Overslaan en naar de inhoud gaan

Stap op de nachttrein naar Wenen en dompel jezelf onder in de levendige cultuur van Bratislava en Wenen. Proef een Slowaakse wijn of geniet van een heerlijk kopje Weense koffie - waarom niet allebei tijdens deze reis? Ontdek adembenemende Habsburgse paleizen, eeuwenoude kastelen en het iconische operagebouw. Beleef een artistiek hoogtepunt met Gustav Klimts 'De Kus'. Wals door de straten, leer over het communistische verleden en geniet van de gezelligheid aan de oevers van de Donau.

Tijdens de decemberreis snuiven we de gezellige wintersfeer op, met onder meer een uitstapje naar de Weense kerstmarkt.

De hoogtepunten van deze reis

Tour in Bratislava

Het post-communistische Bratislava ontdekken met lokale gidsen

Slot Belvedere

Een bezoek aan Slot Belvedere met als hoogtepunt de ‘Kus’ van Gustav Klimt

Proeven van de lokale specialiteiten

Kennismaken met de lokale specialiteiten tijdens een wijntour

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-3
De kleine en zeer fijne parel Bratislava

De nachttrein staat ons op de avond van dag 1 reeds op te wachten in Brussel. We laten ons rustig in slaap wiegen om de volgende ochtend wakker te worden in Wenen. Deze stad zullen we later bezoeken, en dus gaat onze reis op dit moment nog even verder tot in Bratislava.

Bratislava, de romantische Slowaakse hoofdstad waakt over de Donau. Het eerste dat we dan ook opmerken is het gigantische kasteel van de stad dat hoog boven de rivier uittorent. Dit en nog veel meer kunnen we van dichtbij bewonderen tijdens onze eerste verkenning van de stad.

Een beter beeld krijgen we als we de UFO bestijgen. Hier genieten we van het uitzicht op de oude binnenstad en het kasteel. Optioneel kunnen durvers hier letterlijk door het raam stappen om langs buiten op grote hoogte een wandelingetje te maken met een skywalk (april tot oktober). Welkom in Bratislava, zeggen ze dan!

De dag erop gaat onze verkenning onvermoeibaar verder. Indien het schema het toelaat komt een oud volkswagenbusje ons ophalen om ons mee te nemen op een tocht doorheen het post-communistische Bratislava. Een interessant stukje geschiedenis!

En hoe beter die geschiedenis doorspoelen dan met een lekker glaasje Slowaakse wijn? Indien we de tijd hebben brengt het openbaar vervoer ons even buiten de stad naar een kleine lokale wijnboer. We worden er met uitnodigende open armen ontvangen. Hier kunnen we alleen maar ‘ja’ op zeggen en met veel plezier de lokale wijn proeven!

’s Avonds is het alweer tijd om verder te reizen. Met het openbaar vervoer reizen we terug richting Wenen.

2 Dag 4-8
Wenen ontdekken op verschillende manieren

Welkom in Wenen, de stad van Sissi, sachertorte en de Weense wals! Hier zullen we de komende dagen niet alleen de absolute toeristische toppers, maar ook het Wenen van de gewone Oostenrijker verkennen.

Als wij aan Wenen denken dan worden we terug gekatapulteerd naar de tijd waarop we samen met onze familie naar Romy Schneider en haar prachtige jurken in de topfilm ‘Sissi’ keken. Het is hoog tijd om dat in real life mee te maken. Het Schönbrunn Paleis is dan ook de plek om te zijn! Een absoluut hoogtepunt!

Alhoewel, beroemde gebouwen als de opera, het Secessionsgebouw en de Stephansdom moeten zeker niet onderdoen. En wat dacht je van Belvedere waar niemand minder dan Gustav Klimt wordt tentoongesteld? En wie weet hebben we geluk en kunnen we ’s avonds een concertje meepikken in één van de vele Weense kerken?!

We hebben echter ook zin om eens wat actiever de stad te verkennen. Dat kan gerust als we de groene buitenrand gaan verkennen (niet in de winter). ’We trekken ook onze dansschoenen aan en verbeteren we onze walstechnieken onder leiding van een professionele leerkracht.

Dat Wenen ook een stad is waar echt in geleefd wordt, merken we tijdens een alternatieve stadstour. Hierbij zal een vluchteling of dakloze ons te woord staan en leren we de stad vanuit zijn/haar perspectief begrijpen. Een interessante ontmoeting!

In de Oostenrijkse hoofdstad is er veel om te doen en nog meer om van te genieten. Maar dankzij een goede kop koffie met een lekker stuk sachtertorte hebben we steeds de energie om het beste te halen uit deze citytrip!

Een opera bijwonen is optioneel.

Data en prijzen

Vertrek: 06/07/2024
Terug: 13/07/2024
Basisprijs: €1.085
+ 600 EUR budget
Wie gaat mee?
Leeftijd
26-355
36-455
46-553
Geslacht
mannen5
vrouwen8
Vertrekvergadering op: 08/06/2024
Benefit Vroegboekcadeau t.e.m. 31/12/2023
Vertrek: 07/12/2024
Terug: 14/12/2024
Basisprijs: €950
+ 600 EUR budget
al 3 boekingen
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekcadeau t.e.m. 30/04/2024
Vertrek: 26/04/2025
Terug: 03/05/2025
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Nachttrein Brussel - Wenen en terug, in couchettes van 3-6 personen
 • Openbaar vervoer Wenen - Bratislava en terug
 • 4 overnachtingen met ontbijt in Wenen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Btw en bijdrage Garantiefonds

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logementen, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen in het budget.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 10 / 05 / 2024
Belangrijke documenten

Voor Oostenrijk en Slovakije heb je een geldige identiteitskaart nodig. 

Neem zeker ook jouw Europese Ziekteverzekeringskaart mee. Deze kan je aanvragen bij jouw mutualiteit.

Meer info hierover vind je op diplomatie.belgium.be/nl/ 

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check dan de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist. 

Transport en vluchturen

Ter plaatse

De heenrit tussen Wenen en Bratislava gebeurt met de bus of de trein. De terugrit van Bratislava naar Wenen doen we, afhankelijk van het seizoen, met de ferry, de bus of de trein.

In de steden verplaatsen we ons voornamelijk te voet of met het openbaar vervoer.

Heen en terug
We vertrekken vanuit België met de nachttrein. Afhankelijk van de rit is dit met of zonder transfer in Duitsland.

Het definitieve treinschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. 

 

Bagagelijst

Hier vind je alvast enkele belangrijke items voor je reis. De volledige bagagelijst krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. 

 • Dagrugak
 • Ingelopen stapschoenen
 • Ademende regenjas

Hou het compact, want de bagageruimte tijdens het transport is beperkt.

Duurzame Tips:  

 • Misschien kan je wel enkele spullen lenen van iemand. Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure.  

 • Neem een hervulbare drinkbus en een duurzame toilettas mee 

 • Neem herbruikbare zakken mee om bijvoorbeeld vuile of natte kleren in te doen 

Maaltijden

We eten in lokale restaurants waar we de specialiteiten van het land kunnen proeven. Op restaurant kan je kiezen wat je eet. Overdag zullen we ook regelmatig onderweg een snelle snack kopen. Het is als vegetariër mogelijk een alternatief te krijgen.

Logies

De eerste en laatste nacht van deze reis brengen we door op de nachttrein. We slapen in couchettes per 4 of 6 personen.

In Bratislava slapen we in 2, 3 of 4-persoonskamers met privé sanitair.

In Wenen overnachten we in 2-persoonskamers met privé sanitair.

Geldzaken

Prijs en budget ter plaatse

Voor elke groepsreis werken we met een vaste prijs die je betaalt op voorhand en een budget ter plaatse, dat je tijdens je reis uitgeeft.  Dit budget ter plaatse wordt beheerd door de reisbegeleider en is een raming van de kosten voor verblijf, vervoer, eten, activiteiten en fooien en gaat rechtstreeks naar de lokale bevolking.

Persoonlijke uitgaves zoals souvenirs, extra drankjes of optionele activiteiten, zijn niet meegerekend in de prijs of het budget.

Tijdens de vertrekvergadering kom je te weten hoeveel van dit budget je cash moet meenemen, hoeveel je ter plaatse nog kunt afhalen en met welke kaart je best betaalt. Het kan ook zijn dat de reisbegeleider na de vertrekvergadering optionele activiteiten al vast moet leggen en betalen. Daarvoor kan de reisbegeleider al een bijdrage vragen.

Het te voorziene budget vind je op je factuur en op de webpagina van je reis bij jouw afreisdatum. Dit kan in euro of in een andere munteenheid staan

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een goede fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

Het bedrag van de fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budget is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om te zorgen dat je in orde bent met alle verplichte vaccinaties en aanbevolen medicatie tijdens je reis. Raadpleeg hierover tijdig je arts of het Tropisch Instituut.

Op www.wanda.be vind je het meest recente gezondheidsadvies voor jouw bestemming.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale conditie.

Het is belangrijk om uitgerust te vertrekken en met een positieve ingesteldheid de reis te beleven, dit helpt om de stadswandelingen en de vermoeidheid na geleverde inspanningen beter te verteren. 

Gerust op reis

Op groepsreis gaan is één groot avontuur. We gaan grenzen verleggen maar doen dit altijd op een veilige manier:

 1. We kiezen voor veilige reisroutes en reizen enkel naar regio’s met een positief reisadvies. Dit houden we nauw in de gaten dankzij onze lokale partners en https://diplomatie.belgium.be/nl/reisadviezen.
 2. Elke reiziger is verplicht een reisbijstandsverzekering te nemen. De reisbijstandsverzekering van KBC is inbegrepen bij de prijs van je reis (via KBC). Je bent dus ook verzekerd voor avontuurlijke activiteiten zoals raften, duiken en bungeejumpen.
De reisbegeleider

Onze groepsreizen worden begeleid door een Joker-reisbegeleider*. De Joker-reisbegeleiders zijn vrijwilligers. Ze bereiden de reis tot in de puntjes voor en zorgen ervoor dat alles ter plaatse vlot verloopt.

Ze hebben oog voor leuke plekjes maar zijn geen traditionele gidsen. Daarom schakelen ze regelmatig lokale gidsen in die je nog veel meer kunnen vertellen over de plaatsen die je bezoekt.

De Joker-reisbegeleiders volgen een tweejarige opleiding bij Karavaan vzw, gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. Je ontmoet je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor de reis.

*Bij sommige programma’s (zoals o.a. de sneeuwreizen) werken we met lokale Engelstalige gidsen. Dit staat dan duidelijk vermeld op de reispagina.

Duurzamer op reis

Bij Joker reizen we duurzaam met respect voor mens, dier en natuur. We streven ernaar om onze ecologische voetafdruk op reis te minimaliseren. Zo reizen we in kleine groep, gebruiken we waar mogelijk het openbaar vervoer en ondersteunen we de lokale economie door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en langdurige samenwerkingen met lokale partners.

Tegelijk stimuleren we onze reizigers om mee te investeren in bosbehoud en bosherstel via Bos+. Want bossen halen CO2 uit de lucht, een gas verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde.

We ontvingen als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen.

Lees meer over ons duurzaamheidsverhaal op joker.be/duurzaam-reizen-met-joker

Reisperiode en klimaat

Zowel zeer goed als wisselvallig weer met regen is mogelijk. Wenen en Bratislava hebben een landklimaat en het kan er dus iets frisser zijn dan in België. 

In juli en augustus is de gemiddelde dagtemperatuur zo'n 25°C. In april schommelt de temperatuur tussen 4°C en 14°C. In december kan het vriezen en sneeuwen in deze regio. 

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Groepsreis Wenen en Bratislava

Wat andere reizigers vinden

Heel leuke reis met het bezoeken van 2 hoofdsteden in 2 verschillende landen en 2 verschillende culturen/historie en natuur mogen ontmoeten!

Steven Vandenberghe

Super toffe reis! Het was een uitstekende combinatie van cultuur en citytrip. Ook het reisgezelschap was fantastisch. Heb me enorm geamuseerd!

Theriessa

Het was een leuke reis. De groep was heel enthousiast en iedereen kwam goed overeen, want ondanks de verschillende karakters hadden we ook veel gemeenschappelijk. De postcommunistische toer in Bratislava was interessant en de wijn was lekker. Wenen is een stad waar alle gebouwen een verhaal vertellen. Alles was vlot bereikbaar en de verschillende kerstmarkten zorgden voor een leuk extraatje.

Amber

Veelgestelde vragen

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker?

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker? Dat vertellen we je hier. 

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300 per persoon) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten. Voor vertrek krijg je, per e-mail, de vraag om mee te investeren in schonere lucht via een bijdrage aan een project voor bosbehoud en bosherstel van Bos+ (Amazonewoud in Ecuador).

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Onze reizen zijn in het algemeen erg actief. Om aan te tonen hoe zwaar je reis is, zie je per dagdeel een aantal stappertjes staan (1= niet zwaar, 4 = het zwaarst). 

Ben je op zoek naar zoveel fysieke inspanning en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 35 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat moet ik betalen bij boeking?

Meteen na je boeking, ontvang je een link om het voorschot online te betalen. Het voorschot bedraagt 40% van de basisprijs, met een minimum van €300, aangevuld met de opties van de verzekering die je eventueel koos. Vertrek je binnen de 56 dagen, dan betaal je geen voorschot meer maar meteen de volledige reissom. Het budget betaal je ter plaatse, op de bestemming.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Joker 24 tot 30 en Comfort Editions. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".