Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze zomer (2022) vertrok Joker-CEO Stijn met zijn vrouw en 2 tieners richting Tanzania en Zanzibar. Zijn reiservaring en indrukken, pende hij hieronder neer.

"This is Africa"

In aanloop van deze reis leerde ik de uitspraak “This is Africa” kennen. Gevoelige materie of “glad ijs” en al zeker in deze politiek correcte tijden is het opletten met dergelijke framing. De uitspraak is dubbel en slaat zowel op de unieke charme van het continent als op de verschillen die er zijn op vlak van o.m. organisatie en structuren. Het was niet mijn eerste reis naar Afrika en ook in Tanzania was ik eerder al geweest dus ik kon er mij wel iets bij voorstellen. Daar kwam bij dat reizigers na 2 jaar terug in grote getalen hun weg vonden naar dit land hetgeen zeker wel wat aanpassing met zich zou meebrengen.

Anticipatie genoeg dus maar vooral héél veel goesting om opnieuw te gaan reizen en grenzen te verleggen met het gezin. Dat was het uitganspunt. Wie net zoals wij tieners heeft van 14 en 17 jaar, die weet dat er liever uit het nest gevlogen wordt dan met het vliegtuig en de ouders op vakantie maar…een safari naar Tanzania…daar moest ik niet veel mooie woorden aan vuil maken. Iedereen blij en daar doen we het tenslotte voor. Ook enkele noodzakelijke inentingen en het dagelijkse malaria pilletje konden de pret niet drukken.

Zorgeloos op reis, advies op maat

Zo vertrokken we begin augustus voor een uitgestippeld traject langs 4 grote parken (Tarangire, Lake Natron, Ngorongoro en Serengeti in die volgorde). Een binnenlandse vlucht zou ons nadien nog enkele dagen op Zanzibar brengen. In and out binnen de 2 weken. Efficiënt opgebouwd voor maximale beleving. In overleg met de collega’s van Joker werden onze specifieke wensen mee ingevoegd en lieten we ons tegelijk inspireren om wat zaken uit te proberen, zo werd bijvoorbeeld Lake Manyara vervangen door Lake Natron. Beroepshalve stonden er voor mij ook enkele bezoeken gepland o.m. bij het Joker ViaVia Reiscafé in Arusha.

Die zorgeloosheid zowel in aanloop als ter plaatse maar ook de flexibiliteit zijn voor mij de grote troeven van een individuele reis bij Joker. Dat in combinatie met een schitterend land als Tanzania en je hebt een absolute winner voor je liggen.

Meer dan eens werden we verwonderd:

  • Als je dieren wil zien moet je in Tanzania zijn, van heel Afrika heb je hier de grootste aantallen per m2. Overvloedig is het juiste woord, Ngorongoro wordt niet voor niets de Ark van Noah genoemd. The big five? Check! Check! Check!...
  • Hoewel ze in elkaars verlengde liggen zijn de 4 parken totaal verschillend en blijf je keer op keer in verbazing vallen. Eindigen met de Serengeti zou ik ook durven aanbevelen als absoluut hoogtepunt voor mij persoonlijk.
  • De parken, de dieren en het welzijn er van worden nauwlettend opgevolgd. Waar nodig houden rangers de safari jeeps ver genoeg uit de buurt van de dieren (neushoorn met baby in ons geval) en geen enkele lodge of tented camp mag omheind zijn. De natuur is prioritair. Zo zijn bijvoorbeeld ook plastic zakjes verbannen in heel het land en mag je deze als toerist niet meenemen in je valies.
  • De hygiëne was overal tot het maniakale op punt. In alle accommodaties maar ook op openbare plaatsen zoals luchthavens en visitor centers. Nee, geen zuinigheid met Dettol. Tijdens het eten wordt de kamer klaargemaakt voor de nacht t.t.z. het muskietennet wordt uitgevouwd en heel de kamer wordt nog eens flink ingespoten tegen mogelijke insecten. Wie qua dieren graag ook muggen ziet moet ik wel teleurstellen…ik heb er over heel de reis maar 4 geteld…ze hebben het niet overleefd. En daarbuiten ergens last van de darmpjes? Nee, hoor.
  • Ondanks een niet altijd evident bestaan voor de Maasai e.a. ervaar je toch een enorme vriendelijkheid, “jambo!”, “karibu!”, “hakuna matata!”, “asante sana!”…vliegen je rond de oren, de obligatoire verkopers doen hun ding maar het blijft allemaal sympathiek.
  • Onze driver/guide was absoluut ook de vriendelijkheid zelve (én stipt tot op de minuut). Het was even wennen toen we terug in Zaventem ‘vriendelijk’ werden onthaald door het plaatselijke douanepersoneel dat iedereen luidkeels in de juiste rij snauwde. “This is Europe”.

Een reis met impact

We kunnen nog veel van elkaar leren. Dat blijkt steeds opnieuw na iedere reis. Reizen = beste remedie tegen stereotypen? Niet alleen tegen dat. En intussen hebben wij enorm genoten van deze reis op een van de mooiste plekken op aarde en zijn onze familiebanden weer extra aangehaald. Nog iets af te vinken? Niet voor ons. Asante sana Tanzania!

Zelf ook op reis naar Tanzania?

Bij Joker hebben we een uitgebreid aanbod aan Tanzania-reizen die je met je eigen gezelschap kan doen. Al deze reizen zijn zorgvuldig door onze experts samengesteld en je kan ze bovendien aanvullen met excursies.

 

Misschien is dit ook interessant voor jou?