Overslaan en naar de inhoud gaan

Het is een rustige avond in het hoge noorden, tot plots de hemel oplicht in talloze tinten groen. Wie het geluk heeft om het noorderlicht te mogen aanschouwen, kan gewoon niet anders dan met open mond van het schouwspel te genieten. Het beste bewijs daarvan zijn onderstaande getuigenissen! Kan je zelf ook niet wachten om naar deze groene gordijnen van licht in de nacht te gaan kijken? Leer dan eerst alles over het noorderlicht en ga mee op reis naar Finland, Zweden of een andere winterbestemming.

Wat is het noorderlicht?

De wetenschappelijke naam voor noorderlicht of poollicht is aurora borealis. Het fenomeen wordt veroorzaakt door de zonnewind, waarbij een stroom van geladen deeltjes het heelal in wordt geschoten. Het magnetisch veld van de aarde zorgt ervoor dat deze stroom deeltjes rond de polen wordt afgebogen en de atmosfeer binnendringt. Het resultaat? Een adembenemend spektakel met gordijnen, bewegende bogen of stralenbundels van groen licht. De kleuren wit, blauw en rood zie je heel af en toe. Ook aan de zuidpool kan je van een lichtshow genieten: het zuiderlicht of aurora australis.
 

Wanneer kan je het noorderlicht zien?

Het noorderlicht zien is een beetje een kwestie van geluk hebben. Soms kan je wekenlang elke nacht genieten van deze bijna mystieke ervaring, op andere momenten zijn de weersomstandigheden te slecht en valt er niets te zien.

De beste momenten om noorderlicht te spotten:

 • Tussen de late herfst en de vroege lente (november tot maart, hoewel je ook tussen september en april geluk kan hebben). In februari maak je het meeste kan op unieke nachten.

 • Tussen 18 uur ’s avonds en 2 uur ‘ s nachts.
   

 • In een nacht zonder volle maan.
   

 • Op plaatsen die boven de poolcirkel liggen is het noorderlicht het mooist, maar in heel Zweden, Finland, IJsland, Noorwegen en Lapland kan je dit fenomeen bewonderen.
   

 • Kies een plek met weinig lichtvervuiling en kleed je héél warm aan.

Zo beleefden onze Joker-medewerkers het noorderlicht in het Hoge Noorden

“Een huwelijksnacht om nooit te vergeten”

Verschillende Joker-medewerkers gingen al eens op zoek naar het noorderlicht of mochten het toevallig bewonderen op een actieve winterreis. Zo beleefden zij het:

Marleen over haar huwelijksnacht in Lapland, meer bepaald in Kakslautannen vlakbij Saariselka: “Toen we er aankwamen was het zo warm dat de door ons geboekte ijsiglo’s nog niet gebouwd waren, waardoor we moesten slapen in een glazen iglo. Toen we deze binnenstapten waren we wel direct in de zevende hemel, want buiten was het intussen beginnen vriezen en de temperatuur daalde per minuut … tot een slordige -32°C . In de iglo was het lekker warm omwille van de vloerverwarming en we hadden er zelfs elektrische massage-bedden en ook een eigen badkamertje.

Tijdens die nacht zijn we getuige geweest van het prachtige noorderlicht, dat we vanuit onze warme iglo konden zien. Dit komt vooral voor als er grote temperatuurschommelingen zijn, wat op onze huwelijksnacht in december dus het geval was. Het schouwspel begon heel langzaam, eerst bijna niet te herkennen. We zagen groene, blauwe en gele kleuren die in elkaar vloeiden en langzaam een waaier in de sterrenhemel vormden …

Zoiets moois hadden we nog nooit gezien, dus we hadden beiden kippenvel, maar deze keer niet van de kou …  Wat volgde was een fantastische huwelijksnacht, eentje om nooit meer te vergeten.”

Lotte: “In de winter bezocht ik een kennis in Reykjavik (IJsland). Toen we spraken over het noorderlicht gaf zij aan dat het altijd groen was, want ze had het nog nooit in andere kleuren gezien. Tijdens ons bezoek zagen we plots een paars-roze schijn, wat toch noorderlicht was. Ook het felle groene licht hebben we gezien. Soms ben je toevallig buiten en is het plotseling daar. Andere keren gingen we op noorderlicht-jacht. ‘s Nachts op een mooi uitzichtpunt gaan staan en dan wachten op het spektakel. De kou trotseren tijdens het wachten was echter een hele opgave! Wanneer het noorderlicht komt, is het heel uniek. Je wil het meteen fotograferen, maar dat is niet zo eenvoudig…”

Een tip: experimenteer op voorhand met de verschillende instellingen van je camera, zodat je op het moment zelf snel de juiste settings gevonden hebt. Misschien zie je wel zoals Stijn alleen op de eerste avond het noorderlicht, wanneer je nog geen perfecte foto’s weet te maken!

Stijn: “Tijdens de Finse Wintersafari met Joker Sneeuw kregen we het noorderlicht te zien. De ervaring in twee woorden: kippenvel en verwondering. Plots voel je de kou niet meer en lig je uren in de sneeuw naar de hemel te staren. Met achteraf een slokje Finse wodka om op te warmen!”

Wendy: “Ik ging als student op Erasmus naar Zweden. Daar kon je het noorderlicht heel regelmatig zien. In het begin is het erg indrukwekkend, maar omdat het zo vaak zichtbaar was, keken we er op den duur niet echt meer naar. Toen waren we pas echt ingeburgerd!”

Marij: "Toen het groene licht plots boven de sneeuwvlakte begon te dansen, met een zweem rood er af en toe tussen, wist ik eerst niet goed wat te doen: fotograferen of gewoon kijken? Want wat als het maar 5 minuten duurde, alleen vanavond? Gelukkig bleef het wel een halfuurtje duren en was er tijd voor foto's én een intense ervaring. De volgende avond liepen we met twee 's avonds laat naar onze blokhut, na een glögi (warme Finse wijn met kruiden) in de centrale bar. Hoog boven ons begon het weer: een privé-spektakel voor twee zielsgelukkige reizigers uit België."

Zelf het noorderlicht zien?

Op alle Scandinavische bestemmingen uit het aanbod sneeuwreizen naar Lapland is de kans groot dat je geluk hebt. Een mooi extraatje om je sportieve winterreis of hondensledetocht compleet te maken! 
 

Met dank aan de tips en getuigenissen van Marleen (Joker Wilrijk), Wendy (Joker Online), Lotte (Joker Hasselt), Stijn (productmanager) en Marij (Communicatie).

Zelf het noorderlicht zien op sneeuwreis?

Misschien is dit ook interessant voor jou?