Overslaan en naar de inhoud gaan

Op safari in het ongerepte Huhluwe National Park, op zoek naar de big 5,  stevige dagwandelingen in de Drakensbergen, 5 dagen hiken langs Otter Trail, en een bezoek aan Kaapstad ... Zuid-Afrika voor de echte avonturiers! 

De hoogtepunten van deze reis

Zuid-Afrika Expeditie

De Otter Trail: stevig wandelen, klimmen en klauteren in een ongerept landschap. Een unieke hike!

Zuid-Afrika Expeditie

Stevige dagwandelingen in de grasgroene Drakensbergen

Zuid-Afrika Expeditie

Verschillende dieren spotten op safari

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1 - dag 4
(Wandel)safari's in Hluhluwe N.P, KwaZulu Natal

We pikken bij aankomst in Johannesburg onze huurwagens op en rijden meteen door naar het oudste wildpark van Zuid-Afrika, Nationaal Park Hluhluwe-iMfolozi (vooral bekend van zijn kweekprogramma met witte en zwarte neushoorns), waar een wandelsafari en game drives tot de opties behoren. Dit park is misschien minder bekend als Kruger N.P., maar moet qua wildlife zeker niet onderdoen voor zijn grote broer! Een desolate omgeving waar de big 5 heer en meester is en waar we leven we op het ritme van de natuur.

2 Dag 5 - dag 9
Stevige dagwandelingen in de Drakensbergen

Daarna zetten we koers naar de Drakensbergen. Met een 4x4 worden we langs de Sani Pass (of de hoogste bergpas van Zuid-Afrika) naar de grens met Lesotho gebracht. Hier begint niet alleen een ander land, maar ook een andere wereld! In dit gebied leven de Basotho, die nog hun traditionele cultuur hebben weten te bewaren. Stevige dagwandelingen brengen ons verder langs de Noordelijke en Zuidelijke Drakensbergen en staan synoniem voor indrukwekkende (groene) vergezichten, Bushmen rotstekeningen en diverse fauna en flora.

3 Dag 10 - dag 16
5-daagse Otter Trail in Tsitsikamma N.P.

We rijden (via Port Elizabeth) verder westwaarts naar Tsitsikamma National Park, uitvalsbasis voor de 5-daagse Otter Trail. Niets voor niets is deze trekking (45 km) de beroemdste van Zuid-Afrika: de tocht brengt ons langs verschillende landschappen zoals aan de kust op rotsen en kliffen, op kronkelige paden, door inheems bos en in verfrissende natuurlijke waterpoelen. De kers op de taart van dit avontuur is de crossing van de Blaukransrivier. s‘ Nachts slapen we in hutten.

Voor de avonturiers en durfals is er de hoogste bungee jump ter wereld (213 m hoog, facultatief richtprijs 65 euro) mogelijk.

4 Dag 17 - dag 23
Kaapstad

Volgende en laatste halte: The Mother City!  De Tafelberg torent hoog boven de skyline van Kaapstad uit. Voor elk wat wils: een bezoek aan een township, de indrukwekkende Chapman‘s Peak Drive, pinguïns aan Boulders Beach en Kaap de Goede Hoop behoren tot de mogelijkheden. Ook een pittige beklimming van de Tafelberg en Lion's Head mag niet ontbreken! We vliegenn op dag 22 terug naar huis om op dag 23 terug in Brussel aan te komen. 

Vertrekdata en prijzen

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Johannesburg en Kaapstad - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • 21 dagen huurwagens/minibus omnium verzekerd met franchise (Bijz. Reisvoorwaarden, art. 14)
 • 5-daagse Otter Trail (accommodaties en organisatie)
 • Voorschotten logies t.w.v. ZAR 5.000
 • Brandstof huurwagens
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, (ander) plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Deze reis is een expeditie omwille van een beperkt comfort, de meerdaagse trektocht(en) met min.4u/dag stappen, door zelf je bagage te dragen en je eigen potje te koken. De Otter Trail heeft een strikte leeftijdslimiet van maximum 65 jaar.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 14 / 07 / 2020
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. Deze expeditie-reis staat vol met actieve elementen: op (wandel)safari in Hluhluwe N.P., stappen in de Drakensbergen en Lesotho, de 5-daagse Otter Trail,...Tijdens deze 23 dagen zijn we vaak onderweg, van hoogtepunt naar hoogtepunt en we overbruggen een afstand van meer dan 3000 km. Een niet te onderschatten onderneming! Centraal staat de beleving van de overweldigde en wondermooie natuur.

Deze beschrijving vervangt de beschrijving in de Joker Avontuur-brochure 2020-2021

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt. - We werken samen met duurzame lokale contacten zoals de ecolodges in de Drakensbergen, beide lodges geloven sterk in het stimuleren en tewerkstellen van de lokale gemeenschappen.

 • De nationale parken van Zuid-Afrika worden beheerd door ofwel San Parks (Otter Trail in Tsitsikamma N.P.) of KZN Wildlife in KwaZuluNatal (Hluhluwe N.P.). Deze officiële instanties zien nauw toe op het behoud van natuur en wildlife. Wanneer je één van deze parken bezoekt, moet je een zogenaamde conservation fee per dag betalen.

 • Een natuurreis vraagt speciale aandacht voor de figuurlijke voetafdruk die we er nalaten: correct omgaan met afval, voorzichtig zijn met kampvuur in een droge omgeving, op de paden blijven enz... We kiezen er ook voor om geen binnenvluchten te nemen maar het ganse traject met huurwagens/minibusjes en gecharterd vervoer af te leggen.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. Tijdens deze reis kom je met allerlei verschillende bevolkingsgroepen in contact: de zwarte bevolking in Lesotho, de blanke Afrikaners in de Kaap-regio, internationale expats zoals Amerikanen, Chinezen en Indiërs in Kaapstad, kortom, een prachtige mix van verschillende rassen, kleuren en talen zoals Mandela het zo graag zag: Zuid-Afrika behoort aan iedereen toe.

Documenten

Voor Zuid-Afrika heb je een internationaal reispaspoort met twee lege pagina's nodig, dat nog ten minste 30 dagen na terugkeer uit Zuid-Afrika geldig is. Meer info op: www.diplomatie.be. Om een huurwagen te besturen, moet je in bezit zijn van een internationaal rijbewijs. Dit kan je aanvragen in je gemeentehuis.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. Gedurende de hele reis maken we gebruik van huurwagens (2 minibusjes die elk 6 passagiers en bagage kunnen vervoeren). We kunnen zelf het reistempo bepalen en tijd maken voor wandelingen, een picknick of andere activiteiten. De wegeninfrastructuur is uitstekend, soms rijden we tot 600 km per dag. Men rijdt links dus dat is even wennen! Het gebruik van huurwagens heeft als voordeel dat we plaatsen kunnen bereiken die weinig of niet door het openbaar vervoer worden aangedaan. We reizen dus flexibeler!

Voor reizen met huurwagens vragen we dat naast de begeleider, ook enkele deelnemers fungeren als chauffeur en co-chauffeur. Actieve participatie, zoals autorijden en kaartlezen, is dan ook noodzakelijk. Wie zal autorijden, dat wordt afgesproken tijdens de vertrekvergadering.

De chauffeurs moeten in het bezit zijn van een Belgisch en internationaal rijbewijs dat je kan aanvragen in je gemeentehuis. Alle deelnemers en zeker de chauffeurs moeten als een goede huisvader zorgen voor het hun toevertrouwde voertuig. Verkeersboetes, onverantwoord rijgedrag en nalatigheid, met schade tot gevolg, zijn ten laste van de reizigers. Op de vertrekvergadering worden hier de nodige afspraken voor gemaakt.

Elke hoofdchauffeur moet ook over een kredietkaart op zijn/haar naam beschikken.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. Specifiek voor deze reis:

Tijdens deze reis slapen we afwisselend in hostels/lodges (Drakensbergen, Kaapstad), cottages (Hluhluwe) en hutten (Otter Trail). Deze hutten zijn zeer basic maar proper en voorzien met matrassen. Op elke overnachtingsplek staan 2 blokhutten (6 mensen per hut, stapelbedden), een douche (koud water!) en 1 toilet. Alle blokhutten zijn voorzien van hout zodat we onze eigen 'braai' kunnen houden en bij het kampvuur kunnen zitten.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: - boboti is wereldwijd misschien wel het meest bekende Zuid-Afrikaanse gerecht. En terecht, want Boboti is een heel bijzonder avondmaal. Het is een mengsel van gehakt, witbrood, melk en andere ingrediënten. Meestal wordt het gerecht met rijst, komkommersalade en chutney geserveerd, zoals echte Zuid-Afrikanen dat doen.

 • biltong is dan weer een typisch tussendoortje van gedroogd vlees met kruiden.

Tijdens deze reis koken we meestal ons eigen potje. Hier en daar kunnen we natuurlijk kiezen voor plaatselijke eetgelegenheden.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. - grote rugzak (geen koffer of reistas!) - rugzak van 35-55l voor dagtochten en Ottertrail - voor de Ottertrail: vuurvast potje (type gamel) - slaapzak voor tijdens de Otter Trail - plastic zakken: tegen regen, vuile was - vuilzak ( of linnen zak) - stapschoenen: degelijk profiel, sportschoen alleen niet voldoende - drinkzak of drinkfles - eventueel stevige rugzakhoes - geldzakje (op borst of buik) en/of geldriem, ook iets voor ‘kleingeld’ (geen dikke portefeuille!)

Kleding:

 • sokken
 • licht schoeisel en/of sandalen
 • ondergoed
 • t-shirts (licht en makkelijk te wassen) , ook met lange mouwen
 • broeken, lang en kort of afritsbaar
 • warm trui(tje) (wol) of fleece
 • Regenjas (of creatief met plastic)
 • Zonnepet/zonnebril
 • zwemgerief, evtl. strandhanddoek
 • Plastic teenslippers (o.m. voor douche)
 • sjaaltje tegen de zon of stuk textiel (kan handiger zijn : multifunctioneler)
 • deftiger kledij om ’s avonds een stapje in de wereld te zetten
 • slaapkledij

Toiletgerief + toiletpapier, (papieren) zakdoeken

Extra handig

 • gsm en oplader (evtl. lokaal nummer)
 • fototoestel en geheugenkaartjes (best in handbagage)
 • batterijlader
 • verrekijker (evtl. Pantanal)
 • hangslotje hostel
 • wereldstekker
 • zakmes (niet in handbagage!)
 • oordopjes
 • een mini gezelschapsspelletje, een boek, kaarten...
 • wasknijpers + stuk touw
 • pen en papier , evtl. dagboekje
 • wasmiddel

Persoonlijke reisapotheek

Mee te nemen in rugzak voor de Otter Trail: - regenhoes voor je rugzak - opblaasbaar kussen - waterproof tasje die je kan gebruiken om waardevolle spullen in te steken als je rivieren oversteekt - tas, bord en bestek (gamel) - petzel (er is geen licht en elektriciteit aan de overnight camps) - waterdrinkbus - regenjas en een extra warme jas en lange broek (zelfs in de lente kan het er 's nachts koud worden) - zonnebril, hoed, zonnebrandolie - extra paar kledij (één voor overdag te hiken en één voor 's avonds) - muggenspray - tandenborstel, tandpasta

Geldzaken
Budget ter plaatse

Voorzie 12.000 ZAR (690 euro, wisselkoers 4/10/2019)

In Zuid-Afrika is de officiële munteenheid de Rand (ZAR). Richtkoers (4/10/2019): 100 Rand = € 5,7 Voor de meest recente wisselkoers:zie www.oanda.com/currency/converter/

De nationale munteenheid in Lesotho is de maloti, maar de rand wordt overal als munt aanvaard.

Je neemt bij voorkeur cash euro’s mee. Kredietkaarten worden alleen in grote steden aanvaard, dus enkel meenemen voor noodgevallen. Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestrofunctie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet mogelijk om - buiten Europa - met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestrofunctie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Facultatieve activiteit:

 • bungeejumpen van de Bloukrans Bridge in Tsitsikamma N.P.: richtprijs: 990 ZAR of 60 euro
Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken. Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen. Lees grondig deze Praktische Infofiche. Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je inschrijft!

Voor Zuid-Afrika moet je tegen HEPATITIS A beschermd zijn. Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS B. Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie:

 • telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur)
 • website: www.itg.be

De Otter Trail heeft een strikte leeftijdslimiet van maximum 65 jaar.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een goede lichamelijke conditie. De Otter Trail vraagt wel de nodige, bovengemiddelde inspanning omwille van het uitdagende en grillige terrein (over rotsen, water,...) dat je bewandelt. Hier vind je een overzicht van de kilometers die je tijdens deze 5-daagse aflegt: Dag 1 = 4.8km (ca. 2u) Dag 2 = 7.9km (ca. 4 u) Dag 3 = 7.7km (ca. 4u) Dag 4 = 13.8km (ca. 6 u) Dag 5 = 10.8km (ca.5 u) Totale afstand= 45km

Belangrijker zijn een ‘open mind’ en positieve ingesteldheid die zorgen voor een betere vertering van het klimaat, de andere voedingsgewoonten, de cultuurverschillen, het beperkte comfort en de vermoeidheid na geleverde inspanningen. Tijdens het kamperen wordt van iedereen een actieve inbreng verwacht. Hou ook rekening met de lange afstanden die we met de wagens afleggen! Best vermoeiend.

Reisperiode en klimaat

Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen tegengesteld zijn aan die in België. De hoogvlakte (boven 1.200 m) in het noordoosten kent droge, zachte winters (van juni tot september) met koude nachten. Gemiddelde dagtemperaturen tot 16°C, ‘s nachts kan het kwik dalen tot 5°C en soms zelf tot vriestemperaturen. In Gauteng (Johannesburg & Pretoria) heeft men ongeveer dezelfde lentetemperaturen als bij ons. De oostelijke kuststreek ten zuiden van Swaziland heeft een subtropisch klimaat met relatief warme winters en af en toe wat regen. Gemiddelde dagtemperaturen tot 20°C, ‘s nachts rond 10°C. De zuidkust kent dan weer wat lagere temperaturen en ook wat meer regen. In Lesotho, de Natalse Drakensbergen, Swaziland en de Blyde River Canyon is het in de winter koud. Regen en zelfs sneeuw zijn er mogelijk. In de winter is het ook reeds rond 18.00 u. donker. De Kaapprovincies kennen een mediterraan klimaat. De provincies Limpopo, Mpumalanga & KwaZulu Natal zijn eerder subtropisch. ’s Avonds kan men overal tijdens de lente best een trui verdragen (koele avonden), behalve in de laatst vermelde regio’s. Daar blijft het ’s avonds aangenaam zacht.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Zuid-Afrika
Geografie

Zuid-Afrika is ruim 1,2 miljoen km² groot; België past ongeveer 39 keer in Zuid-Afrika. In het noorden grenst het land aan Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Swaziland. Lesotho ligt in het oosten en is helemaal door Zuid-Afrika omsloten. Ten westen ligt de Atlantische Oceaan, ten oosten de Indische Oceaan. Voor de kust liggen enkele eilanden. Robbeneiland tegenover Kaapstad is als jarenlange gevangenis voor ANC-strijders, het bekendste. Het land bestaat voor een groot stuk uit hoogvlakte, tussen 1.000 m en 1.800 m. Maar er zijn ook bergketens, waarvan de Drakensbergen de hoogste zijn met het hoogste punt op 3.820 m, laagvlaktes en woestijn (de uitlopers van de Kalahariwoestijn). Belangrijkste rivieren zijn de Oranjeriver en de Limpopo. De eerste vormt de grens met Namibië, de andere met Zimbabwe. De bekendste berg van het land is ongetwijfeld de Tafelberg (1.086 m) bij Kaapstad.

Fauna en flora

Zuid-Afrika is groot én groots, zeker qua natuur, en het krioelt er van de dieren. Vele nationale parken en wildreservaten zijn over het ganse land verspreid en moeten de natuur in al haar facetten beschermen. Zuid-Afrika is dan ook de wereldleider op het vlak van natuurbehoud. Het bekendste reservaat is het Kruger Nationaal Park, één van de grootste ter wereld, dat met een oppervlakte van ongeveer 20.000 km² overeenkomt met 65% van de oppervlakte van België. De Zuid-Afrikaanse cijfers zijn gigantisch: 100 soorten slangen, 900 verschillende soorten vogels, 5.000 soorten spinnen, 270 vissoorten in de oceaan... maar de 'big 5' (olifant, neushoorn, buffel, leeuw, luipaard) spreekt het meest tot de verbeelding. De Zuid-Afrikanen spreken zelfs over de 'big 6' waarbij de walvis bij de grote 5 moet geteld worden. Walvissen komen tussen juni en november in de buurt van Hermanus om er hun jongen ter wereld te brengen.

Daarnaast kent Zuid-Afrika een zeer afwisselende plantengroei, enkel bossen zijn er weinig te vinden. Vooral het plantenrijk van de Kaap is bijzonder boeiend met een enorm hoge concentratie aan plantensoorten (maar liefst 8.500 soorten). De planten maken deel uit van het 'fynbos', een naam die slaat op de voor bouwhout ongeschikte dunne stammen van de struiken. De familie van de Protea is sterk vertegenwoordigd, waarvan de reuzenprotea de nationale bloem van Zuid-Afrika is.

Staatsvorm

Zuid-Afrika is een presidentiële republiek. De huidige grondwet dateert van 1996. Iedereen vanaf 18 jaar heeft stemrecht: het Lagerhuis (National Assembly) wordt om de 5 jaar gekozen en dit Lagerhuis kiest ook de president. Daarnaast is er ook een senaat met vertegenwoordigers uit de provincies. Het parlement van Zuid-Afrika is gevestigd in Kaapstad, waardoor Kaapstad officieel de wetgevende hoofdstad is. De bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika is Pretoria, de rechterlijke macht is gevestigd in Bloemfontein. Sinds 15 februari 2018 is Cyril Ramaphosa, de nieuwe leider van het ANC, officieel president van Zuid-Afrika. Vorige president en ANC-leider Jacob Zuma trad op 14 februari 2018 af omdat de druk op hem wegens corruptieschandalen te groot was geworden.

Bevolking

Geschat wordt dat Zuid-Afrika 55,91 miljoen inwoners telt. Bijna de helft van de Zuid-Afrikanen is jonger dan 25 jaar, 12% is ouder dan 55 jaar. De levensverwachting is 63.1 jaar. 65% van de mensen woont in stedelijk gebied: Johannesburg telt 9,3 miljoen inwoners, Kaapstad 3,3 miljoen.

Zuid-Afrika is een multi-etnisch en multicultureel land, de zogn. regenboognatie van Afrika. De Khoi en hun afstammelingen, de bosjesmannen, zijn de oorspronkelijke bewoners. Vandaag vormen de nakomelingen van de Bantoevolken de zwarte bevolking van Zuid-Afrika. Zij zijn de grootste groep van het land met 79% van de bevolking. Een eenheid is het niet omdat ze uit verschillende groepen bestaan, elk met een eigen cultuur en taal. De grootste groep zijn de Zoeloes gevolgd door de Xhosas. 9% van de bevolking is blank, 9% is kleurling, 3% Indisch of Aziatisch.

Economie

Economisch heeft Zuid-Afrika heel wat troeven: goed ontwikkelde financiële, juridische, communicatie-, energie- en transportsectoren, vele delfstoffen (goud, platina, chroom, diamant, ...), goede infrastructuur. De ijzer- en staalindustrie is belangrijk, met in het verlengde daarvan de assemblage van auto’s, evenals een uitgebreide chemische industrie. Ook toerisme is een belangrijke sector geworden. 9% van de mensen werkt in de landbouw. Het gunstige klimaat en de vruchtbare bodem zorgen voor goede landbouwomstandigheden. De sector voorziet in vrijwel de volledige behoefte aan voedingsmiddelen in het land. De grootste boerderijen zijn in handen van blanken; zwarte boeren verbouwen voornamelijk producten voor eigen gebruik. Tenslotte is Zuid-Afrika de achtste wijnproducent ter wereld. De wijngebieden liggen in de Kaapprovincie, ten oosten van Kaapstad. Werkloosheid en armoedebestrijding blijven een grote uitdaging. 25% van de actieve bevolking is werkloos, 31% leeft onder de armoedegrens. Hierdoor vertoont het land zowel kenmerken van een ontwikkeld land als van een onderontwikkeld derdewereldland.

Religie

Religie is voor de Zuid-Afrikanen heel belangrijk. In elk dorpje staat wel een kerk en in de steden zijn er kerken, moskeeën en synagoges te vinden. Er bestaat een grote diversiteit: niet alleen het christendom en zijn vele stromingen, maar ook de traditionele Afrikaanse godsdienst, het hindoeïsme, jodendom en de islam komen veelvuldig voor. Het christendom kent de meeste aanhangers, 80% behoort tot een christelijke kerk of organisatie. Veel Zuid-Afrikanen combineren hun christelijke of islamitische geloof met het traditionele Afrikaanse geloof. De Afrikaanse inheemse kerken hebben dan ook nog altijd veel aanhangers.

Lokale gebruiken en gewoonten

Uiteraard impliceert reizen door het multiculturele Zuid-Afrika dat je de verschillende bevolkingsgroepen respecteert en dat je absoluut vermijdt ook maar iets te doen waarvoor je als racist zou kunnen beschouwd worden. Best vermijd je ook gesprekken over racisme. Omdat Zuid-Afrika zo multicultureel is, kunnen gewoontes ook moeilijk veralgemeend worden.

Zuid-Afrika voelt vaak westers aan. Mensen zullen buitenlanders met een handdruk begroeten, vrouwen houden het soms bij een hoofdknik i.p.v. een handdruk. Ken je een vrouw goed dan zul je haar begroeten met een kus op de wang. Maar de wijze van begroeting kan verschillen van groep tot groep.

In Zuid-Afrika is de familie heel belangrijk. In de zwarte, traditionele samenleving is de stam en de uitgebreide familie dé plaats waar zowel emotionele ondersteuning als financiële zekerheid wordt geboden, terwijl blanke Zuid-Afrikanen meer focussen op het kleinere gezin.

Zuid-Afrikanen zijn heel trots op hun land en kunnen kritiek van buitenlanders niet echt appreciëren. Toch zullen ze zelf graag hun tekortkomingen becommentariëren.

Fooien geven is in restaurants en benzinestations in Zuid-Afrika heel normaal. 10% fooi is dan de gewoonte. Op markten en aan straatstalletjes kan je onderhandelen over de prijs.

Tijdsverschil

In onze zomertijd is er geen tijdsverschil, in onze wintertijd is het in Zuid-Afrika 1 uur later dan bij ons.

Elektriciteit

De netspanning in Zuid-Afrika is 220/240 volt. Best koop je een Zuid-Afrikaanse stekker in een plaatselijke supermarkt omdat de Zuid-Afrikaanse stekker (drie ronde pinnen in driehoek opgesteld) zelden in wereldstekkers te vinden is.

Veiligheid

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt in haar reisadvies: mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in Zuid-Afrika doorgaans veilig gereisd worden. Meer info op diplomatie.belgium.be.

Geografie
Fauna en flora
Staatsvorm
Bevolking
Economie
Religie
Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil
Elektriciteit
Veiligheid

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
groepsreis Zuid-Afrika otter trail hiking

Wat andere reizigers vinden

Alles was super goed geregeld en voorbereid en het was de meest unieke reis die ik al gemaakt heb. De Otter Trail was een hele nieuwe ervaring, eerste keer dat ik een trail gedaan
heb, vond het de max !

Pieter-Jan Selleslags

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.