Overslaan en naar de inhoud gaan

Joker-collega Sarah mocht Cuba van haar travel bucket list schrappen! Ze ging met onze partner Intrepid op studiereis naar het prachtige eiland. In dit reisverslag vertelt ze hoe ze de reis in internationale groep beleefde.

De reis begint voor mij in Varadero, één van de bekendste badplaatsen van het hele Caraïbisch gebied. Daar verblijf ik twee nachten vooraleer ik de groep vervoeg in de hoofdstad Havana. De bus brengt mij van Varadero naar Havana op minder dan drie uur. Eens aangekomen in Havana ga ik naar de guesthouse waar ik mijn medereizigers ontmoet.

Ik stel jullie voor aan mijn reisgezellen: reisleider Roger, chauffeur Jos, een Koreaans koppel, een Brits koppel, twee Australische vrienden en een Amerikaanse dame. Een internationaal gezelschap, dus we zullen veel van elkaar kunnen leren. We leren elkaar beter kennen in een rooftop restaurant in de oude wijk van Havana. Na enkele mojito’s en cuba libres zit de sfeer er goed in en op de laatste, Cubaanse beats van de avond realiseer ik mij dat dit een onvergetelijke reis belooft te worden.

Na een ontbijt in onze guesthouse trekken we vol energie de stad in. Tijdens de wandeling in het oude stadsgedeelte gaan we langs de belangrijkste bezienswaardigheden zoals de kathedraal, Plaza de Armas, San Francisco de Asis, Plaza Vieja en Parque Central.

Daarna reizen we met de bus naar het bekende ‘Plaza de la Revolución’ waar een opvallende muurafbeelding van Che Guevara hoog boven de gebouwen prijkt. Weetje: pas na de Cubaanse revolutie in 1959 is de naam veranderd naar ‘Plaza de la Revolución’. Het plein wordt gedomineerd door het José Marti Memorial, een toren van maar liefst 109 meter hoog. Het is een indrukwekkende plaats waar de Cubaanse communisme tot op de dag van vandaag voelbaar blijft.

’s Middags smullen we van een Cubaanse lunch met veel fruit en sapjes in Soroa. Deze kleine oase van rust is een welgekomen verademing in het drukke stadsleven van Havana. Nadien volgt er nog een stop in de Orchid Farm in Soroa waar we meer dan 25.000 soorten orchideeën bewonderen. Heel rustgevend om daar even rond te wandelen.

Onze nacht brengen we door in onze guesthouse van Enca en Tony. En jawel, we worden daar hartelijk verwelkomd met een stevige, Cubaanse rum. Na de check-in maken we samen een wandeling door het centrum van Viñales met zijn vele restaurants en bars in kleurrijke huizen.

De volgende ochtend trekken we met onze gids vanuit Viñales door de tabaksvelden. Daar leren we hoe de Cubaanse sigaar wordt gemaakt. Het proces van plant tot sigaar werd haarfijn uitgelegd.

In de namiddag brengen we wat tijd door aan het zwembad van ons hotel en bewonderen we het mooie uitzicht over de vallei van Viñales! De activiteit die daarna nog op het programma staat, is eentje waar ik stiekem heel erg naar uitkeek: een les salsa! Een professionele Cubaanse danseres leert ons de basispassen van de salsa. Nadien vormen we danskoppels en zetten we alle pasjes na elkaar voor de volledige dans. Dit brengt een leuke dynamiek in de groep!   

De stad Trinidad behoort tot het UNESCO werelderfgoed. Trinidad werd gesticht in 1514 door Diego Velazquez de Cuellar. In het provinciestadje is de authenticiteit van de Cubaanse 16e eeuw bewaard gebleven. Het pittoreske centrum met de kerk van Sint Franciscus, het Plaza Mayor, het Palacio Cantero en het Palacio Brunet zijn de voornaamste hoogtepunten. Vooral de tientallen huizen met typische smeedwerken raampartijen zijn opmerkelijk.

Het is zeker een bezoek waard. Heel idyllisch met een groot postkaart-gehalte omwille van zijn vele gekleurde huisjes. Niet enkel het centrum is enorm aantrekkelijk. De stad ligt ook dichtbij de mooiste stranden van Cuba, zoals Playa Ancon. Voor wie meer tijd heeft in de regio, is een daguitstap naar Cayo Blanco een leuke aanrader.

We bezoeken het mausoleum van Che Guevara. Santa Clara werd gekozen als zijn herdenkingsplaats aangezien Guevara’s troepen de stad in 1958 innamen tijdens de slag om Santa Clara. In het mausoleum vind je de overblijfselen van de revolutionaire Ernesto “Che” Guevara en 29 van zijn medestrijders. Een rondleiding door Guevara’s persoonlijke bezittingen en foto’s geven een zeldzame inkijk in één van ’s werelds langst bestaande liefdesaffaires tussen een leider en zijn volk.

Onze laatste avond in Havana is een feit, maar we zijn van plan om er een topavond van te maken. Na het diner trekken we onze dansschoenen aan en gaan we naar de alom bekende Buena Vista Social Club.

Tijdens de busrit richting Varadero, waar ik mijn vlucht terug heb, maak ik kennis met een Cubaanse vrouw van 74 jaar. Ze woont in Havana en vertelt me over het leven in Cuba. Luisteren naar het verhaal van deze intrigerende vrouw is voor mij de kers op de taart. Nu kan ik met zekerheid zeggen dat ik me volledig heb ondergedompeld in de Cubaanse cultuur! Dankjewel, Intrepid Travel.

Misschien is dit ook interessant voor jou?