Vik nemen we de bus langs de kust. De 120 m hoge kaap Dyrholaey is een vogelparadijs: de talrijke papegaaiduikers bieden een kleurrijk schouwspel. Hopen maar dat we ook de indrukwekkende ‘grote jagers’ in ons vizier krijgen. We rijgen de belevenissen aan elkaar: een tochtje op het typische IJslandse paard op de boerderij Skalakot of wandelen op het prachtige, zwarte strand van Reynisdrangur met de imposante basaltzuilen. Dit is natuurexploratie op zijn best! Misschien heb je wel zin in een dag raften of rivierkajakken in Skogar? (facultatief, ongeveer € 70).

5 Dag 15-18
Skaftafell N.P. en Vestmannaeyjar

We bereiken Skaftafell, een nationaal park ten zuiden van de Vatnajökull, de grootste gletsjer van Europa. Skaftafell is een zanderige, zwarte vlakte omringd door vulkanische, groene bergen en witte gletsjerkappen. We maken een pittige dagtocht doorheen dit stuk ongerepte natuur. We hebben de kans om een gletsjertocht te maken onder leiding van IJslandse gidsen (optionele activiteit, richtprijs €85). 

In Jökulsarlon bewonderen we de drijvende ijsblokken in de baai. Witte, massieve blokken gaan een strijd aan met eb en vloed. Even wanen we ons aan de Noordpool.

Per boot bereiken we Vestmannaeyjar waar we papegaaiduikers kunnen spotten en kunnen relaxen in het lokale zwembad. We spotten wildlife tijdens de Rib Safari (optionele activiteit, richtprijs €120) 

6 Dag 19-20
Reykjavik

We reizen terug naar Reykjavik. Tijdens een free walking tour vertelt een echte IJslander ons wat meer over de cultuur van zijn/haar land. Wie liever wat uitrust, kan genieten van een terrasje of maakt een uitstap naar Blaa Lonid, hét kuuroord van IJsland.

Data en prijzen

Vertrek: 23/07/2024
Terug: 11/08/2024
Basisprijs: €1.450
+ 189.000 ISK budget
al 2 boekingen
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekcadeau t.e.m. 31/12/2023

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Reykjavik en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Gebruik van Joker-tenten en kampeermateriaal
 • Transport naar Landmannalaugar t.w.v. € 100
 • Karavaan-lidmaatschap
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logementen, plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Door de stevige meerdaagse tochten met rugzak (eigen bagage, tenten en eten), het ruwe terrein en het gebrek aan comfort vereist deze reis een uitstekende lichamelijke conditie.

Tip: Boek je een Joker-jongerenreis? Dan krijg je een jaar gratis lidmaatschap bij onze partner Karavaan! Hun avontuurlijke jongerenactiviteiten zijn de ideale voorbereiding op je reis:

 • Picture perfect– Workshop smartphonefotografie | 9 maart 2024
  Wil je zeker zijn dat jouw reisfoto's van de hoogste kwaliteit zullen zijn? Laat je dan begeleiden door de experts van StampMedia!
 • We like to hike it – Expeditie en trekking | 5 april - 7 april 2024
  Hoe bereid je je voor op een expeditie? Hoe leef je uit een rugzak en kook je zonder uitgeruste keuken? Test en verbeter je expeditieskills.
 • Dutch mountain trail– Expeditie en trekking | 8 - 12 mei 2024
  Hoe bereid je je voor op een expeditie? Hoe leef je uit een rugzak en kook je zonder uitgeruste keuken? Test en verbeter je expeditieskills.
 • Go pack  Rugzakologie | 24 april 2024 
  Het meeste comfort uit je rugzak halen tijdens je reis? Trekkingexpert Geert van Speybroek geeft je alle nodige tips & tricks!.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 19 / 02 / 2024
Belangrijke documenten

Voor IJsland heb je een geldige identiteitskaart nodig.

Meer info hierover vind je op diplomatie.belgium.be/nl/

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check dan de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist.

Transport en vluchturen

Transport ter plaatse

Tijdens deze reis gaan we natuurlijk te voet! Op de meerdaagse trekking met stevig stijgen en dalen, halen we gemiddeld 8 uur stappen per dag waarbij we onze bagage zelf dragen, inclusief tenten en mondvoorraad. 

Grotere afstanden overbruggen we met openbaar of gecharterd vervoer. We kiezen er tijdens deze reis soms ook voor om te liften. Dit is in IJsland een gangbare manier van reizen en maakt het extra avontuurlijk.  

Let wel: afhankelijk van de weersomstandigheden en de toestand van de wegen is het steeds mogelijk dat het geplande traject aangepast moet worden.

Vluchturen  

Je vluchturen vind je hieronder van zodra ze beschikbaar zijn. Ze zijn indicatief. Het gebeurt immers dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen.  

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. 

Vluchturen

Reis met vertrek op 23/07/2024

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 23/07/24 - 13:55
REYKJAVIK - KEFLAVIK INT. 23/07/24 - 15:15
REYKJAVIK - KEFLAVIK INT. 11/08/24 - 07:40
BRUSSELS - BRU AIRPORT 11/08/24 - 12:55
Bagagelijst

De volledige bagagelijst krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. Hier vind je alvast enkele belangrijke items voor je reis.

 • Goede trekkingrugzak met inwendig frame + regenhoes

 • Klein dagrugzakje

 • Warme slaapzak met kap (comforttemperatuur minimum 0°) + slaapmatje met thermische capaciteit

 • Fleece, thermisch ondergoed, wandelsokken

 • Wandelbroek, bij voorkeur met afritsbare pijpen

 • Warme, wind- en regendichte jas, eventueel regenbroek

 • Goed ingelopen en waterdichte stapschoenen (bij voorkeur Type B)

 • Wandelstokken (indien gewenst)

Duurzame Tips:  

 • Misschien kan je wel enkele spullen lenen van iemand. Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure.  

 • Neem een hervulbare drinkbus en een duurzame toilettas mee. 

 • Neem herbruikbare zakken mee om bijvoorbeeld vuile of natte kleren in te doen. 

Maaltijden

Tijdens het grootste deel van de reis koken we zelf op onze kampeervuurtjes. Tijdens de trekking dragen we daarvoor ons kookmateriaal en eten mee in onze rugzak.

Daarbuiten eten we soms ook in lokale restaurants waar we de specialiteiten van het land kunnen proeven. Je kiest steeds zelf wat je eet. Hou er rekening mee dat uit eten gaan in IJsland prijzig is. Vooral alcohol is erg duur. 

In de IJslandse keuken primeert gezond, vers en eenvoudig. Het is als vegetariër mogelijk om alternatieve gerechten te kiezen. Ook tijdens het kampeerkoken wordt er zo veel mogelijk rekening gehouden met maaltijdrestricties of allergieën. 

Logies

Gedurende de hele reis overnachten we in Joker-tenten, die we zelf opzetten en zelf meedragen in onze bagage. Ook het andere kampeermateriaal: slaapmatje, slaapzak, kookmateriaal, eten,... dragen we tijdens de trekking zelf. We slapen op plaatselijk campings (elementair comfort) of onder de blote hemel (geen comfort).  Bij slechte weersomstandigheden zoeken we de warmte van een hut op. Dit heeft uiteraard gevolgen voor het budget. 

Van de deelnemers wordt een actieve inzet gevraagd voor alle kampeeractiviteiten (opzetten tenten, koken, afwassen... ).

Joker maakt gebruik van degelijke tenten van het duurzame merk Vaude, ze hebben een marktwaarde van ongeveer 250 euro. Bevallen de tentjes jou? Je kan er eentje na je reis aankopen voor de democratische prijs van 65 euro per tent.

Joker zorgt ook voor vuurtjes en potten. Voor het overige kampeermateriaal (borden, tassen, bestek, slaapmatjes, slaapzak...) zorg je zelf. Meer info hierover ontvang je op de vertrekvergadering. 

Afhankelijk van het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde indeling voor het slapen soms onvermijdelijk. Meestal stimuleren wij tevens een wisselende tentenverdeling.

Geldzaken

Prijs en budget ter plaatse

Voor elke groepsreis werken we met een vaste prijs die je betaalt op voorhand en een budget te plaatse, dat je tijdens je reis uitgeeft.  Dit budget ter plaatse wordt beheerd door de reisbegeleider en is een raming van de kosten voor verblijf, vervoer, eten, activiteiten en fooien en gaat rechtstreeks naar de lokale bevolking.

Persoonlijke uitgaves zoals souvenirs, extra drankjes of optionele activiteiten, zijn niet meegerekend in de prijs of het budget.

Tijdens de vertrekvergadering kom je te weten hoeveel van dit budget je cash moet meenemen, hoeveel je ter plaatse nog kunt afhalen en met welke kaart je best betaalt.

Voor niet-EU landen is een creditcard meestal aangewezen om mee te betalen en geld af te halen.

Het te voorziene budget vind je op je factuur en op de webpagina van je reis bij jouw afreisdatum. Dit kan in euro of in een andere munteenheid staan

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een goede fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

Het bedrag van de fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budget is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om te zorgen dat je in orde bent met alle verplichte vaccinaties en aanbevolen medicatie tijdens je reis. Raadpleeg hierover tijdig je arts of het Tropisch Instituut.

Op www.wanda.be vind je het meest recente gezondheidsadvies voor jouw bestemming.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een uitstekende lichamelijke conditie.  Er staan pittige meerdaagse kampeertochten met grote en zware rugzak (+/- 18 kg) en veel stapuren op het programma.

Klimmen en dalen, soms extreme weersomstandigheden, steile en ruige paden en veel hoogtemeters maken de inspanning extra zwaar.

Een zeer goed uithoudingsvermogen, zowel fysiek als mentaal is noodzakelijk. Bereid je dus zeer goed voor zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Ook een open groepsgeest is belangrijk.

Ervaring met meerdaagse trektochten in de bergen is strek aanbevolen.

De meerdaagse trekking in het eerste gedeelte van de reis is erg zwaar: het zelf dragen van je bagage inclusief tenten, kookmateriaal en mondvoorraad, het grillige klimaat, het ruwe terrein, het sterke stijgen en dalen, het aantal stapuren (gemiddeld 8 uur per dag, afhankelijk van de conditie en het weer)… Een sportieve ingesteldheid is dus zeker vereist. 

Minstens zo belangrijk is een goede mentale ingesteldheid, zo verteer je beter de grote temperatuurschommelingen, het totale gebrek aan comfort, het zelf koken en de vermoeidheid na geleverde inspanningen. Ook een open groepsgeest en een groot aanpassingsvermogen worden op dit soort reizen steeds verwacht. Na de trekking is de reis lichter maar zeker niet minder intensief! Een dagje fietsen, een 2-daagse tocht, verrassende dagtochten en het kamperen maken deze reis toch vermoeiend.

Gerust op reis

Op groepsreisgaan is één groot avontuur. We gaan grenzen verleggen maar doen dit altijd op een veilige manier:

 1. We kiezen voor veilige reisroutes en reizen enkel naar regio’s met een positief reisadvies. Dit houden we nauw in de gaten dankzij onze lokale partners en https://diplomatie.belgium.be/nl/reisadviezen.
 2. Elke reiziger is verplicht een reisbijstandsverzekering te nemen. De reisbijstandsverzekering van KBC is inbegrepen bij de prijs van je reis (via KBC). Je bent dus ook verzekerd voor avontuurlijke activiteiten zoals raften, duiken en bungeejumpen.
De reisbegeleider

Onze groepsreizen worden begeleid door een Joker-reisbegeleider*. De Joker-reisbegeleiders zijn vrijwilligers. Ze bereiden de reis tot in de puntjes voor en zorgen ervoor dat alles ter plaatse vlot verloopt.

Ze hebben oog voor leuke plekjes maar zijn geen traditionele gidsen. Daarom schakelen ze regelmatig lokale gidsen in die je nog veel meer kunnen vertellen over de plaatsen die je bezoekt.

De Joker-reisbegeleiders volgen een tweejarige opleiding bij Karavaan vzw, gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. Je ontmoet je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor de reis.

*Bij sommige programma’s (zoals o.a. de sneeuwreizen) werken we met lokale Engelstalige gidsen. Dit staat dan duidelijk vermeld op de reispagina.

Duurzaam op reis

Bij Joker reizen we duurzaam met respect voor mens, dier en natuur. We streven ernaar om onze ecologische voetafdruk op reis te minimaliseren. Zo reizen we in kleine groep, gebruiken we waar mogelijk het openbaar vervoer en ondersteunen we de lokale economie door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en langdurige samenwerkingen met lokale partners.

We compenseren de CO2-uitstoot van alle vluchten van onze reisbegeleiders via Bos+.

We ontvingen als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen.

Lees meer over ons duurzaamheidsverhaal op joker.be/duurzaam-reizen-met-joker

Reisperiode en klimaat

IJsland wordt gekenmerkt door koele zomertemperaturen, een zeer wisselvallig klimaat met regelmatig hevige windvlagen en/of regenbuien. De gemiddelde temperatuur bedraagt er 10°C. We kunnen wel 4 seizoenen op één dag meemaken! Het is daarom belangrijk om kledij mee te nemen waarbij je veel verschillende laagjes kan aandoen. 

Bovenop de vier seizoenen kent IJsland een periode van continu daglicht in de zomer. ’s Avonds gaat het in juli schemeren, maar donker worden doet het niet! In augustus wordt het wel donker ’s nachts. Een slaapmasker is dus zeker geen overbodige luxe. 

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Groepsreis IJsland

Wat andere reizigers vinden

Het was een goed georganiseerde reis, we hebben veel zaken kunnen zien en doen. Het was een zeer mooie trektocht, ook al werd het zwaar op het einde. 

Mathias Dom

Overdonderd door de prachtige IJslandse natuur. Ik had nooit gedacht dat deze zo gevarieerd zou zijn. Van uitgestrekte weilanden en vulkaansteen-vlaktes tot ruige dichtbegroeide bergen met besneeuwde toppen. Van prachtige glinsterende ijsrotsen en meren tot tientallen gigantische watervallen op een rij. IJsland heeft het allemaal!

Sander Ceulemans

Deze onvergetelijke reis is absoluut een aanrader voor iedereen die de adembenemende schoonheid van IJsland op een avontuurlijke en energieke manier wil verkennen. Terug naar de essentie gaan, met slechts een tent en een rugzak, is de perfecte manier om jezelf op te laden en te herbronnen te midden van de prachtige natuur. Met een overvloed aan opwindende activiteiten, krijg je de kans om actief te zijn en hernieuwde energie op te doen. Dit avontuur laat je met een glimlach terugkijken op de geweldige ervaringen en herinneringen die je hebt verzameld. 

Anoniem

Veelgestelde vragen

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker?

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker? Dat vertellen we je hier. 

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen.