Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is de ideale reisperiode voor een safari in Tanzania of een zonvakantie op Zanzibar? In het algemeen zijn onze zomer en winter de beste momenten voor je reis naar Tanzania. Dat zijn daar immers de droge periodes van het jaar. De laatste jaren ondervinden we in Tanzania ook de gevolgen van de klimaatverandering, waardoor de droge seizoenen en regenseizoenen lichtjes beginnen te verschuiven. Op basis van onze ervaringen tijdens de meest recente reisseizoenen kunnen we je gelukkig een duidelijke leidraad bieden wat het weer in Tanzania betreft.

Hieronder vind je ons advies per maand, erg nuttig als je op safari wil in de 4 mooiste nationale parken van Tanzania. Ook voor Zanzibar en de Kilimanjaro vind je een weerwijzer. Zo heb je meteen een goed overzicht van de beste reisperiode voor de populaire regio’s van Tanzania!

Januari - februari

Dit is de ideale reisperiode! Er is weinig tot geen neerslag in deze maanden. Overdag is het warm tot heel warm, ’s nachts koelt het een beetje af. Het is wel druk in de nationale parken, zeker tijdens de kerstvakantie. Eind januari en februari kalveren vele dieren in de zuidelijke Serengeti waardoor je grote kans hebt om kleine, schattige gnoes, zebra’s, antilopen enz. te spotten. Deze jongen zijn natuurlijk een makkelijke prooi voor leeuwen en jachtluipaarden: ook deze dieren zal je waarschijnlijk in actie zien.

Maart

Officieel valt deze maand in het lange regenseizoen maar de afgelopen jaren lijkt de regen steeds later te vallen. Daardoor is het in maart nog steeds heel aangenaam. Overweeg daarom zeker maart als een beetje regen je niet afschrikt. Je hebt de parken meer voor jezelf en veel dieren hebben net kleintjes gekregen die voor het eerst zelfstandig leren leven.

April-mei

Niet ideaal voor safari’s. Deze twee maanden vormen de kern van het lange regenseizoen in Tanzania. Lange regendagen, moeilijk berijdbare wegen en wildlife dat meer verspreid zit, maken deze periode minder geschikt voor safari’s. Zeker onze budgetformule (kamperen) raden we in deze periode af omwille van de modderige ondergrond.

Juni - september

De ideale reisperiode! Het is warm weer overdag (20 tot 30°C) maar de ochtenden en nachten zijn fris. (0 tot 20°C). Er valt weinig tot geen neerslag en je kan genieten van prachtige vergezichten doordat er weinig of geen bewolking is. Door de droogte verzamelen de dieren zich meer rond de rivieren en waterpoelen. Makkelijker om te spotten dus! Juni en juli zijn daarnaast ook twee topmaanden om de enorme kuddes van de Great Migration te spotten in de Serengeti.

Oktober – december

Een goede reisperiode als een sporadische regenbui je niet afschrikt. Het is nog steeds aangenaam warm overdag en ’s nachts begint het terug warmer te worden. De regenbuien zijn vaak van korte duur en heel lokaal. Ze hebben geen invloed op je safariprogramma. In deze maanden zijn er minder reizigers in Tanzania waardoor je meer het gevoel hebt de parken voor jezelf te hebben.

De beste reisperiode voor de Great Migration

Jaarlijks migreren 2 miljoen gnoes, zebra’s en gazelles door de eindeloze savannes van de Serengeti en het Masai Mara National Park in Kenia. Dit prachtige natuurwonder van dichtbij meemaken is een ongelooflijke ervaring die je nog lang zal bijblijven! Oog in oog staan met zo’n grote kudde gnoes of zebra’s kunnen we bijna garanderen tijdens een safari in Serengeti. 

Juni – juli

Goede maanden om de migratie te spotten in de centrale en westelijke Serengeti (Western Corridor). Dit is ook de periode van de “river crossings”, waarbij gnoes en zebra’s hun leven riskeren door de rivier over te steken, terwijl krokodillen geduldig wachten om dan plots toe te slaan. Dit schouwspel kan je, als de natuur het wil, in deze periode meemaken aan de Grumeti rivier in de westelijke Serengeti (Western Corridor).

Augustus – september

De kuddes trekken noordelijker naar de Serengeti en verblijven in het Lobo-gebied (noordelijke Serengeti), het Mara-gebied (uiterst noordelijke Serengeti) of net over de grens van Kenia in het Masai Mara National Park. De Mara-rivier vormt onderweg 2 maal het decor van een river crossing, waarbij tienduizenden gnoes en zebra’s opnieuw de overkant proberen te bereiken.

December – januari

De kuddes trekken op hun weg naar de zuidelijke Serengeti door de vlaktes van de Ngorongoro en de Ngorongoro-krater. Tijdens deze periode heb je veel kans om de kuddes te spotten wanneer je van Ngorongoro naar Serengeti reist.

Februari – maart

De kuddes bevinden zich nu in de zuidelijke Serengeti, waar ze kalveren. Laat je verwonderen door de pasgeboren dieren maar… hou er rekening mee dat deze schattige jongen niet veel later op het menu kunnen staan van de roofdieren in dit gebied.

Je reis helemaal in het teken van de Great Migration?

Hieronder vind je een kaartje van de trek van de Great Migration. Toch blijft dit vooral theorie: heel wat Joker-reizigers die in centraal Serengeti verblijven in juli en augustus komen tóch de enorme kuddes tegen, zonder helemaal naar het noorden te hoeven rijden. Eind november 2018, bijvoorbeeld, zat een groot deel van de kuddes exact aan de andere kant van de Serengeti dan de kaart toont voor die periode. Daarom hoef je je safari in de Serengeti zeker niet volledig in teken te plannen van de Great Migration. Je komt gegarandeerd enorm veel wildlife tegen!

De beste reisperiode voor Zanzibar

Zanzibar is het hele jaar geschikt als reisbestemming, met uitzondering van april en mei wegens het lange regenseizoen. Veel wind en lange, felle regendagen maken een verblijf in die 2 maanden minder aangenaam. Van december tot maart is het zeer warm op Zanzibar, met een hoge luchtvochtigheidsgraad. Hierdoor krijg je een meer drukkend gevoel. Tijdens onze zomermaanden daalt de luchtvochtigheid op Zanzibar en wordt de tropische warmte aangenamer.

Het beste weer om de Kilimanjaro te beklimmen

Van juni tot oktober en van januari tot maart heb je het meeste kans op goed weer en mooie vergezichten. Onze persoonlijke voorkeur gaat naar de maanden oktober en maart. Door de recente verschuivingen in de weersomstandigheden, merken we dat het er in oktober en maart toch nog redelijk goed weer is, terwijl het minder druk is op de berg.

Bekijk alle individuele rondreizen naar Tanzania

Bekijk alle groepsreizen naar Tanzania