Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze groepsreis speciaal voor 24- tot 30-jarigen gaat op actieve ontdekking naar 3 landen en 3 metropolen op evenveel weken. We laten ons meevoeren door een verscheidenheid aan culturen en keukens, waarbij we van de ene verbazing in de andere vallen.

Doorheen onze reis komen we terecht in metropolen Singapore, Kuala Lumpur en Bangkok, waar Aziatische drukte en een wirwar aan wolkenkrabbers ons opwachten. Rust en natuur vinden we in het oudste regenwoud ter wereld en tussen de theeplantages in de Cameron Highlands. Voeg daar nog de prachtige Zuid-Thaise stranden aan toe en dit is een reis die niet te overtreffen valt qua verscheidenheid en amusement. 

De hoogtepunten van deze reis

Groepsreizen Maleisië

Trekking door de Taman Negara jungle en in slaap vallen met de geluiden van de natuur op de achtergrond.

Groepsreizen - Maleisië

Wandelen langs de uitgestrekte hoogvlaktes van Cameron Highlands met zijn talloze theeplantages.

Groepsreis Singapore

De drukte ontdekken en Aziatische geuren opsnuiven in 3 prachtige metropolen. 

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-4
Singapore

In het kleinste land van Zuidoost-Azië verdwalen we in een mengelmoes van culturen en tradities van verschillende bevolkingsgroepen. Naast hypermoderne wijken telt Singapore ook vele gezellige buurten waar Chinezen, Arabieren of Indiërs hun eigen sfeer creëren. We genieten van het adembenemende zicht van op de hoogste wolkenkrabber en we verlaten Singapore.

2 Dag 5-8
Kuala Lumpur

Net over de grens met Maleisië bezoeken we Malakka, een historische stad die ooit in handen was van de Nederlanders. Eens in Kuala Lumpur ervaren we hoe divers deze miljoenenstad is: al jaren wonen hier verscheidene volkeren vredig naast elkaar. We slenteren door de stad of proberen de rollercoaster in één van de shopping tempels.

3 Dag 9-12
Taman Negara

Het oudste regenwoud van de wereld leent zich perfect tot een 2-daagse trekking. We verkennen deze jungle vanop de hoge loopbruggen die het nationale park rijk is. Met wat geluk spotten we tapirs en olifanten. Of worden we afgeleid door minder aangename insecten? Bij valavond luisteren we naar het gehuil van wilde dieren en het gezoem van talrijke vuurvliegjes.

4 Dag 13-14
Perhentian Islands

We relaxen op één van de idyllische eilanden van Perhentian. We genieten van zonovergoten stranden en het helderblauwe water. We ontdekken de kleurrijke onderwaterwereld of duiken voor een korte wandeling even de jungle in. ’s Avonds is gezelligheid troef in één van de sfeervolle, met lantaarns verlichte, restaurants. 

5 Dag 15-17
Cameron Highlands

We zoeken afkoeling in de uitgestrekte hoogvlaktes van de Cameron Highlands. We wandelen langs oneindige theeplantages en genieten van het spectaculaire landschap. Een adembenemend plaatje! Afgekoeld keren we met hernieuwde energie terug naar Kuala Lumpur.

6 Dag 18-20
Ao Nang

We vliegen naar het prachtige Ao Nang en ontdekken een stukje paradijselijk Thailand. We aanschouwen de bergachtige omgeving en genieten van een kleurrijke onderwaterwereld. Voor de actievelingen is er mogelijkheid tot boot excursie, duiken of snorkelen (facultatief).

7 Dag 21-23
Bangkok

Tenslotte reizen we naar de drukste metropool van Thailand. We bezoeken het koninklijk paleis of één van de vele andere tempels, slenteren door Chinatown en maken een boeiende fietstocht door minder bekend Bangkok.

Vertrekdata en prijzen

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvlucht Brussel - Singapore en Bangkok - Brussel
 • Lijnvlucht Kuala Lumpur - Krabi
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Nachttrein Surat Thani - Bangkok
 • Trekking in Taman Negara
 • Karavaan-lidmaatschap
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logementen, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

 • Snel boeken is de boodschap! Zo kunnen we tijdig alle noodzakelijke reservaties in orde brengen. Inschrijvingen worden 3 maanden voor vertrek afgesloten.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 28 / 10 / 2022
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Specifiek voor deze reis

We trekken er vooral te voet op uit in de stad en door de jungle. Ook met de fiets verkennen we de omgeving. Verder is er ruimte om te snorkelen en te zwemmen. We reizen door 3 verschillende landen en leren actief de verschillen tussen de volkeren kennen. Je wordt ondergedompeld in verschillende culturen en religies, in Singapore & Maleisië zien we sterk hoe meerdere godsdiensten naast en met elkaar leven.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Specifiek voor deze reis

Waar mogelijk nemen ze zoveel mogelijk het openbaar vervoer, als dit niet mogelijk is, charteren we een minibusje wat ons natuurlijk wel de mogelijkheid geeft te stoppen waar we willen.

We krijgen tips van onze gastheren en gastvrouwen, zij vertellen ons over het reilen en zeilen op de plaats waar we verblijven.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Specifiek voor deze reis

We kiezen om zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te reizen, tijdens onze trajecten leren we vele mensen kennen, die benieuwd zijn naar waar we reizen. In Taman Negara gaan we op jungletocht met lokale gidsen, die ons begeleiden tijdens onze trektocht, samen met ons koken en ons vertellen over hun gebruiken en gewoontes. In Bangkok fietsen we door de wijken en leren we het leven in deze metropool kennen. De talrijke begroetingen krijgen we er gratis bij.

Documenten

Voor Singapore heb je enkel een internationaal paspoort dat nog 6 maanden geldig is na aankomst nodig. Een visum is niet nodig tijdens ons verblijf. Voor een reis naar Maleisië heb je enkel een internationaal paspoort dat nog 6 maanden geldig is na aankomst nodig. Voor Thailand volstaat een internationale reispas die nog 6 maanden geldig is op de dag van aankomst. Voor een verblijf van minder dan 30 dagen heb je als Belg geen visum nodig.

Om de nodige boekingen en reservaties te maken heeft Joker 3 maanden voor vertrek een scan van jouw paspoort nodig!

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder. Vluchturen nog niet bekend

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis: We maken zo veel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer, dit is voordelig en meestal goed georganiseerd. Om afgelegen plaatsen te verkennen of verschillende bezienswaardigheden te combineren op één dag kan het charteren van een minibus een alternatief zijn.

Wegen in Singapore, Maleisië en Thailand verkeren in goede staat. De meeste verplaatsingen duren tussen de 3 à 5 uur in Singapore en Maleisië. Maar er zijn ook 2 verplaatsingsdagen van 9u. We nemen een binnenvlucht van Kuala Lumpur naar Ao Nang omwille van veiligheid.

Buiten bussen hebben we natuurlijk ook nog de jetty boot die ons naar de Perhentian Islands brengt, de tuk tuk's in Bangkok, af en toe verplaatsen we ons met de fiets.

Hou er rekening mee dat dit een reis is waar we meerdere landen combineren en onderweg zijn een deel van het avontuur is.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. De keuken in Maleisië en Singapore is zeer gevarieerd door de verschillende etnische achtergronden van de bevolking. Het heeft gerechten met zoete, zure, hete en bittere smaken. Veel gerechten hebben een basis van rijst met kip, vis, garnalen, rund-, lams-, geiten- en varkensvlees. Invloeden uit de Chinees, Maleis en de Zuid-Indiase keuken.

Van de oosterse keuken is de Thaise keuken waarschijnlijk de lekkerste en zonder twijfel de meest gevarieerde. Basisbestanddelen zijn voornamelijk rijst, groenten, kip, vlees en vis. Vele gerechten worden bereid in een wok. Naar onze normen gemeten, kan de Thaise keuken best ‘sterk gekruid’ genoemd worden. Enkele typische gerechten: ‘Tom Yum Kung’, Thaise vissoep met garnalen; ‘Tom Kha Kai’, Thaise kip & kokossoep; ‘Kho Phat’, fried rice; ‘Po Pia Thot’, Spring Rolls; ‘Mi Krop’, noedels; ‘Phat Thai’, fried noodles. Sterk gekruid met chili (‘phrik’ in het Thai), look (‘Kra Thiam’), basilicum of koriander. Rijke variëteit aan exotisch fruit zoals verschillende soorten bananen, ananas, papaja, doerian, lychees,… te koop op de talrijke markten of aan de kraampjes in de straat!

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: De keuken in Maleisië en Singapore is zeer gevarieerd door de verschillende etnische achtergronden van de bevolking. Het heeft gerechten met zoete, zure, hete en bittere smaken. Veel gerechten hebben een basis van rijst met kip, vis, garnalen, rund-, lams-, geiten- en varkensvlees. Invloeden uit de Chinees, Maleis en de Zuid-Indiase keuken.

Van de oosterse keuken is de Thaise keuken waarschijnlijk de lekkerste en zonder twijfel de meest gevarieerde. Basisbestanddelen zijn voornamelijk rijst, groenten, kip, vlees en vis. Vele gerechten worden bereid in een wok. Naar onze normen gemeten, kan de Thaise keuken best ‘sterk gekruid’ genoemd worden. Enkele typische gerechten: ‘Tom Yum Kung’, Thaise vissoep met garnalen; ‘Tom Kha Kai’, Thaise kip & kokossoep; ‘Kho Phat’, fried rice; ‘Po Pia Thot’, Spring Rolls; ‘Mi Krop’, noedels; ‘Phat Thai’, fried noodles. Sterk gekruid met chili (‘phrik’ in het Thai), look (‘Kra Thiam’), basilicum of koriander. Rijke variëteit aan exotisch fruit zoals verschillende soorten bananen, ananas, papaja, doerian, lychees,… te koop op de talrijke markten of aan de kraampjes in de straat!

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • Kledij voor een klimaat met vochtige warme dagen, +- 30-35 graden

 • Kledij voor zwoele frissere avonden, +- 15 – 20 graden

 • Luchtige kledij met lange mouwen en lange broek, bij voorkeur in natuurlijke kleuren voor de jungle

 • Stevige sandalen die water & vuil bestendig zijn

 • Wandelschoenen die gesloten zijn met een goede grip.

 • 2 á 3 paar lange kousen

 • Regenjas

 • Zwemkledij

 • Bescherming tegen de zon

 • Lakenzak

 • Drinkfles

 • zaklamp met nieuwe batterijen

 • dagrugzak

Tijdens de trekking in Taman Negara worden je kleren zonder twijfel vuil. Het is er bijzonder warm en trekt er door een zeer dichte jungle. Door het vochtige klimaat neem je best kledij mee die snel droogt (en dan nog....).

Belangrijk! In de nabijheid van de autochtone bevolking wordt een aangepaste kleding vereist, uit respect voor de lokale cultuur en leefgewoonten. Concreet betekent dit: voor mannen een lange broek en T-shirt mét mouwen en voor vrouwen een lange broek of rok en T-shirt mét mouwen (schouders moeten bedekt zijn!). Het contact met de plaatselijke bewoners zal veel vlotter tot stand komen en erg hartelijk zijn. Wederzijds respect… dat moet je verdienen!

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Voor deze reis voorzie je een budget voor uitgaven ter plaatse, zoals aangegeven per vertrekdatum bij 'budget'.

Facultatieve activiteiten zitten niet in het budget ter plaatse vervat. Meer details over eventuele facultatieve activiteiten en hun prijs, zal je vernemen tijdens de vertrekvergadering.

Activiteiten niet inbegrepen:

 • duiken
 • klimmen
 • etc.

Tijdens de reis kan je redelijk wat buitensporten extra doen. Prijs is afhankelijk van de plaats waar je dit doet. Je begeleider kan je hier op de vertrekvergadering meer informatie over geven. De actieve deelnemer is hier zeker op zijn plaats, terwijl anderen rustig genieten van een dagje aan het strand. Hou er rekening mee dat je dus misschien boven je budget komt als je heel wat extra activiteiten doet.

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet meer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Voor Singapore, Maleisië en Thailand zijn er geen verplichte inentingen.

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.

Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je vertrek.

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

Malariapreventie is aangewezen in Taman Negara National Park. In Thailand, Singapore en andere delen van Maleisië is er een beperkt risico. Malaria is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Neem een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken.

Dengue fever of knokkelkoorts komt veelvuldig voor. Deze ziekte doe je op door muggen die overdag steken. Je altijd insmeren is dus noodzakelijk voor een goede bescherming!

Ook zika komt voor. Hiervoor bestaat geen vaccin, noch behandeling. Gebruik de nodige insectenwerende middelen om je te beschermen.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0902/88088(24 uur op 24 uur) - website: www.itg.be

Conditie

Deze reis is toegankelijk voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. Enkel de meerdaagse trekking kan behoorlijk zwaar zijn: de hoge luchtvochtigheid, klimmen en dalen op een soms zeer modderig terrein, het zelf dragen van je bagage voor enkele dagen… een sportieve ingesteldheid is dus zeker vereist. Je stapt ongeveer een 4-tal uur per dag aangevuld met rustpauzes en een verfrissende duik in de watervallen. Minstens zo belangrijk is een goede mentale ingesteldheid, zo verteer je beter het wisselvallige klimaat, het gebrek aan comfort en de vermoeidheid na geleverde inspanningen. Ook een open groepsgeest en een grote bereidheid om je aan te passen, worden hier verwacht. Maar uiteraard maken de tropische natuur, de machtige cultuur en het contact met de mensen alles meer dan de moeite waard.

Hou er verder ook rekening mee dat de verschillende langere transportdagen de reis ook vermoeiend kunnen maken.

Reisperiode en klimaat

Singapore kent een tropisch klimaat met een dagelijkse gemiddelde temperatuur van 26°C, hoewel het er ook vaak heet kan zijn met temperaturen tot 36°C. Het wordt er amper kouder dan 20°C. Er is wel een hoge luchtvochtigheid waardoor het vaak drukkend warm is. Mei tot augustus zijn de droogste maanden hoewel een hevige regenbui uiteraard nooit uitgesloten is.

In Maleisië is het altijd heet en zeer vochtig. Temperaturen dalen er amper onder de 20°C. Een hevige regenbui kan altijd.

Het klimaat in Thailand is tropisch met een hoge vochtigheidsgraad. Er zijn een drietal seizoenen: van maart tot juni is het heet en droog (overdag 27°C tot 35°C, ‘s nachts 20°C en meer), het regenseizoen loopt van juli tot oktober (met iets lagere temperaturen door de regenval). De regenval is over het algemeen hevig, maar kortstondig. Van november tot februari is het zacht (gemiddeld 25°C) en (meestal) droog. In de noordelijke bergstreken kan de temperatuur dalen tot 5°C.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (mogelijk Engelstalig voor de reizen naar Nepal met reiscode NPGB en NPGN) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Maleisië
Over Singapore
Geografie

Maleisië kunnen we opdelen in 2 delen: het vasteland dat gelegen is tussen Thailand en Singapore en het eiland Borneo, 600 km verder in de Zuid-Chinese Zee, dat gedeeld wordt met Indonesië en waar de gebieden Sarawak en Sabah behoren tot Maleisië. Het deel Kalimantan hoort tot Indonesisch Borneo. Het eiland wordt ook nog gedeeld met de oliestaat Brunei.

In Maleisië stromen tal van rivieren die de belangrijkste wegen van vervoer zijn. In Sarawak en Sabah, liggen kustvlakten, en mangroves met daarachter het bergachtige binnenland. De oostkust is er bezaaid met lange stroken zandstrand waar het heerlijk vertoeven is. Op het vasteland echter vind je ook tal van paradijselijke kuststroken en eilanden waar genieten op de eerste plaats komt.

Het vasteland van Maleisië is ook bergachtig, je vertoeft er constant in een groene omgeving. De natuurbeleving staat dan ook centraal in onze reizen naar Maleisië.

Fauna en flora

Maleisië bestaat voor meer dan de helft uit oerwoud. Het nationale park van Taman Negara herbergt het oudste tropische regenwoud ter wereld. Terecht kan men zeggen dat de grootste schat die het land rijk is, zijn natuur is met een enorm grote diversiteit aan flora en fauna. Naast meer dan 8.000 verschillende soorten planten en bomen, spot je er mogelijk olifanten, tijgers, luipaarden, apen en tapirs, hoewel de kans groter is dat je in contact komt met bloedzuigers en insecten. En dat laatste is al meer waarschijnlijker in Borneo dan op het vasteland. Maar ook hier kan je - vooral in de Cameron Highlands en Taman Negara - af en toe een iets minder aangenamere close encounter treffen. Maar dit hoort nu éénmaal bij een reis naar Maleisië. Laat je er vooral niet door afschrikken.

Een bekende plant die je alleen maar in Zuidoost-Azië treft is de rafflesia, de grootste bloem ter wereld! In het juiste seizoen én op de juiste plaats kan je een bloem kort bij de grond spotten die wel 10 kg kan wegen en een diameter van 100 cm heeft.

Naast een prachtige natuur op het land kent Maleisië ook een gigantisch maritiem leven. Het land heeft zelf een grotere hoeveelheid zeegebieden onder zijn controle dan landgebieden. Deze zeegebieden liggen voor een groot stuk in de koraal driehoek en herbergt een enorme diversiteit aan koraal en onderwaterleven. Al snorkelend (of duikend - facultatief) gaan we op verkenning in deze onderwaterpracht en zwemmen we samen met zeeschildpadden.

Staatsvorm

Maleisië is een relatief jong land en heeft enkele ijkpunten nodig gehad om los te komen van Groot Brittannië en te komen tot het land dat we vandaag kennen. Op 31 augustus 1957 kreeg het vaste land van Maleisië onafhankelijk en werd omgevormd tot ‘Federation of Malaya’. Op 16 september 1963 vervoegen Sarawak, Noord-Borneo (het huidige Sabah) en Singapore zich tot de federatie. In 1965 trekt Singapore zich terug en krijgen we voor het eerst het land Maleisië met als hoofdstad Kuala Lumpur.

Maleisië bestaat uit 13 staten en 3 federale territoria. 9 staten hebben aan het hoofd een sultan, dat een erfelijke functie is, de andere 4 staten hebben een verkozen overheid. De sultans van 5 staten doen mee aan een 5-jaarlijkse verkiezing van het koningschap. Deze koning is officieel het staatshoofd, maar heeft vooral een ceremoniële functie. Het parlement bestaat uit een lager huis en een hoger huis. Het lager huis zijn de afgevaardigden en worden verkozen door het houden van verkiezingen. De leden van het hoger huis of de senaat worden voor een deel voorgedragen door de verschillende staten. Een ander deel wordt aangeduid door de koning.

Het Maleisisch rechtssysteem bestaat uit twee parallelle systemen. Enerzijds heb je het federale rechtssysteem gebaseerd op het British Commonwealth Law. Anderzijds is er ook het islamitische recht. Deze is enkel voor de Maleisische moslimgemeenschap.

Bevolking

In Maleisië wonen ca. 34 miljoen mensen. De bevolkingsdichtheid wordt geschat op 72 inwoners per vierkante kilometer. In 2005 Maleisië kent een heerlijke smeltkroes van heel wat verschillende culturen en etnische groepen. Van de ca. 30 miljoen mensen die hier wonen zijn ongeveer 50% Maleisisch, 22% Chinees Maleisisch, 7% Indisch Maleisisch, 11% Orang Asli, 10% anderen.

De Maleisiërs zijn de bewoners waarvan ook hun voorouders Maleisisch zijn. Ze zijn praktiserend moslim, hebben een Maleisische traditie en spreken Bahasa. Ze zijn de grootste etnische groep en zien zichzelf als de oorspronkelijke bewoners van dit land. Waar op het vaste land 50% van de bevolking Maleisiër is, is dit slechts 25% in Oost-Maleisië.

De Chinese Maleisër is een afstammeling van de Chinese immigranten die doorheen de 19de eeuw vaak als mijnwerkers tot hier gekomen zijn. De Chinese Maleisiërs leven vooral op het vasteland, en voornamelijk in de grotere steden en dichtbevolkte gebieden. In Sabah is slechts 10% van Chinese afkomst.

De Indische Maleisiër is een afstammeling van de Indische immigranten die tijdens de Britse koloniale periode naar hier gekomen zijn om het kastensysteem te ontvluchten en met de hoop op een beter leven. Ook zij leven vooral op het vasteland en in veel mindere mate op Borneo en in Sabah.

De Orang Alsi is de inheemse bevolking, zij zijn de gemeenschappen die hier sinds mensenheugenis wonen. Letterlijk vertaald is Orang Asli, ‘de originele mensen’. Zij leven zowel in het westen als oosten van Maleisië en bestaan uit heel veel verschillende ‘stammen’. Elk van deze etnische groepen heeft zijn eigen taal en cultuur. Enkele etnische groepen zijn semi-nomadisch en trekken rond in de jungle of op zee. De 3 grootse etnische groepen op Sabah zijn: de Kadazan Dusun, leven op de vlakke valleien en in de heuvels; de Bajau leven op zee en aan de kust; de Murut, de koppensnellers van voorheen.

Door deze grote verscheidenheid van culturen bestaat er niet zoiets als ‘de Maleisische cultuur’. Deze grote verscheidenheid zorgt voor een rijkdom aan verschillen en maakt het boeiend om doorheen Maleisië te reizen. Helaas zorgt deze rijkdom ook voor heel wat spanningen tussen de verschillende etnische groepen. Deze spanningen zit hem vaak in het subtiele en is bijna niet voelbaar voor reizigers.

Gemende huwelijken komen daarom, vooral op het vasteland, in veel mindere mate voor. In Sarawak en Sabah zijn deze spanningen veel minder en komen er meer gemengde huwelijken voor.

Economie

Na de Britste onafhankelijkheid was Maleisië de grootste producent van tin en rubber over de hele wereld.

Producten zoals palmolie, cacao, peper en ananas vormen nu een belangrijk deel van de agrarische productie. Olie, gas en toerisme zijn ook een belangrijke bron van inkomsten voor het land.

Religie

Hoewel de grondwet zegt de vrijheid van godsdienst te garanderen is de islam de staatsgodsdienst en zijn alle Maleisische burgers in principe moslim bij wet. In praktijk is dit echter niet zo. De Chinese Maleisiërs zijn voornamelijk boeddhistisch of aanhangers van het taoïsme. Het hindoeïsme is sterk aanwezig door de Indische gemeenschap. De Christelijke gemeenschap op het vasteland is eerder beperkt, op Borneo is deze wel groot.

De Orang Asli hebben hun eigen traditioneel geloof dat vaak onder de categorie animisme wordt geplaatst en meestal niet herkend door de Maleisische overheid. De verschillende religieuze groepen zijn over het algemeen tolerant naar elkaar toe. Zo zijn de belangrijke religieuze feesten officiële feestdagen voor de volledige Maleisische bevolking.

Atheïsme is niet toegestaan en wordt gezien als een crimineel feit.

Lokale gebruiken en gewoonten

Door de verscheidenheid aan de culturen zijn er ook heel wat verschillende gewoonten die daarom niet door alle verschillende gemeenschappen en etnische groepen gebruikt worden.

Enkele belangrijke gewoonten over de verschillende culturen heen zijn:

 • Het handen schudden als begroting is een algemeen gebruik, ook tussen mannen en vrouwen. Bij de islamitische Maleisiërs zal het handen schudden steeds door de vrouw moeten aangegeven worden. Als man mag je je hand niet aanbieden aan een vrouw. Als vrouw kan je er ook voor kiezen om de man te begroeten door met je hoofd te knikken en te glimlachen. Als westerse vrouw ga je vooral voor het hoofdknikken en niet voor het handen schudden.

 • De rechterwijsvinger wordt niet gebruikt om te wijzen, dit is onbeleefd. Daarom gebruiken we de rechterduim waarbij de andere vier vingers tot een vuist gevouwen zijn.

 • Trek je schoenen uit alvorens een huis of gebedsplaats te betreden. In uitzondering van Chinese tempels, daar houden we onze schoenen aan.

 • Eten kunnen we op verschillende manieren doen: met lepel en vork, chopsticks of handen. Indien we met de hand eten doen we dit enkel en uitsluitend met de rechterhand.

 • Gebruik enkel jouw rechterhand wanneer je voorwerpen ontvangt en geeft.

Tijdsverschil

Er is een tijdsverschil van 7 uur tijdens onze winter, in de zomer is dit 6 uur.

Elektriciteit

Voltpercentage is 220-230V. In Maleisië maken we gebruik van de stekkers type G, Engelse stekker, dus een universele reisstekker is aan te raden.

Veiligheid

Doorgaans kan in Maleisië zonder noemenswaardige problemen worden gereisd. Er bestaat geen specifieke dreiging ten aanzien van buitenlanders.

In bepaalde gebieden wordt gevraagd waakzaam te zijn omdat heel soms hier buitenlanders geviseerd worden (Sandakan op Borneo en aan de grens met Thailand). Wij zijn ons hier echter van bewust, volgen de berichtgeving van de autoriteiten en onze lokale agenten en wijken af van de route indien noodzakelijk.

Geografie

Gelegen in Zuidoost-Azië grenst Thailand aan Myanmar, Laos, Cambodja en Maleisië. In het zuidwesten ligt het deels aan de Andamanse Zee en in het oosten (onder Bangkok) aan de Golf van Thailand.

Het noorden van Thailand is een zeer bosrijk en bergachtig gebied. Hier vinden we ook de hoogste berg van het land, de Doi Inthanon (2.590 m). Vele rivieren stromen van hieruit naar het centrale en zeer vruchtbare gedeelte. Het hoogland bevindt zich in het noordoosten. Hier ligt het droge en onherbergzame Khoratplateau. Vanwege de droogte heeft dit gebied de bijnaam “de huilende vlakte”.

Meer zuidelijk gelegen heb je het rivierengebied waar de hoofdstad Bangkok gelegen is. In Zuid-Thailand tussen de Golf van Thailand en de Andamanse Zee is er een bergketen begroeid met tropische regenwouden. Hier bevinden we ons op het schiereiland Malakka. Talrijke exotische eilanden zoals Koh Samui en Phuket kleuren het zuiden van Thailand.

Op kaart heeft Thailand de vorm van het hoofd van een olifant. In de slurf ligt het smalste gedeelte van Thailand, de landengte van Kra Buri die amper 13 kilometer breed is.

Fauna en flora

Thailand heeft het allemaal: zowel jungle, mangroves als parelwitte stranden en zeeën. Thailand kent een grote verscheidenheid aan fruitbomen, bamboe, tropisch hardhout en telt maar liefst 27.000 soorten bloemen waaronder de beroemde orchidee (het nationale symbool van Thailand). Het meest bruikbare hardhout uit Thailand is teak.

Ook kan je er verschillende wilde dieren spotten: tijgers, neushoorns, beren, apen, tapirs, herten, gibbons, luipaarden en de gaur ('s werelds grootste wilde os). In de nationale parken (ze hebben er 79!) van Thailand komen meer dan 300 soorten zoogdieren voor. De meest iconische van alle dieren in Thailand is toch de majestueuze olifant. Verder zijn er meer dan 900 soorten inheemse vogels.

Staatsvorm

Sinds 1932 is Thailand een constitutionele monarchie. Tot 1939 heette Thailand Siam. Het land is verdeeld in 73 provincies, ook wel changwats genoemd met aan het hoofd een door de koning benoemde gouverneur.

In vele winkels, huizen, tempels en openbare gebouwen zal je een portret van koning Bhumibol en koningin Sirikit zien hangen. Een afbeelding van de koning en koningin mag nooit bespot worden en wordt het liefst zo hoog mogelijk boven ooghoogte van de mensen gehangen. Het volkslied weerklinkt tweemaal per dag om 8 en 18u via de radio en in kleine dorpen via luidsprekers. Op dat moment staakt iedereen zijn activiteiten en staat iedereen rechtop stil, ook toeristen uit respect voor de lokale gewoonten en cultuur. De nationale feestdag is 5 december, de verjaardag van de koning Bhumibol. Bhumibol was de langst regerende monarch ter wereld - met een voorsprong van 6 jaar op de Britse Queen Elizabeth - en de oudste koning die Thailand ooit heeft gekend. Hij is gestorven op 13 oktober 2016. Zijn zoon Maha Vajiralongkorn volgde hem op als koning als Rama X.

De politieke geschiedenis van Thailand is op zijn minst turbulent te noemen, met 18 staatsgrepen waarbij de macht steeds wisselde tussen militaire leiders en bureaucratie. Het land heeft ook 17 verschillende grondwetten; de huidige grondwet is het resultaat van de laatste staatsgreep in 2006. Huidig premier is Prayut Chan-Ocha.

Naar aanleiding van de staatsgreep in mei 2014 en opschuddingen en demonstraties die dit veroorzaakte, is het land politiek niet echt stabiel. Het leger bestuurt feitelijk het land waardoor betogingen verboden zijn maar toch blijft het risico op protesten bestaan.

Bevolking

Thailand is 513.115 km² groot, ongeveer 20 keer België. De hoofdstad is Bangkok, een stad met bijna 8.5 miljoen inwoners. In heel Thailand wonen ongeveer 70 miljoen mensen. Het zijn overwegend Thai maar in bepaalde streken wonen ook veel politieke/sociale vluchtelingen uit de omringende landen zoals Myanmar. Ook vind je in Bangkok een eigen Chinatown met Chinese tempels en winkels.

In de noordelijke provincies zoals in Chiang Mai wonen verschillende etnische minderheden. De meesten zijn bergbewoners (bijvoorbeeld het Padaung-volk) die de vorige eeuw Thailand vanuit het noorden (voornamelijk Myanmar en Laos) zijn binnengetrokken. Je herkent ze aan hun koperen halsringen waardoor het lijkt dat ze een extreem lange nek hebben.

De gemiddelde levensverwachting van de Thai is 74 jaar. Kinderen gaan gemiddeld naar school tot 13 jaar.

Economie

De economie van Thailand is één van de meest welvarende van Zuidoost-Azië. Het heeft een grote autoproductie en is nummer 1 in de wereld van rijstexporteurs. Het doet het ook goed op vlak van hightechtoestellen en snufjes, rijst, maïs, tapioca, rubber, tinmetaal, textielproducten, ingeblikte tonijn en ananas... Ook het toerisme mogen we niet vergeten, wat een belangrijke bron van inkomsten is.

Thailand is medeoprichter van de ASEAN, de politieke, economische en culturele samenwerking tussen Indonesië, Singapore, Maleisië, Filipijnen en Brunei, Cambodja, Laos, Myanmar, Thailand en Vietnam.

Religie

De staatsgodsdienst in Thailand is het boeddhisme.

Iedere Thaise man kan zich enkele maanden of weken als bhikku (bedelmonnik) terugtrekken in een soort kloostergemeenschap als hij dat wenst.

In Thailand zijn er veel tempels aan Boeddha gewijd, de bekendste tempel is Wat Phra Keo of de tempel van de Smaragden Boeddha waar je het mysterieuze Boeddhabeeld, een Thais nationaal symbool kan bewonderen.

Veel Thai geloven ook in geesten. Amuletten, wierook en bloemenoffers moeten geluk brengen en beschermen tegen kwade invloeden. Aan elk huis staat er een kleine tempel waar volgens de Thai geesten wonen. Om die geesten tevreden te houden, offeren ze elke dag voedsel en kransen. Je zal dus vaak op de stoep en voor elk huis kleine mandjes met wierook en bloemen zien staan.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • In Thailand lachen ze steeds, maar er zijn een paar taboes die te maken hebben met het boeddhisme. In het openbaar ruzie maken is zeer onbeschoft en de Thai doen er alles aan om conflicten te vermijden. Ze leren al op jonge leeftijd met zachte stem te spreken en nooit hun stem te verheffen.

 • Bij de Thaise groet, de wai, worden de handen tegen elkaar gedrukt en richting kin bewogen. Het hoofd is een heilig lichaamsdeel, je mag dus nooit iemand anders zijn hoofd aanraken, ook niet van baby's. De voeten zijn het laagste deel van het lichaam en Thai vinden het zeer onbeleefd als je met je voeten naar iemand wijst of ze op tafel legt.

 • Songkran (Thais Nieuwjaar) is een 3-daags festival van 13 t/m 15 april waar iedereen elkaar met water nat maakt om elkaar te 'reinigen' voor het nieuwe jaar.

Tijdsverschil

In Thailand is het tijdens de winter +6 GMT, in de zomer +5 GMT.

Elektriciteit

De netspanning in Thailand is 220 volt. Belgische stekkers passen doorgaans wel in de stopcontacten. Breng voor de zekerheid misschien een universele reisstekker mee.

Veiligheid

Het reisadvies voor Thailand kan je raadplegen op http://diplomatie.belgium.be/nl.

Thailand is een veilig land om door te reizen, let wel op voor traditionele zakkenrollers en toeristische valstrikken.

Naar aanleiding van de staatsgreep in mei 2014 en opschuddingen en demonstraties die dit veroorzaakte, is het land politiek niet echt stabiel. Het leger bestuurt feitelijk het land waardoor betogingen verboden zijn maar toch blijft het risico op protesten bestaan. Waakzaamheid is dan geboden, in samenspraak met begeleider en lokale partners wordt dan bekeken of het programma moet aangepast worden of niet.

Geografie

Singapore is het kleinste land van Zuidoost-Azië en bestaat naast een hoofdeiland uit een 60-tal kleinere eilanden. Singapore kent 2 buurlanden: Indonesië en Maleisië. Nog steeds wordt er land opgespoten om mensen te kunnen huisvesten en bedrijven de ruimte te geven zich te vestigen.

Het hoogste punt is Bukit Timah op 166 m.

Fauna en flora

Het hoofdeiland van Singapore is volgebouwd hoewel men wel probeert het groen in de stad te brengen. Je hebt er de prachtige zoo en orchideeëntuin en in het Bukit Timah Nature Reserve kan je nog wat jungle vinden.

Het hoofdeiland kent het, 2000 ha grote, zogenaamde ‘Nature Parks Board, waaronder ook het 81 ha grote Bukit Timah Nature Reserve valt. Dit park, met nog wat primaire jungle, bezit nog de meeste soorten bomen, planten en dieren van het verstedelijkte Singapore.

Grote diersoorten zijn op het hoofdeiland niet meer te vinden, maar er zijn nog een aantal kleinere zoogdieren over zoals de civetkat en de langstaartmakaak. Het land telt verder meer dan honderd vogel- en vlindersoorten.

Staatsvorm

Singapore is een parlementaire republiek met een president als staatshoofd. De afgelopen dertig jaar is de politiek in Singapore gedomineerd door de People's Action Party (PAP). De partij regeert wel met ijzeren hand en soms spreekt men zelfs niet meer van een democratie. Zo is afwijken van hun politieke meningen, niet echt toegestaan.

Bevolking

Het kleine Singapore is één van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Per vierkante kilometer wonen er maar liefst zo'n 6.426 mensen. Maar Singapore heeft een relatief jonge bevolking, want 30% is jonger dan 20.

De inwoners bestaan eigenlijk vooral uit Chinese migranten. Deze Chinese migranten vertegenwoordigen ongeveer 74% van de Singaporezen. Ongeveer 13% is Maleier en 9% Indisch.

De voertaal in Singapore is Engels. Andere officiële talen in het land zijn Mandarijns, Maleis en Tamil.

Economie

Singapore is een modern land met een hoge ontwikkeling. Er heerst een opvallend open milieu waar weinig corruptie in meespeelt. De economie is vooral afhankelijk van export in elektronica als gps, televisies, camera's, etc., maar ook farmaceutica. Het land heeft als doel de financiële en hoogtechnologische hub van Zuidoost-Azië te worden.

Belangrijke landbouwproducten voor Singapore zijn orchideeën, groenten, gevogelte, vis en vissen voor aquaria. Wat industrie betreft is vooral elektronica, rubberverwerking en uitrusting voor het boren naar olie.

Er zijn ongeveer 3.3 miljoen Singaporezen die tewerkgesteld zijn. Zij werken grotendeels in de dienstensector. Ongeveer 2% van de bevolking is werkloos.

Religie

De meerderheid van de bevolking is boeddhistisch. Daarop volgt een groot aantal atheïsten, maar ook moslims, taoïsten en christenen.

Lokale gebruiken en gewoonten

Door de verschillende culturen die in Singapore leven, zijn er ook veel verschillende gewoontes die typisch zijn voor deze culturen. Wat wel weer typisch is voor Singapore is shoppen. Het centrum van Singapore stad bestaat uit vele winkelcentra waar een enorm aanbod aan verschillende winkels te vinden is. Ook het eten is hier typisch omdat deze verschillende culturen hun invloeden ook hier weer te vinden zijn.

Ze zijn in Singapore streng op overtredingen als op de grond spuwen, afval op de grond gooien of kauwgom kauwen. Hun persoonlijke ruimte is ook erg belangrijk voor hun. Ze zijn meer afstandelijk en vermijden situaties waar ze in ongemakkelijke situaties zouden kunnen komen. Zoals in veel Aziatische culturen is ook in Singapore gezichtsverlies een belangrijk aspect in de maatschappij. Zij willen geen gezichtsverlies lijden, maar willen er ook voor zorgen dat een ander niet aan gezichtsverlies lijdt.

In Singapore zijn ze zeer verwesterd, maar ouderen kunnen wel nog erg aan oude tradities hangen. Dit zijn enkele typisch Aziatische gebruiken: - Je wijst best niet naar iets met je voet. - Je wijst best naar iets met je volledige hand en niet enkel met je vinger. - Als je iets geeft, dan doe je dat best met twee handen.

Tijdsverschil

In Singapore is het in de zomer 6 uur later dan in België. In de winter is het 7 uur later.

Elektriciteit

Het voltage is in Singapore hetzelfde als in België. Wat wel verschilt is het type stekker. Wij gebruiken hier in België een stekker E of C. In Singapore is dit een G, hetzelfde als bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk. Deze stekkers hebben drie platte contactpinnen; een iets grotere verticale aardpin vanboven en twee kleinere horizontale stroompinnen.

Veiligheid

In Singapore kan er veilig gereisd worden.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 6 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.