Overslaan en naar de inhoud gaan

Klassieke oldtimers, la revolución, rum, sigaren, …. Cuba laat niemand onberoerd.  We tre­den in de voetsporen van revolutie­leiders Che Guevara en Fidel Castro en ontdekken het echte Cuba met zijn koloniale gebouwen, vele salsabars, paradijselijke natuur en gezellige pleintjes. We logeren in typisch Cubaanse casas, waardoor we echt in contact komt met de sympathieke en gastvrije Cubanen.

Reisbegeleidster Sara is een grote Cuba-fan en vertelt je alles over deze reis in haar blog.

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreis Cuba

Genieten van de zonsopgang in de groene omgeving van Viñales, bijzonder vredig en fotogeniek

Groepsreis Cuba

De kristalheldere wateren en hagelwitte zandstranden van de Caraïben 

Groepsreis Cuba

Slenteren over de Malecón in Havana en de Cubaanse sfeer opsnuiven, 'het leven zoals het is'

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-3
Havana

Alle manieren zijn goed om Havana en omgeving te verkennen: te voet, in een oldtimer, per cocotaxi, ..... Op het Plaza de la Revolución staan we oog in oog met Che Guevara en José Marti. We kuieren door het koloniale verleden van Oud Havana, in deze stad zijn we getuige van het Cubaanse gevoel voor ritme en muziek!

We verblijven in een typisch Cubaanse Casa Particular. Verwacht geen overdadige luxe, maar reken op gezellige, zeer degelijke en schone kamers met vriendelijke eigenaars die altijd klaar staan om je te helpen of je vragen te beantwoorden. Om de drempel naar de dansvloer te verlagen, zullen een paar salsalessen zeker helpen om je onder de Cubanen te mengen. En laten we natuurlijk de heerlijke Cubaanse rum en sigaren niet vergeten.

3 nachten in een casa particular in Havana (inclusief ontbijt).

2 Dag 4
Santa Clara, het mausoleum van Che Guevara, en Remedios

In Santa Clara is het mausoleum van Che een must om de complexe ziel van Cuba te doorgronden. Hierna gaan we naar het pittoreske Remedios waar we het suikermuseum bezoeken en de authentieke charme van het stadje leren kennen.

1 overnachting in een casa particular in Remedios (inclusief ontbijt).

3 Dag 5-8
Trinidad, wandeltochten en strand

We reizen naar Trinidad, de suikerhoofdstad van Cuba, waar we ook een vrije dag hebben maar eerst stoppen we bij Topes de Collantes Natuurreservaat. Grotten, rivieren, watervallen, valleien, natuurlijke poelen met kristalhelder water, paradijs troef! In Trinidad is het heerlijk slenteren over de vele pleinen.

Hierna gaan we naar Valle de los Ingenios waar we meer leren over de opkomst en ondergang van de suikerproductie in deze regio. Optioneel gaan we naar Playa Ancón waar het tijd is om te ontspannen en te genieten van zon, zee en strand.

4 nachten in een casa particular in Trinidad (ontbijt inbegrepen).

4 Dag 9-10
Peninsula Zapata, Cienfuegos en Playa Larga

We volgen het suikerspoor naar de prachtige havenstad Cienfuegos en slenteren door de brede straten en over de malecon. Van daaruit rijden we door naar Playa Larga, onze uitvalsbasis voor een uitstap naar UNESCO Biopshere Reserve Zapata. Natuurlijk brengen we ook een bezoek aan de Varkensbaai, waar we ons verdiepen in de complexe relatie tussen Cuba en de Verenigde Staten en genieten van de prachtige stranden.

2 nachten in een casa particular in Playa Larga (ontbijt inbegrepen).

5 Dag 11-13
Viñales en tabak in Pinar del Río

Vooraleer we naar het westelijke Viñales in Cuba rijden, stoppen we even in Las Terrazas, een pittoresk stadje dat bekend staat om zijn koffieteelt en waar we lokaal gebrouwen koffie gaan proeven.

Het grasgroene Viñales wordt gekenmerkt door de tabaksplant en mogotes, vreemde bulten gemaakt van kalksteen. Het sprookjesachtige landschap nodigt uit tot een avontuurlijke fietstocht. Maar ook te voet of te paard verbazen we ons over de wonderen van de Sierra de los Órganos. Tot slot keren we als halve Cubanen terug naar de plek waar het allemaal begon, Havana.

3 nachten in een casa particular in Viñales (ontbijt inbegrepen).

6 Dag 14-16
Havana

We keren terug naar Havana om een souvenir te kopen en wagen ons aan een laatste danspasje met een heerlijk glas rum.

1 nacht in een casa particular in Havana (inclusief ontbijt).

Hotels

Info

Bij Joker Comfort Editions slapen we comfortabel in tweepersoonskamers (aparte bedden) met privé-sanitair in hotels of familiepensions. Hierboven zie je enkele voorbeelden van mogelijke overnachtingen. Je kan indien gewenst een eenpersoonskamer aanvragen tegen een meerprijs. Per vertrekdatum zijn de eenpersoonskamers beperkt beschikbaar. Na boeking gaan we na of we deze kunnen bevestigen. Indien er geen beschikbaarheid is, heb je het recht je boeking te annuleren. Bij je boeking kan je ook laten weten dat je als koppels of als vrienden graag samen ligt (1 of 2 bedden). 

Uitzonderlijk ruilen we tijdens de reis ons comfortabel verblijf in voor een unieke overnachting zoals een homestay, een nacht onder de sterren of een andere unieke locatie.

Data en prijzen

Vertrek: 28/04/2024
Terug: 13/05/2024
Basisprijs: €3.095
+ 850 EUR budget
Ik slaap op een eenpersoonskamer waar mogelijk
Vertrekvergadering op: 20/04/2024
Benefit Vroegboekcadeau t.e.m. 31/08/2023
Vertrek: 12/10/2024
Terug: 27/10/2024
Basisprijs: €3.315
+ 850 EUR budget
Ik slaap op een eenpersoonskamer waar mogelijk
1 boeking
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekcadeau t.e.m. 31/03/2024

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Havana en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Toeristenkaart voor Cuba
 • Alle overnachtingen + ontbijt
 • Transport: gecharterde minibus
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

Kostenraming voor activiteiten, (ander) plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden. Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

 

Bijkomende info

 • Wil je een single kamer op deze reis, dan kost dit € 368 extra.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 15 / 04 / 2024
Belangrijke documenten

Je hebt een internationaal reispaspoort nodig dat geldig is tot na uw vertrek uit Cuba, net als een toeristenkaart (visum). Deze toeristenkaart krijg je van de begeleider bij vertrek. Ook heb je een bewijs van bijstandsverzekering nodig, maar daar hoef je zelf niet voor te zorgen, je begeleider heeft die voor de hele groep bij.

Als u in het bezit bent van een ESTA, kan deze geannuleerd worden door de Amerikaanse overheden nadat u in Cuba bent geweest. U moet, indien nodig, een Amerikaans visum aanvragen bij een Ambassade.

Meer info op https://diplomatie.belgium.be/nl/reisdocumenten

En op https://misiones.cubaminrex.cu/es/belgica/servicios-consulares#visa_turismo

Transport en vluchturen

Ter plaatse verplaatsen we ons met een gecharterd 16-seater busje met airco en privéchauffeur om het comfort bij de verplaatsingen zo veel mogelijk te garanderen. 

Vluchturen

Je vluchturen vind je hieronder van zodra ze beschikbaar zijn. Ze zijn indicatief. Het gebeurt immers dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.

Vluchturen

Reis met vertrek op 12/10/2024

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 12/10/24 - 10:45
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 12/10/24 - 13:10
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 12/10/24 - 16:05
HAVANA - JOSE MARTI INT. 12/10/24 - 19:50
HAVANA - JOSE MARTI INT. 26/10/24 - 23:00
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 27/10/24 - 12:40
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 27/10/24 - 15:15
BRUSSELS - BRU AIRPORT 27/10/24 - 17:45

Reis met vertrek op 28/04/2024

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS - BRU AIRPORT 28/04/24 - 07:10
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 28/04/23 - 09:35
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 28/04/24 - 12:25
HAVANA - JOSE MARTI INT. 28/04/24 - 16:40
HAVANA - JOSE MARTI INT. 12/05/24 - 18:55
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 13/05/24 - 10:00
MADRID - A. S. BARAJAS INT. 13/05/24 - 16:35
HAVANA - JOSE MARTI INT. 13/05/24 - 18:55
Bagagelijst

De volledige bagagelijst krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. Dit zijn alvast enkele belangrijke items voor je reis.

•          Grote rugzak (70L) of soepele reistas

•          Dagrugak

•          Goede stapschoenen (Type A)

•          Degelijke wandelbroek en T-shirt met lange mouwen voor de muggen

•          Muggenmelk met Deet

Cuba heeft een christelijke bevolking, als je religieuze monumenten bezoekt dien je je kleding aan te passen. Concreet betekent dit mannen een lange broek en T-shirt mét mouwen en voor vrouwen een lange broek of rok en t-shirt mét mouwen (schouders moeten bedekt zijn!). Het contact met de plaatselijke bewoners zal veel vlotter tot stand komen en erg hartelijk zijn.

Duurzame Tips:

•          Misschien kan je wel enkele spullen lenen van iemand. Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure.

•          Neem een hervulbare drinkbus en een duurzame toilettas mee

•          Neem herbruikbare zakken mee om bijvoorbeeld vuile of natte kleren in te doen

Maaltijden

We eten in lokale restaurants waar we de specialiteiten van het land kunnen proeven. Je kiest meestal zelf wat je eet.

Reizen in Cuba staat garant voor een culinair avontuur. We tafelen in lokale kleine restaurants of bij de mensen thuis: de paladares of in de casas particulares.

Sta er zeker even bij stil dat in Cuba niet altijd alles voorhanden is. Soms kunnen producten die wij als vanzelfsprekend beschouwen zoals zuivelproducten schaars zijn. 

Logies

De charme van Cuba gaat voor een groot stuk schuil in de Cubanen zelf met hun Caraïbische gastvrijheid. We logeren bij bij Cubanen thuis, in Casas Particulares, een unieke en intense belevenis die maakt dat we ons thuis voelen in dit gastvrije land. De casas kan je vergelijken met B&B's. Cubaanse families verhuren een of twee slaapkamers en verzorgen het ontbijt. In sommige gevallen nuttigen we ook het avondmaal in de casas. Daardoor steunen we de lokale economie, kunnen we vlotter contact leggen met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen.

Cuba kan op basis van comfort niet alles waarmaken. Zo zijn buiten in Havana en Trinidad de casas waar we verblijven vrij basic. 

We leggen contact op een respectvolle manier. Bovendien leren we hoe de Cubaanse staat privé-initiatief met communisme rijmt. Tijdens onze verblijven kan het zijn dat we worden onderverdeeld in verschillende casas. Een mondje Spaans is dan ook aan te bevelen, samen met een dosis zelfstandigheid en zelfredzaamheid.

Geldzaken

Prijs en budget ter plaatse

Voor elke groepsreis werken we met een vaste prijs die je betaalt op voorhand en een budget ter plaatse, dat je tijdens je reis uitgeeft. Dit budget ter plaatse wordt beheerd door de reisbegeleider en is een raming van de kosten voor verblijf, vervoer, eten, activiteiten en fooien en gaat rechtstreeks naar de lokale bevolking.

Persoonlijke uitgaves zoals souvenirs, extra drankjes of optionele activiteiten, zijn niet meegerekend in de prijs of het budget.

Tijdens de vertrekvergadering kom je te weten hoeveel van dit budget je cash moet meenemen, hoeveel je ter plaatse nog kunt afhalen en met welke kaart je best betaalt.

Voor niet-EU landen is een creditcard meestal aangewezen om mee te betalen en geld af te halen.

Het te voorziene budget vind je op je factuur en op de webpagina van je reis bij jouw afreisdatum. Dit kan in euro of in een andere munteenheid staan

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een goede fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

Het bedrag van de fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budget is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om te zorgen dat je in orde bent met alle verplichte vaccinaties en aanbevolen medicatie tijdens je reis. Raadpleeg hierover tijdig je arts of het Tropisch Instituut.

Op www.wanda.be vind je het meest recente gezondheidsadvies voor jouw bestemming.

Conditie

Deze reis is voor iedereen die van afwisseling houdt en over een normale lichamelijke conditie beschikt. Er staan geen zware trekkings op het programma, wel regelmatig wandelen en door het klimaat kan het wel zwaar zijn.

In juli en augustus kan het flink heet zijn. Dan kunnen inspanningen wel doorwegen. De charme van Cuba gaat voor een groot stuk schuil in de Cubanen zelf met hun Caraïbische gastvrijheid. Naarmate je een mondje Spaans spreekt wordt het contact natuurlijk makkelijker. Overigens leggen we contact op een respectvolle manier.

Gerust op reis

Op groepsreis gaan is één groot avontuur. We gaan grenzen verleggen maar doen dit altijd op een veilige manier:

 1. We kiezen voor veilige reisroutes en reizen enkel naar regio’s met een positief reisadvies. Dit houden we nauw in de gaten dankzij onze lokale partners en https://diplomatie.belgium.be/nl/reisadviezen.
 2. Elke reiziger is verplicht een reisbijstandsverzekering te nemen. De reisbijstandsverzekering van KBC is inbegrepen bij de prijs van je reis (via KBC). Je bent dus ook verzekerd voor avontuurlijke activiteiten zoals raften, duiken en bungeejumpen.
De reisbegeleider

Onze groepsreizen worden begeleid door een Joker-reisbegeleider*. De Joker-reisbegeleiders zijn vrijwilligers. Ze bereiden de reis tot in de puntjes voor en zorgen ervoor dat alles ter plaatse vlot verloopt.

Ze hebben oog voor leuke plekjes maar zijn geen traditionele gidsen. Daarom schakelen ze regelmatig lokale gidsen in die je nog veel meer kunnen vertellen over de plaatsen die je bezoekt.

De Joker-reisbegeleiders volgen een tweejarige opleiding bij Karavaan vzw, gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. Je ontmoet je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor de reis.

*Bij sommige programma’s (zoals o.a. de sneeuwreizen) werken we met lokale Engelstalige gidsen. Dit staat dan duidelijk vermeld op de reispagina.

Duurzamer op reis

Bij Joker reizen we duurzaam met respect voor mens, dier en natuur. We streven ernaar om onze ecologische voetafdruk op reis te minimaliseren. Zo reizen we in kleine groep, gebruiken we waar mogelijk het openbaar vervoer en ondersteunen we de lokale economie door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en langdurige samenwerkingen met lokale partners.

Tegelijk stimuleren we onze reizigers om mee te investeren in bosbehoud en bosherstel via Bos+. Want bossen halen CO2 uit de lucht, een gas verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde.

We ontvingen als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen.

Lees meer over ons duurzaamheidsverhaal op joker.be/duurzaam-reizen-met-joker

Reisperiode en klimaat

Cuba is een Caraïbisch eiland met een tropisch klimaat. Dit zorgt voor hoge temperaturen en af en toe een flinke bui, meestal in de late namiddag of vroege avond. De zomers zijn warm tot zeer warm, de winters warm en beduidend droger. De meest vochtige maanden zijn mei tot oktober. Door het voorkomen van frisse zeewinden is de combinatie van hoge temperatuur en vochtigheid zelden onaangenaam in de kuststeden.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Groepsreis Cuba, comfort

Wat andere reizigers vinden

Ik heb een fantastich land en fantastische mensen leren kennen, ik keer zeker terug om nog meer te ontdekken.

Yanna De Tandt

Cuba was voor mij een fantastische reis: prachtige natuur, blauwe zee, witte stranden, prachtige zonsopkomsten en zonsondergangen, kleurrijke gevels en coole Amerikaanse oldtimers, maar bovenal de warmte, hartelijkheid en
sociale interactie van de Cubanen blijft me bij, het is zo aanstekelijk. En met een Mojito ging de salsales net iets vlotter.

Bernard Agneessens

Het was de eerste keer buiten Europa! Het was de reis van mijn dromen!

Martine Puttemans

Veelgestelde vragen

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker?

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker? Dat vertellen we je hier. 

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat moet ik betalen bij boeking?

Meteen na je boeking, ontvang je een link om het voorschot online te betalen. Het voorschot bedraagt 40% van de basisprijs, met een minimum van €300, aangevuld met de opties van de verzekering die je eventueel koos. Vertrek je binnen de 56 dagen, dan betaal je geen voorschot meer maar meteen de volledige reissom. Het budget betaal je ter plaatse, op de bestemming.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Joker 24 tot 30 en Comfort Editions. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".