Overslaan en naar de inhoud gaan

Japanners  zijn al eeuwenlang dol op baden. Dit doen ze in openbare badhuizen, ofwel in een sentō of in een onsen, die je bij traditionele hotels of ryokan vindt. Waar het in een sentō puur om dagelijkse hygiëne gaat, staat de onsen voor ontspanning in heilzaam, mineraalrijk water afkomstig uit een warmwaterbron.

De badhuizen zijn gescheiden voor mannen en vrouwen. Maar er zijn nog extra regels waarmee je zeker rekening moet houden, want baden in Japan is een ware kunst. 

De 5 stappen van het baden

  1. Kakeyu (かけ湯) is het gieten van warm water over de onderkant van je lichaam. Zo warm je je lichaam alvast op voor je in het hete water stapt en spoel je jezelf af. Naast het bad staan kleine emmertjes. Schep wat heet water uit het bad en giet het over je lichaam terwijl je hurkt naast het bad.
  2. Weken: zet je in bad om je lichaam op te warmen in het hete bronwater. Dit ontspant zowel lichaam, als geest.
  3. Wassen: stap uit bad en zet je naast het bad op een van de krukjes. De krukjes staan vaak voor een spiegel met daarbij een kraan en sproeikop. Vaak zijn zeep, shampoo en soms zelfs conditioner voorhanden. Zeep je in en spoel je vervolgens af met de sproeikop, maar wees voorzichtig dat je niet teveel in het rond sproeit en er geen zeep in het badwater terecht komt. In je kamer wordt een klein handdoekje voorzien. Dit kan je gebruiken om je in te zepen en wanneer je in bad zit leg je het handdoekje opgeplooid op je hoofd of naast de badrand. Je grote handdoek neem je mee om je af te drogen.
  4. Weken: Nadat je jezelf gewassen en goed afgespoeld hebt, stap je terug in bad om jezelf op te warmen. Je kan je ook aan de rand van het bad zetten als het even te warm wordt.
  5. Afdrogen: Als je genoeg ontspannen en opgewarmd bent, stap je uit bad en spoel je je een laatste keer af naast het bad. Wrijf vervolgens je lichaam droog met het kleine handdoekje. In de droge ruimte kan je je volledig drogen met je grote handdoek en je yukata (Japanse badjas) terug aantrekken.

Wat je beter niet doet

  • Laat het bad niet leeglopen na je bezoek
  • inzepen en wassen doe je niet in het bad, maar ernaast
  • Leg je handdoekje waarmee je jezelf wast nooit in het bad, maar ernaast of op je hoofd
  • Stap het bad niet in met je handdoek rond je gewikkeld
  • Jezelf scheren doe je ook niet in het bad
  • Baden doe je naakt
  • Sta niet recht terwijl je je wast en afspoelt, maar zet je op de krukjes

Tattoo alert!

Tatoeages worden in Japan geassocieerd met de maffia. In de badhuizen zijn ze dus niet zo zot van deze lichaamsversieringen. Plak je tattoo daarom af met een pleister. Indien dit niet mogelijk is, is de kans groot dat je het badhuis niet binnen mag. Sommige badhuizen zijn hier tegenwoordig al iets toleranter in bij toeristen, maar bij de meesten is het nog steeds verboden. 

Deze tips kreeg je van onze Japan-experte Nicki Brepoels (product manager individuele reizen)

Misschien is dit ook interessant voor jou?