Overslaan en naar de inhoud gaan

Tokyo is zonder twijfel een fascinerende metropool, waar je vlotjes een boek over zou kunnen schrijven. Wij beperkten ons tot een blogartikel met tips om de leukste wijken eruit te pikken tijdens je bezoek. Maar ook deze algemene tips over hotels & logeren, restaurants & eten en openbaar vervoer van Joker-medewerkers/reizigers maken je citytrip Tokyo vast nóg aangenamer.

Logeren en hotels in Tokyo

Hotels in Tokyo zijn niet goedkoop. Maar wie zegt dat je per se in een hotel moet slapen? Een traditionele Japanse ryokan is een pak gezelliger en neemt een minder grote hap uit je budget. Slapen doe je er op een futon (Japans slaapmatrasje) dat voor je klaarligt op een tatami (tapijt van gevlochten rijststro). En natuurlijk is het schoenen uit en pantoffels aan als je binnenkomt!

Openbaar vervoer in Tokyo

Het openbaar vervoer is dé manier om door Tokyo te reizen. Auto’s zie je er relatief weinig, want de bus, trein en metro zijn stipt, proper, betrouwbaar en ze rijden zeer frequent. Geen smog en files dus!

Ben je van plan vaak de trein te nemen, dan koop je best een Rail Pass. Voor de metro is er dan weer dan Suica of Pasmo kaart, waar je geld opzet en vervolgens mee op de lijnen van beide metro-uitbaters kan reizen. Werk je met enkele ticketjes en weet je niet hoe ver je zal reizen, ga dan voor de goedkoopste optie. Aan elke uitgang van de metrostations vind je immers een ‘fare adjustor’ waar je kan bijbetalen indien nodig.

Ook leuk: een rit met de Shinkansen; de beroemde hogesnelheidstrein. Perfect voor een uitstap naar bijvoorbeeld Hakone en een ervaring op zich!

Een georganiseerde stad…

Niet alleen is een quasi smog- en filevrije miljoenenstad voor ons bijna niet te geloven, ook de ordelijkheid van de Japanners blijft verbazen. Alles is tot in de puntjes georganiseerd, en zelfs als het erg druk is blijft iedereen netjes aanschuiven. Veel volk dus, maar niet zo beklemmend als in andere Aziatische steden soms het geval kan zijn.

 

Tips voor restaurants en eten in Tokyo

Wie al in Japan geweest is kan het beamen: Japanse gerechten zijn overheerlijk en zeker niet beperkt tot sushi, sashimi en aanverwanten.  Restaurants zijn niet moeilijk te vinden, maar toch nog wat tips om je culinaire ervaring te vergemakkelijken.

  • Menukaarten zijn zelden in het Engels. Maar geen nood, veel restaurants zetten plastic versies van hun gerechten in de etalage of foto’s van de gerechten in hun menukaart. Je kan dus simpelweg aanwijzen wat je wil! Andere optie: wijs gewoon naar iemand anders zijn bord, werkt in elk land!
     

  • Wil je graag eten afhalen? Kijk dan eerst of er (sta)tafels aanwezig zijn. Zo niet gaat het vaak om een afhaalrestaurant dat je het eten koud meegeeft, om thuis op te warmen.

  • Zoek je een plek om te eten? Loop eens een hoog gebouw binnen. Vaak is er minstens één verdieping vol restaurants.
     

Eten en drinken terwijl je wandelt is absoluut not done in Japan, omdat je zo te weinig respect voor het eten en diegenen die het gekweekt en bereid hebben toont. Dit geldt ook voor drankjes, snacks en zelfs ijsjes!

 

Dit artikel kwam tot stand met dank aan Marij (marketing & communicatie), Melissa (luchtvaart) en Marjan (ex individuele reizen).