Overslaan en naar de inhoud gaan

Een avontuurlijke rondreis in Tanzania die start met een safari in de Serengeti en de Ngorongoro Crater. Ontdek een ander Tanzania in het minder toeristische Lake Natron en kom tot rust op een palmboomstrand in Zanzibar.

Een safari om U tegen te zetten beleef je op de bodem van de Ngorongoro Crater en in de uitgestrekte savannes van het Serengeti National Park. Waar andere reizigers terugkeren via dezelfde weg, reis jij dwars door de Serengeti naar het Lake Natron gebied. In dit niet-toeristische gebied leven verschillende traditionele Masai stammen met hun runderen en vind je de actieve Ol Doinyo Lengai vulkaan terug. Lake Natron baadt in een speciaal sfeertje en is dan ook de ideale plek voor wat actiever avontuur. Vervolgens vlieg je naar Zanzibar en verken je de steegjes en marktjes van Stone Town. Afsluiten doe je met een verblijf aan een prachtig bountystrand aan de oostkust van dit tropische eiland.

De hoogtepunten van deze reis

Masai
Masai

Maak kennis met de Masai cultuur in het Lake Natron gebied

Tanzania Liong King safari serengeti savanne afrika
Serengeti National Park

De Big 5 spotten in Tanzania's bekendste wildparken: Ngorongoro Crater & Serengeti National Park

Zanzibar Tanzania beach strand verblijf hotel vakantie
Jambiani Beach - Zanzibar

Relaxen op Zanzibar: ontdek de marktjes van Stone Town & geniet van de prachtige bountystranden

Programma

Programma

A Dag 1
Aankomstdag: Arusha

Karibu! Aankomst op Kilimanjaro airport, aan de voet van Afrika’s hoogste berg. Na het ophalen van de bagage en het regelen van je visum word je aan de uitgang van de luchthaven opgewacht en met een privétransfer naar Arusha gebracht. Na een uurtje rijden kom je aan in je lodge in Arusha.

B Dag 2
Arusha - Ngorongoro Crater

Inbegrepen: ontbijt-lunch-diner

Na het ontbijt word je aan de lodge opgehaald voor een transfer naar de Ngorongoro krater, de eerste belangrijke stop van je safari. De rit neemt zo’n drie uur in beslag, maar met een beetje geluk kom je onderweg al wildlife tegen.

Met de jeep daal je af in de krater en ga je de rest van de dag wildlife spotten op de kraterbodem (6-uren permit). Onderweg wordt er halt gehouden voor een picknick. De Ngorongoro krater is de grootste intacte krater ter wereld met een diepte van ruim 600 meter en een diameter van 20 km. De krater huisvest een spectaculair eco-systeem met een prachtige, weelderige natuur en de grootste concentratie wildlife in Tanzania. Weinig dieren verlaten dit gebied aangezien de leefomstandigheden in de krater zo goed als ideaal zijn. Er is bijna altijd water aanwezig en vers gras groeit er in overvloed.  Het is niet voor niets dat deze bijzondere plek  bijnamen heeft zoals Ark van Noach of Tuin van Eden. 

C Dag 3
Ngorongoro Crater - Serengeti NP

Inbegrepen: ontbijt-lunch-diner

Tijd voor Tanzania's ultiemste safaripark! De rit naar de officiële toegangspoort van het Serengeti National Park neemt een dikke twee uur in beslag. Onderweg kom je vast en zeker al heel wat dieren tegen, aangezien de Serengeti niet omheind is waardoor het wild zich vrij kan verplaatsen.

Het immense Serengeti-reservaat is één van Afrika's beroemdste wildparken, met een enorme populatie grote diersoorten. Het landschap bestaat overwegend uit savannes, onderbroken door afgeronde granietformaties (kopjes) en stukken acaciawoud. Er zijn niet veel wildparken in Afrika waar het zo eenvoudig is om de Big 5 te spotten aangezien alle bekendste Afrikaanse diersoorten aanwezig zijn.

Het Serengeti National Park is ook wereldberoemd voor de "Great Migration". De trek van deze immense kudde gnoes, zebra’s en antilopen is één van de meest spectaculaire natuurfenomenen ter wereld. In principe verplaatst de kudde zich in wijzerzin van oktober tot juli door het park. In augustus en september zitten de kuddes doorgaans in het noorden van de Serengeti of in het Masai Mara National Park in Kenya. Het is dan ook logisch dat deze trek grote roofdieren aantrekt zoals leeuwen, cheeta’s, luipaarden, hyena’s, jakhalzen, gieren, …  Maar ook zonder de aanwezigheid van deze enorme kudde gnoes leven er nog steeds duizenden en duizenden dieren in het Serengeti National Park, dus laat je safari in het park zeker niet afhangen van de Great Migration.

D Dag 4
Serengeti NP

Inbegrepen: ontbijt-lunch-diner

Aangezien het park zo groot is als de helft van België, staat er vandaag een volledige dag safari op het programma. Zo kom je ook in andere delen van het park, die weer garant zullen staan voor andere landschappen en bijzonder wildlife. Je zal merken dat de “Serengeti”, wat eindeloze vlakte betekent in het Masai, zijn naam vandaag alle eer aandoet. Zo ver het oog reikt zie je savannes met hier en daar een acaciaboom, beelden die zo uit de The Lion King weggeplukt zijn. s’Middags wordt er even halt gehouden voor een lekkere picknick, zodat je voldoende energie hebt om er in de namiddag opnieuw tegenaan te gaan.

Optionele excursie: De ultieme safari? De Balloonsafari!

Geniet van een onvergetelijke safari over de Serengeti in een heteluchtballon.

Bekijk hier alle details voor deze excursie

E Dag 5
Serengeti NP - Lake Natron

Inbegrepen: ontbijt-lunch-diner

Je rijdt door de noordelijke Serengeti naar Klein’s Gate, de officiële noordelijke parkgrens, in de richting van Lake Natron. Tijdens deze rit, die zo’n 6 uur in beslag neemt, laat je het dierenrijk van de Serengeti rustig achter je en kom je terug Masai tegen die op wandel zijn met hun koeien of geiten.

De wegen op dit traject zijn in slechte staat dus zet je schrap voor het stevigere 4x4 werk! ’s Middags stop je opnieuw voor een picknick. Hoe dichter je Lake Natron nadert, hoe spectaculairder het landschap wordt. In de namiddag kom je aan bij Lake Natron, met op de achtergrond de machtige Ol Doinyo Lengai vulkaan, een schoolvoorbeeld van de ideale vulkaankegel. Enkele kilometers verder vind je Lake Natron terug. Een groot alkalisch meer dat in de maand oktober een oranje tot rode kleur aanneemt. Wanneer je naar het meer wandelt, ervaar je de typische zwavelgeur en het kraken van het zout onder je voeten. Daarnaast vormt het meer ook het jaarlijks broedgebied van zo’n 2.5 miljoen roze flamingo’s. Met een beetje geluk kan je ze hier dan ook in groten getale aantreffen.

Aangezien dit gebied een stuk buiten de toeristische paadjes ligt, is het hier een stuk rustiger. 

F Dag 6
Lake Natron

Inbegrepen: ontbijt-lunch-diner

Vrije dag in het Lake Natron gebied. Opteer voor één van de leuke excursies om deze omgeving beter te leren kennen. Zo kan je onder begeleiding van een gids naar de oevers van Lake Natron, een wandeling maken naar de Ngare Sero waterval voor een verfrissende duik of voor echte avonturiers: de beklimming van de actieve Ol Doinyo Lengai vulkaan.

G Dag 7
Lake Natron - Arusha

Inbegrepen: ontbijt-lunch

Rij via de bekende Riftvallei terug naar Arusha. Naarmate je verder van het Lake Natron gebied wegrijdt, kom je opnieuw meer vegetatie tegen en wordt het landschap terug groener. De rit naar Arusha neemt een groot stuk van de dag in beslag, aangezien de route over kleine, lokale baantjes loopt. ’s Middags hou je opnieuw halt voor een picknick.

Bij aankomst in Arusha zit de safari er jammer genoeg op. Maar je kan wél genieten van een dik verdiende duik in het zwembad van je lodge. Zo kan je het stof van de parken definitief van je afspoelen.

H Dag 8
Arusha - Zanzibar (Stone Town)

Inbegrepen: ontbijt

Transfer van het hotel in Arusha naar de luchthaven voor de vlucht naar Zanzibar.

Na een anderhalf uur vliegen land je op Zanzibar en word je aan de uitgang van de luchthaven opgewacht voor de transfer naar het hotel in Stone Town. Deze stad was in de 19e eeuw het belangrijkste centrum voor de slaven- en specerijenhandel in oostelijk Afrika. Hierdoor vind je in Stone Town nog een heleboel Arabische en Oosterse invloeden terug. In het oude stadsgedeelte kan je uren verdwalen in de kleine steegjes. De oude stad staat dan ook volgebouwd met levendige bazaars, kleine pleintjes, moskeeën en grote Arabisch-Indische handelshuizen. De oude stad kan je eigenlijk een beetje vergelijken met een medina uit het Midden-Oosten.

I Dag 9
Zanzibar (Stone Town) - Zanzibar (strand)

Inbegrepen: ontbijt

Tijd om te relaxen!

Je kruist het eiland en verblijft aan de oostkust van Zanzibar. Geniet van de uitgestrekte witte stranden, kristalhelder water en prachtige koraalriffen. Omringd door zo’n paradijselijke omgeving kan je niet anders dan genieten en volledig ontspannen!

J Dag 10 - 11
Zanzibar (strand)

Inbegrepen: ontbijt

Vrij verblijf op Zanzibar. Relax op het strand of ontdek dat Zanzibar meer is dan alleen maar zon, zee en strand tijdens één van de talrijke excursies die we graag voor je regelen.

K Dag 12
Zanzibar: vertrekdag

Inbegrepen: ontbijt

Afhankelijk van het vertrekuur van je vlucht word je naar de luchthaven van Zanzibar gebracht.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Dag 4: Optionele activiteit
Optionele excursie: De ultieme safari? De Balloonsafari! Prijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Alle luchthaventransfers
 • Vermelde maaltijden
 • Privévervoer in 4x4 Toyota Landcruiser met pop-up dak en elektrische koelkast tijdens de hele safari
 • 2 overnachtingen (kamer met ontbijt) in Arusha
 • 5 overnachtingen (volpension) tijdens de safari
 • 2 flessen mineraalwater per persoon per dag
 • Diensten van een Engelstalige privégids/chauffeur (en privékok bij budget formule)
 • Alle vermelde activiteiten en alle inkomgelden
 • Gebruik van alle kampeermateriaal tijdens de safari (enkel bij budget formule)
 • Binnenlandse vlucht Arusha - Zanzibar met lokale luchtvaartmaatschappij
  • OPGELET (max. 20kg bagage in totaal =handbagage + check-in bagage)
 • 1 overnachting (kamer met ontbijt) in Stone Town
 • 3 overnachtingen (kamer met ontbijt) aan de oostkust van Zanzibar
 • Transfers op Zanzibar
 • Bijdrage voor het Garantiefonds

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Alle overige maaltijden in Arusha & op Zanzibar
 • Optionele activiteiten in de Serengeti:
  • Ballonsafari met champagne ontbijt - EUR 555 per persoon
 • Optionele activiteiten aan Lake Natron: (ter plaatse te betalen)
  • Wandeling naar de oevers van Lake Natron - USD 30 per persoon
  • Wandeling naar de watervallen - USD 30 per persoon
  • Beklimming van Ol Doinyo Lengai vulkaan - USD 100 per persoon
 • Dranken
 • Slaapzak (enkel bij budget versie, te huur aan USD5/dag)
 • Persoonlijke uitgaven en fooien
 • Verzekeringen

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijg een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Voor rondreizen in Tanzania werken we met drie verblijfscategorieën: Budget, Comfort & Deluxe. Meer uitleg over deze verschillende verblijfscategorieën vind je hieronder.

Wil je graag een combinatie van categorieën, een uniek verblijf dat vrienden je hebben aangeraden of een luxueuze all-inclusive op Zanzibar om mee te eindigen? Contacteer je Joker-kantoor om je droomreis in Tanzania op basis van jouw verwachtingen te laten samenstellen.

 

Budget

Tijdens een Tanzania rondreis in de Budget categorie verblijf je in eenvoudige maar sfeervolle, accommodaties in Arusha en op Zanzibar. Elk kamer heeft z’n eigen badkamer met warm en koud water, douche en toilet. Tijdens de safari overnacht je in een kampeertent op public of private campsites, midden in de Tanzaniaanse natuur. Het sanitair op deze campsites is eenvoudig maar doorgaans proper. Hoewel er niet altijd garantie is op een douche met warm water. Een comfortabele privéjeep met pop-up dak, een driver/guide die je alles bijleert over de wilde dieren en een kok die heerlijke maaltijden voor je bereidt, zijn de ideale ingrediënten voor een avontuurlijke kampeersafari. Voeg daar nog de nachtelijke geluiden van de savanne bij en je hebt een spannende ervaring die je niet snel gaat vergeten!

Hieronder vind je onze selectie budget-accommodaties van het reisprogramma:

Plaats

Hotel of Campsite

Arusha

Outpost Lodge

Ngorongoro Crater

Simba Campsite

Serengeti NP

Seronera Campsite

Lake Natron

Worldview Campsite

Stone Town

Zenji Hotel

Zanzibar (strand)

Bellevue Guesthouse

 

Comfort

De Comfort categorie is uitermate geschikt voor reizigers die ietsje meer verwachten van hun verblijf. Tijdens de safari overnacht je in comfortabele (tented) lodges die het comfort van een westerse hotelkamer benaderen. Je beschikt over een volwaardig bed met en-suite badkamer met douche met warm water en westers toilet. Een terrasje met een uniek zicht op de indrukwekkende Tanzaniaanse natuur maakt het plaatje compleet. 's Avonds geniet je van een sundowner (aperitief) aan het kampvuur waar je je safari-verhalen kunt uitwisselen met de andere gasten van de lodge. Daarna schuif je de benen onder tafel en geniet je van een lekkere maaltijd in het restaurant van de lodge. Met je privéjeep met pop-up dak en driver/guide, word je professioneel begeleid zodat je safari zonder twijfel een succes wordt. Voor en na de safari en op Zanzibar voorzien we leuke verblijven met comfortabele kamers, een zwembad en restaurant met goede keuken. Perfect om helemaal tot rust te komen na de safari.

Hieronder vind je onze selectie comfort-accommodaties van het reisprogramma:

Plaats

Hotel of (tented) lodge

Arusha

African Tulip

Ngorongoro Crater

Ngorongoro Sopa Lodge

Serengeti NP

Kati Kati Tented Camp

Lake Natron

Lake Natron Tented Camp

Stone Town

Kholle House

Zanzibar (strand)

Sunshine Hotel

 

Deluxe

Bij de deluxe formule, maken de zorgvuldig geselecteerde accommodaties stuk voor stuk het verschil met hun schitterende ligging in de natuur, hun kwalitatieve keuken, de professionele service en de prachtige kamers of suites. Tijdens de safari overnacht je in luxueuze (tented) lodges die beschikken over al het comfort van een luxueuze hotelkamer maar dan midden in de Tanzaniaanse natuur. Een patio met comfortabel meubilair bied je een uniek zicht op de indrukwekkende Tanzaniaanse natuur. 's Avonds geniet je van een sundowner (aperitief) aan het kampvuur waar je je safari-verhalen kunt uitwisselen met de andere gasten van de lodge. Daarna schuif je de benen onder tafel en geniet je van een exquise maaltijden in het restaurant van de lodge. Met je privéjeep met pop-up dak en driver/guide, word je professioneel begeleid zodat je safari zonder twijfel een succes wordt. Na de safari vlieg je naar Zanzibar voor een luxueus strandverblijf. De ideale afsluiter van een onvergetelijke vakantie in Tanzania!

Plaats

Hotel of (tented) lodge

Arusha

Onsea House

Ngorongoro Crater

Ngorongoro Serena Lodge

Serengeti NP

Kubu Kubu Tented Lodge

Lake Natron

Lake Natron Camp

Stone Town

Emerson on Hurumzi

Zanzibar (strand)

Kisiwa on the beach

 

Wat je moet weten over deze reis

Klimaatinfo

De maanden december tot februari en juni tot september zijn perfect voor een rondreis in Tanzania.

Wij raden ook het korte regenseizoen aan, dat loopt van midden oktober tot midden december. Er valt in die periode wel af en toe een bui, maar er zijn veel minder toeristen in de nationale parken en je safari-programma wordt er niet door beïnvloed. Minder geschikt is het lange regenseizoen, dat loopt van midden maart tot eind mei. Wildlife is in die periode moeilijker te spotten en wegen kunnen zeer modderig zijn ten gevolge van de felle regen.

De beste periode om de Great Migration in het Serengeti National Park te spotten? Die verschilt van plaats tot plaats. Meestal trekken de enorme kuddes gnoes en zebra’s op deze manier verder:

 • in juni en juli in het noordwesten van het park
 • in augustus en september in het noorden
 • in december tot maart in de zuidelijke Serengeti

Door de klimaatverandering wordt de grens tussen het droge seizoen en het regenseizoen in Tanzania elk jaar minder duidelijk. Daarom baseren we ons advies voor de beste reisperiode op de afgelopen reisseizoenen. Dit is onze ervaring met de beste reisperiode voor een safari in Tanzania en het spotten van de Great Migration. Meer details over de beste reisperiode en advies per maand vind je hier.

Goed om weten
 • De campsites, lodges en nationale parken zijn niet omheind in Tanzania. Dieren kunnen in principe tot bij je tent of lodge. Dit kan akelig lijken, maar maakt het safari avontuur alleen maar compleet. Indien je met kinderen reist, moet er uiteraard extra opgelet worden.
 • Je paspoort moet minimum 6 maanden langer geldig zijn dan de geldigheid van het visum.
 • Aan de Ngorongoro krater kan het na zonsondergang flink afkoelen. Daarom raden we je aan om in elk seizoen toch een warme trui en jas mee te nemen. 

 • Waarom je safari safari boeken bij Joker? Lees hier ons duurzame safariverhaal.
 • De Toyota Landcruisers die worden gebruikt tijdens de safari beschikken over een pop-up dak, een elektrische koelkast en stopcontact voor het opladen van je smartphone of fototoestel

 • Voor je op safari vertrekt, wordt er nog even halt gehouden aan een supermarktje. Zo kan je zelf nog wat snacks of drankjes kopen voor tijdens de safari.
Fooien en geldzaken

Fooien

Bij geleverde diensten is het zeer gebruikelijk om een fooi te geven. In Tanzania vormt de fooi een groot deel van het loon dus daarom vragen we van Joker uit om deze ook te geven. Hieronder vind je richtbedragen, maar uiteraard bepaal je dit zelf:

Kampeersafari

 • Chauffeur/Gids : tussen $15 en $25 USD per dag per voertuig
 • Kok: Tussen de $15 en $20 per dag per voertuig

 Lodgesafari :

 • Chauffeur/Gids: tussen $15 en $25 per dag per voertuig

 Beklimmingen:

 • Hoofdgids : tussen de $15 en $25 per dag per groep
 • Assistantgids:  tussen de $15 en $20 per assistantgids per dag per groep
 • Kok: tussen de $15 en $20 per dag per groep
 • Dragers: tussen $10 en $15 per drager per dag per groep


Geldzaken

In Tanzania kan er zowel in Amerikaanse dollar (USD) als in Tanzaniaanse shilling (TZS) betaald worden. Daarom raden we aan om voldoende grote biljetten in USD mee te nemen en een deel hiervan te ruilen bij aankomst in TZS. Grote biljetten (USD50 of USD100) krijgen een betere wisselkoers naar TZS dan kleinere USD biljetten. In Tanzania en Zanzibar kan je eenvoudig met kredietkaart terecht bij een bankautomaat (ATM) om TZS af te halen. Drankjes, maaltijden en souvenirs worden meestal betaald in TZS, optionele excursies daarentegen worden vaak in USD afgerekend.  1€ = +/- 2.000TZS

Wanneer je USD bestelt bij je bank, zorg er dan zeker voor dat je USD bestelt uitgegeven na het jaar 2006. Biljetten van vóór het jaar 2006 worden in Tanzania niet aanvaard.

Een diner kost gemiddeld tussen 20.000TZS en 50.000TZS (€10 en €25 pp zonder drankjes)

Een biertje kost gemiddeld  tussen 3.000TZS en 5.000TZS (€1,50 en €2,50)

Frisdrank kost gemiddeld 1.500TZS (€0,75 cent tot €1)

Een fles wijn op restaurant kost gemiddeld tussen 20.000 TZS en 50.000TZS (€10 en €25 euro voor een fles)

 

Credit Card wordt in de meeste hotels, lodges en restaurants aanvaard maar reken op een extra 5% tot 10% als transactie fee. Daarom kan het interessanter zijn om voldoende cash in USD te voorzien, aangezien dit het meest gebruikt wordt en je geen extra kost moeten betalen zoals bij de Credit Card.

Medische info

Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B ook aangeraden. Een vaccinatie tegen gele koorts wordt aangeraden maar is niet verplicht. Een middel tegen malaria is zeker aan te bevelen aangezien malariamuggen voorkomen in Tanzania. Deze medicatie is enkel op doktervoorschrift verkrijgbaar, maak daarom tijdig een afspraak bij je huisarts.


Alle up-to-date informatie over reisgeneeskunde voor Tanzania kan je terugvinden op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde: www.itg.be/itg/GeneralSite/Default.aspx?wpid=789&miid=679&L=n&Country=Tanzania


MALARIA: is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Zorg voor malariapreventie en raadpleeg hiervoor je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Neem daarnaast een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken. Het is belangrijk om muggensteken te voorkomen. Draag daarom losse kleding in lichte kleuren, bedek de huid zoveel mogelijk door lange mouwen en een lange broek te dragen. 

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren