Overslaan en naar de inhoud gaan

Tokio is zonder twijfel een fascinerende metropool waar je vlotjes een boek over zou kunnen schrijven. In een eerder blogartikel verzamelden we voor jullie de leukste en meest interessante wijken. Ook deze algemene tips over hotels & logeren, restaurants & eten en openbaar vervoer van Joker-medewerkers/reizigers maken je citytrip Tokio vast nóg aangenamer.

Logeren in hotels in Tokio

Hotels in Tokio zijn niet goedkoop. Maar wie zegt dat je per se in een hotel moet slapen? Een traditionele Japanse ryokan is een pak gezelliger. Slapen doe je er op een futon (Japans slaapmatrasje) die voor je klaarligt op een tatami (tapijt van gevlochten rijststro). En natuurlijk is het schoenen uit en pantoffels aan als je binnenkomt! Een ryokan neemt, met wat geluk, een minder grote hap uit je budget dan een hotel. Ryokan gaan namelijk van klasse D (de goedkopere ryokan) tot klasse A+++. Een nacht in een ryokan van de hoogste klasse kost €560 p.p. of meer.

Wil je echt prijsbewust slapen, kies dan voor een capsulehotel. Goedkoper én een unieke ervaring.

Openbaar vervoer in Tokio

Het openbaar vervoer is dé manier om door Tokio te reizen. Auto’s zie je er relatief weinig, want de bus, trein en metro zijn stipt, proper, betrouwbaar en ze rijden zeer frequent. Geen smog en files dus!

Reizen met de metro doe je met een Suica- of PASMO-kaart. Op deze kaarten zet je geld, en vervolgens kan je er mee op de lijnen van beide metro-uitbaters reizen. Dat is sowieso de beste optie. Werk je toch liever met aparte metroticketjes? Dan hebbende Japanners iets handig bedacht voor jou. Aan de uitgang van elk metrostation vind je een 'fare adjustor'. Reis je bv. verder dan toegelaten met het ticketje dat je kocht, dan kan je aan die fare adjuster bijbetalen. Handig voor wie nog niet weet hoe ver hij/zij zal reizen!

Bezoek je, naast Tokio, ook nog andere plaatsen in Japan en ben je van plan vaak de trein te nemen? Dan koop je best een Japan Rail Pass.

Ook leuk: een rit met de Shinkansen, de beroemde hogesnelheidstrein. Perfect voor een uitstap naar bv. Hakone en een ervaring op zich!

Een georganiseerde stad

Een quasi smog- en filevrije miljoenenstad is voor ons al bijna niet te geloven. Ook de ordelijkheid van de Japanners blijft verbazen. Alles is tot in de puntjes georganiseerd. Zelfs als het erg druk is blijft iedereen netjes aanschuiven. Veel volk dus, maar niet zo beklemmend als in andere Aziatische steden het geval kan zijn.

Tips voor restaurants en eten in Tokio

Wie al in Japan geweest is kan het beamen: Japanse gerechten zijn overheerlijk en het aanbod gaat veel verder dan sushi, sashimi en aanverwanten. Restaurants zijn niet moeilijk te vinden. Maar we geven je graag toch nog wat tips om je culinaire ervaring te vergemakkelijken.

  • Menukaarten zijn zelden in het Engels. Maar geen nood, veel restaurants zetten plastic versies van hun gerechten in de etalage of foto’s van de gerechten in hun menukaart. Je kan dus simpelweg aanwijzen wat je wil! Andere optie: wijs gewoon naar iemand anders zijn bord, werkt in elk land!

  • Wil je graag eten afhalen? Kijk dan eerst of er (sta)tafels aanwezig zijn. Zo niet gaat het vaak om een afhaalrestaurant dat je het eten koud meegeeft, om thuis op te warmen.

  • Zoek je een plek om te eten? Loop eens een hoog gebouw binnen. Vaak is er minstens één verdieping vol restaurants.

  • Eten en drinken terwijl je wandelt is absoluut not done in Japan, omdat je zo te weinig respect voor het eten en diegenen die het gekweekt en bereid hebben toont. Dat geldt ook voor drankjes, snacks en zelfs ijsjes!

 

Dit artikel kwam o.m. tot stand met dank aan Marij (marketing & communicatie) en Marjan (individuele reizen).

Misschien is dit ook interessant voor jou?