Overslaan en naar de inhoud gaan

Laat je meeslepen in de unieke cultuur van Japan tijdens deze 16-daagse reis. Met je Japan Rail Pass trek je langs dé hoogtepunten van het land.

Deze reis neemt je langs de meest geliefde steden en stukjes natuur. Met de shinkansen raas je door het prachtige Japanse landschap dat je in verwondering laat, net als de lokale cultuur en warmhartige bevolking. Van het bruisende Tokyo trek je naar de schrijnen in de beboste bergen van Nikko. In Hakone vang je misschien wel een glimp op van de machtige Mount Fuji en in Kyoto word je overweldigd door cultuur en geschiedenis. Over geschiedenis gesproken; maak kennis met het oorlogsverleden van de stad Hiroshima en haar aangrijpend verhaal en trek je terug in de natuur op het eiland Miyajima. Afsluiten doe je in Osaka, een stad die je zintuigen niet met rust laat. Japan is een land vol indrukken die je niet meer loslaten. Wat een ervaring! 

De hoogtepunten van deze reis

Japan - Nara
Nara - Nara Park

Maak van dichtbij kennis met de natuur

Tokyo - Shibuya
Tokyo - Shibuya Crossing

Verken de kleurrijk verlichte straten van Tokyo en Osaka

Japan - Nikko
Nikko - Taiyiunbyo

Ontdek extravagante tempels in een wondermooie setting in Nikko

Programma

Programma

A Dag 1
Tokyo

Konnichiwa, welkom in Japan! Bij aankomst van je vlucht in Tokyo neem je de airport bus van de luchthaven naar het centrum van Tokyo, vanwaar je op eigen houtje naar je hotel trekt. Eens aangekomen ben je de rest van de dag vrij.

De uitgestrekte hoofdstad van Japan kent geen limieten. Gekend om z’n levendige straten en flitsende lichten, die in contrast staan met de traditionele tempels en rustige tuinen. De stad staat niet stil, dus laat je helemaal gaan in je verkenning van de highlights van deze metropool! 

Overnachting in Tokyo

B Dag 2 - 3
Tokyo

Inbegrepen: ontbijt

Duik twee dagen op eigen houtje in het bruisende Tokyo. Jij kiest welke wijken je bezoekt en hoe je je dagen invult. Ga helemaal de neonverlichte wijken Shinjuku en Shibuya of trek naar het otaku-paradijs Akihabara, waar je overstelpt wordt door kleurrijke winkels met games, manga en anime.

Cultuurliefhebbers verliezen hun hart in de vele musea, tempels en tuinen. Zo liggen er parels als het Tokyo National museum, de tempels Senso-ji en Meiji-jingu en tuinen als de Imperial Palace east Gardens, Rikugi-en, Ueno Park en Shinjuku Gyoen, op je te wachten. Dit zijn ideale plekken om wat rust in een anders levendige omgeving te vinden. De tuinen in zijn kleine paradijsjes in een immense metropool.

Als de stad je wat teveel wordt, stap de trein of bus op en trek er dagje op uit. Tal van leuke plekke zijn een trein- of busrit verwijderd van Tokyo. Van Yokohama, tot Nikko of Kamakura! Yokohama is een smeltkroes van Aziatische culturen en heeft een bruisend Chinatown! Nikko is gekend om haar UNESCO schrijnen in het hart van Nikko National Park. Een plek waar cultuur en natuur perfect samenkomen. Kamakura wordt wel eens het Kyoto van het oosten genoemd. Neem er een van de vele wandelpaden of bezoek de stad haar wonderbaarlijke tempels, met als hoogtepunt de Kokokuin Tempel met haar grote Boeddhabeeld. Ook Enoshima Island mag bij een bezoekje aan Kamakura niet gemist worden! 

Kinderen en children at heart zien hun meest magische dromen dan weer uitkomen in attractieparken als Disneyland en DisneySea en uiteraard het eens zo Japanse Sanrio Puroland, waar Hello Kitty en haar vriendjes je verwelkomen.

Hoe je je dagen ook zal vullen in Tokyo, één ding is zeker: je zal je niet vervelen!

Overnachting in Tokyo

Optionele excursie: Sumo Grand Tournament

Duik in de wereld van Japan's eeuwenoude sport: Sumoworstelen!

Bekijk hier alle details over deze excursie

Optionele excursie: Tsukiji Fish Market met sushi workshop

Verdiep je volledig in ieders favoriet uit de Japanse keuken: sushi!

Bekijk hier alle details over deze excursie

C Dag 4
Tokyo - Nikko

Inbegrepen: ontbijt - lunch

Sluit om 09u00 aan bij een internationale groep en neem samen met je gids de bus naar Nikko. Eens aangekomen neemt je gids je mee voor een bezoek aan het Toshogu schrijn, waar de eerste heerser van het 265 jaar durende Tokugawa shogunaat – Ieyasu Tokugawa – te ruste werd gelegd. Dit elegante complex is adembenemend mooi. Na dit bezoek geniet je van een lunch in Japanse stijl!

In de namiddag trek je naar Lake Chuzenji, een idyllisch meer in de bergen boven het centrum van Nikko. Aan de oevers van het meer domineert de heilige vulkaan Mount Nantai. Hier verken je ook de laatste stop van de dag; de Kegon Falls die van een zo’n 100 meter hoge rots naar beneden dondert en zachtjes in het meer stroomt. Rond 15u00 reizen de groep en de gids terug naar Tokyo. Jij blijft in Nikko voor een overnachting.

Overnachting in Nikko

D Dag 5
Nikko

Inbegrepen: ontbijt

Geniet van een vrije dag in Nikko, waar je in het centrum tal van schitterende parels op eigen houtje kan bezoeken! Verken zo bijvoorbeeld Taiyuinbyo, het minder extravagante mausoleum van de kleinzoon van Tokugawa Ieyasu. Met haar sobere elegantie weet het bezoekers toch te boeien. Ook de moeite is Rinnoji, de belangrijkste tempel van Nikko. Of geniet van een korte wandeling doorheen de Kanmangafuchi Abyss, een kloof van enkele honderden meters lang.

Voor wie de natuur wilt opzoeken, stap de bus op en trek naar Okunikko. In de omgeving rond Lake Chuzenjiko is nog van alles te ervaren! Zo vind je hier de beroemde Kegon en Ryuzu watervallen of kan je wandelen doorheen het Senjogahara Marshland.  Jij kiest hoe je vandaag je dag invult!

Overnachting in Nikko

E Dag 6
Nikko - Hakone

Inbegrepen: ontbijt - diner

Je ruilt Nikko in voor het onsenstadje Hakone. Van Nikko reis je terug naar Utsonomiya, waar je op de indrukwekkende shinkansen, of bullet train stapt, die je aan zo’n 320 kilometer per uur naar Tokyo brengt! Je neemt er de trein naar Odawara, waar je afstapt en start met het gebruik van je Hakone Free Pass. Met deze pas kan je het lokale transport rondom Hakone gebruiken. Met je Hakone Free Pass stap je aan boord van de lokale trein tot Hakone Yumoto. Afhankelijk van je overnachtingsplek stap je hier over op een trein de bergen in.

De rest van de dag ben je vrij om te genieten van je Ryokan. Hakone is gekend om haar onsen en vele logies zijn hier dan ook mee uitgerust. Laat je meevoeren in de badcultuur van Japan en kom volledig tot ontspanning in een van de onsen.

Overnachting in Hakone

F Dag 7
Hakone

Inbegrepen: ontbijt - diner

Verken de bergen, meren en musea van Hakone tijdens een vrije dag. Met wat geluk ontsluieren de wolken rondom Japan’s favoriete berg en kan je de magnifieke Mount Fuji spotten vanaf Lake Ashinoko! Er zijn tal van musea te ontdekken, van het Glass No Mori tot het Hakone Art Museum en Pola Museum. In het Hakone Open Air Museum wandel je tussen de sculpturen, met als pareltje het kleurrijke Symphonic Sculpture.

Neem al het natuurschoon in je op tijdens een ritje over de Hakone Ropeway en Hakone Tozan Railway, beide inbegrepen in je Hakone Free Pass! Lake Ashinoko is een waar pareltje, met het Hakone Shrine aan de oever. Verken het meer tijdens een boottocht. Vanaf Moto Hakone kan je over het meer uitkijken naar de rode toriipoort van het Hakone Shrine in het water en bij helder weer Mount Fuji die erachter boven de bergen uitrijst.

Overnachting in Hakone

G Dag 8
Hakone - Kyoto

Inbegrepen: ontbijt

Reis vanuit Hakone terug met je Hakone Free Pass naar Odawara Station, waar je overstapt op de shinkansen naar Kyoto. Hier ben je de rest van de dag vrij. Kyoto, ooit hoofdstad van Japan en vandaag de dag een van de 10 grootste steden van het land. Het werd door de eeuwen heen talloze keren verwoest, maar bleef gespaard van totale verwoesting door de atoombom in de Tweede Wereldoorlog.

De stad is niet zomaar gekend als de stad van 1.000 tempels, ze bezit er namelijk meer dan 1.500! Talloze tempels, schrijnen en andere waardevolle bezienswaardigheden zijn hier te bewonderen. Ga alvast op een eerste kennismaking in de stad. Trek erop uit in de omgeving rond Kyoto Station of kuier al door de gezellige straatjes van Gion of Higashiyama. Of verken het gezellige straatje Pontocho, waar het ene kleine restaurantje het andere volgt. Keuze te over!

Overnachting in Kyoto

H Dag 9 - 10
Kyoto

Inbegrepen: ontbijt

Verlies je hart in Kyoto tijdens deze twee dagen waar je op eigen houtje losgelaten wordt in deze stad met haar ontelbare tempels, schrijnen en tuinen.

Niet te missen is de gekende Kiyomizudera, een tempel met een schitterend uitzicht over de stad. Een al even groot icoon is de erg geliefde Fushimi Inari Taisha. Duizenden rode torii overdekken de wandelpaden die naar de top van Mount Inari leiden. Van de prachtige Ginkakuji met haar zentuin kan je over het groene Path of Philosophy naar Nanzenji wandelen, een schitterende zentempel. Ook de gouden Kinkakuji, beter gekend als het Gouden Paviljoen, kan niet op je lijstje missen. Voor wie graag een duik neemt in het lokale eten, brengt best eens een bezoekje aan Nishiki Market! Hier houden de parels van Kyoto echter niet op, de lijst van bezienswaardigheden in Kyoto is eindeloos.

Ook rondom de stad zijn tal van dingen te beleven! Niet zo ver van het centrum kan je de natuur van Arashiyama verkennen te voet of per fiets. Gekend zijn er het bamboebos, de Togetsukyo Brug en de mooie Tenryuji Tempel. Of trek naar Kibune en Kurama ten noorden van Kyoto, genesteld in de Kitayama Mountains, om te genieten van de natuur en de lokale tempels. In de zomer trekken locals naar deze plek om even af te koelen.

Overnachting in Kyoto

Optionele excursie: Uji wandeltour met theeceremonie in Byodoin

Maak kennis met de mooie Byodoin Tempel tijdens een lokale theeproeverij.

Bekijk hier alle details over deze excursie

Optionele excursie: Fietstocht met gids in Kyoto

Verken de gezellige straatjes en steegjes van Kyoto per fiets!

Bekijk hier alle details over deze excursie

Optionele excursie: Halve dag Nara in internationale groep vanuit Kyoto

Duik onder begeleiding en in het gezelschap van een internationale groep in de geschiedenis van Nara.

Bekijk hier alle details over deze excursie

I Dag 11
Kyoto - Nara - Kyoto

Inbegrepen: ontbijt

Maak tijdens je vrije voormiddag verder kennis met Kyoto en haar wonderbaarlijke parels of start je dag rustig.

Rond 13u30 sluit je met een internationale groep aan bij je gids en trek je per trein naar Nara. Nara was de eerste permanente hoofdstad van Japan, waarna de hoofdstad verplaatst werd naar Nagaoka en later Kyoto. Je vindt er gebouwen terug die origineel in de Naraperiode gebouwd werden, tussen 710 en 784!

Maak een wandeling doorheen Nara Park, waar de lokale herten rustig tussen de bezoekers kuieren. Onderweg kan je voor 150 yen crackers kopen om aan de herten te geven. Wees wel gewaarschuwd dat je met zo’n pakje crackers de herten niet zomaar ongezien voorbij kan lopen. Ze smullen hier maar al te graag van!

Je bezoekt er de beroemde Todaiji. De tempel is het grootste houten gebouw ter wereld. Hierin is bovendien de al even beroemde Daibutsu de aanschouwen, een van de grootste bronzen Boeddhabeelden in Japan. Kasuga Taisha is een van de meest gevierde tempels in Nara en is zo oud als de oude hoofdstad. De tempel is gekend voor haar lantaarns die geschonken werden. De lantaarns branden maar twee keer per jaar tijdens de twee Lantaarnfestivals in begin februari en midden augustus.

Tijdens je verkenning van Nara ontdek je nog verschillende bezienswaardigheden, alvorens je rond 17u30 samen met de groep terug met de trein naar Kyoto trekt.

Overnachting in Kyoto

J Dag 12
Kyoto - Hiroshima

Inbegrepen: ontbijt

Neem de trein van Kyoto naar Hiroshima. Eens aangekomen en ingecheckt, ben je vrij om de stad op eigen houtje te verkennen.

Maak kennis met de gruwelijke geschiedenis van Hiroshima in het Peace Park. Hier staan verschillende sculpturen om de gebeurtenissen van 6 augustus 1945 de herdenken. Voor de eerste atoombom hier ontplofte, was het Peace Park het commercieel hart van de stad. Het enige overgebleven restant is de A-Bomb Dome, dat zich tijdens de klap overeind kon houden.

Het Peace Memorial Museum geeft inzicht over het gebeuren en de zware gevolgen voor de inwoners van Hiroshima. De persoonlijke details in het museum zijn erg confronterend en herinneren elke bezoeker eraan dat zo’n gebeurtenis zich nooit mag herhalen.

Hiroshima beschikt ook over een levendig stadscentrum met tal van winkels en restaurants!

Overnachting in Hiroshima

Leuke add-on: Bewandel de Kumano Kodo

Op zoek naar de serene rust van een pelgrimstocht? Dan is deze wandelroute doorheen de bossen van het Kii-peninsula iets voor jou! 

Bekijk hier alle details van deze add-on

K Dag 13
Hiroshima - Miyajima

Inbegrepen: ontbijt - diner

Neem de ferry naar Miyajima, een eiland net voor de kust van Hiroshima, op zo’n uurtje van het stadscentrum. Op de JR ferry kan je zelfs je Japan Rail Pass gebruiken!

Maak op eigen houtje kennis met dit groene eiland. Bezoek het niet te missen Itsukushima schijn en haar beroemde Floating Torii. De rode toegangspoort tot de tempel staar bij vloed in het water, alsof deze drijft. Actievelingen kunnen er wandelen over de vele wandelpaden die doorheen het stadje en daarrond leiden. Zo wandel je misschien wel tot de top van Mount Misen. Is het klimmen niet voor jou weggelegd? Geen probleem, de kabelbaan brengt je in een wip de berg op!

Je verblijft vanavond in een ryokan op het eiland, waar een heerlijk diner voor je wordt geserveerd.

Overnachting in Miyajima

L Dag 14
Miyajima - Osaka

Inbegrepen: ontbijt

Trek terug naar het vasteland en neem de trein terug naar Hiroshima Station. Je stapt er aan boord van de shinkansen naar Osaka.

Stap onderweg zeker uit in Himeji om het indrukwekkende kasteel te bezoeken. Er zijn amper een dozijn kastelen in Japan met een origineel hoofdgebouw en Himeji-jo is er eentje van. Het kasteel wordt ook wel Witte Reiger Kasteel genoemd voor haar grootte en elegantie. Het magnifieke kasteel werd wonderbaarlijk goed bewaard en is een bezoek waard voor liefhebbers van de oude Japanse architectuur. Breng als je tijd hebt ook een bezoekje aan de Kokoen tuinen die naast de kasteelgronden gelegen zijn.

Vervolgens keer je terug naar het treinstation om je treinrit verder te zetten naar Osaka. Zet je eerste momenten in dit culinaire walhalla goed in met heerlijke lokale specialiteiten!

Overnachting in Osaka

M Dag 15
Osaka

Inbegrepen: ontbijt

Een dag op eigen houtje in Osaka! Zoek cultuur op met een bezoek aan Osaka Castle, de verschillende schrijnen of een van de vele musea, zoals het Museum of History of het National Art Museum. Bewonder Osaka vanop hoogte in de Floating Garden Observatory op de 39ste verdieping van Umeda Sky Building. Dit biedt uitstekende vergezichten op de stad!

Liever wat ontspannen en genieten van het stadsleven? Trek er dan op uit in de wijken Minami en Shinsaibashi, het winkeldistrict van Osaka. De tussen de beide wijken ligt Dotonbori, een staart vol winkels en restaurants, die je culinaire wensen vervult met takoyaki, sushi, okonomiyaki en andere heerlijke specialiteiten!

Film- en pretparkfanaten kunnen zeker en vast hun hart ophalen in Universal Studios Osaka. Je vindt er attracties van verschillende filmkleppers als Jaws, Jurassic Park en Minions, maar ook tal van shows voor jong en oud. Fans van de Harry Potter films worden ook niet teleurgesteld in The Wizarding World of Harry Potter, waar je kan kuieren doorheen Diagon Alley met z'n shops en een ritje kan maken op de Forbidden Journey doorheen Hogwarts.

Overnachting in Osaka

N Dag 16
Osaka

Inbegrepen: ontbijt

Vanaf JR Osaka Station trek je op tijd met de airport bus naar de luchthaven voor je terugvlucht naar huis. Het einde van een fantastische kennismaking met het wondermooie Japan!

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag
Dag 2 - 3: Optionele activiteit
Optionele excursie: Sumo Grand Tournament Prijs op aanvraag
Optionele excursie: Tsukiji Fish Market met sushi workshop Prijs op aanvraag
Dag 9 - 10: Optionele activiteit
Optionele excursie: Uji wandeltour met theeceremonie in Byodoin Prijs op aanvraag
Optionele excursie: Fietstocht met gids in Kyoto Prijs op aanvraag
Optionele excursie: Halve dag Nara in internationale groep vanuit Kyoto Prijs op aanvraag
Dag 12: Alternatieve activiteit
Leuke add-on: Bewandel de Kumano Kodo Prijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Alle logies zoals vermeld in het programma
 • Airport transfer bij aankomst en vertrek
  • Airport bus van de luchthaven naar Tokyo
  • Budget en Comfort: Airport bus van Osaka naar de luchthaven
  • Deluxe: Nankai Express trein van Osaka of Namba Station naar de luchthaven
 • JR Pass voor 14 dagen (budget en comfort: 2de klasse / deluxe: 1ste klasse)
 • Hakone Free Pass voor 3 dagen
 • SUICA transportkaart met 1500 yen saldo
 • Dagexcursie in Nikko in internationale groep
 • Halve dagexcursie in Nara in internationale groep
 • Engelstalige begeleiding tijdens de excursies
 • Maaltijden zoals vermeld in het programma
 • Lokale taksen
 • Bijdrage aan het Garantiefonds

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Eventuele binnenlandse vluchten
 • Eventuele toeristentaks of onsentaks van de logies
 • Transport dat niet onder de JR Pass valt
  • Bijvoorbeeld: lijnbussen, treinen van andere bedrijven dan JR Company, ferry’s, etc.
 • Bagagetransport ter plaatse
 • Alle overige niet vermelde maaltijden
 • Dranken en persoonlijke uitgaven
 • Optionele excursies
 • Annulatie- en reisbijstandsverzekering

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijg een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Prijzen

De prijzen zijn op aanvraag, maar geven volledig algemeen overzicht van de te verwachten prijs. Afwijkingen kunnen liggen aan eventuele seizoenstoeslagen zoals vermeld in de voorbeelden hieronder, aanpassingen in het programma of afhankelijk van beschikbaarheid van logies. Alle programma's zijn bovendien volledig op maat aanpasbaar om je de reis van je dromen te bezorgen! 

Flexibiliteit

Droom je van een regio die je niet terug vindt in onze programma's? Niet getreurd! We breiden ons aanbod nog uit naar de toekomst toe, maar in afwachting daarvan, geef ons een seintje en we werken een programma op maat voor je uit! Is het je eerste keer in Japan en wil je vooral de kern verkennen, neem dan een kijkje in onze standaard programma's die je alvast mooie indrukken van het land geven. Wil je toch nog wat extra's of wat wijzigen aan de programma's? Geen probleem. We passen de route aan zodat we samen jouw droomreis kunnen creëren.

Logies

Tijdens de nachten waarbij een diner voorzien is, overnacht je in een typisch Japans verblijf, genaamd minshuku of ryokan. Je overnacht in traditioneel Japanse kamers met tatami-vloeren. Geen standaard bed om op te overnachten, maar wel een futon. Deze matras wordt rechtstreeks op de vloer gelegd en daarop een zachte dons om onder te slapen. Dit slaapt vaak even comfortabel als een bed en is daarboven ook een ware ervaring! Indien je te hard slaapt, er liggen vaak meerdere matrasjes in de kast, waardoor je er wat extra kunt stapelen.

Er zijn verschillende soorten ryokan en binnen elke categorie heeft elk verblijf z'n eigen karakter en voorzieningen. Maar zelfs binnen categorie, is elke ryokan vooral uniek. Ondanks de vele verschillende soorten ryokan die in Japan bestaan, is elke soort niet op alle bestemmingen te vinden. Zo vind je in Tsumago bijvoorbeeld voornamelijk kleinschalige minshuku.

Minshuku en de meer basic ryokan houden het wat meer simpel. De maaltijden zijn wat kleiner, maar zeker voldoende, lekker en traditioneel! De kamers zijn wat compacter, net als de badfaciliteiten. Je dekt er doorgaans zelf je futon, die in de kastruimte klaarligt. Maar daarom word je niet minder gastvrij onthaalt. Gastvrijheid kom je overal tegen in Japan en minshuku zijn vaak door families gerund, waardoor je zelfs een beetje thuis komt. 

Lees meer over de verschillende soorten ryokan.

Toeslagen

Tijdens bepaalde periodes kunnen er toeslagen van toepassing zijn. 

 • 01/apr - 15/apr, 28/apr - 09/mei, 10/aug - 17/aug, november en 30/dec - 03/jan zijn er toeslagen van toepassing tussen €25 en €45 per persoon per nacht
 • 15/jul – 25/jul in Kyoto is er een toeslag tussen €35 en €45 per persoon per nacht omwille van de Gion Matsuri
 • De Olympische Spelen die in 2021 plaatsvinden in Tokyo, zullen de tarieven voor reizen die vallen tussen 22/jul en 09/aug beïnvloeden

Wat je moet weten over deze reis

Klimaatinfo

Het ideale weer voor een rondreis doorheen Japan vind je doorgaans in de lente en de herfst. De temperaturen zijn zacht en aangenaam, en bovendien valt er gemiddeld niet zoveel regen. 

Honshu, Shikoku en Kyushu: 

 • Het beste weer voor de eilanden Honshu, Shikoku en Kyushu vind je in de lente (maart-mei) en de herfst (oktober-november)
 • Wie wel kan genieten van koud weer is zeker ook goed af in de winter. Temperaturen zijn laag, het weer is helder en droog. Dit maakt het een ideale periode om op verkenning te gaan. Sneeuw valt weinig in de grote steden en kom je veelal tegen in de bergachtige regio's.
 • De zomer is erg warm en vochtig, wat het ook gevoeliger maakt aan regenbuien. In juni en juli vindt het regenseizoen plaats, terwijl augustus en september gevoeliger zijn aan typhoons. Juli en augustus zijn daarnaast wel dé maanden om Mount Fuji te beklimmen. 

Hokkaido:

 • Het meest noordelijke eiland Hokkaido is ideaal te verkennen tussen mei en oktober. In tegenstelling tot de rest van Japan, is de zomer op Hokkaido niet zo vochtig en warm. Dit maakt dat het hier in de zomer ook erg aangenaam weer is.Van het voorjaar tot het einde van de zomer vind je bovendien prachtige bloemen over heel het eiland.
 • Ook de herfst maakt voor een goede reisperiode. Hou er rekening mee dat de herfst hier in september en oktober valt, een maand vroeger dan de rest van het land. 
 • De hefst tovert Hokkaido om tot een paradijs voor wintersporters. Ook dan is het ideaal vertoeven op Hokkaido!

Okinawa:

 • Ondanks dat het het hele jaar door warm blijft op de tropische eilandengroepen in het zuiden van Japan, is de beste reisperiode in de lente (maart-begin mei) en herfst (eind september-december).
 • Het regenseizoen vindt er plaats van begin mei tot begin juni, terwijl het orkaanseizoen een piek neemt in juli en augustus.

Door de klimaatverandering wordt de grens tussen de verschillende seizoenen elk jaar minder duidelijk. Daarom baseren we ons advies voor de beste reisperiode op de afgelopen reisseizoenen. Dit is onze ervaring met de beste reisperiode en belangrijke eigenschappen van de verschillende periodes. Meer details over de beste reisperiode en advies per maand vind je hier.

Goed om weten

Documenten:

 • Om naar Japan te reizen heb je een geldig paspoort nodig. Iedereen die minder dan 90 dagen in Japan verblijft hoeft geen visum te voorzien. 
  • Opgelet! Omwille van Covid19 heeft de Japanse overheid voorlopig de visumvrijstellingen voor reizigers met de Belgische nationaliteit ingetrokken. Hou de pagina van Buitenlandse Zaken in de gaten betreffende visumvereisten of neem contact op met de Japanse ambassade.
 • Reis je met een huurwagen? Dan heb je een officiële vertaling van je rijbewijs nodig naar het Japans. Een gewoon Belgisch rijbewijs, of internationaal rijbewijs zijn dus niet voldoende. Wij kunnen deze vertaling voor je voorzien. Alternatief kan je in Japan ter plaatse een vertaling laten maken in een JAF kantoor (Japanese Automobile Federation).

Goed om weten:

 • Bij aankomst in Japan krijg je bij de douane een stempel met de tekst “temporary visitor (90 days)”. Deze stempel is onmisbaar voor het omwisselen van de Japan Rail Pass voucher! Je kan een JR Pass enkel omruilen indien je reist met dit tijdelijk toeristenvisum. 
 • Japan is een echt cash-land. Voorzie dus zeker voldoende cash wanneer je op reis vertrekt. Meer informatie vind je enkele pagina’s verder bij ‘betalen in Japan’.
 • Het Engels van de doorsnee Japanner is redelijk beperkt. Desondanks is iedereen erg vriendelijk en behulpzaam indien je hulp nodig hebt!
 • Veel onsen en badhuizen, zowel openbaar, als in ryokan of hotels, zijn erg tattoo-schuw. Meer en meer onsen staan tegenwoordig open voor gasten met tattoo's, maar dit blijft nog steeds een minderheid. Kleine tattoo's kan je eventueel afplakken, maar indien je grote, opvallende tattoo's hebt, kan je dus mogelijk toegang tot de onsen geweigerd worden. 
Fooien en geldzaken

Fooien

Er worden geen fooien gegeven of verwacht in Japan. Het kan dan ook gebeuren dat men je achterna holt om je het geld terug te geven dat je mogelijks vergeten bent. In plaats van een fooi, bedankt met een vriendelijke 'gochisosama deshita' na de maaltijd, waarmee je bedankt dat je lekker gegeten hebt. Fooien kan mogelijks als beledigend ervaren worden. 

Voor gidsen kan je wel eventueel wel een fooi geven. Het is echter niet nodig en wordt dan ook niet als onbeleefd gezien indien je dit niet zou doen. Wil je toch je gids graag bedanken voor de goede zorgen, kan je alsnog een fooi van enkele euro voorzien. Of je kan bedanken door een cadeautje te geven dat je van thuis hebt meegebracht. Zo worden Belgische chocolaatje met plezier aanvaard! ;) Wil je toch graag een fooi in cash voorzien, haal dit zeker niet voor hen uit je portefuille, maar maak op voorhand een envelopje klaar met de fooi in. Overhandig de enveloppe met beide handen en een kleine buiging.

Geldzaken

De lokale munteenheid in Japan is de Japanse Yen. 1 euro komt overeen met ongeveer 117 yen.

Hoewel kredietkaarten in toenemende mate aanvaard wordt, is Japan toch nog steeds een echte cashmaatschappij. Je zal zelden je credit card kunnen bovenhalen voor betalingen. Voorzie dus zeker voldoende cash geld om ter plaatse je betalingen te doen. Indien je op voorhand geld meeneemt, vraag aan de bank het bedrag over voldoende verschillende coupures te verspreiden en neem niet te veel grote coupures van 10.000 yen mee.

Alternatief kan je ook in de wisselstations van de luchthaven wisselen, hou er rekening mee dat hier ook, net als bij de bank met aparte wisselkoersen gewerkt wordt. Geld afhalen ter plaatse is ook mogelijk bij beperkte ATM's. Indien een ATM een internationale kaart accepteert staat dit vermeld op het scherm van de ATM. Let wel, bij afhaling ter plaatse worden extra kosten aangerekend!

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet meer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Medische info

Alle up-to-date informatie voor Japan kan je terugvinden op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

https://www.wanda.be/en/landen/japan/

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, PERTUSSIS (kinkhoest), MAZELEN en POLIO. Iedereen die in Azië reist, ongeacht de regio of duur, zou beschermd moeten zijn tegen HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0900/101.10 (24 uur op 24 uur)

Opgelet!

De Japanse wetgeving is erg streng wat het bezit en gebruik van drug betreft. Dit trekt zich zelfs door tot enkele veel voorkomende medicatie – met of zonder voorschrift – zoals Vicks inhalers, medicatie voor allergieën en sinusproblemen, medicatie voor verkoudheid of griep en zelfs vrij te verkrijgen pijnstillers met codeïne. Indien je van plan bent om te reizen met medicatie kan je op voorhand de status ervan controleren bij je dichtstbijzijnde Japanse ambassade of consulaat.

Indien je reist met voorgeschreven medicatie die toegelaten is in Japan mag je normaal gezien tot een maandvoorraad van die medicatie meenemen. Er wordt geadviseerd een kopie van je voorschrift mee te nemen en een brief van je arts waarin je medische conditie beschreven wordt die de medicatie zou moeten behandelen.  Voor een hoeveelheid die het maximum overschrijdt of voor bepaalde substanties heb je mogelijks een speciale autorisatie nodig, genaamd Yakkan Shoumei of een Import Report of Medication.

Voor meer informatie neem een kijkje op de website van de Ministry of Health, Labor and Welfare van Japan: https://www.mhlw.go.jp/english/policy/health-medical/pharmaceuticals/01.html. Deze website bevat ook een link naar een overzicht van de stoffen die je medicatie niet mag bevatten.

Bij twijfel neem je best contact op met je dichtstbijzijnde Japanse ambassade of consulaat.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Japan

Wat andere reizigers vinden

Geweldig. Het was de reis die ik zocht, tot in de puntjes verzorgd. Genoeg vrije dagen om zelf in te vullen en voor de rest moest ik alleen maar opdagen.

Marc L.

Wij hebben een topreis gehad! Het programma was zeer veelzijdig en heel goed uitgeschreven. De reisdocumentatie was heel netjes en ruim voldoende. Heel blij dat we deze reis via jullie hebben gedaan.

 

Ine C.