Overslaan en naar de inhoud gaan

Cuba, paradijselijk eiland van rum en sigaren, waar je oldtimers ziet rond cruisen op de tonen van Buena Vista Social Club. Maar evenzeer een land waar de communistische idealen van Fidel Castro nog steeds voortleven, met alle voor- en nadelen. Het minste wat je kan zeggen is dat Cuba tot de verbeelding spreekt.

Ook bij Joker zijn we in de ban van Cuba. Loraine, één van onze Joker-medewerkers, groeide zelfs op in de hoofdstad Havana. Geen betere gids om je enkele tips voor een reis in Cuba mee te geven!
 

Havana – Reistips van een local

Kuier door de verschillende wijken van Havana en je wordt meteen verliefd op het koloniale karakter van Habana Vieja . Het oude stadscentrum werd de laatste tijd gerestaureerd, maar er is nog steeds veel werk aan de winkel. Neem een halve dag de tijd voor een wandeling (of een snel overzicht via een fietstaxi of een ritje in een oldtimer) en laat je charmeren door vergane glorie en levendige lokale eet- en drinkplekjes.

Begin in el Capitolio en Parque Central middenin de dagelijkse drukte van de Cubanen. Via de winkelstraat Calle Obispo kom je uit in het hart van oud Havana. In deze straat vind je zowel handige wegenkaarten en reisgidsen bij het Infopunt Toerisme, souvenirwinkeltjes als lokale standjes waar je churros of een lekker drankje kan kopen.  Doe een terrasje op één van de vele pleintjes, zoals Plaza Vieja Plaza de Armas of Plaza de la Catedral.

Vergeet niet El Barrio Chino (het Cubaanse China Town)  te bezoeken. Hier vind je vele restaurants waar je voor weinig geld niet alleen de Chinese keuken maar ook creoolse gerechten op je bord krijgt.

Loop door de Callejon de Hamel, een straatje versierd door street art. Op zondag tussen 14u en 16u kan je er een optreden meepikken. Wandel verder tot Vedado. Spring eens binnen in het luxueuze historische Hotel Nacional: je krijgt er makkelijk een rondleiding, ook al verblijf je niet in het hotel.

Dorst gekregen? In El Floridita was Hemmingway vaste tooghanger. Voor een minder prijzige Daiquiri zoek je best wel een ander adresje. Of doe zoals de Cubanen zelf en slenter ’s avonds langs de Malecon. Straatmuzikanten en Cubaanse families verzamelen er met drank, gitaar en muziek en bouwen zo zelf een feestje.

Met de boot kan je naar de burcht El Morro en het nabijgelegen Fortaleza de San Carlos de la Cabaña. Naast een verbluffend zicht op Havana kan je er genieten van het spektakel van El Cañonazo. Om 21u stipt worden kanonskogels afgeschoten, het vroegere signaal dat de stadspoorten dicht gingen.

Iets buiten Havana kan je naar Plaza de la Revolución , waar alle manifestaties en parades plaats vinden. Hier is ook een museum waar je meer te weten komt over het leven van nationale held José Martí. Helemaal bovenaan het museum kan je genieten van een prachtige uitzicht over heel Havana.

Aanraders voor rondreizen in Cuba

Cuba is uiteraard meer dan de hoofdstad Havana. Het authentieke Cuba proef je door een rondreis over heel het eiland. Onze vier aanraders:

 • Trinidad wint gegarandeerd je hart met zijn rustige kasseien straatjes en dans en muziek op de trappen naast de kerk
   

 • Baracoa is een klein fijn dorp aan zee in het oosten van het eiland. Beklim El Yunque, een Tafelberg: best een stevige klim, vooral bij regenweer. ’s Avonds moet je zeker een kijkje gaan nemen in Casa de la trova: altijd feest en trek zeker je dansschoenen aan. Je kan van hieruit fietsen naar Playa Maguana, zo’n 20-25 km verder maar wel een prachtig stukje strand.

 • Sportievelingen moeten absoluut gaan voor een meerdaagse trekking in het nevelwoud van de Sierra Maestra. Herbeleef de tijd toen Fidel Castro zich hier schuil hield. Een pad leidt je langs huizen, commandoposten en uitzichtpunten van toen. Als je nieuwsgierig bent naar dit stuk geschiedenis, bekijk dan zeker eens de film Che van Steven Soderbergh.
   

 • In de Viñales-vallei in de provincie Pinar del Rio vind je een indrukwekkend landschap bezaaid met mogotes (heuvels van kalksteen). Dit kalksteengebergte zorgt voor heel wat grotten die je met een bootje kan bezoeken. Tussen de mogotes ligt de ideale grond om tabak te telen. Je vindt dus overal kleine tabakshuisjes en kan er tabaksfabrieken bezoeken. Hier leer je zonder twijfel hoe dé Cubaanse sigaar gerold wordt.

Do’s and don’ts voor een rondreis in Cuba

 • Eten in paladares en overnachten in casas particulares biedt een absolute meerwaarde aan je rondreis door Cuba. Op die manier kom je meer te weten over de economie en de huidige situatie van het land, en dat heb je niet wanneer je verblijft in staatshotels. De laatste jaren zijn de regels in Cuba versoepeld en zijn er meer en meer zelfstandigen die een eigen drank- of eetgelegenheid openen. Het straatbeeld wordt er op die manier alleen maar levendiger op, je hebt meer kans om de lokale bevolking te steunen en krijgt er gratis het toffe contact met de Cubanen bij. Onze tip voor een casa particular in Havana: Casa Chez-Nous in Calle Brasil. Doe eigenaar Gustavo, vroegere buurman van Loraine, de groetjes.
 • Een basis salsa en Spaans is een absolute aanrader voor je vertrekt: voor je het weet sta je op de dansvloer en met een mondje Spaans kom je al een pak verder in Cuba. Proef op of naast de dansvloer zeker ook een Cuba Libre. Deze cocktail met rum is een ode aan de Amerikaanse bevrijding van Cuba.
   

 • Let goed op in welke munt je betaalt: Cubaanse peso’s of convertibles (CUC). Een gouden tip: bij twijfel tover je Cubaanse peso’s tevoorschijn. Als het niet goed is, zal je het snel merken.
   

 • Cubanen zijn gek op baseball. Zoek uit of er een populaire wedstrijd geprogrammeerd staat tijdens je verblijf en ga kijken. Een andere manier om contact te leggen met Cubanen is door ze uit te nodigen voor een spelletje domino.

Deze tips krijg je van Cuba-kenners Loraine Gonzales (Joker Online), Carla Borgmans (reiswerking Karavaan) en Sara Beeckman (Product Manager Joker).

Zelf op reis naar Cuba?

Bestemming Vertrek Maatschappij Vertrek tussen Boek tot Prijs

Havana

Havana Brussel Air Canada 21/10/22 - 16/12/22
01/01/23 - 30/06/23
Boek tot 21/12/22 vanaf € 500 Boek of kies andere reisdata

Havana

Havana Brussel Air Europa 01/11/22 - 14/12/22

Boek tot 10/12/22 vanaf € 518 Boek of kies andere reisdata

Havana

Havana Brussel Iberia 01/11/22 - 01/07/23

Boek tot 30/06/23 vanaf € 565 Boek of kies andere reisdata

Havana

Havana Brussel Air France 01/11/22 - 18/12/22
01/01/23 - 25/06/23
Boek tot 27/12/22 vanaf € 590 Boek of kies andere reisdata

Havana

Havana Brussel KLM 01/11/22 - 18/12/22

Boek tot 27/12/22 vanaf € 627 Boek of kies andere reisdata

Havana

Havana Brussel Swiss International Airlines 01/09/22 - 10/12/22

Boek tot 10/12/22 vanaf € 667 Boek of kies andere reisdata

Havana

Havana Brussel Turkish Airlines 04/08/22 - 10/12/22
01/01/23 - 16/06/23
03/08/23 - 09/12/23
Boek tot 10/12/22 vanaf € 724 Boek of kies andere reisdata

Misschien is dit ook interessant voor jou?