Overslaan en naar de inhoud gaan

Benieuwd naar de nachttrein Brussel-Wenen? Kom dan mee op deze duurzame en bruisende reis waarin we ons onderdompelen in de cultuur van Bratislava en Wenen. We proeven Slowaakse wijn en Weense koffie, bezoeken Habsburgse paleizen en eeuwenoude kastelen en staan oog in oog met 'de Kus’ van Gustav Klimt. We leren bij over de communistische geschiedenis, bezoeken het operagebouw en leren walsen als de beste.

Tijdens de reis in december gaan we de gezellige sfeer van de Weense kerstmarkt opsnuiven. Ook de rest van het programma kan aangepast worden aan het winterweer!

De hoogtepunten van deze reis

Tour in Bratislava

Het post-communistische Bratislava ontdekken met lokale gidsen

Groepsreis citytrip Wenen

Een bezoek aan Slot Belvedere met als hoogtepunt de ‘Kus’ van Gustav Klimt

Wijntour

De lokale specialiteiten proeven

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-3
De kleine en zeer fijne parel Bratislava

De nachttrein staat ons op de avond van dag 1 reeds op te wachten in Brussel. We laten ons rustig in slaap wiegen om de volgende ochtend wakker te worden in Wenen. Deze stad zullen we later bezoeken, en dus gaat onze reis op dit moment nog even verder tot in Bratislava.

Bratislava, de romantische Slowaakse hoofdstad waakt over de Donau. Het eerste dat we dan ook opmerken is het gigantische kasteel van de stad dat hoog boven de rivier uittorent. Dit en nog veel meer kunnen we van dichtbij bewonderen tijdens onze eerste verkenning van de stad.

Een beter beeld krijgen we als we de UFO bestijgen. Hier genieten we van het uitzicht op de oude binnenstad en het kasteel. Optioneel kunnen durvers hier letterlijk door het raam stappen om langs buiten op grote hoogte een wandelingetje te maken met een skywalk (april tot oktober). Welkom in Bratislava, zeggen ze dan!

De dag erop gaat onze verkenning onvermoeibaar verder. Indien het schema het toelaat komt een oud volkswagenbusje ons ophalen om ons mee te nemen op een tocht doorheen het post-communistische Bratislava. Een interessant stukje geschiedenis!

En hoe beter die geschiedenis doorspoelen dan met een lekker glaasje Slowaakse wijn? Indien we de tijd hebben brengt het openbaar vervoer ons even buiten de stad naar een kleine lokale wijnboer. We worden er met uitnodigende open armen ontvangen. Hier kunnen we alleen maar ‘ja’ op zeggen en met veel plezier de lokale wijn proeven!

’s Avonds is het alweer tijd om verder te reizen. Met het openbaar vervoer reizen we terug richting Wenen.

2 Dag 4-8
Wenen ontdekken op verschillende manieren

Welkom in Wenen, de stad van Sissi, sachertorte en de Weense wals! Hier zullen we de komende dagen niet alleen de absolute toeristische toppers, maar ook het Wenen van de gewone Oostenrijker verkennen.

Als wij aan Wenen denken dan worden we terug gekatapulteerd naar de tijd waarop we samen met onze familie naar Romy Schneider en haar prachtige jurken in de topfilm ‘Sissi’ keken. Het is hoog tijd om dat in real life mee te maken. Het Schönbrunn Paleis is dan ook de plek om te zijn! Een absoluut hoogtepunt!

Alhoewel, beroemde gebouwen als de opera, het Secessionsgebouw en de Stephansdom moeten zeker niet onderdoen. En wat dacht je van Belvedere waar niemand minder dan Gustav Klimt wordt tentoongesteld? En wie weet hebben we geluk en kunnen we ’s avonds een concertje meepikken in één van de vele Weense kerken?!

We hebben echter ook zin om eens wat actiever de stad te verkennen. Dat kan gerust als we de groene buitenrand gaan verkennen (niet in de winter). ’We trekken ook onze dansschoenen aan en verbeteren we onze walstechnieken onder leiding van een professionele leerkracht.

Dat Wenen ook een stad is waar echt in geleefd wordt, merken we tijdens een alternatieve stadstour. Hierbij zal een vluchteling of dakloze ons te woord staan en leren we de stad vanuit zijn/haar perspectief begrijpen. Een interessante ontmoeting!

In de Oostenrijkse hoofdstad is er veel om te doen en nog meer om van te genieten. Maar dankzij een goede kop koffie met een lekker stuk sachtertorte hebben we steeds de energie om het beste te halen uit deze citytrip!

Een opera bijwonen is optioneel.

Vertrekdata en prijzen

Vertrek: 07/04/2023
Terug: 14/04/2023
Basisprijs: €1.115
+ 550 EUR budget
al 10 boekingen, waarvan 2 opties. (Gegarandeerd vertrek)
Wie gaat mee?
Leeftijd
26-352
36-454, met 2 als optie.
46-552
56-652
Geslacht
mannen2
vrouwen8, met 2 als optie.
Vertrekvergadering op: 17/03/2023
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/08/2022
Vertrek: 07/07/2023
Terug: 14/07/2023
Basisprijs: €1.060
+ 550 EUR budget
al 4 boekingen
Wie gaat mee?
Leeftijd
26-352
36-452
Geslacht
mannen3
vrouwen1
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/12/2022
Vertrek: 08/12/2023
Terug: 15/12/2023
Basisprijs: €915
+ 600 EUR budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 30/04/2023

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Nachttrein Brussel - Wenen en terug, in couchettes van 3-6 personen
 • Openbaar vervoer Wenen - Bratislava en terug
 • 4 overnachtingen met ontbijt in Wenen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Btw en bijdrage Garantiefonds

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logementen, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen in het budget.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 16 / 12 / 2022
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Bratislava is zeker een van die mooie onbekende plekjes in Europa. Wandelend en rijdend bezoeken we deze culturele hoofdstad van Europa van 2013. Ook in landelijke omgeving laten we een proeverijtje niet liggen. Zin in een uitdaging? Dan is de skywalk op de Ufotoren in Bratislava zeker je ding! Wel alleen voor durvers! (optioneel: 39 EUR)

Wie Wenen zegt, zegt cultuur en muziek. Liefhebbers hiervoor komen zeker aan hun trekken!

We bezoeken de Opera achter de schermen. Misschien pikken we ook een voorstelling mee. Op het programma staat er zeker een concert in één van de vele kerken op het programma. Rondjes draaien doen we zeker in onze workshop "Weense wals".

Zijn Egon Schiele of Gustav Klimt onbekenden? Na deze reis zeker niet meer, want we gaan hun werken zeker bezoeken in het Leopoldmuseum. En als museale hoogtepunten bezoeken we het kasteel van Sissi, Schönbrunn, het Belvedere en het Kulturhistorisch Museum.

Ook gaan we met de fiets op te voet op stap in het groen rond Wenen.

Tijdens de reis in december gaan we de feestelijke atmosfeer op de Weense kerstmarkt gaan opsnuiven. Ook de rest van het programma kan en zal aangepast worden aan het winterweer!

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Tijdens deze reis maken we enkel gebruik van duurzame transportmiddelen. We kiezen bewust om naar Wenen te sporen en verder door te rijden naar Bratislava. Daar bezoeken we de highlights te voet. Met het openbaar vervoer gaan we terug naar Wenen. Daar maken we vooral gebruik van de tram, bussen, metro's, maar vooral ontdekken we deze stad te voet en, als het weer goed is, eventueel met de fiets.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. We laten ons betoveren door Bratislava door middel van een lokale gids. Afhankelijk van hoeveel tijd we hebben nemen we een oldtimer van Oost-Europese makelij die ons meeneemt naar het communistisch verleden van de Slowaakse hoofdstad en laten onze verleiden door een lokale wijnboer om hun lekkere brouwsels te proeven (afhankelijk van het weer).

In Wenen gaan we een halve dag op stap met een vluchteling of dakloze waardoor we de stad door een heel andere bril bekijken. We zetten ons beste beentje voor in een echte Weense dansclub met een leraar die ons zal proberen te leren walsen. Met een bezoek aan één van de Weense koffiehuizen maak je deel uit van de Wiener Kaffeehauskultur, een cultureel erfgoed welke sinds 2011 is beschermd door de Unesco. Anders dan in een normaal café kun je in een Weens koffiehuis een koffie bestellen en eigenlijk zolang als je wilt blijven zitten en je verdiepen in de vele tijdschriften of de (internationale) kranten die vaak aanwezig zijn en een praatje maken met een echte Wiener.

Heel wat kansen dus om met de lokale bevolking aan de praat te geraken. Zeker tijdens de reis in december, waarbij we verbroederen met de andere bezoekers op de Kerstmarkt in Wenen.

Documenten

In Oostenrijk kan je terecht met je Belgisch identiteitskaart en rijbewijs.

Neem zeker ook jouw Europese Ziekteverzekeringskaart mee. Deze kan je aanvragen bij jouw mutualiteit. Voor een bezoek aan Slovakije volstaat je Belgische identiteitskaart.

Breng zeker je Europese ziekteverzekeringskaart mee. Deze kan je aanvragen bij jouw mutualiteit.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.

Voor deze reis geen vluchten!

Vanuit Brussel nemen we de nachttrein naar Bratislava via Wenen. Voor de terugreis stappen we op de nachttrein in Wenen naar Brussel.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Speficiek voor deze reis:

We gebruiken tijdens deze reis enkel de meest duurzame manier van reizen, nl. het openbaar vervoer. Voor de rest trekken we er vooral te voet op uit.

Tijdens de voorjaars- en zomer reizen reizen we per ferry van Bratislava terug naar Wenen. Bij de winterreizen nemen we de trein terug.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis:

De eerste en laatste nacht van deze reis brengen we door op de nachttrein tussen Brussel en Wenen. We slapen in couchettes per 4 of 6 personen.

In Bratislava slapen we in 2, 3 of 4-persoonskamers met privé sanitair.

In Wenen overnachten we in 2-persoonskamers met privé sanitair in het KolpingHaus.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

In Slowakije moet je zeker een van de volgende soepen proeven:

 • zuurkoolsoep (kapustnica),
 • bonensoep (fazuľová polievka),
 • knoflooksoep (cesnaková polievka),
 • linzensoep (šošovicová polievka)
 • of goulashsoep.

Halušky als hoofdgerecht kan en mag je zeker niet afslaan... Oefen alvast je uitspraak om te bestellen!

Hoewel we dit land identificeren als een bierland zullen we in de omgeving van de Slowaakse hoofdstad ons zeker laten verrassen door de kwaliteit van de lokale wijn, een nobele onbekende.

Zowel in Bratislava als in Wenen moet je zeker laten verleiden door een echte platgeslagen Wienerschnitzel.

Geen high tea om 16.00 u maar een geurige verse koffie in een van de vele koffiehuizen (Demel, Café Sacher, Café Central of een lokaal kleinood ...) die beide hoofdsteden rijk zijn. We zwijgen dan natuurlijk van het gezelschap van strudels, brioches of andere extravagante taarten, biscuits en andere zoetigheden.

Ken je de naam van de geliefde chocoladetaart met een dun laagje abrikozenjam in het midden bekroond met een donkere chocoladeglazuur... Ze staat je al op te wachten. En een maaltijd in een Weense Heurigen (wijnbar) gekend om hun rustieke inrichting, traditionele gerechten en regionale wijn slaan we ook niet af.

En kan je hierin nog je gading niet vinden gaan we even op culinaire wereldreis in de Naschmarkt.

Honger zal je zeker niet hebben .. Mahlzeit!

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

Hou het vooral compact. We zijn maar een aantal dagen op reis en de bagageruimte in de trein, bus of op de boot zijn beperkt!

We denken aan: - grote soepele sporttas (ev. op wieltjes) of rugzak - dagrugzakje - (stevige) stapschoenen - sandalen en/of pantoffels - lichte zomerkledij (zomer) of warme winterkledij (winter) - een warme trui - regenjas (we hopen van niet) - toiletgerief en handdoek

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus.

Optioneel kan er ook gekozen worden om een skywalk te doen in Bratislava. De prijs hiervoor is ongeveer 39 EUR.

In de winterreis kan en zal het programma worden aangepast aan het winterweer. Er zal dan een waardig alternatief voorzien worden.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Voor een bezoek aan Slovakije en Oostenrijk zijn geen speciale inentingen nodig. Een gewone reisapotheek volstaat. Wel kan een update van uw basisvaccinaties nodig zijn. Bespreek dit tijdig met uw arts.

Conditie

Voor deze reis volstaat een normale conditie. Hou er wel rekening mee dat we behoorlijk wat kilometers afleggen tijdens onze ontdekkingstochten in de stad.

Reisperiode en klimaat

Zowel zeer goed als wisselvallig weer met regen is mogelijk. Wenen en Bratislava hebben een landklimaat en het kan er dus iets frisser zijn dan in België.

Het klimaat van Wenen is officieel een gematigd landklimaat, maar is minder extreem dan wat je van een uitgesproken landklimaat mag verwachten. Ondanks de afwezigheid van directe invloed van zee wordt het klimaat van Wenen daarom soms toch omschreven als een gematigd zeeklimaat. In juli en augustus is de gemiddelde dagtemperatuur zo'n 25 graden. Er zijn regelmatig dagen te noteren met tropische waardes van 30 graden of nog iets hoger. Periodes met tropisch weer worden vaak afgesloten met regen- en onweersbuien.

Gemiddelde minimumtemperatuur: 14° C Gemiddelde maximumtemperatuur: 25° C Uren zonneschijn per dag: 7 u Aantal dagen neerslag per maand: 12

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Oostenrijk
Over Slowakije
Geografie

Oostenrijk ligt in midden-Europa en wordt begrensd door maar liefst acht landen. Het heeft dan ook geen toegang tot een oceaan of zee.

In het westen van het land is het erg bergachtig. Driekwart van Oostenrijk ligt dan ook in het gebergte, de Alpen. Het hoogste punt van Oostenrijk is de Großglockner (3798m). Het oosten en noorden van het land zijn vlakker.

De belangrijkste rivier die door het land stroomt is de Donau. Deze rivier stroomt in het oosten van het land. Hierdoor ontstond het typische heuvelachtige en vlakke landschap.

De grootste stad op Oostenrijks grondgebied is Wenen. Dit is tevens de hoofdstad. Ook Linz, Graz, Innsbruck en Salzburg zijn bekende steden.

Fauna en flora

Oostenrijk heeft geen gebrek aan bossen en wondermooie natuur. 38% van het land bestaat uit bos. Verdere begroeiing is vaak afhankelijk van de hoogte. Dit kan gaan van naald- en loofwouden tot alpenweide op grotere hoogte.

Het bekendste bloemetje dat Oostenrijk kenmerkt is edelweiss. Je kan deze witte bloemetjes vinden in de bergen en op rotsen waar ze bloeien van juni tot augustus.

Ook op het gebied van fauna heeft Oostenrijk heel wat te bieden. Zo kan je er wilde herten, reeën, zwijnen, vossen en dassen terugvinden. In het verleden de lynx en de wilde kat geïntroduceerd in de Oostenrijkse natuur. In het hooggebergte vind je dan weer gemzen, steenbokken en Alpenmarmotten. Deze laatste zijn knaagdieren en komen in groep voor. Ze laten zich graag zien overdag. Als je echter te dicht bij komt, dan zal je hun scherpe en luide alarmroep horen. Qua vogels vind je er o.a. enkele van de grootste roofvogels van Europa, nl. de lammergier en visarend. Ook reptielen en amfibieën kan je in Oostenrijk tegenkomen. De bekendste is de alpensalamander.

Staatsvorm

Staatkundig gezien is Oostenrijk een federale parlementaire republiek met negen deelstaten of Bundesländer.

Het staatshoofd is de Bondspresident en hij of zij wordt verkozen voor een ambtstermijn zes jaar. De Bondspresident benoemt de Bondskanselier.

De drie belangrijkste partijen zijn de sociaaldemocratische partij SPÖ, de conservatieve partij ÖVP en de FPÖ, tot april 2005 de partij van de vaak neopopulist en uiterst rechts genoemde Jörg Haider. In april 2005 verlieten Jörg Haider en vele prominente partijleden de partij en richtten de gematigdere BZÖ op. Andere partijen zijn Die Grünen (de Groenen), de KPÖ (communisten), de LiF (liberalen) en de SLP (uiterst links).

Oostenrijk is lid van de Europese Unie, de Verenigde Naties en een groot aantal andere internationale organisaties.

Bevolking

Oostenrijk heeft meer dan 8,5 miljoen inwoners.

Duits is de officiële taal in Oostenrijk, en wordt door zo'n 90% van de bevolking gesproken. In Burgenland worden ook Kroatisch en Hongaars officieel erkend, en in Stiermarken en Karinthië wordt Sloveens erkend.

Economie

Ongeveer 5% van de bevolking is actief in (meestal kleinschalige) landbouw. Oostenrijk is dan ook bijna zelfvoorzienend in termen van voedselproductie. De belangrijkste gewassen zijn aardappels, suikerbieten, fruit, gerst, rogge en haver.

De productie is divers en vertegenwoordigt ongeveer 35% van het bruto nationaal product. Veel van de industrieën van het land werden genationaliseerd na de Tweede Wereldoorlog. Ook worden er vele mineralen gedolven die noodzakelijk zijn voor de industrie, o.a. grafiet, ijzer, magnesium, en koper. Het land heeft daarnaast ook reserves van aardolie, aardgas, zout en uranium en is rijk aan hydro-elektrische energie.

De laatste jaren is de dienstensector, waaronder een groot bankwezen, belangrijk voor de economie van Oostenrijk geworden. In deze sector zijn nu meer dan de helft van het aantal arbeidskrachten van de natie actief.

Religie

Het lutheranisme boekte in de 16e eeuw in het tegenwoordige Oostenrijk grote successen, maar werd door de Katholieke Reformatie grotendeels teruggedrongen. In 1861 kregen de protestanten door het zogenaamde Protestantenpatent gelijke rechten als de katholieken. In 1925 sloten de luthersen en gereformeerden zich aaneen tot de Evangelische Kirche Augsburgischen und Helvetischen Bekentnisses Oesterreich met aan het hoofd ervan een bisschop. De Protestantenwet van 1961 verleende aan de Evangelische Kirche volledige autonomie en de garantie van financiële staatssteun.

Tegenwoordig beschouwd nog ongeveer driekwart van de bevolking zichzelf als katholiek. Andere religies die er belijd worden zijn protestantisme (vooral luthers) en islam. Een alsmaar groter deel van de bevolking heeft geen religie.

Lokale gebruiken en gewoonten

Oostenrijkers houden van traditie en gewoontes. Zo vinden ze het maar al te gewoon om mensen steeds uitgebreid te begroeten. Ergens weggaan zonder 'dag' te zeggen is dus ook geen goed idee.

De traditionele klederdracht wordt Tracht genoemd. Deze nationale kledij wordt versierd met een motief van edelweiss. Ook koffiehuizen, een directe afstammeling van de Turkse periode, zijn erg populair.

De meeste Oostenrijkse tradities gaan terug naar het christelijke geloof. Er zijn echter enkele gewoontes die een andere oorsprong hebben.

Zo zijn er rond de maanden december en januari in de Alpen processies van de angstaanjagende Krampus (half man/half geit die stoute kinderen straft) en Perchten (een soort geesten die het einde van de winter aankondigen). Een andere traditie in de Alpen vindt plaats in oktober. Boeren gaan dan alle koeien gaan halen die rondgrazen in de bergen en brengen hen, in de vorm van een koeientrein of Almabtried, terug naar hun stal in de vallei. De koeien krijgen vaak kransen en andere decoratie en de stoet wordt begeleid door dansers en muzikanten.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Oostenrijk en België.

Elektriciteit

Je hoeft geen wisselstekker te kopen als je naar Oostenrijk gaat.

Veiligheid

Reizen in Oostenrijk houdt geen specifieke risico's in.

Criminaliteit komt in Oostenrijk relatief weinig voor en er is een laag onveiligheidsgevoel. Wel stelt men een toename vast van zakkenrollen in de grote Oostenrijkse steden, vooral in de toeristische centra. Verhoogde waakzaamheid wordt aanbevolen.

Geografie

De oppervlakte van Slovakije is 49.035 km², ongeveer anderhalve keer zo groot als België. Slovakije heeft geen directe toegang tot de zee en heeft landgrenzen met Oostenrijk, Tsjechië, Polen, Oekraïne en Hongarije. De hoofdstad Bratislava ligt vlak aan de Oostenrijkse grens, langs de Donau. De 97 kilometerlange grens met Oekraïne is ook de buitengrens van de Europese Unie.

Het grootste gedeelte van Slovakije is bergachtig, enkel in het zuidwestelijk en zuidoostelijk gebied zijn er lagergelegen gebieden. Het hoogste punt van Slovakije is de Gerlachovsky Stit met 2.655 m.

Fauna en flora

Een groot deel van de bergachtige gebieden van Slovakije is bedekt met zowel loofbos (eik, beuk en berk) als naaldbos (den, spar en lariks). De nationale boom is de winterlinde en de nationale bloem is de roos. Hoe hoger men gaat, hoe beperkter de begroeiing is. Ten noorden van Bratislava ligt het grootste moerasgebied van Midden-Europa.

In de bergen komen marmotten en Karpatengemzen voor. In het wild komen nog enkele grote roofdieren voor zoals de lynx, de wolf en de bruine beer. Een naar een prooi speurende steenarend is zeker een mooi zicht.

Staatsvorm

Slovakije is een republiek met momenteel Zuzana Čaputová als president. Zij is de eerste vrouwelijke president van Slowakije. De president wordt door het volk verkozen, maar heeft erg weinig macht.

Slovakije heeft een éénkamerstelsel met 150 zetels. De eerste minister is Eduard Heger. Verkozenen zetelen voor 4 jaar.

Bevolking

Slovakije telt 5,5 miljoen inwoners waarvan 85% Slovaken zijn. De grootste minderheden zijn Hongaren, Roma's en Oekraïners. De grootste stad van Slovakije is Bratislava, tevens de hoofdstad, waar een half miljoen mensen wonen.

De officiële taal is Slovaaks. Andere talen die in Slovakije gesproken worden zijn Tsjechisch (deze taal is slechts weinig verschillend van Slovaaks) en Hongaars. Hongaars kan in sommige gemeenten zelfs een officiële taal zijn als er meer dan 20% van de inwoners Hongaars spreekt.

Economie

Na de opsplising van Tsjechoslowakije kende Slowakije een heel moeilijke periode aangezien enkele jaar daarvoor ook de handel met Rusland sterk verminderde. Midden 1990 begon de economie terug aan te trekken, dit vooral door buitenlandse investeringen. Het grootste exportproduct van Slovakije zijn auto's.

Sinds 2009 betaalt men in Slovakije met de euro.

Religie

Ongeveer 70% van de Slovaken is roomskatholiek, 10% is Protestant en 4% is Grieksorthodox.

Lokale gebruiken en gewoonten

Slowakije kent veel gebruiken die een mengeling zijn van heidense en christelijke gebruiken.

Zo wordt liefde en nieuw leven gevierd in mei met het zetten van een 'meipaal'. De top van deze lange paal wordt versierd met kleurrijke linten. Een andere traditie is het maken van grote kampvuren tijdens midzomernacht. Deze vuren brengen beschermen tegen kwade geesten.

Ook feestdagen zoals carnaval, Pasen en Kerstmis worden gevierd in Slovakije. Op deze laatste feestdag, Kerstmis, eten de Slovaken traditioneel gezien wafels, honing en andere zoetigheden. Ook karper wordt gegeten op feestdagen. Deze vis moet normaalgezien eerst voor enkele dagen in bad worden gehouden alvorens men deze kan opeten.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen België en Slovakije.

Elektriciteit

In Slovakije gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om verloopstekkers mee te nemen.

Veiligheid

Er zijn geen bijzondere risico's verbonden aan reizen naar Slovakije. Kleine criminaliteit zoals zakkenrollen en gauwdiefstal komt hoofdzakelijk voor in steden (centrum van Bratislava!) en toeristische plaatsen (kuuroorden, campings). De gebruikelijke voorzorgen zijn terzake in acht te nemen. Het is aan te raden fotokopijen van zijn identiteitsdocumenten mee te nemen, niet te veel cash op zak te hebben en op te passen met kredietkaarten.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".