Overslaan en naar de inhoud gaan

Jaarlijks migreren 2 miljoen gnoes, zebra’s en gazelles door de eindeloze savannes van het Serengeti National Park in Tanzania en het zuidelijke deel van het Masai Mara National Park in Kenia. Getuige zijn van dit natuurfenomeen, ook wel gekend als The Great Migration, staat hoog op de wishlist van vele avontuurlijke reizigers, dierenliefhebbers en hobbyfotografen.

Het is dan ook in 1 woord indrukwekkend. Én vertederend, als je de massa's dieren treft op het moment dat ze nieuw leven ter wereld brengen: het kalverseizoen.

The place to be? De zuidelijke Serengeti

In de maanden oktober, november en december trekt de migratie dwars door het Serengeti National Park. Rond de jaarwisseling komen de dieren aan in de zuidelijke Serengeti.

Dat gebied wordt ook wel Ndutu genoemd. Je vindt er de grote drinkplassen Lake Masek en Lake Ndutu, met daarrond uitgestrekte savannes en stukken woud. En veel vers groen gras, dankzij het korte regenseizoen in november. Daardoor is het voor gnoes, zebra’s en gazelles de ideale plek om hun jongen op de wereld te zetten. Het kalverseizoen komt eraan!

Duizenden jonge dieren... en grote katachtigen

Tussen begin januari en eind maart worden er dagelijks duizenden dieren geboren, met pieken tot 8.000 nieuwe jonge dieren per dag tegen eind februari. Na de geboorte moeten deze jonge zebra’s en gnoes snel leren want de roofdieren in de Serengeti zijn genadeloos. Enkele minuten na de geboorte staan ze op hun eigen poten en na een dag of drie lopen ze volwaardig mee met hun ouder(s).

Zo’n enorme aantallen jonge, onervaren dieren zijn een natuurlijke magneet voor de grote katachtigen, met in hun kielzog hyena’s, jakhalzen en gieren die ook hun deeltje proberen mee te pikken. Hier kan je getuige zijn van een uniek, voor sommigen wreed ogend, schouwspel waarbij (jonge) gnoes en zebra’s rennen voor hun leven en leeuwinnen en hyena’s de confrontatie met elkaar aangaan om hun gevangen prooi te beschermen.

De kracht van volle maan

Hoewel vele jonge dieren overdag geboren worden, wordt er natuurlijk ook ’s nachts gekalverd. En dat gebeurt vooral tijdens volle maan. Het felle maanlicht zorgt er namelijk voor dat roofdieren beter zichtbaar zijn zodat de kuddes beter beschermd zijn tegen leeuwen, luipaarden of cheeta’s die op zoek zijn naar een volgende prooi.

Getuige zijn van de circle of life?

Je kan de Great Migration, het kalverseizoen en die natuurlijke strijd tussen jagers en potentiële prooien met je eigen ogen beleven tijdens een memorabele safari in Tanzania.

Misschien is dit ook interessant voor jou?