Overslaan en naar de inhoud gaan

De adembenemende natuur van IJsland slaat je ongetwijfeld met verstomming. Kies voor een roadtrip in groep of met je eigen reisgezelschap langs bergen, meren, gletsjers, geisers, vulkanen, ijsvelden, watervallen en nog veel meer natuurpracht. Reis je met de auto, 4x4, camper of campervan? Kies je route en laat IJsland je verwonderen. 

Groepsreizen

Individuele rondreizen

Individuele reizen met huurwagen

Vluchten naar IJsland

Er zijn op dit moment geen promotarieven beschikbaar op deze pagina. 

Partners

Over  IJsland

Geografie

IJsland grenst aan de Atlantische Oceaan in het zuiden, de Straat van Denemarken in het westen en de Groenlandzee, een deel van de Noordelijke IJszee, in het noorden. Het noordoosten van het land ligt net onder de poolcirkel. De oppervlakte van IJsland bedraagt 103.000 km², wat ongeveer overeenkomt met 3 keer de grootte van België.

IJsland is vooral bekend om z'n ruige binnenland met vulkanen - waarvan de Eyjafjallajökull één van de bekendste is - geisers, gletsjers, natuurlijke warmwaterbronnen, fjorden en baaien.

Fauna en flora

De meeste dieren zijn terug te vinden in de lucht (sneeuwuil) of in de zee (zeekoet, wipneusdolfijnen, zeehonden, kabeljauw,..). IJsland heeft veel verschillende vogelsoorten en voor de kust leven er wel 17 verschillende walvissoorten. Het enige landzoogdier dat IJsland wist te bereiken was de poolvos. Reptielen en amfibieën komen op IJsland niet voor. De giervalk is het nationale dier van IJsland.

IJsland heeft geen echte bossen, maar hier en daar op hoogte wel enkele bomen.

Staatsvorm

IJsland is een republiek waar de president vooral een ceremoniële functie heeft. De president is sinds 2016 President Gudni Thorlacius Johanneson. De president wordt door het volk verkozen voor een periode van 4 jaar.

De eerste minister, Katrin Jakobsdottir, bekleedt de belangrijkste politieke functie.

IJsland werd onafhankelijk op 17 juni 1944. Het werd vroeger gekoloniseerd door de Denen en de Noren.

Bevolking

Er wonen ongeveer 335.000 personen in IJsland. De overgrote meerderheid van de mensen woont in de steden. De hoofdstad Reykjavik is goed voor bijna de helft van het totaal aantal inwoners.

De IJslanders zijn afstammelingen van de Vikingen, vermengd met Schotse en Ierse immigranten. De meeste buitenlanders zijn Denen.

Geslachtsnamen worden op IJsland bijna niet gebruikt: de IJslanders bedienen zich van patroniemen, zoals 'Karlsdóttir' ('dochter van Karl') of 'Grímsson' ('zoon van Grímur'). De voornaam is nog altijd belangrijker dan het patroniem: in telefoonboeken en andere alfabetische persoonslijsten wordt men op zijn voornaam gerangschikt.

Economie

De visvangst zorgt voor 40% van de economische omzet in IJsland. Voor de rest is ook de dienstensector belangrijk. Tot 2008 zorgden ook de vele internetbanken van IJsland voor grote winsten. Helaas is de bankensector uit elkaar gespat.

In IJsland wordt er met de IJslandse Kroon (ISK) betaald. 100 ISK komt overeen met 0.73 euro. (richtprijs 21 november 2019)

Het land is onder andere lid van de NAVO, EU, de EVA, de EER en het is toegetreden tot de Schengenzone. Het heeft geen eigen krijgsmacht.

Religie

De overgrote meerderheid van de inwoners behoort tot de Lutherse Kerk. Er is nog een kleine minderheid die ásatrú, de oude traditionele Noorse religie volgt. Zo'n 3% is rooms-katholiek.

Lokale gebruiken en gewoonten

Als je ergens binnengaat, is het de gewoonte om je schoenen uit te doen.

Baby’s worden dagelijks enige uren in de buitenlucht gelegd. In de winter worden ze uiteraard dik aangekleed, het is onderdeel van het IJslands 'hard worden’.

In een bar drinken de mensen (dure!) alcoholische dranken via een rietje. De alcohol werkt dan veel sneller.

Geduld is geen overbodige luxe op het eiland. Buiten Reykjavík kent men vrijwel geen stress, want morgen is er weer een dag.

Tijdsverschil

In de zomermaanden is er 2 uur tijdsverschil met IJsland. Als het in Brussel 12u is, dan is het in IJsland 10u.

IJsland kent geen winter- en zomertijd.

Elektriciteit

In IJsland gebruiken ze dezelfde stekkers als in België. Geen nood dus om wereldstekkers mee te nemen.

Veiligheid

IJsland is een erg veilig land.

Tijdens een eerdere reis verloor de begeleider zijn camera. Een IJslander vond het toestel en spoorde via de foto's het adres van Joker op. De camera werd weer aan de rechtmatige eigenaar bezorgd!

Men dient zich wel bewust te zijn van een licht verhoogd risico op stedelijke delinquentie ten gevolge van druggebruik. Tevens is er een risico op agressiviteit in bars tijdens het weekend door excessief alcoholgebruik.