Overslaan en naar de inhoud gaan

Laat je verrassen door de veelzijdigheid van de Lone Star State. Ontdek tijdens deze rondreis de levendige steden Dallas, San Antonio en Austin. Beleef de cultuur van de cowboys in Fort Worth en verblijf enkele nachten op een ranch. Snuif de sfeer op van de Route 66 in Amarillo en ga wandelen in de prachtige natuurparken Palo Duro Canyon, Guadalupe Mountains en Big Bend.

De hoogtepunten van deze reis

Big Bend NP
Big Bend NP (c) Travel Texas

Big Bend NP is een prachtig natuurgebied aan de Rio Grande River. Het heeft alles om de liefhebbers van woeste landschappen, wilde dieren en een magische sterrenhemel te plezieren.

Verblijf op een ranch
Verblijf op een ranch

Waan je een echte cowboy en spendeer enkele onvergetelijke nachten op een Texaanse ranch.

San Antonio
San Antonio

Proef de lokale keuken van San Antonio in 1 van de vele restaurantjes en wandel over de gezellige River Walk

Programma

Programma

A Dag 1
Houston

Aankomst in Houston. Pik je huurwagen op en rij naar je eerste hotel. Nog een hongertje? Ga naar The Original Ninfa’s on Navigation voor een culinaire kennismaking met de Texaanse keuken.

B Dag 2
Houston - Nacogdoches
300 km  -  03u15

Ontdek vandaag de regio Piney Woods. Ga kanovaren en wandelen tussen cipressen met afhangend Spaans mos in het uitgestrekte Big Thicket National Preserve. Rij daarna verder naar het authentieke Nacogdoches. Hier werd in 1716 door de Spanjaarden een missiepost geopend met als doel de oorspronkelijke Caddo stammen te bekeren. In 1779 werd het officieel een Pueblo, wat van Nacogdoches de oudste stad van Texas maakt. Breng hier zeker een bezoek aan de prachtige botanische tuin van de Stephen F Austin State University.

C Dag 3
Nacogdoches - Dallas/Fort Worth
285 km  -  03u00

De naam Texas komt van Tejas, het Caddo woord voor ‘vriend’. Leer alles over deze cultuur tijdens een bezoek aan de Caddo Mounds State Historic Site. Daarna gaat het naar Dallas. Dompel je onder in de energetische sfeer van de verschillende wijken zoals Deep Ellum & Lower Greenville en ontdek de verscheidenheid aan musea, restaurants, bars, microbrouwerijen, attracties en parken die de ‘Big D’ te bieden heeft.

D Dag 4
Dallas/Fort Worth

Verken vandaag de historische Stockyards (veemarkt) van Fort Worth. Mis hier zeker de traditionele doortocht van de Longhorn niet. Deze runderen, met hun indrukwekkend lange en ver uitstaande hoorns, trekken dagelijks om 11:30 en 16:00 door de straten van ‘Cowtown’. Wil je nog meer inleven in het Wilde Westen, koop dan een Stetson hoed en een paar cowboyboots alvorens de White Elephant Saloon binnen te stappen.

Tip: breng een bezoek aan het Bureau of Engraving and Printing iets ten noorden van Fort Worth en zie met je eigen ogen hoe de dollars geprint worden.

E Dag 5
Dallas/Fort Worth - Graham
265 km  -  03u00

Liefhebber van de televisieserie Dallas? Breng dan een bezoek aan de legendarische Southfork Ranch die gedurende 13 jaar de thuis was van de familie Ewing. Strek onderweg naar het landelijke Graham nog even de benen in de Chandor Gardens in Weatherford of het Lake Mineral Well State Park. Eens aangekomen in Graham start je ranchverblijf.

F Dag 6
Graham

Geniet van je dag in het Wildcatter Ranch & Resort. Laat de cowboy in jezelf helemaal los. Je kan er de longhorns voederen, een ritje maken per paard of per jeep, genieten van een kanotocht of gewoon relaxen in de jacuzzi of infinity-pool met zicht op de glooiende heuvels van Hill Country.

     

G Dag 7
Graham - Amarillo
505 km  -  05u10

Cruise door de eindeloze vlaktes van de North Central Plains waar voor de kolonisatie grote kuddes bizons rondtrokken, maar nu alles in het teken staat van de veeteelt en het oppompen van aardolie.  Strek onderweg even de benen in het prachtige landschap van het Caprock Canyons State Park en ga op zoek naar wildlife. Veel kans immers dat je een kudde bizons enkele speelse prairiehonden kan spotten. Honger? Stop bij Tony's Ice Cream in het gezellige stadje Turkey of ga lunchen op het terras van Hotel Turkey. 

Eindig je dag in Amarillo aan de legendarische Route 66. In Amarillo zelf kan je terecht in de winkels, restaurants en clubs van het Route 66 Historic District. Een uitdaging die velen aangaan is een ‘eetwedstrijd’ in de Big Texan. Hier kan je een poging wagen om twee kilo vlees binnen het uur naar binnen te werken! Breng zeker een bezoekje aan de Cadillac Ranch. Dit kunstwerk van de miljonair Stanley Marsh III bestaat uit tien met graffiti bedekte Cadillacs die rechtop staan met de neus in de grond. De auto's dateren van 1948 tot 1963, de gouden tijden voor de Amerikaanse automobiel.

H Dag 8
Amarillo - Lubbock
230 km  -  02u15

Trek vandaag je wandelschoenen aan voor een stevige wandeling in Palo Duro Canyon, na de Grand Canyon, de grootste canyon van de Verenigde Staten. De rivier Prairie Dog Town Fork of the Red River heeft de Palo Duro Canyon in een periode van miljoenen jaren gevormd. De canyon is ongeveer 100 kilometer lang, gemiddeld 10 kilometer breed en heeft op sommige plaatsen een diepte van wel 244 meter.

Overnachten doe je in de levendige studentenstad Lubbock. Trots van de stad is het rock-and-roll icoon Buddy Holly. In het Buddy Holly Center kom je alles te weten over zijn turbulente carrière en de fatale vliegtuigcrash die later nog bezongen werd als ‘the day the music died’.
   
Tip: Ga eten in Cook’s Garage in Lubbock 

I Dag 9
Lubbock - Carlsbad Caverns NP / Guadalupe Mountains NP
320 km  -  03u30

Steek even de grens over met New Mexico voor een bezoek aan het Carlsbad Caverns National Park. De Big Room in deze immense kalksteengrot is de grootste kamer van Noord-Amerika. Er is een lift die je tot in het uitgebreide grottenstelsel brengt, maar sportievelingen kunnen ook via de natuurlijke ingang afdalen. Nog zin in een bovengronds spektakel? Blijf dan zeker tot na zonsondergang en zie vanuit het Bat Flight Amphitheater hoe duizenden vleermuizen de grot verlaten en in grote zwermen op jacht gaan naar insecten.

J Dag 10
Carlsbad Caverns NP / Guadalupe Mountains NP - Alpine
305 km  -  03u30

Fervente wandelaars staan vroeg op vandaag voor de beklimming van de Guadalupe Peak. Deze tocht van ca. 7 uur brengt je door verschillende ecosystemen naar de top van de hoogste berg van Texas. Ook wie het rustiger aan wil doen zal zich niet vervelen in het Guadalupe Mountains National Park met meer dan 120 km aan wandelwegen. Rij via de panoramische TX-54 en US-90 verder zuidwaarts. Stop in de buurt van Valentine even aan de Prada Marfa een bijzonder kunstwerk in de vorm van een dure schoenen- en handtassenwinkel. Windowshoppen kan, maar kopen niet.

K Dag 11
Alpine - Big Bend NP
160 km  -  01u45

Start vandaag je avontuur in het Big Bend National Park. Dit prachtige natuurgebied aan de Rio Grande River heeft alles om de liefhebbers van woeste landschappen, wilde dieren en een magische sterrenhemel te plezieren. Start met een rit over de spectaculaire Ross Maxwell Scenic Drive, dwars door de Chichuahuan Desert. Geniet onderweg van de talrijke vergezichten, wandel naar de smalle canyon van de Upper Burro Mesa Pouroff en breng een bezoek aan de Sam Nail Ranch en Homer Wilson Ranch om een blik te werpen op de geschiedenis van deze onherbergzame regio. Op het einde van de Scenic Drive wacht de bekende Santa Elena Canyon Trail die je trakteert op spectaculaire zichten van de Rio Grande.

L Dag 12 - 13
Big Bend NP

Zet je tanden in de Lost Mine Trail in de Chisos Mountains. Deze wandeling in het hoger gelegen deel van het park brengt je door verschillende landschappen en biedt prachtige zichten over de Casa Grande en Juniper Canyon

Ook het Oostelijke deel van Big Bend NP heeft heel wat te bieden. Zo zijn de Rio Grande Village Nature Trail, met specatulaire zichten op de Chisos Mountains, en de Hot Springs Trail, met op het einde een warmwaterbad met zicht op de Rio Grande, absoluut niet te missen.

Een optionele kanotocht op de Rio Grande, de grensrivier tussen Texas (VS) en Mexico, is ook een aanrader.

M Dag 14
Big Bend NP - Del Rio
435 km  -  04u30

Verlaat het Big Bend National Park langs het noorden. Breng onderweg zeker nog een bezoek aan het Fossil Discovery Exhibit. Hier krijg je een uitzonderlijk boeiend overzicht van de paleontologische vondsten die in deze regio werden gevonden. Via de Amistad National Recreation Area, waar je een duik kan nemen in het meer, gaat het verder naar de grensstad Del Rio. Laat je hier verleiden door de wijnen van de Val Verde Winery, de oudste nog geopende wijnhuis in Texas.

N Dag 15
Del Rio - San Antonio
255 km  -  02u40

Reis verder naar het charmante San Antonio. Meer dan 300 jaar geschiedenis heeft van deze gezellige stad een multiculturele hotspot gemaakt waar de Mexicaanse en Texaanse cultuur door elkaar terug te vinden zijn. Leer de stad al kuierend kennen langs de oevers van de San Antonio River die dwars door de stad loopt.

O Dag 16
San Antonio

Geniet de hele dag van het gezellige San Antonio. Wandel langs de riverwalk tot het uitgestrekte Brackenridge Park met zijn mooie Japanse tuin en ontdek de rijke geschiedenis van de stad aan de Alamo, een oude Spaanse missiepost en de locatie waar 1 van de bloedigste slagen in de onafhankelijkheidsoorlog van de Texanen tegen de Mexicanen heeft plaatsgevonden. Breng ook een bezoek aan het King William Historic District met zijn prachtige huizen in Victoriaanse stijl. Probeer 's avonds de rijke keuken van San Antonio vol Mexicaanse invloeden.   

P Dag 17
San Antonio - Fredericksburg
153 km  -  02u00

Begin je dag met een bezoek aan de Natural Bridge Caverns een indrukwekkend grottencomplex even ten noorden van San Antonio. Ga daarna op zoek naar de Basics of Love in Luckenback, een mekka voor country fans centraal in het glooiende Texas Hill Country. Eindigen doe je in Fredericksburg bekend om zijn pittoreske Main Street, leuke boetieks, Duitse architectuur en de meer dan 50 wijnhuizen en in de omgeving.

Q Dag 18
Fredericksburg - Austin
205 km  -  02u45

Ga verder op ontdekking in Hill Country. Vroege vogels kunnen genieten van de zonsopgang bij Enchanted Rock, de grootste roze granietrots van Amerika. Ook een bezoek aan de bloemenvelden van de Wildseed Farms en het Witte Huis van Texas in het Lyndon B. Johnson State Park zijn aanraders.

Daarna is het tijd voor Austin, de hoofdstad van Texas. Neem een duik in de Barton Spings Pool met een geweldig uitzicht op de skyline van de stad en doe zeker een tour in het prachtige Texas State Capitol Building, het grootste capitool van het land, opgetrokken in prachtig roos graniet. Mis bij valavond zeker het spektakel niet aan de Congress Avenue Bridge, als 1,5 miljoen vleermuizen de lucht zwart kleuren. Als Live Music Capital of the World en foodie destination bij uitstek, zal het nachtleven in Austin ook niet snel vervelen.

R Dag 19
Austin - Houston / Galveston Beach
345 km  -  03u15

Ontdek vandaag de binnenstad van Houston. Wandel door het Buffalo Bayou Park, ontspan samen met de locals in Discovery Green en snuif de sfeer op van Old Market Square. Overal in de stad kan je kunstzinnige muurtekeningen vinden. Zak 's avonds af naar Avenida Houston, een bruisende buurt vol bars, restaurants en live muziek.

S Dag 20
Houston / Galveston Beach

Ontdek vandaag de omgeving van Houston. Breng zeker een bezoek aan het Space Center Houston. Hier leer je alles over het Amerikaanse ruimteprogramma: van Mercury tot Apollo, van de shuttles tot de Falcon 9 van SpaceX, van de missies naar de maan tot de toekomstprojecten naar Mars. Vanuit het Space Center is het slechts een kleine stap naar Galveston Beach met zijn lange zandstrand en leuke pier 

T Dag 21
Houston

Geniet van je laatste uren in Houston en Galveston Beach alvorens naar de luchthaven te gaan voor je terugvlucht.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we voor de meeste reizen per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Opties

Algemene opties
Laat Joker je een vluchtvoorstel doenPrijs op aanvraag

* Kinderen die bij vertrek maximum jaar zijn, reizen aan kindertarief als ze een kamer delen met minstens 2 volwassenen en als deze kamer beschikt over voldoende bedden. Reis je met meer dan twee kinderen, dan berekenen we de kostprijs in een offerte op maat.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Alle overnachtingen in de vermelde hotels of gelijkwaardig:
  • Bij 2 personen - op basis van een tweepersoonskamer          
  • Bij 3 personen - op basis van een driepersoonskamer
  • Bij 4 personen - op basis van een vierpersoonskamer
 • 1 bon voor reisgids
 • Plaatselijke taksen
 • Bijdrage aan het Garantiefonds

Niet inbegrepen

 • Internationale en/of binnenlandse vluchten en luchthaventaksen
 • Huurwagen: (richtprijzen)
  • 2 pers. - Nissan Versa (CBAR) - Tussen €65 en €95 per huurdag
  • 3 pers. - VW Jetta (IDAR) - Tussen €70 en €100 per huurdag
  • 4 pers. - Toyota RAV4 (IFAR) - Tussen €75 en €105 per huurdag
 • Benzine en eventuele kosten voor parking, one-way en tolwegen
 • Eventuele Resort fees
 • Maaltijden en dranken
 • Optionele excursies
 • Toegangsgelden parken
 • Persoonlijke uitgaven en fooien
 • ESTA (Visum Verenigde Staten - https://esta.cbp.dhs.gov/esta/)
 • Reis- en annulatieverzekering

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker of Anders Reizen boekt 6 maanden voor afreis. De minimumwaarde van je dossier bedraagt €3.000 excl. vervoer heen en terug. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Bijkomende info

 • Wens je dit programma op één of andere manier te wijzigen? Geen probleem, wij kunnen elk programma op maat uitwerken!
   
 • Prijzen van accommodaties in de Verenigde Staten zijn afhankelijk van vraag en aanbod. De prijs kan van dag tot dag wijzigen. De prijs van een offerte kan dus hoger of lager liggen dan de bovenstaande richtprijzen per reisperiode. Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper je rondreis! Wil je de scherpste prijs en de grootste keuze op vlak van accommodaties? Boek dan in oktober-november-december wanneer je wilt reizen in juli of augustus.

Hotels

Budget

Houston: Crowne Plaza Houston Galleria Area
Nacogdoches: Best Western Inn of Nacogdoches
Dallas/Fort Worth: Courtyard by Marriott Dallas - Forth Worth/Bedford
Graham: Wildcatter Ranch & Resort
Amarillo: Big Texan Hotel
Lubbock: Ashmore Inn and Suites 
Carlsbad Caverns NP/Guadalupe NP: Stevens Inn
Alpine: Hampton Inn Alpine
Big Bend NP: Chisos Mountain Lodge
Del Rio: Best Western Inn of Del Rio
San Antonio: Hampton Inn San Antonio - Downtown
Fredericksburg: Best Western Plus Fredericksburg
Austin: Holiday Express Austin Downtown
Houston/Galveston Beach: Best Western Plus Seawall Inn & Suites by the Beach

Comfort

Houston: Crowne Plaza Houston Galleria Area
Nacogdoches: The Fredonia Hotel
Dallas/Fort Worth: Holiday Inn Express & Suites Fort Worth Downtown
Graham: Wildcatter Ranch & Resort
Amarillo: Big Texan Hotel
Lubbock: Overton Hotel 
Carlsbad Caverns NP/Guadalupe NP: Comfort Suites Carlsbad
Alpine: Holiday Inn Express & Suites Alpine Southeast 
Big Bend NP: Chisos Mountain Lodge
Del Rio: Holiday Inn Express & Suites Del Rio 
San Antonio: Holiday Inn Riverwalk 
Fredericksburg: Fredericksburg Inn & Suites
Austin: Holiday Express Austin Downtown
Houston/Galveston Beach: DoubleTree by Hilton Galveston Beach

Deluxe

Houston: The Sam Houston
Nacogdoches: The Fredonia Hotel
Dallas/Fort Worth: The Sinclair 
Graham: Wildcatter Ranch & Resort
Amarillo: Big Texan Hotel
Lubbock: Cotton Court Hotel
Carlsbad Caverns NP/Guadalupe NP: Hyatt House Carlsbad
Alpine: The Holland Hotel 
Big Bend NP: Chisos Mountain Lodge
Del Rio: Holiday Inn Express & Suites Del Rio
San Antonio: Thompson San Antonio Riverwalk
Fredericksburg: Fredericksburg Inn & Suites
Austin: Hilton Austin 
Houston/Galveston Beach: Grand Galvez

Praktisch

Klimaatinfo

De temperatuur wordt in de USA uitgedrukt in graden Fahrenheit. Om deze om te rekenen naar graden trek je eerst 26° af en deel je de uitkomst dan door 2. Bijvoorbeeld, 86°F is ongeveer 30°C.

De westkust

 • Californië

In het grootste gedeelte van Californië heb je eigenlijk het hele jaar door een aangenaam, mediterraan klimaat met zachte winters en hete zomers. Langs de kust heb je te maken met een gematigd klimaat met in het noorden natte winters. In de Sierra Nevada-bergketen in het oosten valt regelmatig sneeuw, terwijl in de woestijnachtige gebieden in het zuiden de temperaturen hoog kunnen oplopen. Er valt het hele jaar door relatief weinig neerslag, zeker in het zuiden. De meeste neerslag valt tijdens de wintermaanden.

 • Washington & Oregon

Het klimaat van deze noordwestelijke staten is onder te verdelen in drie delen. Langs de kustlijn van Washington en Oregon is een mediterraan klimaat te vinden met warme, relatief droge zomers en natte, milde winters. Centraal in Washington en Oregon ligt het Cascade-gebergte, waar je een bergklimaat vindt. Dit gebergte vormt de barrière tussen het oosten en het westen van dit gebied. Ten oosten van het Cascade-gebergte vind je meer een landklimaat. Het is er veel droger en de temperaturen zijn extremer, zowel voor de zomer als de winter. Hoewel in dit gebied over het algemeen minder neerslag valt, is er toch meer kans op sneeuwval in de winter.

Het zuidwesten

 • Nevada

Nevada is de droogste staat in de VS en wordt gekenmerkt door zijn steppe- en woestijnklimaat. Winters zijn er koud in het noorden van de staat en mild in het zuiden. De zomers zijn er warm tot heet. Er is over het algemeen weinig neerslag. In de bergen valt er tijdens de winters veel sneeuw.

 • Arizona, Utah & Colorado

Dit gebied bestaat voornamelijk uit bergen en woestijngebied met een overwegend landklimaat. In de berggebieden zijn de temperaturen het hele jaar door lager en er valt meer neerslag dan de lagergelegen, drogere gebieden. In de woestijngebieden, vooral in het zuiden, zijn de winters mild en kunnen de zomers heel heet zijn.

Het zuiden

 • Texas tot Florida

Van Texas in het westen, langs Mississippi en Louisiana tot Florida in het oosten vind je een vochtig subtropisch klimaat met zachte, koele winters en hete zomers. Vooral de gebieden langs de kust aan de Golf van Mexico kunnen enorm vochtig worden, met het meeste neerslag in de vorm van regen tijdens de zomer. Verder landinwaarts, richting centraal USA, is het koeler en valt er in de winter lichte sneeuw. Het westelijke deel van dit gebied maakt deel uit van ‘Tornado Alley’. Tijdens de lente en de vroege zomer is er hierdoor verhoogde kans op sterke winden en tornado’s.

 • Zuid-Florida

In het meest zuidelijke deel van Florida heerst een tropisch klimaat. Het is er vochtig en altijd warm. Dit gebied kent slechts twee seizoenen, een nat en een droog seizoen. Het droge seizoen loopt ongeveer van eind oktober tot eind maart en is koeler dan het regenseizoen. Tijdens de zomermaanden regent het er bijna dagelijks. Elk jaar krijgt Florida te kampen met één of meerdere orkanen. Er is dan ook een officieel orkaanseizoen van 1 juni tot 30 november. Een orkaan kan soms behoorlijk huishouden.

Het noordoosten

Het noordoosten bestaat uit twee grote regio’s: New England in het uiterste noordoostelijke deel van de VS, en de Midden-Atlantische staten, van New York tot Virginia. Deze regio kent hete, zwoele zomers waar de temperaturen stijgen hoe zuidelijker je bent. In de winter kan het erg koud worden en valt er neerslag in de vorm van regen, sneeuw of een combinatie. Hoe verder naar het noorden je bent in de regio hoe kouder het zal zijn. In deze regio staat er in de winter een strakke koude wind uit het noordoosten. Deze winden kunnen stevige sneeuwstormen veroorzaken die ‘blizzards’ genoemd worden.

Rocky Mountains & noordelijke Great Plains

In de Rocky Mountains heerst een bergklimaat, met sneeuw als neerslag hoofdzakelijk in de winter. Ten oosten van de Rockies is vooral droog steppegebied te vinden met een landklimaat en extreme temperaturen. Winters kunnen er heel koud zijn met gemiddelden onder het vriespunt. Zomers zijn er heel warm en droog. In deze gebieden mag je je verwachten aan sterke winden. Hoe meer je naar het (zuid)oosten gaat, hoe dieper je in ‘Tornado Alley’ terecht komt waar er, zeker tijdens de lente en de vroege zomer, verhoogde kans is op tornado’s.

Alaska

Het klimaat van Alaska is grofweg op te delen in 5 zones: het zuidoosten, het zuiden, het westen, het noorden en het binnenland. Het zuidoosten kent een zacht zeeklimaat met milde winters en aangename zomers. Door de ligging aan de oceaan kent het gebied een hoge luchtvochtigheid en veel neerslag het hele jaar door. In het zuiden van Alaska is het al een stuk kouder als het zuidoosten. De zomers zijn gematigder en de winters langer. Er valt ook minder neerslag, maar de neerslag die er valt is meer in de vorm van sneeuw. Er waait een strakke zuidoostenwind door dit gebied, die zeker in de winter ijzig koud aanvoelt. In het westen zijn te temperaturen redelijk gematigd, door de ligging langs de Beringzee, gezien hoe noordelijk dit gebied ligt. De zomers zijn er kort en de winters lang met weinig neerslag doorheen het jaar. Het noorden van Alaska kent korte koele zomers en een lange, zeer strenge winter. Sneeuw kan er vallen gedurende het hele jaar, zelfs in de zomer. Tot slot heeft het binnenland van Alaska een arctisch landklimaat dat gekenmerkt wordt door extremen. In de zomer lopen temperaturen op tot boven de 30°C en ’s winters daalt het kwik met gemak tot -45°C. Er valt relatief weinig neerslag: tijdens de winter bijna uitsluitend in de vorm van sneeuw en tijdens de zomer regent het meer.

Hawaï

Op de eilanden van Hawaii heerst een tropisch klimaat. De temperaturen liggen vrijwel het hele jaar overdag tussen de 24 en 32°C, de hoge bergpieken waar het koeler kan zijn vormen hierop de uitzondering. Op de hoogste bergtoppen kan het in de wintermaanden sneeuwen. Door de vochtige lucht die vanuit het noordoosten tegen de bergen wordt geblazen, is er erg veel neerslag aan de oostelijke zijde van de eilanden. De berg Wai'ale'ale is door dit effect de natste plek op aarde. In totaal valt er gemiddeld zo'n 12.000 millimeter neerslag per jaar op de eilanden van Hawaï, wat bijna vijftien keer zoveel is als in België. Als het regent dan zijn het vooral korte, soms intense, buien. Aan de andere kant van de bergen is het juist weer vrij droog.

Goed om weten
 • Reizigers met de Belgische nationaliteit die de USA willen bezoeken moeten een elektronische reistoestemming aanvragen via het web. Zie verder op https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ voor de te volgen procedure.

 • De vermelde hotels kunnen wijzigen naargelang de beschikbaarheid. Dit kan ten allen tijde een prijswijziging met zich meebrengen.

 • Over het algemeen zijn de hotelkamers in Amerika vrij ruim. Grootsteden zijn hier de uitzondering op de regel.

 • Special requests zoals connecting kamers, 2 aparte bedden, kamer toegankelijk voor rolstoelgebruikers,… kan bij de reservatie doorgegeven worden, maar wordt nooit gegarandeerd.

 • Sommige van de door ons aangeboden hotels bieden een gratis continentaal ontbijt aan. Dit betreft, voor Belgische begrippen, een zeer eenvoudig ontbijt.

 • Sommige hotels hanteren een resort fee (verblijfstaks). Wij stellen zo veel mogelijk hotels voor waar deze resort fee is inbegrepen. Indien van toepassing is dit ter plaatse te betalen.

 • Vele hotels vragen bij check-in een kredietkaart voor de betaling van eventuele “incidentals”. Hiermee bedoelt men de extra zaken die je in het hotel mogelijk zou consumeren zoals maaltijden of drankjes uit de minibar. Om te vermijden dat klanten zouden uitchecken zonder hun rekening te betalen, vraagt men de kredietkaart als garantie. Ook in het dagelijkse leven is de kredietkaart niet weg te denken. Zelfs kleine bedragen worden hier gemakkelijk mee geregeld.

 • Het voltage varieert tussen 110 - 127 volt. De Belgische stekker van je elektrische apparatuur past ook niet in de aanwezige stopcontacten. Je kan een verloopstekker met een aansluiting voor een Belgisch apparaat naar het type A (of B) met een adapter of een wereldstekker gebruiken. Deze kan je tegenwoordig overal kopen. Breng ook eventueel een auto-oplader met één of meerdere usb-poorten mee waarop een gps kan aangesloten worden. Zo kan je in de wagen tijdens lange ritten ook je toestellen opladen.
Fooien en geldzaken

In de Verenigde Staten is de officiële munteenheid de Amerikaanse dollar (USD). De meest voorkomende biljetten zijn die van $1, $2, $5, $10 en $20. Briefjes van $50 en $100 zijn minder handig gezien het moeilijker is om wisselgeld terug te geven. De dollar heeft ook volgende munten: 1 cent (penny), 5 cents (nickel), 10 cents (dime), 25 cents (quarter). Honderd cent is een dollar die in de volksmond ook wel 'buck' wordt genoemd.

Aangezien de Amerikaan met zijn kredietkaart is getrouwd is het gebruik hiervan vanzelfsprekend. Zelfs heel kleine bedragen worden gemakkelijk met de kredietkaart betaald. Zorg ervoor dat je na gebruik telkens de kopie van de ondertekende sales-slip bijhoudt. Het vergemakkelijkt de controle van de afrekeningen die je later thuis ontvangt. Voor vertrek kan je best je bank contacteren om te informeren of je kredietkaart moet opengesteld worden zodat je deze kan gebruiken in de VS. Sommige banken blokkeren kredietkaarten standaard voor bepaalde landen als extra veiligheidsmaatregel om fraude te voorkomen. Indien je dit bent vergeten, kan je dit probleem verhelpen door ter plaatse geld af te halen aan een automaat (ATM genoemd).

Als je ter plaatse geld afhaalt, wordt hier steeds een service fee voor aangerekend. Neem ter plaatse contact op met je bank om betalingen wereldwijd alsnog open te stellen voor je kredietkaart. Als je wilt afrekenen met een kredietkaart dan moet je ‘credit’ kiezen en als je met bankkaart kan betalen dan is dit ‘debit’.

 • Kredietkaart

Je hebt een kredietkaart nodig om de ESTA te verkrijgen én als waarborg voor de huurwagen en de hotels. Verder kan je in de VS bijna alles met je kredietkaart betalen.

 • Taksen

Op aankopen, maaltijden,... wordt altijd een lokale heffing (Sales Tax) berekend. Hou hier rekening mee zodat je niet bij de kassa tot de ontdekking komt dat je meer geld kwijt bent dan je verwachtte. Het percentage van de heffing verschilt van staat tot staat en is afhankelijk van het soort product. Taksen variëren meestal tussen de 6 en 16%.

 • Fooien

In hotels verwachten vooral de bagagedragers en de parkeerwachters een fooi. Voor de bagagedrager is 2 dollar per koffer gepast terwijl dit voor de parkeerwachter zo’n 4 dollar is. Hetzelfde geldt trouwens voor kruiers op de luchthavens. In restaurants ligt het wat anders. De reden voor de vriendelijke bediening komt er voornamelijk omdat de kelner of serveerster een aardige fooi hoopt te krijgen. Ze verdienen het minimumloon en zijn voor de aanvulling van hun loon op fooien aangewezen. Gemiddeld wordt zo'n 15 à 20 percent van de totale rekening verwacht. Dit staat op de rekening vermeld als ‘Service charge’ of ‘Gratuity included’. Let er dan wel
op dat je dit geen 2 keer betaalt.

Medische info

Voor het reizen naar de Verenigde Staten zijn geen vaccinaties verplicht. In bijna iedere supermarkt of drugstore zijn geneesmiddelen te vinden die je probleemloos zonder voorschrift kan verkrijgen. We raden wel aan om speciale of noodzakelijke medicijnen van thuis mee te brengen. Medicatie op voorschrift is niet altijd even gemakkelijk aan te vullen, heeft een andere naam of is in de VS helemaal niet verkrijgbaar. Om die reden is een voorschrift vertaald naar het Engels wel handig voor noodgevallen. Vraag hiernaar bij je arts of apotheker indien nodig.

Zorg er in ieder geval voor dat je reisapotheek is voorzien van tabletten tegen maagklachten en darmproblemen, pijnstillend en koortswerend middel, medicatie tegen reisziekte, muggenspray en de medicijnen die door je arts zijn voorgeschreven. De geneeskundige verzorging in de VS is goed, maar erg duur. Als je normale ziektekostenverzekering geen of onvoldoende dekking geeft, is het heel belangrijk dat je een aanvullende reisverzekering afsluit. Bij ziekenhuisopname kan je best direct de verzekeringsmaatschappij op de hoogte brengen zodat zij voor de betaling kunnen zorgen.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren