Overslaan en naar de inhoud gaan

Living the vanlife baby! Tijdens deze groepsreis in het spectaculaire IJsland roadtrippen we over de befaamde Ring Road. We doen dat met onze eigen campervans en overnachten op de meest idyllische plekken. Het ultieme gevoel van vrijheid!

We combineren de prachtige, ruwe natuur, met het hippe stadsleven van Reykjavik. We nemen ook de tijd om het ongerepte binnenland in te trekken en doen een overtocht met de ferry naar de Westmaneilanden om er puffins te spotten.

Volg gratis de online reisvoorstelling over deze groepsreis >>

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis IJsland

Het campervannen op de mooiste plaatsen, dicht bij de natuur

Groepsreis IJsland

De wandelingen door de verbluffende IJslandse natuurpracht

Groepsreis Ijsland

Een gletsjertocht op een van IJslands grootste gletsjers

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-4
De Golden Circle en Vestmannaeyjar

Onze eerste avond brengen we door in de levendige hoofdstad Reykjavik. Al de volgende ochtend pikken we onze campervans op en on the road zijn we! We zorgen voor de nodige bevoorrading om onze lekkere zelfgemaakte maaltijden te maken en rijden richting oosten.

Als eerste stop bezoeken we natuurlijk de Golden Circle: de impressionante hoge geysirs, de waterval Detiffoss en een wandeling tussen 2 continenten in Thingvellir mogen op onze reis niet ontbreken.

We wandelen achter de stormende waterval Seljalandsfoss alvorens koers te zetten naar Vestmannaeyjar. Met de ferry bereiken we dit kleine eiland. Wat het eiland zo speciaal maakt? De kolonies papagaaiduikers die er de zomer doorbrengen! Wij ontdekken het eiland al fietsend. 

2 Dag 5-6
De hoogtepunten van Zuid-IJsland

Het Zuiden van IJsland staat bij vele avonturiers hoog op de bucketlist, en terecht! Met onze campervans volgen we de zuidkust, we roadtrippen over de bekendste weg van IJsland: de Ring Road. We gaan dus Ringroadtrippen... 

Ook de volgende hoogtepunten laten niets aan de verbeelding over. Van spectaculaire diepe kloven tot blauwe gletsjermeren. We nemen zeker de tijd om te genieten van een dipje in een hot spring en wandelen zelfs naar een verlaten neergestort vliegtuig. 

3 Dag 7-9
Fysieke uitdaging in Skaftafell

We volgen de ruwe kustlijn verder naar Skaftafell, IJslands favoriete wildernispark. De keuze aan wandelroutes is er groot, voor elk wat wils dus. We trekken er dan ook een ganse dag op uit. Voor wie het meer uitdagend mag, is er de Vatnajökullgletsjer, waar we met klimijzers en onder deskundige begeleiding van een plaatselijke gids op gaan gletsjerhiken

We reizen verder langs de ringweg en houden halt bij het ijsblauwe gletsjermeer Jökulsarlon. Ook een bezoek aan Diamond Beach mag niet ontbreken. Letterlijk schitterend als de zon schijnt! 

4 Dag 10-12
Oostfjorden en Lake Myvatn

Oost-IJsland dat is fjorden, fjorden en nog eens fjorden. De route zelf is hier de attractie: de steile, hoge bergketens staan in schril contrast met de blauwe fjorden. We rijden door stukken niemandsland en zoeken af en toe een klein vissersdorp op. 

Wij kiezen bewust om ook de minder bekende 'Diamond Circle' toe te voegen aan onze route. De meest krachtige waterval van IJsland (Dettifoss), is de start van deze reeks hoogtepunten. In Husavik kan een whale watching op de planning staan (optioneel €75). We nemen de tijd om de omgeving rond Lake Myvatn te verkennen. Natuurlijk verdienen de gestolde lavastromen, de stinkende rook van de solfatarevelden en pruttelende modderpoelen al onze aandacht.

5 Dag 13-14
Snaefellsjokull en het ruwe binnenland

Op onze route terug naar Reykjavik is Snaefellsjokull National Park een must see. Kirkjufell is niet voor niets een van de meest gefotografeerde plaatsen in IJsland, maar we maken ook tijd voor een wandeling naar de Rauðfeldsgjá kloof, Londgrangar en de Svörtuloft vuurtoren. Ook een wandeling naar de Glymar waterval, de tweede hoogste van IJsland, mag niet ontbreken. De kloof waarlangs we wandelen is werkelijk spectaculair.

We rijden door naar Reyjkavik moeten jammer genoeg onze campervans weer inleveren. We verblijven de laatste nachten in een hostel in Reykjavik. Van daaruit ondernemen we een daguitstap naar het ruwe IJslandse binnenland bij Landmannalaugar. Het is totaal anders dan alles dat we al gezien hebben, dus we zijn enorm benieuwd. Het landschap is er nog vulkanischer, we maken een staptocht tussen de verschillende uitgedoofde vulkanen. 

6 Dag 15-16
De cirkel is rond in Reykjavik

Onze Ringroadtrip is rond en eindigt opnieuw in Reykjavik. We spenderen er onze laatste dag, met onder meer een bezoek aan de Hallgrimskirkja, Þúfa en het kleine, gezellige stadscentrum. Het ideale moment om nog wat souvenirs te kopen en lekker te genieten van de heerlijke IJslandse keuken. Vanuit Keflavik vliegen we weer naar huis. 

Vertrekdata en prijzen

Vertrek: 06/07/2023
Terug: 21/07/2023
Basisprijs: €2.780
+ 150.000 ISK budget
al 3 boekingen
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/12/2022

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Reykjavik en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • 13 dagen huurwagens omnium verzekerd met franchise (Bijz. Reisvoorwaarden, art 14)
 • Brandstof huurwagens
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logementen, plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Deze reis is een échte roadtrip, de huurwagens worden bestuurd door de reisbegeleider en de deelnemers. Bij inschrijving voor deze reis vragen we bij voorkeur bereidheid om met de huurwagens te rijden en al 1 jaar een rijbewijs. 

Geprikkeld door de reis, maar ben je tussen 18 en 26 jaar oud? Ook dan kan je mee op deze groepsreis! 

Tip: onze partner Karavaan organiseert workshops die je misschien wel interesseren en je helpen bij de voorbereiding op je reis. misschien wil je wel meer weten over hoe je je trekrugzak efficiënt inpakt. Ideaal om al in de reisstemming te komen!

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 20 / 02 / 2023
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

 • Door met onze campervans te reizen zijn we heel flexibel, het geeft ons de vrijheid om te stoppen waar we willen en eventueel nog wat langer te blijven op plekken die ons helemaal overtuigen. Op deze manier maken we het beste kennis met de natuur van IJsland. We leggen heel wat kilometers af, het roadtrippen is dus echt deel van de reisbeleving.

 • 'Living the vanlife' is het concept van deze reis. We zijn niet enkel onderweg met onze campervans, maar zullen ook slapen, koken en ontspannen in en rond onze vans. Gezelligheid troef als we allemaal samen aan onze busjes zitten.

 • Actie vinden we doorheen heel de reis. We gaan maken vele dagtochten in de plaatselijke natuur, waarbij we door desolate landschappen wandelen en watervallen bewonderen. We klimmen langs woeste landschappen omhoog, aanschouwen rivierkloven en aanschouwen vol bewondering gletsjers en ijsmeren. We gaan mountainbiken en wandelen op een gletsjer. Verder zijn er nog enkele optionele activiteiten voor wie graag nóg wat meer wilt ondernemen, zoals: snorkelen tussen continentale platen, een bezoek aan de Blue Lagoon of een walvissafari.

 • In de steden kuieren we rond om het lokale leven te leren kennen en plannen we de activiteiten 'as the locals do'.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

 • Ter plaatse maken we gebruik van onze campervans om ons doorheen het land te verplaatsen. We maken ook gebruik van het openbaar vervoer om heen en terug de luchthaven te gaan.

 • Voor deze reis maken we gebruik van normale huurwagens en geen 4x4's. Het verbruik van deze wagens ligt immers een stukje lager. Met deze wagens kunnen we niet het binnenland in trekken, daarom nemen we voor de excursie naar Landmannalaugar het openbaar vervoer.

 • Het spreekt natuurlijk voor zich dat we geen afval achterlaten in de natuur en steeds gebruik maken van de wandelpaden waar deze voorzien zijn.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

 • In een natuurlijke warmwaterbron waar we samen met de locals genieten van de rust en het warme water

 • De uitbaters van onze campings vertellen met plezier hun verhaal, of we maken een kampvuur waar we graag met andere toeristen én locals rondkruipen

 • Een praatje maken met onze gids die ons graag de weg wijst

Documenten

Voor IJsland volstaat de normale Belgische identiteitskaart of een internationaal paspoort dat minstens 3 maanden na de vertrekdatum geldig is.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Vluchturen

Reis met vertrek op 06/07/2023

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 06/07/23 - 14:00
REYKJAVIK - KEFLAVIK INT. 06/07/23 - 15:15
REYKJAVIK - KEFLAVIK INT. 21/07/23 - 07:40
BRUSSELS - BRU AIRPORT 21/07/23 - 12:55
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

specifiek voor deze reis

Ter plaatse maken we vooral gebruik van onze huurwagens. Dit zijn campervans. Daarbuiten verplaatsen we ons met de boot, met de fiets, met de bus en te voet.

Joker kiest bewust om tijdens deze reis gewone wagens te huren en geen zware 4x4's. De reisroute is zo uitgestippeld dat dit perfect mogelijk is. Voor de excursie naar Landmannalaugar, het enige traject waarvoor dit wel nodig is, maken we gebruik van het openbaar vervoer of charteren we lokaal transport.

Het gebruik van huurwagens (of minibus) heeft als voordeel dat we plaatsen kunnen bereiken die weinig of niet door het openbaar vervoer worden aangedaan. We reizen dus flexibeler! Voor reizen met huurwagens is het evident dat naast de begeleider, ook enkele deelnemers fungeren als chauffeur en co-chauffeur. Actieve participatie, autorijden, kaartlezen zijn niet alleen gewenst, maar vaak ook noodzakelijk.

Conform de Bijzondere Reisvoorwaarden, art. 14 moeten álle deelnemers en zeker de chauffeurs als een goede huisvader zorgen voor het hun toevertrouwde voertuig. Verkeersboetes, onverantwoord rijgedrag en nalatigheid, met schade tot gevolg, zijn ten laste van de reizigers. Daar waar mogelijk is steeds een omniumverzekering onderschreven. Soms is een franchise van toepassing. Glas-, bodem- en bandenschade kan in sommige gevallen niet verzekerd worden. Dergelijke kosten worden steeds door de deelnemers gedragen. Op de vertrekvergadering krijg je hierover meer informatie.

Vergeet zeker je rijbewijs niet! Elke hoofdchauffeur moet tevens over een kredietkaart op zijn/haar naam beschikken.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

specifiek voor deze reis

Gedurende het grootste deel van de reis wordt er gekampeerd. Met onze campervans slapen we op plaatselijk campings. Wildkamperen is in IJsland niet toegestaan. De campings zijn voorzien van elementair comfort zoals douches en wc's. Sommige campings bieden nog wat extra comfort zoals picknickbanken, een binnenruimte om te koken of een klein winkeltje.

Afhankelijk van het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde indeling voor het slapen onvermijdelijk. We zullen vaak afwisselen van campervan en slapen dus gedurende de hele reis wisselend en met andere mensen in de busjes.

Van de deelnemers wordt een actieve inzet gevraagd voor alle kampeeractiviteiten (koken, afwassen, proper houden van de campervans,... ).

Tijdens onze overnachtingen in Reykjavik slapen we in gezellige ho(s)telletjes, uitgebaat door lokale mensen. Zo leggen we vlotter contact met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid. Slapen in 3-, 4-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

Tijdens deze kampeerreis koken we meestal ons eigen potje. Kookpot, vuurtje en kookgerief huren we ter plaatse. Klein extra materiaal nemen we zelf mee van in België. We gaan om de paar dagen naar de winkel en zorgen voor voldoende proviand voor tijdens onze roadtrip.

Bij het koken helpt iedereen mee. Een beetje extra creativiteit is wel nodig om met de beperkte middelen toch een rijkelijke maaltijd te maken. Op de campings organiseren we al eens graag een barbecue.

In de steden kunnen we uit eten gaan en de lokale specialiteiten uitproberen. Gaan eten komt in IJsland wel met een prijskaartje. Zeker de consumptie van alcohol op café kost erg veel. Enkele IJslandse specialiteiten: - Reykjavik's Hot Dog (pylsur - Skyr is een perfect en voedzaam ontbijt - Er wordt veel lamsvlees, vis en schaaldieren gegeten. Het grootste deel hiervan wordt lokaal geproduceerd - Kaas en ijs zijn zeer lokaal en zeer lekker

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

4 seizoenen in 1 dag is echt iets dat IJsland typeert. We zijn dus altijd op elk type weer voorbereid. Dit doen we door veel laagjes mee te nemen. Zo is onze kledij makkelijk aanpasbaar aan het weer.

 • rugzak of soepele sporttas (geen harde koffers met metalen frames)
 • dagrugzak
 • warme slaapzak, liefst met kap
 • stevige ingelopen en waterdichte wandelschoenen met degelijk profiel
 • degelijke regenjas (bestand tegen regen en wind)
 • degelijke wandelbroek (sneldrogend type, geen jeans)
 • t-shirts (zeker ook een exemplaar met lange mouwen)
 • een of meerdere warme truien (fleece is ook warm als het nat is geworden)
 • muts, handschoenen en buff, eventueel een sjaal
 • natuurlijk afbreekbare tandpasta, zeep, shampoo; wc-papier
 • muggenmelk, zonnemelk en lippenstift
 • zakmes
 • aansteker of lucifers
 • EHBO-set: met persoonlijke medicatie
 • zwemkledij
 • 2 sneldrogende handdoeken
 • oordoppen en ooglappen (als je niet goed slaapt 's nachts)
 • eventuele verrekijker
 • zonnebril, zonnepet en/of sjaaltje
 • zaklamp en reservebatterijen
 • compact gezelschapsspel, reisgids en/of ander leesboek
 • handwasmiddel, enkele wasknijpers en een stuk touw

Om de kofferruimte van de huurwagens optimaal te kunnen benutten, is het noodzakelijk om een soepele, niet te grote reistas mee te nemen (geen harde koffers of rugzakken met metalen frame!). De bagageruimte is beperkt. Probeer je bagage dus ook te beperken.

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus.

Voor deze reis voorzie je een budget voor uitgaven ter plaatse, zoals aangegeven per vertrekdatum bij 'budget' en op de factuur.

Een kredietkaart is overal bruikbaar, zelfs om een brood te betalen. Alcoholische dranken zijn duur in IJsland. Water daarentegen vinden we gratis en lekker ‘vers’ in de natuur. Ook op restaurant wordt vaak gratis water aangeboden.

Facultatieve activiteiten zitten niet in het budget ter plaatse vervat. Meer details over eventuele facultatieve activiteiten en hun prijs, zal je vernemen tijdens de vertrekvergadering.

Facultatieve activiteiten:

 • Snorkelen tussen 2 continenten in Silfra. Richtprijs: 17.000 ISK of 105 euro

 • Zeiltocht om walvissen te spotten in Husavik. Richtprijs: 12.000 ISK of 80 euro

 • Een bezoek aan de Myvatn Nature baths 6.200 ISK of 41 euro of de Blue Lagoon Reykjavik 11.990 ISK of 80 euro

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Voor IJsland zijn er geen verplichte inentingen. Aanbevolen is de vaccinatie tegen tetanus (klem). Raadpleeg hierover tijdig je arts.

We raden je aan je Europese Ziekteverzekeringskaart (blauwe kaartje) - mee te nemen . Dit kan je gratis verkrijgen bij je ziekenfonds. Hiermee vermijd je heel wat administratieve rompslomp en voorschieten van geld bij bezoek aan de dokter of opname in een ziekenhuis.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. Uiteraard ben je sportief en hou je van de natuur en het kamperen. Er staan dagtochten met een dagrugzak op het programma. Klimmen en dalen, onzeker weersomstandigheden en soms moeilijk begaanbare paden kunnen de inspanning zwaarder maken.

Een ‘open mind’ en ‘positieve ingesteldheid’ zorgen voor een betere vertering van de wisselende temperaturen, het drukke programma en de vermoeidheid na geleverde inspanningen. Het aantal uren wandelen of fietsen wordt bepaald naar de mogelijkheden van de groep, en rustpauzes worden regelmatig voorzien.

Reisperiode en klimaat

Onder invloed van de nabije klimatologische depressies en de warme Golfstroom kent IJsland een zeer veranderlijk klimaat gedurende het ganse jaar. Tijdens de zomer is het meestal koel: overdag aan de kuststreek gemiddeld 14°C en in het binnenland nog wat frisser. Meestal is het bewolkt: er zijn gemiddeld 15 tot 20 regendagen per maand met een zeldzame sneeuwbui. Maar er zitten ook een pak zonnige dagen tussen. 4 seizoenen in 1 dag is echt iets dat IJsland typeert. We zijn dus altijd op elk type weer voorbereid.

Bovenop de vier seizoenen kent IJsland een periode van continu daglicht in de zomer (en minder belangrijk voor ons, continu donker in de winter). ’s Avonds gaat het in juli schemeren, maar donker worden doet het niet! In augustus wordt het wel donker ’s nachts.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (mogelijk Engelstalig voor de reizen naar Nepal met reiscode NPGB en NPGN) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

IJsland grenst aan de Atlantische Oceaan in het zuiden, de Straat van Denemarken in het westen en de Groenlandzee, een deel van de Noordelijke IJszee, in het noorden. Het noordoosten van het land ligt net onder de poolcirkel. De oppervlakte van IJsland bedraagt 103.000 km², wat ongeveer overeenkomt met 3 keer de grootte van België.

IJsland is vooral bekend om z'n ruige binnenland met vulkanen - waarvan de Eyjafjallajökull één van de bekendste is - geisers, gletsjers, natuurlijke warmwaterbronnen, fjorden en baaien.

Fauna en flora

De meeste dieren zijn terug te vinden in de lucht (sneeuwuil) of in de zee (zeekoet, wipneusdolfijnen, zeehonden, kabeljauw,..). IJsland heeft veel verschillende vogelsoorten en voor de kust leven er wel 17 verschillende walvissoorten. Het enige landzoogdier dat IJsland wist te bereiken was de poolvos. Reptielen en amfibieën komen op IJsland niet voor. De giervalk is het nationale dier van IJsland.

IJsland heeft geen echte bossen, maar hier en daar op hoogte wel enkele bomen.

Staatsvorm

IJsland is een republiek waar de president vooral een ceremoniële functie heeft. De president is sinds 2016 President Gudni Thorlacius Johanneson. De president wordt door het volk verkozen voor een periode van 4 jaar.

De eerste minister, Katrin Jakobsdottir, bekleedt de belangrijkste politieke functie.

IJsland werd onafhankelijk op 17 juni 1944. Het werd vroeger gekoloniseerd door de Denen en de Noren.

Bevolking

Er wonen ongeveer 335.000 personen in IJsland. De overgrote meerderheid van de mensen woont in de steden. De hoofdstad Reykjavik is goed voor bijna de helft van het totaal aantal inwoners.

De IJslanders zijn afstammelingen van de Vikingen, vermengd met Schotse en Ierse immigranten. De meeste buitenlanders zijn Denen.

Geslachtsnamen worden op IJsland bijna niet gebruikt: de IJslanders bedienen zich van patroniemen, zoals 'Karlsdóttir' ('dochter van Karl') of 'Grímsson' ('zoon van Grímur'). De voornaam is nog altijd belangrijker dan het patroniem: in telefoonboeken en andere alfabetische persoonslijsten wordt men op zijn voornaam gerangschikt.

Economie

De visvangst zorgt voor 40% van de economische omzet in IJsland. Voor de rest is ook de dienstensector belangrijk. Tot 2008 zorgden ook de vele internetbanken van IJsland voor grote winsten. Helaas is de bankensector uit elkaar gespat.

In IJsland wordt er met de IJslandse Kroon (ISK) betaald. 100 ISK komt overeen met 0.73 euro. (richtprijs 21 november 2019)

Het land is onder andere lid van de NAVO, EU, de EVA, de EER en het is toegetreden tot de Schengenzone. Het heeft geen eigen krijgsmacht.

Religie

De overgrote meerderheid van de inwoners behoort tot de Lutherse Kerk. Er is nog een kleine minderheid die ásatrú, de oude traditionele Noorse religie volgt. Zo'n 3% is rooms-katholiek.

Lokale gebruiken en gewoonten

Als je ergens binnengaat, is het de gewoonte om je schoenen uit te doen.

Baby’s worden dagelijks enige uren in de buitenlucht gelegd. In de winter worden ze uiteraard dik aangekleed, het is onderdeel van het IJslands 'hard worden’.

In een bar drinken de mensen (dure!) alcoholische dranken via een rietje. De alcohol werkt dan veel sneller.

Geduld is geen overbodige luxe op het eiland. Buiten Reykjavík kent men vrijwel geen stress, want morgen is er weer een dag.

Tijdsverschil

In de zomermaanden is er 2 uur tijdsverschil met IJsland. Als het in Brussel 12u is, dan is het in IJsland 10u.

IJsland kent geen winter- en zomertijd.

Elektriciteit

In IJsland gebruiken ze dezelfde stekkers als in België. Geen nood dus om wereldstekkers mee te nemen.

Veiligheid

IJsland is een erg veilig land.

Tijdens een eerdere reis verloor de begeleider zijn camera. Een IJslander vond het toestel en spoorde via de foto's het adres van Joker op. De camera werd weer aan de rechtmatige eigenaar bezorgd!

Men dient zich wel bewust te zijn van een licht verhoogd risico op stedelijke delinquentie ten gevolge van druggebruik. Tevens is er een risico op agressiviteit in bars tijdens het weekend door excessief alcoholgebruik.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.