Overslaan en naar de inhoud gaan

Klassieke oldtimers, la revolución, rum, sigaren, …. Cuba laat niemand onberoerd. We tre­den in de voetsporen van revolutie­leiders Che Guevara en Fidel Castro en ontdekken het echte Cuba met zijn koloniale gebouwen, vele salsa-barretjes, paradijselijke natuur en gezellige pleintjes. We logeren in typisch Cubaanse casas, waardoor we echt in contact komt met de sympathieke en gastvrije Cubanen.

De hoogtepunten van deze reis

Paardrijden in de prachtige natuur van cuba

Paardrijden in de prachtige natuur

Havana

Het bruisende Havana ontdekken

cuba strand

Genieten van zon en tropische stranden

Programma

Programma

1 Dag 1-2
Havana

We komen aan in Havana, waar we even na de vlucht op adem komen.

2 Dag 3-5
Santiago de Cuba: Afro-Cuba op zijn best

We nemen een nachtbus naar het oosten van het eiland. Santiago is Cuba's eerste hoofdstad en vandaag nog steeds het mekka van de Afro-Cubaanse muziek. We gaan er op in het ritme van de alomtegenwoordige son en laten ons verleiden tot zwoele salsapasjes en bruisende percussiesessies.

Eén dag gaan we op schok met een local die ons Santiago off the beaten track toont en ons ook leidt langs verborgen (lokale) pareltjes in de stad. Ook bezoeken we musea, piratenforten en maken we voor het eerst kennis met de Cubaanse revolutie.

3 Dag 6-8
Baracoa, een stukje paradijs

Na een kleurrijke bergrit ontdekken we het buitenaards mooie Baracoa, enkele eeuwen nadat Columbus er voet aan wal zette en de tijd sindsdien leek stil te staan.

Tegen een achtergrond van Caraïbische stranden en tafelbergen (El Yunque), die we uiteraard trachten te bedwingen, leven we helemaal mee met de lokale bevolking. ‘Dineren’ we op straat of laten we ons uitdagen tot een partijtje domino?

4 Dag 9-12
In het voetspoor van de revolutionairen

In de Sierra Maestra gaan we op zoek naar de comandancia van Fidel. We kiezen voor een dagtocht of een meerdaagse trekking en dus gaan we gewapend met onze dagrugzak, het hoogste punt van het eiland beklimmen.

We herleven de Cubaanse revolutie precies daar waar het ooit allemaal begon. Afhankelijk van aantal stapdagen dat we kiezen, passen we ons programma wat aan. 

5 Dag 13-16
Trinidad: koloniale pracht

We trekken verder naar Trinidad. Te voet, te paard of onder water, we laten geen stukje van de koloniale stad onbenut en ontdekken meteen waarom de stad op de lijst van werelderfgoed prijkt. Tussendoor shaken we enkele cocktails uit onze mouw alvorens nog een straatoptreden mee te pikken.

6 Dag 17-18
Cienfuegos & Santa Clara: hasta la victoria siempre

Voor we verder reizen naar het door de Fransen gestichte Cienfuegos, wagen we ons misschien nog aan een uitdagende natuurexploratie in de Sierra del Escambray. Wie wil, kan zich wagen aan een dagexcursie kayak van Cienfuegos naar Laguna de Guanaroca (facultatief, richtbedrag: 125 EUR). In Santa Clara bezoeken we het indrukwekkende monument en mausoleum/museum van Ché 'El Comandante' Guevara.  

7 Dag 19-22
Viñales, toeren langsheen mojotes

De bus brengt ons naar het magistrale Vinãles. We toeren (te voet of op een paard) er langsheen mogotes, uniek gevormde kalkstenen heuvels die het landschap sieren.

Duiken we onder in oneindige grottenstelsels of rijden we door naar prachtige en verlaten stranden, die ons uitnodigen tot een welgekomen middagje rust? Als je echte Cubaanse sigaren wil kopen, dan is deze regio ook the place to be. Avonturiers kunnen zich wagen aan een canopy zipline tour of rotsklimmen tussen de mojotes (facultatief, richtbedrag: 25 EUR voor ziplinen, 40 EUR voor rotsklimmen).

8 Dag 23-25
Havana binnenstebuiten

Om in schoonheid te eindigen bezoeken we de magische hoofdstad van binnen en van buiten, te voet en met de fiets en al kuierend langs de malécon. Ongetwijfeld ontmoeten we er de revolutionairen van weleer om tenslotte zelf, met een mojito in de hand in La Bodeguita del Medio of een daiquiri in La Floridita (favoriete barretjes van Hemingway), onze verovering van Cuba af te ronden.

Data en prijzen

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Havana en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Toeristenkaart voor Cuba
 • Karavaan-lidmaatschap
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logementen, plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Boek jij een Joker-jongerenreis? Dan krijg je zomaar een jaar gratis lidmaatschap bij onze partner Karavaan cadeau! Hun avontuurlijke jongerenactiviteiten zijn de ideale voorbereiding op je reis. Bekijk hier snel het volledige aanbod!

 • Dutch mountain trail– Expeditie en trekking | 8 - 12 mei 2024
  Hoe bereid je je voor op een expeditie? Hoe leef je uit een rugzak en kook je zonder uitgeruste keuken? Test en verbeter je expeditieskills.

 

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 15 / 03 / 2024
Gezondheid

Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om te zorgen dat je in orde bent met alle verplichte vaccinaties en aanbevolen medicatie tijdens je reis. Raadpleeg hierover tijdig je arts of het Tropisch Instituut.

Op www.wanda.be vind je het meest recente gezondheidsadvies voor jouw bestemming.

De reisbegeleider

Onze groepsreizen worden begeleid door een Joker-reisbegeleider*. De Joker-reisbegeleiders zijn vrijwilligers. Ze bereiden de reis tot in de puntjes voor en zorgen ervoor dat alles ter plaatse vlot verloopt.

Ze hebben oog voor leuke plekjes maar zijn geen traditionele gidsen. Daarom schakelen ze regelmatig lokale gidsen in die je nog veel meer kunnen vertellen over de plaatsen die je bezoekt.

De Joker-reisbegeleiders volgen een tweejarige opleiding bij Karavaan vzw, gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. Je ontmoet je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor de reis.

*Bij sommige programma’s (zoals o.a. de sneeuwreizen) werken we met lokale Engelstalige gidsen. Dit staat dan duidelijk vermeld op de reispagina.

Duurzamer op reis

Bij Joker reizen we duurzaam met respect voor mens, dier en natuur. We streven ernaar om onze ecologische voetafdruk op reis te minimaliseren. Zo reizen we in kleine groep, gebruiken we waar mogelijk het openbaar vervoer en ondersteunen we de lokale economie door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en langdurige samenwerkingen met lokale partners.

Tegelijk stimuleren we onze reizigers om mee te investeren in bosbehoud en bosherstel via Bos+. Want bossen halen CO2 uit de lucht, een gas verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde.

We ontvingen als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen.

Lees meer over ons duurzaamheidsverhaal op joker.be/duurzaam-reizen-met-joker

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Veelgestelde vragen

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker?

Waarom kiezen voor een groepsreis met Joker? Dat vertellen we je hier. 

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wat moet ik betalen bij boeking?

Meteen na je boeking, ontvang je een link om het voorschot online te betalen. Het voorschot bedraagt 40% van de basisprijs, met een minimum van €300, aangevuld met de opties van de verzekering die je eventueel koos. Vertrek je binnen de 56 dagen, dan betaal je geen voorschot meer maar meteen de volledige reissom. Het budget betaal je ter plaatse, op de bestemming.