Overslaan en naar de inhoud gaan

Tijdens een verblijf in de betere ryokan, een traditioneel hotel in Japan, krijg je 's avonds een kaiseki diner voorgeschoteld. Dit heerlijk gastronomisch, traditioneel meergangendiner is een van de hoogtepunten van je verblijf. Maar wat mag je nu verwachten van zo’n kaiseki diner? 

Een kaiseki diner bestaat uit verschillende kleine gerechtjes die de pure, traditionele keuken van Japan tonen. Een diner kan bestaan uit 6, tot wel 15 gerechten! Al is elk element van het diner gelukkig niet even groot, om de balans te bewaren.

Kaiseki gerechten zijn verbonden met de natuur. Je vindt de natuur in elk seizoen terug op je bord, klaargemaakt met seizoensgebonden producten. De maaltijden verschillen afhankelijk van wat die maand vers op de markten te vinden is. De verse ingrediënten zijn van hoge kwaliteit en met typisch Japanse puurheid bereid. Ook per regio kunnen de producten verschillen. Zo zal je in Kyushu anderen ingrediënten ervaren, dan in dezelfde maand in Hokkaido. 

We schotelen je graag een kaiseki diner met foto's voor:

Shokuzen-shu - een aperitief zoals een glaasje sake of pruimenwijn + Sakiduke - een hapje of hors d’oeuvre

Wanmori - een soep voor het hoofdgerecht

Tsukuri - rauwe vis in sashimistijl

Kuchitori - een doosje gevuld met een assortiment aan delicatessen met verschillende ingrediënten

Yakimono - gegrilde vis en/of vlees

Meibutsu - het eigen originele gerecht van de ryokan

Sunomono - azijnachtige delicatessen + Takiawase - gekookte groenten met een variëteit aan ingerediënten

Gohan - kleefrijst en Konomono - gepekelde groenten + Shiru - miso soep

Mizumono - seizoensfruit

Het diner bij een ryokan bestaat uit een vast menu. Sommige ryokan doen hun best om tegemoet te komen aan je dieetwensen. 

Eten doe je met hashi (箸), stokjes of met waribashi (割り箸), wegwerpstokjes. Smakelijk!

PS: wist je dat het ontbijt in een ryokan ook veel lekkers bevat? (zie foto hieronder)

In het potje op het vuur zit een heerlijk tofugerecht, maar dat kan ook een lekkere soep zijn. Hierbij wordt dan nog een stukje vis geserveerd en een kommetje kleefrijst.

Misschien is dit ook interessant voor jou?