Overslaan en naar de inhoud gaan

Want zonder bomen is reizen in de toekomst niet meer mogelijk.

Hoezo?

Bomen halen koolstofdioxide (CO2) uit de lucht en slaan die op. Omgekeerd geven ze zuurstof af aan de atmosfeer. Bomen zorgen dus voor schonere lucht, en zijn daardoor enorm belangrijk in de strijd tegen klimaatverandering.

Als we willen dat reizen ook in de toekomst mogelijk blijft, moeten we investeren in het behoud en herstel van bossen en biodiversiteit.

1. Waarom investeren in bossen?

Reizen heeft altijd een impact.

Positief, want het contact met andere mensen en omgevingen zorgt voor meer begrip en waardering. En dankzij toerisme hebben miljoenen mensen, rechtstreeks en onrechtstreeks, een inkomen.

Maar ook negatief. Wie vliegt, stoot CO2 uit.

Door te investeren in bossen, investeer je in prachtige natuur om te bewonderen. Tegelijk investeer je in echte koolstofreservoirs. Want bossen nemen CO2 op en leggen deze voor jaren vast in het hout, de bladeren en de bodem. Bossen maken ons ook weerbaarder tegen de gevolgen van klimaatveranderingen. Ze houden bv. meer water vast in de omgeving, een buffer tegen droogte. En ze verkleinen de impact van extreme neerslag, en dus ook erosie en overstromingen. Tot slot: investeren in bossen is ook investeren in de bescherming en het herstel van de biodiversiteit.

2. Samen met de inheemse gemeenschappen het Amazonewoud beschermen

Het Amazonewoud in Ecuador staat onder druk: veehouders vernielen grote stukken bos om graasweides te maken. Soms door de grond te kopen, maar soms ook door illegaal te werk te gaan. Dat geldt ook voor het gebied van de Kichwa- en Shuar-gemeenschappen in het Ecuadoriaanse Amazonewoud, één van de meest biodiverse bossen op aarde.

Als inheemse gemeenschappen instaan voor het beheer van hun bossen, dan worden die veel minder ontbost. Dat toont onderzoek telkens opnieuw aan. Samen met BOS+ en hun Ecuadoriaanse partner Yakum investeert Joker in de Kichwa- en Shuar-gemeenschap. En zo ook in het Ecuadoriaanse Amazonewoud.

Concreet gaat het over herbebossing, boomkwekerijen en training over dataverzameling en het in kaart brengen van het bos. Telkens mét de inheemse gemeenschappen. Vooral jongeren worden sterk gemobiliseerd. Ook de voorouderlijke kennis van de gemeenschappen speelt een belangrijke rol in het project.

3. Hoe mee investeren?

 1. Enkele weken voor jouw vertrek met Joker ontvang je een e-mail met een uitnodiging om een bedrag te storten aan BOS+.
 2. Je kiest zelf hoeveel je wil investeren: €25, €40, €70, of een bedrag naar keuze.
 3. Voor giften vanaf €40 aan BOS+ ontvang je een fiscaal attest. Deze gift is namelijk voor 45% fiscaal aftrekbaar.

Wil je nu al mee investeren in dit project? Dat kan via onderstaande button ⬎

Compenseer je toch liever de exacte CO2-uitstoot van je vlucht en/of je huurwagen? Berekenen dan de uitstoot en het bedrag om te compenseren via Treecological, de calculator van BOS+ >>

4. Waarom BOS+?

We kiezen voor BOS+ omdat: 

 • Joker overtuigd is van het belang van bossen in de strijd tegen de klimaatopwarming.
 • BOS+ bosbehoud en -herstel ziet als een deel van de oplossing. In de eerste plaats moet de CO2-uitstoot afnemen. Een visie die Joker 100% volgt.
 • de projecten van BOS+ heel compleet zijn: ook de lokale gemeenschap, zowel in België als in het buitenland, wordt nauw betrokken
 • BOS+ een Belgische en duurzame organisatie is, met meer dan 50 jaar ervaring
 • de samenwerking en coördinatie tussen BOS+ en lokale universiteiten zorgt voor een waterdichte opvolging van de investering.

Meer info over de visie van BOS+ >>

5. Wist je dat...

 • Joker al sinds 2006 de vluchten van alle reisbegeleiders compenseert? Vanaf 2024 investeren we voor elke reisbegeleider van een Joker-groepsreis €40 in het behoud en herstel van het Ecuadoriaanse regenwoud.
 • BOS+ enkel een partnerschap aangaat met organisaties die al aan uitstootreductie werken?
 • een boom in het zuiden bijna dubbel zoveel CO2 opneemt als in het noorden omdat ze daar het hele jaar groeien?
 • inheemse gemeenschappen een cruciale rol spelen in het behouden en herstellen van bos en bomen, het hoofddoel van BOS+?
 • net die verregaande samenwerking met de plaatselijke bevolking is voor Joker een extra reden om voluit te kiezen voor BOS+?