Overslaan en naar de inhoud gaan

Kirgizië is het land van ruige bergketens en weidse vlakten, van pittige trektochten en warme contacten met de lokale bevolking. Tijdens deze 17-daagse reis gaan we op 4-daagse trekking in de Terskey bergketen en ondernemen een 2-daagse stap- of paardentocht langs jailoos, de vele bergweiden waar de nomaden in de zomer hun yurt opzetten. We trekken van yurt naar yurt, slapen bij de herders thuis en proeven van het nomadenleven.

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis Kirgizië

Letterlijk en figuurlijk het hoogste punt van onze reis, de Chatyr Köl pass (4030m)

Groepsreis Kirgizië

De wandelingen door nog onaangetaste landschappen en overweldigende natuur.

Groepsreis Kirgizië

Actief deelnemen aan het leven bij de nomaden.

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 dag 1-2
Richting Bishkek

Aankomst in Bishkek waar we meteen doorrijden naar Kurtka, het startpunt van onze eerste trekking.

2 dag 3-6
4-daagse trekking doorheen de jailoos rond het bergmeer Song-Köl

In Kurtka start onze eerste trekking, en deze brengt ons naar Song-Köl. Dit grote bergmeer op 3.000 m, ligt te midden van de grootste jailoo van Kirgizië. Tijdens de zomermaanden zie je hier tientallen yurts en even zo veel kuddes. Voor enkele dagen delen we er het leven van de nomaden. We trekken van yurt naar yurt en hebben nauw contact met de lokale bevolking. 

3 dag 7-10
Stap- of paardentrekking aan Chatyr-Köl

Vanuit Tash Rabat maken we een 2-daagse stap- of paardentocht  in de omgeving van Chatyr-Köl, waar we een 4000m hoge col bedwingen vlakbij de Chinese grens.   Voor deze tocht maken we weer gebruik van lokale gidsen en we eten bij een gastvrije familie. Eten wat de pot schaft dus! We bezoeken in Tash Rabat nog een oude karavanserai langs de zijderoute.

4 dag 11
Uitblazen aan het Issyk-Kölmeer

Met de bus rijden we langs het meer Issyk-Köl, het op 1 na grootste bergmeer ter wereld.  We nemen even de tijd om wat te ontspannen en eventueel een duik te nemen in het frisse water.  We verblijven er aan de oever van het meer. 

5 dag 12-15
4-daagse trekking in de Terskey bergketen

Met de bus rijden we met een tussenstop aan het Issyk-Köl (het op 1 na grootste bergmeer ter wereld) naar Karakol, dé uitvalsbasis voor flink wat expedities. De Terskey bergketen maakt deel uit van de Tien Shan en telt een hele rij ‘vijfduizenders’. Een pittige 4-daagse trekking brengt ons over een pas van meer dan 3800 m waarbij we getrakteerd worden op prachtige vergezichten.

6 dag 16-17
Bishkek

Na deze trekking rijden we richting Bishkek. Onderweg of in een van de bazaars hebben we de gelegenheid om een aandenken voor thuis te kopen.  We bewonderen de typische gebouwen en monumenten vanuit het Sovjettijdperk. 

Data en prijzen

Vertrek: 02/08/2024
Terug: 18/08/2024
Basisprijs: €1.450
+ 840 EUR budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
241
251
264
272
283
Geslacht
mannen6
vrouwen5
Vertrekvergadering op: 29/06/2024
Benefit Vroegboekcadeau t.e.m. 31/12/2023
Vertrek: 09/08/2024
Terug: 25/08/2024
Basisprijs: €1.620
+ 840 EUR budget
al 2 boekingen
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekcadeau t.e.m. 31/12/2023

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Bishkek en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Gebruik van Joker-tenten
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Deze reis is een expeditie omwille van een beperkt comfort, slapen in tenten en yurts en de meerdaagse trektocht(en) met min.6u/dag stappen.

Boek jij een Joker-jongerenreis? Dan krijg je zomaar een jaar gratis lidmaatschap bij onze partner Karavaan cadeau! Hun avontuurlijke jongerenactiviteiten zijn de ideale voorbereiding op je reis. Bekijk hier snel het volledige aanbod!

 • Dutch mountain trail– Expeditie en trekking | 8 - 12 mei 2024
  Hoe bereid je je voor op een expeditie? Hoe leef je uit een rugzak en kook je zonder uitgeruste keuken? Test en verbeter je expeditieskills.

 

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 23 / 04 / 2024
Belangrijke documenten

Voor Kirgizië heb je internationaal reispaspoort geldig tot 6 maanden na je reis.

We hebben een kopie van je reispaspoort nodig ten laatste 1 maand voor afreis i.v.m. de aanvraag voor de permits van de trekkings. 

Meer info hierover vind je op diplomatie.belgium.be/nl/ 

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check dan de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist.

Transport en vluchturen

Vervoer ter plaatse

Tijdens deze reis maken gebruik van een gecharterde minibus met privéchauffeur.

Vluchturen

Je vluchturen vind je hieronder van zodra ze beschikbaar zijn. Ze zijn indicatief. Het gebeurt immers dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.

Vluchturen

Reis met vertrek op 02/08/2024

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 02/08/24 - 14:50
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 02/08/24 - 19:15
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 02/08/24 - 20:25
BISHKEK - MANAS INT. AIRPORT 03/08/24 - 04:30
BISHKEK - MANAS INT. AIRPORT 18/08/24 - 10:10
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 18/08/24 - 13:05
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 18/08/24 - 15:30
BRUSSELS - BRU AIRPORT 18/08/24 - 17:55

Reis met vertrek op 09/08/2024

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 09/08/24 - 18:35
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 09/08/24 - 23:05
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 10/08/24 - 00:45
BISHKEK - MANAS INT. AIRPORT 10/08/24 - 08:55
BISHKEK - MANAS INT. AIRPORT 25/08/24 - 10:15
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 25/08/24 - 13:15
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 25/08/24 - 15:05
BRUSSELS - BRU AIRPORT 25/08/24 - 17:35
Bagagelijst

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige bagagelijst krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • Grote rugzak of soepele reistas
 • Dagrugzak
 • Slaapzak (comfort -5 C°)
 • Isolerend slaapmatje
 • Goede regenjas (ademend)
 • Warme kledij
 • Stapschoenen (type B)

Duurzame Tips:

 • Misschien kan je wel enkele spullen lenen van iemand. Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure.
 • Neem een hervulbare drinkbus en een duurzame toilettas mee
 • Neem herbruikbare zakken mee om bijvoorbeeld vuile of natte kleren in te doen
Maaltijden

We eten in lokale restaurants waar we de specialiteiten van het land kunnen proeven. Je kiest meestal zelf wat je eet. 

Tijdens de trekkings wordt er voor ons gekookt en worden de picknicks voor ons klaargemaakt. 

Logies

We slapen in lokale guesthouses en yurts.  In de yurts is geen of beperkt sanitair.  Tijdens de laatste trekking slapen we in 2-persoons Joker-tentjes.  Hou dus rekening met beperkt comfort met weinig privacy tijdens deze reis. 

Geldzaken

Prijs en budget ter plaatse

Voor elke groepsreis werken we met een vaste prijs die je betaalt op voorhand en een budget te plaatse, dat je tijdens je reis uitgeeft.  Dit budget ter plaatse wordt beheerd door de reisbegeleider en is een raming van de kosten voor verblijf, vervoer, eten, activiteiten en fooien en gaat rechtstreeks naar de lokale bevolking.

Persoonlijke uitgaves zoals souvenirs, extra drankjes of optionele activiteiten, zijn niet meegerekend in de prijs of het budget.

Tijdens de vertrekvergadering kom je te weten hoeveel van dit budget je cash moet meenemen, hoeveel je ter plaatse nog kunt afhalen en met welke kaart je best betaalt.

Voor niet-EU landen is een creditcard meestal aangewezen om te betalen en geld af te halen.

Het te voorziene budget vind je op je factuur en op de webpagina van je reis bij jouw afreisdatum. Dit kan in euro of in een andere munteenheid staan

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een goede fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

Het bedrag van de fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budget is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om te zorgen dat je in orde bent met alle verplichte vaccinaties en aanbevolen medicatie tijdens je reis. Raadpleeg hierover tijdig je arts of het Tropisch Instituut.

Op www.wanda.be vind je het meest recente gezondheidsadvies voor jouw bestemming.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een goede lichamelijke conditie om volgende redenen:

• Meerdaagse trekking met dagrugzak in wisselende weersomstandigheden.
• Minstens 6u stappen per dag
• Stijgen en dalen tot 4000m hoogte (kans op hoogteziekte)
• Het terrein is soms hoog en steil, dus niet ideaal als je hoogtevrees hebt!

Gerust op reis

Op groepsreisgaan is één groot avontuur. We gaan grenzen verleggen maar doen dit altijd op een veilige manier: 

 1. We kiezen voor veilige reisroutes en reizen enkel naar regio’s met een positief reisadvies. Dit houden we nauw in de gaten dankzij onze lokale partners en www.diplomatie.belgium.be/nl/reisadviezen 

 2. Elke reiziger is verplicht een reisbijstandsverzekering te nemen. De reisbijstandsverzekering van KBC is inbegrepen bij de prijs van je reis (via KBC). Je bent dus ook verzekerd voor avontuurlijke activiteiten zoals raften, duiken en bungeejumpen. 

De reisbegeleider

Onze groepsreizen worden begeleid door een Joker-reisbegeleider*. De Joker-reisbegeleiders zijn vrijwilligers. Ze bereiden de reis tot in de puntjes voor en zorgen ervoor dat alles ter plaatse vlot verloopt.

Ze hebben oog voor leuke plekjes maar zijn geen traditionele gidsen. Daarom schakelen ze regelmatig lokale gidsen in die je nog veel meer kunnen vertellen over de plaatsen die je bezoekt.

De Joker-reisbegeleiders volgen een tweejarige opleiding bij Karavaan vzw, gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. Je ontmoet je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor de reis.

*Bij sommige programma’s (zoals o.a. de sneeuwreizen) werken we met lokale Engelstalige gidsen. Dit staat dan duidelijk vermeld op de reispagina.

Duurzamer op reis

Bij Joker reizen we duurzaam met respect voor mens, dier en natuur. We streven ernaar om onze ecologische voetafdruk op reis te minimaliseren. Zo reizen we in kleine groep, gebruiken we waar mogelijk het openbaar vervoer en ondersteunen we de lokale economie door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en langdurige samenwerkingen met lokale partners.

Tegelijk stimuleren we onze reizigers om mee te investeren in bosbehoud en bosherstel via Bos+. Want bossen halen CO2 uit de lucht, een gas verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde.

We ontvingen als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen.

Lees meer over ons duurzaamheidsverhaal op joker.be/duurzaam-reizen-met-joker

Reisperiode en klimaat

De beste periode is de zomer want alle passen zijn dan open en toegankelijk. Ook de nomaden hebben hun yurts opgeslagen op de jailoos (bergweiden). De nachten in de bergen zijn ook in juli en augustus koud wegens de grote hoogte maar de zon kan het overdag behoorlijk warm maken. 

Hou er rekening mee dat je op 1 dag de 4 seizoenen kan ervaren en de weersomstandigheden heel onvoorspelbaar zijn. In je dagrugzak zal je hier - qua kledij - dan ook op voorzien zijn. 

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Groepreis Kirgizië

Wat andere reizigers vinden

Het was voor mij de eerste keer dat ik in de bergen en op hoogte ging hiken. Ik heb een fantastische land ontdekt met prachtige natuur en mijn grenzen op meerdere vlakken verlegd en dit samen met een hele toffe groep!

Audrey

Ik heb het als grensverleggend, uit m"n comfortzone ervaren. Heel fijn.

Maud

Mooie landschappen en veel avontuur, fysiek en mentaal uitdagend. Ik ben letterlijk uit mijn comfort zone gewandeld. Elke dag over mezelf en de anderen geleerd.

Rosanna

Veelgestelde vragen

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker?

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker? Dat vertellen we je hier. 

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wat moet ik betalen bij boeking?

Meteen na je boeking, ontvang je een link om het voorschot online te betalen. Het voorschot bedraagt 40% van de basisprijs, met een minimum van €300, aangevuld met de opties van de verzekering die je eventueel koos. Vertrek je binnen de 56 dagen, dan betaal je geen voorschot meer maar meteen de volledige reissom. Het budget betaal je ter plaatse, op de bestemming.