Overslaan en naar de inhoud gaan

Stap aan boord van een overland truck en maak een onvergetelijke roadtrip langs de mooiste plekken van zuidelijk Afrika. We reizen doorheen vier landen, kamperen en wandelen op de meest waanzinnige plekken, genieten van de overweldigende natuur en wildlife maar slaan ook de bruisende steden niet over. Zo rijden we met een 4x4 door Kruger National Park op zoek naar giraffen, buffels en luipaarden, gaan we in Swaziland op zoek naar leeuwen en olifanten en slaan we ook het Addo Elephant Park niet over. Nog meer prachtige natuur bewonderen we langs de panoramaroute, in de Drakensbergen en aan de zandstranden van Mozambique, waar we ook overnachten bij een Zoeloe-stam in de vallei van 1000 heuvels. In Johannesburg, Durban en Kaapstad snuiven we de sfeer en cultuur op. En uitblazen? Dat kan 's avonds aan je tent, met een glas Zuid-Afrikaanse wijn en dierengeluiden op de achtergrond!

De hoogtepunten van deze reis

Olifant spotten op safari

Wandelen door prachtige landschappen en heel veel wildlife spotten

Groep bij de overland truck

Roadtrip-lifestyle: overlandtruck, samen gezellig kamperen en koken

Kaapstad

Streep vier (!) landen van je bucketlist en wissel af tussen natuur en steden 

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1
Brussel naar Johannesburg

Je avontuur start op de luchthaven van Zaventem. Hier spreken we af en checken we in voor onze vlucht richting Johannesburg.

2 Dag 2
Johannesburg

Sawubona! En zo weet je meteen hoe je iemand moet groeten in de Zoeloe-gemeenschap. We landen in rond de middag en worden opgewacht door onze Engelstalige reisbegeleider. In het grootse Johannesburg of Jo’burg zoals je wel vaker zal horen, staan imposante herenhuizen in schril contrast met de nederige hutten gemaakt van golfplaten. De hoofdstad telt net zoveel groene parken als dat er betonnen jungle is in het centrum. Vanavond overnachten we in het Holiday Inn Rosebank of iets gelijkaardig.

3 Dag 3-4
Kruger National Park

Vroeg uit de veren voor een lange rit naar het overweldigende Kruger Nationaal Park. Een hele dag rijden langs adembenemende landschappen van de provincie van Mpumalanga. Geografisch gezien de meest diverse regio die Zuid-Afrika te bieden heeft. De Panoramaroute trakteert op spectaculaire natuurwonderen en is een aaneenschakeling van hoogtepunten. Ontdek waarom de gekleurde rotsformaties van Bourke’s Luck Potholes geluk brengen en klim naar het uitzichtpunt van God’s Window, een plek waar de verbluffende Blyde River Canyon je toelacht. Vanavond kamperen we in een Kruger Rest Camp of iets gelijkaardig.

De volgende ochtend springen we vroeg uit de veren voor een eerste gamedrive in het Kruger Nationaal Park. Het grootste deel van de dag brengen we door vanuit een overland truck, de beste plek om vogels en dieren te spotten. We stoppen bij verschillende waterpoelen waar meestal altijd wel wat te beleven valt. Of we zoeken naar wild op de verschillende uitzichtpunten.
Met meer dan 500 verschillende vogelsoorten, een 100-tal reptielen en zo’n 150 soorten zoogdieren is het Kruger Nationaal Park één van de grootste wildreservaten in zuidelijk Afrika. Je hebt ongelofelijk veel kans om er de ‘big five’ en de bedreigde Afrikaanse wilde hond te spotten. Onze chauffeur weet de beste spots uit te kiezen om dieren in hun natuurlijke habitat te bewonderen. Deze avond overnachten we op dezelfde camping.

Wie niet genoeg krijgt van al het wild, kan kiezen voor een optionele nachtelijke gamedrive in een 4X4 met de parkgids (€ 30). Tijdens deze nachtelijke ritten is de kans om roofdieren te spotten groter. Een leeuw of hyena profiteren van milde temperaturen om op jacht te gaan maar ook een elegante impala gaat dan op zoek naar zijn late night snack. Heb je helemaal de smaak te pakken, kan je optioneel nog een gamedrive in 4X4 bij zonsopgang (vanaf € 25) maken. 

Inbegrepen maaltijden: ontbijt, lunch, avondmaal.

4 Dag 5
Swaziland

We maken een laatste gamedrive door Kruger Nationaal Park. Afhankelijk van de dieren die we spotten, rijden we tussen 20 km en 70 km alvorens het park te verlaten. Bestemming vandaag is het Hlane Royal Nationaal Park in het land Eswatini, een koninkrijk dat wij beter kennen onder de naam Swaziland. Het park behoorde vroeger tot de rijkere jachtgebieden van de regio en telt nog steeds grote groepen leeuwen en olifanten. We verkennen het park tijdens een begeleide game walk. Wens je nog een extra game walk te maken, dan betaal je € 20. Vannacht kamperen we in het park.

Inbegrepen maaltijden: ontbijt, lunch, avondmaal.

5 Dag 6-7
Mozambique

Vroege vogels kunnen nog een optionele voetsafari maken in het Hlane Royal Nationaal Park (€ 20). Vandaag trekken we richting het wonderlijke Mozambique. Reken op maximaal 8 uur rijden alvorens we onze overnachtingsplaats bereiken. Via de grenspost van Golela steken we over naar Maputaland, een andere regio in Zuid-Afrika. Aangekomen in Mozambique stappen we over in een 4X4 tot het romantische kustdorp Ponta Malongana. We verblijven er 2 nachten op een beachcamp, idyllisch gelegen aan het strand en de ideale uitvalsbasis om heerlijk te ontspannen met een verse kokosnoot in de hand. Watersportliefhebbers kunnen al duikend de vele riffen ontdekken die slechts op 300 m van de kust verwijderd zijn. Wie liever aan het wateroppervlakte dobbert, kan ook snorkelmateriaal huren. Een bootcruise kost € 27. Je reisbegeleider regelt waar nodig je optionele activiteiten.

Inbegrepen maaltijden dag 6: ontbijt, lunch, avondmaal.
Inbegrepen maaltijden dag 7: ontbijt.

6 Dag 8
Saint Lucia

Vanuit Mozambique rijden we richting het meer van Saint Lucia, één van de grootste zoetwatermeren van Afrika. We slaan de nodige voorraden in en na 5 uur rijden bereiken we het Saint Lucia Estuarium. Dankzij de samenvloeiing van zoet en zout water is dit een veilige thuishaven voor talrijke soorten vogels, zoogdieren en reptielen. In de monding vertoeven graag flamingo’s, pelikanen, krokodillen en nijlpaarden. De plek is zo bijzonder dat het in 1999 tot werelderfgoed werd verklaard. Via een optionele boottocht (€ 20) kan je de met wilde dieren bezaaide wateren verkennen en maak je veel kans om ze te spotten langs de waterkant. Overnachten doen we op de Camping Sugerloaf of iets gelijkaardig.

Inbegrepen maaltijden: ontbijt, lunch, avondmaal.

7 Dag 9
Vallei van Duizend Heuvels

Na 6 uur rijden bereiken we de Vallei van Duizend Heuvels, gevormd door de machtige rivier Umgeni. Deze vallei vormt het hart van Zoeloe-land, ooit het toevluchtsoord voor de vele Zoeloe’s die omwille van de Apartheid moesten vluchten.  Een bezoek aan een Zoeloe-stam geeft ons een betere inkijk in hun cultuur en dagelijkse manier van leven. Zo zal je ook een lokale geneesheer ontmoeten. Tijdens een overnachting in een traditioneel gastgezin genieten we een uitgebreide typische maaltijd. Laat je eigen zang- en danstalenten zien terwijl zij uitbundig die van hen demonstreren. Dit is je unieke kans om een afgelegen cultuur van binnenuit te ontdekken. Ook voor je gastheren is dit een uitgelezen moment om een ander deel van de wereld te leren kennen dankzij de verhalen die jij met hen zal delen.

Inbegrepen maaltijden: ontbijt, lunch, avondmaal.

8 Dag 10
Durban

Een korte rit van 3 uur brengt ons in de bruisende stad Durban. Een multiculturele stad die steeds populairder wordt en vaker door reizigers wordt bezocht. Reden? Je vindt er lange, gouden zandstranden, een uitgebreid nachtleven en de betere street food scene. Eén van de belangrijkste attracties is zonder twijfel de Golden Mile. Dit prachtig strand wordt geflankeerd door een levendige kustboulevard met winkels, restaurants en cafés. Bezoek er een artistieke galerij of de Juma Masjid  Moskee. Of maak een boottocht in de baai van Durban (€ 25) In het Tekweni Backpackers Hostel verblijven we in slaapzalen met gedeelde badkamer én een geweldige rooftopbar.

Inbegrepen maaltijden: ontbijt.

9 Dag 11-12
Drakensbergen

We reizen verder landinwaarts naar de majestueuze Drakensbergen. Na ongeveer 6 uur rijden duikt een sprookjesachtig landschap op van groene bergen, kabbelende rivieren en bijzondere rotsformaties. Eerst stoppen we nog bij de Nelson Mandela Capture Site, een bezoekerscentrum en bijzonder kunstwerk die de 27 jaar gevangenschap van deze grote man herdenken.  
We strekken voor de eerste keer onze benen en wandelen langs de Drakensbergen. Voor vele reizigers is deze immense regio één van de schoonste plekken in Zuid-Afrika. De bergketen is met 3.482 m de hoogste van zuidelijk Afrika en vormt een deel van de grens tussen Zuid-Afrika en Lesotho. De Zoeloe’s noemen het uKhahlamba, wat zoveel betekent als ‘de Barrière van de Speren’.
Je krijgt voldoende tijd om te gaan wandelen in deze regio. Of je nu slechts één uur wilt wandelen of een hele dag met gids in deze verbluffende natuur, er zijn voldoende opties voor iedereen. Elke uitstap heeft prachtige uitzichten en een aantal Instagrammable-fotospots voor je in petto. Je kan optioneel bijvoorbeeld kiezen voor een uitstap naar het magische Amfitheater (€ 40) dat met zijn steile rotswand van 1.200 m hoog, iedereen weet te imponeren.
We logeren in een unieke lodge waar het onder de schaduw van een rieten dak heerlijk genieten is van een verfrissend drankje. En ongetwijfeld kunnen het zwembad, de jacuzzi, de gezellige vuurplaats en de aanwezigheid van wifi je ook bekoren.

Inbegrepen maaltijden: ontbijt, avondmaal.

10 Dag 13-14
Lesotho

We laten de wonderlijke Drakensbergen achter ons en bereiken na ongeveer 8 uur het Koninkrijk Lesotho. Tenminste als de goden ons gunstig gestemd zijn aan de grensovergang die soms tergend traag verloopt.  Genesteld als een klein eiland in het midden van Zuid-Afrika, noemt men Lesotho ook wel “het Koninkrijk in de Hemel".  Het is een paradijs voor wandelliefhebbers met eindeloze routes door uitzonderlijke bergketens. We vangen een glimp van de buitengewone zandstenen rotsformaties van het Golden Gate Highland Nationaal Park. Hou je ogen wijd open want het park is tevens ook de thuisbasis van elanden, zebra's, mangoesten en honderden vogelsoorten. Je krijgt een hele dag voor jezelf om in de hooglanden van Lesotho de wandeling te maken die het best past bij jou niveau. Zo kan je optioneel (€ 10) op zoek naar muurschilderingen of een staptocht maken van 6 uur in de Pitseng Canyon (€ 10). Ook een wandeling in het dorp kan (€ 10). We slapen 2 nachten in Malealea lodge of iets gelijkaardig.

Inbegrepen maaltijden dag 13: ontbijt, lunch, avondmaal.
Inbegrepen maaltijden dag 14: ontbijt, avondmaal.

11 Dag 15-16
Cintsa

Afrika intens bereizen, wil ook zeggen dat er redelijk wat afstand moet worden overbrugd. We hebben een hele dag nodig om de ruige Wild Coast van Zuid-Afrika te bereiken. In de charmante kleine kustplaats Cintsa installeren we ons in het hostal en benutten we optimaal wat er nog van de dag rest. Verken op eigen tempo de stad of ga ontspannen op één van de spectaculaire stranden. In Cintsa en de omliggende regio vind je heel wat gemeenschappen van de Xhosa. Met plezier geven zij ons meer inzicht in hun levendige cultuur. De volgende dag kan je kiezen uit verschillende optionele activiteiten. Ga wandelen of mountainbiken in het binnenland, doe een begeleide stadstour, ga varen in een kano op de Cintsa-rivier of volg een uitdagende surfles.  


Inbegrepen maaltijden dag 15: ontbijt, lunch, avondmaal.
Inbegrepen maaltijden dag 16: ontbijt, avondmaal.

12 Dag 17
Addo Elephant Nationaal Park

Na 8 uur rijden bereiken we het Addo Elephant Nationaal Park, opgericht in 1931 om de 11 overgebleven olifanten in de regio te beschermen. Een waar succesverhaal op vlak van natuurbehoud. Vandaag kan je 450 olifanten tellen in het park en zie je ook Kaapse buffel, zwarte neushoorn, verschillende soorten antilopen en zelfs de unieke vleugelloze mestkever. In de namiddag plannen we een game drive met een overland truck en spotten we hopelijk grote getalen wild. Slapen doen we in het Addo Rest Camp of iets gelijkaardig. Wie wil weten hoe de dieren zich ’s nachts vermaken, kan optioneel deelnemen aan een nachtsafari (€ 20).

Inbegrepen maaltijden : ontbijt, avondmaal.

13 Dag 18-19
Tsitsikamma Nationaal Park

Wanneer de dieren ontwaken, wagen wij ons aan een laatste game drive in Addo Elephant Nationaal Park.  We beginnen onze tocht langs de welbekende Tuinroute waar we na 5 uur rijden, stoppen aan het Tsitsikamma Nationaal Park. In dit park met zijn dramatische kustlandschappen grenzen steile oerbossen aan de Indische Oceaan. Het park spreekt met zijn riffen, weelderige wouden, talrijke rivieren en uitgebreide fauna tot ieders verbeelding. Dieren die hier vaak voorkomen zijn de Kaapse klauwloze otter, dolfijnen, schildpadden en bavianen. In het lokaal activiteitencentrum kan je kiezen uit tal van activiteiten zoals snorkelen, zwemmen in een waterval of een wandeling naar bijvoorbeeld Stormsriver Mouth. We kamperen 2 nachten in Storms River Rest Camp of iets gelijkaardig.


Inbegrepen maaltijden: ontbijt, avondmaal.

14 Dag 20
Outshoorn

We verlaten de regio van Karoo en bereiken na enkele tussenstops de stad Oudtshoorn. We strekken de benen aan de rand van de azuurblauwe lagune van Knysna en leren in de vijgenboerderij Weltevrede alles over het kweken, drogen en bewaren van vijgen. Vervolgens stoppen we aan de Cango-grotten waar de Bosjesmannen zich 10.000 jaar geleden schuil hielden. De meest gekende kalkstenen, bizarre rotsformatie is de “Naald van Cleopatra”, een stalagmiet van minstens 150.000 jaar oud.  We bereiken Oudtshoorn, een stad die bekend werd omwille van de populariteit van de struisvogelveren rond de laatste eeuwwisseling.  We kamperen op Kleinplaas of iets gelijkaardig.

Inbegrepen maaltijden: ontbijt, lunch, avondmaal.

15 Dag 21
Bontebok Nationaal Park

Voor het krieken van de dag installeren we ons -met een kop koffie in de hand- in een omgeving van de holen van wilde stokstaartjes. Deze redelijk verlegen diersoort voelt zich het comfortabelst wanneer er geen andere levende wezens in de buurt zijn. De nerveuse stokstaartjes behoren tot de ‘shy five’ samen met het stekelvarken, de vos met vleermuisoren, het aardvarken en de aardwolf. Om deze schuwe diersoorten in de natuur aan het werk te zien, spring je best vroeg uit de veren.
In Swellendam maken we een oriëntatiewandeling langs de meer dan 50 provinciale erfgoedlocaties die deze stad rijk is. De 3de oudste stad van Zuid-Afrika is przchtig omgeven door torenhoge bergpassen en door enkele van de mooiste en ruigste landschappen in de omgeving.
We rijden naar het kleinste nationale park van Zuid-Afrika dat vernoemd werd naar de speciaal gevlekte antilopen, de bontebok. We zetten ons kamp op en hebben de rest van de dag om in het Bontebok Nationaal Park de natuurwandelpaden te verkennen.


Inbegrepen maaltijden: ontbijt, avondmaal.

16 Dag 22
Hermanus

Na 5 uur rijden staan we met onze 2 voeten op Cape Agulhas, het meest zuidelijke punt van Afrika waar de Indische en Atlantische Oceaan elkaar ontmoeten.  De streek is bekend omwille van zijn uitmuntende wijnen. We rijden langs de beroemde Wijnroute en houden halt aan enkele wijnboerderijen voor een proeverij. Deze regio wordt sterk beïnvloed door de afkoelende Atlantische Oceaan die langs Kaapstad trekt en een lekker briesje met zich meebrengt. Ideaal voor de druiven die hier worden geteeld. De overheersende lokale druivensoorten zijn Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir, Shiraz en Merlot. Eindigen doen we in de vredige kuststad Hermanus waar je nog een paar uurtjes op het strand kan meepikken. We overnachten in het Hermanus Backpackers of iets gelijkaardig.


Inbegrepen maaltijden: ontbijt, avondmaal.

17 Dag 23-25
Kaapstad

We genieten nog even van de omgeving van Hermanus en wandelen vanaf Grotto Beach langs de machtige kliffen. Of koop je souvenirs in de gezellige winkelstraten. Via de schilderachtige Baairoute komen we na 4 uur aan in Kaapstad. Met zijn prachtige kustlijn, dramatische omliggende bergen en moderne stadsbeeld is Kaapstad één van Afrika's meest aantrekkelijke steden. Geen betere manier om reis af te sluiten dan op deze magische plek. Je kiest zelf hoe je je laatste dagen in Zuid-Afrika wilt invullen: een cruise in de haven (€ 15), een tour naar Robben Island (€ 20), met de kabelbaan (€ 20) of al wandelend (€ 50) naar de Tafelberg, Street Art of Taste of Woodstock Tour (€ 10), of per trein naar False Bay (€ 10). Al deze activiteiten zijn optioneel. Afscheid nemen doen we in het Gold Restaurant waar een échte Afrikaanse beleving op ons wacht, een smaaksafari met maar liefst 14 gerechten én dat met het nodige entertainment. We slapen 2 nachten in het Never at Home Backpackers of iets gelijkaardig.

Inbegrepen maaltijden: ontbijt, avondmaal.

Vertrekdata en prijzen

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Johannesburg en Kaapstad - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 •  Alle overnachtingen (1 x hotel, 14 x camping, 1 x homestay, 2 x lodge, 4 x slaapzaal)
 • Alle maaltijden zoals voorzien in het programma (22 x ontbijt, 7 x lunch, 18 x avondmaal)
 • Engelstalige reisleider, chauffeur en kok
 • Lokale gidsen
 • Vervoer met een safari truck
 • Inkomgelden bij inbegrepen excursies
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds

Niet inbegrepen 

 • Annuleringsverzekering
 • Optionele activiteiten (voor richtprijzen zie programma)
 • Visakosten
 • Overige maaltijden
 • Dranken en persoonlijke uitgaven
 • Fooien voor gidsen

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 31 / 05 / 2023
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

We verkennen een heel groot deel van zuidelijk Afrika en leggen daarbij heel wat afstanden af met onze overland truck. Op verschillende plaatsen heb je de mogelijkheid om te wandelen, een dorp te verkennen, een grensverleggende activiteit te doen, enz. Deze reis biedt heel wat mogelijkheden onderweg.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Waar mogelijk trekken we er te voet op uit, dicht bij de lokale mensen.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Tijdens een homestay leren we bij over het ‘leven zoals het is’ in Zuid-Afrika. Onze partner Intrepid, die deze reis voor ons in goede banen stuurt, is al jaar en dag kind aan huis bij heel wat van de mensen die we onderweg ontmoeten.

Documenten

Voor Zuid-Afrika heb je een internationaal reispaspoort met twee lege pagina's nodig, dat nog ten minste 30 dagen na terugkeer uit Zuid-Afrika geldig is. Meer info op: www.diplomatie.be. Om een huurwagen te besturen, moet je in bezit zijn van een internationaal rijbewijs. Dit kan je aanvragen in je gemeentehuis. Je hebt een internationaal paspoort nodig dat nog minimaal 3 maanden geldig is bij vertrek. Een visum is verplicht en kan je online aanvragen bij de Ambassade van de Republiek Mozambique, Sint-Michielslaan 97, 1040 Brussel (Etterbeek), Tel: +32(0)2 736 25 64. Wat moet je meenemen? Je internationaal paspoort, je online-aanvraag (download het hier: http://embassyofmozambique.be/images/visaform.pdf, je vliegtuigticket en hotelreservatie (krijg je van je begeleider op de vertrekvergadering), een recente pasfoto (in kleur) en 42 euro.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Qua transport is deze reis een buitenbeentje in het Joker-aanbod. De volledige reis maken we gebruik van onze overland truck. Er zijn grote ramen, waardoor je altijd een goed zicht hebt op het landschap rondom.

Kampeermateriaal en bagage zit netjes opgeborgen en halen we uit als we ’s avonds ons kamp installeren.

Je moet je bewust zijn dat dit een overland reis is. Je spendeert heel wat uren in de overland truck. Je krijgt heel wat moois onderweg te zien, maar je moet houden van deze manier van reizen. Je ziet in het dagprogramma staan hoe lang we elke dag rijden. De voertuigen die we gebruiken zijn goed onderhouden, maar je moet weten dat de Afrikaanse wegen altijd voor verrassingen kunnen zorgen.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

We slapen 14 nachten in 2-persoonstenten. Voor de rest is het een afwisseling van hotels, lodges, slaapzalen of bij mensen thuis.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

In de prijs van de reis zijn reeds 22 ontbijten, 7 lunches en 18 avondmaaltijden in begrepen. Tijdens het kamperen helpen we zelf een handje mee met de maaltijden. De andere maaltijden kiezen we ter plaatse. De reisbegeleider zal de verschillende mogelijkheden aangeven.

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • een 4 seizoenen slaapzak. Het kan ’s nachts koud worden.
 • (reis)kussen
 • dichte schoenen
 • lichtgewicht kledij voor overdag, warme kledij voor ’s avonds. Best ook lange mouwen en broekspijpen tegen insecten.
 • Kies voor kledij die je makkelijk kan wassen en laten drogen. Een jeansbroek is niet ideaal.
 • water en windproof jacket
 • warme fleece
 • hoofdlamp
 • bescherming tegen zon (pet, zonnebril)
 • handdoek
 • een handige tas voor handdoek/kleren als je gaat douchen op de campsites
 • muggenmelk
 • Camera + power bank. De overlandtruck is voorzien om batterijen op te laten, maar slechts beperkt gelijktijdig. Sommige campsites hebben elektriciteit. Zorg daarom voor alle zekerheid voor een extra powerbank
 • verrekijker
 • afbreekbare zeep
 • oorstopjes

Ter plaatse zijn er slaapmatjes. Slaap je liever nog wat comfortabeler, kan je ook nog je eigen slaapmatje meebrengen.

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Specifiek voor deze reis

Fooien zijn niet verplicht, maar weet dat het vaak voor mensen in de reissector een belangrijk onderdeel is van hun verdiensten. Als je tevreden bent, zijn wij voorstander van het geven van fooien.

Je kan natuurlijk geven wat je zelf wenst maar geven je toch graag een leidraad voor Zuid-Afrika.

Gidsen, reisleider, chauffeurs - reken voor jou op 2 tot 4 USD per crew member per dag. In restaurants voegen ze vaak al 10% service charge toe. In dat geval moet je geen fooi meer geven. Rekenen ze het niet aan is 10% een normale fooi.

Het kan zijn dat de lokale reisleider zal voorstellen om allemaal een bedrag in een pot te steken om chauffeurs, lokale gidsen, enz een fooi te kunnen geven. Dat maakt het vaak eenvoudiger dan iedereen apart een fooi te laten geven.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Conditie

Voor deze reis is een normale conditie vereist. Het zijn vooral de lange rijdagen die deze reis vermoeiend maken.

Reisperiode en klimaat

Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen tegengesteld zijn aan die in België. De Kaapprovincies kennen een mediterraan klimaat. In de winter (juni-augustus) kan het hier ’s nachts vriezen en in de bergen valt er soms sneeuw, in de zomer (oktober-maart) blijft de warmte draaglijk met maxima tot 30 graden aan de kust.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Specifiek voor deze reis

Op de luchthaven van Zaventem zal een Joker-medewerker aanwezig zijn om de groep te helpen met de check in. Eens aangekomen in Zuid-Afrika wacht onze lokale overland-tourleader jullie op. Hij/zij zal de hele reis aanwezig zijn en spreekt Engels.

Daarnaast is er ook een kok en een chauffeur mee op deze reis.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Over Zuid-Afrika
Over Swaziland
Over Mozambique
Geografie

Zuid-Afrika is ruim 1,2 miljoen km² groot; België past ongeveer 39 keer in Zuid-Afrika. In het noorden grenst het land aan Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Swaziland. Lesotho ligt in het oosten en is helemaal door Zuid-Afrika omsloten. Ten westen ligt de Atlantische Oceaan, ten oosten de Indische Oceaan. Voor de kust liggen enkele eilanden. Robbeneiland tegenover Kaapstad is als jarenlange gevangenis voor ANC-strijders, het bekendste. Het land bestaat voor een groot stuk uit hoogvlakte, tussen 1.000 m en 1.800 m. Maar er zijn ook bergketens, waarvan de Drakensbergen de hoogste zijn met het hoogste punt op 3.820 m, laagvlaktes en woestijn (de uitlopers van de Kalahariwoestijn). Belangrijkste rivieren zijn de Oranjeriver en de Limpopo. De eerste vormt de grens met Namibië, de andere met Zimbabwe. De bekendste berg van het land is ongetwijfeld de Tafelberg (1.086 m) bij Kaapstad.

Fauna en flora

Zuid-Afrika is groot én groots, zeker qua natuur, en het krioelt er van de dieren. Vele nationale parken en wildreservaten zijn over het ganse land verspreid en moeten de natuur in al haar facetten beschermen. Zuid-Afrika is dan ook de wereldleider op het vlak van natuurbehoud. Het bekendste reservaat is het Kruger Nationaal Park, één van de grootste ter wereld, dat met een oppervlakte van ongeveer 20.000 km² overeenkomt met 65% van de oppervlakte van België. De Zuid-Afrikaanse cijfers zijn gigantisch: 100 soorten slangen, 900 verschillende soorten vogels, 5.000 soorten spinnen, 270 vissoorten in de oceaan... maar de 'big 5' (olifant, neushoorn, buffel, leeuw, luipaard) spreekt het meest tot de verbeelding. De Zuid-Afrikanen spreken zelfs over de 'big 6' waarbij de walvis bij de grote 5 moet geteld worden. Walvissen komen tussen juni en november in de buurt van Hermanus om er hun jongen ter wereld te brengen.

Daarnaast kent Zuid-Afrika een zeer afwisselende plantengroei, enkel bossen zijn er weinig te vinden. Vooral het plantenrijk van de Kaap is bijzonder boeiend met een enorm hoge concentratie aan plantensoorten (maar liefst 8.500 soorten). De planten maken deel uit van het 'fynbos', een naam die slaat op de voor bouwhout ongeschikte dunne stammen van de struiken. De familie van de Protea is sterk vertegenwoordigd, waarvan de reuzenprotea de nationale bloem van Zuid-Afrika is.

Staatsvorm

Zuid-Afrika is een presidentiële republiek. De huidige grondwet dateert van 1996. Iedereen vanaf 18 jaar heeft stemrecht: het Lagerhuis (National Assembly) wordt om de 5 jaar gekozen en dit Lagerhuis kiest ook de president. Daarnaast is er ook een senaat met vertegenwoordigers uit de provincies. Het parlement van Zuid-Afrika is gevestigd in Kaapstad, waardoor Kaapstad officieel de wetgevende hoofdstad is. De bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika is Pretoria, de rechterlijke macht is gevestigd in Bloemfontein. Sinds 15 februari 2018 is Cyril Ramaphosa, de nieuwe leider van het ANC, officieel president van Zuid-Afrika. Vorige president en ANC-leider Jacob Zuma trad op 14 februari 2018 af omdat de druk op hem wegens corruptieschandalen te groot was geworden.

Bevolking

Geschat wordt dat Zuid-Afrika 55,91 miljoen inwoners telt. Bijna de helft van de Zuid-Afrikanen is jonger dan 25 jaar, 12% is ouder dan 55 jaar. De levensverwachting is 63.1 jaar. 65% van de mensen woont in stedelijk gebied: Johannesburg telt 9,3 miljoen inwoners, Kaapstad 3,3 miljoen.

Zuid-Afrika is een multi-etnisch en multicultureel land, de zogn. regenboognatie van Afrika. De Khoi en hun afstammelingen zijn de oorspronkelijke bewoners. Vandaag vormen de nakomelingen van de Bantoevolken de zwarte bevolking van Zuid-Afrika. Zij zijn de grootste groep van het land met 79% van de bevolking. Een eenheid is het niet omdat ze uit verschillende groepen bestaan, elk met een eigen cultuur en taal. De grootste groep zijn de Zoeloes gevolgd door de Xhosas. 9% van de bevolking is blank, 9% is kleurling, 3% Indisch of Aziatisch.

Economie

Economisch heeft Zuid-Afrika heel wat troeven: goed ontwikkelde financiële, juridische, communicatie-, energie- en transportsectoren, vele delfstoffen (goud, platina, chroom, diamant, ...), goede infrastructuur. De ijzer- en staalindustrie is belangrijk, met in het verlengde daarvan de assemblage van auto’s, evenals een uitgebreide chemische industrie. Ook toerisme is een belangrijke sector geworden. 9% van de mensen werkt in de landbouw. Het gunstige klimaat en de vruchtbare bodem zorgen voor goede landbouwomstandigheden. De sector voorziet in vrijwel de volledige behoefte aan voedingsmiddelen in het land. De grootste boerderijen zijn in handen van blanken; zwarte boeren verbouwen voornamelijk producten voor eigen gebruik. Tenslotte is Zuid-Afrika de achtste wijnproducent ter wereld. De wijngebieden liggen in de Kaapprovincie, ten oosten van Kaapstad. Werkloosheid en armoedebestrijding blijven een grote uitdaging. 25% van de actieve bevolking is werkloos, 31% leeft onder de armoedegrens. Hierdoor vertoont het land zowel kenmerken van een ontwikkeld land als van een onderontwikkeld derdewereldland.

Religie

Religie is voor de Zuid-Afrikanen heel belangrijk. In elk dorpje staat wel een kerk en in de steden zijn er kerken, moskeeën en synagoges te vinden. Er bestaat een grote diversiteit: niet alleen het christendom en zijn vele stromingen, maar ook de traditionele Afrikaanse godsdienst, het hindoeïsme, jodendom en de islam komen veelvuldig voor. Het christendom kent de meeste aanhangers, 80% behoort tot een christelijke kerk of organisatie. Veel Zuid-Afrikanen combineren hun christelijke of islamitische geloof met het traditionele Afrikaanse geloof. De Afrikaanse inheemse kerken hebben dan ook nog altijd veel aanhangers.

Lokale gebruiken en gewoonten

Uiteraard impliceert reizen door het multiculturele Zuid-Afrika dat je de verschillende bevolkingsgroepen respecteert en dat je absoluut vermijdt ook maar iets te doen waarvoor je als racist zou kunnen beschouwd worden. Best vermijd je ook gesprekken over racisme. Omdat Zuid-Afrika zo multicultureel is, kunnen gewoontes ook moeilijk veralgemeend worden.

Zuid-Afrika voelt vaak westers aan. Mensen zullen buitenlanders met een handdruk begroeten, vrouwen houden het soms bij een hoofdknik i.p.v. een handdruk. Ken je een vrouw goed dan zul je haar begroeten met een kus op de wang of een knuffel. Maar de wijze van begroeting kan verschillen van groep tot groep.

In Zuid-Afrika is de familie heel belangrijk. In de zwarte, traditionele samenleving is de stam en de uitgebreide familie dé plaats waar zowel emotionele ondersteuning als financiële zekerheid wordt geboden, terwijl blanke Zuid-Afrikanen meer focussen op het kleinere gezin.

Zuid-Afrikanen zijn heel trots op hun land en kunnen kritiek van buitenlanders niet echt appreciëren. Toch zullen ze zelf graag hun tekortkomingen becommentariëren.

Fooien geven is in restaurants en benzinestations in Zuid-Afrika heel normaal. 10% fooi is dan de gewoonte. Op markten en aan straatstalletjes kan je onderhandelen over de prijs.

Tijdsverschil

In onze zomertijd is er geen tijdsverschil, in onze wintertijd is het in Zuid-Afrika 1 uur later dan bij ons.

Elektriciteit

De netspanning in Zuid-Afrika is 220/240 volt. Best koop je een Zuid-Afrikaanse stekker in een plaatselijke supermarkt omdat de Zuid-Afrikaanse stekker (drie ronde pinnen in driehoek opgesteld) zelden in wereldstekkers te vinden is.

Veiligheid

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt in haar reisadvies: mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in Zuid-Afrika doorgaans veilig gereisd worden. Meer info op diplomatie.belgium.be.

Geografie
Fauna en flora
Staatsvorm
Bevolking
Economie
Religie
Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil
Elektriciteit
Veiligheid
Geografie
Fauna en flora
Staatsvorm
Bevolking
Economie
Religie
Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil
Elektriciteit
Veiligheid
Geografie

Mozambique ligt tussen Zuid-Afrika en Tanzania en grenst aan Malawi, Swaziland, Zambia en Zimbabwe. Het land bestaat voornamelijk uit vlakke kustgebieden, met uitzondering van het Gorongosagebergte (oosten), het Malkondegebergte (noorden) en het Lembobo-gebergte (zuiden). Het binnenland is bedekt met dichte bossen en savannen. ook vind je er tal van tropische eilandjes, hagelwitte stranden, azuurblauwe zee en prachtige koraalriffen.

Fauna en flora

Mozambique heeft een rijke fauna: antilopen, buffels, giraffes, krokodillen, neushoorns, nijlpaarden en olifanten kan je er tegenkomen. Verder heeft het een tropische vegetatie en zijn de acacia, ebben, mahonie, oelin, palm, rubberboom en apenbroodboom zeer typerend voor het land.

Staatsvorm

Tot 25 juni 1975 was Mozambique een Portugese (zeehandels)kolonie. Daarna nam de bevrijdingsbeweging 'Frente de Libertação de Moçambique' (Frelimo) de macht, onder leiding van Samora Moises Machel, die een marxistisch-leninistisch koers inzette.

Mozambique werd niet gespaard van de nodige burgerconflicten. Zo steunde het land het verzet tegen de blanke minderheidsregeringen in Rhodesië en Zuid-Afrika. Met steun van deze twee landen werd de verzetsbeweging 'Resistência Nacional de Moçambique (Renamo)' opgezet. De oppositiepartij Renamo trad wreed op tegen Frelimo waarbij zo'n 1,5 miljoen mensen om het leven kwamen en 5 miljoen op de vlucht sloeg.

In 1992 werd in Rome een vredesakkoord getekend. De VN moest toezien op vredehandhaving, mijnopruiming en voorbereiding van de verkiezingen. In 1994 werden de eerste parlementaire en presidentiële demcoratische verkiezingen gehouden. Huidig president is Armando Emílio Guebuza die zich vooral op economische wederopbouw focust.

Bevolking

In Mozambique wonen zo'n 24 miljoen mensen. De bevolkingsdichtheid is vrij laag en bedraagt ongeveer 31 inwoners per vierkante kilometer.De levensverwachting is 52,6 jaar. De bevolking bestaat uit meer dan twintig inheemse stammen zoals de Makua-Lomwe, Tsonga, Shona, Malawi en Swahili.

Economie

Tijdens de burgeroorlog kreeg de economie veel te verduren, maar er wordt nu gefocust op de een economische wederopbouw. De landbouw, visserij en toerisme zijn de belangrijkste bron van inkomen.

Religie

De meesten hebben hun eigen (Afrikaanse) riten en gebruiken. Ongeveer 30% is christen en 20% is moslim.

Lokale gebruiken en gewoonten

Het fotograferen van politieagenten, soldaten, vliegvelden, bruggen en overheidsgebouwen is streng verboden. 19 oktober is de herdenking/sterfdag van Samora Machel, de leider van Frelimo. 10 november is Maputo dag, een regionaal feest in en rond de hoofdstad.

Tijdsverschil

Tijdens onze zomertijd is er geen tijdsverschil. Tijdens onze wintertijd is het in Mozambique 1 uur later.

Elektriciteit

Neem best een wereldstekker mee.

Veiligheid

Draag geen dure toestellen zichtbaar op je lichaam en neem best geen al te grote sommen geld op zak mee. Meer info via Buitenlandse Zaken.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 8 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 40% (minstens €300 per persoon) bij inschrijving. Het saldo volgt 8 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Joker 24 tot 30 en Comfort Editions. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".