Overslaan en naar de inhoud gaan

Duik in de adembenemend mooie parken in het noordwesten van de USA. Bezoek de wereldstad Seattle, trek door het Olympic en Mount Rainier National Park in de staat Washington en cruise langs de Going-to-the-Sun Road in Montana dwars door ruige schoonheid. Yellowstone en Grand Teton NP zorgen voor een zinderende apotheose. 

De hoogtepunten van deze reis

Seattle
Seattle

Laat je verrassen door de stad Seattle, omgeven door ongeëvenaarde natuurpracht.

Lake McDonald
Lake McDonald

Glacier National Park, een parel onder de nationale parken en een waar wandelparadijs.

Opal Pool, Yellowstone National Park, Wyoming Roadtrip
Opal Pool

Yellowstone National Park met zijn geisers, watervallen, warmwaterpoelen en overvloed aan wildlife.

Programma

Programma

A Dag 1
Aankomst in Seattle

Na het oppikken van je huurwagen rij je naar je eerste hotel. Afhankelijk wanneer je toekomt kan je alvast de stad intrekken!

B Dag 2
Seattle

Wandel rond op de wereldberoemde vismarkt Pike Place Market of spring op de monorail richting Seattle Center waar hotspots als de Space Needle, het Museum of Pop Culture en de Chichuly Garden and Glass klaar staan om te imponeren. Fan van Starbucks? De allereerste ooit vind je in Seattle!

C Dag 3
Seattle - Olympic NP Noord
256 km  -  03u00

Je verlaat de stad en rijdt de natuur van het Olympic National Park tegemoet. Een sidetrip naar Hurricane Ridge nabij Port Angeles mag zeker niet ontbreken. Bij mooi weer geniet je hier van een wijds panorama op de imposante Olympic Mountains. 

D Dag 4
Olympic NP Noord

Neem je tijd om het noordelijk gedeelte van het Olympic National Park te verkennen. Maak een wandeling langs Lake Crescent, naar de Marymere Falls of naar de Sol Duc Falls. Voor wie het iets steviger mag zijn kan de Mount Storm King beklimmen. Op de top wordt je beloond met een prachtig uitzicht over Lake Crescent. 

E Dag 5
Olympic NP Noord - West
114 km  -  01u25

Van de noordkant van het Olympisch Schiereiland rijd je naar het westen langs enkele pareltjes van stranden. Rialto & Mora en La Push beach zijn absoluut niet te missen. 

F Dag 6
Olympic NP West

Een van de niet-te-missen hoogtepunten van het Olympic NP is ongetwijfeld het Hoh Rainforest. Maak zeker de wandeling over het pad van de Hall of Mosses. Sluit je dag af met de zonsondergang op Kalaloch Beach.

G Dag 7
Olympic NP West - Mt. Rainier NP
319 km  -  04u10

Je eindigt je avontuur in Olympic NP met een laatste bezoek aan het Quinault regenwoud. ’s Avonds kom je aan in het Mt. Rainier National Park.

H Dag 8
Mt. Rainier NP

De kern van dit nationale park, Mount Rainier, is een indrukwekkende vulkaan die meer dan 4.000 meter hoog is. Het park is opgedeeld in verschillende gebieden: Paradise is het hoogst gelegen en meest bezochte gebied, voornamelijk vanwege de weides met felgekleurde wilde bloemen en vele wandelpaden. Ook een bezoek aan de Reflection Lakes is zeker de moeite waard. Sunrise in het noorden is populair dankzij het spectaculaire uitzicht. Longmire op zijn beurt vanwege het historische district.

I Dag 9
Mt. Ranier NP - Yakima
148 km  -  02u05

Door de rijke vulkanische grond en de 300 dagen zon per jaar is de Yakima Valley perfect voor groenten-, fruit- en wijnteelt. Sta versteld van de vele boomgaarden en wijnvelden!

J Dag 10
Yakima - Coeur d'Alene
361 km  -  03u45

Coeur d'Alene nodigt uit tot verschillende watersportactiviteiten op haar sublieme meren en rivieren. Geniet en ontspan tijdens deze korte stop in de staat Idaho. 

K Dag 11
Coeur d’Alene - Glacier NP West
396 km  -  04u25

Het Glacier National Park vormt een aaneengesloten landschappelijk geheel met het Waterton Lakes National Park aan de Canadese zijde. Beide nationale parken staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO onder de naam Waterton–Glacier International Peace Park. Houd alvast je ogen open, dit park is één van de weinige plaatsen in de USA waar je wilde grizzlies kan tegenkomen. 

L Dag 12
Glacier NP West

Vandaag heb je een hele dag om het Glacier National Park te ontdekken! Je hebt hier prachtige zichten op alpiene weiden die omringd zijn door onherbergzame rotsformaties.

Verspreid over het hele park zijn verschillende grote meren en honderden kleinere meren te vinden, waarvan er slechts 131 een naam hebben gekregen. Het grootste en diepste meer is het Lake McDonald, een gletsjermeer met een lengte van zestien kilometer. Langs het meer beginnen verschillende mooie wandelroutes.

M Dag 13
Glacier NP West - Oost
101 km  -  01u55

Van Lake McDonald rijd je vandaag naar Lake Swiftcurrent, dwars door het Glacier National Park over de Going-to-the-Sun Road. Dit is niet onverdiend één van de meest schilderachtige wegen in de Verenigde Staten.

N Dag 14
Glacier NP Oost

Je bevindt je vandaag in de Many Glacier Valley dat door velen beschouwd wordt als het hart van Glacier National Park. Imposante bergen, de vele actieve gletsjers, glinsterende bergmeren, de veriëteit aan wandelroutes en de grote hoeveelheid aan wildlife maken dit deel erg populair. De meeste wandelpaden beginnen rond het Swiftcurrent Lake. 

O Dag 15
Glacier NP Oost - Helena
354 km  -  04u00

Van Swiftcurrent Lake naar Helena rijd je over de US Highway 89, dwars door de Great Plains en het oude reservaat van de Blackfoot stam. In Browning kom je meer over hen te weten in het Museum of the Plains Indian. Je eindpunt is Helena, het State Capitol van de Montana. 

P Dag 16
Helena - Yellowstone NP
362 km  -  04u20

Je vertrekt vroeg in de ochtend vanuit Helena en zet de rit in naar Yellowstone National Park, het oudste nationale park van de Verenigde Staten. Bizons, geisers, beren en tal van vulkanische verschijnselen wachten op jou!

Q Dag 17 - 18
Yellowstone NP

Verlies je hart tussen de krachtige geisers, donderende watervallen, grazende bizons en vulkanische plassen in alle kleuren van de regenboog. Bezoek de beroemde geiser Old Faithful en trotseer wandelingen rond de Grand Canyon of the Yellowstone River met haar indrukwekkende Lower Falls. 

R Dag 19
Yellowstone NP - Grand Teton NP
144 km  -  02u00

Zet je bezoek van het machtige Yellowstone NP verder en zak daarna af naar de ruige bergketen van Grand Teton NP.

S Dag 20
Grand Teton NP

Grand Teton NP zou je oneerbiedig de toegangsweg naar Yellowstone NP kunnen noemen. Het park heeft echter heel wat te bieden. Uitgestrekte grasvlaktes, glinsterende rivieren, spitse bergtoppen en dramatische wolkformaties vormen het perfecte kader voor lange wandelingen en het nemen van onvergetelijke foto's.

Rond Jenny Lake is het heerlijk wandelen. Aan het bezoekerscentrum vertrekken verschillende paden die je o.a. rond het meer, naar Cascade Canyon en langs Hidden Falls en Inspiration Point voeren. 

Ook de regio van Jackson Lake is ideaal voor de natuurliefhebbers. Aan Colter Bay start de wandeling naar Hermitage Point. Deze wandeling brengt je langs bossen en vijvers en biedt je prachtige vergezichten op de bergen. Stop op de terugweg naar Jackson zeker ook aan Oxbow Bend voor een unieke fotostop.

Optionele excursie : Classic Rafting Trip Snake River
T Dag 21
Grand Teton NP - Salt Lake City
500 km  -  05u45

Laat de machtige Tetons achter je en zet koers naar Salt Lake City. Ontspan onderweg in de warmwaterbaden van Lava Hot Springs en breng ook een bezoek aan het Antelope Island State Park. Dit park ligt op een landtong in het Great Salt Lake iets ten noordwesten van Salt Lake City. Het park is een paradijs voor vogelspotters, maar je ziet er ook heel wat wilde muildierherten en gaffelantilopes. In het park leeft ook een grote kudde bizons. Aangekomen in Salt Lake City mag een bezoek aan Temple Square, het religieuze hart van de mormoonse kerk en het Utah State Capitol Building zeker niet ontbreken.

U Dag 22
Salt Lake City

In de loop van de dag rij je naar de luchthaven om je huurwagen af te leveren en je terugvlucht te nemen.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. We illustreren het aangeboden comfortniveau met enkele voorbeeldfoto's. Bij offerteaanvragen stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Overweeg een upgrade van je huurwagenPrijs op aanvraag
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag
Dag 20: Optionele activiteit
Optionele excursie : Classic Rafting Trip Snake River Prijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze vergezeld zijn van minstens 2 volwassenen.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Alle overnachtingen in de vermelde hotels of gelijkwaardig:
  • Bij 2 personen - op basis van een tweepersoonskamer
  • Bij 3 personen - op basis van een driepersoonskamer
  • Bij 4 personen - op basis van een vierpersoonskamer
 • Huurwagen voor de volledige periode (21x24h) volgens het aangeduide type:
  • Bij 2 personen - Nissan Versa (CDAR) of gelijkwaardig
  • Bij 3 personen - Toyota RAV4 SUV (IFAR) of gelijkwaardig
  • Bij 4 personen - Ford Explorer SUV (FFAR) of gelijkwaardig
 • 1 Joker Roadbook: inclusief algemene informatie van de meeste bezienswaardigheden, die onderweg kunnen bezocht worden.
  • Opgelet: indien er geen huurwagen bij ons geboekt wordt, wordt er geen roadbook opgemaakt!
 • Plaatselijke taksen
 • Bijdrage voor het Garantiefonds

Niet inbegrepen

 • Internationale en/of binnenlandse vluchten en luchthaventaksen
 • Maaltijden en dranken 
 • One-way fee: ± USD 380 (ter plaatse te betalen)
 • Optionele excursies
 • Toegangsgelden parken
 • Tolgelden en boetes
 • Persoonlijke uitgaven
 • ESTA (Visum Verenigde Staten - https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ )
 • Reis- en annuleringsverzekering

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijg een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Bijkomende info

 • De Going-to-the-Sun Road is voor een groot deel van het seizoen gesloten omwille van sneeuwval. De ideale reisperiode voor deze Roadtrip is hierdoor van mid-juni tot mid-september.
   
 • Wens je dit programma op één of andere manier te wijzigen? Geen probleem, wij kunnen elk programma op maat uitwerken!
   
 • Prijzen van huurwagens en hotelkamers in de Verenigde Staten zijn afhankelijk van vraag en aanbod, dus de prijs van een hotelkamer en huurwagen kan van dag tot dag wijzigen. De prijs van onze offertes op maat kan lager of hoger kunnen liggen dan de richtprijzen per reisperiode, die we hiernaast weergeven. Op eventuele tijdelijke promoties na, geldt voor reizen naar de Verenigde Staten: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper je rondreis! Wil je de scherpste prijs en de grootste keuze op vlak van accommodaties? Boek dan in oktober-november-december wanneer je wilt reizen in juli of augustus.
   
 • Wanneer de hotels in de steden een piekprijs hebben ten gevolge van een bepaald evenement, zal er een toeslag betaald moeten worden.
   

Hotels

Budget

 • Seattle: Quality Inn & Suites Seattle Center
 • Olympic - Noord: Red Lion Port Angeles
 • Olympic - West: Forks Motel
 • Mt. Ranier: National Park Inn - Shared Bath (NP)
 • Yakima: Best Western Plus Yakima Hotel
 • Coeur d'Alene: North Idaho Inn
 • Glacier - West: Motel Lake McDonald
 • Glacier - Oost: Swiftcurent Motor Inn
 • Helena: Shilo Inn Helena
 • Yellowstone: Brandin' Iron Inn (West Yellowstone)
 • Grand Teton: Mountain Modern Motel (Jackson)
 • Salt Lake City: Hotel RL Salt Lake City

Comfort

 • Seattle: Hotel Max Seattle
 • Olympic - Noord: Lake Crescent Lodge (NP)
 • Olympic- West: Kalaloch Lodge (NP)
 • Mt. Ranier: National Park Inn - Private Bath (NP)
 • Yakima: Best Western Plus Yakima Hotel
 • Coeur d'Alene: Comfort Inn & Suites
 • Glacier - West: Lake McDonald Lodge & Cabins - Cabin
 • Glacier - Oost: Swiftcurrent Motor Inn
 • Helena: Delta Hotels by Marriott Helena Colonial
 • Yellowstone: Canyon Lodge (NP)
 • Grand Teton: Mountain Modern Hotel (Jackson)
 • Salt Lake City: Little America Salt Lake City

Deluxe

 • Seattle: Hotel Theodore
 • Olympic - Noord: Lake Crescent Lodge
 • Olympic - West: Lake Quinault Lodge
 • Mt. Ranier: Paradise Inn - Private Bath (NP)
 • Yakima: Best Western Plus Yakima Hotel
 • Coeur d'Alene: Comfort Inn & Suites
 • Glacier - West: Lake McDonald Lodge & Cabins - Lodge (NP)
 • Glacier - Oost: Many Glacier Hotel - Lakeside (NP)
 • Helena: Delta Hotels by Marriott Helena Colonial
 • Yellowstone: Old Faithful Snow Lodge (NP) 
 • Grand Teton: Rustic Inn at Jackson Hole - Creekside (Jackson)
 • Salt Lake City: Grand America Hotel

Wat je moet weten over deze reis

Klimaatinfo

De temperatuur wordt in de USA uitgedrukt in graden Fahrenheit. Om deze om te rekenen naar graden trek je eerst 26° af en deel je de uitkomst dan door 2. Bijvoorbeeld, 86°F is ongeveer 30°C.

De westkust

 • Californië

In het grootste gedeelte van Californië heb je eigenlijk het hele jaar door een aangenaam, mediterraan klimaat met zachte winters en hete zomers. Langs de kust heb je te maken met een gematigd klimaat met in het noorden natte winters. In de Sierra Nevada-bergketen in het oosten valt regelmatig sneeuw, terwijl in de woestijnachtige gebieden in het zuiden de temperaturen hoog kunnen oplopen. Er valt het hele jaar door relatief weinig neerslag, zeker in het zuiden. De meeste neerslag valt tijdens de wintermaanden.

 • Washington & Oregon

Het klimaat van deze noordwestelijke staten is onder te verdelen in drie delen. Langs de kustlijn van Washington en Oregon is een mediterraan klimaat te vinden met warme, relatief droge zomers en natte, milde winters. Centraal in Washington en Oregon ligt het Cascade-gebergte, waar je een bergklimaat vindt. Dit gebergte vormt de barrière tussen het oosten en het westen van dit gebied. Ten oosten van het Cascade-gebergte vind je meer een landklimaat. Het is er veel droger en de temperaturen zijn extremer, zowel voor de zomer als de winter. Hoewel in dit gebied over het algemeen minder neerslag valt, is er toch meer kans op sneeuwval in de winter.

Het zuidwesten

 • Nevada

Nevada is de droogste staat in de VS en wordt gekenmerkt door zijn steppe- en woestijnklimaat. Winters zijn er koud in het noorden van de staat en mild in het zuiden. De zomers zijn er warm tot heet. Er is over het algemeen weinig neerslag. In de bergen valt er tijdens de winters veel sneeuw.

 • Arizona, Utah & Colorado

Dit gebied bestaat voornamelijk uit bergen en woestijngebied met een overwegend landklimaat. In de berggebieden zijn de temperaturen het hele jaar door lager en er valt meer neerslag dan de lagergelegen, drogere gebieden. In de woestijngebieden, vooral in het zuiden, zijn de winters mild en kunnen de zomers heel heet zijn.

Het zuiden

 • Texas tot Florida

Van Texas in het westen, langs Mississippi en Louisiana tot Florida in het oosten vind je een vochtig subtropisch klimaat met zachte, koele winters en hete zomers. Vooral de gebieden langs de kust aan de Golf van Mexico kunnen enorm vochtig worden, met het meeste neerslag in de vorm van regen tijdens de zomer. Verder landinwaarts, richting centraal USA, is het koeler en valt er in de winter lichte sneeuw. Het westelijke deel van dit gebied maakt deel uit van ‘Tornado Alley’. Tijdens de lente en de vroege zomer is er hierdoor verhoogde kans op sterke winden en tornado’s.

 • Zuid-Florida

In het meest zuidelijke deel van Florida heerst een tropisch klimaat. Het is er vochtig en altijd warm. Dit gebied kent slechts twee seizoenen, een nat en een droog seizoen. Het droge seizoen loopt ongeveer van eind oktober tot eind maart en is koeler dan het regenseizoen. Tijdens de zomermaanden regent het er bijna dagelijks. Elk jaar krijgt Florida te kampen met één of meerdere orkanen. Er is dan ook een officieel orkaanseizoen van 1 juni tot 30 november. Een orkaan kan soms behoorlijk huishouden.

Het noordoosten

Het noordoosten bestaat uit twee grote regio’s: New England in het uiterste noordoostelijke deel van de VS, en de Midden-Atlantische staten, van New York tot Virginia. Deze regio kent hete, zwoele zomers waar de temperaturen stijgen hoe zuidelijker je bent. In de winter kan het erg koud worden en valt er neerslag in de vorm van regen, sneeuw of een combinatie. Hoe verder naar het noorden je bent in de regio hoe kouder het zal zijn. In deze regio staat er in de winter een strakke koude wind uit het noordoosten. Deze winden kunnen stevige sneeuwstormen veroorzaken die ‘blizzards’ genoemd worden.

Rocky Mountains & noordelijke Great Plains

In de Rocky Mountains heerst een bergklimaat, met sneeuw als neerslag hoofdzakelijk in de winter. Ten oosten van de Rockies is vooral droog steppegebied te vinden met een landklimaat en extreme temperaturen. Winters kunnen er heel koud zijn met gemiddelden onder het vriespunt. Zomers zijn er heel warm en droog. In deze gebieden mag je je verwachten aan sterke winden. Hoe meer je naar het (zuid)oosten gaat, hoe dieper je in ‘Tornado Alley’ terecht komt waar er, zeker tijdens de lente en de vroege zomer, verhoogde kans is op tornado’s.

Alaska

Het klimaat van Alaska is grofweg op te delen in 5 zones: het zuidoosten, het zuiden, het westen, het noorden en het binnenland. Het zuidoosten kent een zacht zeeklimaat met milde winters en aangename zomers. Door de ligging aan de oceaan kent het gebied een hoge luchtvochtigheid en veel neerslag het hele jaar door. In het zuiden van Alaska is het al een stuk kouder als het zuidoosten. De zomers zijn gematigder en de winters langer. Er valt ook minder neerslag, maar de neerslag die er valt is meer in de vorm van sneeuw. Er waait een strakke zuidoostenwind door dit gebied, die zeker in de winter ijzig koud aanvoelt. In het westen zijn te temperaturen redelijk gematigd, door de ligging langs de Beringzee, gezien hoe noordelijk dit gebied ligt. De zomers zijn er kort en de winters lang met weinig neerslag doorheen het jaar. Het noorden van Alaska kent korte koele zomers en een lange, zeer strenge winter. Sneeuw kan er vallen gedurende het hele jaar, zelfs in de zomer. Tot slot heeft het binnenland van Alaska een arctisch landklimaat dat gekenmerkt wordt door extremen. In de zomer lopen temperaturen op tot boven de 30°C en ’s winters daalt het kwik met gemak tot -45°C. Er valt relatief weinig neerslag: tijdens de winter bijna uitsluitend in de vorm van sneeuw en tijdens de zomer regent het meer.

Hawaï

Op de eilanden van Hawaii heerst een tropisch klimaat. De temperaturen liggen vrijwel het hele jaar overdag tussen de 24 en 32°C, de hoge bergpieken waar het koeler kan zijn vormen hierop de uitzondering. Op de hoogste bergtoppen kan het in de wintermaanden sneeuwen. Door de vochtige lucht die vanuit het noordoosten tegen de bergen wordt geblazen, is er erg veel neerslag aan de oostelijke zijde van de eilanden. De berg Wai'ale'ale is door dit effect de natste plek op aarde. In totaal valt er gemiddeld zo'n 12.000 millimeter neerslag per jaar op de eilanden van Hawaï, wat bijna vijftien keer zoveel is als in België. Als het regent dan zijn het vooral korte, soms intense, buien. Aan de andere kant van de bergen is het juist weer vrij droog.

Goed om weten
 • Reizigers met de Belgische nationaliteit diede USA willen bezoeken moeten een elektronische reistoestemming aanvragen via het web. Zie verder op https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ voor de te volgen procedure.

 • De vermelde hotels kunnen wijzigen naargelang de beschikbaarheid. Dit kan ten allen tijde een prijswijziging met zich meebrengen.

 • Over het algemeen zijn de hotelkamers in Amerika vrij ruim. Grootsteden zijn hier de uitzondering op de regel.

 • Special requests zoals connecting kamers, 2 aparte bedden, kamer toegankelijk voor rolstoelgebruikers,… kan bij de reservatie doorgegeven worden, maar wordt nooit gegarandeerd.

 • Sommige van de door ons aangeboden hotels bieden een gratis continentaal ontbijt aan. Dit betreft, voor Belgische begrippen, een zeer eenvoudig ontbijt.

 • Sommige hotels hanteren een resort fee (verblijfstaks). Wij stellen zo veel mogelijk hotels voor waar deze resort fee is inbegrepen. Indien van toepassing is dit ter plaatse te betalen.

 • Vele hotels vragen bij check-in een kredietkaart voor de betaling van eventuele “incidentals”. Hiermee bedoelt men de extra zaken die je in het hotel mogelijk zou consumeren zoals maaltijden of drankjes uit de minibar. Om te vermijden dat klanten zouden uitchecken zonder hun rekening te betalen, vraagt men de kredietkaart als garantie. Ook in het dagelijkse leven is de kredietkaart niet weg te denken. Zelfs kleine bedragen worden hier gemakkelijk mee geregeld.

 • Het voltage varieert tussen 110 - 127 volt. De Belgische stekker van je elektrische apparatuur past ook niet in de aanwezige stopcontacten. Je kan een verloopstekker met een aansluiting voor een Belgisch apparaat naar het type A (of B) met een adapter of een wereldstekker gebruiken. Deze kan je tegenwoordig overal kopen. Breng ook eventueel een auto-oplader met één of meerdere usb-poorten mee waarop een gps kan aangesloten worden. Zo kan je in de wagen tijdens lange ritten ook je toestellen opladen.
Fooien en geldzaken

In de Verenigde Staten is de officiële munteenheid de Amerikaanse dollar (USD). De meest voorkomende biljetten zijn die van $1, $2, $5, $10 en $20. Briefjes van $50 en $100 zijn minder handig gezien het moeilijker is om wisselgeld terug te geven. De dollar heeft ook volgende munten: 1 cent (penny), 5 cents (nickel), 10 cents (dime), 25 cents (quarter). Honderd cent is een dollar die in de volksmond ook wel 'buck' wordt genoemd.

Aangezien de Amerikaan met zijn kredietkaart is getrouwd is het gebruik hiervan vanzelfsprekend. Zelfs heel kleine bedragen worden gemakkelijk met de kredietkaart betaald. Zorg ervoor dat je na gebruik telkens de kopie van de ondertekende sales-slip bijhoudt. Het vergemakkelijkt de controle van de afrekeningen die je later thuis ontvangt. Voor vertrek kan je best je bank contacteren om te informeren of je kredietkaart moet opengesteld worden zodat je deze kan gebruiken in de VS. Sommige banken blokkeren kredietkaarten standaard voor bepaalde landen als extra veiligheidsmaatregel om fraude te voorkomen. Indien je dit bent vergeten, kan je dit probleem verhelpen door ter plaatse geld af te halen aan een automaat (ATM genoemd).

Als je ter plaatse geld afhaalt, wordt hier steeds een service fee voor aangerekend. Neem ter plaatse contact op met je bank om betalingen wereldwijd alsnog open te stellen voor je kredietkaart. Als je wilt afrekenen met een kredietkaart dan moet je ‘credit’ kiezen en als je met bankkaart kan betalen dan is dit ‘debit’.

 • Kredietkaart

Je hebt een kredietkaart nodig om de ESTA te verkrijgen én als waarborg voor de huurwagen en de hotels. Verder kan je in de VS bijna alles met je kredietkaart betalen.

 • Taksen

Op aankopen, maaltijden,... wordt altijd een lokale heffing (Sales Tax) berekend. Hou hier rekening mee zodat je niet bij de kassa tot de ontdekking komt dat je meer geld kwijt bent dan je verwachtte. Het percentage van de heffing verschilt van staat tot staat en is afhankelijk van het soort product. Taksen variëren meestal tussen de 6 en 16%.

 • Fooien

In hotels verwachten vooral de bagagedragers en de parkeerwachters een fooi. Voor de bagagedrager is 2 dollar per koffer gepast terwijl dit voor de parkeerwachter zo’n 4 dollar is. Hetzelfde geldt trouwens voor kruiers op de luchthavens. In restaurants ligt het wat anders. De reden voor de vriendelijke bediening komt er voornamelijk omdat de kelner of serveerster een aardige fooi hoopt te krijgen. Ze verdienen het minimumloon en zijn voor de aanvulling van hun loon op fooien aangewezen. Gemiddeld wordt zo'n 15 à 20 percent van de totale rekening verwacht. Dit staat op de rekening vermeld als ‘Service charge’ of ‘Gratuity included’. Let er dan wel
op dat je dit geen 2 keer betaalt.

Medische info

Voor het reizen naar de Verenigde Staten zijn geen vaccinaties verplicht. In bijna iedere supermarkt of drugstore zijn geneesmiddelen te vinden die je probleemloos zonder voorschrift kan verkrijgen. We raden wel aan om speciale of noodzakelijke medicijnen van thuis mee te brengen. Medicatie op voorschrift is niet altijd even gemakkelijk aan te vullen, heeft een andere naam of is in de VS helemaal niet verkrijgbaar. Om die reden is een voorschrift vertaald naar het Engels wel handig voor noodgevallen. Vraag hiernaar bij je arts of apotheker indien nodig.

Zorg er in ieder geval voor dat je reisapotheek is voorzien van tabletten tegen maagklachten en darmproblemen, pijnstillend en koortswerend middel, medicatie tegen reisziekte, muggenspray en de medicijnen die door je arts zijn voorgeschreven. De geneeskundige verzorging in de VS is goed, maar erg duur. Als je normale ziektekostenverzekering geen of onvoldoende dekking geeft, is het heel belangrijk dat je een aanvullende reisverzekering afsluit. Bij ziekenhuisopname kan je best direct de verzekeringsmaatschappij op de hoogte brengen zodat zij voor de betaling kunnen zorgen.

Over Verenigde Staten

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren