Overslaan en naar de inhoud gaan

Berlijn, de hipste stad van het moment is slechts een treinreis van ons weg. We staan stil bij het verleden bij de Muur, lopen verloren in de vele kunstenaarswijken en bezoeken toppers zoals de Alexandersplatz en verschillende musea. We sporen naar het concentratiekamp van Sachsenhausen, gaan op pad met een dakloze, fietsen door het kolossale Grünewald naar Potsdam en sluiten af met een feestmaal in de TV-toren.

De hoogtepunten van deze reis

boottocht

Het boottochtje door Mitte, Kreuzberg en het hippe Friedrichshain was een ideale eerste kennismaking met Berlijn. Het leven zoals het is.

Berlijn

Alternatieve tour door Berlijn, locals vertellen anektodes en laten geheime plekjes zien waar krakers, muzikanten, graffitikunstenaars en andere creatievelingen zich uitleven.

tempelhof

De sfeer op en rond het Tempelhof was voor iedereen indrukwekkend, alsof het in Berlijn elke dag Pukkelpop is.... Berlijn kan je niet zien, je moet het voelen en hier voel je Berlijn op zijn puurst.

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1
Berlijn

In Brussel stappen we op de trein en sporen in een 7-tal uur naar de hoofdstad van Duitsland. Onopvallend kruisen we het voormalige IJzeren Gordijn.

2 Dag 2-7
Op verkenning in Berlijn en omstreken

We beginnen onze ontdekkingstocht aan het Mauerpark. Dit park ligt naast een stukje Berlijnse Muur en is de perfecte spiegel van wat er zich in de stad afspeelt. Hier komen jong en oud, lokaal en toerist, artiest en entrepreneur samen voor een zondagse familiepicknick en een pop-up concertje, of struinen ze rond op de vlooienmarkt. In de nabij gelegen Bernauerstraβe vinden we de Muur. We krijgen een zicht op hoe ingrijpend de Muur het leven van mensen veranderende toen die hen, van de ene dag op de andere, van familie en vrienden scheidde.

De komende dagen doorkruisen we Berlijn van noord naar zuid, maar vooral van West naar Oost. We bezoeken de highlights zoals de Ku’damm, Scloss Charlottenburg, de Alexanderplatz, … Museumlovers komen aan hun trekken in het DDR-museum, het Pergamonmuseum of het befaamde curryworst museum. We bekijken Berlijn ook door de ogen van een dakloze waar we een namiddag mee op pad gaan.

Na de drukte van de stad is het tijd om de groene omgeving van Berlijn te verkennen. We sporen naar het kolossale Grünewald waar we via tientallen meren en riviertjes naar de machtige Wannsee fietsen. Dit is de favoriete spot van menig Berlijner. Na de picknick fietsen we verder naar Potsdam waar we de Hollandse Wijk en uiteraard het imposante Sanssouci (de evenknie van Versailles) bezoeken. ´s Avonds nemen we de trein terug.

Nog niet genoeg van het groen? Geen erg, ook in Berlijn centrum komen we veel groen tegen. We trekken naar het grootste stadspark van Europa en eindigen met een bezoek aan de Reichstag, het politieke hart van Duitsland. De glazen koepel op de top geeft ons een prachtig uitzicht over de stad. Daarna is het de beurt aan Friedrichshain en Kreuzberg, het voormalige Oost-Berlijn. Hier maken we een alternatieve tour door de kunstenaarswijken, kraakpanden, graffitiparken en multiculturele straten. Ook de EastSide Gallery en het Treptower Park, gelegen aan het grootse Plänterwald, zijn een must. Op een exotische markt kopen we een allegaartje aan lekkernijen voor ons avondmaal dat we zelf bereiden in het hostel.

Op een uurtje sporen van Berlijn bezoeken we het concentratiekamp Sachsenhausen. Samen met Auschwitz wordt dit tot de beste bewaarde concentratiekampen gerekend. De laatste avond dineren we in de overbekende TV-toren aan Alexanderplatz en zetten we een stapje in het beruchte nachtleven.

3 Dag 8
Terug naar huis

Voor we terug naar huis sporen, brunchen we nog op een van de talrijke, hippe pleintjes. Zeg geen vaarwel, maar wel Auf Wiedersehen, want eens van Berlijn geproefd, wil je zeker terug.

Vertrekdata en prijzen

Vertrek: 13/05/2023
Terug: 20/05/2023
Basisprijs: €999
+ 450 EUR budget
1 boeking
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 30/09/2022
Vertrek: 12/08/2023
Terug: 19/08/2023
Basisprijs: €999
+ 450 EUR budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2022
Vertrek: 28/10/2023
Terug: 04/11/2023
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Trein Brussel - Berlijn en terug
 • Berlin Welcome Card
 • 6 overnachtingen in een meerpersoonskamer
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Btw en bijdrage Garantiefonds

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 28 / 10 / 2022
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

 • Ontdekking van de stad en omgeving te voet en met de fiets.
 • Inkopen doen op een lokaal marktje en daar 's avonds mee aan de slag gaan.
 • Niet enkel de bekende highlights, maar ook de graffitiparken, kunstenaarswijken, kraakpanden, ... bezoeken
Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

 • Tijdens deze reis maken we enkel gebruik van duurzame transportmiddelen.
 • We kiezen bewust om gebruik te maken van de trein naar Berlijn en ook ter plaatse kiezen we voor het openbaar vervoer, terug naar Berlijn met de trein na onze fietstocht en reizen we ook naar Sachsenhausen met de trein.
 • Voor de rest maken we gebruik van de tram, bussen, metro's, maar vooral ontdekken we deze stad en omgeving te voet en met de fiets.
Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

 • In de trein, op de bus, in de metro of op café, er zijn heel wat kansen om aan de praat te geraken.
 • We gaan een halve dag op stap met een asielzoeker waardoor we de stad door een heel andere bril bekijken.
Documenten

Voor Duitsland volstaat je Belgische identiteitskaart en rijbewijs.

Vergeet niet om je Europese Ziekteverzekering mee te nemen. Deze kaart kan je aanvragen bij jouw mutualiteit.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. We reizen heen en terug met de trein vanuit Brussel Zuid. Eerst sporen we naar Keulen waar we overstappen op de trein naar Berlijn. Ook op de terugrit is er een overstap in het station van Keulen.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis

Naast bus en metro, verplaatsen we ons vooral met de fiets en te voet.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis

We verblijven in een centraal gelegen hostel met meerpersoonskamers met gemengd sanitair. Afhankelijk van de groepsindeling is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. De grootte van de kamer is afhankelijk van de groep en kunnen 4 of 6 persoonskamers zijn.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

Meestal gaan we 's avonds uit eten en proven we van het multiculturele aspect van Berlijn. Minstens 1 dag koken we zelf met ingrediënten die we op lokale marktjes aankopen. De laatste avond genieten we van een diner in de Fernsehturm waarbij we genieten van een prachtig uitzicht over de stad.

Voor 's middags kopen we meestal een gezamenlijke picknick.

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • grote soepele sporttas of rugzak
 • dagrugzakje
 • stevige stapschoenen
 • sandalen en/of pantoffels
 • lichte zomerkledij
 • een warme trui
 • regenjas
 • toiletgerief en handdoek
Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Voor deze reis zijn geen speciale inentingen vereist.

Conditie

Voor deze reis volstaat een normale conditie. Hou er wel rekening mee dat we behoorlijk wat kilometers afleggen tijdens onze ontdekkingstochten in de stad.

Reisperiode en klimaat

Zowel zeer goed als wisselvallig weer met regen is mogelijk. Berlijn heeft een landklimaat en het kan er dus iets frisser zijn dan in België, maar de kans op regen is wel kleiner.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Duitsland
Geografie

Duitsland is ongeveer 12 keer groter dan België. Hiermee is het 'slechts' het 6de grootste Europese land na Rusland, Oekraïne, Frankrijk, Spanje en Zweden. In het noorden, aan de Noordzee en de Oostzee liggen de laagst gelegen delen van Duitsland. Hoe meer men naar het zuiden reist, hoe hoger het wordt. De top van Duitsland is de Zugspitse en die ligt op een hoogte van 2.926 m.

Duitsland heeft ook enkele lange rivieren zoals de Rijn, de Elbe en de Donau.

Fauna en flora

Qua wilde dieren is Duitsland goed te vergelijken met België. Enkel in het Oosten van Duitsland, in de uitgestrekte bossen in de hooggebieden van de Alpen komen diersoorten voor die je in België niet in het wild tegenkomt. Voorbeelden zijn verschillende soorten herten zoals edelhert, damhert, sikahert en ook de moeflon in het oosten en beren, lynxen en steenbokken in het zuiden. Langs de kust kan je soms zeehonden, robben, bruinvissen en tuimelaars spotten.

Ongeveer 30% van de oppervlakte is bebost waarvan het grootste deel naaldwoud. Aan de kust vind je duinen en in het noorderlijk gebied van duitsland komen nogal wat moerasgebieden voor. Hoog in de Alpen kan je de mooie, en terecht beschermde, edelweiss vinden.

Staatsvorm

Het sinds 3 oktober 1990 eengemaakte Duitsland bestaat uit 16 federale staten of Bundesländer.

Het federaal parlement wordt de Bundestag genoemd en zetelt in de hoofdstad Berlijn. De Bundeskanzler of Bundeskanzlerin, sinds 2021 is Olaf Schulz. Hij staat aan het hoofd van de regering. Hij kiest ook de ministers in de regering.

Frank-Walter Steinmeier is sinds 2017 de Duitse president. Hoewel de president de wetten moet tekenen om ze geldig te maken, heeft hij geen vetorecht. Hij heeft vooral een ceremoniële functie en wordt verkozen door de bondsvergadering.

Bevolking

Duitsland is het grootste land van de EU naar bevolkingsaantal. Duitsland heeft ongeveer 81 miljoen inwonders. Net zoals de andere Europese landen kent Duitsland een vergrijzing van de samenleving. Momenteel is 22% van de bevolking boven de 65 jaar. Familie is heel belangrijk voor de Duitsers, zowel voor jong als voor oud. Sinds 2001 kunnen mensen van hetzelfde geslacht officieel samenwonen.

Economie

De Duitse economie is de belangrijkste van de Europese Unie. Tussen 2003 en 2008 was Duitsland zelfs de wereldkampioen op exportgebied met een waarde van meer dan 1 biljoen USD.

Buiten auto's produceren (VW, Audi, BMW, Daimler, Porsche en Opel) is Duitsland ook een gerenommeerde speler op gebied van biotechnologie en ICT. De grootste spelers op de markt zijn Volkswagen, Siemens, Allianz, SAP en BASF. In Frankfurt zetelt ook de Europese Centrale Bank.

Religie

In 2002 behoorde ca. 34% van de Duitse bevolking tot de protestante kerk, voornamelijk lutherse kerken en eveneens 34% tot de rooms-katholieke kerk; 3,7% behoorde tot het islamitische geloof.

De joodse gemeenschap telde in 1995 bijna 54.000 leden. In 1933, voordat Hitler de macht overnam, woonden er in Duitsland nog ca. 530.000 joden. De grootste joodse gemeenschappen bevinden zich in Berlijn, Frankfurt en München. In het voormalige DDR kunnen joden pas sinds de hereniging weer actief hun geloof belijden.

Lokale gebruiken en gewoonten

Dat Duitsers gestructureerd en punctueel zijn, is alom gekend. Ze houden er echter van om te feesten. Denk maar aan Oktoberfest of de wijnfeesten aan de Moezel.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen België en Duitsland.

Elektriciteit

In Duitsland gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om verloopstekkers mee te nemen.

Veiligheid

Duitsland is, zoals België, een veilig land; in toeristische gebieden is waakzaamheid voor zakkenrollers en andere kleine criminaliteit geboden. Duitsland deelt met de rest van Europa de algemene dreiging van terrorisme.

Het is aangeraden om waakzaam te zijn, strikt de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen en grote bijeenkomsten en volksmassa’s te mijden.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Citytrip Berlijn

Wat andere reizigers vinden

Berlijn heeft zoveel te bieden: het verhaal van de muur, het creatieve en alternatieve Berlijn, maar ook het dagboek van een dakloze, de Topographie des terrors, het bezoekje met de fiets aan Potsdam, ... Deze goede mix van activiteiten zorgt voor een reis vol met nieuwe ontdekkingen.

Maarten

Het was een mooie en leuke reis. Er was een aangename afwisseling tussen "klassiekers" die je moet gezien hebben in Berlijn, wandelingen door andere (minder gekende) wijken, rondleidingen waarbij je kon kennismaken met het leven als dakloze en street art, de natuur rond Berlijn (fietstocht) en een bezoek aan Sachenhausen. Een mooi gevuld en gevarieerd programma!

Wendy Vantomme

Een pracht van een stad en begeleid door een echte Berlijnkenner. Zo grondig een stad voelen en zien kan je niet op je eentje. En een week is nog niet genoeg om de stad te zien. Elke dag was een thema wat de ervaring nog beter maakte. Zelfs met de kou en regenachtige periodes toch echt kunnen genieten! Al mijn zintuigen zijn verwend tijdens deze 8 daagse en voor diegenen die twijfelen in Berlijn kan je echt lekker eten, vriendelijke bevolking die perfect Engels spreekt en de treinrit naar Berlijn duurt wel lang maar is zeer comfortabel met de ICE. Zonder het te beseffen reden we gans Duitsland door en reden we ineens Berlijn Hauptbahnhoff binnen. Niet twijfelen en boek de trip nu!. Als je Berlijn echt eens goed wilt zien doe het ineens goed.

Peter Berkers

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 6 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".