Overslaan en naar de inhoud gaan

Tijdens deze reis voor 24- tot 30-jarigen, verkennen we de wonderlijke cultuur en natuur van het exotische Thailand. Streetfood om duimen en vingers bij af te likken, tempels met gigantische Boeddhabeelden, chaotische ritjes met de tuktuk, een driedaagse jungletrekking en een fietstocht in de buitenwijken van Bangkok staan op het programma. Op het tropische eiland Koh Phangan, relaxen we op de palmboomstranden en verkennen we de kleurrijke onderwaterwereld al snorkelend. Een mooie afsluiter van een groot avontuur. 

 

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis Thailand

Avontuurlijke jungletrekking op de grens met Myanmar

Groepsreis Thailand

Heerlijk genieten in een longtailboot in Khao Sok National park

Bangkok fietstocht

Bangkok ontdekken op de fiets

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 dag 1-3
Bangkok & Ayutthaya

We komen aan in Bangkok, de drukke hoofdstad van Thailand. Thailand koestert haar machtige verleden en biedt bezoekers een overvloed aan ruïnes, kleurrijke beelden en elegante tempels. Zo bezoeken we het elegante Wat Pho en Wat Arun of bestijgen we de heuvel naar Wat Saket voor een prachtig uitzicht over deze wervelende stad. Met een boottaxi varen we over de wijde Chao Prayarivier en smullen langs de oevers van een heerlijk openluchtbuffet. Met de trein sporen we richting de oude hoofdstad van het Koninkrijk Ayutthaya dat door UNESCO terecht erkend wordt als werelderfgoed. Een fietstocht tussen de oude tempelruïnes geeft ons een inkijk hoe dit rijk er ooit moet hebben uitgezien.

2 dag 4-5
Chiang Mai

We komen aan in Chiang Mai, de gezellige stad van het noorden waar onze gastvrouw Sin ons met open armen ontvangt. We wandelen langs prachtige tempels en leren er de boeddhistische cultuur kennen via een interessant gesprek met een monnik. Tijdens een Thaise kookcursus maken we een heerlijk avondmaal van verschillende curries. We trekken naar een kamp waar olifanten in hun natuurlijke omgeving opgevangen worden. 

3 dag 6-8
Op trekking langs de grens van Myanmar

Deze 3-daagse tocht is een hoogtepunt van de reis. We trekken richting Mae Sariang, langs de grens met Myanmar, de bergen in. We maken kennis met de gebruiken en gewoontes van mensen die er een heel andere levenswijze op nahouden, gegarandeerd een boeiende en onvergetelijke ervaring. We wassen ons in de rivier, spelen spelletjes met de lokale kinderen en tijdens de homestay slapen we in hutten.

4 dag 9-12
Chiang Mai

We keren terug naar Chiang Mai waar we nog een laatste keer de omgeving verkennen. Wie into gevechtsport is, leert er muay thai of voor wie het actiever mag, staat rafting garant voor een dag vol pret. Wie wenst, kan ook gewoon nagenieten van een intense trekking met een deugddoende massage. 

5 dag 13-14
Bangkok

We keren terug naar Bangkok. Met de fiets en longtailboot verkennen we de groene buitenwijken langs houten paalwoningen, smalle steegjes, winkels en markten en snuiven de sfeer op van het gewone leven in deze metropool. We dwalen samen met de Thaise jongeren rond in de hypermoderne winkelcentra van de hoofdstad. ‘s Avonds duiken we met toeterende tuktuks het bruisende nachtleven in en tonen het beste van onszelf in een lokale karaokebar.

6 dag 15-17
Khao Sok Nationaal Park

We storten ons in de onmetelijke schoonheid van Khao Sok Nationaal Park in het zuiden van Thailand. Met de longtailboot varen we het enorme stuwmeer op waar we apen en vogels kunnen spotten. Te voet verkennen we de jungle. We overnachten in charmante, houten hutjes die op palen staan in het water. Zo kunnen we op ieder moment van de dag een verfrissende duik nemen in het koele water.

7 dag 18-22
Genieten op het paradijselijk eiland Koh Phangan

We trekken naar parelwitte palmstranden voor enkele dagen heerlijk ontspannen. In het warme, heldere water spotten we bij het snorkelen of duiken (facultatief) talrijke, kleurrijke vissoorten. Dit is de perfecte afsluiter van deze fantastische reis! Vanuit Surat Thani reizen we terug naar Bangkok om daar onze reis verder te zetten naar België. 

Vertrekdata en prijzen

Vertrek: 03/02/2024
Terug: 24/02/2024
Basisprijs: €1.950
+ 38.000 THB budget
al 8 boekingen (Gegarandeerd vertrek)
Wie gaat mee?
Leeftijd
252
261
275
Geslacht
mannen2
vrouwen6
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/07/2023
Vertrek: 04/07/2024
Terug: 25/07/2024
Basisprijs: €2.190
+ 38.000 THB budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2023
Vertrek: 17/08/2024
Terug: 07/09/2024
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 12/10/2024
Terug: 02/11/2024
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

  • Lijnvluchten Brussel - Bangkok en Bangkok - Brussel
  • Voorafbetaalde luchthaventaksen
  • Nachttreinen Ayutthaya - Chiang Mai, Chiang Mai -  Bangkok en Bangkok - Surat Thani 
  • Transport Surat Thani - Bangkok
  • Karavaan-lidmaatschap
  • Organisatiekosten
  • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
  • KBC-reisbijstandsverzekering
  • Bijdrage Garantiefonds
  • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

  • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
  • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Tip: onze partner Karavaan organiseert workshops die je misschien wel interesseren en je helpen bij de voorbereiding op je reis. Ideaal om al in de reisstemming te komen!

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 31 / 05 / 2023
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

We ontdekken het land te voet, met de tuktuk, per boot en per trein. Binnen de Thaise cultuur heeft voedsel een centrale plek. Samen met de Thai doen we ons dan ook te goed aan Thaise curries, noedels, soep en sapjes. We leren verschillende soorten groenten en fruit kennen en ontdekken op lokale markten waar het voedsel op ons bord vandaan komt.

In Bangkok bezoeken we enkele grote tempels en leren zo over het Boeddhisme en de bijhorende rituelen. Ook laten we ons verwonderen door de groene buitenwijken en het chaotische Chinatown tijdens een fietstocht. Vol jeugdig enthousiasme storten we ons af en toe eens in het nachtleven en geven we het beste van onszelf in een Thaise karaokebar. Indien we tijd hebben gaan we nog eens langs in de moderne winkelcentra van de stad om te zien hoe de Thaise tieners hun tijd besteden.

We ontdekken het land te voet, met de tuktuk, per boot en per trein. Binnen de Thaise cultuur heeft voedsel een centrale plek. Samen met de Thai doen we ons dan ook te goed aan Thaise curries, noedels, soep en sapjes. We leren verschillende soorten groenten en fruit kennen en ontdekken op lokale markten waar het voedsel op ons bord vandaan komt.

In Bangkok bezoeken we enkele grote tempels en leren zo over het Boeddhisme en de bijhorende rituelen. Ook laten we ons verwonderen door de groene buitenwijken en het chaotische Chinatown tijdens een fietstocht. Vol jeugdig enthousiasme storten we ons af en toe eens in het nachtleven en geven we het beste van onszelf in een Thaise karaokebar. Indien we tijd hebben, gaan we nog eens langs in de moderne winkelcentra van de stad om te zien hoe de Thaise tieners hun tijd besteden.

Met de lokale boemeltrein rijden we verder naar Ayutthaya. Een fietstocht langs de tempelruïnes van deze stad leert ons veel over het culturele verleden van het Siamrijk. 's Avonds ontdekken we de lokale nightmarket en proberen we zoveel mogelijke Thaise specialiteiten uit. Vanuit Chiang Mai maken we kennis met de olifanten. We helpen deze misbruikte kolossen eten geven en hun baden. We wagen ons ook aan raften of ziplinen of laten ons masseren. Een kookles vol lekkere Thaise gerechten laten we niet aan ons voorbij gaan.

Aan de grens van Myanmar wandelen we meerdere dagen door groene velden en bossen en maken er kennis met de plaatselijke bevolking die woont in de heuvels en bergen. Hier wassen we ons in de rivier en eten we ons ontbijt met bestek van bamboe zoals de lokale mensen dat doen.

Afsluiten doen we op de paradijselijke stranden van Koh Phangan waar we kunnen zonnen, zwemmen, snorkelen en facultatief ook kunnen gaan duiken. Een feestje op het strand is de kers op taart!

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

We blijven zoveel als mogelijk weg van het massatoerisme en zorgen zo dat ons geld bij kleinschalige hotelletjes en plaatselijke bewoners terechtkomt. Eten doen we in kleine restaurants of aan eetstalletjes op straat en op markten. Op deze manier ondersteunen we de lokale economie.

In Chiang Mai gaan we praten met een boeddhistische monnik zodat zij hun Engels kunnen oefenen en wij al onze vragen kunnen stellen. Voor de trekking werken we samen met een Thaise organisatie die duurzaamheid hoog in het vaandel draagt. We bezoeken afgelegen dorpen, ver weg van het toeristische circuit. Dankzij deze organisatie worden de dorpelingen ondersteund met allerlei voorzieningen inzake gezondheidszorg en onderwijs, en worden er jobkansen voor hen gecreëerd. Tijdens de trekking gebruiken we geen schadelijke shampoos en zepen, om zo de natuur rondom ons te beschermen.

Ter plaatse nemen we zoveel mogelijk de trein, het openbaar vervoer of zelfs de fiets. Dit is de meest ecologische manier van reizen binnen dit land.

Net zoals bij alle Joker-reizen zeggen we ook in Thailand resoluut “neen” tegen olifantenritten. Wel bezoeken we een park waar weesolifanten en olifanten die op gruwelijke wijze werden behandeld, vredig samenleven in een park. We leren waarom het afgeraden is op de rug van een olifant te zitten, gaan op wandel met hen in het park, gaan met hen de rivier in voor hun dagelijks bad en maken hun maaltijd klaar.

We blijven kritisch ten opzichte van maatschappelijke problemen in het land, zoals prostitutie en de bescherming van kwetsbare minderheidsgroepen. In de mate van het mogelijke laten we onze hierover onderwijzen en gaan we dit debat niet uit de weg.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Documenten

Voor Thailand volstaat een internationale reispas die nog 6 maanden geldig is op de dag van aankomst. Voor een verblijf van minder dan 30 dagen heb je als Belg geen visum nodig.

Om de nodige boekingen en reservaties te maken heeft Joker 3 maanden voor vertrek een scan van jouw paspoort nodig!

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Voor Thailand volstaat een internationale reispas die nog 6 maanden geldig is op de dag van aankomst. Voor een verblijf van minder dan 30 dagen heb je als Belg geen visum nodig.

Waarom heeft Joker een scan van mijn paspoort nodig?

Omwille van uiteenlopende organisatorische redenen hebben we voor heel wat reizen, lang vooraf een scan van je paspoort nodig of moeten we over je paspoortgegevens beschikken. Redenen kunnen zijn: het tijdig reserveren van treinen, het verkrijgen van permits voor trekkings, de eventuele aanvraag van een visum, de bevestiging aan lokale partners… Daarom vragen we je om na boeking onmiddellijk - of zeker héél snel - een scan van je paspoort door te sturen! Het Joker-reiskantoor zal je informeren over de uiterste limietdatum.

We merken echter dat veel mensen toch de aanvraag van hun paspoort bij de stad of gemeente uitstellen tot enkele weken voor vertrek. Daar kunnen redenen voor zijn die we begrijpen maar weet dat we zonder je gegevens strop zitten met de organisatie en dat dat gevolgen kan hebben voor het gewenste verloop van de reis.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Vluchturen

Reis met vertrek op 03/02/2024

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 03/02/24 - 20:20
DUBAI - INTERNATIONAL 04/02/24 - 06:00
DUBAI - INTERNATIONAL 04/02/24 - 09:30
BANGKOK - SUVARNABHUMI INT. 04/02/24 - 18:40
BANGKOK - SUVARNABHUMI INT. 24/02/24 - 03:30
DUBAI - INTERNATIONAL 24/02/24 - 07:15
DUBAI - INTERNATIONAL 24/02/24 - 08:30
BRUSSELS - BRU AIRPORT 24/02/24 - 12:45

Reis met vertrek op 04/07/2024

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 04/07/24 - 07:15
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 04/07/24 - 11:40
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 04/07/24 - 16:50
BANGKOK - SUVARNABHUMI INT. 05/07/24 - 06:20
BANGKOK - SUVARNABHUMI INT. 25/07/23 - 07:50
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 25/07/24 - 14:00
ISTANBUL - IST GRAND AIRPORT 25/07/24 - 15:30
BRUSSELS - BRU AIRPORT 25/07/24 - 17:55
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis: We maken zoveel mogelijk gebruik van het lokaal transport. Enkel om afgelegen plaatsen te verkennen of verschillende bezienswaardigheden te combineren op één dag kan het charteren van privé- minibusjes een alternatief zijn.

Algemeen kunnen we stellen dat de kwaliteit van het wegennet in Thailand uitstekend is en de transporttijden eerder kort: afhankelijk van de route beperkt zich dit tot maximaal 4 uur. Af en toe moeten we natuurlijk iets langere trajecten afleggen, Thailand is immers een zeer uitgestrekt land. Ook wordt er niet dagelijks gereden omdat we regelmatig op dezelfde plaats een aantal dagen verblijven: gemiddeld om de 2 tot 3 dagen.

Treinen in Thailand zijn comfortabel en nachttreinen zijn ideaal om lange afstanden te overbruggen. Tijdens onze reis nemen we maximaal driemaal een nachttrein. De rit duurt ongeveer 12u. Deze treinen zijn zeer comfortabel en netjes. Tegen de avond worden zitbanken omgetoverd tot comfortabele bedden. Een bediende komt zelfs langs om de bedden op te maken. Propere lakens, een deken en een hoofdkussen worden voorzien. Indien er geen nachttrein beschikbaar is, is de nachtbus ook een optie.

De trekking gebeurt te voet: het terrein is heuvelachtig en voornamelijk modderig, vooral tijdens het regenseizoen.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis: We logeren in gezellige pensions en hotelletjes, uitgebaat door lokale mensen. Zo leggen we vlotter contact met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid. Comfort is soms minimaal maar we streven altijd naar een optimale prijs/kwaliteit verhouding.

Slapen in 2-, 3-, 4-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Lakens en handdoeken zijn meestal beschikbaar. Het sanitair bevindt zich soms op de kamer, maar soms is het ook gemeenschappelijk op de gang. In het algemeen mag je in Thailand een tamelijk hoge standaard verwachten. De kamers zijn netjes en er wordt in de meeste gevallen dagelijks gepoetst.

Tijdens de trekking overnachten we in houten of bamboe paalwoningen bij de plaatselijke bevolking. Dit is een unieke belevenis, maar er is omzeggens géén comfort. De sanitaire voorzieningen zijn niet of zeer primitief aanwezig: een Franse hurktoilet en een enkel kraantje met koud stromend water. Iedereen slaapt, zoals de lokale bevolking dat doet, op de grond.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

Van de oosterse keuken is de Thaise keuken waarschijnlijk de lekkerste en zonder twijfel de meest gevarieerde.

Basisbestanddelen zijn voornamelijk rijst, groenten, kip, vlees en vis. Vele gerechten worden bereid in een wok. Naar onze normen gemeten, kan de Thaise keuken best ‘sterk gekruid’ genoemd worden. Enkele typische gerechten: ‘Tom Yum Kung’ – Thaise vissoep met garnalen; ‘Tom Kha Kai’, Thaise kip & kokossoep; ‘Kho Phat’, fried rice; ‘Po Pia Thot’, Spring Rolls; ‘Mi Krop’, noedels; ‘Phat Thai’, fried noodles. Sterk gekruid met chili (‘phrik’ in het Thai), look (‘Kra Thiam’), basilicum of koriander. Rijke variëteit aan exotisch fruit zoals verschillende soorten bananen, ananas, papaja, doerian, lychees,... te koop op de talrijke markten of aan de kraampjes in de straat.

Voor strikte vegetariërs is de Thaise keuken een uitdaging door het gebruik van vissaus (het Thaise zout) in zo goed als alle gerechten. Vleesvervangers zijn overal beschikbaar.

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

  • een hervulbare drinkbus
  • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
  • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
  • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
  • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

• trekrugzak

• dagrugzak

• eventueel lakenzak

• handdoek

• stevige stapschoenen voor de trekking en de natuurwandelingen

• lichte regenkledij

• zwemkledij

• warme pull of fleece

• (katoenen) t-shirts en shorts

• lange broek

• bescherming tegen zon: bril, hoed, crème

Tijdens de trekking laten we onze hoofdbagage achter in een pension in Chiang Mai. De hoofdbagage wordt bewaard in een afgesloten ruimte en we nemen alleen bagage mee voor de 3 dagen durende trekking. Neem zeker niet te veel bagage mee. In bijna alle pensions kan je tegen een kleine vergoeding je kleren laten wassen. Eigenlijk is het voldoende om kledij mee te nemen voor één week.

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus.

Voor deze reis voorzie je een budget voor uitgaven ter plaatse, zoals aangegeven per vertrekdatum bij 'budget'.

Facultatieve activiteiten zitten niet in het budget ter plaatse vervat. Meer details over eventuele facultatieve activiteiten en hun prijs, zal je vernemen tijdens de vertrekvergadering.

Facultatieve activiteiten: Het is mogelijk om te duiken in Thailand. Voor 1 dag met 2 duiken betaal je een bedrag van ca. 3.500 THB. Dit is niet inbegrepen in het budget.

In Thailand is de officiële munteenheid de Bath (THB). Voor de meest recente wisselkoers: zie www.oanda.com/currency/converter/

Met een Visakaart of Maestrokaart kan je bijna overal terecht om geld uit de muur te halen. Verder worden betaalkaarten enkel aanvaard in de duurdere handelszaken. Je kan ook Euro's omwisselen in wisselkantoren, hoewel dit wel wat tijd in beslag neemt.

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet meer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

Medische voorzieningen

Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.

Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je vertrek.

Vaccinaties en inentingen

Voor Thailand zijn er geen verplichte inentingen nodig. Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Bewijs van gele koorts is niet nodig tenzij je uit een land reist waar gele koorts aanwezig is.

Malaria komt nog weinig voor in Thailand, enkel in landelijke gebieden en tijdens de trekking in het noorden, met de grens met Myanmar kan men nog over een klein risico spreken. Malaria is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet die actief zijn tussen zonsondergang en zonsopgang. Check dus zeker met je arts of het voor jou aangewezen is om malariatabletten te nemen. Neem zeker een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken.

Dengue fever of knokkelkoorts komt veelvuldig voor. Deze ziekte doe je op door muggen die overdag steken. Je altijd insmeren is dus noodzakelijk voor een goede bescherming!

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0902/88088(24 uur op 24 uur) - website: www.itg.be

Conditie

Deze reis is toegankelijk voor iedereen met een goede lichamelijke conditie. Enkel de meerdaagse trekking kan zwaar zijn voor sommige deelnemers, vooral voor mensen met ademhalingsproblemen: de hoge luchtvochtigheid, klimmen en dalen op een vaak zeer modderig terrein, een sportieve ingesteldheid is dus zeker vereist. Tijdens de trekking draag je zelf je bagage die je nodig hebt voor 3 dagen. Deelnemers met zwakke knieën hebben het soms moeilijk bij het dalen. Indien we met droge weerscondities te maken krijgen kan de trektocht een minder zware indruk nalaten. Kortstondige hevige regenval komt vooral voor van juli tot eind september.

Tijdens de trekking wordt er niet meer dan enkele uren per dag gestapt en gaat het soms omhoog. Het is meer een belevingstocht dan een echt zware trekking met een grote sportieve uitdaging. Er wordt vaak gestopt om te luisteren naar de gids die uitleg geeft.

Minstens zo belangrijk is een goede mentale ingesteldheid, zo verteer je beter het warme klimaat, het gebrek aan comfort en de vermoeidheid na geleverde inspanningen. Ook een open groepsgeest en een grote aanpassingsbereidheid wordt hier verwacht. Tijdens de trekking zijn voorzieningen schaars, de bergwereld is verlaten en mensen die we er al tegenkomen zijn het Engels meestal niet machtig. Maar uiteraard maakt de tropische natuur en het contact met de mensen alles meer dan de moeite waard.

We wandelen op paden en soms waden we stukken door een ondiepe rivier. De weg kan glibberig zijn.

Reisperiode en klimaat

Het klimaat in Thailand is tropisch met een hoge vochtigheidsgraad. Er zijn een drietal seizoenen: van maart tot juni is het heet en droog (overdag 27 tot 35°C, ‘s nachts 20°C en meer), het regenseizoen loopt van juli tot oktober (met iets lagere temperaturen door de regenval). De regenval is over het algemeen hevig, maar kortstondig. Van november tot februari is het zacht (gemiddeld 25°C) en (meestal) droog.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (mogelijk Engelstalig voor de reizen naar Nepal met reiscode NPGB en NPGN) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Geografie

Gelegen in Zuidoost-Azië grenst Thailand aan Myanmar, Laos, Cambodja en Maleisië. In het zuidwesten ligt het deels aan de Andamanse Zee en in het oosten (onder Bangkok) aan de Golf van Thailand.

Het noorden van Thailand is een zeer bosrijk en bergachtig gebied. Hier vinden we ook de hoogste berg van het land, de Doi Inthanon (2.590 m). Vele rivieren stromen van hieruit naar het centrale en zeer vruchtbare gedeelte. Het hoogland bevindt zich in het noordoosten. Hier ligt het droge en onherbergzame Khoratplateau. Vanwege de droogte heeft dit gebied de bijnaam “de huilende vlakte”.

Meer zuidelijk gelegen heb je het rivierengebied waar de hoofdstad Bangkok gelegen is. In Zuid-Thailand tussen de Golf van Thailand en de Andamanse Zee is er een bergketen begroeid met tropische regenwouden. Hier bevinden we ons op het schiereiland Malakka. Talrijke exotische eilanden zoals Koh Samui en Phuket kleuren het zuiden van Thailand.

Op kaart heeft Thailand de vorm van het hoofd van een olifant. In de slurf ligt het smalste gedeelte van Thailand, de landengte van Kra Buri die amper 13 kilometer breed is.

Fauna en flora

Thailand heeft het allemaal: zowel jungle, mangroves als parelwitte stranden en zeeën. Thailand kent een grote verscheidenheid aan fruitbomen, bamboe, tropisch hardhout en telt maar liefst 27.000 soorten bloemen waaronder de beroemde orchidee (het nationale symbool van Thailand). Het meest bruikbare hardhout uit Thailand is teak.

Ook kan je er verschillende wilde dieren spotten: tijgers, neushoorns, beren, apen, tapirs, herten, gibbons, luipaarden en de gaur ('s werelds grootste wilde os). In de nationale parken (ze hebben er 79!) van Thailand komen meer dan 300 soorten zoogdieren voor. De meest iconische van alle dieren in Thailand is toch de majestueuze olifant. Verder zijn er meer dan 900 soorten inheemse vogels.

Staatsvorm

Sinds 1932 is Thailand een constitutionele monarchie. Tot 1939 heette Thailand Siam. Het land is verdeeld in 73 provincies, ook wel changwats genoemd met aan het hoofd een door de koning benoemde gouverneur.

In vele winkels, huizen, tempels en openbare gebouwen zal je een portret van koning Bhumibol en koningin Sirikit zien hangen. Een afbeelding van de koning en koningin mag nooit bespot worden en wordt het liefst zo hoog mogelijk boven ooghoogte van de mensen gehangen. Het volkslied weerklinkt tweemaal per dag om 8 en 18u via de radio en in kleine dorpen via luidsprekers. Op dat moment staakt iedereen zijn activiteiten en staat iedereen rechtop stil, ook toeristen uit respect voor de lokale gewoonten en cultuur. De nationale feestdag is 5 december, de verjaardag van de koning Bhumibol. Bhumibol was de langst regerende monarch ter wereld - met een voorsprong van 6 jaar op de Britse Queen Elizabeth - en de oudste koning die Thailand ooit heeft gekend. Hij is gestorven op 13 oktober 2016. Zijn zoon Maha Vajiralongkorn volgde hem op als koning als Rama X.

De politieke geschiedenis van Thailand is op zijn minst turbulent te noemen, met 18 staatsgrepen waarbij de macht steeds wisselde tussen militaire leiders en bureaucratie. Het land heeft ook 17 verschillende grondwetten; de huidige grondwet is het resultaat van de laatste staatsgreep in 2006. Huidig premier is Prayut Chan-Ocha.

Naar aanleiding van de staatsgreep in mei 2014 en opschuddingen en demonstraties die dit veroorzaakte, is het land politiek niet echt stabiel. Het leger bestuurt feitelijk het land waardoor betogingen verboden zijn maar toch blijft het risico op protesten bestaan.

Bevolking

Thailand is 513.115 km² groot, ongeveer 20 keer België. De hoofdstad is Bangkok, een stad met bijna 8.5 miljoen inwoners. In heel Thailand wonen ongeveer 70 miljoen mensen. Het zijn overwegend Thai maar in bepaalde streken wonen ook veel politieke/sociale vluchtelingen uit de omringende landen zoals Myanmar. Ook vind je in Bangkok een eigen Chinatown met Chinese tempels en winkels.

In de noordelijke provincies zoals in Chiang Mai wonen verschillende etnische minderheden. De meesten zijn bergbewoners (bijvoorbeeld het Padaung-volk) die de vorige eeuw Thailand vanuit het noorden (voornamelijk Myanmar en Laos) zijn binnengetrokken. Je herkent ze aan hun koperen halsringen waardoor het lijkt dat ze een extreem lange nek hebben.

De gemiddelde levensverwachting van de Thai is 74 jaar. Kinderen gaan gemiddeld naar school tot 13 jaar.

Economie

De economie van Thailand is één van de meest welvarende van Zuidoost-Azië. Het heeft een grote autoproductie en is nummer 1 in de wereld van rijstexporteurs. Het doet het ook goed op vlak van hightechtoestellen en snufjes, rijst, maïs, tapioca, rubber, tinmetaal, textielproducten, ingeblikte tonijn en ananas... Ook het toerisme mogen we niet vergeten, wat een belangrijke bron van inkomsten is.

Thailand is medeoprichter van de ASEAN, de politieke, economische en culturele samenwerking tussen Indonesië, Singapore, Maleisië, Filipijnen en Brunei, Cambodja, Laos, Myanmar, Thailand en Vietnam.

Religie

De staatsgodsdienst in Thailand is het boeddhisme.

Iedere Thaise man kan zich enkele maanden of weken als bhikku (bedelmonnik) terugtrekken in een soort kloostergemeenschap als hij dat wenst.

In Thailand zijn er veel tempels aan Boeddha gewijd, de bekendste tempel is Wat Phra Keo of de tempel van de Smaragden Boeddha waar je het mysterieuze Boeddhabeeld, een Thais nationaal symbool kan bewonderen.

Veel Thai geloven ook in geesten. Amuletten, wierook en bloemenoffers moeten geluk brengen en beschermen tegen kwade invloeden. Aan elk huis staat er een kleine tempel waar volgens de Thai geesten wonen. Om die geesten tevreden te houden, offeren ze elke dag voedsel en kransen. Je zal dus vaak op de stoep en voor elk huis kleine mandjes met wierook en bloemen zien staan.

Lokale gebruiken en gewoonten
  • In Thailand lachen ze steeds, maar er zijn een paar taboes die te maken hebben met het boeddhisme. In het openbaar ruzie maken is zeer onbeschoft en de Thai doen er alles aan om conflicten te vermijden. Ze leren al op jonge leeftijd met zachte stem te spreken en nooit hun stem te verheffen.

  • Bij de Thaise groet, de wai, worden de handen tegen elkaar gedrukt en richting kin bewogen. Het hoofd is een heilig lichaamsdeel, je mag dus nooit iemand anders zijn hoofd aanraken, ook niet van baby's. De voeten zijn het laagste deel van het lichaam en Thai vinden het zeer onbeleefd als je met je voeten naar iemand wijst of ze op tafel legt.

  • Songkran (Thais Nieuwjaar) is een 3-daags festival van 13 t/m 15 april waar iedereen elkaar met water nat maakt om elkaar te 'reinigen' voor het nieuwe jaar.

Tijdsverschil

In Thailand is het tijdens de winter +6 GMT, in de zomer +5 GMT.

Elektriciteit

De netspanning in Thailand is 220 volt. Belgische stekkers passen doorgaans wel in de stopcontacten. Breng voor de zekerheid misschien een universele reisstekker mee.

Veiligheid

Het reisadvies voor Thailand kan je raadplegen op http://diplomatie.belgium.be/nl.

Thailand is een veilig land om door te reizen, let wel op voor traditionele zakkenrollers en toeristische valstrikken.

Naar aanleiding van de staatsgreep in mei 2014 en opschuddingen en demonstraties die dit veroorzaakte, is het land politiek niet echt stabiel. Het leger bestuurt feitelijk het land waardoor betogingen verboden zijn maar toch blijft het risico op protesten bestaan. Waakzaamheid is dan geboden, in samenspraak met begeleider en lokale partners wordt dan bekeken of het programma moet aangepast worden of niet.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

  • méér beleven, durven en doen
  • op een duurzame manier
  • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
  • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
  • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
  • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
  • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
  • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

  1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
  2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
  • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
  • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
  • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
  • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
  • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
  • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.