Overslaan en naar de inhoud gaan

Het hippe Berlijn ligt slechts een nachttreinreis van ons verwijderd. Op 7 dagen verkennen we o.a. het Mauerpark met de Berlijnse Muur, Ku’damm, de Reichstag en Alexanderplatz. Talrijke kunstenaarswijken verrassen met graffiti en tijdens een gidsbeurt van een dakloze of asielzoeker leren we de stad vanuit een ander perspectief kennen. Buiten Berlijn sporen we naar het concentratiekamp van Sachsenhausen, fietsen we door het kolossale Grünewald naar Potsdam en sluiten we af met een feestmaal in de niet te missen Fernsehturm. 

De hoogtepunten van deze reis

Citytrip Berlijn

Alternatieve tour door Berlijn langs de vele graffitiwijken

Citytrip Berlijn

Voldoende stilstaan bij het recente verleden van Berlijn

Berlijn

Al fietsend de verschillende delen van de stad verkennen

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1
Berlijn

's Avonds stappen we in Brussel op de nachttrein en sporen we via dromenland naar de hoofdstad van Duitsland. Onopvallend passeren we het voormalige IJzeren Gordijn. Ochtendstond heeft goud in de mond en dus maken we ons in de vroege uurtjes klaar om deze levendige stad te zien ontwaken en zeven dagen ondergedompeld te worden in het bewogen verleden en het hippe heden van Berlijn.

2 Dag 2-8
Op verkenning in Berlijn en omstreken

We beginnen onze ontdekkingstocht aan het Mauerpark. Dit park ligt naast een stukje Berlijnse Muur en is de perfecte spiegel van wat er zich in de stad afspeelt. In het park komen jong en oud, lokaal en toerist, artiest en entrepreneur samen voor een zondagse familiepicknick en een pop-up concertje, of slenteren ze rond op de vlooienmarkt. In de nabij gelegen Bernauerstraβe aanschouwen we de prachtige graffiti op de Muur. We krijgen een zicht op hoe ingrijpend de Muur het leven van mensen veranderende toen die hen, van de ene dag op de andere, van familie en vrienden scheidde.

De komende dagen doorkruisen we Berlijn van noord naar zuid, maar vooral van west naar oost. We bezoeken de highlights zoals de Ku’damm, Schloss Charlottenburg en Alexanderplatz. Museumlovers komen aan hun trekken in het DDR-museum, het Pergamonmuseum of het befaamde curryworst museum. We bekijken Berlijn ook door de ogen van een dakloze waar we een namiddag mee op pad gaan.

Na de drukte van de stad is het tijd om de groene omgeving van Berlijn te verkennen. We sporen naar het kolossale Grünewald waar we via tientallen meren en riviertjes naar de machtige Wannsee fietsen. Dit is de favoriete spot van elke Berlijner. Na de picknick fietsen we verder naar Potsdam waar we de Hollandse Wijk en uiteraard het imposante Sanssouci, het Versailles van Duitsland, bezoeken. ´s Avonds nemen we de trein terug.

Ook in het centrum van Berlijn genieten we genoeg van groen. We trekken naar het grootste stadspark van Europa en eindigen met een bezoek aan de Reichstag, het politieke hart van Duitsland. De glazen koepel op de top geeft ons een prachtig uitzicht over de stad. Daarna is het de beurt aan Friedrichshain en Kreuzberg, het voormalige Oost-Berlijn. Hier maken we een alternatieve tour door de kunstenaarswijken, kraakpanden, graffitiparken en multiculturele straten. Ook de EastSide Gallery is een must. Op een exotische markt kopen we een allegaartje aan lekkernijen voor ons avondmaal dat we zelf bereiden in het hostel.

Op een uurtje sporen van Berlijn bezoeken we het concentratiekamp Sachsenhausen. Samen met Auschwitz is dit één van de best bewaarde concentratiekampen. De laatste avond zetten we een stapje in het beruchte Berlijnse nachtleven.

3 Dag 9
Terug naar huis

Voor we terug naar huis sporen, brunchen we nog op één van de talrijke, hippe pleinen. Zeg geen vaarwel, maar wel Auf Wiedersehen, want eens van Berlijn geproefd, wil je zeker terug.

Data en prijzen

Vertrek: 25/10/2024
Terug: 02/11/2024
Basisprijs: €1.145
+ 500 EUR budget
1 boeking
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekcadeau t.e.m. 29/02/2024

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Nachttrein Brussel - Berlijn
 • Trein Berlijn - Brussel
 • Berlin Welcome Card
 • 7 overnachtingen in een meerpersoonskamer
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • BTW en bijdrage Garantiefonds

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Deze reis vertrekt op vrijdagavond met de nachttrein vanuit Brussel. Ideaal dus om het weekend goed te beginnen na een lange werkdag. 

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 28 / 04 / 2024
Belangrijke documenten

Voor Duitsland heb je een geldige identiteitskaart nodig.

Meer info hierover vind je op diplomatie.belgium.be/nl/

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check dan de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist.

 

Transport en vluchturen

Heen en terug
In de avond nemen we de nachttrein omstreeks 19:22 vanuit België om 's ochtends vroeg rond 6:18 in Berlijn aan te komen. De terugreis gebeurt met de gewone trein.

Ter plaatse
In Berlijn verplaatsen we ons voornamelijk te voet of met het openbaar vervoer.

Het definitieve treinschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. 

Bagagelijst

Hier vind je alvast enkele belangrijke items voor je reis. De volledige bagagelijst krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. 

 • Dagrugak
 • Ingelopen stapschoenen
 • Ademende regenjas

Hou het compact, want de bagageruimte tijdens het transport is beperkt.

Duurzame Tips:  

 • Misschien kan je wel enkele spullen lenen van iemand. Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure.  

 • Neem een hervulbare drinkbus en een duurzame toilettas mee 

 • Neem herbruikbare zakken mee om bijvoorbeeld vuile of natte kleren in te doen 

Maaltijden

We eten in lokale restaurants waar we de specialiteiten van het land kunnen proeven. Op restaurant kan je kiezen wat je eet. Overdag zullen we ook regelmatig onderweg een snelle snack kopen. Het is als vegetariër mogelijk een alternatief te krijgen.

Logies

De eerste nacht van deze reis brengen we door in de nachttrein. We slapen in couchettes per 4 of 6 personen.

In Berlijn overnachten we in meerpersoonskamers.

Geldzaken

Prijs en budget ter plaatse

Voor elke groepsreis werken we met een vaste prijs die je betaalt op voorhand en een budget te plaatse, dat je tijdens je reis uitgeeft.  Dit budget ter plaatse wordt beheerd door de reisbegeleider en is een raming van de kosten voor verblijf, vervoer, eten, activiteiten en fooien en gaat rechtstreeks naar de lokale bevolking.

Persoonlijke uitgaves zoals souvenirs, extra drankjes of optionele activiteiten, zijn niet meegerekend in de prijs of het budget.

Tijdens de vertrekvergadering kom je te weten hoeveel van dit budget je cash moet meenemen, hoeveel je ter plaatse nog kunt afhalen en met welke kaart je best betaalt.

Het te voorziene budget vind je op je factuur en op de webpagina van je reis bij jouw afreisdatum. 

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een goede fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

Het bedrag van de fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budget is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om te zorgen dat je in orde bent met alle verplichte vaccinaties en aanbevolen medicatie tijdens je reis. Raadpleeg hierover tijdig je arts of het Tropisch Instituut.

Op www.wanda.be vind je het meest recente gezondheidsadvies voor jouw bestemming.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale conditie.

Het is belangrijk om uitgerust te vertrekken en met een positieve ingesteldheid de reis te beleven, dit helpt om de stadswandelingen en de vermoeidheid na geleverde inspanningen beter te verteren. 

Gerust op reis

Op groepsreisgaan is één groot avontuur. We gaan grenzen verleggen maar doen dit altijd op een veilige manier:

 1. We kiezen voor veilige reisroutes en reizen enkel naar regio’s met een positief reisadvies. Dit houden we nauw in de gaten dankzij onze lokale partners en https://diplomatie.belgium.be/nl/reisadviezen.
 2. Elke reiziger is verplicht een reisbijstandsverzekering te nemen. De reisbijstandsverzekering van KBC is inbegrepen bij de prijs van je reis (via KBC). Je bent dus ook verzekerd voor avontuurlijke activiteiten zoals raften, duiken en bungeejumpen.
De reisbegeleider

Onze groepsreizen worden begeleid door een Joker-reisbegeleider*. De Joker-reisbegeleiders zijn vrijwilligers. Ze bereiden de reis tot in de puntjes voor en zorgen ervoor dat alles ter plaatse vlot verloopt.

Ze hebben oog voor leuke plekjes maar zijn geen traditionele gidsen. Daarom schakelen ze regelmatig lokale gidsen in die je nog veel meer kunnen vertellen over de plaatsen die je bezoekt.

De Joker-reisbegeleiders volgen een tweejarige opleiding bij Karavaan vzw, gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. Je ontmoet je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor de reis.

*Bij sommige programma’s (zoals o.a. de sneeuwreizen) werken we met lokale Engelstalige gidsen. Dit staat dan duidelijk vermeld op de reispagina.

Duurzamer op reis

Bij Joker reizen we duurzaam met respect voor mens, dier en natuur. We streven ernaar om onze ecologische voetafdruk op reis te minimaliseren. Zo reizen we in kleine groep, gebruiken we waar mogelijk het openbaar vervoer en ondersteunen we de lokale economie door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en langdurige samenwerkingen met lokale partners.

Tegelijk stimuleren we onze reizigers om mee te investeren in bosbehoud en bosherstel via Bos+. Want bossen halen CO2 uit de lucht, een gas verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde.

We ontvingen als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen.

Lees meer over ons duurzaamheidsverhaal op joker.be/duurzaam-reizen-met-joker

Reisperiode en klimaat

Zowel zeer goed als wisselvallig weer met regen is mogelijk. Het kan er iets frisser zijn dan in België. 

In juli en augustus is de gemiddelde dagtemperatuur zo'n 24°C. In april schommelt de temperatuur tussen 4°C en 13°C. In december kan het vriezen en sneeuwen in deze regio. 

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Berlijn

Wat andere reizigers vinden

Berlijn heeft zoveel te bieden: het verhaal van de muur, het creatieve en alternatieve Berlijn, maar ook het dagboek van een dakloze, de Topographie des terrors, het bezoekje met de fiets aan Potsdam, ... Deze goede mix van activiteiten zorgt voor een reis vol met nieuwe ontdekkingen.

Maarten

Het was een mooie en leuke reis. Er was een aangename afwisseling tussen "klassiekers" die je moet gezien hebben in Berlijn, wandelingen door andere (minder gekende) wijken, rondleidingen waarbij je kon kennismaken met het leven als dakloze en street art, de natuur rond Berlijn (fietstocht) en een bezoek aan Sachenhausen. Een mooi gevuld en gevarieerd programma!

Wendy Vantomme

Een pracht van een stad en begeleid door een echte Berlijnkenner. Zo grondig een stad voelen en zien kan je niet op je eentje. En een week is nog niet genoeg om de stad te zien. Elke dag was een thema wat de ervaring nog beter maakte. Zelfs met de kou en regenachtige periodes toch echt kunnen genieten! Al mijn zintuigen zijn verwend tijdens deze 8 daagse en voor diegenen die twijfelen in Berlijn kan je echt lekker eten, vriendelijke bevolking die perfect Engels spreekt en de treinrit naar Berlijn duurt wel lang maar is zeer comfortabel met de ICE. Zonder het te beseffen reden we gans Duitsland door en reden we ineens Berlijn Hauptbahnhoff binnen. Niet twijfelen en boek de trip nu!. Als je Berlijn echt eens goed wilt zien doe het ineens goed.

Peter Berkers

Veelgestelde vragen

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker?

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker? Dat vertellen we je hier. 

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300 per persoon) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten. Voor vertrek krijg je, per e-mail, de vraag om mee te investeren in schonere lucht via een bijdrage aan een project voor bosbehoud en bosherstel van Bos+ (Amazonewoud in Ecuador).

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Onze reizen zijn in het algemeen erg actief. Om aan te tonen hoe zwaar je reis is, zie je per dagdeel een aantal stappertjes staan (1= niet zwaar, 4 = het zwaarst). 

Ben je op zoek naar zoveel fysieke inspanning en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 35 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat moet ik betalen bij boeking?

Meteen na je boeking, ontvang je een link om het voorschot online te betalen. Het voorschot bedraagt 40% van de basisprijs, met een minimum van €300, aangevuld met de opties van de verzekering die je eventueel koos. Vertrek je binnen de 56 dagen, dan betaal je geen voorschot meer maar meteen de volledige reissom. Het budget betaal je ter plaatse, op de bestemming.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Joker 24 tot 30 en Comfort Editions. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".