Overslaan en naar de inhoud gaan

Bangkok is een overrompelende stad, maar oh zo heerlijk als je er je draai gevonden hebt. Een bezoek tijdens je rondreis in Thailand of Zuidoost-Azië  spreekt voor zich, maar misschien maak je zelfs onderweg naar Australië of Nieuw-Zeeland wel tijd voor een korte citytrip Bangkok? Deze metropool is in ieder geval niét te mijden, wel meer dan het bezoeken waard. Een selectie maken van de bezienswaardigheden in Bangkok is natuurlijk wel essentieel om de stad niet doodmoe te verlaten. Daarom hebben onze Thailand-specialisten hun 9 tips voor beginners in Bangkok in een lijstje gegoten. Veel plezier ermee!

1. Fietsen langs de buitenwijken en klongs

Bangkok is gekend voor het drukke verkeer, maar toch is een fietstocht een verademing! Tours gaan langs kleine straten, parken, tempels, markten, kanalen (klongs) en nemen meestal een longtailboot om naar de groenere omgeving rond Bangkok te gaan. Zo ontsnap je op een aangenaam actieve manier aan de drukte en zie je veel meer dan anders. Let wel op dat je in de nauwe straatjes niet verstrikt raakt in de was die soms nogal laag te drogen hangt!

2. De 3 tempels die je moet gezien hebben

Wat Arun

Het bekendste tempelcomplex van Bangkok, gelegen aan de overkant van de Chao Phraya rivier. Ga je ‘s morgens, dan zie je hoe het ochtendlicht prachtig weerkaatst wordt in de blinkende details van het bouwwerk. Reken ongeveer 1,5u om het hele complex te bezoeken. Beklim zeker de centrale toren (prang) voor een geprivilegieerd zicht op de stad.

Wat Saket

Voor de combinatie tempel + panorama kan je ook naar Wat Saket. Het is een gouden chedi (stupa) op een kunstmatige heuvel in de wijk van de meubelmakers bij Chakkaphatdi Road en Boriphat Road. Bekijk je stadsplan goed, want de ingang is niet makkelijk te vinden.
 

Wat Mahathat

Het speciale aan dit tempelcomplex is dat er een boeddhistische universiteit en retraite-oord gelegen is. Voor de koninklijke familie is dit een veelgebruikte tempel voor ceremonies en begrafenissen. Op de weekendmarkt in het complex zelf maak je kennis met de boeddhistische cultuur en kan je souvenirs en lekkere hapjes kopen. Kom je op een weekdag, dan is er een dagelijkse openluchtmarkt vlakbij en ook de amulettenmarkt (Amulet Market, bij Sanam Luang) ligt naast Wat Mahathat.

3. Sightseeing vanop de Chao Phraya rivier

Laat je niet vangen door een dure cruise op de rivier, maar neem gewoon een taxiboot. Sommige stoppen aan elke halte, andere boten dienen meer als expressdienst. Aan de kleur van het vlagje kan je zien welk soort boot het is. Ze varen tot het donker wordt. Tijdens de tocht word je getrakteerd op een heel ander zicht op het bruisende Bangkok, op de Wat Arun, het Koninklijk Paleis en de bedrijvigheid aan het water.

Onze favoriete route: met de Chao Phraya Express Boat naar Nonthaburi. Van het beginpunt, de Sathorn Piertot, tot daar reken je best 50 minuten. In Nonthaburi zijn er leuke winkeltjes en ook iedere dag een markt. Gegarandeerd weinig toeristen te zien!

4. Markten, eten en drinken in Bangkok

Bezienswaardigheden in Bangkok aflopen: allemaal goed en wel, maar wij doen graag meerdere malen per dag beroep op de Thaise keuken om ons drukke programma fysiek aan te kunnen. Waar moet je zijn voor de beste restaurants, bars, eetkraampjes en markten in Bangkok?

5. Een bokswedstrijd bijwonen

Dé nationale sport in Thailand is het eeuwenoude Thai boksen of Muay Thai. Wedstrijden volgen in het Ratchadammoen Boxing Stadion staat wat sfeer betreft gelijk met een thuismatch van de Rode Duivels. Komt daar nog bij dat live gokken eerder regel dan uitzondering is, waardoor het er uitbundig tot heftig aan toe kan gaan. Tip: ook met de goedkoopste  tickets zie je genoeg en beleef je de wedstrijd des te intenser. Laat je dus geen duur ticket aanpraten!  Voor gratis bokswedstrijden moet je naar de MBK shoppingmall.

6. Een rit in een tuktuk

Een belevenis, zo’n korte taxirit op een gemotoriseerde driewieler. De tuktukchauffeurs laten maar moeilijk toe om af te dingen maar toch doe je dat best en spreek je op voorhand een prijs af. Meer dan 150 bath betalen is meestal geen correcte prijs in Bangkok (anno 2014). Maak ook duidelijk dat je geen Thai factory wil bezoeken (chauffeurs krijgen een vergoeding als ze toeristen naar ateliers voor op maat gemaakte kleren lokken). Tenzij je dat net wél wil, natuurlijk.

Tuktuks vind je in heel het land, dus als je niet extra wil bedwelmd worden door de uitlaatgassen in Bangkok, stel je tuktukrit dan uit tot een andere plaats in Thailand.

7. Backpackerssfeer op een avond in Soi Ram Buttri

Het alternatief voor het erg toeristische Khao San Road, is simpelweg de straat ernaast: Soi Ram Buttri. Er zijn daar meer bars en restaurants en minder winkeltjes die zoals op Khao San Road allemaal hetzelfde verkopen. Gezellig backpackerssfeertje trouwens!

8. Ontspannen op de luchthaven

Op de internationale luchthaven van Bangkok (Suvarnabhumi) moet je niet zijn voor authenticiteit, maar je moet er nu eenmaal wel zijn, niet? Dan kan je het evengoed aangenaam maken en een massage boeken. Natuurlijk betaal je wat meer, maar voor of na een lange vlucht kan het zo’n deugd doen!

 

9. Verdiep je in de lokale gewoontes

Show some respect en informeer je op voorhand over de lokale gewoontes in Thailand. Wij maakten een lijstje met do’s en don’ts.

Met dank aan onze tipgevers: reisbegeleider Michael Van den Hove, Marij (Joker Gent), Kathy (Joker Leuven), Sarah (Luchtvaartafdeling) en Jonathan (vzw Karavaan).

Zelf op reis naar Bangkok en/of Thailand?

  De beste vluchtprijzen naar deze bestemming vind je in onze boekingstool.

Misschien is dit ook interessant voor jou?