Overslaan en naar de inhoud gaan

Laat je meeslepen in de unieke cultuur van Japan tijdens deze 16-daagse reis. Met je Japan Rail Pass trek je langs dé hoogtepunten van het land.

Deze reis neemt je langs de meest geliefde steden en stukjes natuur. Met de shinkansen raas je door het prachtige Japanse landschap dat je in verwondering laat, net als de lokale cultuur en warmhartige bevolking. Van het bruisende Tokyo trek je naar de schrijnen in de beboste bergen van Nikko. In Hakone vang je misschien wel een glimp op van de machtige Mount Fuji en in Kyoto word je overweldigd door cultuur en geschiedenis. Over geschiedenis gesproken; maak kennis met het oorlogsverleden van de stad Hiroshima en haar aangrijpend verhaal en trek je terug in de natuur op het eiland Miyajima. Afsluiten doe je in Osaka, een stad die je zintuigen niet met rust laat. Japan is een land vol indrukken die je niet meer loslaten. Wat een ervaring! 

De hoogtepunten van deze reis

Japan - Nara
Nara - Nara Park

Maak van dichtbij kennis met de natuur

Tokyo - Shibuya
Tokyo - Shibuya Crossing

Verken de kleurrijk verlichte straten van Tokyo en Osaka

Japan - Nikko
Nikko - Taiyiunbyo

Ontdek extravagante tempels in een wondermooie setting in Nikko

Programma

Programma

A Dag 1
Tokyo: Aankomstdag

Konnichiwa, welkom in Japan! Bij aankomst van je vlucht in Tokyo neem je de airportbus van Narita Airport naar het centrum van Tokyo, vanwaar je op eigen houtje naar je hotel trekt. Eens aangekomen ben je de rest van de dag vrij.

De uitgestrekte hoofdstad van Japan kent geen limieten. Gekend om z’n levendige straten en flitsende lichten die in contrast staan met de traditionele tempels en rustige tuinen. De stad staat niet stil, dus laat je helemaal gaan in je verkenning van de highlights van deze metropool! 

Overnachting in Tokyo

B Dag 2 - 3
Tokyo (O)

Duik tijdens deze twee volledige dagen op eigen houtje in het bruisende Tokyo. Jij kiest welke wijken je bezoekt en hoe je je dagen invult. Ga helemaal op in het flitsende Tokyo in de wijken Shinjuku en Shibuya of trek naar het gamersparadijs Akihabara waar je overstelpt wordt door winkels met games, manga’s en anime. Snuif cultuur op in musea als het Tokyo National museum of parels van tempels zoals Senso-ji en Meiji-jingu. Zoek je liever de rust op? Wandel doorheen de parken zoals de Imperial Palace East Gardens of tuinen als Rikugi-en, Ueno Park en Shinjuku Gyoen. 

Als de stad je wat teveel wordt, stap de trein op en trek een dagje naar Kamakura! Dit kleine stadje wordt wel eens het Kyoto van het oosten genoemd. Neem er een van de vele wandelpaden of bezoek de stad haar wonderbaarlijke tempels, met als hoogtepunt de Kokokuin Tempel met haar grote Boeddhabeeld. Ook Enoshima Island mag bij een bezoekje aan Kamakura niet gemist worden! 

Overnachting in Tokyo

Optionele excursie: Sumo Grand Tournament

Duik in de wereld van Japan's eeuwenoude sport: Sumoworstelen!

Bekijk hier alle details over deze excursie

Optionele excursie: Tsukiji Fish Market met sushi workshop

Verdiep je volledig in ieders favoriet uit de Japanse keuken: sushi!

Bekijk hier alle details over deze excursie

C Dag 4
Tokyo - Nikko: Excursie in internationale groep (O-L)

Sluit om 09u00 aan bij een internationale groep en neem samen met je gids de bus naar Nikko. Eens aangekomen neemt je gids je mee voor een bezoek aan het Toshogu schrijn, waar de eerste heerser van het 265 jaar durende Tokugawa shogunaat – Ieyasu Tokugawa – te ruste werd gelegd. Dit elegante complex is adembenemend mooi. Na dit bezoek geniet je van een lunch in Japanse stijl! Na de lunch trek je naar Lake Chuzenji, een idyllisch meer in de bergen boven het centrum van Nikko. Aan de oevers van het meer domineert de heilige vulkaan Mount Nantai. Hier verken je ook de laatste stop van de dag; de Kegon Falls die van een zo’n 100 meter hoge rots naar beneden dondert en zachtjes in het meer stroomt. Rond 15u00 reizen de groep en de gids terug naar Tokyo. Jij blijft in Nikko voor een overnachting.

Overnachting in Nikko

D Dag 5
Nikko (O)

Geniet van een vrije dag in Nikko, waar je in het centrum tal van schitterende parels op eigen houtje kan bezoeken! Verken zo bijvoorbeeld Taiyuinbyo, het minder extravagante mausoleum van de kleinzoon van Tokugawa Ieyasu. Met haar sobere elegantie weet het bezoekers toch te boeien. Ook de moeite is Rinnoji, de belangrijkste tempel van Nikko. Of geniet van een korte wandeling doorheen de Kanmangafuchi Abyss, een kloof van enkele honderden meters lang. Trek naar Okunikko om de regio rond Lake Chuzenjiko verder te verkennen!  Jij kiest hoe je vandaag je dag invult!

Overnachting in Nikko

E Dag 6
Nikko - Hakone (O-D)

Van Nikko reis je terug naar Utsonomiya, waar je op de indrukwekkende bullet train, of shinkansen stapt, die je aan zo’n 320 kilometer per uur naar Tokyo brengt. Hier stap je over op de Odakyu Line naar Odawara. In Odawara stap je af en start je met het gebruik van je Hakone Free Pass voor het lokale transport rondom Hakone. Met je Hakone Free Pass stap je aan boord van de lokale trein tot Hakone Yumoto. De rest van de dag ben je vrij. Geniet alvast even van je Ryokan. Hier kan je heerlijk ontspannen in de onsen. Vanavond word je verwend met een uitgebreid diner met lokale specialiteiten! Niet al te zwaar lunchen is de boodschap.

Overnachting in Hakone

F Dag 7
Hakone (O-D)

Verken de bergen, meren en musea van Hakone tijdens een vrije dag. Met wat geluk ontsluieren de wolken rondom Japan’s favoriete berg en kan je de magnifieke Mount Fuji spotten! In het Hakone Open Air Museum wandel je tussen de sculpturen, met als pareltje het kleurrijke Symphonic Sculpture. Neem al het natuurschoon in je op tijdens een ritje over de Hakone Ropeway, Komagatake Ropeway en Hakone Tozan Railway, beide inbegrepen in je Hakone Free Pass! Lake Ashinoko is een waar pareltje, met het Hakone Shrine aan de oever. Verken het meer tijdens een boottocht. Vanaf Moto Hakone kan je over het meer uitkijken naar de rode torii van het Hakone Shrine in het water en bij helder weer Mount Fuji die erachter boven alles uitrijst.

Overnachting in Hakone

G Dag 8
Hakone - Kyoto (O)

Reis vanuit Hakone terug met je Hakone Free Pass naar Odawara Station, waar je overstapt op de shinkansen naar Kyoto. De rest van de dag ben je vrij en kan je alvast even op verkenning gaan. Trek erop uit in de omgeving rond Kyoto Station of kuier al door de gezellige straatjes van Gion of Higashiyama. Of verken het gezellige straatje Pontocho, waar het ene kleine restaurantje het andere volgt. Keuze te over!

Overnachting in Kyoto

Optionele excursie: Fietstocht met gids in Kyoto

Verken de gezellige straatjes en steegjes van Kyoto per fiets!

Bekijk hier alle details over deze excursie

H Dag 9 - 10
Kyoto (O)

Verlies je hart in Kyoto tijdens deze twee dagen waar je op eigen houtje losgelaten wordt in deze stad met haar ontelbare tempels, schrijnen en tuinen. Niet te missen is de gekende Kiyomizudera, een tempel met een schitterend uitzicht over de stad. Net als de erg geliefde Fushimi Inari Taisha, waar duizenden rode torii over de wandelpaden de weg leiden naar de top Mount Inari. Van de prachtige Ginkakuji met haar zentuin kan je over het groene Path of Philosophy wandelen naar Nanzenji wandelen, een schitterende zentempel. Ook de gouden Kinkakuji, ook wel gekend als het Gouden Paviljoen, kan niet op de lijstje missen. Voor wie graag een duik neemt in het lokale eten, brengt best eens een bezoekje aan Nishiki Market!

Ook rondom de stad zijn tal van dingen te beleven! Niet zo ver van het centrum kan je de natuur van Arashiyama verkennen te voet of per fiets. Gekend zijn er het bamboebos, de Togetsukyo Brug en de mooie Tenryuji Tempel. Of trek naar Kibune en Kurama ten noorden van Kyoto, genesteld in de Kitayama Mountains, om te genieten van de natuur en de lokale tempels. In de zomer trekken locals naar deze plek om even af te koelen.

Overnachting in Kyoto

Optionele excursie: Uji wandeltour met theeceremonie in Byodoin

Maak kennis met de mooie Byodoin Tempel tijdens een lokale theeproeverij.

Bekijk hier alle details over deze excursie

I Dag 11
Kyoto - Nara - Kyoto (O)

Maak tijdens je vrije voormiddag verder kennis met Kyoto en haar wonderbaarlijke parels. Rond 13u30 sluit je met een internationale groep aan bij je gids en trek je per trein naar Nara. Nara was de eerste permanente hoofdstad van Japan, waarna de hoofdstad verplaatst werd naar Nagaoka en later Kyoto. Je vindt er gebouwen terug die origineel in de Naraperiode gebouwd werden tussen 710 en 784! Maak een wandeling doorheen Nara Park, waar de lokale herten rustig tussen de bezoekers kuieren. Onderweg kan je voor 150 yen crackers kopen om aan de herten te geven. Wees wel gewaarschuwd dat je met zo’n pakje crackers de herten niet zomaar ongezien voorbij kan lopen. Ze smullen hier maar al te graag van! Je bezoekt er de beroemde Todaiji, een grote tempel waarin de Daibutsuden centraal staat. Hierin huist de Daibutsu van Nara, de grootste bronzen Boeddha van Japan. Kasuga Taisha is een van de meest gevierde tempels in Nara en is zo oud als de oude hoofdstad. De tempel is gekend voor haar lantaarns die geschonken werden. De lantaarns branden maar twee keer per jaar tijdens de twee Lantaarnfestivals in begin februari en midden augustus. Tijdens je verkenning van Nara ontdek je nog verschillende bezienswaardigheden, alvorens je rond 17u30 samen met de groep terug met de trein naar Kyoto trekt.

Overnachting in Kyoto

J Dag 12
Kyoto - Hiroshima (O)

Neem de trein van Kyoto naar Hiroshima. Eens aangekomen en ingecheckt ben je vrij om de stad op eigen houtje te verkennen. Maak kennis met de gruwelijke geschiedenis van Hiroshima in het Peace Park. Hier staan verschillende sculpturen om de gebeurtenissen van 6 augustus 1945 de herdenken. Voor de eerste atoombom hier ontplofte was het Peace Park het commercieel hart van de stad. Het enige overgebleven restant is de A-Bomb Dome, dat zich tijdens de klap overeind kon houden. Het Peace Memorial Museum geeft inzicht over het gebeuren en de zware gevolgen voor de inwoners van de stad. De persoonlijke details in het museum zijn erg confronterend en herinneren elke bezoeker eraan dat dit zich niet mag herhalen. Hiroshima beschikt ook over een levendig stadscentrum met tal van winkels en restaurants!

Overnachting in Hiroshima

K Dag 13
Hiroshima - Miyajima (O-D)

Neem de ferry naar Miyajima, een eiland net voor de kust van Hiroshima, op zo’n uurtje van het stadscentrum. Op de ferry kan je zelfs je Railpas gebruiken! Hier geniet je van vrije tijd. Bezoek het niet te missen Itsukushima schijn en haar beroemde Floating Torii, de rode toegangspoort tot de tempel die bij vloed in het water staat. Je kan er ook wandelen over de vele wandelpaden die doorheen het stadje leiden en zelfs tot de top van Mount Misen. Je verblijft vanavond in een ryokan op het eiland, waar een heerlijk diner voor je wordt geserveerd.

Overnachting in Miyajima

L Dag 14
Miyajima - Osaka (O)

Trek terug naar het vasteland, waar je naar Hiroshima reist om de shinkansen te nemen naar Osaka. Stap onderweg zeker uit in Himeji om het indrukwekkende kasteel te bezoeken. Er zijn amper een dozijn kastelen in Japan met een origineel hoofdgebouw en dit is er eentje van. Het kasteel wordt ook wel Witte Reiger Kasteel genoemd en is ongetwijfeld een magnifiek kasteel, zowel voor haar grootte en elegantie, als voor hoe goed het kasteel bewaard werd. Breng als je tijd hebt ook een bezoekje aan de Kokoen tuinen die naast de kasteelgronden gelegen zijn. Vervolgens keer je terug naar het treinstation voor de Shinkansen naar Osaka.

Overnachting in Osaka

M Dag 15
Osaka (O)

Vul deze dag naar eigen wens in! Zoek de cultuur in Osaka op met een bezoek aan Osaka Castle, de verschillende schrijnen of een museum als het Museum of History of het National Art Museum. Trek de hoogte in door de Floating Garden Observatory te verkennen op de 39ste verdieping van Umeda Sky Building. Dit biedt uitstekende vergezichten op de stad!

Liever wat ontspannen en genieten van het stadsleven? Trek er dan op uit in de wijken Minami en Shinsaibashi, het winkeldistrict van Osaka. De tussen beide wijken ingelegen Dotonbori vervult je culinaire wensen met takoyakikraampjes, sushirestaurant en andere heerlijke specialiteiten!

Overnachting in Osaka

N Dag 16
Osaka: Vertrekdag (O)

Vanaf JR Osaka Station trek je op tijd naar Osaka Airport voor je terugvlucht naar huis. Het einde van een fantastische kennismaking met het wondermooie Japan!

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag
Dag 2 - 3: Optionele activiteit
Optionele excursie: Sumo Grand Tournament Prijs op aanvraag
Optionele excursie: Tsukiji Fish Market met sushi workshop Prijs op aanvraag
Dag 8: Optionele activiteit
Optionele excursie: Fietstocht met gids in Kyoto Prijs op aanvraag
Dag 9 - 10: Optionele activiteit
Optionele excursie: Uji wandeltour met theeceremonie in Byodoin Prijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Alle logies zoals vermeld in het programma
 • Airport transfer bij aankomst en vertrek.
  • Airport bus van de luchthaven naar Tokyo
  • Budget en Comfort: Airport bus van Osaka naar de luchthaven
  • Deluxe: Nankai Express trein van Osaka of Namba Station naar de luchthaven
 • JR Pass voor 14 dagen (budget en comfort: 2de klasse / deluxe: 1ste klasse)
 • Hakone Free Pass voor 3 dagen
 • SUICA transportkaart met 1500 yen saldo
 • Dagexcursie in Nikko in internationale groep
 • Halve dagexcursie in Nara in internationale groep
 • Engelstalige begeleiding tijdens de excursies
 • Alle vermelde maaltijden (O: ontbijt, L: lunch, D: diner)
 • Lokale taksen
 • Bijdrage aan het Garantiefonds

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Eventuele binnenlandse vluchten
 • Transport dat niet onder de JR Pass valt
 • Bagagetransport ter plaatse
 • Alle overige niet vermelde maaltijden
 • Dranken en persoonlijke uitgaven
 • Optionele excursies
 • Verzekering

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijg een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

Prijzen

De prijzen zijn op aanvraag, maar geven volledig algemeen overzicht van de te verwachten prijs. Afwijkingen kunnen liggen aan eventuele seizoenstoeslagen zoals vermeld in de voorbeelden hieronder. Alle programma's zijn bovendien volledig op maat aanpasbaar om je de reis van je dromen te bezorgen! 

Flexibiliteit

Droom je van een regio die je niet terug vindt in onze programma's? Niet getreurd! We breiden ons aanbod nog uit naar de toekomst toe, maar in afwachting daarvan, geef ons een seintje en we werken een programma voor je uit! Is het je eerste keer in Japan en wil je vooral de kern verkennen, neem dan een kijkje in onze standaard programma's die je alvast mooie indrukken van het land geven. Wil je toch nog wat extra's of wat wijzigen aan de programma's? Geen probleem, dan passen we de route aan zodat we samen jouw droomreis kunnen creëren.

Logies

Tijdens de nachten waarbij een diner voorzien is overnacht je in een typisch Japans verblijf, genaamd ryokan of minshuku. Hier slaap je in een typisch Japanse kamer met tatamivloeren. Geen standaard bed om op te overnachten, maar wel een futon, een comfortabele matras die op de vloer wordt gelegd en daarop een zachte dons om onder te slapen. Dit is even comfortabel als een bed en daarboven ook een ware ervaring! Het verschil tussen een ryokan en een minshuku is dat de ryokan iets hoger is qua niveau met een erg uitgebreide maaltijd. Minshuku zijn wat meer basic en de maaltijd is wat kleiner, maar zeker voldoende en lekker! Lees meer over de ervaring van een ryokanovernachting. 

Toeslagen

Tijdens bepaalde periodes kunnen er toeslagen van toepassing zijn. 

 • 01/apr - 15/apr, 29/apr - 07/mei, 10/aug - 17/aug, november en 30/dec - 03/jan zijn er toeslagen van toepassing tussen €25 en €45 per persoon per nacht
 • 15/jul - 20 jul in Kyoto is er een toeslag tussen €35 en €45 per persoon per nacht
 • 12/apr - 16/apr en 07/okt - 11/okt in Takayama is er een toeslag tussen €35 en €45 per persoon per nacht
 • 20/sep - 02/nov in 2019 kunnen er sporadisch toeslagen voorkomen in heel het land omwille van het WK Rugby

Wat je moet weten over deze reis

Klimaatinfo

Wanneer je best naar Japan reist hangt er een beetje van af wat je allemaal wilt zien, doen en beleven. De 4 seizoenen hebben elk een overheersende kleur. Roze in de lente, groen in de zomer, rood in de herfst en wit in de winter. Dit maakt dat Japan in elk seizoen een uiterst unieke belevenis is. In de lente begeef je je in romantische sferen tussen de dwarrelende lentebloesems. De warme, vochtige zomers zorgen dan weer voor een weelderig groene natuur, die in de herfst geleidelijk overgaat in een zee van gele, oranje en rode tinten. De winter brengt uiteindelijk een wit deken van sneeuw, waarna de cyclus opnieuw begint. Zo kan je eender welk seizoen naar Japan reizen en telkens het land anders beleven.

De lente:

Loopt ongeveer doorheen de maanden maart, april en mei. Wat het weer betreft is dit een ideaal seizoen om Japan te verkennen! 

 • In maart is het nog fris, maar de temperaturen worden stilaan milder. Vroege bloeiers zoals de pruimenbloesems zetten de lente in en tegen eind maart beginnen de kersenbloesems te bloeien. Het einde van de maand is het wel drukker omwille van enerzijds de lentevakantie in scholen en het geliefde kersenbloesemseizoen dat begint. 
 • April wordt naast november als beste maand beschouwd om te reizen. Dit omwille van die prachtige kersenbloesems. Aan het einde van de maand begint de gekende Golden Week die voor veel drukte in het land zorgt. Golden Week zijn 4 feestdagen die dicht bij elkaar vallen: 29 april, 3 mei, 4 mei en 5 mei. 
 • Ook mei is een goede reismaand wat het weer betreft. De eerste paar dagen zijn nog druk gezien ze overlappen met die Golden Week, maar de rest van de maand is aangenaam wat drukte en weer betreft. De temperaturen zijn aangenaam warm, maar nog niet drukkend. In Hokkaido ervaar je er nog zachte lentetemperaturen en op de tropische eilanden van Okinawa begint in mei het regenseizoen.

De zomer:

De zomer komt overeen met de maanden juni, juli en augustus. Het weer is heet en vochtig, maar juli en augustus zijn dé maanden voor een beklimming van Mount Fuji. Buiten deze maanden kan je de berg niet tot de top bewandelen. 

 • In juni is in het grootste deel van het land regenseizoen. Enkel Hokkaido ontsnapt hieraan. Het regent doorgaans niet dagelijks, maar het is wel erg bewolkt en druilerig. Al zijn er sommige plaatsen die er wel nog steeds echt mooi uitzien in meer dramatisch weer. Hoe hard het regenseizoen toeslaat en hoe lang het duurt varieert jaarlijks. Hokkaido is dus wel zeker de moeite in juni en tegen het einde van de maand neemt ook het weer in Okinawa een dramatische wending wanneer het regenseizoen hier eindigt!
 • Het regenseizoen in het grootste deel van het land eindigt doorgaans in de eerste helft van juli en maakt plaats voor warm en vochtig weer. De meer noordelijk gelegen oorden zoals het eiland Hokkaido zijn populair in de zomer voor wandelingen en outdoorliefhebbers. Het is voor strandliefhebbers een ideale tijd om naar het tropische Okinawa te trekken. Er worden in juli ook tal van lokale matsuri of festivalletjes georganiseerd, vaak met een mooi vuurwerk!
 • Augustus is heet en vochtig doorheen heel het land, al is het nog steeds wat aangenamer in het noordelijke Hokkaido. Ook in augustus worden er vele matsuri georganiseerd. Door de zomervakantie in scholen is het opmerkelijk drukker door locals die in eigen land reizen, vooral tijdens de Obon week in midden augustus. Dit is een Boeddhistische feestweek waarbij er massaal wordt geofferd aan tempels, graven worden schoongemaakt en er veel festiviteiten plaatsvinden. 

De herfst:

September, oktober en november worden gezien als de herfstmaanden en zijn een fantastische periode om te reizen. 

 • In augustus en september is het typhoonseizoen in Japan. Typhoons passeren doorgaans over Okinawa en aan de eilanden Kyushu en Shikoku. De rest van Japan voelt de sterke winden van de typhoons voor zo'n tweetal dagen. Al klaart het na het passeren van een typhoon ook weer snel op. In september is het nog steeds heet en vochtig, maar het is opvallend rustiger dan in augustus.
 • Oktober is gekend voor aangenaam weer. Het is er lekker warm en de vochtigheid is uit de lucht. Tegen het einde van de maand beginnen op verschillende plaatsen de herfstkleuren te tonen. Dit vooral in de noordelijke gebieden en op hoogte. 
 • November is een absolute topmaand. Het weer is zacht en droog en de herfstkleuren bereiken op verschillende plaatsen doorheen november hun hoogtepunt. Doorgaans is het redelijk rustig, met uitzondering van de plaatsen die gekend zijn om hun mooie herfstkleuren. 

De winter:

Ook de winter is een mooi seizoen om te reizen en Japan in een magisch sneeuwdeken te verkennen. Een voordeel van reizen in de winter is het droge en heldere weer. Het nadeel zijn de kortere dagen en de kalere natuur. Uiteraard is het in de winter koud, maar daar kan je je tegen kleden! Wie naar Japan wilt om te genieten van wintersport is tijdens deze maanden perfect af!

 • December is een droge maand en het is over het algemeen rustig in Japan. In de tweede helft van de maand begint het drukker te worden door de wintervakantie en op het einde van de maand sluiten verschillende bezienswaardigheden voor Nieuwjaar. Deze maand start het skiseizoen ook!
 • In Januari is het een schitterende maand om te bezoeken. Nieuwjaar is een van de drie grote feestperiodes wat betekent dat veel bezienswaardigheden, winkels en restaurants sluiten en er verrassend meer gereisd wordt binnen Japan door locals. De rest van de maand is een goede periode! Het is er doorgaans droog en zonnig en de bezienswaardigheden zijn minder druk bezocht. 
 • Ook februari is droog, zonnig en rustig. Bovendien is deze maand het topseizoen voor wintersport in Japan. Maar ook het drijvende ijs aan Hokkaido en de met sneeuw bedekte farm houses in Shirakawago in de Japanse Alpen zijn tijdens deze maand een mooie bezienswaardigheid! Voor wintersport zijn de bergen van Hokkaido en de Japanse Alpen op het hoofdeiland Honshu perfecte plaatsen. 
Goed om weten

Documenten:

 • Om naar Japan te reizen heb je een geldig paspoort nodig. Iedereen die minder dan 90 dagen in Japan verblijft hoeft geen visum te voorzien. 
 • Reis je met een huurwagen? Dan heb je een officiële vertaling van je rijbewijs nodig naar het Japans. Een gewoon Belgisch rijbewijs, of internationaal rijbewijs zijn dus niet voldoende. Indien je een individuele rondreis boekt voorzien wij deze vertaling voor jou. Alternatief kan je in Japan ter plaatse een vertaling laten maken in een JAF kantoor (Japanses Automobile Federation).

Goed om weten:

 • Het Engels van de doorsnee Japanner is redelijk beperkt. Desondanks is iedereen erg vriendelijk en behulpzaam indien je hulp nodig hebt!
 • Veel onsen en badhuizen, zowel openbaar, als in ryokan, zijn tattoo-schuw. Meer en meer onsen staan tegenwoordig open voor gasten met tattoo's, maar dit blijft nog steeds een minderheid. Kleine tattoo's kan je eventueel afplakken, maar indien je tattoo's opvallen, kan je dus mogelijk toegang tot de onsen geweigerd worden. 
 • Bij overnachtingen in ryokan is het diner altijd inbegrepen. Dit bestaat doorgaans uit een uitgebreid 10-gangen diner. Lunch dus zeker niet te zwaar zodat je volop van de lokale delicatessen kan genieten. In de budget logies overnacht je in een minshuku in plaats van een ryokan. Ook hier is het diner inbegrepen, in een beperktere vorm. Hier geniet je van een gewoon avondmaal en geen uitgebreid diner.
 • Vaak hebben restaurants voor je binnenkomt een vitrine met plastieke voorbeelden van hun gerechten of een Engelse menukaart, maar nog vaker hebben de kleine restaurantjes enkel Japanse menu's. Bij twijfel vraag er naar de aanbevelingen - of osusume - of de keuze van de chef vertaald als 'omasake'. De laatste zijn vaak verrassend goede maaltijden, maar sta open om avontuurlijk te zijn en verwacht niet de goedkoopste maaltijd van het menu. 
Fooien en geldzaken

De lokale munteenheid in Japan is de Japanse Yen. 1 euro komt overeen met ongeveer 130 yen.

Hoewel kredietkaarten in toenemende mate aanvaard wordt, is Japan toch nog steeds een echte cashmaatschappij. Je zal zelden je credit card kunnen bovenhalen voor betalingen. Voorzie dus zeker voldoende cash geld om ter plaatse je betalingen te doen. Het is altijd handig om je yen te voorzien verschillende soorten coupures. De kleinste coupure in briefjes is 1000 yen, de grootste is 10.000 yen. Geld afhalen ter plaatse is ook mogelijk bij beperkte ATM's. Indien een ATM een internationale kaart accepteert staat dit vermeld op het scherm van de ATM. Let wel, bij afhaling ter plaatse worden extra kosten aangerekend!

Er worden geen fooien gegeven of verwacht in Japan. Het kan dan ook gebeuren dat men je achterna holt om je het geld terug te geven dat je mogelijks vergeten bent. In plaats van een fooi, bedankt met een vriendelijke 'gochisosama deshita' na de maaltijd, waarmee je bedankt dat je lekker gegeten hebt.

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet meer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Medische info

Alle up-to-date informatie voor Japan kan je terugvinden op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

https://www.itg.be/e/travelhealth/info-by-country?country=Japan

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, PERTUSSIS (kinkhoest), MAZELEN en POLIO. Iedereen die in Azië reist, ongeacht de regio of duur, zou beschermd moeten zijn tegen HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0900/101.10 (24 uur op 24 uur)

Opgelet!

De Japanse wetgeving is erg streng wat het bezit en gebruik van drug betreft. Dit trekt zich zelfs door tot enkele veel voorkomende medicatie – met of zonder voorschrift – zoals Vicks inhalers, medicatie voor allergieën en sinusproblemen, medicatie voor verkoudheid of griep en zelfs vrij te verkrijgen pijnstillers met codeïne. Indien je van plan bent om te reizen met medicatie kan je op voorhand de status ervan controleren bij je dichtstbijzijnde Japanse ambassade of consulaat.

Indien je reist met voorgeschreven medicatie die toegelaten is in Japan mag je normaal gezien tot een maandvoorraad van die medicatie meenemen. Er wordt geadviseerd een kopie van je voorschrift mee te nemen en een brief van je arts waarin je medische conditie beschreven wordt die de medicatie zou moeten behandelen.  Voor een hoeveelheid die het maximum overschrijdt of voor bepaalde substanties heb je mogelijks een speciale autorisatie nodig, genaamd Yakkan Shoumei of een Import Report of Medication.

Voor meer informatie neem een kijkje op de website van de Ministry of Health, Labor and Welfare van Japan: https://www.mhlw.go.jp/english/policy/health-medical/pharmaceuticals/01.html. Deze website bevat ook een link naar een overzicht van de stoffen die je medicatie niet mag bevatten.

Bij twijfel neem je best contact op met je dichtstbijzijnde Japanse ambassade of consulaat.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren