Overslaan en naar de inhoud gaan

Kersenbloesems spotten tijdens de Hanami-periode

Hanami (花見), wat letterlijk ‘bloemen bekijken’ betekent, is een sociaal gebeuren in Japan. Mensen komen samen om de bloeiende sakura (桜) of kersenbloesems te bewonderen in parken, langs het water, bij tempels, enz. Van ver lijken de kersenbloesems op roze wolken, eenmaal dichtbij zie je duidelijk de sierlijk gevormde blaadjes. En met een tempelsite in de achtergrond wordt het één feeëriek geheel! Een aantal plaatsen worden ’s avonds verlicht met de eeuwenoude stenen lampions of met papieren lampions in de bomen. Daardoor kan je tot laat genieten van dit prachtig fenomeen.

Afhankelijk van waar je reist, valt de korte bloeiperiode van de kerselaars tussen eind maart (in het zuiden) en begin mei (op het eiland Hokkaido in het noorden).

Picknicken

Hanami kan gewoon een wandeling zijn in het park of een boottocht. Maar voor de meesten is hanami een picknick onder de bloesems. Vele families en zelfs bedrijven kijken daar een jaar lang naar uit! Zowel in privétuinen als openbare parken strijken groepjes neer, op doeken of plastiek zeilen, om te genieten van een typische 'hanami bento'. Deze zijn gevuld met allerlei lekkers en kan je vinden in heel wat winkels.

Op verschillende plaatsen vind je in de bloesemperiode ook sakurageïnspireerde gerechten! Van sakuramochi, rijstdeeg met een ankovulling (= zoete rodebonenpasta), gewikkeld in een gezouten sakurablad, tot hanami dango, een roze, witte en groene mochi (een rijstgerecht) op een stokje. Sake is het traditionele drankje bij een hanami-picknick, maar ook bier is tegenwoordig erg populair. Je vindt zelfs speciale blikjes met een kersenbloesemthema. Uiteraard zijn er ook tal van frisdranken met een kersenbloesemtoets. Zelfs Pepsi brengt een roze kersenbloesemcola uit.

De topplaatsen zijn druk bezet, waardoor er een eenvoudig reservatiesysteem aan te pas komt: een familielid, vriend of werknemer krijgt de taak om zo vroeg mogelijk een plek te bezetten en plaats te houden tot wanneer de rest van de groep arriveert. Soms volstaat het ook wel om gewoon je plaats te markeren met een picknicklaken, de naam van de groep en het uur van aanvang. Wil je je eigen hanami houden, bekijk dan wel op voorhand waar een picknick is toegelaten.

Vergeet zeker ook geen zakje mee te nemen voor je vuilnis. In Japan zijn er namelijk enorm weinig vuilbakken en er wordt verwacht dat iedereen zijn eigen vuil opruimt en meeneemt. Je kunt het dan vervolgens in je hotel in de vuilbak achterlaten.

Uiteindelijk draait hanami vooral om het samenzijn en genieten van elkaar in een prachtige omgeving.

Populaire plaatsen in Japan om kerselaars te zien bloeien

Dit zijn enkele van de populaire Hanami-plekken:

  • Tokyo: Shinjuku Gyoen en Ueno Park
  • Fuji Five Lakes: Chureito Pagoda in Kawaguchiko
  • Kanazawa: Kenrokuen
  • Nagoya: Yamazakigawa Riverside
  • Kyoto: Philosopher’s Path, Maruyama Park en Heian Shrine
  • Osaka: Kema Sakuranomiya Park en Osaka Castle
  • Yoshino: Yoshinoyama
  • Himeji: Himeji Castle
  • Tohoku: Hirosaki Castle
  • Hokkaido: Matsumae Park en Goryokaku Fort

Misschien is dit ook interessant voor jou?