Overslaan en naar de inhoud gaan

Het toerisme in Japan boomt enorm. Toch hield dit Joker-medewerksters Nele en Anne niet tegen om de Japanse cultuur op te snuiven tijdens hun avontuur van negen dagen. Reis met hen mee naar het land van de kersenbloesem, tempels en sushi!

Aankomst in Osaka

Na een lange maar comfortabele vlucht met tussenstop in Tokyo starten we in Osaka. Eenmaal aangekomen in het centrum wandelen we naar onze eerste slaapplaats. Overrompeld door alle neonlichten, overvolle straten en de geur van lekker eten sluiten we, onder het goedkeurend oog van de Glico Man-reclame, de dag af aan de Dotombori Bridge met een portie lekkere Takoyaki (deegballetjes met stukjes octopus). 

Huiveringwekkende oorlogsrealiteit in Hiroshima

Al vroeg in de ochtend staan we klaar om voor de eerste keer een shinkansen, de Japanse hogesnelheidstreinen, te nemen. We gebruiken onze JR (Japan Rail) Pass. We leren al snel dat het hier belangrijk is om netjes klaar te staan in de rij en vlug in te stappen. Deze hogesnelheidstreinen stoppen namelijk maar een 45-tal seconden: net genoeg tijd voor iedereen om uit te stappen en in te stappen!

De volgende stop op het programma is Hiroshima, gekend om de aanval met een atoombom door de USA in 1945. We wandelen vanaf het station langs de Promenade of Peace tot aan het Peace Memorial Museum en het Peace Park. Deze twee bezienswaardigheden verdienen zeker een plaatsje op je bucketlist. Aan de rand van het Peace Memorial Park wandelen we langs de befaamde A-Bomb Dome (Atomic Bomb Dome), een oud beursgebouw dat ondanks de impact en de nabijheid van de ontploffing bijna volledig overeind is gebleven.

In de namiddag bezoeken we het eiland Miyajjima (Itsukushima), gelegen op zo’n uurtje van Hiroshima voor de kust. Je vindt hier één van Japan’s meest gekende torii (ofwel de traditionele Japanse poort in het rood) in het water langs de kust van het eiland. Daarnaast kan je hier prachtig wandelen met adembenemende uitzichten als beloning!

Tip: Het is zeker aangeraden om voor vertrek enkele woorden Japans te leren. Hoewel de Japanners met handgebaren, prentjes en enkele luttele woorden Engels hun uiterste best doen om te communiceren, loont het toch de moeite om die paar woorden Japans in te studeren!

Tempels bezoeken in een walm van wierrook

Vanuit Hiroshima vertrekken we richting Kyoto. We maken een stop in Himeji en bezoeken het authentieke Japanse kasteel en bijhorende Koko-en tuinen. Voor Nele was dit een bezienswaardigheid die als architectuurliefhebber al jaren op haar bucketlist staat: de architectuur is indrukwekkend en bijzonder goed bewaard. Daarbovenop scoor je een mooi uitzicht over de stad.

’s Middags reizen we verder van Himeji naar Kyoto. Dit was dan ook het uitgelezen moment om zelf een Ekiben uit te proberen. Dit is een japanse lunchbox die je in het station koopt en op de trein opeet. Eens aangekomen in Kyoto bezoeken we de boeddhistische Sanjusangendo tempel. We slenteren langs de schitterende beelden, bedwelmd door de geur van wierrook. Dit was het perfecte moment om volledig tot rust te komen.

We eindigen de dag met dé toeristische trekpleister van de stad: het tempelcomplex Fushimi Inari-taisha. Achter het schrijn bevindt zich een wandelpad dat op en rond de bergen kronkelt en vergezeld is van honderden vermiljoenrode torii-poortjes.

Rondkuieren in de sfeervolle straatjes van Kyoto

De volgende dag stond er een goed gevuld programma in Kyoto op de planning: de zentuin van Ryoan-ji, het gouden en zilveren paviljoen en de Kiyumizudera.

Wie aan Kyoto denkt, denkt ook meteen aan smalle straatjes tussen traditionele houten Japanse gebouwen. Hiervoor moet je wandelen langs Ninenzaka en Sannenzaka, gelegen vlakbij de ingang van de Miyumizudera. Nood aan wat extra sfeer? Bezoek deze straatjes dan zeker in de late namiddag wanneer de lantaarns worden aangestoken!

Een bezoek aan Kyoto is natuurlijk niet compleet zonder een wandeling door Gion en het red light district. We hadden het enorme geluk een echte Geiko (Geisha van Kyoto) tegen te komen. Een bijzonder moment waar we allemaal diep van onder de indruk waren.

Na ons bezoek aan Kyoto zetten we de reis verder naar Nara. Vanuit het treinstation maken we nog een korte wandeling door Nara Park. Het ultieme hoogtepunt bevindt zich in het noorden van het park, namelijk de Todai-ji tempel. Het is de thuis van het grootste bronzen Boeddhabeeld van Japan.

Kamakura: Een natuurlijk fort van zee en bergen

De volgende dag stonden er ons twee hoogtepunten van de oude hoofdstad Kamakura te wachten. De boeddhistische Hasedera Tempel kwam eerst aan de beurt. De tuinen leiden je met kronkelende paadjes langs tempelgebouwen met schitterende standbeelden, vijvers met koi en watervallen, groene mospartijen en prachtige bloementuinen. Op het hoogste punt word je beloond met een fantastisch uitzicht over Kamakura en de zee.

Op wandelafstand bevindt er zich het tweede hoogtepunt van Kamakura: de Kotoku-in tempel, bekend om zijn meer dan 11 meter hoge boeddhastandbeeld in openlucht.

Na een korte treinrit vanuit Kamakura komen we aan in Tokyo. Onze verkenning begint in de wijk Shinjuku in Kabuchiko, een wijk gekend voor z’n entertainment en red light district.

Japan, het land van tegenstellingen

We ontsnappen aan de drukte van Tokyo en vertrekken voor dag en dauw noordwaarts naar het Nikko National Park. We beginnen met een busrit door de bergen naar Okunikko Yumoto Onsen. Van hieruit vertrekt onze wandeling door het nationale park langs Yuno Lake. Verder gaan we langs de Senjogahara, ook bekend als de Nikko wetlands. In de verte heb je een fantastisch uitzicht op Mount Nantai die boven de vlaktes uittorent. Kortom, de benodigdheden voor een onvergetelijke en indrukwekkende ervaring!

We ronden de wandeling af bij Lake Chuzenji waar we de bus terug nemen richting Nikko. Onze laatste stop van de dag is een bezoek aan het Tosho-gu schrijn, één van de niet te missen schrijnen op deze reis.

Pachinko parlors en Anime in het bruisende Tokyo

Als klap op de vuurpijl eindigen we onze rondreis in de hoofdstad Tokyo. We maken een wandeling door de verschillende buurten die ons begeleiden naar de eerste interessante stop van de dag: de Tsukiji Fish Market met zijn vele winkeltjes en kraampjes. Daarnaast mag ook de wijk Akihabara niet ontbreken. Net zoals Shinjuku is deze wijk overweldigend verlicht met honderden reclameborden, maar hier draait alles om de manga- en animecultuur. Van beeldjes tot knuffels en videogames: als je het hier niet vindt, dan vind je het nergens!

Wie aan Tokyo denkt, denkt ook meteen aan de Senso-ji, de belangrijkste tempel van de stad. Dat deze tempel één van de meest bezochte plekken van de stad is, merk je al gauw aan de drukte.

We klinken voor een laatste keer op onze mooie reis tijdens een lekker diner in een Shabu Shabu-restaurant (japanse hot pot). Het veelzijdige en prachtige Japan wist ons dag na dag te verrassen en een ding is alvast zeker: we’ll be back!

Misschien is dit ook interessant voor jou?