Overslaan en naar de inhoud gaan

Fuji-san, beter gekend als Mount Fuji, is met zijn 3.776 meter de hoogste berg van Japan. En, jawel, een waar icoon: haast perfect symmetrisch, en al eeuwen aanbeden als een heilige berg. De laatste uitbarsting van Mount Fuji dateert van 1707. Toch wordt hij nog steeds aanzien als een actieve vulkaan. 

Mount Fuji is de meest populaire bezienswaardigheid in Japan, zowel bij reizigers als bij locals. Elk jaar opnieuw beklimmen zo'n 200.000 avonturiers de flanken van de berg. Een veelvoud hiervan kiest er jaarlijks voor om Fuji-San vanop afstand te bewonderen.

Ons beste advies voor Japan? Plan je reis zo in dat je minstens een glimp kan opvangen van deze prachtige berg. Het is, zonder overdrijven, de kers op de taart.

Handig om weten: op heldere dagen kan je Mount Fuji zelfs zien vanuit de steden Tokyo en Yokohama! 

In deze blog kan je meer lezen over: 

 1. Het beste zicht op Mount Fuji
 2. De beste routes om Mount Fuji te beklimmen
 3. Boek je excursie naar Mount Fuji

1. Bewonder Mount Fuji in al z'n glorie

Het leuke aan Mount Fuji? Je kan de berg vanop heel wat plaatsen perfect bewonderen:

 • de vele observation decks in Tokyo
  Tip: Bunkyo Civic Center heeft op heldere dagen een indrukwekkend zicht over de hoofdstad en Mount Fuji
 • de Tokaido Shinkansen (hogesnelheidstrein) tussen Tokyo en Osaka
  Tip: Reis je van Tokyo naar Osaka, zet je dan aan de rechterkant in de trein. Wil je zeker zijn van een goede plek? Reserveer je stoel in een JR Ticket Counter! Hou je klaar als je in de buurt van Shin-Fuji Station bent.
 • tijdens een cruise op Lake Ashina (in Hakone)
 • wil je de berg van dichtbij zien, trek dan naar de regio rond Fuji Five Lakes. Kawaguchiko is daar de meest geliefde verblijfplaats.
  Tip: Vanaf de noordzijde van Lake Kawaguchi kan je prachtige foto's maken van de reflectie van Fuji-san in het meer. Het meest iconische beeld blijft Mount Fuji aan de zijde van de Chureito-pagode.
 • ook vanuit de kuststad Shizuoka en het schiereiland Izu Peninsula heb je mooi zicht op Mount Fuji

Geluk met de weergoden 

Mount Fuji is helaas niet altijd in zijn volle glorie te bewonderen. De berg is namelijk regelmatig gehuld in een deken van wolken. We goten voor jou de informatie over welke maanden je de beste kans hebt om een glimp van Mount Fuji op te vangen in een overzicht. Uiteraard kan dit jaarlijks wat verschillen met de onvoorspelbare weersomstandigheden, maar zo heb je alvast een idee wanneer je kansen het hoogst zijn.

Reisperiodes - Zoveel kans heb je om Mount Fuji te spotten:
Januari 87% kans Juli 13% kans
Februari 79% kans Augustus 32% kans
Maart 61% kans September 61% kans
April 33% kans Oktober 71% kans
Mei 58% kans November 83% kans
Juni 47% kans December 94% kans

 

2. Hoe beklim je Mount Fuji?

"Hij die Mount Fuji éénmaal beklimt is een wijs man, hij die twee keer naar boven klimt een dwaas." luidt een bekend Japans gezegde. Een beklimming van Mount Fuji is niet de meest indrukwekkende tocht, maar dit icoon beklimmen is een ware ervaring op zich. Bovendien zijn de uitzichten vanop de berg op een heldere dag een ware beloning. De berg verwelkomt elk seizoen dan ook tal van klimmers die zich eraan wagen om hem te trotseren.

Klimseizoen

Mount Fuji is te beklimmen tijdens de zomermaanden van juli tot en met begin september. In deze periode ligt er geen sneeuw op de top van de berg en kan je genieten van berghutten halverwege de tocht. Er wordt aangeraden beklimming niet buiten het klimseizoen te ondernemen. Vóór juli en vanaf midden september zijn de faciliteiten op de berg gesloten en is het weer erg onvoorspelbaar. 

Het weer in juli neigt ietwat meer onstabiel te zijn, ten opzicht van later in het klimseizoen. Dit maakt dat er ook minder geklommen wordt vroeger op het seizoen.

Wil je de grote massa vermijden? Plan je beklimming van Mount Fuji dan zeker niet tijdens de Obon Week, die midden augustus valt. Al raden we aan de drukte niet helemaal te vermijden. Een deel van de ervaring bestaat er ook in om de berg samen met andere gelijkgezinden van over heel de wereld te trotseren. 

Welke Trail kies jij? 

Mount Fuji is via vier verschillende trails te beklimmen. De ene wat langer of beter uitgerust dan de andere. De berg wordt verdeeld in 10 stations. Voor alle vier de trails kan je met het openbaar vervoer tot het 5de station geraken. Vanaf daar dient er gestapt te worden. Hieronder schetsen we een overzicht van de verschillende mogelijkheden voor je.

1.Yoshida Trail

Beklimming: 5 à 7 uur / Afdaling: 3 à 5 uur

De Yoshida Trail is de meest poplaire trail en is dan ook gemakkelijk bereikbaar vanuit Tokyo en de regio rond Kawaguchiko. De trails zijn goed uitgerust en er bevinden zich voldoende slaapmogelijkheden rond het 7de en 8ste station. De trail heeft een apart pad voor de beklimming en de afdaling, zodat klimmers elkaar niet hoeven te kruisen. Ook gaat de zon aan deze kant van de berg op, zodat je bij aankomt op de top meteen kan genieten van de opkomende zon.

2. Fujinomiya Trail

Beklimming: 4 à 7 uur / Afdaling: 2 à 4 uur

Fujinomiya is de kortste klim naar de top vanaf het 5de station en is de tweede meest populaire route na de Yoshida Trail. Het 5de station is, net als dat van Yoshida, voorzien van tal van voorzieningen. Er bevinden zich onderweg verschillende berghutten om te rusten/overnachten. Dit is de enige van alle trails die waar de paden niet opsplitsen voor wie stijgt en daalt. 

3. Subashiri Trail

Beklimming: 5 à 8 uur / Afdaling: 3 à 5 uur

Ook de start van deze trail is gemakkelijk bereikbaar vanuit Tokyo. De trail is redelijk rustig, vergeleken met de andere trails, tot aan het 8ste station. Hier komt het pad samen met de Yoshida Trail. De start van de trail is redelijk sober met enkel een parking, toilet en twee winkels. Je begint onder de boomlijn en legt het eerste stukje van de wandeling dus in het bos af. 

4. Gotemba Trail

Beklimming: 7 à 10 uur / Afdaling: 3 à 6 uur

Het 5de station van deze trail ligt lager dan de andere, wat maakt dat je een langere klim tegemoet gaat. Het startpunt van deze trail is ook de minst ontwikkelde van de vier. Het pad is lang en ligt volledig bloot onder de hemel. Er zijn maar enkele logies aan het 7de en 8ste station. Een voordeel aan het terrein van deze trail is de afdaling over de Osunubashiri, een recht pad van losse lavakorrels waarover je gemakkelijk een derde van de berg afloopt. Dit maakt dat de afdaling ongeveer gelijk ligt met de andere trails.

 

De klim

Mount Fuji is geen technisch moeilijke klim en loopt dan ook voornamelijk over gewone paden. Er is een klein stuk van de berg waar het terrein eerder stijl is met veel rotsen en dus voor een uitdaging kan zorgen. Zoals op vele paden in Japan is alles ook goed aangeduid onderweg. Dé uitdaging voor het beklimmen van Mount Fuji is de hoogte die ervoor kan zorgen dat je last krijgt van hoogteziekte en de beperkte zuurstof in de lucht. 

We raden aan voldoende tijd uit te rekken voor je klim en er 2 dagen voor uit te rekken. Je begint je klim op de middag van dag 1 aan het 5de station en wandelt tot aan het 7de of 8ste station, waar je uitrust en wat slaapt. 's Nachts zet je je tocht naar de top verder om van een zonsopgang te genieten op de top. 

Eens boven en met voldoende energie kan je ook een wandeling over de Ohachi-meguri maken. Deze trail loopt helemaal rond de krater boven op de top. De volledige trail rond is te bewandelen in ongeveer 1 à anderhalf uur. Onderweg bereik je ook Kengamine, het hoogste punt op de berg van 3.776 meter, dat aan de overkant van de krater ligt als je vanaf de Yoshida Trail toekomt. Indien je weinig tijd hebt, haast je niet om deze er toch nog bij te nemen. De lucht is namelijk erg ijl, wat maakt dat je zoveel mogelijk tijd kunt gebruiken.

 

Benodigdheden

Een berg beklimmen neem je best niet te licht. Het is een hele onderneming en je rust je daar best zo goed mogelijk voor uit! Hier enkele items die je zeker niet mag missen tijdens je beklimming: 

 • Goede stapschoenen

Goede stapschoenen die ingelopen zijn zijn essentieel om deze tocht te ondernemen. Zorg voor wandelschoenen met voldoende bescherming voor je enkels. Dit is nodig omwille van het rotsachtige terrein in sommige delen en de stevige wind die onverwachts kan opkomen.

 • Geschikte kledij

Zorg voor voldoende laagjes zodat je extra laagjes kan aandoen naarmate je stijgt. Op de top van Mount Fuji is het gemiddeld zo'n 5°, terwijl het verschil met de temperatuur rond het 5de station vaak 15° bedraagt. Het kan ook erg waaien, wat de temperatuur sterk doet afnemen. Breng ook regenkledij gezien het weer op de berg plots kan omslaan. Ook handschoenen worden aangeraden voor enerzijds de koude en anderzijds de rotsachtige, stijle beklimmingen.

 • Hoofdlamp

Als je 's nachts richting de top vertrekt heb je licht nodig om je pad te verlichten. Het is aangeraden te kiezen voor een hoofdlamp, zodat je je handen vrij hebt tijdens het wandelen. 

 • Water en snacks

Drink voldoende water en voorzie je van snacks die voldoende energie geven onderweg. In de berghutten onderweg kan je een maaltijd nuttigen en drinken kppen, maar tijdens de hike kan een snack voor de nodige energie zorgen. Hou er ook rekening mee dat hoe hoger je klimt, hoe duurder het wordt om drank of eten aan te schaffen. Voorzie je ook op een zakje voor je afval. Zoals op veel plekken in Japan, zijn er ook op Mount Fuji geen vuilbakken. Je afval neem je dus gewoon terug mee naar beneden. 

 • Geld

Cash geld is nodig om onderweg nog benodigdheden aan te schaffen als water of mogelijks zelfs zuurstof. Ook de toiletten op de berg zijn betalend. Ook indien je niet plant om gebruik te maken van hutten onderweg, kan je indien in nood toch een plekje in de hut betalen. 

 

Goed om weten

 • Tijdens het klimseizoen wordt een bijdrage van ¥1.000 gevraagd aan de trailheads. 
 • Hoogteziekte is een veel voorkomend fenomeen op Mount Fuji. Het kan iedereen overkomen. Het is aangeraden rustig te stappen, voldoende te drinken en af en toe even te rusten. Daarom wordt ook de stop in een hut aangeraden onderweg. Zo kan je lichaam voldoende acclimatiseren tijdens de tocht. 
 • Laat geen afval achter en neem geen souvenirs zoals stenen en planten mee.

Misschien is dit ook interessant voor jou?